Gistro TV

Gistro FM RSS / 12.09.2007. u 06:52

    Da je pre 6-7 godina postojao Youtube, dok sam bio gistro muzički urednik na jednoj gistro televiziji (to je ona koja postoji više od 15 godina i na kojoj se, osim kafana u kojima hasa Vuk Bojović, nikad ništa ne menja), verujem da bi kvalitet muzike koju sam puštao bio još bolji. A sigurno bih time pridobio bar 2-5 novih gledalaca, dobio enormnu povišicu i bio vrbovan od strane par domaćih (možda i stranih) TV mogula da pređem u njihove redove. Na žalost, tada nije bilo Youtube-a, tako da se ništa od pomenutog nije desilo.

    Prosto da ne poveruje čovek da na jednom blogu imaš istu mogućnost kao gistro urednik neke gistro televizije. Možes da izabereš pesmu tj. spot koju ćeš plasirati u etar, i pri tom biti gotovo isto plaćen za to. Fenomenalno.

    Kopajući po Youtube-u noćima, naleteo sam na brdo fantastične muzike (heh, a ko nije), što u formi spotova, što kratkih filmova ili video zapisa sa certova. Stoga sam rešio da zakačim par omiljenih ovde, ne bi li možda nekom olakšao prevrtanje onog plasta sena, pomenutog u prošlom blogu.

    Ako imate probleme sa otvaranjem ovih videa, evo direktnih Youtube linkova za svaki:

    FINAL FANTASY

    ANIMAL COLLECTIVE

    CHRISTINA ROSENVINGE

    EXTRA GOLDEN

    WILLY MASON

    PATRICK CLEANDENIM

    WILCO

    YOUNG @ HEART

    DAMON AND NAOMI

    THE BAD PLUS

    NEW BUFFALO

    NATSUMEN

 



 

    FINAL FANTASY - This Lamb Sells Condos (He Poos Clouds, tomlab 2006)

    Ovo mi je bez sumnje jedna od 2 najlepše pesme iz prošle godine. A i spot je prelep.

 

    ANIMAL COLLECTIVE - Peacebone (Strawberry Jam, domino, 2007)

    Nema puno bendova čiji se albumi prodaju u stotine hiljada primeraka, a da su toliko progresivni kao A.Collective (i pri tom nemaju nikakve veze sa prog rokom). Album Strawberry Jam ulazi u Gistro top 5 na kraju godine. Stvar Peacebone ga otvara, i ujedno je prvi singl.

 

    CHRISTINA ROSENVINGE - A Liar to Love (Continental 62, smells like records 2007)

    Christina je iz Španije, gde je imala solidnu karijeru tokom devedesetih, da bi pre 7-8 godina upoznala Steve Shelley-a iz SY, njenog dugogodišnjeg fana, i onda je nekako bilo logično da Christina izda album za Steve-ovu kuću Smells Like Records. Ovo joj je treći album za Smells Like, i pored Shelley-a na albumu svira i njegov kolega iz benda, Lee Ranaldo. Ja sam i dalje u nedoumici da li je veći slatkiš Christina ili njene predivne pop pesme.

 

    EXTRA GOLDEN - Thrill Jockey video that's promoting their upcoming record; release date sometime in October

    Extra Golden su dva Amera iz benda Golden, i dva Kenijca. Prošlo leto ću pamtiti najviše po njihovom debi albumu Ok-Oyot System, kog sam vrteo bar jednom dnevno, ceo jul i avgust . Priznajem, nisam neki world music fan, ali kada se iskombinuje tradicionalna afrička muzika i post rock, i to na ovaj način, rađa se zavisnost. Njihov drugi album Hera Ma Nono izlazi u oktobru (očekujem ga na netu svaki dan) i ovaj video je kratki preview istog.

 

    WILLY MASON - Save Myself (If the Ocean Gets Rough, virgin 2007)

    Drugi album Willy Masona i nije baš neko remek delo, ali ova pesma mi je totalni pop hit.

 

    PATRICK CLEANDENIM - So You Think You're Gonna Live Forever (Baby Comes Home, ba da bing! 2007)

    Debi album Patrick Cleandenima je pravi mali chamber pop dragulj. Orkestracija, trube, back vokali u stilu ženskih bendova iz 60-ih, savremena produkcija..sve što je potrebno za dobru pop stvar nalazi se na njemu. Jedna od dve omiljene sa albuma mi je upravo ova:

 

    WILCO - Impossible Germany (Sky Blue Sky, nonesuch 2007)

    Iako mi je novi Wilco prilično solidan, mogu nabrojati bar dva njihova albuma koja volim više, ali bih se pomučio da nabrojim dve Wilco pesme koje su mi draže od ove. Apsolutni highlight ove pesme je Verlaine-ovska solaža Nels Cline-a, jedna od najlepših solaža ever, period. Ovo je i jedina stvar koju sam puštao u 4 emisije Gistro FM-a za redom.

 

    YOUNG @ HEART - Schizophrenia (2006, not released yet)

    Young @ Heart su hor matoraca koji imaju preko 65 godina (to je jedan od uslova da postanete član) i pevaju indie hitove (zašto imam osećaj da Rick Rubin ima neke veze sa idejom?). Između ostalih obrađivali su Nirvanu, Led Zepellin, Ramones i Coldplay, ali moj favorit broj jedan je predivna obrada SY Sister hita Schizophrenia.

 

    DAMON & NAOMI - Song to the Siren (Song to the Siren - Live in San Sebastian, sub pop 2002)

    Njih dvoje su nekada činili 2/3 kultnih Galaxy 500, a pod imenom Damon and Naomi su u poslednjih 25 godina izdali 6 albuma, sedmi se očekuje upravo ovih dana. Zahvaljujući Ivanu Lončareviću, tj emisiji Pop depresija, 11. novembra 2007. imaćemo priliku da u Beogradu gledamo Damon and Naomi sa kompletnim bendom. Ovo ispod je njihova obrada Tim Buckley klasika Song to the Syren.

 

    THE BAD PLUS - Smells Like Teen Spirit (These are the Vistas, columbia 2003)

    Moj trenutno omiljeni jazz trio. Bilo bi lepo videti ga na Beogradskom Jazz festivalu dok se ne raspadne (dvosmislica?). Poznati su po obradama rock standarda u jazz maniru, a ova verzija Nirvaninog klasika je izdata na njihovom prvom albumu iz 2003.

 

    NEW BUFFALO - Cheer Me Up, Thank You (Somewhere, Anywhere, dot dash 2007)

    Iza imena New Buffalo krije se Melburškinja Sally Seltman (žena lika iz The Avelanches Darren Seltmanna), i Somewhere, Anywhere joj je drugi album. Ova pesma ga otvara, i mene neviđeno podseća na The Beatles iz Strawberry Fields faze.

 

    NATSUMEN - New Summer Boy (Never Wear Out Your Summer XXX, topmen-uma 2006)

    Uf, ne sećam se kada sam toliko odlepio na neki novi bend kao na Japance Natsumen. Gitarski noise, jazz, free jazz, elektronika - sve to na jednom mestu. Ova stvar, New Summer Boy mi je favorit broj jedan po svim mogućim kriterijumima. Probajte da ignorišete prilično loš kvalitet slike, i otpanjite ton do daske!




Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 08:08 12.09.2007

dobrih stvari nikada dosta

Izbor je fantastican, a Christina je bombona vaistinu.

Evo i mog predloga, jel imas neki komentarcic generalno na ono sto oni rade?

http://www.youtube.com/watch?v=Pyp34v6Lmcc

Spiridon Spiridon 08:49 12.09.2007

solaza je do jaja

WILCO - Impossible Germany

ako ih nisam preslusao 5 puta ovog jutra ...

fantasticno, cista desetka
ceda_urosevic ceda_urosevic 09:50 12.09.2007

Dobro jutro

Divan izbor.
Young@Heart dizu na noge! Meni se ipak vise dopada Stayin' alive....


ceda_urosevic ceda_urosevic 09:55 12.09.2007

Dobro jutro

Divan izbor.
Young@Heart dizu na noge! Meni se ipak vise dopada Stayin' alive....


Pape Pape 15:18 12.09.2007

Beggin' - Frankie Valli





Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana