Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Current Weather:

Winnipeg, Manitoba (undisputed coldest major city*, avg. yearly mean (& the cold does get really mean), in the world): +27

Belgrade, Serbia (in theory southern Europe) +11


*Winnipeg for years was tied for "coldest major city" with a city in Siberia.  Turns out it the city was/is a military base and thus not the real deal...  I mean, people choose to live in Winnipeg right!?!


Žigosani Miša

ZŽigosanŽigosana dva dana bi trebalo da u Muzeju Kinoteke u Boegradu bude dodeljena Zlatna Plaketa Miši Radivojeviću za celokupni doprinos njegovog autorskog rada domaćem filmu. Kako se Miša nalazi u Crnpoj Gori na snimanju svog novog filma Žigosan zamolio me je da u njegovo ime uputim mail Jugoslovenskoj Kinoteci koji bi bio pročitan na dan objavljivanja nagrade. Ja taj mail evo prosleđujem na blog verujući da njegove reči mogu biti inspirativne:

Kao i u svim ostalim umetnostima, tako je i u filmu teško "zarobiti vreme", ljude, događaje, slike, boje, senke i svetlosti, emocije... Još teže je zabaviti ljude, nasmejati ih ili rasplakati...veoma je teško filmom menjati sliku sveta i sam svet. Praviti filmove u krilu malih, sirotih i zlosrećnih naroda i kinematografija je veoma, veoma teška i nezahvalna stvar. U našem delu sveta gotovo da je nemoguće živeti od filma, bilo da se radi o producentu, prikazivaču, kritičaru ili autoru. Ali sve je to šala i sitnica u odnosu na jednu od najstrašnijih teškoća, muka ili užasa: Kako sačuvati film? Kako sačuvati blago koje na jedinstven način svedoči o ljudskom životu i civilizaciji, taj težak i nezahvalan problem ceo svoj vek pokušava da reši i naša kinoteka.


nezavisno

tri bojetri boje

 UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst.

prodje treći kišni dan u CG na nekad nasem a sad nečijem primorju i u tom trećem danu jedva snimismo par važnih kadrova za naš novi film, dakako ometeni kišom, i u tom istom danu u skupštini SG proglasi se povratak u nezavisnost nakon 88 godina.

Možda zbog kiše, možda zbog mesta, možda zbog snimanja, euforije nigde nikakve, jutrom se jede i dalje burek sa imlekovim jogurtom, čita se i neka naša štmpa, gleda BK na satelitu.


Kakve veze Srbija ima sa Surinamom?

UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst. 

Ima, itekako. I mi i oni smo mala zemlja, imamo dobre fudbalere, neki od njihovih najboljih fudbalera su igrali ili igraju za reprezentaciju sa kojom ćemo se prvo sastati na Mundijalu a ima i još nešto, mnogo bitnije od navedenog...


Bush in Denial

 *Feel free to circulate* The Logic of War Crimes in a Criminal War By:  Mara Verheyden-Hilliard and Brian Becker

June 2, 2006 When U.S. marines carried out the savage and systematic  execution of Iraqi families and small children in Haditha last November, it was initially reported as a ³battle² with ³insurgent casualties.² A photo of a kneeling Iraqi civilian moments before he was murdered was taken by a  Marine using his cell phone camera. Other pictures of the corpses of small  children, families lying in pools of blood in their homes, students gunned down in a taxi are all part of the documentary evidence. The massacre in Haditha took place one year after a much larger massacre  of civilians in Fallujah. Four to six thousand civilians are estimated to  have been killed in Fallujah in November 2004, according to credible  independent sources reporting from the ground. The truth of Iraq is that there were  other massacres almost every week in between the events that have made Haditha  and Fallujah famous cities: famous in the way no city wants to become well  known throughout the world. The attack on the people of Iraq and ensuing > occupation> by the United States government has caused the deaths of well over 100,000Iraqi people (the British medical journal, The Lancet, reported an excess  of 100,000 dead eighteen months ago). ³Ethics Training² to Prevent Massacres. Now that the butchery in Haditha is making headlines in the United States, high ranking officials in the Pentagon as well as the President are  promising an investigation. They have even announced ³ethics training² for combat troops. The implication is that something unusual happened when unarmed civilians, including terrified small children and their mothers who were trying to shield them, were riddled with bullets by U.S. soldiers.


Beograd danju, ili - pobiti kerove

UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst. 

Pored kontejnera na uglu Njegoševe i Maksima Gorkog, na kraj pijace, iz neke mesare bacili gomilu iznutrica - slezine, pluća, loj... Tri kera respektabilne veličine, od dobrih 20-ak kila, kidaju to meso. Među njima jedna žena, tera ih i bira najbolje komade za poneti.


Microsoft i Adobe? hehe...

I tata bi sine

Protekle nedelje propali su pregovori, razgovori, dogovori, kako god... Microsoft-a i Adobe-a.

Zapelo je oko namere Microsoft-a da u svoj novi softver integriše Adobe-ov PDF (Portable Document Format). Njihova želja je bila da svojim korisnicima "samo" ponude kao opciju "Save to PDF". Ovo je trebala da bude zamena za ono što planiraju u Windows Vista i Office 2007. Nakon oštrog upozorenja u prepisci "glavnog i odgovornog" Adobe-a, Bruce Chizena sa kolegom u Microsoft-u Steve Ballmerom, pokrenuti su razgovori koji se nisu mogli završiti pozitivno po Microsoft jer Adobe jednostavno ne zanima problem kojeg imaju njihove kolege. Adobe PDF jednostavno nije na prodaju i trenutno njihovi advokati planiraju pokretanje tužbi pred američkim i evropskim sudovima. Poučeni iskustvom sa Windows Media Playerom i evropskim sudovima (500 mil. evra), advokati Microsofta se nadaju da se Adobe neće odlučiti na takav korak. Microsoft's XML Paper Specification (XPS) nije zadovoljio one koji trenutno testiraju Vistu, a da zlo bude još veće, Adobe se "problematično širi".

Ja čekam da moj prijatelj kaže svoje na ovu temu. (naravno, čim pokrene Đeknu "koja još nije instaliriana, a kad će? Ne zna se...")


Blog u svetu filma

Blog u filmu ili film u Blogu, svejedno. Činjenica je da ovaj vid komunikacije s fanovima filmske industrije sve više zauzima mesto na Internetu. Oni koji čine ovaj svet, znaju da kontakt s publikom mnogo znači već u ranoj fazi nastajanja filma. Zato su i najpopularniji blogovi o filmu oni koje uređuju i vode režiseri. Piter Džekson, režiser visokobudžetnog rimejk filma "King Kong", opisuje svoj rad i snimanje scena sa ovog projekta i sve to objavljuje jednom nedeljno. "Radnja filma, smeštena je u vreme Drugog svetskog rata i idemo u Nemačku sa sinom Konga, koji će nam pomoći da porazimo Hitlera" - opisuje sekvencu Džekson. Još jedan rimejk ima svoj Blog. Radi se o filmu Supermen koga režira Brajan Singer, režiser X Men-a, najavljen za 30. jun 2006. On opisuje ovaj blog kao "mini tv serijal o stvaranju Supermena". Impresivna je statistika ovog bloga: 50 - 60.000 poseta dnevno i oko 1.000 komentara po postu. Blog o svom filmu vodio je i Dejvid Duhovni. Poslednji post objavio je u septembru prošle godine.


Pet Shop Boys

PSBPSBNedelja 9. Jul, Novi Sad. Više mi je drago što dolaze zbog onih koji ih mrze, nego zbog onih koji ih vole.

Šta ćemo s jezikom

E ovako, da pokrenem nešto što me muči a vidim da se vrti po našim blogovima. Pitanje jezika, gramatike, interpunkcije, pismenosti, pristojnosti, slovnih grešaka...otkud znam šta sve, komunikacijski problemi jednog novog interaktivnog medija. Što se mene tiče ja nemam maternji jezik ali zato nema ni on mene, ama baš nijedan, ni srpski ni engleski ni italijanski...I želim tako i da ostane jer baš mi  je lepo da plivam između pravopisa i takozvanog duha jezika. Osim klope to je još najveće  uporište nacionalizma. Međutim u čemu  zaista uživam  je novi srpski speling sleng ritam koji više imaju komenatri nego sami blogovi. Ja bih  isto da se otkačim ali ne znam dokle, ima li plafona, ima li dna, ima li smisla...ima sigurno radosti i slobode i nekako, neke stvari i ne mogu drugačije da se kažu nego kroz skok u prazno...jel oćemo jel nećemo jel kako ćemo...


Umri muški

Ništa nisam spavao. Ali ništa. Ne da mi se. Tri ujutru, a oči kao krofne. Penali. Kakav Red Bull, sintetika, kafa. Najbolje protiv kunta i umora, penali. Kako god završi, vrtiš frejm po frejm. Stojković brani, šminker maši,... sve do... I taman zatvoriš oči - pa dobro to je to, šta sad - a repriza ponovo. Zaglavio mi se u malom mozgu taster Repeat. A nema ko da ga isključi. Ja ne mogu. Ni novi Yellow Cab, ni stari Alan Ford, ni super cice sa FTV-a, ni mace mice sa Animal Planet-a, ništa ne može da zaustavi postprodukciju petominutnog horora.

Tek prepodne, kad skapiraš da ne čuješ ni sebe ni kolege koji nešto brundaju, i bre što tako glasno brundaju, zreo si da peglaš posteljinu. Al' sad šipak malo. Samo jedan sms za noćnu tarifu, otišlo. Nema kredita al' ima pauka da me diže. I to ne jedan. Sto smarača našlo danas da me budi i maltretira. Aj sutra ljudi. Malo milosti za višak emocija. Predoziralo se, daj bre niko da me ništa ne pita. A svi na tebe k'o mačak na slaninu - »Vide li ti onog Purovića, a?«


nastavak afere handke

postavljam svoj tekst sada iz austrijskih novina der standard, malo da jer bih da davim, a malo i da predupredim dalje falsifikate onoga sto pisem i govorim u inostranim medijima, a koje pravi i rastura Telegrafska Agencija Nove Jugoslavije.
Ovaj put na srpskom, da se niko ne muci.
PS: Molim gastere da navaljuju po grupama, francuzi da ustupe mesto zapadnoj YU-prestonici - Becu.

Evo teksta

Ne znam koliko puta treba da ponovim, Milošević nije umro kao predsednik Srbije, već kao svrgnuti diktator, koj je, nakon što je odbio da prizna rezultate glasačke volje svog sopstvenog naroda, silom smaknut sa vlasti, nedugo zatim uhapšen, pa izručen medjunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Milošević je tako umro – kao pritvorenik, kao čovek kome je sudjeno za najteže zločine protiv čovečnosti, pa je sahranjen u Srbiji, jer je negde morao biti sahranjen, jer nije živeo dovoljno dugo da dočeka (sasvim izvesnu) presudu i jer je tako bilo najlakše. Biti prijatelj Miloševića, ne znači biti prijatelj Srbije, jer Milošević nije Srbija. On je bio tiranin i zlo moje nacije.


Dužnici

Pare mi duguju:Produkcijska kuća "Kompani": 500 evraProdukcijska kuća "Propaganda": 400 evraBIGZ: 600 evra"Marka" (nije bitno šta su, bitno je da mi duguju): 500 evra"Status": Neverovatno mnogo paraKo vama duguje pare? Provod za ovaj vikend: Buzzcocks u Domu omladinewww.markovidojkovic.com


Sunce, seks, skribomanija

Ona pravaOna pravaIako hladnog juna gospodnjeg 2006. to još deluje neverovatno, srećnici među nama završiće ovog leta na plaži. I dok se, nauljeni faktorima svih faktora, krčkaju na suncu - ne mogu sve vreme provesti u vodi - moraće nešto da rade.

Iskusni ne preporučuju spavanje, naročito ono spontano, nije dobro za zdravlje. Sportske aktivnosti (bič volej ili omiljeno bacanje frizbija) odstupaju od uobičajene zamisli leškarenja kao idealnog odmora. Slažući ten, ljudi neretko slušaju muziku - iPod je u međuvremenu maksimalno olakšao tu aktivnost - ali iz nekog razloga nije se zapatio mit o "muzici za plažu".

O knjizi jeste.


Koje serije pratite...

do sledeće sezone...do sledeće sezone...Upravo odgledah poslednju epizodu pete sezone omiljenje mi serije SMALLVILLE, ili što bi amerikanci rekli season finale. Vrlo mi je teško. kao da se opraštam od nekih mi dragih prijatelja. Ipak smo zajedno provodili svako veče poslednjih 5 meseci. Nisam od onih što se zakucaju za TV pa sve odrade za par večeri. Ali kako god, sve ima svoj kraj, pa i Minimaks. Pitanje je šta sada. Kom jatu da se privolim? Ono što sam shvatio o sebi je da sam postao ovisnik o serijama! Sve manje imam živaca da gledam nešto što traje preko dva sata.