Putovanje u Francusku_deo I

jednatanja RSS / 17.04.2009. u 19:59

Franche-Comté

Franche-ComtC3A9_map.pngjedna od najmanjih provincija u Francuskoj (po teritoriji malo veća od Crne Gore), južno od Elzasa uz samu granicu sa Švajcarskom, skrivena od masovnog turizma (za 2 dana uočila sam samo nekolicinu vozila sa ne-francuskim registracijama), obiluje ali bukvalno, na svakom koraku prirodnim lepotama: crnogoričnim šumama, vodopadima, i livadama na kojima pase čuvena rasa krave Montbéliard799px-MonbeliardCattleCow_in_Cantal.jpg

Arbois, rodno mesto Lui Pastera pronalazača vakcine protiv besnila i antraksa (a proces uništavanja bakterija visokom temperaturom po njemu nazvan pasterizacija), takodje je i prestonica «vin jaune» ili žutog desertnog vina.  Na otprilike svakih 30-tak kilometara nailazite na «fromagerie» u kojoj možete prisustvovati procesu dobijanja izvrsnog «Comté» sira. 723px-Vin_Jaune.jpg

12-04-09_1230.jpgOd vodopada Cascades Hérisson zastaje dah, a kad u kadar uskoči i par neustrašivih planinara koji okačeni o zaštitnu ogradu ne-impresivnom kukom nestaju jedan po jedan u ponoru dubokom 65 metara, avantura je upotpunjena.

  12-04-09_1252.jpg12-04-09_1255.jpg

Baume-les-Messieurs.jpgU idiličnom selcu okovanim strmim liticama Baume-les-Messieurs zašli smo u pećinu staru 30 miliona godina i prošli kroz galeriju slepih miševa (njih navodno oko 1500), akustičnu galeriju u kojoj Mozartova «Mala noćna muzika» zvuči bolje nego u bilo kojoj katedrali Evrope, i na hiljade stalagmita i stalaktita (obnovila gradivo iz Postojine: stalaktiti vise kao T, a stalagmiti stoje kao M).  Nema čovečijih ribica, ali ima račića, beličasto prozirnih sa velikim antenama jer su tokom hiljada godina evolucije izgubili oči i sposobnost sinteze pigmenta (i sad neko nek se požali, mogli ste biti rodjeni kao bledunjavi račić bez očiju u ledenoj mračnoj pećini!) U glavnom gradu regije Besançon rodjen je i veliki Viktor Igo.  Još desetine predloženih atrakcija, jezera i izvorišta reka istočnije i dublje u Jura masivu na samoj granici sa Švajcarskom, kao ni selo Ornan, rodno mesto slikara realizma Gustava Courbet-a, nismo stigli da obidjemo, ali nek ostane nešto i za drugi put.

Diznilend (Pariz)

Disneyland_Paris.jpgProtivnički udarac prethodnom iskustvu prirodnih lepota, ne-masovnog turizma i zdrave hrane zadao nam je Diznilend.  Istina, dete je uživalo u mahanju svojim junacima kaptanu Kuki i Petru Panu (za bliže upoznavanje trebalo je nasilno razgrnuti masu).  Atmosfera je bila u stilu: žuri, žuri da stigneš na kraj reda da bi čekao sat vremena na vožnju od 2 minuta.  Za 2 vekne sa viršlom (hot-doga), 1 malu kolu, i 1 malu vodu platili smo 16 evra.  Mamipare u obliku balona, igrački, odeće, slatkiša na svakom koraku.  Glava i novčanik izdržali, ali jedva.  Ako vam dete ne upozna komercijalni Diznilend, neće mnogo propustiti -najbolji Dizni je onaj ispričan pred spavanje, sa par štampanih stranica uz malo mašte i puno ljubavi.  Hristos Vaskrese!

14-04-09_1221.jpg



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sentinel26 sentinel26 22:13 17.04.2009

Recommandation !

Bon soir mademoiselle Tanja !

Votre texte est très beau !

Preporuka !
Tekst ti je vrlo lijep !
jednatanja jednatanja 22:21 17.04.2009

Re: Recommandation !

Bon soir Sentinnel, definitivno znaš više francuskog od mene, pomalo ti zavidim! U tvoju čast:
sentinel26 sentinel26 12:10 18.04.2009

Re: Recommandation !

jednatanja
Bon soir Sentinnel, definitivno znaš više francuskog od mene, pomalo ti zavidim! U tvoju čast:
Bilo nekad. Ipak se nije sve zaboravilo.
Nekada sam bolje parlao francuski nego svoj maternji. Zamisli ja sam prve riječi naučio prije polaska u školu iz očevog predratnog gimnazijskog udžbenika ( iz 1925.) gdje su riječi pisane tako što je spelovan i pisan izgovor i to ćirilicom. Danas to izgleda smiješno.

Nažalost, Francuska je jedna od rijetkih evropskih zemalja u kojoj nijesam bio ali to ću morati brzo razriješiti.

Svake godine, za vrijeme poznate biciklističke trke "Tour D' France" ja ne propuštam nijedan prenos na Eurosportu, oni tako velemajstorki prikazuju trase i predele kroz koje prolaze.
Slika manastira posvećenog Arhangelu Mihailu na obali Atlantika je na mene ostavila snažan utisak.

Vidim da ti je ova reportaža označena kao I deo, potrudi se da ih bude što više, kad si već započela.

Preporuka još jednom i pozz.

P.S. Francuska vina obožavam ali moji doktori stalno nešto gundjaju.
jednatanja jednatanja 13:05 18.04.2009

Re: Recommandation !

Sentinel, definitivno moraš posetiti ovu zemlju, pogotovo Pariz, ja nisam verovala dok nisam otišla...zaista je grad romantike, i jedna atmosfera koja se teško može opisati, samo osetiti. Meni je francuski približila moja baka koja mi je recitovala pesme na francuskom i uvek sam htela da ga naučim, a već 80-tih kad sam išla u školu nije bio popularan. Ovde u Nemačkoj ga još uvek uče, ravnopravno sa engleskim.

p.s. Sledeći put kaži doktorima samo jednu reč da ih malo zbuniš: antioksidanti
miloradkakmar miloradkakmar 00:37 18.04.2009

Privlačno i zanimljivo


Privlačan i zanimljiv tekst potkrepljen fotografijama.

Ovo me podseti kako je moj sin u četvrtom razredu osnovne škole počeo da štedi novac kako bi u sedmom išao u Diznilend. Trebali su da idu u aprilu 1999. , ali zbog NATo bombarodavnja, u Francusku su otišli u oktobru iste godine.Bio je oduševljen.
jednatanja jednatanja 09:31 18.04.2009

Re: Privlačno i zanimljivo

Hvala Milorade, ovo je super ideja da je otišao sa ekskurzijom i drugarima...mogu da mislim kako im je bilo bajkovito posle bombardovanja...dve krajnosti...pozdrav!


dunja73 dunja73 14:29 18.04.2009

F

Tanja, vise puta sam bila ,a jednom sam samo sa namerom dve sedmice ostala u Parizu
i "natenane" obilazila, i ako sam toliko toga uspela videti ,mislim da nije vremena bilo dovoljno
Tamo jednostavno ima toliko stvari i uvek se novo i novo pojavljuje ...
Izdvojila bih Versaj kao obaveznu posetu iako je podalje od grada ,ali ne treba propustiti priliku,ako
se vec bude u Parizu..
U "Domu Invalida" ima tako nekih stvarcica o nasoj istoriji
koje su mi izazvale emotivne reakcije ..
Obala mi se nazalost ne svidja i ne bih tamo isla na godisnji iako vazi za "IN"
Diznilend je super ,puno njih znam sto su bili ,ja nisam jer mi je "Evropa Park" jednom dosta za ceo zivot ..(cak ni za ljubav deciju-nikad vise)
lep post i osvezavajuci , novo sam nesto saznala ..
poz
ps
a taj kreps i kus-kus ...

jednatanja jednatanja 16:26 18.04.2009

Re: F

Dunja, wow, 2 nedelje u Parizu! Bila sam 2x kratko, posetila Versaj -slažem se da ga treba uvrstiti u posetu (verovatno ti bolje pamtiš razlike izmedju svih Lui kraljeva, meni su pomalo bili smešni sa svom tom baroknom ekstravagancijom i wc-ima usred spavaće sobe). Ipak Louvre i Monmartre su mi omiljeni, a Ajfelov toranj me iznenadio, zamišljala sam ga ogromnog, ali tek kad sam stala pored njega sam uvidela da sam ga nedovoljno ogromnog zamislila!

a taj kreps i kus-kus ...


Ček da praznici malo prodju pa pišem drugi deo, malo ću i zasladiti nečim

p.s. vidiš ja nisam bila na obali, ali me ta atlantska obala sa vetrovitim i sivim okeanom inače ne privlači (bila sam na belgijskoj i holandskoj) tako da verovatno neću ni francusku obići, možda jednog dana Nizzu kad se obogatim
dunja73 dunja73 17:31 18.04.2009

Re: F

Monmartre su mi

naletela sam tamo na neke "umetnike" sto ti makazama izrezuju profil
i tako malo ulepsaju i prodaju kao suvenir i traze sto maraka (tad nije bilo ovog sjajnog novca europskoga) za te podvige ..
i nisam bila voljna da platim dok mi ne spuste cenu na pet rona
sta cu (svapska posla )
to mi je jedino sto sam tamo kupila ,cene su boze saćuvaj ,
nesto bas im i ne zavidim na radnjama ,kad uporedim sa nemackim..
medjutim cene ulaznica za znamenitosti i metro su moram priznati ok sa obzirom na ostale stvari ..
ps
jako puno smo setali "gurali nos u svaki cosak" ,divili se i hvalili i isto tako bivali mLogo razocarani i "uvredzeni"
pps
Sa Trijumfalne mi je dozivljaj bio lepsi na ( sam grad ) nego sa Kule ..
jednatanja jednatanja 22:11 19.04.2009

Re: F

nisam bila voljna da platim dok mi ne spuste cenu na pet rona
sta cu (svapska posla )


hehe, ma švapska i srpska posla...i ja sam se s jednom iscenjkala za sliku, slikala, donela gotovu, kaže 10 evra...vratila se za par minuta, ja njoj 5...ona kao "ma to obično ne radimo, ali dobro"...verovatno bi uzela i 2...Za tebe jedan pogled sa Pont Neuf:

darkonduty darkonduty 19:02 19.04.2009

Grand tour

Jako lijepo, samo šteta što nije duže, ali pretpostavljam da će ubrzo usljediti nastavak?!

Bila sam na francuskom jugu ( ono čisti standard: Monte Carlo, Monaco, Nica) i to je to, nikako da mi se posreći da malo obiđem i sjever. Možda bolje i ne, vjerojatno bih završila na hitnoj i ispumpavanju želuca isti dan ( veliki sam ljubitelj sireva i kad krenem sa degustacijom ništa me ne može zaustaviti osim nesnosna mučnina......ah taj hedonizam !
jednatanja jednatanja 22:17 19.04.2009

Re: Grand tour

Ćao Dark, nastavak evo odmah čim predahnem, shrvaše me praznici...Ti si bila baš na naj-naj mestima, jel si se možda i na nekoj jahti provozala? A za sir, znam, ista sam, samo za nas:

darkonduty darkonduty 22:33 19.04.2009

Re: Grand tour

jednatanja
Ćao Dark, nastavak evo odmah čim predahnem, shrvaše me praznici...Ti si bila baš na naj-naj mestima, jel si se možda i na nekoj jahti provozala? A za sir, znam, ista sam, samo za nas:

Jahti?Nisam nikad, samo na ovim našim oronulim dalmatinskim brodicama :)!
Ma to ti je bio maturalac u Španjolsku pa se usput po defaultu obilazi Azurna obala + izlet u tvornicu parfema.
Ništa posebno, vjeruj mi. Masovni turizam.
Ne mogu reći da nije bilo lijepo, ali voljela bih to sve još jednom detaljno istražiti u vlastitom aranžmanu.
jednatanja jednatanja 23:09 19.04.2009

Re: Grand tour

Ma to ti je bio maturalac

Ti su najbolji, kud god da išli...

oronulim dalmatinskim brodicama

Glavno da plovi, ako mene (dugo godina kontinentalno zarobljenu) pitaš! Pozz!

leopold_lady leopold_lady 10:43 22.04.2009

Prelepe slike...

Naučila nešto novo....

Hvala
jednatanja jednatanja 23:03 22.04.2009

Re: Prelepe slike...

Ćao Leopold, dobrodošla, i molim :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana