Istorija| Literatura| Ljubav| Moj grad| Satira

Prekomerna upotreba sile, Karaburma, jedna davna kurva, "ja"

ana_radmilovic RSS / 23.12.2011. u 04:24

 .. jer je svaka upotreba sile uvek prekomerna.

Dok sam čitala knjigu, s kojom sam se svađala dok se nisam rastužila i prestala da se svađam, u glavi su mi se vrtele reči (a čije bi) Džonijeve pesme, gde ovaj vrišti i skiči: "... ostavljene djevojke, narkomani i bludnice...."  a bez "uzdaju se u Tebe", jer se ovi Vidini ne uzdaju ni u šta. Reč je o knjizi iz naslova "Prekomerna upotreba sile" Vide Crnčević - Basara, s kojom sam se, ko što rekoh, svađala (ne s Vidom, s knjigom).

Prvo mi je teško palo što zastupa (čak joj i pozajmljuje svoje neprikosnoveno prvo lice, naravno, jednine) jednu Dragoslavu koja je s Karaburme i nije lepa, a aj što nije lepa nego i tužna, pa željna da nekom bude potrebna, pa sve nešto nefer prema njoj a ona to kao priča (u Vidinom prvom licu) onako od-sebe-otuđeno, kao "sve kul", dok se poverava nekom Friku (svom nekom tamo tipu) a dok traje bombardovanje (koje je za knjigu nebitno, osim kao još jedna od aluzija na taj život koji oće da zaista prekomerno upotrebi silu), i ustvari ta Dragoslava kojoj Vida zajmi svoje reči, obraća se nama. 

Priča svoju priču, i priču onih oko nje. U nekom trenutku koji je pre trenutak ove ('72 - '77 godište) generacije kojoj ja pripadam, al biće da nas je Vida odnekuda dobro videla.  "... grad bez ljubavi, sumrak ideja... "

I priča priču Karaburme kao simbola grozote ovog grada, radnju smešta na Karaburmu (zapravo, ne radnju, nego jadnu Dragoslavu)  i to je ona Karaburma koje se plaši svako ko se ikad okliznuo o kakav karaburmski trotoar i video iz žablje perspektive onaj horor od zgrada (a tek kako je to izgledalo pre 10 godina), onu rugobu od arhitekture koju je smišljao neko ko mora da je mnogo mrzeo grad i sve što ima veze s gradom,  i moram priznati - knjiga mi je evocirala sasvim lične traume (i što je još gore - evocirala mi je nostalgiju prema nekakvim tamo  traumama) a koje  imaju  veze s Karaburmom. Da li postoji neko iz ovog grada a da se ne plaši Karaburme? Ko nije video plastične kvake, daske koje su imitirale brodske podove, ono zeleno čudo što se spušta preko prozora izigravajući roletne... one žene... one ljude...  tako  nikakve, taj polusvet koji mi je odjednom u neke dane donela Vida,  i još ga brani i zastupa. 

Dakle, Dragoslava - devojka koja nije voljena ni lepa, nego na sve još i  ćopava u jednu nogu  i koja sanja kamenovanje neke kurve; poslednje kurve koja je kamenovana upravo na toj Karaburni - koje se, ponoviću, svako normalan plaši (ne kurve, Karaburme)  neke '912 godine na Rospi Ćupriji, gde je do tada inače fin svet običavao kamenovati kurve. I Dragoslava je, a Vida piše "ja", sanja. I luta bespućima jednog grada, s raznim ludacima (mnogi njen drugar ili bliska osoba zaglavljuje u nekom trenutku u "Lazi", gde je uostalom fino, mada nema šta da se jede) i ostalim lezbejkama, maminim sinovima, ljudima s postraumatskim sindromom i tako to i u tom smislu. 

Karabruma, ili crna burma, to priča Vida a njena Dragoslava se mnogo ne bavi, ona je navikla, dobila je tako upozoravajuć i "ne prilazite" nadev jer je tamo bilo mnogo udovica posle one bune, a možda je ta crnaburma samo onaj crni krug koji Karaburma obrazuje, i opet se svodi na isto - Ne idi tamo!. Nikad.

Vida piše o nesrećnicima, da se razumemo, i tu se ne radi o pretenziji da se zahvati svaki božji sloj ili milje, i to što se u knjizi bavi onim najugroženijim, onim ustvari koji su toliko nikakvi da od njih samo okreneš glavu i nemaš čak ni empatiju, jer oni neće ni empatiju, eto toliko su u autu i ni do čega im nije, i onda ta nikakvost njenih junaka prestane da te nervira. Osetiš je. Shvatiš recimo, jer u toj priči postoji i nekakva lezbejska ljubav, da zaista (kod Vidine Dragoslave) nije čak u pitanju ni seks, seks je gruba i bezvoljna stvar koja se dešava u haustorima s nekom muškom stokom,uglavnom pijanom, nego se radi o potrebi da se nekome bude potreban, čak neophodan, da se o nekom lepom i tužnom biću (Dragoslavina devojka, koju Vida voli Dragoslavinom ljubavlju i bude ti tužno, bar meni bude tužno i potresno i plemenito mi bude što je Vida otišla tako daleko da ne samo prvo lice jednine, nego i svoj ritam, misao, rečenicu, da sebe ustupi toj tužnoj Dragoslavi i voli na trenutak i ona tu neku lepu i nesrećnu devojku, koja traži mnogo pažnje i svako malo završava u "Lazi"). I onda shvatiš (ja shvatim) da se takvima bave neki drugi, uglavnom oni što bi da budu korektni ili štatijaznam, al da su takvi zapravo onaj svet od kojeg u svakom gradu, na svakom mestu, svaki milje a da je makar malo odmakao od njih - okreće glavu, onako, za ozbiljno. To su oni pravi pravcati "jadni ljudi" ali analizirani jednom dobrom nameremom i blic pregledom, da ne kažem to je dajdžestirano  izdanje o njima u Beogradu, jer nije, to je hrabro posuđivanje svog cenjenog prvog lica nekom ko je toliko očajan da i nema prvo lice jednine. Taj se sa sobom (ko Vidina Dragoslava) čak i ne razgovara, a kamo li da bi pridao sebi na tol'kom značaju da uzme pa da piše o sebi.

Dragoslava samo jednom, a to je za vreme bombardovanja (jer su tad svi imali vremena jedni za druge) puno priča o sebi, ovaj put svom muškom saputniku, ili tačnije sapatniku, Friku, i to je trenutak koji Vida snima svojim nevidljivom diktafonom i prepisuje. Jer ja ne znam gde bi drugo tak'u priču imala da čuje? 

Da je glumica, rekla bih da je strašno "branila lik" jer je propustila kroz sebe tu ljubavi željnu tražiteljku, ne tuđe pažnje, već nekoga kome je njena pažnja potrebna, a što je ključ za razumevanje napuštenih ljudi. Na kraju, ljubav je ljubav, muška, ženska, svejedno. Ali knjiga ne pretenduje nikoga da edukuje, više je kao omaž svim ljudima koji su svoje živote negde zagubili lutajući kroz sva ova vremena nekim beogradskim (i drugim) ulicama. 

Na primer, a što i nije reklama jer kome je još do tužnih uspomena, negde pred kraj, kad je Dragoslavin brat ubio neku devojku, Padobranku, pa se posle kao nešto izvukao uz pomoć majke, izašao iz zatvora i tako to, prošla mi je kroz glavu tužna Save Kovačevića ulica (eto, nije opasna samo Karaburma nego je užasan i Vračar umeo da bude) i neke zgrade. I oni koji su sad na Novom groblju, a išli su sa mnom u školu. Ima ih 5 (a nisu poginuli na ratištima), za neke ne smem ni da pitam. Ustvari, ne idem u taj kraj. Jedan je, pre tih petoro, poginuo, kad je ono počelo, u Sloveniji - u vojsci. Njegov najbolji drugar postao pasionirani ljubitelj oružja i završio u nekoj Legiji stranaca, a posle više niko ne zna gde. Bar ja ne znam. Ko što rekoh, ne pitam. 

Sa Karaburme znam samo narkomane,  i to mesto me oduvek nepodnošljivo podsećalo na smrt (a eto, nisam znala do Vidine knjige da su tamo kamenovali kurve.... onda mogu da kažem, e pa tako im i treba, tim karaburmskim narkomanima sada... ispaštaju...) Ali dok sam čitala ovo Vidino, uhvatila me nostalgija i prema onoj socijali u nekim od tih stanova koje sam viđala krajem devedesetih. Drugi svet. Sinovi jedinci. Samohrane majke. Svi se oslobađali vosjke. Ko je bio u ratu, vratio se luđi nego što je otišao. Nisam volela ni jedne ni druge, ni tešto su izmišljali dijagnoze (ili nisu izmišljali) i krili se kod svojih brkatih majki, ni one poludele što su pucali iz stanova kad se razvesele. Ko to može da voli?

Zato je Vidina knjiga hrabra, onako od srca hrabra, I to njeno prvo lice jednine koje se ne distancira i gde je odstupnica samo crnohumorno ne-mogu-a-da-ne-vidim-besimisao i apsurd, i  odsustvo svake patetike, pa je usled toga i ovaj moj utisak prilično patetično sročen, jer je mene potresla. 

Kad čitam knjige ljudi koje znam, da se ne lažemo, ja za njih iz sve snage navijam. Da mi se nije dopalo ne bih priznala, i ako nešto mrzim to je "objektivnost" i ja ne verujem u objektivnost. Sve je subjektivno. I zato je mene, što ne bi bio slučaj da je neka knjiga za koju nisam navijala, ova stvar potresla. Prvo jer sma se s početka odmah posvađala s njom i brinula za Vidu gde se to upušta među takve zlosrećnike, pa još s tim prvim licem i tom svojom Dragoslavom, a onda sam ukapirala. I obradovala me hrabrost. Autorska hrabrost, al pre svega ljudska, ona koja prethodi autorskoj - ili bi barem trebalo. 

311444_331259616891248_100000216387247_1583376_1798052515_n.jpg 

 

 I da, kada smo se poslednji put okupili, nas ne znam ni ja koliko, a u vezi sahrane četvoro iz kraja što su udarlili kolima u kamion, jedan Marko je u kafiću pevao uz ovu pesm. I pili smo neki viski



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 08:43 23.12.2011

Pa dobro

Anchi, od Sabah zore udaras u glavu!

A bas mi je ovaj dan nekako... Znam da je veceras zurka i radujem joj se danima, al' ustadoh jutros a dan mi nesto, ne znam ni ja, i onda procitam ovo tvoje o Dragoslavi i Karaburmi i definitivno me uhvati neka tuga - a tu knjigu, eto, nisam ni procitala.

Ajde, daj neku muziku da se malo oraspolozimo, valja se!

ana_radmilovic ana_radmilovic 08:57 23.12.2011

Re: Pa dobro

mlekac
Anchi, od Sabah zore udaras u glavu!

A bas mi je ovaj dan nekako... Znam da je veceras zurka i radujem joj se danima, al' ustadoh jutros a dan mi nesto, ne znam ni ja, i onda procitam ovo tvoje o Dragoslavi i Karaburmi i definitivno me uhvati neka tuga - a tu knjigu, eto, nisam ni procitala.

Ajde, daj neku muziku da se malo oraspolozimo, valja se!



e sad usra stvar! ma knjiga je bre duhovita, nego je... nije samo duhovita.

ček da se setim sad, ne sme nešto tužno, mora veselo - veselo, saću ja se setim (nadam se)

ps

pa se vraćam s muziku
ana_radmilovic ana_radmilovic 09:02 23.12.2011

Re: Pa dobro

mlekac
.javascript:;

Ajde, daj neku muziku da se malo oraspolozimo, valja se!



evo... mislim, nije baš najveselije al je ova juliette fenomenalna, a i ovo sve jesu neki čudni dani...

a i sve nešto hardly wait ....već nešto, svašta! sve! :)

mlekac mlekac 13:36 23.12.2011

Re: Pa dobro

ana_radmilovic
mlekac
.javascript:;

Ajde, daj neku muziku da se malo oraspolozimo, valja se!



evo... mislim, nije baš najveselije al je ova juliette fenomenalna, a i ovo sve jesu neki čudni dani...

a i sve nešto hardly wait ....već nešto, svašta! sve! :)



Hvala draga, pomoglo je!

BTW, mogu li da pozajmim knjigu kad zavrsis sa citanjem?
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:53 23.12.2011

Re: Pa dobro

mlekac
ana_radmilovic
mlekac
.javascript:;

Ajde, daj neku muziku da se malo oraspolozimo, valja se!



evo... mislim, nije baš najveselije al je ova juliette fenomenalna, a i ovo sve jesu neki čudni dani...

a i sve nešto hardly wait ....već nešto, svašta! sve! :)



Hvala draga, pomoglo je!

BTW, mogu li da pozajmim knjigu kad zavrsis sa citanjem?


završila. donosim, sa zadovoljstvom
meni mnogo dobra
maksa83 maksa83 09:54 23.12.2011

hvala

za ideju za poklon, i pored negativne kritike. Mama mi je rođena i odrasla baš na toj Rospi Ćupriji, s tim da te 1944. to nije imalo puno veze sa Beogradom. Između grada i Karaburme je bilo jedno veeeliko ništa, otpr. kao kada bi se sad rodio u recimo Obrenovcu.
ana_radmilovic ana_radmilovic 10:04 23.12.2011

Re: hvala

maksa83
za ideju za poklon, i pored negativne kritike. Mama mi je rođena i odrasla baš na toj Rospi Ćupriji, s tim da te 1944. to nije imalo puno veze sa Beogradom. Između grada i Karaburme je bilo jedno veeeliko ništa, otpr. kao kada bi se sad rodio u recimo Obrenovcu.


pa nisam ja baš kritikovala tu karaburmu, nego više onako, kao neko čudo o gradu, ali ne kao naselja prigradska nego baš tako - čudo. a meni je novost bio podatak da je tamo neko u 20. veku kamenovao neke žene... i uopšte, sva ta groblja tamo, otkud znam :) puna karaburma legendi, al knjiga se ne bavi toliko njima (pominje ih, diskutuje o njima ali one nisu tema) - bavi se ljudima, i to joj je glavna vrednost

ps

izvinjavam se ako je delovalo ko da vređam karaburmu, preterujem ja kad pišem i to baš, baš preterujem.
maksa83 maksa83 11:25 23.12.2011

Re: hvala

izvinjavam se ako je delovalo ko da vređam karaburmu, preterujem ja kad pišem i to baš, baš preterujem.

Ne, nismo se razumeli - delovalo je kao negativan rivju knji-ge, ne Karaburme.
ana_radmilovic ana_radmilovic 13:24 23.12.2011

Re: hvala

maksa83
izvinjavam se ako je delovalo ko da vređam karaburmu, preterujem ja kad pišem i to baš, baš preterujem.

Ne, nismo se razumeli - delovalo je kao negativan rivju knji-ge, ne Karaburme.

ju
a što?
ja se čak trudila da budem malo manje... a no dobro, nije važno - ako ti se čita/poklanja posle ovoga, onda je to - to. knjiga je (to sam 'tela da kažem sve vreme) f e n o m e n a l n a
49 41 49 41 13:50 23.12.2011

Re: hvala



ps

izvinjavam se ako je delovalo ko da vređam karaburmu, preterujem ja kad pišem i to baš, baš preterujem.

Nikako nisam voleo Karaburmu.
Al', zivot me naterao; na joj se moram, "prikloniti"-tih godinu, god. i po.
Da provedem, zadnje dane studenovanja.

Al' me ona moja kurva; - trtila tada.
Taman se nadjemo, pred Narodnim ili na Trgu; ona, posle 5 min - Beezzz vezzeee, sta cemo ovde u gradu, buka, zagadjenje - ajmo, kod tebe!

Ajme meni 16-ticom do kraja, pa uzbrdacke do Vlade Cetkovica; pa 25.ticom do Autokomande - sa usput, opet "arcenjem mi duse" za rastanak i laku noc pod vijadukcima.

Pa, brundavim Leylandom, na kasno leganje.

Autokomanddjaka, se izbezobrazila; ucenjuje roditelje, pa pravac Pula.
Tako tri puta, za Novu, za Leto, za Jesen.

Ne zna ona da sam, pljunuo zadnju kintu, za rezervaciju sobe; koju sam jedva nasao u Puli.
Niti, dok sam stajao - kao sveca, obrijan i sa svim mogucim uprtacima-opasacima, onaj kragujevcanin meni u lice:

Fujjj, te sto dolaze vojnicima u posetu; a, nisu im zene - to su sve breee KURVE.

On, meni u lice; da je ona "moja" - kurva? A, ja gutao knedlu; bez mimike na licu.

Ahh, sto sam se nagledao - kako mi baca vojnu knjizicu i dozvolu po kancelariji i naredjivao; da mi posilni pise izlazak iz kasarne - do kad hocu.

On ce meni i to u lice, da je ona meni KURVA!





ana_radmilovic ana_radmilovic 14:23 23.12.2011

Re: hvala

49 41



On ce meni i to u lice, da je ona meni KURVA!







eto... znala sam da je karaburma u nekoj vezi s tak'ima (mislim, ne mislim na kurve ni one koje nisu, nego na te što tako olako... čuj, sve su one... more, rekla bih mu ja :) )
49 41 49 41 17:02 23.12.2011

Re: hvala - moja druga knedla

ana_radmilovic
49 41



On ce meni i to u lice, da je ona meni KURVA!







eto... znala sam da je karaburma u nekoj vezi s tak'ima (mislim, ne mislim na kurve ni one koje nisu, nego na te što tako olako... čuj, sve su one... more, rekla bih mu ja :) )


Taman je ona moja J...- s kojom sam se "hrvao" punih 6 god. nafrakana, umirisana, u uniformi; vukuci kofercinu sa sobom - kao i obicno nestala za uglom zgrade uletela mi u kancelariju koleginica M...

-Fuj, breee; sve su slovenke kurve!

Opa, bato; ja opet sa kurvom i knedlom u grlu; posle 15 god.

Posto nisam, morao da budem u stavu mirno; vec sedeo u stolici-preko stola; ja koleginici verbalnu "fljusku"- nazad; kroz smeh.

Isto to sto si mi savetovala, da sam trebao da mu kazem.

Dignem, koleginici tenziju, izazovem bujicu psovki i zalupi mi vrata; moje kancelarije.

Opet ja kriv zbog drugih; kao i uvek.



angie01 angie01 13:07 23.12.2011

Karaburma!

meni je ona jedino BGD naselje koje priznajem- sve ostalo je nalepljeno jer se grad sirio i u glavnom su dosadna mesta za spavanje!

karaburma ima istoriju, zanimljiva desavanja i nekispecijalni smek!
to je bilo radnicko naselje sa gomilom roma i ulicnih mangupa i vladala su pravila ulice!

Marijane Gregoran ulica je bila okosnica karaja-tu je bio bioskop Slavica i obavezna robna kuca BGD i na kraju, okretnice autobusa- pa ijednog od najznacajnih autobusa u gradu 16tice!

ja sam tu cesto dolazila, jer su tu ziveli moja tetka, teca-rodjen i odrastao u centru, a kao direktor velikog preduzeca, dobio novi stan bas tu- i moja braca!

u njihovoj zgradi se nisu zakljucavala vrata od stanova i sve komsije su ladno ulazile, ono, e slatka, da popijemo kaficu, sta se kuva, je l treba da pomognem, pricuvam decu, da igramo karte, gledamo film,...!

lopta se pikala u dvoristu prema Patrisu!

Tu je tada ziveo velika zveda i fenomanelan covek- Zlatko Golubovic!


Ko nije bio kod Dace na klopi-molim da ispravigresku!
ana_radmilovic ana_radmilovic 14:24 23.12.2011

Re: Karaburma!

angie01



Ko nije bio kod Dace na klopi-molim da ispravigresku!


da, i ko nije jeo kod dače? :)
st.jepan st.jepan 14:24 23.12.2011

toliko očajan

da i nema prvo lice jednine.

Meni dosta! Moj čitački dan je već pun - do sutra. ne moram više da pročitam ni slovca.

Sticajem strašnih okolnosti (a okolnosti su il' strašne, il' nikakve), proveo sam na Karaburmi jedno od svojih beznačajnih proleća (čuj, "proleće na Karaburmi" - još malo pa dobar naslov!).
Ovo mi daje za pravo da otvoreno kažem: precizno znam o čemu vas dve pišete.
angie01 angie01 14:40 23.12.2011

Re: toliko očajan

alo bre, kome treba ocajanje, samo ga prepusti nekom ko ne zna sta ce drugo, pa bar neku dramu da ima, da moze da zdusno odgovori na pitanje-kako si?

( ps- to pitanje ne smem da postavim nekim osobama, iako ja to karjnje iskreno i zainteresovano, a ne 'nako- jer me posle poliju sa pola sata ne procedjenih govana svog izmisljenog stanja-da bi se ipak nesto desavalo, napravljenih od par gluposti, koje jest da nisu simpa, al se mogu i zanemariti!)
kaolavanda kaolavanda 14:42 23.12.2011

Re: toliko očajan

Meni dosta! Moj čitački dan je već pun - do sutra ne moram više da pročitam ni slovca.

to je to.
st.jepan st.jepan 15:01 23.12.2011

Re: toliko očajan

alo bre, kome treba ocajanje,

Are you tolking to me?
"Toliko očajan" je deo citata.
No, u pravu si: očajanje - šupljem radovanje!
Od očajanja, očajnije je jedino ne osečati čak ni očajanje.

Edit: a Karaburma je pravi mizanscen takvog stanja.
Liči pomalo na ponosita radnička predgradja Ploestija ili Bukurešta.
Možda delimično i zbog severoistočne orijentacije.
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:11 23.12.2011

Re: toliko očajan

st.jepan
da i nema prvo lice jednine.

Meni dosta! Moj čitački dan je već pun - do sutra ne moram više da pročitam ni slovca.

Sticajem strašnih okolnosti (a okolnosti su il' strašne, il' nikakve), proveo sam na Karaburmi jedno od svojih beznačajnih proleća (čuj, "proleće na Karaburmi" - još malo pa dobar naslov!).
Ovo mi daje za pravo da otvoreno kažem: precizno znam o čemu vas dve pišete.


Okolnosti su strašne il nikakve - obožavam te Stipe :)
Nego kako... a i "proleće na Karaburmi", to obećava onako... psiho-socijalnu dramu s elementima horora, al nema veze

Dolaziš danas u SKC?
Ako ne danas u SKC ono kod mene za vikend?
ana_radmilovic ana_radmilovic 15:20 23.12.2011

Re: toliko očajan

angie01
alo bre, kome treba ocajanje, samo ga prepusti nekom ko ne zna sta ce drugo, pa bar neku dramu da ima, da moze da zdusno odgovori na pitanje-kako si?
)

pa kako mož da znaš je l ima drama il nema ako ne smeš da gu pitaš ni to: kako si
st.jepan st.jepan 15:21 23.12.2011

Re: toliko očajan

Dolaziš danas u SKC?

Nisam dovoljno prezentabilan (izgledalo bi kao da stižem pravo s Karaburme:))), a i generalno, nisam ti ja za blog-žurke, bilo bi me previše - em pravo ime, em prava fotka..., pa na sve to još i pravi ja...

Edit: comment skraćen.
ana_radmilovic ana_radmilovic 17:03 23.12.2011

Re: toliko očajan

st.jepan
Dolaziš danas u SKC?

Nisam dovoljno prezentabilan (izgledalo bi kao da stižem pravo s Karaburme:))), a i generalno, nisam ti ja za blog-žurke, bilo bi me previše - em pravo ime, em prava fotka..., pa na sve to još i pravi ja...

Edit: comment skraćen.


ništa, onda se vidimo kod mene u mom najnovijem stanu (dopašće ti se a ima i klopu da napravim.... ne želim da komentarišeš ovo što sma sad rekla!)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana