Evropsko informaciono društvo

dracena RSS / 02.07.2007. u 21:16

 Dracenine "Mrvice"

Informaciono društvo je u poslednjoj deceniji često korišćen i pomalo pomodan izraz. Kad se k tome ima u vidu i njegovo tehničko poreklo i srodnost sa izrazom informatika, ne čudi što je umnogome ispražnjen od sadržaja i redukovan na tehnološki aspekt. Informaciono društvo, medjutim, podrazumeva mnogo više od tehničke tj. tehnološke modernizacije. To je svet znanja i informacija. U njemu je sve novo i drugačije. To je svet u stalnoj promeni. Privreda funkcioniše na nov način i nudi drugačije proizvode i usluge, promene na tržištu su drastične, stanovništvo ima nove potrebe, stiče nove navike i gradi novi sistem vrednosti, država dobija nove uloge.

Dok se industrijska revolucija sa početka 19. veka oglasila huktanjem i pîskom lokomotiva i zaglušujućom bukom iz tkačnica, revolucija kojoj smo svedoci se odvija u mukloj tišini i po dubini svih struktura. Zato nije zgoreg malo osvetliti ove nečujne i nevidljive procese i progovoriti reč-dve o njihovim najvažnijim osobinama.

1. Moderna informaciona i komunikaciona tehnologija

je najočiglednija osobina informacionog društva. Intenzivni razvoj masovnih medija, a naročito Interneta, koji još uvek traje, izazvao je pravu revoluciju, brzinu i efikasnost u poslovanju. Direktna posledica ovog ubrzanja je visoka dinamika, odnosno skraćivanje svih radnih procesa, životnog ciklusa proizvoda, saobraćaja, komunikacija, propadanja starih i nastanka novih preduzeća. Ovo donosi neizvesnost koja se može savladavati samo stalnim pribavljanjem novih korisnih znanja.

2. O globalizaciji je dosad vodjeno mnogo žučnih diskusija, a ocene njenih efekata su kontradiktorne. I pored nekih negativnih efekata koje ima, moramo da se suočimo sa neizbežnošću ovog procesa. On je posledica, pratilac i pokretač razvoja s kraja 20. i početka 21. veka. Zato, čak i kad bi zaustavljanje globalizacije bilo moguće, ono bi verovatno omelo dalji razvoj i tako donelo više štete nego koristi.

3. Svakako najvažnija osobina informacionog društva je umnožavanje mesta proizvodnje informacija i znanja. Znanje više nije stvar samo akademskih institucija, već se njime danas bave sva preduzeća, a najintenzivnije ona čiji proizvodi imaju visoko učešće znanja kao što su sofverske i konsultantske kuće. Iako se na prvi pogled čini da u ovoj oblasti postoji konkurentski odnos izmedju univerziteta odnosno nauke i privrede, istina je upravo suprotno: orijentisanost privrede na znanje i proizvode sa visokim učešćem znanja uvećava potrebe društva za naukom. Istina je da su naučne institucije izgubile prioritet u bavljenju naukom, ali ne i autoritet i svoj značaj, Pre bi se reklo da njihova uloga, iako umnogome drugačija, u informacionom društvu postaje sve značajnija. Ovo naročito važi za vrlo inovativne naučne institucije koje su uspele da pronadju način da uspostave novu vrstu komunikacije sa privredom i društvom.

4. Sa Internet tehnologijama došlo je do umrežavanja tehnologije i informacija širom sveta. Razvijene zemlje su daleko odmakle u ovom procesu. Medjutim, sve se više kristališe novi zahtev: umrežavanje znanja. Od ovog procesa se očekuje mnogo. On bi zahvaljujući obuhvatanju velike količine vrednog znanja i efektu emergencije (pojava da su rezultati ponekad veći od prostog zbira elemenata) mogao doneti kvalitativni skok u razvoju pojedinih privrednih grana, nauke, čitavih društava, pa čak i civilizacije 21. veka.Umrežavanje znanja svakako nije lak zadatak, jer je ono daleko složenije od informacija, pre svega zbog toga što je veoma zavisno od konteksta, što postoji više vrsta znanja od kojih neke nije moguće eksplicirati, pa time ni staviti u dokument bilo koje vrste, što se znanje mnogo teže strukturiše od informacija, što se nalazi u mnoštvu različitih vrsta dokumenata.

U poslednje vreme se često čuju prigovori da je i ovaj izraz informaciono društvo već prevazidjen, da su razvijena društva dobila neke nove odlike i da je sve opravdanije umesto njega koristiti izraz “kompetentno društvo”.

Izgradnja evropskog informacionog društva - inicijative "eEurope 2005" i "i2010"

Digitalne tehnologije su postale lokomotiva privrednog rasta. Devedesetih godina preduzeća i potrošači u SAD-u su vrlo brzo prihvatili da koriste prednosti ove ‚digitalne revolucije’. Na taj način popravio se položaj američkih preduzeća medju konkurencijom i zemlja je zabeležila spektakularan rast. Evropski političari su zaključili da i Evropa mora mnogo intenzivnije da gradi digitalnu privredu.

Još u novembru 1999. Evropska komisija je započela inicijativu ‚eEurope 2005’ kojom je trebalo izvršiti pripreme za ovaj prelaz, kako u samoj EU, tako i u zemljama Srednje i Istočne Evrope koje joj se pridružuju. Inicijativa eEurope 2005 podrazumevala: obezbediti da svako u Evropskoj uniji – svaki gradjanin, svaka škola, svako preduzeće, svaki organ vlasti – dobiju pristup novim informacionim i komunikacionim tehnologijama i nauči kako da ih korisno uptorebi.

Tu spadaju npr. upotreba Interneta za obrazovanje, upravu, zdravstvo, kulturu i zabavu. Stoga je eEurope 2005 mnogo više od sticanja konkurentske sposobnosti privrede. Radi se o tome da svi gradjani, a naročito oni sa posebnim potrebama, dobiju priliku da poboljšaju kvalitet svog života. Za sve ljude mora postojati direktni i interaktivni pristup online-svetu: elektronski pristup znanju za obrazovanje i usavršavanje, zatim kulturi i zabavi, bankarskim uslugama itd. Pristup Internetu je u današnjem društvu osnovno pravo svih gradjana i vlast im mora obezbediti ovo pravo.

Konačni cilj inicijative eEurope 2005 je da Evropska Unija do 2010. postane najkonkureniji privredni prostor na svetu, oslonjen na znanje tj. informacione i Internet tehnologije.

U 2000. kad je ova inicijativa usvojena, pred upotrebom Interneta u Evropi stajale su sledeće prepreke:

- skup, nesiguran i spor pristup mreži,

- suviše mali broj online interesenata vičnih upotrebi računara,

- nedovoljno dinamična kultura koja nije bila sasvim orijentisana na usluge,

- nedostatak angažovanosti javnog sektora na razvoju novih usluga.

 

Radi otklanjanja ovih slabosti eEuropa je predvidela korake sa tri glavna cilja:

- Obezbedjivanje jevtinijeg, bržeg i sigurnijeg pristupa Internetu,

- Investiranje u ljude i njihove veštine,

- Podsticanje upotrebe Interneta.

Ali pre svega je trebalo dovesti u red zakonsku regulativu. Dotadašnji uslovi za pristup Internetu zasnivali su se na propisima i strukturama iz vremena u kom je većina korisnika bila upućena na nacionalne telefonije koje su u njihovoj zemlji imale monopol. Liberalizacija u ovoj oblasti započela je još krajem 80-ih, ali nije daleko odmakla sve do marta 2002. kad je EU donela zvaničo pravni okvir za elektronsku komunikaciju. Ovaj paket pravnih mera pojednostavljuje i objedinjuje postojeći pravni okvir Evropske Unije, smanjuje broj propisa sa 23 na 8 i stvara zaista liberalno telekomunikaciono tržište na kom konkurencija obezbedjuje niže cene i bolji kvalitet usluga. Rezultat toga je jevtiniji i brži pristup Internetu, kako za gradjane, tako i za preduzeća.

Paralelno se moralo raditi i na zaštiti podataka, jer sa brzim širenjem Interneta raste i opasnost od ‚rupa’ u zaštiti. Korisnici i preduzeća moraju da imaju poverenja u Internet da bi on bio opšteprihvaćen medij.

Zato je E Komisija izradila opsežne koncepte za zaštitu informacija i mreža. Osim toga, predložila je i dva zaključka o borbi protiv terorizma, po kojim protiv počinilaca teških napada ove vrste sve zemlje EU moraju da preduzimaju oštre akcije. Za poverenje korisnika podjednako je važna i zaštita podataka i zaštita privatne sfere. U oblasti elektronske komunikacije okvirne smernice EU iz 1995. i smernice iz 1998 (kasnije izmenjene) garantuju visok nivo zaštite za pojedinca i uredjuju zaštitu podataka o ličnosti u okviru EU i u pravnom prometu sa trećim zemljama koje primenjuju slične standarde zaštite.

Vlade evropskih zemalja treba da obezbede da ove prednosti donesu korist svima, a ne samo privilegovanoj manjini. Novo društvo znanja mora da bude društvo u kom učestvuju svi. I ovde Internet otvara šanse koje ranije nisu postojale time što svako ko ume da koristi kompjuter može da učestvuje u oblikovanju društvenog života klikom miša. eLearning, eHealth, eGovernment i eBusiness treba da pruže usluge svim gradjanima Evrope i na taj način bude iskorišćen integracioni potencijal koji Internet ima.

Ovo je od najvećeg značaja i u kontekstu proširenja EU. Od 2004. Evropskoj Uniji je pristupilo još deset novih zemalja i ona sad broji 450 miliona stanovnika. Socijalna integracija je važan preduslov za uspeh ovog velikog proširenja. "Digitalna integracija" je važan aspekt socijalne integracije. Nastojanjem da se svi ljudi uključe u digitalnu revoluciju, Evropska komisija sledi jedan kocept koji će informaciono društvo Evrope učiniti značajno različitim od ostalih u svetu. Pomoću eEurope 2005 Evropa svoje aktivnosti uvezuje na regionalnoj, nacionalnoj i evropskoj ravni. ‘Evropski društveni model’ ima za cilj da visokim nivoom društvene podrške ojača i očuva kulturnu i jezičku raznovrsnost Evrope. Zato se podstiče izrada evropskih sadržaja na evropskim jezicima, što treba da svim ljudima omogući pristup uslugama i sadržajima na njihovim jezicima. Internet transformiše svet u ‘globalno selo’, ali EU se trudi da sve kulture i svi jezici pronadju svoje mesto u ovom selu.

 

Privreda

Da bi poboljšala svoje poslovanje, preduzeća koriste moderne komunikacione tehnologije pri uspostavljanju kontakta sa kupcima, podisporučiocima i organima vlasti, pri obradi porudžbina, u razvoju i proizvodnji. Tako veća upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija dovodi do većeg rasta i konkurentske sposobnosti. Medjutim, jaka, konkurentna privreda ne stvara se samo upotrebom digitalnih tehnologija u procesima proizvodnje i pružanja usluga. Potrebni su i kvalifikovani radnici koji opslužuju ove nove sisteme i potrošači koji umeju da koriste kompjuter i koji su spremni da kupe novu robu i usluge. Ljudi svih starosnih grupa moraju stalno da uče i usavršavaju se. Konkurentska sposobnost zavisi od toga koliko društvo investira u svoje ljude.

Političari su odavno shvatili da informacione i komunikacione tehnologije daju veliki direktni doprinos razvoju evropske privrede. U Zapadnoj Evropi tržište informacionih i komunikacionih tehnologija je u 2001. dostigalo ukupnu vrednost od 643 milijarde Eura što iznosi 7,5% brutonacionalnog dohotka.

Da bi ubrzala privredne procese, Evropa je sebi 2000. zadala sledeće ciljeve:

- liberalizaciju evropskih tržišta energije i telekomunikacija,

- stvaranje unutrašnjeg tržišta za finansijske usluge,

- dalju liberalizaciju poštanskih i saobraćajnih usluga,

- postavljanje navigacionog sistema za satelit Galileo,

- stvaranje unutrarevropskog tržišta za vazdušni saobraćaj poznatog kao ‘jedinstveni evropski vazdušni prostor’,


Obrazovanje

Iako eEurope 2005 igra važnu ulogu u ostvarivanju ekonomskih ciljeva postavljenih u Lisabonu formulisanih u onoj floskuli “Evropa do 2010.-nakjonkurentniji privredni prostor”, radi se o nečem još mnogo važnijem. EU mora znatno više da investira u istraživanja, nauku i obrazovanje i da svoje tržište još više otvori za konkurenciju, naročito u ključnim oblastima u kojim su dosad dominirala nacionalna preduzeća, ako hoće da sebi obezbedi stabilan razvoj na dug rok.

Buduća konkurentska sposobnost Evrope zavisi najviše od toga da li će joj poći za rukom da realizuje jednu novu obrazovnu politiku koja obuhvata i učenje pomoću računara (‚eLearning’) i permanentno profesionalno usavršavanje čitavog života. Svaka zemlja EU, je, razume se, i dalje odgovorna za oblikovanje sopstvenog nacionalnog obrazovnog sistema i sadržaje nastave u školama i na fakultetima. Ali EU igra odlučujuću ulogu u koordinaciji politike koja se sprovodi u pojedinim zemljama, kako bi ciljevi dogovoreni na nivou cele EU bili ostvarivani. Zbog toga je započet program ‚eLearning’ koji služi za koordiniranje aktivnosti koje se na nacionalnom nivou preduzimaju radi modernizacije škola i profesionalnog obrazovanja. Ovo treba da obezbedi da svako ko završi školu ima dovoljno znanja o kompjuterima, a svi zaposleni zahvaljujući permanentnom profesionalnom usavršavanju na radnom mestu prate Internet revoluciju.

 

Ova modernizacija učenicima i studentima otvara nove mogućnosti za učenje preko Interneta, koje mnoge škole, obrazovne institucije i biblioteke inače ne bi mogle da pruže, ili bar ne u potrebnom kvalitetu. S jedne strane industrija i sektor usluga ovim dobija visoko kvalifikovanu radnu snagu koja im je hitno potrebna, a s druge strane, korisnici koji umeju da koriste računar i Internet biće spremni da kupe nove proizvode i usluge.

 

Vlade zemalja članica EU postavile su sebi sledeće ciljeve:

- značajno povećanje investicija po glavi stanovnika u ljudske resurse, uključujući ulaganja u obrazovanje

- smanjivanje na pola broja mladih od 18-24 godine koji su završili samo osnovnu školu i koji nisu nastavili školovanje; ovo smanjivanje treba da se obavi do 2010;

- unapredjivanje škola i obrazovnih instutucija u višenamenske centre za učenje sa Internet priključkom koji su otvoreni za svakog;

-

stvaranje evropkog okvirnog sporazuma o novim osnovnim veštinama (rad sa računarom, strani jezici, preduzetnički duh i socijalne veštine) koje treba prenositi kroz permanentno učenje.

 

Na radnom mestu svakom čoveku u Evropi mora biti zagarantovano da u svakom životnom dobu može da stiče znanja i sposobnosti koje će povećati njegove buduće šanse za zaposlenje. Pošto u Uniji oko 150 miliona gradjana nema srednju školu, ovaj cilj je bilo neophodno postaviti i sa socijalnog aspekta, kako bi se smanjio socijalni jaz. Stoga je ova zagarantovana mogućnost učenja celog života od ključnog značaja za evropski model društva i doprinosi tome da svi ljudi budu uključeni u digitalnu revoluciju.

 

eContent

Inicijativa ‚eContent’ se odnosi na širenje elektronskih sadržaja i treba da Evropljanima ponudi na Internetu što više korisnih sadržaja i informacija na njihovom jeziku.

Trenutno oko 75% svih sajtova na www je na engleskom. Aprila 2002. komisija je predložila smernice za pojednostavljivanje uslova za upotrebu informacija javnog sektora. Ona je vodjena principom da se dozvoli upotreba javnih informacija u komericijalne i druge svrhe tj. da javne institucije ove informacije stave na raspolaganje svima uz naplatu troškova. Ovim predlogom je trebalo podstaći produkciju Internet sadržaja.

Radi se o tržištu čiji se obim procenjuje na 433 milijarde € i koje zapošljava četiri miliona ljudi.

 

Rezultati eEurope 2005

Zahvaljujući vrtoglavom rastu izazvanom pre svega ovom inicijativom, u Evropi danas ima otprilike 150 miliona korisnika weba, dakle isto onoliko koliko i u USA. (U celom svetu je u 2005. po webu surfuovalo oko 550 miliona ljudi.) Pristup internetu je u Evropi sve jevtiniji. Prema jednom istraživanju Evropske Komisije iz novembra 2001. troškovi za prosečnog privatnog korisnika koji Internet koristi 20 sati mesečno iznosili su izmedju 10 i 20 € mesečno.

Upotreba Interneta je, dakle, danas ukupno gledano znatno veća, ali je rast u poslovnom sektoru značajniji nego u privatnom. Anketa Eurobarometra pokazuje da 90% preduzeća sa više od 10 zaposlenih ima Internet priključak, a više od 60% njih i web prezentaciju. Izuzetak čini Portugal gde samo dve trećine preduzeća ima Internet priključak i samo otprilike jedna trećina njih ima svoj sajt na Internetu.

Prosečno 20-ak% evropskih preduzeća prodaje i kupuje preko Interneta. Najveći ponudjači su Nemačka, Irska i Velika Britanija. Najveći online-kupci su Danska i Finska. U šest članica EU više od 30% svih preduzeća kupovinu obavlja delimično ili u celosti preko Interneta, u Finskoj i Danskoj ovaj broj premašuje 40% preduzeća. Nasuprot tome, samo 5% portugalskih i 10% francuskih preduzeća koristi Internet za kupovinu. (Podaci iz maja 2006.)

Aktivnosti na izgradnji informacionog društva su od januara 2006. nastavljene novom inicijativnom pod nazivom “i2010” pod motom

"Evropsko informaciono društvo za rast i zaposlenje“.

Sajt sa literaturom

 

Atačmenti



Komentari (75)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

vucko vucko 22:16 02.07.2007

Novi tab na naslovnoj strani

E, Draco, mislim da ćemo morati da predložimo Restaku da doda još jedan tab na naslovnu stranu, pored hronološkog, preporuka i čitanosti: dužina teksta (najduži na vrhu) :)

V.
dracena dracena 22:24 02.07.2007

Re: Novi tab na naslovnoj strani

Atila je bio velik zato što je znao da prašta.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:59 02.07.2007

Re: Novi tab na naslovnoj strani

..Meni je najslađe ono - "lokomotiva razvoja"...o)) Zatim, ono da je "moderna informaciona i komunikaciona tehnologija najvažnija osobina informatičkog društva" ...vrlo vispren zaključak...o)).Zatim dođe zaključak "da je o globalizaciji vođeno mnoštvo žučnih diskusija". o)) Ovo je Dracenino, nema sumnje.. Ostalo je prepisano, u celosti ili delimično. I prepisati ovoliku plahtu, napor je, priznajem...a bogami traži i mnogo energije.
dracena dracena 23:05 02.07.2007

Re: Novi tab na naslovnoj strani

Dok se ti zamajavaš oko "Zoksterove sudbine" i čeprkaš po detaljima u mom tekstu, ljudi grade novu, bolju Evropu. Samo tako nastavite, daleko ćete dogurati, a i ja sa vama.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:13 02.07.2007

Re: Novi tab na naslovnoj strani

Samo gradi i umrežavaj...ostalo će učiniti Koštunica, Velja, i ostali saveznici iz firme Krstić...o))
Prepisivanjem se ne može doći ni do pegle, a ne do bolje Evrope...o)))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 00:57 03.07.2007

Re: Novi tab na naslovnoj strani


Kovacevicu,
Ovo je vrlo edukativan i koristan blog, za razliku od tvog slihtarskog bloga "Tako je govorio drug Zokster" koji izgleda kao da ga je napisao neki napaljeni skojevac, a ne celavo ciciste kao ti - vidi se da si radio u Elektrodistribuciji RSK. Daj prestanite vise da nam ispirate mozgove i da nam namecete vasu dirigovanu-histericnu demokratiju, i prestanite vise da nosite te kozne mantile - 35 Celzijusa u hladu je!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:09 02.07.2007

dok smo mi u ratne doboshe...

ne mogu da odolim, moram da podsetim!

Detaljni akcioni plan, prezentovan Evropskoj Komisiji 17. maja 1984. u šest stavova predpostavljao je: kooperaciju operatora mreža u cilju uvođenja novih generacija mreža i servisa u evropskom (a ne nacionalnom) kontekstu - što je kasnije i primenjeno na ISDN, mobilnu telefoniju, elektronsku poštu; kreiranje tržišta evropskih terminala (što je podstaklo Savet da harmonizuje zakonodavstvo i uspostavi standarde koji osiguravaju interoperabilnost); kooperaciju industrijalaca u sektorskim i mrežnim operatorima u cilju implementacije širokopojasnih mreža sa integrisanim servisima (iz čega je kasnije formiran RACE program); osiguranje da periferalne države Zajednice imaju jednakost mogućnosti u pogledu infrastrukture i modernih servisa (programi STAR i Telematique doprineli su zatvaranju jaza); konsultacije rukovodstva, radnika, sindikata o merama u oblasti telekomunikacione politike (što je dovelo do stvaranja Zajedničkog komiteta u ovoj oblasti); izbegavanje nekoordiniranih prezentacija od strane Zemalja Članica u internacionalnim, bilateralnim i multilateralnim pregovorima sa industrijalizovanim zemljama.

Deset godina posle, dok na teritoriji bivše Jugoslavije ključa užasan rat, a domaće okruženje strastveno "bistri" šta nam to "kuvaju i muljaju" u Briselu i na Krfu - Predsednik evropske komisije Žak Delor 5. decembra 1993. u Briselu predstavlja Beli Papir Evropske komisije - strategiju rasta, kompetitivnosti i zapošljavanja u oblasti informacionih tehnologija, te politiku uspostavljanja širokih evropskih infrastruktura (energija, transport, telekomunikacije) čija se implementacija, prirodno, oslanja na pravce aktivnosti odabrane 84. Pre objavljivanja Belog Papira, za podršku Zajednice bila su naznačena tri tipa trans evropske mreže: EURO-ISDN, širokopojanse mreže (TEN-IBC) i telematska mreža između javnih administracija (TNA-IDA). Beli Papir predlaže da se uzmu u obzir šest drugih polja koja se sastoje od generičkih servisa ili aplikacija od kolektivnog interesa.

Dokument je identifikovan kao jedan od putokaza za evropsko društvo prema XXI veku, ili kako bi to kazao gospodin Delor "izazovi i putevi za ulazak u XXI vek" su mu suštinska ambicija. 25. juna 1994. godine, na Krfu, Beli Papir - operacioni program implementacije pan evropske informacione strukture - usvajaju šefovi država i vlada Evropske Zajednice. U međuvremenu, od strane Saveta i Komiteta EU formirane su dve reprezentativne grupe uticajnih ljudi - tzv Kristorfersonova Grupa za transportne i energetske mreže i Bangemanova Grupa zadužena za komunikacione.

Ako se pitate gde smo tu bili mi, odgovor je prost i surov. Nas tu nema. Globalizacija, podržana razvojem metoda komuniciranja i transporta, ubrzava i pojačava bol rastuće konkurencije. Kada je na samitu Evropskog Saveta u Kopenhagenu (juni 1993.) predsednik Komisije Žak Delor prvi put pomenuo "obezbeđenje pouzdanog krvotoka za ekonomiju budućnosti", tj razvoj digitalnih informacionih struktura - širenje sporazuma o ujedinjenoj Evropi u okviru jedinstvenog tržišta olakšano je odredbama Ugovora iz Mastrihta čije dvanaesto poglavlje glasi: "Zajednica će imati za cilj da promoviše uzajamnu povezanost i interoperabilnost nacionalnih mreža, a takođe i pristup tim mrežama."

Kada se zna da su već na samitu u Edinburgu decembra 1992. i u junu u Kopenhagenu regulisana i finansijska sredstva za stimulaciju razvoja transevropskih mreža, onda je jasno da je partnerstvo između svih igrača utvrđeno na čvrstim osnovama, a potrebni instrumenti, standardi, pitanja zaštite i sigurnosti podataka i industrijske svojine stvar daljih procesa.

Logika u Belom Papiru nosi glavnu osu razvoja, čiji je prioritet broj jedan bio - investiranje.

Juna 1987. godine, sledeći Single Act je objavljen "Zeleni Papir o razvoju zajedničkog tržišta u telekomunikacionim servisima i opremi", satelitiski komunikacioni servisi stavljeni su na noge, a dve glavne faze - harmonizacija i liberalizacija - ušle su u proceduru. Tri godine kasnije Evropski Savet uvodi (harmonizujući) koncept Open Network Provision (ONP), usvaja Direktivu o liberlizaciji telekomunikacionih servisa (sa izuzetkom telefonije), da bi već 93. krenula i liberalizacija govorne telefonije u većini zemalja članica do 1998. godine. Španija, Portugalija, Grčka i Irska uživaju ekstenzije koje su važile do 2003.

Delorov Beli Papir odredio je napredne komunikacije ključnom izvornom tehnologijom za sledećih nekoliko dekada na svim poljima

Ah, da, analitičari su tih godina, videli i upotrebu potencijalnih informacionih autoputeva u "konfuznoj i ponekad tužno nasilnoj Centralnoj i istočnoj Evropi" - kako piše u jednoj studiji - samo za "slanje poruka solidarnosti i nade svojim istočnim susedima".

To nije sve. "Informacioni autoputevi mogli bi postati mostovi između dva dela Evrope odvojena skoro jednim vekom istorije, ekonomskog rasta i kulturnim razvojem." - piše dalje u studiji čije insistiranje na prioritetima čisto ekonomskih kriterijuma, nije bitno narušeno milosrdnom opaskom o divljim i primitivnim susedima sklonim samoistrebljivanju.

Bilo kako bilo, tokom te dekade u info igru uvedeno je oko 150 milijardi ekija. Tokom perioda od 1994. do 1999. godine, Beli Papir za devet prioritetnih projekata je predvideo 67 milijardi ekija, sa nezaobilaznom javnom intervencijom na poljima kao što su telemedicina, teleobrazovanje, podrška hendikepiranima i starijim ljudima - gde prioritet nije tržišna logika, za razliku od profitabilnih tržišta kao što su video-na-zahtev, ili kupovina od kuće. Koncept Belog Papira naglašava socijalni značaj tehnologije rasprostiranja informacije telematskih aplikacija, i insistira na neophodnosti ubeđivanja nacionalnih, regionalnih i lokalnih javnih vlasti da se javno ulaganje više ne sme zaustavljati na putnim i železničkim mrežama.

Može još, ali mi u toj priči nismo bili, a dal ćemo da budemo, će vidimo
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:27 02.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

uf, izvinite (izvinjotka) na dužini prethodnog posta, al sam popizdela, jer se sećam dobšarenja i pljuvanja po deloru, jer je domaća vlast bila ubedjena da samo se nama bave, a oni pičili strategie razvoja i gde kintu golemu da tresnu, grčka je dobar primer, ulili su u nju nevidjeno, ali ne htedoh to da kažem, nego bila je jedna fenomenalna fotka u vremenu, boliglava ilustracija, il gorankina, il draškova, ne sećam se, a na njoj, ceo vrh rukovodeci, onako, bleji u neki racunar, ko smarsa pali, sa sve dobricom cosicem, koji reče da je "za srbina i šibica mašina".

grr
dracena dracena 23:50 02.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Strašno.
Hvala ti, Vesna, na izvanrednom komentaru.
Sve vreme smo bili arogantni, lenji i neznalice. Umesto da smo se malo informisali šta to ta Evropa radi i kakve planove ima, pa se prilagodjavali i pratili je, mi smo pametovali ko je koga više ubijao u istoriji, ko nas nas više mrzi, koja masonska zavera je upravo u fazi realizacije, a onda se latili oružja kao neandertalci. Da se potamanimo, ništa više! Evo i danas kao hipnotisani prikujemo pogled na prošle, nepopravljive ili sadašnje ali u principu za budućnost potpuno nevažne dogadjaje i ljude i ne vidimo ništa ispred sebe i oko sebe. Umesto da mislimo o unucima, mislimo o precima, umesto da raspravljamo o Evropi, mi smlatismo prste pišući o Zoksteru... i tako nam prolazi dan za danom... godina za godinom... decenija za decenijom. Ne mrdamo s mesta. Dovijamo se na milion načina da ubijemo vreme, samo da se ne bismo morali trgnuti iz svoje lenjosti i uvideti da svako od nas mora malo da se pomeri sa mrtve tačke da bi nam bilo bolje.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:57 02.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Eto rešenja. Da nije Zokstera, firma Draca&Krstić, već bi imala gotovu strategiju za sreću..o)))
I to prepisujući neke stare kompendijume, dakako...o)))
E, Zokster, Zokster...
dracena dracena 00:00 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Idi, Drago, na tvoj blog, tamo te čekaju tvoji i Zoksterovi obožavaoci. Tapšaće ti i klicati. Ovde toga nema. Samo ispadaš smešan.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:05 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Pa evo, ovde ja tebi kličem...Hvalim tvoj podvig zaista. Taj nastavak resavske tradicije na malo bajatim, ali ipak modernim temama.
dracena dracena 00:07 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Lepo ti kažem, idi igraj se politike. Nije ovo za tebe.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:12 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Reč je o prepisivanju, a ne o politici...
Politikom se baviš ti. Strategija je političko, a ne naučno pitanje...
dracena dracena 00:13 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Nemaš pojma, Drago. Zato ti je bolje da ćutiš.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:18 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Eto, žao mi je što nemamo o čemu raspravljati, ali bih voleo da kao autorka izvedeš iz prepisanog 3 pitanja koja su ti od posebnoga interesa.
snezana7plus snezana7plus 00:29 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Može još, ali mi u toj priči nismo bili, a dal ćemo da budemo, će vidimo

ma ce da se uguramo, preko male krsne , na sporedna vrata, a tek ako nam politicari ne budu "pomagali", bice jos brze :))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 01:36 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...


Kovacevicu,
Ti si najobicniji udbaski provokator.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 09:09 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Ček, sad, Dracena.
Skroz si me zbunila. Prvo tehnologije, novo društvo, kreativnost, znanje, timovi - prava jurnjava...pa sad ovo.
Kakve veze sad ima Zox?
Sve mi izblendovano i decenije, i prsti, i nemrdanje, pa preci, Atila, pa tras - Zox? unuci?
Pa Drago o lokomotivi - ti ga šalješ na njegov blog? (pa evropska unija se razvija dok mi...kod Draga na blogu...?) Pa lenjost, mrtva tačka...prolazi nam dan za danom...
Ko to mi? Kome to nama?
Pa: daleko ćete dogurati, a i ja sa vama? (tek mi ovo nije jasno, još kad povežem sa dobošima odozgo... )

ps
Novo društvo znanja mora da bude društvo u kom učestvuju svi. I ovde Internet otvara šanse koje ranije nisu postojale time što svako ko ume da koristi kompjuter može da učestvuje u oblikovanju društvenog života klikom miša.

ovo me plaši

dracena dracena 09:15 03.07.2007

Re: dok smo mi u ratne doboshe...

Boj se, boj!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:19 03.07.2007

Super baba


Tjah, nisu sve babe tako dramatično odbojne, ima za ovu priču jedna, totalno savršena, ime joj je Grejs Huper, (1906 – 1992) pionir je kompjuterske nauke, poznata i kao kreator prvog kompajlera koji je prevodio jezik visokog nivoa u binarni kod za Univac kompjuter. Ledi Hoper, sa konzervativnim, bapskim loknama i naočarima u obliku muvinih krila, u najužoj je selekciji kompjuterskih gurua planete, zajedno sa Donaldom Knutom, Marvinom Minskim, Stivom Voznijakom… Evo link za fotku:

http://www.sdsc.edu/~woodka/hopper.jpeg

- Još od 1943, kada su se prvi računari pojavili, počeli smo da jurimo za hardverom. Jurili smo sve brži i brži hardver. Negde oko 51.- 52. godine, John Mauchley pojavio se sa prvim kratkim kodom, a onda su došli FORTRAN pa COBOL i tako smo započeli svet softvera. I razvili smo jezike, i razne za korisnika zgodne stvari, i još mnogo toga. Ali niko se još nije ozbiljno zagledao u same podatke - rekla je baba Grejs na velikom samitu računarskih gurua planete koji je organizovao američki časopis "Byte" u prošloj dekadi. I još:

- Ali mi nismo nikada zaista projektovali računar posebno za neki od tih svetova. Jer smo krenuli putem građenja fon Nojmanovih kompjutera. I sve dok se ne zagledamo u podatke nećemo doći sa novom artikulacijom.

Inače, super baba, penzionisani admiral američke mornarice, dve do smrti bila je na dužnosti starijeg konsultanta Digital Equipment Corp. iz Vašingtona. Pa kaže:

- Razmišljala sam o tokovima podataka i različitim vrstama tokova podataka. Neki put podaci teku kao reke, neki put teku kao lava iz vulkana. Neki put je to kao družina marinaca koja maršira, organizovano i disciplinovano. A ponekad to više liči na tok preko krila aviona koji daje potisak za letenje uz istovremenu turbulenciju. Dosad se stvarno nismo bavili podacima kako se javljaju i kako teku. Mislim da ćemo izgradnjom sistema za računanje postati svesniji tokova podataka i tipova podataka. Na primer: naučno inženjrsko polje praktično ne obraća pažnju na znakove alfabeta. Ono je uglavnom binarno i sa tekućim zarezom. U obradi podataka to su celi brojevi i sabiranja, oduzimanje, množenja i delenje; samo aritmetika i upoređivaja ovih alfa decimalnih znakova.

I još malo, predivna je:

- Treba da pogledamo šta možemo dozvoliti da izgubimo, a šta ne možemo da izgubimo. Deo toga nas vodi ka budućnosti, a deo toga je samo relikvija prošlosti. Sa suženim pogledom mi smo uzeli ove divne kompjutere, brže tranzistore, sve živo pod suncem, bolje jezike, više softvera i sve to strpali unutra. A praktično nikada ne mislimo o tome šta to mi stvarno radimo. Sve dok organizacije ne počnu da uočavaju informaciju, sve dok oni gledaju samo na računare i telefonske linije koje kotrolišu, oni ne rade svoj posao. Oni ne uočavaju informaciju samu po sebi, ne uočavaju vrednost informacije. Ne gledaju na to ko je koristi i zašto, vrstu iformacije, šta ona čini, odakle potiče. Vrednost je velika stvar na koju mi nikada do sada nismo obratili pažnju.

Ako je Rej Bredberi lansirao u svet fantastike najnežnije novotehnološko biće, električnu baku, sasvim onostranu, u istoimenoj priči - admiral Grejs Hoper izmislila je samu sebe. Ova ovosrtrana kompjuterska baka decenijama je plovila u samom središtu elektronike, po definiciji rezervisanom za muškarce.


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:38 03.07.2007

Re: Super baba

hmm, posto o super babi je bio moja reakcija na post koji je obrisan dok sam postirala, tako da je bez veze.

vidim ja da će meni trebati ozbiljno blog uputstvo ko koga i zašto guzi na ovom mestu i d'zvinete na mom francuskom, koji vam je qrac bre? Mislim, vidim da ima nešto ispod, nisam mutava, što ne raščistite to, pa da idemo dalje, mislim, ne mogu da mozgam na svakom blogu o podobnosti postavljača, a ovde nešto bazdi.

hoću da kažem, i mene je dracena povukla za jezik uvodnim tekstom, htela sam da kažem, ej bre, baš je to fino tako tralalala, a ovamo, kad je trebalo strateški učestovati, mi smo to prezreli (pod "mi" mislim na vlast) i imali preča posla da se međusobno istrebljujemo i verovatno sam udavila gornjim postom pokušavajući to da dokumentujem, to, kako je evropa gradila it zajednicu dok smo mi bili u fazi nekrofilije, a sad kukumavchimo shto nam trula konekcija, shto nema e kupovine, što ovo što ono...

opet nisam lepo rekla, tj jasno, uf:))) hocu da kažem, možemo da se raspravljamo, ventiliranje je super, al bre ovo guženje mi je netransparentno skroz, pa ajte vi lepo to izbacite na površinu, pa da furamo dalje. smor je.

dracena dracena 09:40 03.07.2007

Re: Super baba

Oni ne uočavaju informaciju samu po sebi, ne uočavaju vrednost informacije.

Svašta čovek može naučiti. Nauči da hoda, čita, računa, pliva. Tako može naučiti i da uočava i koristi informacije. To nije teško jer informacije su proizvedene da bi poslužile nekom kao on, ona je najčešće "namenska". Čovek samo treba da zna šta hoće. Tehnologije je sve više i sve je bolja i brža. Dosad smo živelu u svetu koji je naša mašta prevazilazila. Izgleda da se približavamo trenutku kad će tehnološke mogućnosti daleko prevazilaziti čovekovu maštu. A možda smo ga već dostigli, samo to ne primećujemo.

dracena dracena 10:12 03.07.2007

Re: Super baba

Draga Vesna
ti si sve lepo rekla. Tvoji komentari su u savršenom skladu sa temom koju sam ponudila. Izuzetno su informativni meni, a sigurna sam i mnogim drugim čitaocima. Taj deo previranja u EU koji smo mi prespavali odnosno preratovali je svima nama ostao nedovoljno poznat, tako da si dodala kockice koje su nedostajale.

Babu sam obrisala zbog grimase, a nisam ni videla vezu sa temom. Izvini, nisam znala da će te ona inspirisati, inače bih je ostavila. Mada uopšte nije važno što se ne vidi na šta si se nadovezala. Ono što si rekla može da stoji bilo gde i da ima pun smisao.

vidim ja da će meni trebati ozbiljno blog uputstvo ko koga i zašto guzi na ovom mestu i d'zvinete na mom francuskom, koji vam je qrac bre?

Pravo da ti kažem ni ja nemam pojma. Vidim da se na mene ostrvilo i kuso i repato na ovom blogu. Intenziviralo se naročito od onog napada Biljane Srbljanović i ostalih na mene na njenom poslednjem blogu i još uvek ih ne pušta. A šta je stvarno u pitanju, još mi niko nije objasnio. Pažljivo pratim, ali vidim samo neke neubedljive izgovore.

Pozdravljam ovo tvoje:
...pa ajte vi lepo to izbacite na površinu, pa da furamo dalje. smor je.

Ali moram da te razočaram: oni to tako nikad ne rade.

Zato ne obraćaj pažnju, nego se polako navikavaj. To je manje-više normalno stanje ovde.
pufna pufna 14:33 09.07.2007

Re: Super baba

vidim ja da će meni trebati ozbiljno blog uputstvo ko koga i zašto guzi na ovom mestu i d'zvinete na mom francuskom, koji vam je qrac bre? Mislim, vidim da ima nešto ispod, nisam mutava, što ne raščistite to, pa da idemo dalje, mislim, ne mogu da mozgam na svakom blogu o podobnosti postavljača, a ovde nešto bazdi.

hoću da kažem, i mene je dracena povukla za jezik uvodnim tekstom, htela sam da kažem, ej bre, baš je to fino tako tralalala, a ovamo, kad je trebalo strateški učestovati, mi smo to prezreli (pod "mi" mislim na vlast) i imali preča posla da se međusobno istrebljujemo i verovatno sam udavila gornjim postom pokušavajući to da dokumentujem, to, kako je evropa gradila it zajednicu dok smo mi bili u fazi nekrofilije, a sad kukumavchimo shto nam trula konekcija, shto nema e kupovine, što ovo što ono...

opet nisam lepo rekla, tj jasno, uf:))) hocu da kažem, možemo da se raspravljamo, ventiliranje je super, al bre ovo guženje mi je netransparentno skroz, pa ajte vi lepo to izbacite na površinu, pa da furamo dalje. smor je.
snezana7plus snezana7plus 00:32 03.07.2007

temeljno !

Zanimljiva tema, saznadoh dosta korisnih informacija, mada moram da priznam da je za mene malo "tezak" tekst, tanka sam u toj oblasti :(
Srđan Kusovac Srđan Kusovac 00:52 03.07.2007

Glede uradka

Informaciono društvo je u poslednjoj deceniji često korišćen i pomalo pomodan izraz.

Gde je “korišćen”?
U “poslednjoj deceniji” čega?
Koliko to “često” iznosi otprilike – pre Dnevnika, na svako Bogojavljanje…?


Kad se k tome ima u vidu i njegovo tehničko poreklo i srodnost sa izrazom informatika, ne čudi što je umnogome ispražnjen od sadržaja i redukovan na tehnološki aspekt.


Koga ne čudi? Mene možda baš čudi.
Od kakvog “sadržaja” je “ispražnjen”? Ko je to učinio? Kada? Zašto?

Informaciono društvo, medjutim, podrazumeva mnogo više od tehničke tj. tehnološke modernizacije. To je svet znanja i informacija. U njemu je sve novo i drugačije.

Za koga to “podrazumeva”?
Je l ovo do sada bio “svet neznanja i ‘neinformacija’”?
Kada taj svet počinje? Je l’ to da je “sve novo i drugačije” znači i da će recimo promeniti dotrajale vodovodne cevi u Malom Crniću?

Onda ide najbolji deo, valjao sam se od smeha:

To je svet u stalnoj promeni. Privreda funkcioniše na nov način i nudi drugačije proizvode i usluge, promene na tržištu su drastične, stanovništvo ima nove potrebe, stiče nove navike i gradi novi sistem vrednosti, država dobija nove uloge. Dok se industrijska revolucija sa početka 19. veka oglasila huktanjem i pîskom lokomotiva i zaglušujućom bukom iz tkačnica, revolucija kojoj smo svedoci se odvija u mukloj tišini i po dubini svih struktura. Zato nije zgoreg malo osvetliti ove nečujne i nevidljive procese i progovoriti reč-dve o njihovim najvažnijim osobinama.


Ovakve ispraznosti i to tako nadmeno napisane nisam davno pročitao. A dalje od "huktanja lokomotive" nisam išao.

Moj kćerka od 4,5 godine suvislije rečenice sastavlja.

Jako bih voleo da neko iz uprave Bloga B92 objasni "pučanstvu" kakvu koriist kompanija koja je vlasnica ovog sajta ima od objavljivanja ovakvih tekstova odnosno davanja prilike objavljivačima ovakvih uradaka.

Idem da probam da iščitam još malo. Dobro je štivo.


dracena dracena 03:58 03.07.2007

Re: Glede uradka

I rezanci s makom.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 05:18 03.07.2007

Re: Glede uradka


Kusovac,
ne mozes ti da razumes ovaj tekst, zbog zlobe i mrznje koju nosis u sebi. Te tvoje osobine limitraju u tebi sposobnost da se ponasas kao kulturno i civilizovano bice.

Evo objasnicu ti samo prvu recenicu koju nisi sposoban da razumes, vrlo je lako:

"Informaciono drustvo je u poslednjoj deceniji cesto koriscen i pomalo pomodan izraz"

Prilazem ti odgovore na tvoja pitanja:

1. Pitas, gde je koriscen - odgovor, u okruzenju (mikro i makro okruzenju)
2. Pitas, u poslednjoj deceniji cega - odgovor, u poslednjoj decenije naseg bitisanja, znaci od 97-07
3. Pitas, koliko cesto koriscen - odgovor, cim se odnosi na mikro i makro okruzenje, znaci da se radi o milionima ucestalih korisnika ovog izraza svakodnevno.

Posto nisi u stanju da shvatis jednu ovakvu, vrlo jednostavnu, prosto-prosirenu recenicu, pametnije ti je da ne gubis vreme i da ne citas dalje, jer jednostavno si nedovoljno inteligentan da bi razumeo ovakav, za tebe izuzetno komplikovan tekst. Logicno, posto ne mozes da shvatis nesto ovako prosto, ne idi dalje - ne gubi vreme uzalud.

Izuzetno si neuvidjajan i bezobrazan prema jednoj finoj dami kao sto je Dracena. Takav si cak i prema svojo cerkici, samim tim sto je, bez potrebe, uvlacis u ovo i zloupotrebljavas - ne bi li uz pomoc nje uvredio Dracenu.

Ti si zaista jedan iskompleksirani kulov i dripac.
Rasejani Rasejani 01:16 03.07.2007

Dracena

Mnogo si dosadna.
Koga, bre, zanima napredak? O kavoj ti to buducnosti mrsis?
Nas zanima ogovaranje! Ideologija. Ocemo krv i govna do kolena.
Balkan je ovo. Jes virtuelni, ali je Balkan. Hocemo da citamo o prljavom vesu i teorijama zavere.
Ovo je preozbiljno za nas. I dosadno je.

Poslednja si. Dno dna.
Daj nam sta volimo da citamo. Dnevnopoliticka govna. To mi volimo.
A tebe mrzimo. Nebitna zeno.
Aniram Aniram 08:47 03.07.2007

kopi pejst

kontam da si u velikoj gužvi jer su ti blogovi sve moćniji kopi pejst. mogla si odmah da zakačiš link pa da čitamo u oRGinalu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:12 03.07.2007

Re: kopi pejst

Aniram
kontam da si u velikoj gužvi jer su ti blogovi sve moćniji kopi pejst. mogla si odmah da zakačiš link pa da čitamo u oRGinalu.


Hajde, stvarno Dracena..Korisnije, originalnije i uputnije bi bilo dati linkove. A i manje bi se mučila.
Lionsgate Lionsgate 09:31 03.07.2007

Re: kopi pejst

Gopon Drago, izasli ste iz shtrajka (zvanicno) i odmah seli na grbachu "omiljenoj" vam blogerki... svaka chast., dzentlemenski, rekao bih chisto krajishki, godine koje ste proveli u Beogradu ochito nisu uticale na vas, zadrzali ste onu crtu iz zavichaja, pravog krajishkog mushkarca. Ako, i treba tako... da se zna red.
YoKey YoKey 09:48 03.07.2007

Re: kopi pejst

rekao bih chisto krajishki, godine koje ste proveli u Beogradu ochito nisu uticale na vas, zadrzali ste onu crtu iz zavichaja, pravog krajishkog mushkarca

Smrducka na rasizam.... usred evropskog informacionog društva.
Lee Smolin Lee Smolin 09:53 03.07.2007

Re: kopi pejst

Aniram: "kontam da si u velikoj gužvi jer su ti blogovi sve moćniji kopi pejst. mogla si odmah da zakačiš link pa da čitamo u oRGinalu. "

Tacno, moglo je, ali onda Draca ne bi ispadala pametna u drustvu. Sve na misice.
Aniram Aniram 10:19 03.07.2007

Re: kopi pejst

Gdin Lions,

nemojte da imate predrasude prema ljudima, mislim ovde na Dragu, već jednostavno pročitajte Dracenin (?) tekst, akko imate vremena i živaca. Ja sam posle starog bloga bila oduševljena kako je Dracena napisala prva dva, tri bloga, i to sam joj i rekla i učestvovala u priči. Bez obzira kakvu sam averziju imala prema njenim komentarima na starom blogu. Medjutim, vremenom njeni blogovi su se pretvorili u prepisivanje iz knjige. Eto, to mi se sad ne svidja, a vidim i drugima. Kakve veze krajiški muškarci imaju s tim?

Evo, pošto se Drago nadovezao na moj komentar, molim Vas jedno tumačenje mog karaktera u skladu sa mojim poreklom ( a pošto ste Vi prvi provalili moje prezime, pretpostavljam da imate i ostale podatke)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 10:23 03.07.2007

Re: kopi pejst

Gosn Lion...
A kako vi znate da je u pitanju žena i kakve veze ima ova rasprava sa polnom i rodnom ravnopravnošću....
I kako znate šta je na koga uticalo...i kako znate šta je "krajiški muškarac"...
Vidite, napišete jednu rečenicu, a ona otvori sto pitanja...o))
Lionsgate Lionsgate 10:42 03.07.2007

Re: kopi pejst

molim Vas jedno tumačenje mog karaktera u skladu sa mojim poreklom ( a pošto ste Vi prvi provalili moje prezime, pretpostavljam da imate i ostale podatke)


Mogu samo da kazem ovo: ???
Nikad se nisam zanimao za vas kao za osobu sa imenom i prezimenom... istina je da sam vas svojevremeno na TJ blogu "provalio" kao Marinu, posle toga smo mozda "naleteli" direktnim obracanjem jos 2-3 puta na nekim blogovima ali nikad sa licnim komentarisanjem. Uzgred, nisam nikad istarzivao ko je ko ovde, gospon Drago je specijalan sluchaj jer sam i sam delimicno poreklom odozdo (ispod Promine) a gospon Drago je bio funkcioner u tim krajevima, samim tim i poznata mi licnost, poznata i iz nekih drugih prilika (jednom smo se videli i na Tashu i bilo je "hmmm, gde sam video ovog choveka"...

Naravno da nisam procitao Dracenin blog, ipak nisam toliko lud
Ali smeta mi tolika napaljenost, alo bre, pusti zenu da pishe i ignorisi je ako je ne podnosis, sta ima da joj seresh na blogu ako te to ne interesuje...



Lionsgate Lionsgate 10:55 03.07.2007

Re: kopi pejst

A kako vi znate da je u pitanju žena i kakve veze ima ova rasprava sa polnom i rodnom ravnopravnoscu


i kako znate šta je "krajiški muškarac"...


Vasa grupacija je naziva "radica EDB-a", pretpostavljam da je onda zenski pol, sem ako vi ne znate nesto drugo... a rodna se odnosi na mentalitet mushkaraca iz Krajine, sta je to kavaljerstvo u Dalmaciji/Lici. Jovan Radulovic je to sjajno opisao, u sustini sta ima da se pozivam na njega, dovoljni su mi ujaci kao primer... u neku ruku i ja sam odozdo, rodjen sam par km juzno od vaseg rodnog sela.

Btw. Stalno mi se mota gde smo se vidjali? Dolazili ste na Kosancicev venac 31


Mr Smolin, rasiszam je kad iznosis neku istinitu karakteristiku za narod iz nekog podneblja? Kad kazes "zadrzali ste onu crtu iz zavichaja, pravog krajishkog mushkarca" a to je povezano sa konstatacijom da nisu dzentlemeni... da li zelite da na ovo dam odgovor kao vash "najveci medju nama" bloger?
Lee Smolin Lee Smolin 10:59 03.07.2007

Re: kopi pejst

Lionsgate: "Mr Smolin, rasiszam je kad iznosis neku istinitu karakteristiku za narod iz nekog podneblja? Kad kazes "zadrzali ste onu crtu iz zavichaja, pravog krajishkog mushkarca" a to je povezano sa konstatacijom da nisu dzentlemeni... "

Dragi Mr Lionsgate, sami ste sebi uskocili u usta. Sve krajiske muskarce ste upravo proglasili sirovima.
dracena dracena 11:05 03.07.2007

Re: kopi pejst

Lionsgate

Hvala što me braniš, ali ako nisi pročitao blog, onda nemoj. Glupo je. Ko zna šta sam tamo napisala, a ti branio.
Uostalom, šta će mi odbrana od ovakvih napada? Ovi prazni komentari najbolje pokazuju da njihovi autori nemaju ni slovce da napišu o temi i da je krajnje vreme da počnemo da se informišemo o svetu koji nas okružuje.

Lionsgate Lionsgate 11:21 03.07.2007

Re: kopi pejst

Dragi Mr Lionsgate, sami ste sebi uskocili u usta. Sve krajiske muskarce ste upravo proglasili sirovima.


Naravno da u vashem sluchaju to nije rasizam pa iako ste moju kvalifikaciju "nedzentlemenskog ponasanja" kvalifikovali kao "sirovost"... uzgred, ja se ne stidim svog krajishkog porekla, pola mojih gena je odozdo i sasvim dobro znam kakvi su ljudi odrasli u tim krajevima. A o sirovosti dosta govori i ponasanje na blogu...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:25 03.07.2007

Re: kopi pejst

Lion...
Ja nemam "grupaciju"..Na blogu postoje ljudi sa kojima se manje ili više slažem, ili oni sa kojima se ne slažem.U grupi onih sa kojima se ne slažem, postoje opet ljudi sa kojima je moguće voditi dijalog i oni sa kojima to nije moguće. Evo, Dracena, sa njom je teško voditi dijalog jer ona i ne govori nego kopi/ pejstuje.
Što se tiče starog kraja, gde kao reper nađe Radulovića. Ta, mnogo je uverljiviji Matavulj, recimo.
Ne znam koje je selo vaših ujaka, a ja sam rođen u Kninu. Koliko se sećam, zadnji put smo konstatovali da vi imate nekoga u Cetini...a sad kažete pod Prominom...Vrbnik, Kaldrma...Bobodol?
I čemu generalizacije....Različite tipove i podtipove ljudi možete pronaći u jednom soliteru a ne u jednoj regiji.
Kosančićev venac 31? Ne znam šta je tamo, zaista...
Lionsgate Lionsgate 11:29 03.07.2007

Re: kopi pejst

Molim.

Komentari su me naterali da iscitam blog, tema mi je bliska (volim IT) ali se nisam nasao u blogu...
Nisam branio blog, naleteo sam na njega jer sam neke vase ranije blogove citao i sto kaze Marina svideli su mi se, pala mi je u oci reakcija a vec me pocinje iritirati stav pojedinih blogera, napadanja likova koje je njihova matica proglasila za nebitne. Od gospon Drage nisam ocekivao ovo, ipak je on ranije bio tolerantan bloger koji je znao da stane na loptu.

Dejan Stanković Dejan Stanković 11:38 03.07.2007

Poetski trenutak

Sesta licka i Sedma banijska
te su dvije Titi najmilije!


Hvala, hvala...
Lionsgate Lionsgate 11:43 03.07.2007

Re: kopi pejst

Što se tiče starog kraja, gde kao reper nađe Radulovića.

On je ipak savremeniji autor, od Matavulja su u tim krajevima protutnjala mnoga carstva/drzave i civilizacije, ratovi... a i skolski drug vam je, doduse nesto stariji :)

zadnji put smo konstatovali da vi imate nekoga u Cetini.

Svako ima dva roditelja, pa i moja majka... njena majka je sa Cetine a otac iz Petrova polja. Petrovo polje je i sami znate gde... na prethodnim blogovima sam iscitao da spominjete brata koji zivi ispod Promine, pa sam mislio da ste odatle, ovako sam znaci rodjen par desetina km juznije od avseg rodnog mesta.
Zasto generalizacije? Hmmm... polozaj zene u tim krajevima nikad nije bio slican polozaju zene u BGD ili Vojvodini, zato i generalizujem, znam kako su se recimo '80-tih u Kninu mladici ponasali prema devojkama (mala, daj jednu pivu... mala dodjider ovamo). Vas stav prema Draceni je ekstremno slican, komentarisanje bez razloga... ok je da ste komentarisali tekst, komentarisali ste nju....

I hajde da zvrsimo ovo... ima i boljih tema.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 11:58 03.07.2007

Re: Poetski trenutak

Imaš se čime ponositi Stankoviću...tvoj deda se borio u 6. ličkoj, koliko znam...
Dejan Stanković Dejan Stanković 12:11 03.07.2007

Moj deda

od prvoga dana. Čak trčao da spase Titu iz Drvara.
Šta mislis otkud mi ova poema?
Svašta sam se ja sve od tog dede naslušao, nemaš predstavu. Opasan deda, bio taj moj deda. Britak, duhovit, revolucionaran...
pufna pufna 14:35 09.07.2007

Re: kopi pejst

Nisam branio blog, naleteo sam na njega jer sam neke vase ranije blogove citao i sto kaze Marina svideli su mi se, pala mi je u oci reakcija a vec me pocinje iritirati stav pojedinih blogera, napadanja likova koje je njihova matica proglasila za nebitne.
d j o l e d j o l e 11:14 03.07.2007

eCompany

Privreda funkcioniše na nov način i nudi drugačije proizvode i usluge, promene na tržištu su drastične, stanovništvo ima nove potrebe, stiče nove navike i gradi novi sistem vrednosti, država dobija nove uloge


Internet je omogucio jos jedan oblik poslovanja, koji je i kod nas zaziveo - distribuirana kompanija. Ovde postoji vise primera firmi u kojima je jedinstvena proizvodnja, komercijala, razvoj podeljen na vise fizicki razdvojenih grupa, koje se nekada nalaze ne u razlicitim delovima grada, niti u razlicitim drzavama, vec i na razlicitim kontinentima (komunikacija se vrsi bilo pomocu nekih internih zasticenih aplikacija, ili preko Skypa, naprimer).

Takodje, postoji i pojava distribuiranih eProjekata, u kojima se, na bazi privremenog eUgovora daje usluga poslodavcu na web-u (mislim da je vec o tome govoreno na nekom od blogova na engleskom).

Mislim da je posebno interesantna prica od decentralizaciji naucno-istrazivacke delatnosti, i o novoj promenjenoj ulozi naucno-istrazivackih ustanova i ustanova za visoko obrazovanje. Sto se toga tice, jos uvek se nalazimo u nekom prelaznom periodu (posto ima gomila ljudi koja je dobila kvalitetno obrazovanje na izvolte). Kako vreme prolazi, toga "na izvolte" ce biti sve manje i manje, i mogucnost ukljucenja i pracenja sveopste trke u razvoju bukvalno ce zavisiti od sposobnosti i brzine prilagodjavanja potrebama privrede.
dracena dracena 12:33 03.07.2007

Re: eCompany

Djole
(komunikacija se vrsi bilo pomocu nekih internih zasticenih aplikacija, ili preko Skypa, naprimer)

Da ovakvih preduzeća sa dislociranim odeljenjima je sve više. Sama komunikacija izmedju ljudi se odvija bez problema na razne načine preko Interneta. Jedino što je ostalo dosta problematično je zajednički rad na dokumentima. Na tome se trenutno dosta radi, rešenja ima, ali je potrebna jako dobra (širokopojasna) infrastruktura, a to nemaju sve zemlje.

Mislim da je posebno interesantna prica od decentralizaciji naucno-istrazivacke delatnosti, i o novoj promenjenoj ulozi naucno-istrazivackih ustanova i ustanova za visoko obrazovanje.

U nauci je situacija specifična. Sve je više "nezavisnih" naučnika koji svoje usluge pružaju po ugovoru o delu, odnosno po projektima, a sve redje naučnici rade za mesečnu platu. Razvijene države vode vrlo urednu evidenciju na kojim projektima je koji naučnik radio, prave detaljne preglede vrhunskih kompetencija i te podatke koriste za različite razvojne svrhe. S druge strane, kao što se moglo i očekivati, u nauci se najdalje otišlo u umrežavanju znanja. Naučne institucije umrežavaju banke podtaka (tj. banke znanja) izmedju sebe (horizontala), ali i sa organima vlasti i privredom (vertikala). Od toga svi imaju jako mnogo koristi. Nauke dobijaju multidisciplinarnost i iskustva iz prakse, a praksa (bar delimični) uvid u nova otkrića, rešenja i tehnologije. Naročito je interesantan odnos izmedju konsultantskih kuća i naučnih institucija. Mnogi naučnici su saradnici i neke/nekih naučne/ih institucija i više konsultantskih kuća. To im omogućava vrlo intenzivnu razmenu znanja na različitim projektima i u različitim uslovima.
Sve u svemu ljudi rade neverovatne stvari. Sve kombinacije su dozvoljene, samo ako su dobre za razvoj društva.
d j o l e d j o l e 13:00 03.07.2007

Re: eCompany

Jedino što je ostalo dosta problematično je zajednički rad na dokumentima


Naprimer www.guru.com ima svoj interni sistem sherovanja dokumentacije na dva nivoa (u lokalu i dokumentacija koja je predmet arbitraze u slucaju problema) ... takodje postoji zasticeni sistem slanja poruka ...
dracena dracena 13:05 03.07.2007

Re: eCompany

E, ova dva nivoa šerovanja me naročito zanimaju. U čemu je razlika? Organizaciono/tehnološki.
d j o l e d j o l e 13:28 03.07.2007

Primer

Naučne institucije umrežavaju banke podtaka (tj. banke znanja) izmedju sebe (horizontala), ali i sa organima vlasti i privredom (vertikala).


IEEE je kicma naucno-istrazivackog rada u jednoj naucnoj oblasti, kao i razvoja vezanog za ovu oblast. Taj trend je prevazisao izdavacku delatnost najviseg kvaliteta, kao i organizaciju medjunarnodnih konferencija. Ova organizacija je upravo pocela da prerasta i u ono sto si navela u citiranom tekstu - mesto za povezivanje istrazivaca i privrede, preko naprednih pretrazivaca, baze poslova, baze aktuelnih projekata (mada je pristup samim projektima jos zatvoren za ljude odavde).
d j o l e d j o l e 13:42 03.07.2007

Re: šerovanje

Stvar je dosta prostija od nekog globalnog resavanja problema distribucije poslova i kvalitetnog odrzavanja dokumentacije, o kome si pisala u tekstu.

Naime, radi se o tome da je neopdhodno omoguciti istovremeni uvid u izvedeno stanje dokumentacije svima koji u lokalu zajedno ucestvuju u delu posla. Taj lokalni nivo (radni nivo) cini zajednicki prostor na virtuelnom disku kome svi imaju pristup (naravno, uz mogucnost bekapa koja je ostavljena nezavnizno svakom od ucecnika posla), i na kome se nalaze svi radni dokumenti u dosta slobodnoj formi (organizovano na nacin na koji odgovara grupi). Drugi nivo šerovanja, cine samo oni dokumenti koji predstavljaju trenutni "state of the art :) projekta" - izvedeno, aktuelno stanje u kome su jedino prikazani relevatni rezultati, na osnovu kojih se moze zakljuciti u kojoj se fazi nalazi projekat. Ovaj drugi (izvedeni) nivo šerovanja sluzi za uvid viseg nivoa upravljanja, kao i za arbitrazu u slucaju nekih problema na poslu.
dracena dracena 13:43 03.07.2007

Re: Primer

mesto za povezivanje istrazivaca i privrede, preko naprednih pretrazivaca, baze poslova, baze aktuelnih projekata

Zamisli šta će se tek desiti kad bude priveden kraju semantički web?!!! Koji će to buuuum biti!!!

(mada je pristup samim projektima jos zatvoren za ljude odavde)

Šta bismo mi sa tim? To ne donosi glasove, a i para tu nešto slabo...samo informacije i znanje :)))

Interesantno je da izdavačka delatnost u svom novom, prilično izmenjenom obliku dobija sve veći značaj. Okupljaju jako mnogo vrhunskih saradnika, pokrivaju razne usluge počev od svoje osnovne, izdavačke, preko konsultantskih, pa dao organizacije dogadjaja. Pritom nude komplementarne usluge u različitim "paketima", vrlo specificiranim po ciljnim grupama. Svašta ljudi rade, samo mi čekamo da nam padne s neba.
dracena dracena 13:53 03.07.2007

Re: šerovanje

A, pa da, lokalno preko intraneta, sa svojom bazom, bekap kao individualna baza podataka svakog zaposlenog i zajednički za već dovršenu / usaglašenu fazu, a van preko Interneta na uvid i saglasnost, može skoro kako hoćeš. Baš sam blesava.
vucko vucko 09:43 04.07.2007

Re: šerovanje

Što se tiče upravljanja dokumentima - moja firma ima jedan proizvod iz te oblasti, pa sam igrom slučaja malkice ogrebao temu - evo ovde čisto kao mala ilustracija.

Ovaj naš proizvod ima, u principu, dva načina upotrebe dokumenata.

Jedan su oglasne table (bulletin boards), gde se, u određenoj hijerarhiji, nalaze dokumenti, verzionisani, sa informacijom ko ih trenutno "drži zaključane" za izmenu (ako su u izmeni) i slično. Ovo je unekoliko slično onome što rade source code control sistemi, samo što je web based. Sad naravno toga ima i od velikih igrača (recimo Microsoft Team Foundation Server), ali ovaj naš proizvod je iz 2001. godine.

Drugi način upotrebe su "tokovi dokumenata" (document workflow), gde se definiše tok dokumenta i učesnici kojima u raznim fazama dokumenti dolaze na obradu (recimo projektanti, konsultanti koji rade nadzor, ekipa koja radi prototip, itd.). Ovakav način korišćenja našeg softvera je uspešno koristila evropska svemirska agencija za upravljanje projektovanjem nekakvih talasovoda koji su ugrađivani u satelite. Takođe, jedan od korisnika nam je neko odeljenje ministarstva unutrašnjih poslova ovde u UK, za procesiranje zahteva za azil.

A sad odoh da dam "pravi" komentar na sam osnovni tekst.
Dilan Dog Dilan Dog 11:31 03.07.2007

"Informatičko",

"postindustrijsko", "hiperindustrijsko", "postmoderno", "poznomoderno", "društvo rizika"...
sve su to nazivi za novi tip društva koje karakteriše:


- opadanja značaja industrije, a rast značaja uslužnog sektora;

- opadanje značaja materijalne proizvodnje, a rast značaja proizvodnje simboličkih dobara;

- kontrolu nad proizvodnjom i širenjem simboličkih dobara imaju specijalizovani, monopolistički sistemi...

itd..

Mada je reč o razvoju, ovo nije idealno društvo...

dracena dracena 12:48 03.07.2007

Re: "Informatičko",

Informatičko, ili bolje informaciono društvo zaista ima mnogo naziva. Medjutim njegova najvažnija njegova odlika je zapravo da je znanje glavni resurs. Zato je danas najviše u upotrebi u nauci i politici "društvo znanja".

Što se karakteristika društva znanja tiče, to je kao i uvek pitanje procene šta je važnije, a šta manje važno. Sa aspekta menadžmenta znanja ove karakteristike koje si naveo nisu naročito interesantne.

Mada je reč o razvoju, ovo nije idealno društvo...

Potpuno si u pravu. Ni jedno društvo nije, niti će ikad biti idealno, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što je u njemu mnogo individualnih života, priča, potreba, očekivanja.
Nisam baš najbolje razumela, ali ako si hteo da kažeš da ovo društvo ne pogoduje razvoju, ne bih se složila. Ne postoji ni jedan period u ljudskoj istoriji u kom je zabeležen toliki rast i razvoj u svim oblastima kao što je to slučaj danas u razvijenim zemljama. Druga je stvar što sve deluje pomalo haotično, što se čovek teško snalazi i što mora da menja navike u hodu.
Dilan Dog Dilan Dog 13:12 03.07.2007

Re: "Informatičko",

Moguće da te karakteristike nisu interesantne iz aspekta menadžmenta znanja- to su opšte sociološke karakteristike takvog tipa društva koje ima razne (navedene) nazive.

Ne, zapravo sam hteo da kažem da ovo društvo pogoduje razvoju i slažem se da ni u jednom periodu razvoja ljudskog društva nije zabeležen toliki rast. Takođe, znatno je povećan nivo zadovoljavanja čovekovih potreba. Ali, tu kod potreba postoji jedan drugi problem: posle dostignutog određenog nivoa zadovoljavanja potreba, čovek se brzo na taj nivo navikne, pa opet iznova- ka višem nivou. Zbog toga, između ostalog, nije ni moguće idealno društvo.

Ovo društvo je dostiglo zadivljujući tehnološki napredak, ali napredak u toj sferi nije pratio odgovarajući moralni i duhovni napredak. Što će reći- ne postoji u društvu samo tehnološka komponenta.
dracena dracena 13:23 03.07.2007

Re: "Informatičko",

Ali, tu kod potreba postoji jedan drugi problem: posle dostignutog određenog nivoa zadovoljavanja potreba, čovek se brzo na taj nivo navikne, pa opet iznova- ka višem nivou. Zbog toga, između ostalog, nije ni moguće idealno društvo.

Da, ovde si potpuno u pravu i evropski političari su toga svesni, predvidjaju da će se to uskoro desiti i već preduzimaju vrlo opsežne mere: investiraju jako mnogo u kulturu, jer očekuju da će te nove potrebe biti iz oblasti kulture. Logično jeste, i sasvim sigurno su bar donekle u pravu, ali je vrlo interesantno pratiti kakve će se još potrebe javiti. Iz toga ćemo jako mnogo saznati o ljudskoj prirodi.


Ovo društvo je dostiglo zadivljujući tehnološki napredak, ali napredak u toj sferi nije pratio odgovarajući moralni i duhovni napredak.

I ovde si u pravu, duhovni razvoj čovečanstva još od 19. veka zaotsaje za materijalnim, odnosno društvene nauke zaostaju za prirodnim. Što se morala tiče, treba imati na umu da on u zapadnoevropskim društvima nije stradao kao u komunističkim zemljama, pa danas u EU postoji samo moralni "polu-problem" ili "četvrt-problem".

Dilan Dog Dilan Dog 14:13 03.07.2007

Re: "Informatičko",

ali je vrlo interesantno pratiti kakve će se još potrebe javiti. Iz toga ćemo jako mnogo saznati o ljudskoj prirodi.


Mislim da većina potreba koje nastaju u današnjim tržišnim uslovima jesu one koje je izdirigovala proizvodnja...
dracena dracena 14:24 03.07.2007

Re: "Informatičko",

Hm.
Lee Smolin Lee Smolin 12:25 03.07.2007

Ragazza...

Draga Draco, da ne ispadne da te samo kritikujem, saljem ti komentar na tvoj tekst, ali na italijanskom. Ja sam romantik, pa nemoj zameriti....

Io vorrei
liberarti domattina
e vorrei
vederti volare
sui nevai come prima...
vucko vucko 13:12 03.07.2007

Mein Kamm

Everyone has a scheme for getting rich that will not work.
-- Murphy's law

Draco, baš ti je zanimljiv ovaj blog - mislim, ne toliko tekst, koliko komentari :)

Ono što je meni zanimljivo ovde je koliko je dubok jaz u percepcijama šta je to "borba za bolje sutra", za "promenu sveta". Svako ima neku ideju kako da se bori - kao u onoj pesmi: domovina se brani lepotom i lepim vaspitanjem... na kraju, do duše, u žaru borbe - zanemarimo lepo vaspitanje... borba je verovatno najuspešnija kad svoju ulogu dovoljno ozbiljno shvatimo :)

Tolerancija... često korišćen i pomalo pomodan izraz... mašinski inženjeri bi ga verovatno krstili "mazivo". Sredstvo koje nam omogućava da što manje naše (konačne) kinetičke energije pretvorimo u (uzaludnu) toplotu, kroz trenje. Ili malo manje mašinski: najbolja zamena za razumevanje drugih :)

dracena dracena 18:41 03.07.2007

Taze poezija sa susednog bloga

Zašto graditelji stradavaju

Tine i Radojka:
ašto nebi moglo
sradavaju
sradavaju
graditelji sradavaju
sradavaju fosne
od kine do bosne

karamela
karamela
sradava i karamela
sradava i groždje
čuješlime djo
o
or dje

Tine i Radojka:
aj uzravlje domaćine
red je imi da krenemo
stradavaju basevi narmuniku
dane srada piraula zbajom i zdrljačom

i
izvini
ako nešto
nije bilo kako treba

idemo veselo

i staro i mlado
i milo i drago
svi svi svi
u cirkus kolo rado


(Dejan Stanković:
umetniče
care! genije!
pa gde si ti meni, prijatelju?umetniče,)


Tine i Radojka:
ista nam je sudba kleta
sradvaju neimari
sradavamo imi
sradavaju malinari
ilmi seto čini


(Dejan Stanković:
Re: ista nam je sudba kleta
ma da, dragi pesniče, neki čobani budale.)


Tine i Radojka:
ajmo veselo
sradavaju gradjevinci sa mosta sa skele
sradale su mene njene usne vrele

Lee Smolin Lee Smolin 12:27 04.07.2007

Re: Taze poezija sa susednog bloga

Draco draga, hvala ti sto si postovala ovu "poeziju"(Tine&Radojka&D. Stankovic). Moram priznati, veoma hrabro od tebe. Da li ti to konacno prepoznajes prave vrednosti, posto pretpostavljam da ti je ova bljutava poezija gadna?

Ti volis italijanske kancone....
Aniram Aniram 12:32 04.07.2007

Re: Taze poezija sa susednog bloga

Ma Lee, zar ne vidiš da je povukla paralellu sa sopstvenim textom?... mislim po dužini, kvalitetu i maštovitosti, a moram da priznam i pouka je ista.
Lee Smolin Lee Smolin 12:34 04.07.2007

Re: Taze poezija sa susednog bloga

Kada malo bolje razmislim, Aniram, tako zaista logicno deluje... slicno sa slicnim ide....
Time Bandit Time Bandit 03:13 04.07.2007

Kakve sve to ima veze sa Vama

gde ste Vi u svemu tome i sta to moze Vama da pomogne? Kakve to sve ima veze sa situacijom u Srbiji i njenim perspektivama?

Ponovo prepisivanje i fraze koje odgovaraju nekim drugim zemljama i tech. okruzenju. Probajte da analizirate nesto u vasem okruzenju i time pomognete sebi i okolini.

Nesto od toga je bilo i na proslom blogu. Pisete o necemu o cemu nemate predstavu ni kako se koristi ni cemu sluzi.
U ovom slucaju to su perspektive IT u Evropi, eEurope 2005 /10.
dracena dracena 08:38 04.07.2007

Re: Kakve sve to ima veze sa Vama

Čitaj malo pažljivije, nemam vremena sad da ti objašnjavam.
vucko vucko 10:22 04.07.2007

Priče sa zapadne strane

Evo, pročitao sam tekst, ovaj put do kraja. Komentari su otprilike sledeći:

Glavna stvar je da tekst, čini mi se, nije pisan za "društvo s Bloga". Više izgleda kao da je pisan za neki časopis, i to ne informatički, nego ekonomsko-politički. Narod s bloga je naučio na "sesame street" učenje - učenje uz zabavu, a ovaj tekst puca visoko preko glave takvim čitaocima.

Druga stvar je, čini mi se, opet u smislu malo promašene teme, da nam tekst priča o EU kao da mi već sve o njoj znamo osim eEurope 2005 i i2010. Koliko nas zna šta je Eurobarometar, da li smemo da pretpostavimo da je E Komisija isto što i EC (European Comission), itd. To ga takođe čini manje popularnim.

Treće, tekst je, bar po mom ukusu, previše "bold" - hrabro daje zaključke koji pobuđuju sumnju nekoga sa strane. Na primer:
Zahvaljujući vrtoglavom rastu izazvanom pre svega ovom inicijativom, u Evropi danas ima otprilike 150 miliona korisnika weba

Takođe, ima stvari koje su postavljene u jednom pasusu, kao da su uzročno-posledične, a ja bar ne vidim kauzalnost - recimo nepovezanost u ovoj sekciji:
Trenutno oko 75% svih sajtova na www je na engleskom. Aprila 2002. komisija je predložila smernice za pojednostavljivanje uslova za upotrebu informacija javnog sektora. Ona je vodjena principom da se dozvoli upotreba javnih informacija u komericijalne i druge svrhe tj. da javne institucije ove informacije stave na raspolaganje svima uz naplatu troškova.


Sve ovo otežava čitanje teksta, tako da sam ja, otvoreno da ti kažem - preksinoć počeo da čitam tekst, umorio se posle jedno dva ekrana teksta, pogledao koliki je tekst - i napisao onaj kvarni komentar o novom tabu na naslovnoj strani.

Ipak, ono što meni najviše nedostaje u ovom tekstu je jedan uvod, koji ne puca preko naših glava, nego nam se obraća i poziva na diskusiju, npr na sledeći način:

Dragi moji, ispod je članak koji spremam za (ili: koji sam objavila u) časopis(u) Ekonomist, a koji govori o trendovima i procesima u EU u vezi tkz. "Informacionog društva". Volela bih da na ovoj temi pričamo o Informacionom društvu, socijalnom aspektu informacionih tehnologija, ulozi moderne države u usmeravanju razvoja tehnologija, dobrim i lošim instrumentima i načinima kojima država to može da radi, inicijativama i projektima koji se u vezi sa ovim sprovode u Srbiji i okruženju, kao i drugim temama, o kojima vi želite razgovarati posle čitanja ovog teksta.

Ovo ti je možda očigledno i suvišno, ali se, bar meni, čini nekako da bi jedna "topla ljudska reč" i malo usmerenje diskusije na početku pomoglo da se smanji šum. Možda bi čak pomoglo i nekima od onih, koji dolaze na tvoj blog sa negativnim predubeđenjem, da se konstruktivnije uključe u diskusiju... a možda i ne bi - ali bar bi bio kakav-takav pokušaj :)
Emir Halilovic Emir Halilovic 12:07 04.07.2007

"Treci svet pocinje...

...tamo gde zavrsava broadband," rece nedavno Carlotta Perez, britanski ekonomista, na jednom skupu kome sam imao cast i zadovoljstvo prisustvovati. To bi, mislim, bila sustina mog komentara na gornji tekst. Naravno, nije broadband i Internet sve i svja u okviru strategije informacionog drustva, ali svak se cese gde ga svrbi, pa tako i ja pricam o onome cime se profesionalno bavim.

Ma koliko se liberalni ekonomisti trudili da pokazu kako slobodno trziste proizvodi najbolje rezultate u svakoj ekonomskoj situaciji, uspeh i rast informacionog drustva u okviru Evropske unije dokazuju da regulativa, ipak, mora da pripremi scenu kako bi konkurencija i zdrava trzisna utakmica uopste pocela. U Srbiji situacija u oblasti regulacije trzista elektronskih komunikacija ostaje tamo gde su zemlje EU (ukljucujuci i zemlje koje su se prikljucile 2005.) bile negde na prelomu stoleca. Sledstveno tome, trziste elektronskih komunikacija je na nivou razvoja koji odgovara evropskim trendovima 1999.-2000.

Vodjene tehnoloskim analfabetama i/ili ljudima cije je razmisljanje cvrsto okrenuto ka proslosti, partije u Srbiji agendu "informacionog drustva" obicno resavaju sa par sturih slogana u okviru mrsavih i neodredjenih politickih programa. Kada dodju na vlast politicari u Srbiji tu maglovitu predstavu o informacionom drustvu rado menjaju za cold, hard cash koji se u drzavnu kasu sliva od prihoda zakonom nesankcionisanog drzavnog telekomunikacionog monopola. Dokaz da to ostaje i politika nove vlade je i programsko proglasenje premijera, u kome se potvrdjuje sprega Telekoma Srbije i drzave. Stavise, sama cinjenica da premijer ne vidi nista lose u tome je razlog za veliku zabrinutost. Premijer ocigledno zaboravlja da je na proklamovanom putu u EU jedan od uslova i celokupna transpozicija vazece evropske regulative u nacionalno zakonodavstvo. Ta regulativa bilo kakav telekomunikacioni monopol iskljucuje, a na veze izmedju drzave i monopola gleda veoma strogo. Stavise, privatizacija se cesto smatra jednim od uslova za pravu liberalizaciju trzista, mada i to moze da krene naopako. U Slovackoj, Latviji i Hrvatskoj, na primer, strani kupac je neukim/korumpiranim politicarima podmetnuo klauzulu po kojoj se telekomunikacioni monopol odrzava do 2005 ili 2007. Posle je oko toga bilo frke i tuzbi kada je trebalo primeniti evropsku regulativu. Ulazak u WTO je takodje uslovljen liberalizacijom telekomunikacionog trzista, mada u manjoj meri od one koju propisuje EU.

Cemu ovakva situacija u Srbiji vodi? Zaostajanju, naravno. U Globalnom indeksu kompetitivnosti za 2006 Svetskog ekonomskog foruma Srbija (jos uvek u formi Srbija i Crna Gora) zauzima 87. mesto od 125 zemalja, sto predstavlja pad od dva mesta u odnosu na skor 2005. godine. Od susednih zemalja nize su samo Bosna i Hercegovina (89. mesto) i Albanija (98. mesto). Makedonija je na 80., Bugarska na 72. Rumunija na 68., Hrvatska na 51., Madjarska na 41. Od ne-susednih zemalja zanimljivo je pomenuti da je Slovenija na 33. mestu, ispred, izmedju ostalog, Portugalije, Italije i Grcke. Licno, ne verujem da je povezanost izmedju GCI i stepena razvoja informacionog drustva direktna, ali verujem da je direktno proporcionalna. Blisko je pameti, ako neko hoce mogu i podrbobnije da objasnim zasto tako mislim. Vise o GCI ovde.

Sta sad sa svim tim? Ja ne znam, nisam politicar niti sam u poziciji da vrsim na nekog politicara uticaj. Zeleo bih samo da svako ko ovo procita razmisli malo i o ovom pitanju, i eventualno u granicama svojih mogucnosti vrsi uticaj, gde moze i koliko moze. I naravno, sledeci put kad birate, upitajte se sta vasa omiljena partija nudi u strategiji informacionog drustva.


dracena dracena 18:18 04.07.2007

Re: "Treci svet pocinje...

Hvala ti Emire na odličnom prikazu i veoma korisnim informacijama.


Cemu ovakva situacija u Srbiji vodi? Zaostajanju, naravno. U Globalnom indeksu kompetitivnosti za 2006 Svetskog ekonomskog foruma Srbija (jos uvek u formi Srbija i Crna Gora) zauzima 87. mesto od 125 zemalja, sto predstavlja pad od dva mesta u odnosu na skor 2005. godine.

Ovaj podatak ilustruje koliko se brzo odvija "srozavanje" privrede koja nije zasnovana na znanju. Za samo godinu dana pali smo za dva mesta. Nadam se da će političari u Srbiji shvatiti da je vrag odneo šalu, da više nema hoću-neću, nego da pod hitno moramo da krenemo putem kojim je Evropa prošla od 2000. do danas, tj. da razvijamo informaciono društvo. To je postalo pitanje opstanka u evropskom okruženju koje beleži daleko dinamičniji razvoj i po prirodi stvari i potpuno nehotično nas gura prema dnu.

Bilo bi mi jako drago da izložiš zašto ovo misliš, pošto nauka kaže suprotno:
Licno, ne verujem da je povezanost izmedju GCI i stepena razvoja informacionog drustva direktna, ali verujem da je direktno proporcionalna.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana