Društvo| Ekonomija

Tata, ja bih da budem premijer

Saša Radulović RSS / 02.07.2012. u 00:08

I tata bi sine. Zvuči super. Premijer da budeš. U istoriju da uđeš. Malo li je.

A program?

Ja sam nekako pogrešno mislio da je mesto premijera, mesto OGROMNE odgovornosti.  Da odgovarate za preko 7 mliona ljudi. Da svaka vaša radnja, ili nedostatak radnje, sudbonosno utiče na oko 2.5 miliona porodica. Da od znanja i sposobnosti premijera i njegovog tima zavisi budućnost sve naše dece. I da nema popravnog. Ono što zabrljate, ono što prespavate, ono što ne vidite, ima ogromne negativne posledice čiju cenu plaćaju svi građani.

I onda sam pogrešno mislio da bi neko ko želi da bude premijer imao neki argument da ponudi građanima na čiju sudbinu bi sudbonostno da utiče, neko objašnjenje šta je to što hoće da uradi. Gde to vidi probleme? Šta to guši naše društvo i zašto ono siromaši? Šta će učiniti da to promeni? Kakvu viziju ima? Tu ne mislim na priču o viziji, ono što smo slušali poslednje 4 godine, već zaista viziju.

Poslednji čovek koji je imao viziju u Srbiji je bio Zoran Đinđić. To ne znači da je sve radio kako treba i da nije pravio greške. Naravno lako je biti general posle bitke. Ali ono što je imao, imao je principe i ciljeve koji su ga vodili, i umeo je da ih izrekne. Da ih kaže. Da građani shvate da tu postoji i neka filozofija i strategija, ne samo taktika.

Principi su nezgodna stvar. Sa njima se ne da pregovarati niti se daju relativizovati. Jer inače ne bi bili principi, već samo trenutna mišljenja. Naša predizborna kampanje je bila puna trenutnih mišljenja koja su izricana kao principi. Sada vidimo da nisu, već čisto zamajavanje galasača.

Od čoveka koji bi da bude premijer, osim činjenice da misli da je bolje da sam kreira vladu nego da bude član neke vlade, što me zaista ne zanima, ništa slično principima ili filozofiji ili identifikaciji problema nisam čuo. Osim: svaka igra, svaka dobija. Nikakva strategija, samo gola taktika. Ja sumnjam da je ima. Strategiju i viziju za građane kojim bi da vlada. I to me brine. Što i ne znači da je to tako. 

Voleo bih da grešim. Voleo bih da postoji vizija i strategija. I voleo bih da je čujem. Kakvu bi to Srbiju premijer da izgradi? Ako sve što ima da kaže: celovitu, bogatu i socijalno pravednu,  onda više nemam pitanja. Jer vreme šupljiranja je prošlo. Ono što je bilo 2008.godine nije više

Do sada sam čuo nekoliko stvari/principa koje bih da podvučem. Sve dolaze od SNS-a.

- Predsednik Republike ne može biti predsednik stranke - Nikolić

- Ukinuti 50-tak Agencija - Vučić (a ostalih 80?)

- Prepoloviti broj državnih sekretara - Vučić (što ne ukinuti to mesto?)

- Ministar, državni sekretari i zamenici iz različitih stranaka .- Vučić

- Preispitati reformu pravosuđa - Antić

- Učiniti medije nezavisnim od vlasti  - Vučić

http://www.b92.net/info/izbori2012/vesti.php?yyyy=2012&mm=07&dd=01&nav_id=622890

"Vučić je dalje naveo da među prioritetima vlade moraju biti ekonomske reforme, koje će biti teške, bolne, ali moraju zemlju da izvuku iz krize, da deci ostave veću šansu i bolju budućnost i perspektivu."

 

Ovo navodim ne zato što verujem, a želim da verujem, već da zapišem da mogu da merim. Jer ću da merim. Jer tiče se moje dece. I vaše. A na tom terenu već nemam niikakvo razumevanje za objektivne okolnosti. Hoću rezultate

Ovo je jako ozbiljno vreme. I traži jako ozbiljne ljude. Neozbiljno je u novu vladu stavljati stare istrošene ljude koji su dokazali da ne umeju. Svaki pokušaj da se to u radi će biti kažnjen.Stavljati u vladu razne diletante je neozbiljno. Pazite šta radite. Situacija je tako kritična da ćemo se skrhati. I kratko ćete trajati. I kazniće vas glasači. Jedan kroz jedan.

Bilo bi jako pogrešno nastaviti sa istim. Dubina ekonomskog problema je takva, da ovako više dalje ne može. Bilo bi užasno pogrešno izbegavati reforme i krpiti rupu u budžetu i kupovati nazovi socijalni mir prodajom imovine ili novim zaduživanjem. I nadati se novcu sa zapada, novcu iz Rusije, stranim investitorima ... Ko ovo ne shvati, biće kažnjen. Vlada neće potrajati i doći će teška kazna. Onaj ko će biti kažnjen je SNS.

Izgubili smo preko 270.000 radnih mesta za vreme ove odlazeće vlade. U isto vreme smo se dodatno zadužili za preko 6 milijardi evra. Najviše radnih mesta smo izgubili u sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Nikakvi strani investitori nam to neće vratiti. Nikakva reindustrijalizacija. Nikakve subvencije. Ta radna mesta mogu vratiti samo ista ta mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Njima treba dobar poreski sistem i proizvod zvani država.

Više neće moći bez suštine. Takvo vreme došlo. Kasa je potpuno prazna. Šupljiranje je ne puni. Nalazimo se pred ambisom.

Ovo je ozbiljno vreme. I traži ozbiljne ljude. Demagogija više ne pomaže. Your five minutes is up.

 

https://www.facebook.com/SasaRadulovich 

https://twitter.com/SasaRadulovich

.

 



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 05:58 02.07.2012

Ja

I tata bi sine. Zvuči super. Premijer da budeš. U istoriju da uđeš. Malo li je.
A program?


"Plata je dobra, penzija takodje. Posle toga mogu na neko ministarsko mesto jer se u ovoj zemlji kriminal i nerad ne kaznjavaju a popularnost samo moze da poraste ako se vrtim po medijima. Da je SM ziv i u Srbiji verovatno bi bio najmanje jedan od ministara ako ne i premijer.
A, da. Pitao si me za program. Pusti me toga, smucila mi se i skola i pisanje domacih zadataka."



sahmatbg sahmatbg 08:47 03.07.2012

Re: Ja

u ovoj zemlji kriminal i nerad ne kaznjavaju

Ali se zato kažnjava svaki pokušaj da se nešto promeni,da se uradi nešto dobro i normalno.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:09 02.07.2012

Vizija i vrhovni princip

Nije tačno da naši političari nemaju viziju i principe. Imaju.

Koliko sam ja do sada shvatio vizija i vrhovni princip aktuelne stranačke elite u državi Srbiji jeste: Osvojiti što više vlasti i što duže ostati na vlasti.
Ako je ikako moguće vlast treba osvojiti samo za sebe i svoju stranku, a ako tako ne može onda u koalicijama, principijelnim ili neprincipijelnim, bilo kakvim i bilo s kim, ako treba i sa crnim đavolom.
Sve ostalo je demagogija.

Beležite šta su obećali Nikolić, Vučić, Antić... jer želite da verujete? Ta, hajte, molim vas, g. Raduloviću.
sevarlica sevarlica 07:59 02.07.2012

Re: Vizija i vrhovni princip

Beležite šta su obećali Nikolić, Vučić, Antić... jer želite da verujete? Ta, hajte, molim vas, g. Raduloviću.


Pa takvo verovanje ima veće utemeljenje u realnosti od verovanja u "posao, investicije, sigurnost". DS je pokazao koliko je nesposoban i pokvaren, tako da su oni priču završili što se bilo kakvog verovanaj tiče. Videćemo za par meseci kakvi su ovi kad uzmu vlast.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:37 02.07.2012

Re: Vizija i vrhovni princip

Ово што каже sevarlica има своју чврсту логику. Имате једну политичку групацију која је у протеклом периоду била на власти и за собом оставила несумњиво рђаве резултате. Дакле, они су се опробали и показали неефикасним; за њих се поуздано зна шта јесу, рекао би неко. Имамо, сада, ове следеће, који су реформисани стари и као реформисани нису учествовали у власти. Ми с потпуним поуздањем не знамо какви су они. Можда су бољи од претходника? Не знамо -- има логике да пробамо.

Што се тиче оних који су на овим изборима изгубили власт, с њима јесте проблем (не само њихов, већ наш, на жалост, заједнички) што су њихови економски резултати -- само три да наведем: огромно повећање задужености земље и то да би се финансирала текућа потрошња, огромна незапосленост, као и најмања нето зарада по запосленом у региону -- толико лоши да се неко с правом може запитати да ли је уопште могло горе. У једном друштву, иначе и неких овдашњих учесника блога, рекао сам да би два сина једног нашег блогера плус мој син осмак (мислим да заједно немају ни 25 година), једнако успешно водили Србију као претходна власт. Штавише, извесна је чак и мала могућност да буду и бољи, јер би се методом случајног одабира исправних одлука од понуђених десило и да повуку неки прави потез. (Мало претерујем, али мислим да се и ова моја логика разуме и прати.)

Такође, оно што каже Радуловић: Ђинђић је вероватно био наш последњи политичар с чврстом на стварности утемељеном визијом и вером. Ови данас... они су махом ad hoc лидери, идеолошке бирократе и рђави менаџери.

Инжињерска памет, коју ја волим (све ово пишем као данас политички сасвим неострашћен), просто каже: нека машина, уређај, постројење или ради или не ради. Ако не ради, треба га оправити или заменити. Ако не може да се оправи, онда се замени. И готово... Тако некако? А да имамо гаранције (а, неки, и веру) да ће ово следеће постројење радити добро, е па -- немамо... А нисам ни оптимиста, но сачекаћу. Радоваћу се да моја очекивања буду изневерена.
ozbiljno ozbiljno 09:18 02.07.2012

Re: Vizija i vrhovni princip

Vojislav Stojković
Nije tačno da naši političari nemaju viziju i principe. Imaju.

Koliko sam ja do sada shvatio vizija i vrhovni princip aktuelne stranačke elite u državi Srbiji jeste: Osvojiti što više vlasti i što duže ostati na vlasti.
Ako je ikako moguće vlast treba osvojiti samo za sebe i svoju stranku, a ako tako ne može onda u koalicijama, principijelnim ili neprincipijelnim, bilo kakvim i bilo s kim, ako treba i sa crnim đavolom.
Sve ostalo je demagogija.

Beležite šta su obećali Nikolić, Vučić, Antić... jer želite da verujete? Ta, hajte, molim vas, g. Raduloviću.


U pravu si mada cenim da gori od vlade DS-SPS-LDP-G17...ne mogu biti...ili se barem nadam
Saša Radulović Saša Radulović 09:49 02.07.2012

Re: Vizija i vrhovni princip

Beležite šta su obećali Nikolić, Vučić, Antić... jer želite da verujete? Ta, hajte, molim vas, g. Raduloviću.


Beležim zato što ću da merim.

Ovo navodim ne zato što verujem, a želim da verujem, već da zapišem da mogu da merim. Jer ću da merim. Jer tiče se moje dece. I vaše. A na tom terenu već nemam niikakvo razumevanje za objektivne okolnosti. Hoću rezultate


Više puta sam pisao da mislim da je situacija toliko kritična da je potrebna koncentraciona vlada. Da više ne mogu šarlatani. Da moraju ozbiljni ljudi. Želim da verujem da shvataju ozbiljnost situacije. I po tome ću da ih merim.

Čekam svaki potez. Nikolić je ispupnio prvo obećanje. Ono je strašno važno. Sistem se menja serijom malih poteza. Izjava Vučića da je izgubio izbore u Beogradu za 8% i da neće rušiti Đilasa je još jedan takav potez. Svaki unapređuje političku kulturu.

To što unapređenje političke kulture dolazi od ljudi za koje nisam glasao, i o kojima nisam imao dobro mišljenja, a ne od onih za koje sam sve do ovih poslednjih izbora glasao i za koje sam mislio da umeju, ništa ne menja na činjenici.
Kraja Kraja 10:54 02.07.2012

...samo privid...

...djilas je, protivno volji biraca, nagovestio da ce ponuditi mesto dinkicu...
...sns pregovara sa sps-om i urs-m, ergo nema razloga da se rusi nesto u cemu ce participirati preko dinkica...
...sve su to obojeni staklici koje nam oni premecu ispred ociju u nadi da cemo izvuci jos par € iz duseka...
...kakvi principi...???
...gde je onaj dzak sa glasackim listicima...???
Saša Radulović Saša Radulović 11:06 02.07.2012

Re: ...samo privid...

gde je onaj dzak sa glasackim listicima


To nije zaboravljeno. Predsednik je obećao da će se utvrditi da li je bilo izborne krađe. Rekao je da samo ako on bude izabran, saznaćemo.

sevarlica sevarlica 11:46 02.07.2012

Re: Vizija i vrhovni princip

А да имамо гаранције (а и, неки, веру) да ће ово следеће постројење радити добро, е па -- немамо... А нисам ни оптимиста, но сачекаћу. Радоваћу се да моја очекивања буду изневерена.



alselone alselone 07:25 02.07.2012

Program?

Pa svi do sada su imali savrsene programe na papiru. I sta - patka!
ozbiljno ozbiljno 09:19 02.07.2012

Re: Program?

alselone
Pa svi do sada su imali savrsene programe na papiru. I sta - patka!


Stranacki program je samo spisak lepih zelja...i u 99% stavki je identican kod svih stranaka (ekonomija, socijala, napredak, integritet....)
mili92 mili92 12:35 02.07.2012

Re: Program?

Пун џак..., а у руци...!
sevarlica sevarlica 07:56 02.07.2012

pr.

Ta radna mesta mogu vratiti samo ista ta mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Njima treba dobar poreski sistem i proizvod zvani država.


Prvi koji budu "naga(u)zili" jednu veliku kompaniju, zbog kašnjenja isplate, biće na putu da ovo dovedu u red. Ne mogu mali privrednici da čekaju, po 200-300 dana da im jedna Delta, MK komerc itd. isplate novac.
Prosto novi propis:
odloženo plaćanje je 30 dana na zahtev kupca, a maksimalno 100 dana uz dozvolu prodavca.

Takođe, PDV mora da se naplati kad novac legne na račun a ne odmah.
Saša Radulović Saša Radulović 09:52 02.07.2012

Re: pr.

PDV mora da se naplati kad novac legne na račun a ne odmah.


Ovo ne može. Urušio bi se sistem javnih finansija.

Ono što može je da naplata duga u izvršnom postupku postane efikasna. Da npr. onaj ko iskoristi vašu fakturu i odbije prethodni PDV, samim tim je i priznao dug, pa izvršenje ide ekspresno.
Sepulturero Sepulturero 10:45 02.07.2012

Re: pr.

sevarlica
Ta radna mesta mogu vratiti samo ista ta mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Njima treba dobar poreski sistem i proizvod zvani država.


Prvi koji budu "naga(u)zili" jednu veliku kompaniju, zbog kašnjenja isplate, biće na putu da ovo dovedu u red. Ne mogu mali privrednici da čekaju, po 200-300 dana da im jedna Delta, MK komerc itd. isplate novac.
Prosto novi propis:
odloženo plaćanje je 30 dana na zahtev kupca, a maksimalno 100 dana uz dozvolu prodavca.

Takođe, PDV mora da se naplati kad novac legne na račun a ne odmah.


Често се заборавља да се држави плаћа само РАЗЛИКА између ПДВа који сте платили, или је требало да платите, преко свих улазних фактура и онога који сте фактурисали својим клијентима. Осим тога, како да се контролише када је новац легао на рачун?
wukadin wukadin 11:12 02.07.2012

Re: pr.

Saša Radulović
PDV mora da se naplati kad novac legne na račun a ne odmah.Ovo ne može. Urušio bi se sistem javnih finansija.Ono što može je da naplata duga u izvršnom postupku postane efikasna. Da npr. onaj ko iskoristi vašu fakturu i odbije prethodni PDV, samim tim je i priznao dug, pa izvršenje ide ekspresno.


Onda je nefer dizati PDV. Inace, preslog (za razmišljanje) da naplata poreza ide tek po naplati robe je dao svojevremeno Žarković iz Vremena.

Saša Radulović Saša Radulović 11:33 02.07.2012

Re: pr.

Onda je nefer dizati PDV.


Ne postoji uzročno posledična veza.

Povećanje PDV-a treba vezati za smanjenje nameta na rad.
wukadin wukadin 12:10 02.07.2012

Re: pr.

Postoji.
Zato sto se ljudima naplacuje nesto sto nemaju od cega da plate.
A to je harac... kako su to zvale nase ranije gazde.
Saša Radulović Saša Radulović 12:45 02.07.2012

Re: pr.

To naravno nije harač.

Zato sto se ljudima naplacuje nesto sto nemaju od cega da plate.


Prvo, plaća se samo razlika između izlaznog i ulaznog PDV-a.

Drugo, morate da vodite računa sa kim poslujete i kome dajete robu i usluge.

Ono što jeste odgovornost države, je da vam omogući dobru pravnu zaštitu u postupku naplate vašeg potraživanja.
wukadin wukadin 13:13 02.07.2012

Re: pr.

Ne zasmejavajte me vise!
Ubedljivi ste koliko i Zeljko kad kaze radnicima Avale da se obrate sudu za neisplacene zarade.
sevarlica sevarlica 13:42 02.07.2012

Re: pr.

Често се заборавља да се држави плаћа само РАЗЛИКА између ПДВа који сте платили, или је требало да платите, преко свих улазних фактура и онога који сте фактурисали својим клијентима. Осим тога, како да се контролише када је новац легао на рачун?


Ne zaboravlja se, samo mnogo ljudi ne zna. Tako da država to koristi, pa kad još dodate jedan spor proces za povraćaj PDV-a eto para koje ne bi trebalo da su tu.Već sam pisao da moj prijatelj od januara pokušava da naplati povraćaj PDV-a od države, i da su ga zatrpavali sa milion gluposti samo da bi odustao, ali čovek sve radi čisto i pošteno pa nemaju šta da mu nađu.
Saša Radulović Saša Radulović 19:54 02.07.2012

Re: pr.

Ne zasmejavajte me vise!


Moram. Pišete napamet, a kod mene ste došli. Kad već nije niko drugi, moram ja.

Valja promisliti predloge i sagledati konsekvence. I željne i neželjene. I potencijalne zloupotrebe takvog sistema. I njegove posledice po budžet.

I zamolio bih vas za pristojnost.
jkt2010 jkt2010 03:50 03.07.2012

Re: pr.


Povećanje PDV-a treba vezati za smanjenje nameta na rad.


Plata ce da bude veca jer je manji porez na platu, a onda cemo taj vishak da im uzmemo kroz PDV.

A plus cemo da podignemo i porez na imovinu (jer posedovati treba da je skupo a zaposljavati jeftino), pa cemo i tu da im uzmemo deo od (kobajagi) vecih plata. Jer porez na kucu na pr ne mozes da platis delom kuce (cigla i malter), mora od plate kao i sve drugo sto placas...


Obrni-okreni, pare cemo da im (gradjanima) uzmemo. A zasto onda radimo ove prekombinacije poreza? Pa da im (gradjanima) bude lakse da plate. Na sta bi licilo da postoji samo jedan porez - na promet, na pr? Na racunu bi pisalo "roba/usluga 100 dinara + porez 85% = za naplatu 185 dinara"... Taman posla da gradjani na ovakav direktan nacin vide koliko ih kostaju "reforme", bolje je da se tih 85% razbrocka na 85 x 1% ....
Saša Radulović Saša Radulović 19:01 03.07.2012

Re: pr.

Zaista ne razumem vašu potrebu za ovakvim postomovima. Potpuno netačno.

Koga interesuje, ono što treba uraditi je opisano u delu Poreska reforma:

http://blog.b92.net/text/20570/Buducem-ministru-finansija/

Treba povećati porez na profit i porez na imovinu pravnih lica. Treba smanjiti porez na rad za trećinu. Sintetički progresivan porez.

Poresko opterećenje velike većine porodica treba da padne.

Siva ekonomija treba da postane neisplativa.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 22:40 03.07.2012

Re: pr.

Drugo, morate da vodite računa sa kim poslujete i kome dajete robu i usluge.

Ono što jeste odgovornost države, je da vam omogući dobru pravnu zaštitu u postupku naplate vašeg potraživanja.


Tačno tako. Samo, problem je u tome što je ova država daleko od toga da pruži dobru pravnu zaštitu u postupku naplate potraživanja. Ili bilo kojem postupku. Imam lična iskustva a primera možeš i previše da nađeš.

Drugo, morate da vodite računa sa kim poslujete i kome dajete robu i usluge.


Praksa pokazuje da su gledanje APR-a, raspitivanje o klijentu samo mala i nedovoljna zaštita. Otprilike bi svaki knjigovezac, prodavac softvera, vulkanizer ili poljoprivrednik u isto vreme morao biti i detektiv i uterivač dugova.

Država je neefikasna kada kada su u pitanju sprovođenja zakonskih prava običnih smrtnika, ali je zato više nego efikasna u naplati poreskih potraživanja od istih. Ovo drugo je sasvim u redu ali samo ako je u redu i prvo. Inače se radi o običnoj tiraniji i dugoročno gledano, sečenju grane na kojoj se sedi.
Saša Radulović Saša Radulović 23:32 03.07.2012

Re: pr.

Ovo drugo je sasvim u redu ali samo ako je u redu i prvo


Naravno.
jkt2010 jkt2010 00:15 04.07.2012

Re: pr.

Saša Radulović
Zaista ne razumem vašu potrebu za ovakvim postomovima. Potpuno netačno.

Koga interesuje, ono što treba uraditi je opisano u delu Poreska reforma:

http://blog.b92.net/text/20570/Buducem-ministru-finansija/

Treba povećati porez na profit i porez na imovinu pravnih lica. Treba smanjiti porez na rad za trećinu. Sintetički progresivan porez.

Poresko opterećenje velike većine porodica treba da padne.

Siva ekonomija treba da postane neisplativa.


Fizicka lica vec imaju taj porez na imovinu a ja mogu da se kladim da ce ga jos povecati. Cim postoji, onda ce i da ga povecavaju, to je pravilo. Tako da ce tamo da ode jedan deo od smanjenja poreza na rad koji se bude isplacivao kroz eventualno povecanje plata. Drugi deo povecanja plate ce da usisaju kroz veci PDV. Ne vidim sta je sporno ovde? Jel mozda neko misli da nece da bude tako?

Za pravna lica vazi isti princip: Sta ustede na porezu na plate, pokupice im se na porez na profit i na porez na imovinu (plus na sve ostale harace od kojih ni jedan naravno nece ukinuti, a ako nesto i ukinu, povecace nesto drugo). Jedino sto sa profitom malo ko radi, tako da mozete vi to da podignete na kolko hocete i opet ce da bude malo (nesto puta nula je nula, nesto puta malo je malo). E pa kad na ovaj ili onaj nacin zahvatanje ostane isto ili se uveca, ne znam samo na koji nacin ce to blagotvorno da utice na povecanje zaposljavanja? Ako je A+B+C+D = 50% nema veze da li ce da smanje A i povecaju B, ili ce da ukinu D ali uvedu E, ako je krajnji zbir opet 50%.

I onda deklaracija "poresko opterecenje porodica treba da padne" zvuci nestvarno jer znamo da treba ali znamo i da nece da padne sa ovakvim planom.

A deklaracija "siva ekonomija treba da bude neisplativa" je takodje istinita i lepo zvuci ali zasto bi se to desilo ako poreska opterecenja postanu veca? Smanjis porez na rad a povecas sve drugo i onda ce kao siva ekonomija da iscezne?

Interesuje me samo koji je plan, sta ce PU da radi sa svim tim nekretninama koje preuzme od pravnih lica koja ce da otera u stecaj zbog poreza na imovinu? Jer ta pravna lica, sa imovinom, ne mogu lako da se spasu begom u crnu ekonomiju, a ne mogu ni da zarade za vece poreze, jer ne mogu da zarade ni za manje - valjda zato i idu u sivo/crnu zonu. Znaci - katanac. Sta je onda plan?
jkt2010 jkt2010 02:20 04.07.2012

Re: pr.

Zaista ne razumem vašu potrebu za ovakvim postomovima. Potpuno netačno.

Koga interesuje, ono što treba uraditi je opisano u delu Poreska reforma:

http://blog.b92.net/text/20570/Buducem-ministru-finansija/

Da se nadovezem, posto procitah da ih ima koji se i slazu sa mnom:

Nama ne samo da preti kolaps, već smo doživeli pravi finansijski i dužnički slom. Postojeći model se ne može reformisati, posebno ne (kako se to sada radi)samo preko fiskalnog sektora, dok ostalih devet funkcioniše na stari način.Ovaj model se mora napustiti i izraditi novi, s novom razvojno orijentisanom makroekonomskom politikom.


Ovo boldovano sam vam rekao pre neki dan, tamo na onom drugom blogu.

Mozemo mi ovde da cavrljamo o poreskoj reformi tipa presipanje iz supljeg (nasi dzepovi) u prazno (drzavni budzet), ali nam na kraju to nista ne pomaze. Poenta je da ovi moraju da nam uzmu recimo 10 milijardi evra ove godine, i oni ce to da uzmu. Mi sad ovde pricamo da li kante za zahvatanje treba da budu vece ili manje, dal da su bele ili plave. Treba da pricamo kako da se zahvatanje smanji, da umesto sto moraju da nam uzmu 10 milijardi, uzmu 5 milijardi. TO bi bila reforma. Dok se takva reforma ne uradi, sve ti dzaba. Mogu oni skroz da ukinu sve poreze, ali ako moraju da nam uzmu 10 milijardi onda ce umesto porezima to da prikupe kroz kazne, doprinose, "dobrovoljne" priloge... bilo sta da im padne na pamet. I na kraju opet ti svejedno. Sta ne platis na mostu platis na cupriji.
Saša Radulović Saša Radulović 10:40 04.07.2012

Re: pr.

Moram da priznam da me zadivljujete samopouzdanjem kojim izričete površne stavove. Ne znam šta vam je struka, ali valja malo dublje ići od prostog sabiranja četiri broja.

I na kraju opet ti svejedno. Sta ne platis na mostu platis na cupriji.


Ovo naravno nije tačno. Od suštinske je važnosti ko plaća (krive raspodele tereta) i za šta plaća.

I onda deklaracija "poresko opterecenje porodica treba da padne" zvuci nestvarno jer znamo da treba ali znamo i da nece da padne sa ovakvim planom.


I ovo naravno nije tačno. Ponovo zbog krive raspodele.

Preko 30% GDP-a je u sivoj zoni. Zbog nerazumnog poreskog sistema.
Uvoz se isplati, proizvodnja se ne isplati. Zbog nerazumnog poreskog sistema.
Itd.

Poreska politika je glavni instrument usmeravanja privrednih tokova.
jkt2010 jkt2010 01:46 05.07.2012

Re: pr.

Ovo naravno nije tačno.

I ovo naravno nije tačno.

Moram da priznam da me zadivljujete samopouzdanjem kojim izričete površne stavove.

Poreska politika je glavni instrument usmeravanja privrednih tokova. Uvoz se isplati, proizvodnja se ne isplati. Zbog nerazumnog poreskog sistema.


Ovo je valjda tacno? Ako je "poreska politika glavni instrument usmeravanja.." onda sledi da poreska politika koju imaju ovako "uredjene zemlje" usmerava proizvodnju - van zemlje. Jer ne znam da li ste primetili, ali to se desava. Te zemlje imaju to tako lepo uredjeno kao sto pricate, i onda - Apple ode u Kinu. FIAT ode u Srbiju. Ako je poreski sistem tako presudan onda zasto se to desava?

Odakle sledi da zemlja sa velikom (da ne kazem najvecom) proizvodnjom i izvozom (Kina) verovatno ima najbolji poreski sistem? Onda zasto ne kopiramo Kinu?

I da odgovorim sam sebi, da se vi ne mucite:
Ovo naravno nije tačno.
Saša Radulović Saša Radulović 12:33 05.07.2012

Re: pr.

Ima druga rečenica koja pokušava da vam ukaže zbog čega mislim da gledate površno. To vam očigledno ne znači mnogo.

Ovo naravno nije tačno. Od suštinske je važnosti ko plaća (krive raspodele tereta) i za šta plaća.


I ovo naravno nije tačno. Ponovo zbog krive raspodele.


Čovek bi trebao osnove da naučiti, uklučujući i osnove logike (imlikacije i ekvivalencije) pre nego što počne da iznosi stavove i "analize" i ovakve bisere:

Ako je "poreska politika glavni instrument usmeravanja.." onda sledi da poreska politika koju imaju ovako "uredjene zemlje" usmerava proizvodnju - van zemlje. Jer ne znam da li ste primetili, ali to se desava. Te zemlje imaju to tako lepo uredjeno kao sto pricate, i onda - Apple ode u Kinu. FIAT ode u Srbiju. Ako je poreski sistem tako presudan onda zasto se to desava?


Jer ovake izreke, na stranu ekonomija, imaju probleme sa osnovama logike (implikacije i ekvivalencije). Npr. svi automobili imaju volan, sledi volan je kriv za automobilske nesreće.

To bi trebalo, ali vas izgleda ne sprečava, te vas ne bih dalje zadržavao.
jkt2010 jkt2010 05:20 06.07.2012

Re: pr.



Jer ovake izreke, na stranu ekonomija, imaju probleme sa osnovama logike (implikacije i ekvivalencije). Npr. svi automobili imaju volan, sledi volan je kriv za automobilske nesreće.

To bi trebalo, ali vas izgleda ne sprečava, te vas ne bih dalje zadržavao.

Dobro Sasa nemojte odmah da se ljutite. Ovo nije seminar nego blog. Vi pricate sa tog nekog vaseg naucnog stanovista, ja pricam sa svog, pragmaticnog. Vi pravite poresku politiku, ja sam samo na njenom "receiving end"-u. Ja vam ne pricam kao kolega naucnik kolegi naucniku nego kao neko ko 10 godina zivi od svog biznisa i ko uspeva da prezivi sve te eksperimente i kome firma nikad za sve ove godine ni 5 minuta nije bila u blokadi ili imala bilo kakve finansijske probleme.

Moja poenta je da ne postoji poreska reforma koja ce da napravi pare jer se pare prave na drugom mestu. I kakav god sistem da uspostavite, nase (srpske) probleme necete resiti. A kao pragmaticar, hajdemo kroz primere.

Evo na pr, for the sake of argument, moja firma naplati jedno milion evra godisnje i od toga zaradi jedno 10%. U firmi radim sam, plus imam 3 prijavljena radnika (zena i deca). Sad ja ne znam za tu krivu raspodele tereta ali znam da drzavi platim (u oba svojstva, i kao gazda i kao radnik) jedno 5000 evra godisnje (na primer). Meni je sve jedno da li cu tih 5000 da platim po toj krivi ili mimo nje, pravo da vam kazem na nju (krivu) se ne obazirem, nego gledam samo svoj interes tj kako da najjeftinije zadovoljim svoje potrebe.

Pa na primer, treba mi novi lap top kompjuter koji kosta 1000 evra. Imam dve mogucnosti: da ga kupim kao zaposleni od plate ili da mi ga kupi firma. Ovde molim obratite paznju na detalj da su i jedne i druge pare moje. Razlika je velika, ako resim da ga kupim kao zaposleni, moram da si platim tih 1000 evra kroz platu, pa bi me taj kompjuter kostao 1000 evra + 65% P&D + 18% PDV.

Zato ga ja lepo kupim kao firma za 1000 evra + 18% PDV i bas me briga da platim 65% drzavi. Isti princip primenite i na gomilu drugih stvari.

Sad bi vi da reformisete sistem, da onih 65% bude na primer 50%. Ja odmah mogu da vam kazem, kao end user vase reforme, "dzaba ste krecili". Mozete vi P&D da smanjite da budu 30%, ja cu opet onaj lap top da kupim preko firme i ustedim tih 30%.

A kako da me naterate da platim porez drzavi? Jedino tako sto ce da mi bude svejedno da li kupujem kao zaposleni ili kao poslodavac. Ja cu uvek da idem na najjeftiniju varijantu i dok god postoji vise varijanti(vise razlicitih poreza) uvek cu da radim po najjeftinijoj. Sto znaci da su one skuplje varijante nepotrebne jer se maksimalno eskiviraju. Sto znaci da ih treba ukinuti. Umesto sto mi dajete mogucnost da radim slalom izmedju raznih varijanti, poskidajte sve te kapije i naterajte me na spust. Znaci, ukinite sve druge poreze i ostavite samo PDV. Podignite ga na koliko treba - da li je to 20% ili 30% ili 50% ne znam - i onda zaista nemam razlog da se majmunisem i pravim kombinacije jer ce lap top isto da me kosta.

Sta vazi za mene vazi i za Fiat: plate lepo radniku bruto platu (bez ikakvih poreza) a radnik ce da plati porez kroz PDV kad platu bude trosio.

Hocete da oslobodite minimalac poreza? Pa uvedite lepo da je PDV 0% za prvih 200 evra potrosenih mesecno, preko toga PDV je na pr 50%. Ko radi za 200 evra nece nista ni da plati ; ko radi za 1000 evra, platice 50% na 800, tj 400 evra PDV-a; na 20000 evra mesecno platice kad ih bude trosio 10000 evra PDV-a. Em je socijalno posteno, em svako placa prema ekonomskoj snazi, em nema nacina da izmajmunise porez.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 08:40 06.07.2012

Re: pr.

Moja poenta je da ne postoji poreska reforma koja ce da napravi pare jer se pare prave na drugom mestu. I kakav god sistem da uspostavite, nase (srpske) probleme necete resiti. A kao pragmaticar, hajdemo kroz primere.

Prvo Saša nikad nije govorio da je samo reforma poreskog sistema rešenje, već da je neophodan deo rešenja. Drugo, ako želite da razumete matematiku oko poreske reforme, trebalo bi da pročitate bar još jedan njegov blog, recimo ovaj od pre dve tri godine.
[url=http://blog.b92.net/text/15583/Socijalna-pravda-ravnopravnost-gradjana-i-poreska-reforma/][/url]

Čak iako vam ne promeni mišljenje objasniće vam Sašin stav.
Mogao bi Saša svaki put kad piše o reformama i ekonomiji da ispiše prvo sve što je do sad napisao, ali taj Blog bi bila knjiga.
deki-the-boy deki-the-boy 10:40 02.07.2012

.

Po meni bolje dobri ljudi bez programa nego losi i istroseni politicari sa odlicnim programom. Program nije problem, prepisace ga od nekog i zalepiti na sajt stranke. Problem je sto nema ko da ga ispunjava i sprovodi kao i sto nema istinske volje za bilo kakvu reformu. Sto bi Dacic otpustao bilo kakve ljude i dovodio nivo penzija na njihovo realno stanje kad planira da se ustolici dugi niz godina i ne zamera se nikom.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:50 02.07.2012

Re: .

Sto bi Dacic otpustao bilo kakve ljude i dovodio nivo penzija na njihovo realno stanje kad planira da se ustolici dugi niz godina i ne zamera se nikom.

Одговор је прилично једноставан: зато што је то немогуће.

Наша кредитна способност задуживања готово је скроз потрошена, и пензијe се више не могу исплаћивати кредитним задуживањем и хокус-покус економијом. Дакле, ако се нешто не предузме, нема тог јунака који потребне паре може створити неким триком. Оне се морају наћи на реалним основама, а то значи да кад их нема довољно -- онда се морају смањити буџетски трошкови и исплате или у једном трену исплата уопште неће бити. То је бржи процес него повећање буџетских прихода, та штедња, а нама позитивни помаци требају што пре.

Једном речју, ко год да је сада на власти пред њим стоје једна једина врата и иза њих низ мера која се морају предузети. Избора готово да нема, то јест он има само козметичке разлике. Све остало води у банкрот -- оштро речено -- ове несређене, непредузимљиве, корумпиране, инфраструктурно запуштене државе.
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 11:33 02.07.2012

Re: .

Sada smo dosli i u jednu interesantnu situaciju. Svih ranijih godina, mislim pre 2000.e, ljudi ili nisu imali kredite ili su isti bili dinarski. Kad god bismo dosli u krizu, vlast je to rutinski resavala upadom u centralnu banku, stampanjem, pa smo imali inflaciju, a nakon nekoliko godina i devalvaciju. Ja za svojih 40 godina pamtim 4 vrste dinara... Ne znam ni sam koliko je nula otpisano.... Sta su bile stetne posledice? Pa, urusena je dinarska stednja gradjana, fondovi, bilansi drzavnih banaka koje nisu mnogo marile za neki hedzing i negativni saldo jer po default-u nisu mogle propasti....

Danas je gro stanovnista i privrede zaduzeno u eurima. I sada po prvi put imamo i kontra pritisak koji sprecava urusavanje domace valute. Ranije bi stampanje dovodilo do prakticno unutrasnjeg bankrota. Danas nam prete i spoljni i privatni. I sada zaista mora nesto da se uradi sto komitet inace ne bi razmatrao... Znam da nisu ovo planirali, ali im je tako dopalo....
deki-the-boy deki-the-boy 14:33 02.07.2012

Re: .

Одговор је прилично једноставан: зато што је то немогуће.


Slazem se u potpunosti samo znajuci Dacica mislim da ce pre pristati na bankrot jer za to moze da okrivi svetsku krizu i URS kojima ce dati resor finansija a znajuci Daciceve glasace pre ce mu oprostiti ako im uopste ne isplati penzije nego ako im ih smanji za 20 ili 30%. Hocu da kazem da se gledajuci iz Daciceve perspektive za bankrot uvek neko drugi moze okriviti dok je za drasticno smanjenje penzija i zaposlenih u drzavnom sektoru iskljucivo on kriv.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:27 02.07.2012

Re: .

dtb
Slazem se u potpunosti samo znajuci Dacica mislim da ce pre pristati na bankrot jer za to moze da okrivi svetsku krizu


Ne sumnjam da će da proba, ali to nije upalilo ni DS-u: i oni su se preterano vadili na svetsku ekonomsku krizu. Čak je i vadjenje donekle ok, ali ne može da funkcioniše priča o krizi ako visoki funkcioner vladajuće stranke krene da zakupljuje are gradskog gradjevinskog zemljišta na elitnim lokacijama u gradu, i da zida zgrade (od kredita, koji je navodno dobio jer mu "žena ima dobru platu". To direktno pokazuje da njega 'zabole' šta će biti posle silaska sa funkcije, jer je on sebe obezbedio investicijom.
deki-the-boy deki-the-boy 20:22 02.07.2012

Re: .

ali to nije upalilo ni DS-u


pa kako nije kad je

visoki funkcioner vladajuće stranke krene da zakupljuje are gradskog gradjevinskog zemljišta na elitnim lokacijama u gradu, i da zida zgrade


Upravo je to cilj i Ivici da smuva sto vise u sto kracem vremenu kroz raznorazne upravne odbore, Srbija gasove i sl., da za krizu okrivi one koji drze finansije, a to je Dinkic, a on ce na televiziji da se sepuri sa Palmom i dinastijom Krkobabic kad god uhvate nekog sitnog kriminalca ili ti secikesu izazivajuci sve vece divljenje dokonih penzionera koji ce sa ponosom pricati o njemu izmedju partija saha po parkovima...a kad kriza zagusti, zvecnuce oruzjem po obodima Kosova i udariti na nacionalni ponos i tako zavarati gladne i nezaposlene po Srbiji dok ce Toma sa visine gledati i po obicaju se ograditi od svega na njemu vec poznat nacin. I na kraju niko kriv, niko nije imao dovoljno ovlascenja za promene i itd, itd....
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:02 03.07.2012

Re: .

deki-the-boy
ali to nije upalilo ni DS-u


pa kako nije kad je


Pa nije, izgubili su izbore, jer im se zbog obilja ovakvih loših primera nije više verovalo. Mislim da Dačiću uopšte nije cilj to što kažeš, da mazne što više za što manje vremena. Njemu je cilj da vlada večno (što ne znači da vlast oko njega svejedno neće probati da se nakrade). Zveckanje oružjem oko Kosova više nikog ne dotiče, osim bajkera i navijača Partizana, tako da mislim da ni na to neće moći da se osloni ako misli da ostane na vlasti.

Ali svejedno, ubedjen sam da su oni više halapljivi nego što su pametni i da će se brzo izmedju sebe podžapati, ko kurjaci. Tu je za nas mnogo bitnije da se do tada DS dozove pameti i da, ako misle da glasamo ponovo za njih, pošalje odmah u penziju kompletno rukovodstvo koje smo gledali na malim ekranima naših TV prijemnika poslednje 4 godine. Siguran sam da ako samo jedna od njihovih faca bude ponovo učesnik izbora ima da prodju još gore nego ovaj put.


sevarlica sevarlica 07:43 03.07.2012

Re: .

Zveckanje oružjem oko Kosova više nikog ne dotiče, osim bajkera


Zabole i bajkere, nego dobijaju fraj gorivo(neki maznu dobre pare na organizaciji), a bajkeri ko bajkeri najviše vole da se voze.Za njih je to moto-skup kao i svaki drugi.

Tu je za nas mnogo bitnije da se do tada DS dozove pameti


"Ne lipši magarče do zelene trave"
Ne nadaj se bre Pajiću, stranka baraba ostaje stranka baraba. DS više nema taj potencijal u svom članstvu, ako ga je ikad i imao. Znam kako se radi na lokalu i ko je sve DS napustio a ko u isti ušao. Svi koji su se tukli sa milicijom 91-e, pa policijom 96-97 i 2000-te, više nisu u DS-u. Ti koji su hteli da iznesu promene na svojim leđima su skrajnuti i poniženi, pa su vremenom iz DS-a izašli, a zamenio ih je pretežno kadar JUL-a i SPS-a(barem kod mene).


deki-the-boy deki-the-boy 10:17 03.07.2012

Re: .

Da naravno razlicite su varijante Dacice vladavine, u svakom slucaju zakljucak je da nista dobro iz toga ne moze izaci ali

Tu je za nas mnogo bitnije da se do tada DS dozove pameti i da, ako misle da glasamo ponovo za njih, pošalje odmah u penziju kompletno rukovodstvo


Za mene to uopste nije bitno niti se nadam a i znam da je nemoguce da posalju ceo vrh u penziju. Nije u pitanju samo vrh, u pitanju je cela partija koja je sve vreme cutala. Nisam cuo nikoga da je istupio (sem Marka Karadzica), da je napravio neku svoju frakciju itd. Svi su bili ludo zaljubljeni u Tadica i kretali se za njim kao guske u magli. Pa cak i da se promene, promenice se samo da bi sto brze dosli na vlast i ponovo bili isti. Problem je sto nema sistema i jadna je ova zemlja i svi mi sa njom ako cemo zavisiti od cekanja DS-a dok se femka hoce li se menjati ili ne. Moj glas njima vise ne, taman Dacic vladao decenijama. I nije vise pitanje hoce li se DS menjati vec je pitanje hoce li neko odgovarati, recimo taj Sutanovac. Dok god oni ne odgovaraju ni zasta svejedno je Dacic ili TAdic ili Nikolic. SPS mi je uzeo 10 najboljih godina ali je i DS. Za mene su isti.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:33 03.07.2012

Re: .

Problem je sto nema sistema i jadna je ova zemlja i svi mi sa njom ako cemo zavisiti od cekanja DS-a dok se femka hoce li se menjati ili ne.


A da se femka, femka se.

Možda sam ja preterani optiimsta.

domazetovic.andrej domazetovic.andrej 11:02 02.07.2012

np

"SRETA: Čekaj... čekaj... drugo: brate si mi moj, kaži ti meni, što će tebi da budeš narodni poslanik kad ti ovde više zarađuješ od sitnih interesa no što će ti dijurina doneti?

JEVREM (zbunjen): Pa... znaš kako je... nije to za zaradu, nego... onako... narodno poverenje.... počast i onako kao..."

Nista se za veka u Srbiji ne promeni... U poslednjih 150 godina imali smo cetvoricu koji su nesto hteli da promenu. Samo je Pasic umro normalno....
wukadin wukadin 11:10 02.07.2012

Što niste pošli za njim

Poslednji čovek koji je imao viziju u Srbiji je bio Zoran Đinđić.


looping looping 11:48 02.07.2012

1

Ja mislim da pre svega treba da se vidi ko je jaci.
Hansel Hansel 20:05 03.07.2012

Re: 1

Posle ovog linka, meni objašnjenje da je ex predsednik povredio nos na treningu postaje sumnjivo...
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 13:01 02.07.2012

Vizija

Ali ono što je imao, imao je principe i ciljeve koji su ga vodili, i umeo je da ih izrekne. Da ih kaže. Da građani shvate da tu postoji i neka filozofija i strategija, ne samo taktika.


Ovo je jedan od suštinskih problema Srbije. Briljantnih taktičara za izvoz, ni jedan strateg. Bar ne na vidiku.
Saša Radulović Saša Radulović 19:55 02.07.2012

Re: Vizija

Druga reč za taktičara je šaner.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana