Na današnji dan| Sport

Roger, over.

NNN RSS / 24.09.2022. u 14:02
Penzionisao se najveći teniser svih vremena. 
Ko ne voli Federera - ne voli tenis.
FdYIR7MWAAU-kis?format=jpg&name=900x900 
Ova dva stava mi prva padaju na pamet. I dalje će se voditi polemika ko je najveći (G.O.A.T.), ja inače već dugo vremena nemam dilemu ko je NAJBOLJI, ali isto tako trenutno mi je teško da osporim da je Federer najveći, jer kada se kaže najveći ne misli se samo na rezultate i slične statističke parametre (koji su kod Federera blistavi i potpuno neverovatni), misli se i na globalni uticaj na tenis kao sport. Federer je "gospodin tenis", neko ko je apsolutno prepoznatljiv u svakom kutku naše planete, neko ko je podigao tenis na jedan viši (najviši) nivo. 
Svako vreme u tenisu je imalo svoje heroje, kraj XX i početak XXI veka je obeležilo rivalstvo Samprasa i Agasija, Sampras je okončao karijeru 2002. sa tada rekordnih 14 Gren Slem titula, naravno uvek je bilo (i biće) dobrih tenisera, u to vreme su u vrhu bili Hjuit, Safin, Kerten, Ferero, Rodik (tih par godina se još naziva i "weak era" :p), a onda je došao Federer i krenula je neverovatna domicaja, par godina niko nije mogao da ga izazove (čini mi se da u periodu od 2003. do 2005. nije izgubio u preko 20 finala za redom!), a ono što je posebno plenilo i privlačino ogroman broj (novih!) ljubitelja tenisa je ta, na oko, neopisiva lakoća sa kojom je Federer igrao i pobeđivao - "poezija u pokretu". Tako je bilo sve do pojave Nadala, i tu počinje najveće rivalstvo u dotadašnjoj istoriji tenisa, a sa pojavom Đokovića i čudesnim "trivalstvom" u kome su jedan drugoga stalno gurali napred i koje je trajalo više od decenije tenis se kao sport uzdigao na neki do tada neslućen nivo i taj period se još naziva "Zlatna era" tenisa. 
Rodžer je u juniorskoj kategoriji uspeo da osvoji Vimbldon 1998. (i u dublu isto), da stigne do finala US Opena za juniore i da završi tu godinu na 1. mestu u jiniorskoj konkurenciji, ali logično već te godine je počeo da se takmiči u seniorskoj konkurenciji i u početku je naravno bilo teško. Tih godina Federer nije bio ni nalik ovom uglađenom gospodinu (i moglo bi se reći aristokrati) kakvog već dugo vremena poznajemo, tada se farbao, besneo, lomio rekete... ali je oduvek voleo da igra na svoj način, da bira možda nekonvencionalnija, ali opet prilično optimalna i jednostavna rešenja u igri.
2000. je stigao do svog prvog ATP finala je u kome je izgubio od zemljaka Marka Rosea, legenda kaže da je plakao k'o kiša (u šta nije teško poverovati) i da je suparniku u svlačionici priznao da se plaši da li će ikada ponovo biti u prilici da se bori za neku ATP titulu :) - a osvojio ih je 103 u singlu (i to bar po 20 iz svih kategorija od najniže 250-ce, preko 500, pa Masters 1000, do Gren Slemova 2000), a tome možemo dodati i nekoliko u dublu uključujići i olimpijsko zlato + Dejvis kup!
2001. je osvojo prvu ATP titulu.
2002. prvu veliku titulu je uzeo na Mastersu u Hamburgu.
2003. je osvojo prvi Gren Slem - Vimbldon, od tada ih je vezao 5, a ukupno (rekordnih) 8 iz 12 finala, 
Sledeće godine je uzeo 3 Gren Slema, započeo vladavinu na 1. mestu ATP liste koja je bez prekida trajala rekordnih 237 nedelja do leta 2008. kada ga je smenio Nadal. 
2005. je izgubio od Nadala u polufinalu Rolan Garosa koji će duže vreme ostati nedosanjan san (RG, a ne Rafa :P), jer je sledeće 3 godine gubio u finalima od Kralja šljake, a onda mesec dana kasnije su imali "revanš" u finalima Vimbldona. To rivalstvo je najprepoznatljivije u istoriji tenisa (a i sporta u velikoj meri), njihovi stilovi igre su se u potpunosti razlikovali, mada ne mogu da kažem "suprotni", možda više "dualni", tj. nekako su se "dopunjavali do potpunog skupa". Federer je igrao "kao da pleše" i "ne dodiruje podlogu", sve je delovalo nekako prelako i bez napora (effortless), a opet je uspevao savršeno da pokriva teren i da bude na svakoj lopti! Njegovi udarci su bili jednostavni i gotovo savršeni, forhend mu je među najboljima u istoriji, a jednoručni bekhend je generalno lep na oko, a i "prirodniji" za slajs, koji je, iako nominalno defanzivan udarac, na podlozi kao trava vrlo vrlo efikasan, jer je generalno niska lopta koja samo "sklizne" niz travu i bukvlano je nemoguće napasti je (nešto slično kao što je Rafin visoki forhend sa puno spina koji pada vrlo duboko i odskače visoko i daleko i ako upadnete u njegov ritam morate da vraćate te "nekontrolabilne lopte" sa dva metra iza osnovne linije). Za razliku od Rodžera, Rafa je delovao kao borac, ratnik, neko ko sve vreme trči i udara iz sve snage - bili su savršen par - tenis je procvetao, publika širom sveta je mogla da bira. 
2008. je Đoković u Australiji prekinio neverovatan Federerov niz od 10 uzastopnih GS finala (posle ih je Švajcarac vezao još 8, tako da ima neoboriv rekord sa 18 finala u 19 uzastopnih Gren Slemova, inače ima i čini mi se 23 vezana GS polufinala i 36 vezanih četvrtfinala - to je 9 uzastopnih godina igranja samih završnica najvećih teniskih turnira!). Tu se Novak ubacio kao "uljez", neko ko kvari ovaj savršeni bipolarni teniski svet, ali u stvarnosti je neko ko je još više podigao ovo što je Rodžer započeo, a Rafa nastavio. Te godine je Nadal prekinio Federerov niz od 5 uzastopnih Vimbldona u epskom finalu koje važi za jedan od njaboljih teniskih mečeva svih vremena, a nešto kasnije ga je smnio na 1. mestu ATP liste posle skoro 4 i po gdoine. Federer je ipak uspeo da osvoji US Open (5. uzastopni!) i završi godinu na 2. mestu.
2009. je Federer uspeo da kompletira karijeni slem, usvojivši konačno Rolan Garos jer je Nadal ispao od Soderlinga koji je stigao do finala. Mesec dana kasnije je u epskom finalu Vimbldona (16:14 u odlučujućem setu) pobedio Rodika i osvojio svoj 15. Gren Slem oborivši Samprasov rekord.  Tu godinu je završio na 1. mestu, a on i Mirka postalli roditelji bliznakinjama. 
2010. je započeo osvajanje Australian Opena, a završio osvajanjem Završnog masters turnira. 
2011. je Federer odbranio Završni turni osvojivši ga po (rekordni) 6. put, a tu godinu ćemo pamtiti po tome da je Novak konačno, posle 4 godine "gledanja u leđa" pretekao najveće rivale i dominirao 3/4 sezone uglavnom tako što je u finalima pobeđivao Nadala. Ipak ono što ove sportiste čini najvećim su ti bljeskovi i "varnice" na najvećim sportskim događajima, pa je posebno izdvajaju dva detalja, jedno je polufinale Rolan Garosa, kada je Novak igrao za svoje prvo finale i 1. mesto na ATP listi, a Federer maestralnom partijom završenom u sumrak prekinuo neverovatni niz od preko 40 uzastopnih pobeda Đokovića u "čuveno mahanje prstićem" na kraju, a onda se sve to vratilo u polufinalu US Opena kada je Novak čuvenim riternom spasio prvu od dve meč lopte (kao i prethodne godine!), pa je Federer negodovao na konferenciji za medije...
Od tada je nekako prihvatio novu realnost, i izjave su mu bile mnogo konstruktivnije, a mnogi su su slutili brzu penziju... o, kako nisu bili u pravu. 
Federer je nastavio da igra na najvišem nivou, jedino što zbog nenormalno jake konkurancije više nije toliko često osvajao najveće turnire i boravio na 1. mestu ATP liste. 
2012. je uspeo da osvoji "svoj" Vimbldon i izjednači se sa Samprasom po broju titula sa tog turnira. Osvojio je i 3 Masters turnira i konačno uspeo da obori Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste i da pređe magičnu brojku od 300. 
2013. je bilo prvi put u karijeri da ga muče nekakve povrede i čini mi se da je pao "čak" na 6. mesto, ali je već sledeće godine igru vratio na prepoznatljiv nivo.
2014. stigao je do finala Vimbldona i u jednom od najkvalitetnijih mečeva svih vremena izgubio u 5 setova. Osvojio je još 2 Mastersa i vratio se na 2. mesto na kraju godine osvojivši Dejvis kup sa Švajcarskom.
2015. je (po sopstvenom priznanju) igrao bolje nego deset godina ranije, ali je opet u dva vrlo kvalitetna GS finala (kao i još par Mastersa) izgubio od Đokovića koji je tada imao najbolji tenis verovatno u istoriji. Federer je osvojio 6 turnira i godinu završio na 3. mestu, ništa nije slutilo da će u 2016. po prvi put u ovom veku ostati bez osvojene titule!  Na početku je izgubio finale (od Raonića) na nekom od onih manjih pripremnih turnira za AO na kome se prošetao do polufinala gde je (opet) izgubio od Đokovića. Posle toga je prvi put doživeo ozbiljniju povrdu i morao na operaciju i propustio sezonu šljake, vratio se na Vimbldon, stigao do polufinala (izgubio od Raonića) i odlučio da ranije završi sezonu.
Mnogi su pomislili da je to neminovan kraj... o, kako su se samo zajebali! 
Već mesec dana pred Australian Open 2017. Federer je objavljivao da odlično trenira i da je vrlo zadovoljan kao se kreće i kako udara, a valjda sam on najbolje zna koliko može. Rodžer je sa 17. mesta uspeo, posle 4 i po godine, da ponovo osvoji GS titulu! Igrao je kao preporođen usput nadogradivši igru vrlo agresivnim i preciznim ravnim bekhend dijagonalama (veći deo karijere je u takvim prilikama birao slajs) i bilo je lepo videti da neko ko već ima sve (i koga je većina već otpisala) i dalje ima volju i mogućnost da se menja i napreduje. Federer je osvojio i "Sanšajn dabl" dva najveća Mastersa u Indian Velsu i Majamiju (što mu je prethodno uspelo samo još u njegovoj najuspešnijoj 2006.), osvojio je i rekordni 8. Vimbldon (bez izgubljenog seta!).
2018. je odbranio Australian Open (tada rekordni 6.) i vratio se na kratko na 1. mesto ATP liste kao najstariji ikad! 
2019. imao je još nekoliko epskih turnira, a svakako je najupečatljivije bilo na Vimbldonu kada je u 40. (poslenjem međusobnom 16:24 odnos) superklasiku izbacio najvećeg rivala Nadala da bi igrao ono najduže finale u istoriji Vimbldona kada je uz dve meč-lopte na servis izgubio od Đokovića u TB 5 seta. Prethodno je igrao i polufinale RG u "Fedal" klasiku. Krajem godine je osvojio jubilarnu 10. titulu u svom rodnom Bazelu, to mu je ujedno bila i poslednja u karijeri. Stigao je i do polufinala AO 2020. kada je (po tradiciji) izgubio od Novaka - i to im je bio poslednji međusobni meč - 50. jubilarni (23:27)...
Onda su stvarno krenule operacije, pokušao je posle duže pauze da se vrati, prošle godine je lagano dobio prva 3 kola na RG pre nego što se povukao, da bi se sačuvao za Vimbldon u kome je stgao lako do četvrtfinala, ali tamo više nije imao snage protiv Hurkača. Od tada više nije igrao, pokušavao je da se osposobi, kada je shvatio da neće uspeti rešio je da u 42. godini "okači reket o klin", Rodžer je tukao Engleze, Švabe i Ruse i ovo sad mu je poslednji meč.
Skupio je snage da je na Lejver kupu, uz prisustvo najvećih rivala i još nekih od najboljih tenisera, odigra taj meč gde je rezultat bio potpuno nebitan, bile su bitne one emocije na kraju. Rodžer je naravno plakao (i to mnogo), plakala je i cela pordica Federer, rasplako je i Rafu, pa i Novaka... 
Ono što mi je pomalo žao je što penzija nije bila "pod njegovim uslovima" tj. kada je bi on isplanirao, nego ga je povreda (i godine) naterala, ali ipak je uspeo da napravi spektakl (O2 arena u Londonu čak ima nešto veći kapacitet od Centralnog terena na Vimbldonu). Sam je u jednom intervjuu priznao da je možda ideanan trenutak bio posle finala u Australiji 2017. ali svakako bi pogrešio da se tada povukao jer je imao još dve i po godine vrhunskog tenisa u sebi. Interesantno je da se pre neku nedelju povukla i Serena Vilijams koja je od njega mlađa mesec i po dana. Tako je tenis ostao bez dva svoja možda i najveća šampiona za kratko vreme. Oboje su pokušavali (pomalo i na silu) da produže karijeru, da se osposobe za dostojan poslednji ples, ali vreme je surovo. U svakom slučaju hvala im za sve što su doneli tenisu i sportu uopšte.
9lov8c4_roger-federer-afp_625x300_24_September_22.jpg 
 
Od ostalih sportskih zbitija imamo svetska prvenstva za žene u odbojci (gde branimo titulu) i u košarcu (koja je u odnosu na žensku odbojku i mušku košarku prilično negledljiva), a imamo i fudbalsku Ligu nacija gde večeras igramo protiv Švedske, a za 3 dana portiv Norveške...
 
(opširnije u komentarima...) 

Tagovi



Komentari (101)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 14:04 24.09.2022

.

Žao mi je što juče nisam stigao pred taj oproštajni meč da objavim ovaj tekst, a mnogo više mi je žao što nema više na blogu (i ne samo na blogu) nekih velikih obožavalaca tenisa (i Federera još više), pa da oni objave ili bar čitaju i komentarišu.
razmisljam razmisljam 14:48 24.09.2022

Re: .

NNN
Žao mi je što juče nisam stigao pred taj oproštajni meč da objavim ovaj tekst, a mnogo više mi je šao što nema više na blogu (i ne samo na blogu) nekih velikih obožavalaca tenisa (i Federera još više), pa da oni objave ili bar čitaju i komentarišu.


АlexDunji би се свидео овај твој текст и свакако би имала много тога да каже о свом омиљеном тенисеру.
Сећам се са колико је радости ишла у Нови Сад да га гледа.
docsumann docsumann 15:03 24.09.2022

Re: .

ona mi je bila prva asocijacija na ovaj blog
docsumann docsumann 14:15 24.09.2022

nema više velike trojke

ostao duet

a uskoro će - sngl

nego, sve si dobro rekao. oćemo odma na trol?
NNN NNN 14:16 24.09.2022

Re: nema više velike trojke

udri
docsumann docsumann 15:07 24.09.2022

Re: nema više velike trojke

jesi za Čifse i ove sezone?
NNN NNN 15:12 24.09.2022

Re: nema više velike trojke

Jesam
(mislim da sam pomenuo i na prošlom blogu)
Krivo mi je što nisu zadržali Hila, jedan od najboljih WR i NFL-u, a opet tako netipičan i mnogo sličniji po konstituciji nekom RB (oni manji kao topovsko đule), i pored toga pošto je bio među najboljima u ligi, imam utisak da nije bio cenjen koliko zaslužuje.
Ali tu je osovina napada Mahoms - Kelsi, tu je stari Endi, u prva dva kola su bili vrlo efikasni u napadu i deluju opet kao ekipa koju ćemo gledatu u plej-ofu.
(Bafalo je bio zastrašujuć u prva dva kola, ali ovo je vrlo čudan i dinamičan sport i ništa se ne zna u napred)
docsumann docsumann 15:28 24.09.2022

Re: nema više velike trojke

nesuJmjivo da će biti odlična sezona.
Iglsi su premašili sva moja potajna očekivanja.

samo da se Hrts (o ironje imena) ne povrijedi.

začuđujuše loš start Koltsa.


a za fanove jedna zanimljivost, Lorens Tejlor namjerava, da u Ponedeljak, uživo posmatra svog potencijalnog nasljednika





EDIT: e da, BafaloVsi su utegnuti do u sitna crevca.
prije neki dan sam gledao analizu njihove super efikasne odbrane.
sve kreće od nevjerovatne prednje čezvorke koja sama be z ikakvog blica pravi ogroman pritisak na protivničkog qb-a.
e sad, kad imaš tako produktivnu i opasnu pednju liniju, kojoj ne treba nikakva ekstra pomoć, ostaqje ti kompletna lajnekerovska i sknderi skvadra da pokriva sve živo po terenu.
totalni pritisak.
naravno za to moraš imati monstrume od igrača. a Bilsi imaju kvaliteta po tom pitanju.

a to je samo odbrana. šta tek reći za atomski napad, kapetana ameriku (J.Alem) i Digsa i ostalu škvadru...
softelectronics_e softelectronics_e 15:03 24.09.2022

M'da!

Jedan je Nole!
docsumann docsumann 15:07 24.09.2022

Re: M'da!

a bogami i Federer
docsumann docsumann 13:34 25.09.2022

Re: M'da!

Čarli, evo ti nove sličćice za kolekciju

12 nedelja od Mr.Olimpije, vladajući šampion trenira kao nikda, u namjeri da osvoji treću krunu.

na 175cm visine, 150kg u ovakvoj formi (kao da je takmičenje za dvadesetak dana, a ne za 3 mjeseca)







kombinacija mase i definicije kakva nije viđena još od Ronija Kolemana 2003, mada on nije imao ovako uzak struk za toliku masu.
NNN NNN 15:23 24.09.2022

Lejver kup

Svih prethodnih godina je Evropa lagano trijumfovala, ove godine je nešto gušće trenutno (2:2) posle prvog dana.
Federer je odabrao najveće rivale i nekoga ko je obeležio tenis u poslednjih 15-20 godina na ovoj slici su svi osvajači Vimbldona od 2003.



NNN NNN 15:24 24.09.2022

Re: Lejver kup

Od Federerovih velih teniskih prijatelja nema zemljaka Vavrinke koji trenutno igra polufinale ATP turnira u Mecu (a više od dve godine nije igrao ni jedno finale, zapravo igrao je vrlo malo na ATP turu).
NNN NNN 15:29 24.09.2022

Re: Lejver kup

Sinoć je taj vrhunac turnira, dubl meč u kome se Federer oprostio uz Rafu bio spektakl. Završen je u 3. "setu" koji se igra kao TB do 10 i u njemu je briljirao Džek Sok koji je među svima njema najozbiljniji dubl igrač (ima nekoliko GS titula u dublu, mada i Rodžer i Rafa imaju olimpijska zlata u dulu), osim što je bio siguran na svom servisu uzeo je dva potpuno nenormalna poena, jedan poluvolej viner posle nekog karambola, i jedan volej u padu. Tiafo je sa druge strane napucao "slavljenika" (sa skoro 100 mph), a zamalo i njegovog partnera.
Federer i Nadal su čak imali i meč-loptu na Rodžerov servis!
Šteta što tako nije okončan meč, ali rezultat je bio potpuno u 2. planu.
NNN NNN 15:31 24.09.2022

Re: Lejver kup

Večeras Novak igra u singlu protiv Tiafoa,
a odmah opsle toga i u dublu (sa Beretinijem) protiv De Minora i (opet) Soka.
NNN NNN 15:31 24.09.2022

Re: Lejver kup

Vavrinka se upravo povukao posle samo 3 gema :(
mogao je onda i u London da svrati
NNN NNN 14:05 25.09.2022

Re: Lejver kup

Đoković sinoć počisto Tiafoa (6:1 6:3), nisam gledao meč, bio sam na žurci (a tamo mož' da se čuje svašta, npr. da je jedan drug okačio Tiafoovu sliku na poslu kada je ovaj izbacio Nadala na US Openu )
Kuma je vrlo neblagonaklona na gledanje TV-a za vreme žurke, pa smo morali da se štekamo u drugoj sobi i povremeno pratimo šta radi fudbalska reprezentacija.
Vrlo sam zadovoljan kako delujemo u napadu, jeste da ova ekipa Švedske nije neka sila, ali mogli smo da ih napuno sa još ovoliko šta smo sve promašili (Vlahović i Živković), ali je zato Mitar najbolji na svetu (ali bukvalno kada bih mogao da biram neograničeno: Benzema, Levandovski, Haland, Mbape... - izabrao bih Mitra!), prvo dva majstorska gola glavom, a ona mi je najdraži treći jer ga je dao na Vlahovićevu asistenciju i pokazali su da mogu lepo da funkcionišu zajedno u napadu. 4. gol je bio najefektniji. Zato je odbrana sramotno prelako primila onaj gol, srećem nije bilo nekih većih pretnji.
Sada nam treba ipak pobeda protiv Norveške (jer smo izgubili kod kuće, a gledaju se valjda međusobni susreti kad je isti broj bodova kao sada)
NNN NNN 14:06 25.09.2022

Re: Lejver kup

Đoković bi (posle sinoćnih vezanih pobeda u singlu i dublu) trebalo da otvori današnji program u singlu za neki minut protiv Ože-Aliasima.
NNN NNN 16:15 25.09.2022

Re: Lejver kup

Novak se prilično mučio sa servisom, a mladi Kanađanin je stvarno igrao dobro (i servis i ritern i u polju) i zasluženo pobedio.
Nisam nezadovoljan kako Novak izgleda posle dva i po meseca neigranja.
Već sledeće nedelje će igrati u Izraelu na turniru serije 250, a onda odmah posle i u Kazahstanu na turniru serije 500, valjda će da se uigra pred samu završnicu sezone za Masters u Parizu (gde je rekorder) i nadam se za Završni turnir na kome juri Federerov rekord.
kamilo_emericki kamilo_emericki 15:28 24.09.2022

Velikan

se oprostio od zvaničnog teniskog takmičenja.
Imao se rašta i roditi i svi ljubitelji tenisa mu trebaju biti zahvalni naonom što je uradio za tenis.
Ja ne bih umanjivao ni značaj sponzora za Federerovu planetarnu popularnost pa samim tim i njegov doprinos tenisu.
Inače, za mene, ne baš velikog poznavaoca teniskih vještina, Borg je bio i ostao najveći.

NNN NNN 15:35 24.09.2022

Re: Velikan

Borg je bio čudo, ja ga nažalost nisam pratio dok je igrao između ostalog i zato što se veoma rano povukao sa 27 godina.

Federer je bio (i još uvek je) magnet za sponzore, ima malo i do njega
docsumann docsumann 15:58 24.09.2022

Re: Velikan

velika trojka je nešto posebno u istoriji svekolikog sporta. da tri najbolja ikad igraju u istoj eri, jedan pored drugoga, gurajući se međusobno u podizanju svoje igre i izvlačenju sopstvenih maksimuma, to je vraški rijetka mogućnost u univerzumu.

možda bi usamljeni osvojili više titula, al ne bi bili bolji igrači.
međusobni rivalitet ih je brusio i kalio.

Novak se tu pokazao kao nesumnjivo najjači od sviju triju, dominrao je usred te famozne nazovi ere.
ne sumnjam da će na kraju i sve brojke leći na njegov konto. greota propuštenih GS prilika, al ha, Bože, šta se može.

kamilo_emericki kamilo_emericki 16:38 24.09.2022

Re: Velikan

NNN
Borg je bio čudo, ja ga nažalost nisam pratio dok je igrao između ostalog i zato što se veoma rano povukao sa 27 godina.

Federer je bio (i još uvek je) magnet za sponzore, ima malo i do njega

Borga je "ubio" i strah od aviona ali njegova hladnokrvnost je mjerljiva samo sa Rajkonenovom.
U vrijeme kad je Borg igrao nije bilo, nama dostopnih, TV prenosa. Samo izvodi u Sportskom pregledu i opisi mečeva u Sportu ili Sportskom novostima.
Federer je bio (i još uvek je) magnet za sponzore, ima malo i do njega

O, bilo je, i te kako je bilo do njega. Da nije bilo ne bi bilo ni sponzora a ništa ne uspjeva kao uspjeh.

NNN NNN 16:48 24.09.2022

Re: Velikan

Ja sam tenis prvi put počeo da pratim sredinom 80-ih (kad je Beker uzeo 1. Vimbldon) i Borg je tad bio "penzioner" već godinu dana, ali je i dalje bio žiži interesovanja, sećam se da je bio pokrenuo neki posao sa gaćama tj. donjim vešom, ali se nije bio proslavio.
Posle skoro deceniju se čak vratio na tur da proba da odigra nekoliko mečeva, ali potpuno bezuspešno, pa je pričao da bi i dalje bio najbolji kada bi se igralo drvenim reketima, čini mi se da mu je MekInro odgovorio nešto tipa "ko još igra sa tom maškom" (žao mi je što ne znam šta je rekao u originalu),
vidim da je poslednji GS osvojen drvenim reketom bio RG 1983. (Janik Noa)
docsumann docsumann 16:58 24.09.2022

Re: Velikan

moja prva sjećanja su na mečeve Borga i Mekenroa na Vimbldonu.
bene_geserit bene_geserit 04:25 25.09.2022

Re: Velikan

ne sumnjam da će na kraju i sve brojke leći na njegov konto. greota propuštenih GS prilika, al ha, Bože, šta se može

Ma toliko je bolji da mora da im da nešto GS-ova fore, inače ne bi bilo zanimljivo.
shmoo shmoo 21:11 25.09.2022

Re: Velikan

docsumann
moja prva sjećanja su na mečeve Borga i Mekenroa na Vimbldonu.



А моја на Настасеа и Конорса.

Сунце му жарко(во), колико сам маторији од тебе!

vcucko vcucko 11:23 26.09.2022

Re: Velikan

shmoo
docsumann
moja prva sjećanja su na mečeve Borga i Mekenroa na Vimbldonu.



А моја на Настасеа и Конорса.

Сунце му жарко(во), колико сам маторији од тебе!


Artur Eš. Prvi crnac sa peharom Vimbldona (ako se ne varam i dalje jedini?).
solo solo 17:03 24.09.2022

.

Ko ne voli Federera - ne voli tenis.


Ajde?

A što bi trebao da ga voli?
docsumann docsumann 17:14 24.09.2022

Re: .

solo
Ko ne voli Federera - ne voli tenis.


Ajde?

A što bi trebao da ga voli?


leamorp'rleamortiSm
NNN NNN 17:14 24.09.2022

Re: .

Ovde je u pitanju nedostatak srpskog jezika,
"voli" u smislu "like", a ne "love",
ali bi bilo dosta glupo da sam to formulisao kao "kome se ne dopada Federer, ne dopada mu se ni tenis" (dopada u smislu kako igra, a ne u smislu da bi se trljao sa njim).

Ako se ne slažeš sa ovim - onda ni ne voliš tenis
solo solo 17:25 24.09.2022

Re: .

Oko se ne slažeš sa ovim - onda ni ne voliš tenis


Da ga volim igrao bih ga.

Jel voliš ti porniće?

p.s.

Federer je inače jedan arogantan i odvratan tip onako usput neovisno o tome kako ga igra.

Da,rogobatno si postavio naslov bloga.



solo solo 17:27 24.09.2022

Re: .

leamorep'rleamortiSm


Nešto novo u crnogorskom vokabularu?

Taso imaš ideju?
NNN NNN 17:28 24.09.2022

Re: .

Uglavnom samo kad sam ja u njima
solo solo 17:31 24.09.2022

Re: .

Uglavnom samo kad sam ja u njima


To ti kažem.
NNN NNN 17:51 24.09.2022

Re: .

Federer je inače jedan arogantan i odvratan tip onako usput neovisno o tome kako ga igra.
Jeste odavao neki utisak arogancije, ali se vremenom "pripitomio", tu za prelomni trenutak uzimam "onaj ritern" kada je na konferenciji kukako kako (slobodna interpretacija) "ceo život trenira i igra u PS-u, a onda dođe neko ko gubi, p au otsutnom trenutku samo odalami loptu i onda preokrene..."
Posle toga su mu i izjave bile mnogo više u skladu sa situacijom.
npr. kada ga je Novak pobedio u finalu Sinsinatija 2018. i konačno (postao jedini u istoriji koji je) kompletirao karijerni "Zlatni" Masters, pa su ga posle meče pitali da li misli da je mogao i bolje da odigra, a on je rekao otprilike" Ajde da se fokusiramo na ovo nevorovatno dostignuće koje je Novak uspeo da ostvari, a ne da nagađamo šta bi bilo..."

NNN NNN 18:08 24.09.2022

Re: .

solo
Uglavnom samo kad sam ja u njima


To ti kažem.
To što nisam bio u mogućnosti da se bavim tenisom na visokom nivou me ne sprečava da uživam u njemu
NNN NNN 18:13 24.09.2022

Re: .

neovisno o tome kako ga igra.
Znam za mnoge koji kažu "Kako možete da navijate za Novaka kada su mu otac/stric budale?",
ali mogu da razdvojim igrača od okoline, njegov profesionalni od privatnog šivota, ponašanje na terenu i van njega, tako da mogu da "zažmurim" na sve što mi se ne sviđa kod Federera (Novaka, koga god) i da se fokusiram i uživam u onome u čemu su najbolji.
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:23 24.09.2022

Re: .

Ovde je u pitanju nedostatak srpskog jezika,
"voli" u smislu "like", a ne "love",


Шта је српским глаголом ”свиђати се”?

”Ko ne voli Federera - ne voli tenis”, звучи скоро као ”Ко не воли Федерера, не видео Ђурђевдана”.

bene_geserit bene_geserit 04:20 25.09.2022

Re: .

Znam za mnoge koji kažu "Kako možete da navijate za Novaka kada su mu otac/stric budale?",
ali mogu da razdvojim igrača od okoline, njegov profesionalni od privatnog šivota, ponašanje na terenu i van njega, tako da mogu da "zažmurim" na sve što mi se ne sviđa kod Federera (Novaka, koga god) i da se fokusiram i uživam u onome u čemu su najbolji.

Što se toga tiče meni su sva trojica solidno nervirajući, Novak zapravo najmanje.
Ali who cares, izjave, konferencije za štampu i ostali bullshit ne gledam i ne slušam, samo gledam mečeve a tu su sva trojica čudo, dakle who cares.

Ja ovih dana zapravo imam problem da navijam protiv Nadala (tamo gde Novaka suspenduju) jer me ove nove generacije toliko nerviraju sa nedostatkom posvećenosti, prenemaganjem i ostalim budalaštinama da navijam da ih ovi matoraći gaze dok god igraju.
milisav68 milisav68 08:56 25.09.2022

Re: .

principessa_etrusca
”Ko ne voli Federera - ne voli tenis”, звучи скоро као ”Ко не воли Федерера, не видео Ђурђевдана”.

Ko ne voli karanfile ne treba da živi.
solo solo 09:32 25.09.2022

Re: .

To što nisam bio u mogućnosti da se bavim tenisom na visokom nivou me ne sprečava da uživam u njemu


Neosporno.

Bavili su se ljudi tim fenomenima.

Sportski voajerizam vođen je potrebom da se identifikujemo sa fizičkom
snagom, sposobnostima i vještinama učesnika u sportskim takmičenjima,
odnosno u kolektivnim igrama i individualnim disciplinama. Ako nismo
dovoljno sposobni, izdržljivi i jaki, pokušavamo se staviti u kožu onih koji
imaju fizičke karakteristike koje želimo i sami posjedovati
(bokseri, fudba-
leri, atletičari...). Voajeri ovog tipa relativnu anonimnost postižu skrivanjem
u mnoštvu drugih ljudi sličnih interesovanja. Wann i Branscombe (1993) su
utvrdili da ne dolazi samo do toga da se navijači identifikuju sa svojim omi-
ljenim sportskim klubom, već i da smatraju kako i sami posjeduju posebne
kvalitete, bolje i poželjnije nego što ih imaju navijači drugih timova. Chien i
Ross (2012) su istraživali motivaciju na kojoj se zasniva odlazak na utakmi-
ce bejzbola. Došli su, u prvom redu, do sljedećih razloga za prisustvovanje
1 Sergio Parisi: L’evoluzione del voyeur: uomo spia i vicini con un drone (il Giornale.it, 15. 4. 2016)
ovakvim socijalnim događajima: zabavu, iščekivanje dramatičnih momenata,
te anticipirano uzbuđenje usljed demonstracije vještina i postignuća igra-
ča. Sportski ekshibicionizam sastoji se u ispoljavanju vlastite fizičke energije,
snage i spretnosti, a da smo pri tome svjesni pogledâ gledalaca koji nam se
dive i/ili navijaju za nas.


Etc,etc....
NNN NNN 12:49 25.09.2022

Re: .

Шта је српским глаголом ”свиђати се”?
Već sam napisao da bi na srpskom najadekvatnije bilo "dopada" (mada neke konotacije mogu da promaše poentu, a ovako je "jače", a i otvara polemiku..)
NNN NNN 12:50 25.09.2022

Re: .

Ko ne voli karanfile ne treba da živi.

shmoo shmoo 21:06 25.09.2022

Re: .

NNN
solo
Uglavnom samo kad sam ja u njima


To ti kažem.
To što nisam bio u mogućnosti da se bavim tenisom na visokom nivou me ne sprečava da uživam u njemu



Подржавам 100%.

Ја за разлику од тебе не да нисам био у могућности да играм фудбал, јесам (тренирао и седео на клупи за време утакмица у БАСК, Царева ћуприја, шест месеци), него не знам фудбал.

А волим га.

(Исто тако ми је и са сексом у мом животу.)

Срећом, на време сам укапирао да не знам фудбал па се нисам бламирао баш до краја и одустао сам на време.

А за секс никако то да укапирам.

solo solo 21:49 25.09.2022

Re:Oli sletat ovrrrrr

А за секс никако то да укапирам А волим га.Oдустао сам на време.




predatortz predatortz 18:06 24.09.2022

Tehnički odličan

...igrač, ali sa harizmom morskog krastavca.
NNN NNN 18:20 24.09.2022

Re: Tehnički odličan

Federer je delovao često uštogljeno dok igra, Nadal često "balgo poremećeno", Đoković isto iritira kad stalno gleda u nebo i bogorada, Džordan je skoro uvek bio preozbiljan i namršten, zbog toga sam obožavao Ronaldinja koji se skoro uvek kezio i smejao k'o lud, šta god da se deševalo na terenu.
predatortz predatortz 18:25 24.09.2022

Re: Tehnički odličan

Đoković isto iritira kad stalno gleda u nebo i bogorada


Nole je u tenis uveo notu džiberluka. Ona ispaša na Vimbldonu samo krkanima može da bude simpatična.
bene_geserit bene_geserit 04:17 25.09.2022

Re: Tehnički odličan

Nole je u tenis uveo notu džiberluka. Ona ispaša na Vimbldonu samo krkanima može da bude simpatična.

Da to je moronski, ali živi smo ljudi.

Ono što Đokovića pre svega razlikuje od ove dvojice što mu svaki odgovor štampi nije kao da je prošao kroz PR filter, generičko nezamerajući političko-korektni bullshit.
Черевићан Черевићан 20:41 24.09.2022

labor omnia vincit improbus

ili....о mr Federeru koji je približio tenis najvišem nivou

хтео га је рекет (немо'ш то не рећи)
дисциплина алпска... допинос додала,
као вода тиха ..........упорност ка циљу
и алал му титула светска баш не мала
NNN NNN 12:55 25.09.2022

Re: labor omnia vincit improbus

Pa jeste, kao mlađi je bio i buntovnik, ali se brzo disciplinovao, čak se u početku bunio kada su mu treneri (a dugo nije ni imao pravog trenera) tražili da ide u teretanu, on je bio u fazonu "šta time dobijam?", ali je uvideo prednosti i vremenom postao ta "tiha voda" koja čak nije bila ni toliko tiha, a trajalo je prilično dugo.
Hvala na javljanju.
bene_geserit bene_geserit 21:04 24.09.2022

samo da kažem

Samo da kažem da ti "rekordi" uzastopno ovo ili ono su skroz nebitni.
Da li je nešto uzastopno ili neuzastopno na kraju priče je skroz svejedno.
Ajd do izvesne mere sva 4 slema u istoj godini imaju vrednost ali sve ostalo.
Čuj uzastopna finala i četvrtfinala, whats the point. Što je to bolje nego da si jedno preskočio jer si bio povređen na primer?
Ti rekordi "uzastopnosti" jedino govore o tome da je konkurencija bila slaba.
I služe tome da novinari imaju o čemu da pišu.
bene_geserit bene_geserit 21:10 24.09.2022

Re: samo da kažem

Nego video sam smešan komentar, kaže tip:
"Vau Federer, Nadal i Đoković u istom timu. To je kao da imaš Mesija, Ronaldinja i Lewandowskog u istom timu."
Kaže drugi:
"Čekaj, zaboravio si Marija. Federer, Nadal, Đoković i Mari u istom timu. To je kao da imaš Mesija, Ronaldinja, Lewandowskog i ćopavog Peru iz lokalnog paba u istom timu."

Nije lepo prema Mariju, nego mi bilo smešno. Za Marija otkad igra sa ovim veštačkim kukovima navijam na svakom turniru, čak i kad bi igrao protiv naših.
angie01 angie01 21:58 24.09.2022

Re: samo da kažem

bene_geserit bene_geserit 04:15 25.09.2022

Re: samo da kažem

Da bre, srce mi se cepa što su milijardera stigle godine pa mora da napusti tenis (iako je to de facto uradio pre 2 godine, što mu nije smetalo da ima jedan lažni povratak baš one nedelje kad ga je Đoković prestigao po broju nedelja na prvom mestu, kolko da da hit štampi o čemu treba da se piše a o čemu ne).
Evo samo što i ja nisam suzu pustio ...
NNN NNN 13:10 25.09.2022

Re: samo da kažem

Samo da kažem da ti "rekordi" uzastopno ovo ili ono su skroz nebitni.
Ni ja nisam neki fan tih rekorda, ali kada su "ovoliko veliki" pokazuju jednu neverovatnu konstantnost, a može da se vidi i još štošta,
npr. ovo što nije izgubio 20+ finala 2003-2005 pokazuje da nije imao konkurenciju,
ovih 18/19 GS finala (2005 - 2010) pokazuju "bipolarnost", tj. tih godina je bilo "ili Federer ili Nadal"
Ovih 36 četvrtfinala (2004 - 2013) pokazuju tu konstantnost i da niko ko nije u samom vrhu ili pri vrhu i baš u formi nije mogao da mu prismrdi u kakvom god on da je stanju (jer je nemoguće da za 9 godina nemaš neki loš dan, povredicu i sl.)
Imao je on još nekih sličnih velikih "uzastopnih dostignuća"
rekordnih 65 uzastopnih pobeda na travi (2003 - 2008 prekinuo Nadal u finalu Vimbldona)
rekordnih 56 pobeda na tvrdoj podlozi (2005 - 2006 prekinuo Nadal u Dubaiju)


NNN NNN 13:15 25.09.2022

Re: samo da kažem

stigle godine pa mora da napusti tenis (iako je to de facto uradio pre 2 godine
Jeste, posle AO 2020. je krenula serija povreda/operacija/pokušaja oporavka
Delovalo je prošle godine da se čak vraća, lagano je dobio 3 kola na RG (malo džukački) se povukao protiv Beretinija, a pobednik je išao na Đokovića, ali kao da se ne preforsira pre Vimbldona...
i onda je na Vimbldonu stigao lagano do četvrtfinala, tamo čak nije bio ni toliko loš protiv solidnog Hurkača u prva dva seta, ali se u 3. potpuno raspao, nedavno je rekao da mu je tada "otkazalo" kolena i da je bio potpuno bespomoćan i posle toga se više nije ni vraća do oproštajnog meča.
vcucko vcucko 11:26 26.09.2022

Re: samo da kažem

bene_geserit
Nego video sam smešan komentar, kaže tip:
"Vau Federer, Nadal i Đoković u istom timu. To je kao da imaš Mesija, Ronaldinja i Lewandowskog u istom timu."
Kaže drugi:
"Čekaj, zaboravio si Marija. Federer, Nadal, Đoković i Mari u istom timu. To je kao da imaš Mesija, Ronaldinja, Lewandowskog i ćopavog Peru iz lokalnog paba u istom timu."

Nije lepo prema Mariju, nego mi bilo smešno. Za Marija otkad igra sa ovim veštačkim kukovima navijam na svakom turniru, čak i kad bi igrao protiv naših.

Zaboravio si Mitra.

Mitar uvek ima za litar

docsumann docsumann 08:58 25.09.2022

Nole

je na Federerovom ispraćaju pokazao koliko on stvarno voli i poštuje tenis, i sve one koji tenis čine velikim.
a s tim pristupom ne možeš, a da se ne pokloniš Federeru.
koliko je to autentično poštovanje, ukazuje i to da je upravo Nole inicirao podizanje Federera od strane ostalih igrača na ruke na kraju ceremonije.

možete zamjerati Rpdžeru da je bio hladan, sračunat... ma što god vam se učini da jeste (ne kažem da je to aVtomacki i tačno zapažanje), al ako ste poklonik tenisa ne možete da osporavate njegovu veličinu i mjesto u istoriji te igre.
shmoo shmoo 09:32 25.09.2022

?

NNN

Žao mi je što juče nisam stigao pred taj oproštajni meč da objavim ovaj tekst, a mnogo više mi je žao što nema više na blogu (i ne samo na blogu) nekih velikih obožavalaca tenisa (i Federera još više), pa da oni objave ili bar čitaju i komentarišu.



Признајем, крив сам. Један од криваца.

Знате већ, рекао сам, не спадам у оне који тенис знају и познају. Не ради ме (цитирам моје клинце из школе) тај спорт као што ме раде ватерполо, веслање, фудбал и бокс. Остале спортове могу да гледам али нема те ускомешаности у мени као када гледам неки од она четири наведена.

Зато и питам вас, пошто вас већ имам овде, који тенис знате и познајете да ли се поред Алкараза у свету тениса наслућују још двојица који би чинили следећи тријумвират на врху тениских топ листа после одласка у историју Федерера, Надала и Ђоковића?

Оно што сам мало и видео од Алкараза, дечко из Шпаније ми изгледа сјајно на терену.

Али која би то још двојица били уз њега на власти у тенису следећих деценију-две?

Или ћемо и у тенису, као и толико пута у историји човечанства, ући у тиранију једног неприкосновеног владара који ће на крају самог себе прогласити за божанство?




И за крај једна фудбалска лепота од синоћ са утакмице Србија-Шведска (4:1).

На стадиону била присутна само деца до 14 година старости (ваљда нека казна УЕФА, шта ли). Никада боље и верније навијаче фудбалска репрезентација Србије није имала у својој историји.

Tako je deco, tako se peva himna Srbije: Mališani na meču Srbija - Švedska zagrmeli Bože pravde - ЛИНК


Из сопственог искуства знам да се тако нешто доживљено у тим годинама никада не заборавља, остаје упамћено за читав живот.

Ако мене питате, ја бих од сада ту казну УЕФА увео као званични пропис и уредбу ФСС за утакмице репрезентације Србије.

Лепо фудбалско вече на Маракани (стадион Рајко Митић).





docsumann docsumann 11:03 25.09.2022

Re: ?

Зато и питам вас, пошто вас већ имам овде, који тенис знате и познајете да ли се поред Алкараза у свету тениса наслућују још двојица који би чинили следећи тријумвират на врху тениских топ листа после одласка у историју Федерера, Надала и Ђоковића?


po mom skromnom sudu - ne.

ima dosta superkvalitetnih mladih i srednje mladih igrača, al za ući u tu kategoriju (potencijalnih naslijednika velike trojke) moraš biti opasno rjedak izuzetak, po talentu, radnoj etici, mentalnom sklopu... to se baš rjetko rađa, a još rjeđe ostvaruje do kraja
shmoo shmoo 11:09 25.09.2022

Re: ?

docsumann

po mom skromnom sudu - ne.



Дакле, само Алкараз.

За сада.

Ни Федерер, Ђоковић и Надал нису баш исто годиште. Приближно да, али не и исто.

Бумо вид'ли.

NNN NNN 13:18 25.09.2022

Re: ?

И за крај једна фудбалска лепота од синоћ са утакмице Србија-Шведска (4:1).

На стадиону била присутна само деца до 14 година старости (ваљда нека казна УЕФА, шта ли). Никада боље и верније навијаче фудбалска репрезентација Србије није имала у својој историји.

Odlična pobeda, Mitar blistao, a mnogo je lepo kada su (samo) deca na tribinama, već smo mogli da vidimo ovakve "kazne" i nemam ništa protiv da se češće primenjuju.
NNN NNN 13:40 25.09.2022

Re: ?

Алкараз
Momak super igra, prilično je kompletam, loži se i grize, a imam i "glavu i nerve", dakle neverovatan potencijal.
...ali videćemo...
On je došao na prvo mesto u "nikad slabijoj konkurenciji", tj. odlično je iskoristio sulud splet okolnosti (zabrane Đokoviću, neračunanje poena sa Vimbldona, zabrana Rusima na Vimbldonu, ozbiljna povreda Zvereva, i sitnije povrede Nadala, Medvedeva...), on je došao na 1. mesto sa oko 6 i po hiljada ATP poena, što je verovatno najmanje ikad (ako se primeni ovakvo računanje!), ne mogu sad da kopam, ali Đoković kada je prvi put došao na 1. mesto (2011.) je imao preko 13 hiljada! (što je bila "najviša lestvica" za 1. mesto) i Nadal i Mari su imali preko 10 hiljada i td. Kuriozitet je da je Novak 2013. završio na 2. mestu a imao je preko 12 hiljada ATP poena, dakle skoro duplo više nego sada Alkaraz na 1. mestu!

Videćemo koliko će Alkaraz da traje, koliko će da bude konstantan, kakva će da mu bude konkurencija.

Što se njegove konkurencije tiče, od igrača približnih godina Siner deluje najozbiljnije (manje od dve godine je stariji od njega), već ga je izbacio na Vimbldonu, a na US Openu su odigrali drugi najduži meč u istoriji turnira (na kome je Talijan propustio meč-loptu na svoj servis), tako da već liči na lepo rivalstvo u najavi.
Museti je 2002.
Od onih koji nisu mnogo stariji tu je Ože-Aliasim (2000.),
1999. su Šapovalov, DeMinor
1998. Rud, Cicipas
1997. Zverev, Rubljov
dakle ima igrača koji bi mogli još desetak godina da igraju na visokom nivou.
Od baš mladih Danac Rune je samo 6 dana stariji od Karlitosa.
Dakle u prvih 30 ima desetak igrača koji nisu mnogo stariji i moći će dugo da se krljaju.

shmoo shmoo 13:54 25.09.2022

Re: ?

NNN

Videćemo koliko će Alkaraz da traje, koliko će da bude konstantan, kakva će da mu bude konkurencija.

Što se njegove konkurencije tiče, od igrača približnih godina Siner deluje najozbiljnije (manje od dve godine je stariji od njega), već ga je izbacio na Vimbldonu, a na US Openu su odigrali drugi najduži meč u istoriji turnira (na kome je Talijan propustio meč-loptu na svoj servis), tako da već liči na lepo rivalstvo u najavi.
Museti je 2002.
Od onih koji nisu mnogo stariji tu je Ože-Aliasim (2000.),
1999. su Šapovalov, DeMinor
1998. Rud, Cicipas
1997. Zverev, Rubljov
dakle ima igrača koji bi mogli još desetak godina da igraju na visokom nivou.
Od baš mladih Danac Rune je samo 6 dana stariji od Karlitosa.
Dakle u prvih 30 ima desetak igrača koji nisu mnogo stariji i moći će dugo da se krljaju.



Хвала!




docsumann docsumann 17:52 25.09.2022

Re: ?

interesantan bi bio slučaj, da u budućnosti neki 3big kvalitet igrača, recimo Alaraz, ne bude imao dostojnog rivala duži niz godina.
kao Federer prije Nadala, pa i duže...i natuče titula više nego Đoković (koji će do tada biti rekorder ) da li će to značiti da je on jarac, ili ...
NNN NNN 18:34 25.09.2022

Re: ?

To je baš baš na dugačkom štapu (u domenu teorije), bukvalno bi morao da osvoji SVE velike turnire u narednih 5 godina samo da bi se izjednačio sa Đokovićem!
Previše faktora ima uticaj.
bene_geserit bene_geserit 20:32 25.09.2022

Re: ?

Videćemo koliko će Alkaraz da traje, koliko će da bude konstantan, kakva će da mu bude konkurencija.

Da, to se još ništa ne zna.
Recimo Sinner na kraju može da ispadne bolji igrač od Alkaraza.

Imaš listu po godištu atp plasman, nije puno relevantno pošto se razni igraču razvijaju različitom brzinom, ali svejedno.
Od ovih baš mladih (2005.) Juncheng Shang i Gabriel Debru već uspevaju da igraju konkurentno sa igračima oko 100. mesta na atp listi.
solo solo 14:05 25.09.2022

Auuu


Prođe Wikend.

'ebo te.
softelectronics_e softelectronics_e 14:16 25.09.2022

Re: Auuu

solo

Prođe Wikend.

'ebo te.

Strašno!

bangyahead bangyahead 18:26 28.09.2022

Re: i Pinki je video Noleta!

Evo Pinki Lisac ođe gricka nokte, da Nola ispadne u Tel Avivu, pa da ga vodam Unas Naplan'nu...
bangyahead bangyahead 18:28 28.09.2022

Re: i Pinki je video Noleta!

Inače, Srpkinje se ovdašnje obnažile, sve u dekolteima, ama, da mogu, došle bi toples na Noletove mečeve da im se potpiše na rodnu grud... Samo ga ja vrebam da ga vodim na Sion i izbijem mu piramide iz lubanje/גולגולת-a.
softelectronics_e softelectronics_e 18:36 28.09.2022

Re: i Pinki je video Noleta!

bangyahead
Inače, Srpkinje se ovdašnje obnažile, sve u dekolteima, ama, da mogu, došle bi toples na Noletove mečeve da im se potpiše na rodnu grud... Samo ga ja vrebam da ga vodim na Sion i izbijem mu piramide iz lubanje/גולגולת-a.

Tako ti Bog pomogao!
NNN NNN 16:18 25.09.2022

Odbojkašice

u 20 časova protiv Kanade započinju odbranu svetske titule (ovo zvuči prilično ambiciozno, videćemo kako će da se snađe podmlađena ekipa).
NNN NNN 20:19 25.09.2022

Re: Odbojkašice

3:0
prilično rutinski, ali uz oscilacije, uglavnom mi povedemo na početku seta, one se kao nešto vraćaju, ali ne uspevaju da u potpunosti uhvate priključak i tako.
NNN NNN 20:23 25.09.2022

Re: Odbojkašice

Košarkašice sutra rano ujutro u pola 6 igraju protiv Malija za prolaz u narednu fazu, ali otprilike to bi bilo sve što može ova podmlađena ekipa.
NNN NNN 17:23 26.09.2022

Re: Odbojkašice

Košarkašice
Naše pobedile, a ove iz Malija se posle utakmice potukle
NNN NNN 17:24 26.09.2022

Re: Odbojkašice

Odbojkašice se namučile protiv Bugarske, ali pobedile posle 1:2,
nas je na SP za muškarce ukanalio Bata Atanasijević,
a ovde zamalo njegova žena da nas ukanali.
NNN NNN 19:01 27.09.2022

Re: Odbojkašice

Košarkašice
Pobedile i Francusku! (to već štogod)
E sad sistem je malo neobičan, tako da su "poludirigovanim" žrebom izabrani parovi četvrtfinala i naravno nismo imali sreće idemo na Amerikanke (koje su mnogo veći favoriti u ženskoj konkurenciji nego u muškoj).
NNN NNN 17:01 29.09.2022

Re: Odbojkašice

Odbojkašice pobedile i Nemačku (3:0)
sutra igraju sa autsajderkama iz Kazahstana
i onda u poslenjem kolu za 1. mesto u grupi protiv SAD
NNN NNN 17:04 29.09.2022

Re: Odbojkašice

Košarkašice su očekivano lagano ispale od Amerikanki, čak je i prijatno iznenađenje da smo se držali celih 15 minuta.

Nije čak ni toliko iznenađenje da nema ni jedne evropske ekipe u polufinalu.
NNN NNN 15:27 30.09.2022

Re: Odbojkašice

Odbojkašice u "trening meču" lagano savladele Kazahstan,
sutra će igrati protiv Amerikanki, koje večeras tek treba da igraju protiv Nemica.
NNN NNN 15:29 30.09.2022

Re: Odbojkašice

Odgledao sam 2. poluvreme ženskog polufinala SP u kome je Kina sa bacanja 3 i po sekunde pred kraj pobedila domaćina Australiju, utakmica je sve vreme bila tvrda i potpuno izjednačena. To je verovatno bila i najuzbudljivija utakmica prvenstva. Kinsekinje su time osvojile srebro.
nicknaylor nicknaylor 16:44 25.09.2022

Respect

Covek je profesionalac, nepretenciozan, ambiciozan, kao profesionalac / sportista je bio i ostace jedan od najvecih za mene. Svrstavam ga u red profesionalaca tipa Stefana Edberga (u tenisu) i Ole Kristijana Furuseta (u skijanju) ima naravno i puno drugih ali ova dvojica su mi ostali u pamcenju iz detinjstva.
NNN NNN 19:29 25.09.2022

Vest dana je da su mladi vaterpolisti

osvojili evropsko prvenstvo!
U finalu su pobedili Španiju 9:8,
u polufinalu Mađarsku na peterce,
u četvrtfinalu Italiju na peterce...
eto tri velike sile su pale u neizvesnim završnicama.
Ovi momci do 19 godina su svetla budućnost domaćeg vaterpola
(koji su dežurne grobarske narikače sa'ranile posle neuspaha podmlađane i oslabljene seniorske reprezentacije na nedavno završenom EP)
Blade Runner Blade Runner 17:41 26.09.2022

Re: Vest dana je da su mladi vaterpolisti

Ima nade da ce srpski vaterpolo da se vrati na vrh gde je nekad bio.
Blade Runner Blade Runner 17:40 26.09.2022

Agree to disagree

Najveci teniser svih vremena jos uvek igra. Voleti osobu koju licno i ne poznajes malo zvuci kao preterivanje, a siguran sam da ima igraca tenisa koji dobro znaju ali ne vole Federera, a vole tenis. Moram da priznam da ne mogu a da ne postujem sav njegov doprinos tenisu. Ali...

Kako tenis nije jedan od onih sportova u kojima se ocenjuje "umetnicki dojam" moze on da igra najlepse i u muskom, i u zenskom, i u tenis mecevima organizovanim izmedju miss world takmicarki, ali trenutna statistika velike trojke ,koji su glavni pretendenti na GOAT titulu, je prilicno jasna. Bilo kako bilo, druga pozicija na GOAT listi i prva u omiljenosti kod publike i sponzora su sada kad se i zvanicno povukao trenutna realnost. Neka je sa srecom penzija!
NNN NNN 19:17 27.09.2022

Re: Agree to disagree

Kada se kaže najveći misli se na to koliko je "podigao lestvicu" u odnosu na ono što je bilo pre njega. U svakoj tački planete ljudi će znati za njega i povezati ga sa tenisom, kao što bi npr. nekom Tasi sa Čukarice, koji ne prati atletiku, na pomen skoka s motkom prva asocijacija najverovatnije bila Sergej Bubka, tako je mnogima za tenis i Federera, iako je u međuvremenu Lavileni (Nadal ) oborio Bubkin rekord, a sada se Duplantis (Đoković ) "sprda" sa tim rezultatima, za većinu je Bubka najveći "motkaš" svih vremena.
Što se mene tiče, ja sam još 2007-8. bio ubeđen da je Đoković najbolji na svetu, a 2011. da može (i treba) biti najbolji svih vremena, ali do 2015-6. jednostavno nije bilo "opipljivih" argumenata.
Evo ovde ima dosta precizne metrike koja uzima sve u obzir:
https://www.ultimatetennisstatistics.com/goatList
Inače ako bih probao nekako "matematički da nategnem" ovo da je Federer najveći, tj. da je on od svih najviše podigao nivo tenisa, onda otprilike bi najslikovitije bilo to da je pre njega rekord bio 14 GS titula, a on je to podigao na 20 (+40-ak %)
a ima i više Masters titula od prethodnika i td.
Nemam problem sa tim kada neko kaže da je Federer najveći, isto tako sam potpuno ubeđen da je Đoković najbolji svih vremena (a Nadal im je uz rame).
Blade Runner Blade Runner 03:24 29.09.2022

Re: Agree to disagree

Evo ovde ima dosta precizne metrike koja uzima sve u obzir:
https://www.ultimatetennisstatistics.com/goatList


Poznat mi je taj link i sadrzaj te stranice u detalje

A evo i jos jednog vrlo informativnog linka.
NNN NNN 19:01 27.09.2022

Fudbaleri

u 20:45 igraju odlučujući meč u Norveškoj za 1. mesto u grupi.
softelectronics_e softelectronics_e 19:10 27.09.2022

Re: Fudbaleri

NNN
u 20:45 igraju odlučujući meč u Norveškoj za 1. mesto u grupi.

Ko igra?
Košarkašice?
NNN NNN 19:21 27.09.2022

Re: Fudbaleri

Ko igra?

Na golu će biti Vanja Milinković-Savić, u centru odbrane Stefan Mitrović. Po bokovima će delovati Andrija Živković i Filip Kostić.

Na sredini će uz Ilića, igrati još Saša Lukić i Dušan Tadić, dok će u napadu biti Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović.

softelectronics_e softelectronics_e 19:29 27.09.2022

Re: Fudbaleri

NNN
Ko igra?

Na golu će biti Vanja Milinković-Savić, u centru odbrane Stefan Mitrović. Po bokovima će delovati Andrija Živković i Filip Kostić.

Na sredini će uz Ilića, igrati još Saša Lukić i Dušan Tadić, dok će u napadu biti Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović.


Aaaaa, fuzbal!
Pa to pratite samo još vcucko, Shmuu i ti.
NNN NNN 22:06 27.09.2022

Re: Fudbaleri

Sjajna igra naših i sigurna pobeda 2:0
Vlahović da prvi gol, a Mitrović drugi (50. jubilarni za reprezentaciju! ).
U prvom poluvremenu smo malo prepustili igru, a u drugom smo baš dominirali.
Ono što mi se mnogo svidelo je što SVI igraju, napadači su bili odlični u defanzivnim zadacima, oduševio me Ilić koji je dostojno zamenio Sergeja (koji je bio odličan protiv Švedske), u odbrani smo stvarno bili dobri (Pavlović posebno, mada su svi bili na maksimumu), a u napadu, gde je sve kretalo od Tadića, maštoviti i nesebični, mogli smo i do ubedljivije pobede.
Pobeda nam je bila neophodna da bismo završili grupu na prvom mestu i plasirali se u A ligu kao što i priliči budućim svetskim šampionima
vcucko vcucko 07:27 29.09.2022

Re: Fudbaleri

NNN
Sjajna igra naših i sigurna pobeda 2:0
Vlahović da prvi gol, a Mitrović drugi (50. jubilarni za reprezentaciju! ).
U prvom poluvremenu smo malo prepustili igru, a u drugom smo baš dominirali.
Ono što mi se mnogo svidelo je što SVI igraju, napadači su bili odlični u defanzivnim zadacima, oduševio me Ilić koji je dostojno zamenio Sergeja (koji je bio odličan protiv Švedske), u odbrani smo stvarno bili dobri (Pavlović posebno, mada su svi bili na maksimumu), a u napadu, gde je sve kretalo od Tadića, maštoviti i nesebični, mogli smo i do ubedljivije pobede.
Pobeda nam je bila neophodna da bismo završili grupu na prvom mestu i plasirali se u A ligu kao što i priliči budućim svetskim šampionima

Pazi kad sam ja, da se ne ponavljam sa 50 godina intenzivnog praćenja i pamćenja o fuzbalu, dakle kad sam ja posle utakmice rekao sam sebi - e, ovo je ozbiljan tim. Da i to doživim.

Vidi, ovi Norge nisu veverice, imaju najboljeg strelca PL (doduše tvrdim da bi Mitar u MC dao i više, ali nebitno) i onog Edegarda, motor Arsenala koji do sad razbija u PL.

Naravno svestan sam, koliko je kod nas tanka ta linija...
NNN NNN 17:12 29.09.2022

Đoković

igra uskoro (verovatno oko 18:45) prvi zvanični takmičarski meč posle Vimbldona.
Trebalo je juče da odgira dubl sa Erlihom kome bi to bio oproštajni turnir pred domaćom publikom, ali nažalost Izraelac se povredio pre par dana na treningu (de lako generacijo).
Ono što je njemu i Đokoviću zajedničko je da su osvojili Australian Open 2008. Novak u singlu, a on u dublu i da su zajedno osvojili Kvins 2010. i to je Novaku jedina titula u dublu.
bene_geserit bene_geserit 08:37 30.09.2022

Re: Đoković

Što ova dvojica plaču, jel to Đole opet nešto kriv?

shmoo shmoo 09:00 30.09.2022

Нађ

bene_geserit
Što ova dvojica plaču, jel to Đole opet nešto kriv?




Ме не, гурају деду у колицима.

Е, сећам се када је Алберт Нађ одлазио у (заслужену) фудбалску пензију из дреса Чукаричког. Тада нам је био и капитен.

Одиграо човек једно полувреме, не сећам се сада против кога, а онда у полувремену момци из екипе изнели столицу на сред терена, дошле обе екипе и судије, Нађ сео у столицу, судија одсвирао почетак другог полувремена, а играчи и једне и друге екипе се окупили око Нађа и тако док он седи изнели га са све столицом са терена уз аплаузе.

Никада лепши одлазак једног спортисте у пензију нисам видео.





NNN NNN 15:33 30.09.2022

Đoković

igra četvrtfinale protiv kolege iz vrha PTPA - Pospišila i za sada je dosta izjednačeno, Novak uzeo 1. set u TB (inače ako se ne varam Novak je do sada dobio svih 5 međusobnih mečeva bez izgubljenog seta). Kanađanina za sada dobro služi inače odličan servis, ali generalno igra dobro, ali Novak bi trebalo da može da se nosi sa tim.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana