NE TREBA KUSUR (letopis Terazijskih sofizama) XVIII

trafficante RSS / 19.08.2009. u 16:24

5451_100468348458_745328458_2023506_8200243_s.jpg                                            Ponedeljak 3.avgust

 

         " Profesore,danas me ne pitaj,drug mi je devojku zaludeo!Vodi je za ruku,ja zaboravih i azbuku !!! "

                           #(stihovi narodne  pesme ,koju nisam cuo ima petnes' godina , sve do jutros , na lokalnoj radio stanici ,'bem ti zivot!!!)

 

·          Nekad si bio primoran,da hteo ne hteo,svake veceri u pola osam ,slusas vesti iz neke virtualne stvarnosti ,na koje je neki od starijih ukucana bio ozbiljno navucen!

Sa maksimalno  pojacanog tv aparata,brundali su prestraseni voditelji raznorazne baljezgarije!Na ulici si slabo koga mogao da zateknes.Svi su vecerali,kupali se,i lagano psovali sudbu kletu,sto vec negde u pola sest , sabajle ,moraju da ustanu i pojure nazad u memljive proizvodne hale,socijalistickih fabrika!

            Danas za DRUGI DNEVNIK  slabo ko mari!Novoevropsko radno vreme pocinje u Humanizovanih 9.am ,a traje dok ti sef smene,(*gazdin covek , inace rodjak iz traceg kolena njegove svastike),ne bude dao dozvolu da mozes kuci uz detaljan presek sutrasnjih zaduzenja i normi!

Tako najranije oko pet popodne napustas radno mesto,sto ne iskljucuje mogucnost prekovremenog rmbanja do prvog mraka u osam uvece!Zlatna vremena iskradanja iz fabrickog kruga jos u jedanest ujutru su odavno prosla,(kada bi sklopio desetak komponenti za cuvene >>Krusikove<< maljutke),i posle tutanj prva kafana,e taj merak neces doziveti ni za sto godina visepartijskog sustema!

            I svi se vade na tranzicionu krizu,prijavljuju te na minimalac,ako i neki dinar,pomisle da vise vredis ,tutnuce ti u kovertu,da ne bi placali porez,a i tebe da ne osokole nekom preteranom kreditnom sposobnoscu ,pa da se zaduzis i posle kukas kad bude trebalo da se vraca!

Termin u pola osam ,kad sunce mine,sada je zauzela najnovija disciplina setanja dece ! Zene su danas dovoljno ravnopravni clanovi

srpskog drustva,da bi im vek proso kraj sporeta,podizuci tvoje naslednike,i povazdan mastajuci o danu kada ces platu da tresnes o astal,mrtav pijan razume se,i prilicno veselog raspolozenja svojoj zenici-mucenici da gurnes kintu za bundu i helanke , ne bi li kupio njen osmeh i nagradio njenu zrtvu!

Danas ,ti nemas tu mocnu kolicinu suske u dzepu,pa moras da progutas zeninu zelju za sopstvenim prihodom!A ona ,vesela,da barem radi,nego  po vasceli dan kafenise  sa ostalim prodavacicama,iz komsijskih butika ,u koje samo na pijacni dan dolaze seljanke ,sjargale sa okolnih brda i vrleti ne bi li kupile ,opet famozne helanke sto su se povampirile posle dvajes pet godina mraka!

·          I  tako ti i zenica,setate sa naslednicima,al ne kao nekad ,ko sto je tebe matori vodio u park da isprobas razne gimnasticke sprave i ljuljaske,vec kao kroz neku izlozbu pasa ,duz glavne ulice!

Sad je to izlozba dece ,  jedinog blaga koje se moze steci u Srbiji,jedine preostale stvari kojom se mozes podiciti posle petnes' godina staza!I svi tako setaju decu,pustaju ih da trce kroz noge konobarima,dok se ispijaju kafe ,sokicici u svom tom macevanju prezrivih pogleda sa tvojim vrsnjacima,nekada drugarima iz predskolske klupe,koje po garderobi klinaca iskusno procenjujes jesu li bolje il gore prosli od tebe,raba bozijeg zaglavljenog u ovo provincijsko mesto sa svetlom nedorecenom perspektivom!

Tako sam se i setkao  glavnom ulicom, nesvesno upavshi u svu tu namodjenu porodicnu predstavu, kad me iz nekog lokala prozva poznata njuska!

            -Djurdjevicu ,jesi li to ti ,sunce ti zarko?!!

            -A ko bi bio Viloticu,fukso matora!

                                               tu se nasao malcice uvredjen,moj dobri skolski Nikola Vilotic,nekada predsednik odiljenske zajednice,a danas istaknuti clan upravnog odbora neke propale valjevske fabrike koju on i njegovi partijski drugovi ponovo dizu iz mrtvih!Samo su njih cekali da najasu na vlast!!!

            -Pa ti bre ko da si u zemlju propo,vidi ga samo sorcic,bela majica na bretele,jesi li to nekim vremeplovom stigao u dve'iljade devetu posle bekstva sa petog casa!

            -Nisam matori,samo se ne dam isprimati  na ove moderne sarene laze!

            -Sta ima,kako si se snasao,posle gimnazije ?

            -Pa da sam se snasao,nesto i nisam,svaki dan borba , ali se ne zalim mnogo!Kod tebe!?

            -Evo sa suprugom gledamo koji lokal da uzmemo u zakup,klincu za sedmi rodjendan!

            -Pametno,a ne da ti decurlija polupa dnevni boravak,ko sto smo tebi izlomili lustere pikajuci fudbal u dnevnoj sobi,za tvoj deseti rodjendan!

            -De se toga seti covece?

Kad je to bilo!

            -Senestog avgusta,osamdeset i osme!Dobio sam takve batine od mojih zbog tog nestasluka da cu da pamtim za tri zivota!

            -Au Djurdjevicu ,ko bi rekao da cu na tebe da naletim!

            -Ma nista cudno,evo tu sam jos deset dana pa cemo se i videti ,al ono pravo,jel si na istoj adresi!

            -Ma da,bre,samo nas Zivota zimus napustio ,bog da mu dusu prosti!

            -Kakav je to frajer,i zajebant bio,tesko da iko ikad ponovi njegove zvrcke po Radnickoj ulici!

            -Tesko,bas tesko da se jos jedan Dzambas rodi!Nego javi se obavezno,i ako ti nesto zatreba samo reci i tu sam!

            -Ma ocu obecavam,aj uzdravlje skolski!!!

            -Pozdrav mladoliki!

 

            isao sam niz ulicu,apsolutno iznerviran pojavom ove senke iz proslosti  ! "TI CES DA MI POMOGNES???"   ...cedio sam sebi u bradu,ne verujuci u sta se pretvorio,moj bivsi prijatelj!Mozda sam mu i zavideo na polozaju,funkciji ,al znajuci koliko govana moras progutati ,i kakve sve pakosti moras da uradis da bi se docepao fotelje,  ma ajte,molim vas!! veseli Zivota bi se prevrnuo u grobu,kada bi video u sta mu se sin pretvorio , otromboljena ,zadrigla masa sa pakosnim osmehom ljigavca,fala burazeru al tesko da spadnem na take grane de bi mi ti skako u pomoc!

                    ni u ludilu !!!

 



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana