Porodica| Život

Ću da izađem u Politike?

Jaril RSS / 07.12.2014. u 21:35

[Твој став је живот другог]

Разлог, због кога је уопште потребно децу васпитавати, тренирати за живот, лежи у томе што мозак детета има још много тога да превали док дође до зрелог стадијума у тридесетим годинама живота. У принципу, беба се рађа глупом, мада далеко паметнијом и наученијом него што се некада мислило. Шта начин функционисања мозга и психе код детета може да нам каже о ефекту батина на васпитање?

Мало о мозгу и перцепцији

Дете свет усваја као целину. Све информације које добија у једном тренутку, дете упија као пакет. Замислите да сте 1) видели неку слику као објекат, 2) па да бисте разумели шта је на слици, тек треба да погледате детаљно у линије, боје, облике, ликове, 3) па онда да растумачите садржај слике. Беба је по рођењу на првом стадијуму обраде чулних стимулуса. Да збрка буде већа, беба све чулне стимулусе (визуелне, аудитивне, тактилне...) обрађује у пакету, стварајући асоцијације и повезујући их са сензорним (унутрашњим) подацима. Претпоставља се да је за овакву обраду света одговорна доминација и бржи развој десне (холистичке) хемисфере мозга у раним годинама живота.

Потребно је безброј ситуација, безброј контекста да беба проживи како би дошла у стадијум да уме да из целине издвоји елементе (сто, столица, лопта лупа, мама прича, оклагија...), тј. да развије аналитичке способности. Прво да разврста чулне сензације према врсти чула (ово видим, а ово чујем, а ово додирујем...), а онда и да у оквиру сваке врсте стимулуса направи даљу анализу на елементе од којих је састављен, односно да почне да препознаје обрасце унутар инпута једног чула.
Иако пишем о аналитичким способностима, још увек сам на терену десне хемисфере. Визуелни обрасци (линије, облици, боја), као и аудитивни обрасци (интонативни обрасци) се обрађују у десној хемисфери мозга.

Лева хемисфера мозга се у причу укључује, наравно одмах, али много спорије и она сустиже десну око четврте године живота. Онда када дете почиње добро да се служи говорним језиком и када већ примећујемо значајан ниво свести о себи и свету, када се изненађујемо логичким одговорима и повезивањем информација. Када деца постају способна за питање „Ко је створио Бога?"

Мало о хемисферама и васпитању

Реченица „разумеш ли ти шта сам ти рекао/ла?!?", упућена детету пре четврте године живота има мало смисла јер су огромне шансе да дете не разуме. При том, оно може језички да разуме све речи, али су велике шансе да у (несвесном) доношењу одлука и инхибирању понашања примат има десна хемисфера.

Пошто десна хемисфера своје инхибирање понашања врши на основу онога што често називамо „невербална комуникација" или „несвесни садржај", како онда функционише васпитање?

Знам, знам, сад ће сви да скоче како цела ова прича због најобичније народне мудрости: дете се васпитава кроз игру и имитацију, али се навелико занемарује да постоји неуролошка основа за ту мудрост.

То значи да вербалне наредбе, нпр.: Остави то! Седи доле! - и моја омиљена - Понашај се лепо!, код детета пре четврте године - не раде, код детета после четврте године су врло непоуздане и заправо тек када се код детета развију виши когнитивни процеси (апстрактно мишљење и логичко закључивање), родитељ се може поуздати да ће вербална команда да ради. Додуше, то је слаба утеха родитељима, јер док се виши когнитивни процеси развију, пубертет, авај, већ креће.

Мало о хемисферама, лимбичком мозгу, понашању и васпитању

Све процесе у мозгу диктира лимбички мозак: укључујући и понашање, разумевање и доношење одлука. Идеја да је човек рационално биће је још пре пар деценија оспорена, када се схватило да су емоције, покретане лимбичким мозгом, оно што диктира све процесе у човековој психи: закључивање и доношење одлука.

Како функционише понашање детета, и човека?

Чулни стимулуси прво стижу у лимбички мозак који процењује њихову важност. Са малим закашњењем стижу и у остатак мозга. Лимбички мозак, ако процени да је важно, трага за најоптималнијом реакцијом на ситуацију у којој се организам нашао. Пошто десна хемисфера има чвршће везе са лимбичким мозгом, сав невербални и не-логички садржај ранијег искуства има већу снагу у инхибицији понашања.

Човек мора добро да буде екстремно утрениран на функције леве хемисфере, анализу, логичко размишљање и интроспекцију, да би лева хемисфера могла инхибира импулс из лимбичког мозга. Тај стадијум можда постижу неке аскете или топ тајни агенти, међутим, ми, обични смртници, јесмо ирационална бића. Нама рацио служи само да оправда понашање које су несвесни процеси (лимбичког мозга и десне хемисфере) спровели у дело. Та му нађемо, или не нађемо, теоријско место у нашем моралном систему.

То значи да ако је дете кренуло да истрчи на улицу за лоптом (како би спречио губитак и болну реакцију у лимбичком мозгу), оно ће да истрчи осим ако га физички спречите (ухватите за руку, да се разумемо). Наредба повишеног тона може да му скрене пажњу, али уместо вербалним садржајем (лева хемисфера), она ће му скренути пажњу повишеним тоном (десна хемисфера), па тек, под евентуално, може да послуша родитеља ако нека игра, прича или слика (опет десна хемисфера) инхибира понашање наређено лимбичким мозгом.

Да би инхибиција понашања успела, у меморији детета треба да постоји искуство (игра нпр.) у коме је та инхибиција била спроведена и која је донела награду лимбичком мозгу.

Пример слабо едукативне игре: „замислимо да је ово овде (показује на праг) улица и нама лопта оде на улицу (спусти лопту на праг) и ми останемо овде где јесмо, нећемо да истрчимо на улицу".

Пример јако едукативне игре: „замисли да је ово овде улица и нама лопта оде на улицу, и онда нам дође да потрчимо за лоптом (направи позу као да ће да трчи), а онда се сетимо (стави прст на чело) да треба да станемо и да позовемо неког старијег да нам дода лопту (позива неког); (други старији стане на ивицу прага, погледа лево и десно уз коментаре шта ради, стаје на праг, враћа лопту детету; родитељ:) јееееее, старији нам је додао лопту и сада смо срећни (усхићено и уз тапшање)".

Објашњење: прва игра васпитава понашање, односно активност лимбичког мозга (тешко да ће да ради); друга васпитава когнитивни процес који треба да доведе до инхибиције импулса лимбичког мозга уз обавезну емотивну награду лимбичком мозгу.

Disclaimer: без обзира на квалитет игре, питање је колико је лекција научена и најефикасније је физички препречити пут детету (нарочито ако је баш мало) да истрчи на улицу. Тек кад је вишеструко проверено да тренинг ради, може се ићи на поверење. Пример је дат само као илустрација шта се код детета васпитава.

О батинама и васпитавању

По рођењу, дете себе доживљава једним са мајком и са светом. Дете почиње да разликује „ја" (себе) од света, онда када почиње да усваја језик. (Сопство је језички конструкт, но, то је друга тема.) Да дете тек треба да развије свест о себи као одвојеном бићу показује то што дете испрва о себи говори у трећем лицу једнине, а тек потом прелази да разликује концепте „ја" и „други" и да одваја свет на себе и друге. То је процес који траје годинама, код неких људи се током живота тек половично заврши (сваки пут када човека заболи, осети се и понаша се увређено због тога што други размишља другачије - чест симптом током политичких расправа - то је знак да одвајање себе од другог тек треба да се доврши).

За то време, организам је научен на неугодне сензације које потичу из тела, глад, жеђ, мокро) и научен на њихово решавање од стране света, али је ненаучен на различите облике бола, као што су посекотине, одрана колена, недајбоже, сломљена рука и слично. Са једне стране, без физичког спречавања активности које до тог бола доводе, питање је да ли би дете преживело одрастање, са друге стране, дозирана количина физичког бола (она на коју деца не показују осетљивост) форсира лимбички мозак да убрза учење координације у простору.

Бол који настаје од стране света, нпр. када се лупи о комоду, дете перципира као тренутну грешку у свету, а бол који се понавља (ударање о комоду изнова боли) перципира као грешку у структури света (беба је научена да је свет прављен да задовољи њене потребе, овај физички бол је нека грешка) на коју се треба адаптирати, научити како је избећи.

Деструктивне последице батина (рачунајући и шљицкање по гузи)

Природна реакција на физички бол јесте аларм у лимбичком мозгу (паљење амигдале), који прави бори се или бежи реакцију. Када мало дете осети претњу батина оно бежи и сакрива се. Ако је спречено да побегне, често креће у контранапад (или стварно удара или само млатне рукицом по ваздуху). Пошто су то урођене, еволутивно неопходне реакције лимбичког мозга (без којих човечанства не би ни било), реченице као што су „долази овамо да те избијем!!!" или „мене си хтео да удариш?!" су монструозне. Осудити дете зато што се понаша по законима биологије...

Уколико су обе ове реакције недозвољене (замислите да је иза вас литица, а испред вас тигар), организам се замрзне. Што се најчешће и дешава када дете треба да / док добија батине. Дешава се да одрасли, опет монструозно, то рационализују као „зна да треба да добије батине", „зна да су заслужене".

Тачно је да дете после неколико пута добијања батина научи да неће умрети од батина, од шљицкања по гузи, али је тачно да се сваки пут на родитеља реагује механизмом који је човеку дат да реагује на предатора и опасност по живот.

Пошто дете свет и објекте у свету перципира кроз пакет чулних стимулуса и емотивног одговора на њих, емотивна веза детета са родитељем који батина (укључујући и шљицкање) постоји, али је заснована на непријатним емотивним сензацијама.

Да ли ће дете извући било какву поуку из батина?

Пре (грубо) четврте године, дете батине не разуме. Дете не може да схвати зашто добија батине, нити може да схвати да су батине било какво кажњиво средство. Нити може да схвати концепт казне, узрочно последичних веза. За њега су батине немотивисани инцидент, непредвидива самовоља родитеља.

Пошто је родитељ део дететовог света (тек треба да постане 'други'), ова негативна емотивна реакција ствара интуицију (у десној хемисфери) да свет има грешку у својој сталној структури (уместо само привремену), да бол није могуће избећи и да ће доћи изнутра, што ће касније створити рационализацију (лева) да је свет грозно, подло, погрешно, дисфункционално место и (опет десна) потребу за осујећивањем могућности да свет (сада када је 'други' формиран) за икога буде извор среће. Јер свет то није.

Оно што дете научи од батина, то је да је свет несигурно место и да је родитељ нужна опасност. На моменте савезник (обезбеђивач задовољена глади), на моменте непријатељ (хировити повређивач).

После четврте године, дете батине разуме, разуме да су оне последица неке активности, али су до тада модели понашања (процесирани десном хемисфером) усвојени од родитеља, већ добро формирани, па дете после четврте године не разуме зашто је његово понашање кажњиво. Ако се батине, шљицкање, настави, дете ће формирати (касније у животу) рационализацију да онај ко има силу, да има право да је користи и да је цела суштина то коришћење избећи. („Није проблем ако возим брзо, проблем је ако ме ухвате.")

Уместо закључка

Овај текст, који се одужи, а сад ми је понестало времена да га скраћујем, написан је само да покаже колико области неуронаука, психологије и психоанализе, треба разматрати током једне свакодневне ствари, као што је физичко кажњавање. Пошто сам ја музичар и на неурологију сам осуђен ако ми се пије кафа са најбољим другом :-) , намерно сам изоставио навођење референци које подржавају овај текст. Моја је намера била да уместо научног текста поделим своју визију како овом проблему треба приступити на научни начин, наместо арбитрарне - деца која су вољена су размажена - личне рационализације сопствених несвесних импулса.

Духовна поука

И за крај да цитирам речи са једне проповеди током Православне Литургије:

„постоје три врсте односа у којем верник може бити са Богом:

ропски - када се верник плаши Бога и ради ствари из страха;
најамнички - када се верник труди како би заслужио неку награду од Бога;
и синовски - када верник и Бог удруженим снагама од света праве боље место за живот."

Родитељ бира коју од ове три позиције ће дете заузети према њему.Komentari (92)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

yugaya yugaya 21:43 07.12.2014

:)

Odliéno premeštanje težišta rasprave. Samo još da naleti neko da spomene utičnicu i/ili da te priupita koliko dece ti imaš uspešno vaspitane kada ti je ovakav stav, i sve je tu. :)))

expolicajac expolicajac 21:53 07.12.2014

Re: :)

yugaya
Odliéno premeštanje težišta rasprave. Samo još da naleti neko da spomene utičnicu i/ili da te priupita koliko dece ti imaš uspešno vaspitane kada ti je ovakav stav, i sve je tu. :)))


Postavlja se jedno suštinsko pitanje. Na kom intelektualnom nivou moraju da budu roditelji koji bi mogli na ovaj način da vaspitavaju svoju decu. Edukacija našeg naroda je u silaznoj putanji i bilo kojim zakonksim aktom to se neće popraviti već samo pogoršati. Postavite sebi samo pitanje kako će izgledati "službeni razgovor" policijskog službenika zaduženog za tu oblast sa pojedincom koji bude prekršio bilo koju odredbu zakona koji se donosi. Da li će roditelj koji eventualno prekrši odredbe zakona biti finansijski u mogućnosti da plati advokata i na kraju kako će se obezbediti finansijska sredstva za sprovođenje ovog zakona. Mnogo pitanja na koja odgovori ukazuju da se ovakvo donošenje zakona radi u trenutku koji sigurno, samu primenu zakona dovodi do apsurda.
Jaril Jaril 23:36 07.12.2014

Re: :)

yugaya
Odliéno premeštanje težišta rasprave. Samo još da naleti neko da spomene utičnicu i/ili da te priupita koliko dece ti imaš uspešno vaspitane kada ti je ovakav stav, i sve je tu. :)))


Имао сам утичницу за наслов једног пасуса, али дужина.
Хвала ти што си поцртала поенту текста.
Jaril Jaril 23:46 07.12.2014

Re: :)

Na kom intelektualnom nivou moraju da budu roditelji koji bi mogli na ovaj način da vaspitavaju svoju decu.

На било ком. Подучавање родитеља теорији би било погрешно и јалово, подучавање поступцима у реалним ситуацијама и утицање на представу о родитељству би било ефикасно. Као и у случају са малим дететом.
Edukacija našeg naroda je u silaznoj putanji i bilo kojim zakonksim aktom to se neće popraviti već samo pogoršati.

Разлог због кога је забрана добра лежи у утицају закона као ауторитета. Ако закон дозволи 'умерено' физичко кажњавање онда ће порасти количина екстремног насиља према деци. Зашто? Па прво, ауторитет је дао дозволу за физичко кажњавање. Где је почео екстрем је јако проблематично установити. У таквој ситуацији, дозвола плус нејасне границе (терен за размаженост), лако се количина силе постепено увећава, док дођемо до екстрема над којим се згражавамо.

Када закон, ауторитет, забрани било какав облик физичког кажњавања, већ и 'благо' физичко кажњавање је црвена зона и теже се стиже до екстрема.

Око примене закона сам сагласан. И много лакши закони за примену су у Србији тешко спроводиви. Ја рачунам једино на психолошки и општекултурни утицај постојања тог закона.
mirelarado mirelarado 23:47 07.12.2014

Re: :)

Da li će roditelj koji eventualno prekrši odredbe zakona biti finansijski u mogućnosti da plati advokata i na kraju kako će se obezbediti finansijska sredstva za sprovođenje ovog zakona.


Мислим да родитељи, и било ко ко је овде научен или навикао да користи закон јачег, тј. да лема слабије од себе, мора да схвати да то не сме да ради.
expolicajac expolicajac 00:11 08.12.2014

Re: :)

На било ком. Подучавање родитеља теорији би било погрешно и јалово, подучавање поступцима у реалним ситуацијама и утицање на представу о родитељству би било ефикасно. Као и у случају са малим дететом.

Znači implementacija. Divim se tvojoj naivosti koja samo govori o tome kolko si dobar čovek. Moj iskreni respekt tvojoj dobroti.
zilikaka zilikaka 00:24 08.12.2014

Re: :)

Odliéno premeštanje težišta rasprave.


Smem ja da ispričam dve anegdote iz NOB?

Polazak u prvi razred. Dete se testira u odabranoj školi. Za test dobija da precrta, što tačnije i preciznije može, brod na talasima, sa odžakom, prozorima, pticom koja je iznad.
Mi čekamo napolju i bivamo pozvani da uđemo. S vrata vidimo zabrinutu facu gospođe koja vrši testiranje i kreće uvod:
-Znate, vaše dete ima problem.
-Kakav problem?
-Pa, on sad treba da pođe u školu, a njegove sposobnosti nisu dovoljno razvijene da bi uspešno pratio nastavu.
-?
-Pa evo, pogledajte, ja sam mu dala da precrta ovo (original skica) a on je nacrtao ovo(njegov rad.
-Dobro, i?
-Pa pogledajte, izostavio je odžak, pticu, a umesto 7 prozora on je nacrtao 5.
-I?
-Pa deca koja nisu to u stanju da precrtaju imaju problema. On neće umeti ni sa table da precrta...


...situacija u kojoj se logično patosiraš.
Opet, zahvaljujući već pominjanoj sorti, a i tome što ga podižeš od bebe, samo nam je kliknulo da on nikad nije voleo da crta, i da je to što se tražilo uradio ofrlje. Savršeno ga je bolelo uvo da broji prozore.

Gospođa je ostala pri svom stavu i posle informacije da je to isto dete sa nepunih pet godina SAMO naučilo tečno da čita. I latinicu i ćirilicu.
To opet jer ga je to interesovalo.
Naravno, da problema nije bilo i naravno da i dan danas ne voli da crta.

Dalje, tokom godine opet testiranje.

Trebalo da se ustanovi da li su desnoruki ili levoruki i opet ozbiljan razgovor.
-Znate, vaše dete je ambidekster.
-A to je?
-Pa do ovog uzrasta je jedna hemisfera trebala da preuzme primat, a kod njega još nije ni jedna. Ima dece koja su isto pokazala tu osobinu, al kod njega je izuzetno izražena. Skroz. Ne može se utvrditi koja ima primat.
-I šta to znači?
-Pa znači da će imati poteškoće u radu, da prilično kasni u razvoju.
-I, šta činiti?
-Pa preuzeće da defektolog, da radi sa njim.


Trči kući i traži sve što se može o tome naći.
Noćima sam čitala.
Aj što sam našla da su i mnogi genijalci poput Leonarda to bili, al uglavnom su se izdvajale dve škole.
Jedna da je to brain damage, nastao u nekoj fazi razvoja, a druga, da je to opet sorta.
Pitam učiteljicu da li je ona išta primetila, kaže nije, ali testiranje je tako pokazalo.

Da bila tu priča o nemogućnosti shvatanja prostora, reprodukcije viđenog...

Išo je neko vreme i kod defektologa, nije bilo po tom pitanju značajnih pomaka, al videla žena da su se zatrčali. Čini mi se.

..Onda pao sneg, ja uvatila lopatu da pomognem i...bacam sve na suprotnu stranu od muža. Pogledamo i shvatimo da je držim kontra od njega, a oboje desnoruki.
I kafu iz džezve sipam nekad levom, ne primetim.
Pa se setim da mi je otac pričao da je i on imao te epizode. Odem i kažem kako nećemo više da se zamajavamo, da meni ta osobina nije smetala da završim mašinstvo, pa nek ostane i kod njega tako.

Dakle, gospodo draga, uz svo dužno poštovanje prema nauci kao takvoj, nema goreg nego kad se neka teorija postavi kao dogma, ne uzimajući u obzir gomilu drugih parametara koji još kako utiči na krajnji rezultat.
Meni je jasno da je nemoguće statistički sve to obraditi, al zato se mora ostaviti prostora da utvrđeno može da bide i ne mora da znači.

A da su voljena deca razmažena - ni slučajno.
Teško detetu koje nije nebrojeno puta osetilo da je voljeno.zilikaka zilikaka 00:34 08.12.2014

Re: :)

Znači implementacija


Na prošlom blogu je neko rekao da će, bez obzira na usvajanje zakona, ako policajcu bude prijavljeno da je neko udario dete, a on ustanovi da je dete bilo u situaciji utičnica/sedište u kolima, on sam videti da to nije za prijavljivanje i neće biti posledica.
Znači, ispada da će težište biti na policajcu koji je za to stručan kao ja za sviranje flaute.

Razlog što se uopšte petljam u ovakve diskusije je što sam svesna da je zakon - zakon.
I nema, ne sme biti selektivne primene.
Opet, podizanje dece je toliko tanan i složen proces, da kruta pravila mogu naneti mnogo veću štetu od možda eventualne koristi.
Jaril Jaril 00:58 08.12.2014

Re: :)

zilikaka

Шта се љутиш, си тражила теорију?

Ове твоје анегдоте су одлична илустрација зашто цела дискусија око васпитавања треба да се помери на научни ниво. Да ли си сигурна да је твоје дете 'дијагностификовано' провереним, репродуцибилним научним резултатима? Читава психоанализа је 99% - филозофија, не наука. Свака психотерапеутска техника (укључујући и ТА) - није наука. Фројд, Јунг, Лакан... све су то филозофи, не научници.

Последњих година, са развојем снимања мозга, функционисање психолошких процеса у мозгу почиње, наглашавам да тек почиње, да се одгонетава. Приликом овако осетљивих тема, треба тачно знати докле наука досеже, а одакле почињу неки филозофски конструкти. Нарочито пре него што се позовемо на ауторитет и ставимо психотерапеутски (дакле, ненаучни) потпис испод дозволе за насиље.
Hansel Hansel 01:07 08.12.2014

Re: :)

zilikaka
nema goreg nego kad se neka teorija postavi kao dogma, ne uzimajući u obzir gomilu drugih parametara koji još kako utiči na krajnji rezultat.
Meni je jasno da je nemoguće statistički sve to obraditi, al zato se mora ostaviti prostora da utvrđeno može da bide i ne mora da znači.

Мојој пријатељици, професорки књижевности, после обавезног тестирања у Заводу за незапослене, жена психолог каже: "Знате, ви сте врло просечно интелигентни!" А она растура на вербалном плану. Сметнули с ума да је некоме интелигенција мање а некоме више диференцирана. Али, нема простора за такве финесе и ништа је не би спасло да је нису извукли неки други тестови.
Hansel Hansel 01:12 08.12.2014

Re: :)

'дијагностификовано'

Молим те, немој ни у шали да користиш ову "реч".

ДијагносТИКОвано.

Иначе, мене занима став законодавца сме ли родитељ да узврати (сразмерно) ако дете крене њега да удара (а све чешће виђам такве ситуације). Наиме, не видим бољу поруку десној хемисфери него такву реакцију на "ударачку" акцију.
Hansel Hansel 01:25 08.12.2014

Re: :)

Свака психотерапеутска техника (укључујући и ТА) - није наука. Фројд, Јунг, Лакан... све су то филозофи, не научници.

Али може (техника) да буде научно верификована или не. Тако је у време Маргарет Тачер психоанализа избрисана са листе услуга које покрива здравствено осигурање, јер је доказано да њена ефикасност није већа од спонтаног излечења, тј. превазилажења проблема. С друге стране, когнитивно-бихејвиоарална терапија је имала позитивну евалуацију и свакако се не би могло рећи да је то филозофска техника.

А Јунг је, на пример, мерио времена потребном да испитаник да неку асоцијацију на одређене појмове и установљавао значајност разлике тих интервала. Ниједан (чист) филозоф не изводи било какве експерименте или тестове сем мисаоних. Једино ако неки модерни нису нешто почели.
Jaril Jaril 02:08 08.12.2014

Re: :)

С друге стране, когнитивно-бихејвиоарална терапија је имала позитивну евалуацију и свакако се не би могло рећи да је то филозофска техника.

То је тачно. Мени је она потпуно други пар опанака од ових поменутих.

Да ли је Јунг дошао да научно валидних резултата?
docsumann docsumann 05:59 08.12.2014

Re: :)

Smem ja da ispričam dve anegdote iz NOB?


a ja mislio mi neki vršnjaci
yugaya yugaya 08:59 08.12.2014

Re: :)

Zili mislim da je u ova tvoja dva okršaja veći problem bio u konkretnim likovima nedoraslim sopstvenom opisu posla, a ne u nauci koja im dođe kao izgovor za to što su budale. Eto, i ministar obrazovanja ima doktorat iz oblasti obrazovnih merenja - zato su valjda PISA testovi za razumevanje teksta na srpskom jeziku prevedeni tako da maternjeg govornika zaboli glava kada ih pročita, a otkada je on ministar naša zemlja je uspešno diskvalifikovana iz sledećeg kruga tog najvećeg i najznačajnijem međunarodnog obrazovnog merenja.

http://zokstersomething.com/2014/06/12/i-ministar-verbic-doktorirao-na-fakultetu-na-kome-nikad-nije-studirao/

http://edukacija.rs/obrazovanje/naredne-godine-pisa-testiranje-bez-srbije

Ekspertski, nego kako
karabasbarabas karabasbarabas 09:00 08.12.2014

Re: :)

zilikaka
Odliéno premeštanje težišta rasprave.


Smem ja da ispričam dve anegdote iz NOB?

...
A da su voljena deca razmažena - ni slučajno.
Teško detetu koje nije nebrojeno puta osetilo da je voljeno.
Hehe, smesni su stvarno. Moj brat kad se upisivao pitali ga kako ide ptica. On rekao ne ide. Ona pita "Jel' krilima?" On kaze ne. Taman htede zena da ga proglasi retardiranim kad on dodade "ne ide nego leti".
Psihologija, za razliku od psihijatrije nije nauka. To je nesto u domenu religije ili mozda bolje sekte. A u skorije vreme se koristi iskljucivo za zaradjivanje leba bez motike (seminari, radionice, smrdjenje po kancelarijama raznih ministarstava i smisljanje ideja kako jos vise zaraditi).
viola92 viola92 10:10 08.12.2014

Re: :)

Na prošlom blogu je neko rekao


Zilikaka, zanimljivo da si se od celog onog mog teksta uhvatila baš za ironiju, koju mislim da namerno nisi razumela samo da bi je opet nekako nagurala u odbranu svog tvrdog stava. Pročitaj još jednom, ali molim te, klikni na linkove da bi ti bilo jasnije o čemu pričam. A ako nemaš vremena, evo objasniću ti: poručila sam onom delu publike koji smara sa utičnicama i sličnim da policajci, a bogami ni tužilaštvo ni sudovi, ni do sada nisu bili "stručni" da procene da li je dete uopšte zlostavljano ili je šljapnuto zbog utičnice, pa tako neće postati ništa stručniji ni zbog ovog zakona. Nažalost.

Nego pošto voliš crtice iz života, evo ti jedne ilustracije za tvoj stil vaspitanja: "Način za podizanje i vaspitavanje svog deteta crpim iz stomaka, ma šta o tome ko mislio" pošto je više nego sigurno da većina roditelja tako radi po osećaju, iz stomaka, ma šta o tome ko mislio.

Kad je moje dete bilo malo i navlačilo se u parkiću sa nekim detetom oko igračke, pritrči majka tog njegovog drugara i nalupa moje dete Onako preda mnom. I to fina, obrazovana, gradska mama. E sad, nije to bila neka drama i ja sam samo uzela klinca i otišla iz tog parkića, dakle ništa naročito strašno, ali ovo ti pričam čisto kao ilustraciju kako ljudi udaraju mahinalno, iz stomaka, procenjujući situaciju onako instinktivno pa kako se kome zalomi.
zilikaka zilikaka 10:29 08.12.2014

Re: :)

Aj samo sad na brzinu. Doveče ću natenane.
Zašto oupšte misliš da se ljutim?

Ako imam malo kabastiji nastup, to je spram mene kao takve.
Lakše mi kad uvatim pajser, a i dobijem na efektu.
zilikaka zilikaka 10:39 08.12.2014

Re: :)

@viola92
Opet jednostrano gledanje.

Svojim anegdotama sam htela da ilustrujem kako to izgleda kad se uspaljena "stručnjakinja" dovati nečeg tako osetljivog kao što je uputstvo za podizanje dece.
Ako ćeš pošteno, ne da ih uzimam sa rezervom, nego ću gledati na svaki način da mi dete ne postane kao oni.

Da budemo grubi i napravimo podelu. Oni smatraju da ja ne valjam, i obrnuto.
Da se isterujemo nema svrhe, pa nek bar ostane ovako.

P.S. Samo još da priznam da tvoj primer nisam shvatila kao ironiju. Naprotiv, zazvučalo mi je vrlo zdravorazumski da se u slučajevima kad je dete direktno ugroženo a roditelj reaguje silom neće biti za to terećen.Zato sam i napisala da ne znam kako i ko će vršiti trijažu, i da zakon ne poznaje selektivnu primenu.
rade.radumilo rade.radumilo 10:47 08.12.2014

Re: :)

Када закон, ауторитет, забрани било какав облик физичког кажњавања, већ и 'благо' физичко кажњавање је црвена зона и теже се стиже до екстрема.

Око примене закона сам сагласан. И много лакши закони за примену су у Србији тешко спроводиви. Ја рачунам једино на психолошки и општекултурни утицај постојања тог закона.


Opet kažem, da je bolje za društvo da postoji potpuna zabrana nasilja nad decom. Društvo ne može sprovoditi takav zakon nad svakim roditeljem koji "lupi dete po guzi", ali takav zakon daje moćno pravno sredstvo u borbi protiv ekstremnih oblika fizičkog zlostavljanja dece.
milisav68 milisav68 10:53 08.12.2014

Re: :)

rade.radumilo
Opet kažem, da je bolje za društvo da postoji potpuna zabrana nasilja nad decom. Društvo ne može sprovoditi takav zakon nad svakim roditeljem koji "lupi dete po guzi", ali takav zakon daje moćno pravno sredstvo u borbi protiv ekstremnih oblika fizičkog zlostavljanja dece.

Nasilje može da bude i verbalno, šta ćemo sa tim?
zilikaka zilikaka 10:57 08.12.2014

Re: :)

Tačno.Šta ćemo ako doditelji u strahu od kazne počnu da primenjuju oproban recept odneće te babaroga? Hoćemo li onda otvarati centra za lečenj fobija?
milisav68 milisav68 11:10 08.12.2014

Re: :)

zilikaka
Tačno.Šta ćemo ako doditelji u strahu od kazne počnu da primenjuju oproban recept odneće te babaroga? Hoćemo li onda otvarati centra za lečenj fobija?Kad tako postaviš stvari, onda smo svi bolesni, i treba da se lečimo.

Gde je granica?
rade.radumilo rade.radumilo 11:53 08.12.2014

Re: :)

Nasilje može da bude i verbalno, šta ćemo sa tim?


Aj za početak da omogućimo društvu da rešava slučajeve ekstremnog fizičkog nasilja, za šta trenutno postoje vrlo mršavi pravni osnovi.
Fizičko nasilje je lako uočljivo, odnosno ostavlja prepoznatljive tragove. Kontinuirano fizičko nasilje, takođe ostavlja fizičke dokaze za sobom. Međutim, i pored toga društvo ima na raspolaganju prilično nategnutu proceduru i vrlo malo pravnih osnova, koji su usput lako osporivi, kako bi ovakav problem rešavalo. Sve se svodi, na centre za socijalni rad i njihova prilično ograničena ovlaštenja.
Jaril Jaril 12:01 08.12.2014

Re: :)

zilikaka
Tačno.Šta ćemo ako doditelji u strahu od kazne počnu da primenjuju oproban recept odneće te babaroga? Hoćemo li onda otvarati centra za lečenj fobija?

Oni smatraju da ja ne valjam, i obrnuto.

Прво, и озбиљно, треба рећи да је погрешно осуђивати и нападати родитеље због стила васпитања и употребе физичке казне, када је то модел који је широко распрострањен у култури и нарочито када тек треба понудити алтернативне поступке, а које наука, опет, тек треба да баш до краја дефинише. Многим родитељима који користе физичко кажњавање, речи против зазвуче као "Ти! си лоша мајка" (па крене одбрана са "А имаш ли ти деце?" ). Живот је врло инвентиван у задацима које поставља и треба имати разумевања.

Друго, шаљиво, па видиш да то плашење тебе бабарогом код тебе још увек ради? Зили, ниси бабарога, ниси.

Елем, плашење бабарогом неће произвести фобију од бабарога, него фрку од "страшног" дела себе, што може, нарочито током пубертета, да произведе родитељима много чудна понашања.
milisav68 milisav68 12:31 08.12.2014

Re: :)

rade.radumilo
Aj za početak da omogućimo društvu da rešava slučajeve ekstremnog fizičkog nasilja, za šta trenutno postoje vrlo mršavi pravni osnovi.
Fizičko nasilje je lako uočljivo, odnosno ostavlja prepoznatljive tragove. Kontinuirano fizičko nasilje, takođe ostavlja fizičke dokaze za sobom. Međutim, i pored toga društvo ima na raspolaganju prilično nategnutu proceduru i vrlo malo pravnih osnova, koji su usput lako osporivi, kako bi ovakav problem rešavalo. Sve se svodi, na centre za socijalni rad i njihova prilično ograničena ovlaštenja.

A što ne bi prvo te državne službe naterali da rade svoj posao, odnosno da postoji odgovornost u vidu otkaza za nerad.

Zar ne izgoreše neka deca zbog zanemarivanja - i nikom ništa.

Očigledno da nasilje nije jedini problem, i da je propust na nekoj drugoj strani.

Uostalom, vidimo šta se dešava po školama sa ogromnim pravima dece - i njihove nikakve odgovornosti.


Hansel Hansel 12:58 08.12.2014

Re: :)

karabasbarabas
Psihologija, za razliku od psihijatrije nije nauka. To je nesto u domenu religije ili mozda bolje sekte. A u skorije vreme se koristi iskljucivo za zaradjivanje leba bez motike (seminari, radionice, smrdjenje po kancelarijama raznih ministarstava i smisljanje ideja kako jos vise zaraditi).

Имаш психологија и психологија. :) Психијатрија не може да умногоме буде научнија од психологије јер је дијагностика углавном заснована на методама психолошке процене, а њу изводе субјекти. У теорији, могао би ти сваког пацијента да снимаш функционалном магнетном резонанцом, али чак и да то можеш, не би сви били подложни таквој дијагностици, нарочито не у почетку болести. А Јунг је био психијатар, да дођемо и до онога што Јарил пита. Не знам да ли је рађена евалуација његове методе, али сигуран сам да она није само филозофска (један критеријум сам претходно навео). Има начина, у сваком случају, да се много шта у психологији учини научним, али и научни метод је нужно прилагодити предмету проучавања. Коришћење технологије у том проучавању крије "опасност" од редукционизма.
rade.radumilo rade.radumilo 14:01 08.12.2014

Re: :)

A što ne bi prvo te državne službe naterali da rade svoj posao, odnosno da postoji odgovornost u vidu otkaza za nerad.


Nema šanse, budi uveren da su se te službe pokrile papirima za sve što (ne)rade. Ne znam odakle je u ovom narodu uvreženo mišljenje da možeš nekoga sankcionisati u državnim službama zbog "nerada". Možda nekog žutokljunca koji još nije stigao da izuči koja su njegova "prava" i "obaveze" propisane zakonom i internim aktima ustanove.

Očigledno da nasilje nije jedini problem, i da je propust na nekoj drugoj strani.


Niti je jedini problem, niti je propust samo na jednoj strani. Samo ne uspevam da skapiram logiku:
- Nemoj da krpiš tu rupu, kada ima i drugih rupa.
Što, 'oće li druge rupe postati veće time što ćemo jednu od njih zakrpiti?

Zar ne izgoreše neka deca zbog zanemarivanja - i nikom ništa.


Voleo bih da mi neko objasni logiku društva (ne mislim ovde samo na naše društvo) po kojoj svako ko je biološki sposoban za to, ima pravo da rodi i odgaja decu iako nije psihofizički sposoban ni nacrtane ovce da čuva. Sa druge strane parovi, koji ne mogu imati dece, i koji podnose zahtev za usvajanje, moraju da ispune kriterijume do kojih ne dobacuje ni 30% bioloških roditelja.
milisav68 milisav68 14:32 08.12.2014

Re: :)

rade.radumilo
Niti je jedini problem, niti je propust samo na jednoj strani. Samo ne uspevam da skapiram logiku:
- Nemoj da krpiš tu rupu, kada ima i drugih rupa.
Što, 'oće li druge rupe postati veće time što ćemo jednu od njih zakrpiti?

Pa nisam ja pomenuo da gori Hilanadar, već je to sve u istom delokrugu.

Šta će nam novi zakon, kada se ni stari ne primenjuju, niti se (kako ti kažeš) mogu socijalne službe naterati da rade svoj posao.

Peremo savest, šta li?

Pa zbog takvih prekih odluka, imamo danas to, da deca do 14 godina mogu da ubiju čoveka i da ne odgovaraju.
zilikaka zilikaka 15:14 08.12.2014

Re: :)

I ja mislim da to ništa dobro neće doneti deci koja su stvarno zlostavljana i zanemarena, ali će zato napraviti poligon za dokazivanje posvećenosti, pravovernosti i sopstvene neophodnosti, na bezveznim i i bezazlenim slučajevima.

Izveštaji o radu će biti prepuni preduzetih mera i uspešno okončanih slučajeva, uspaljeni kvazi stručnjaci će pokretati postupke za čega im se ćefne....i to sve opet o našem trošku, da bismo negde nekom pokazali da smo veći katolici od Pape.
Hansel Hansel 16:00 08.12.2014

Re: :)

milisav68
Nasilje može da bude i verbalno, šta ćemo sa tim?

Ко није читао, препоручујем "Слободну децу Самерхила". Можда највеће откриће у њој (за мене млађахног) било је да насиље и манипулација могу бити упаковани у неодбојну, слаткасту поруку која улази као вирус и претвара се у црва који гризе савест ако се нешто не уради како је сугерисано.
zilikaka zilikaka 17:36 08.12.2014

Re: :)

Voleo bih da mi neko objasni logiku društva (ne mislim ovde samo na naše društvo) po kojoj svako ko je biološki sposoban za to, ima pravo da rodi i odgaja decu iako nije psihofizički sposoban ni nacrtane ovce da čuva.


A kakve bi ti kriterijume postavio, te na osnovu njih odlučivao da li neko ima prava da rodi i odgaja decu, i da li bi procena podobnosti podrazumevala obe uloge, ili bi nekom dozvolio da rodi ali ne i da odgaja dete?
b92fmember b92fmember 17:55 08.12.2014

Re: :)

zilikaka
Voleo bih da mi neko objasni logiku društva (ne mislim ovde samo na naše društvo) po kojoj svako ko je biološki sposoban za to, ima pravo da rodi i odgaja decu iako nije psihofizički sposoban ni nacrtane ovce da čuva.


A kakve bi ti kriterijume postavio, te na osnovu njih odlučivao da li neko ima prava da rodi i odgaja decu, i da li bi procena podobnosti podrazumevala obe uloge, ili bi nekom dozvolio da rodi ali ne i da odgaja dete?Pa ima primera iz istorije... Možda da se ugledamo na neki od njih ?

zilikaka zilikaka 18:24 08.12.2014

Re: :)

a ja mislio mi neki vršnjaci


Vršnjaci?
Ma ti si klinac, garant.
Aj u sto banki da ću te razbiti na opusu pesama iz vremena NOB, pa zaključno sa socijalističkim samoupravljanjem.
zilikaka zilikaka 18:36 08.12.2014

Re: :)

Елем, плашење бабарогом неће произвести фобију од бабарога, него фрку од "страшног" дела себе, што може, нарочито током пубертета, да произведе родитељима много чудна понашања.


Ovo je sigurno tema za posebnu priču.

Si siguran da su strahovi tako banalno poglavlje u psihologiji?
Jaril Jaril 19:47 08.12.2014

Re: :)

zilikaka
Елем, плашење бабарогом неће произвести фобију од бабарога, него фрку од "страшног" дела себе, што може, нарочито током пубертета, да произведе родитељима много чудна понашања.


Ovo je sigurno tema za posebnu priču.

Si siguran da su strahovi tako banalno poglavlje u psihologiji?

Далеко од тога да је банално. Ово јесте поједностављивање, мада основни механизам јесте тај. С тим, што - да напоменемо - такве ствари су тешко или никако доказиве. Све се своди на интерпретацију и евентуално њено функционисање у пракси. А нарочито је важно да напоменем да када дођемо у домен психоанализе, ја своју интерпретацију заснивам на психосемиотици, науци која - још не постоји.

Како било, ми тек треба да утврдимо да ли плашење бабарогом формира страх од бабароге или служи као рационализација неког другог страха.

Пример: ја сам до скоро имао страх од паса. То је почело када ме је појурила - пудлица (добро, можете да се смејете) и када сам се ја саплео, пао у снег, она je почела да ми кевће и режи у фацу. Занимљивости ради да скочим на крај, то је код мене произвело инсистирање да сваку добру идеју (за коју имам осећај да је добра) морам, али МОРАМ, да спроведем у дело.

Веза?

Важан аспект сцене са псом је тај што су около били другари из комшилука и навијали за пудлицу. То је у мени створило искуство одбацивања. Сваки следећи пут када бих видео пса, мене би парализовао, у ствари, страх од одбацивања и од репродукције те усамљености - када си сам пред опасношћу, а други окрену главу. Дуго после тога сам имао снове у којима су ме пси прогањали, још увек памтим један са најездом паса, али је важно да у тим сновима постојим само ја и пси. Нико други.

Пошто несвесно субјекте не познаје, само принципе функционисања света, страх од одбацивања је произвео грчевито држање за оне делове личности које сматрам својим. Последично, имао сам страх да своје идеје које сам доживео аутентично својим, делом мог идентитета - одбацим. Па ми се дешавало да радим на 5-6 рада истовремено (блог, плус књижевно писање, плус компоновање, плус истраживање интерпретације неког клавирског дела, плус анализе партитура...).

Тек када сам решио читав трип око одбацивања, ја сам успео да оспособим себе да се посветим једној идеји на дужи временски период и да радим на једној ствари у пуној концентрацији.

Знаци се, понекад и потпуно неповезани, формирају у контексту кроз усвајање целине. Знаци условљавају саджрај један другог и увек долазе кроз ланац, тј целину. То понекад доводи до наизглед потпуно нелогичних веза између њих. А тек то што један знак функционише на више метафоричких нивоа истовремено. То тек прави збрку.
zilikaka zilikaka 21:12 08.12.2014

Re: :)

Aj kad divanimo o strahovima, da kažem koju.

Jedini strah kojeg sam svesna je od šinskih vozila.

Zapravo, nije to baš strah, ali fakat osećam neprijatnost pri prelazu pruge. Čak i napuštenog koloseka. Obavezno se okrećem na sve strane, pa taman bio korov svuda okolo.

Naravno da me je kopkalo otkud mi to, i jedino logično objašnjenje mogu da nađem u pričama svojih roditelja, kako se nekad putovalo skoro isključivo vozom, i kako su vozovi umeli da budu prenatrpani, pa se dešavalo da neko visi na vratima.

Onda je tu bila priča da se desilo da čovek padne i da mu voz odseče nogu.

Znajući sebe, ja sam to prvo vizuelizovala a zatim mi se urezalo kao da sam bila svedok nečeg sličnog.

Eto, u svetlu toga, šta misliš kako bi izgledalo tumačenje nekog psihoanalitičara koji jedino ispred sebe ima podatak čega se plašim?

Bog zna sa čim bi on to (bez moje pomoći) stručno povezao i kakav zaključak dao.
Jaril Jaril 21:24 08.12.2014

Re: :)

Eto, u svetlu toga, šta misliš kako bi izgledalo tumačenje nekog psihoanalitičara koji jedino ispred sebe ima podatak čega se plašim?

Moгу ја, могу ја?! Кад се већ играмо.

Ти си особа која врло пажљиво и самосвесно доноси животне одлуке и имаш велики страх од омашке када је организовање живота у питању и јаку потребу да ускладиш функционисање свог живота са свим елементима своје личности.

Сам погодио, сам погодио?
zilikaka zilikaka 21:34 08.12.2014

Re: :)

Ти си особа која врло пажљиво и самосвесно доноси животне одлуке и имаш велики страх од омашке када је организовање живота у питању и јаку потребу да ускладиш функционисање свог живота са свим елементима своје личности.

Сам погодио, сам погодио?


Skroz.

Jedino što sam ja to tako radila mnoogo odavno.

Kao šatro bacim karte, a onda pričam onom preko ono što želi da čuje.

Mogla sam i karijeru napraviti, da mi nije dosadilo da se na taj način blesavim.
jkt2010 jkt2010 08:55 09.12.2014

Re: :)

mirelarado
Da li će roditelj koji eventualno prekrši odredbe zakona biti finansijski u mogućnosti da plati advokata i na kraju kako će se obezbediti finansijska sredstva za sprovođenje ovog zakona.


Мислим да родитељи, и било ко ко је овде научен или навикао да користи закон јачег, тј. да лема слабије од себе, мора да схвати да то не сме да ради.


Jaril Jaril 00:19 10.12.2014

Re: :)

expolicajac
На било ком. Подучавање родитеља теорији би било погрешно и јалово, подучавање поступцима у реалним ситуацијама и утицање на представу о родитељству би било ефикасно. Као и у случају са малим дететом.

Znači implementacija. Divim se tvojoj naivosti koja samo govori o tome kolko si dobar čovek. Moj iskreni respekt tvojoj dobroti.

Екс, хвала?
gavrilo1 gavrilo1 23:01 07.12.2014

69

Svi kazu da mi je ove pameti u onim godinama.
A ja kazem da mi je one pameti u ovim godinama.

+ za blog
Jaril Jaril 23:48 07.12.2014

Re: 69

Хвала за плус.
docsumann docsumann 05:59 08.12.2014

Re: 69

Svi kazu da mi je ove pameti u onim godinama.
A ja kazem da mi je one pameti u ovim godinama.ja kažem - poludio bih u oba slučaja
gavrilo1 gavrilo1 16:02 08.12.2014

Re: 69

docsumann
Svi kazu da mi je ove pameti u onim godinama.
A ja kazem da mi je one pameti u ovim godinama.ja kažem - poludio bih u oba slučaja


Pamet je ono kako posmatras svet oko sebe.
Dete i odrastao covek ga ne posmatraju isto.

Ono sto ima dete to treba odraslom coveku, a ono sto ima odrastao covek to treba detetu.

Odrastao covek ima prozivljeno, spektar emocija ima kljuc, treba mu brava.

Posto se ne mozes vratiti na dete koje ima bravu jedino sto mozes je dovesti ga ovde i sada, ubiti vreme u umu.
Al to su zive muke, treba se odreci uverenja da si mnogo pametan.

Ko to uspe nasao je EXIT :)

.....

I tu roditelji prave gresku, misle da je dete njihovo, njihova brava, nije.
Al oni to ne razumeju pa uporno guraju svoj kljuc umesto da puste dete da ide po svoj kljuc.
Sve brave su razlicite i svi kljucevi su razliciti.
Hansel Hansel 17:06 08.12.2014

Re: 69

Posto se ne mozes vratiti na dete koje ima bravu jedino sto mozes je dovesti ga ovde i sada, ubiti vreme u umu.

То дете је увек ту. Мада, скоро да сам убеђен, има више типова развоја, неки људи су заиста као гусеница/лептир.

Врло занимљиво написано. Могао си то да напишеш у оној "Еволуцији".
gavrilo1 gavrilo1 17:28 08.12.2014

Re: 69

Hansel
Posto se ne mozes vratiti na dete koje ima bravu jedino sto mozes je dovesti ga ovde i sada, ubiti vreme u umu.

То дете је увек ту. Мада, скоро да сам убеђен, има више типова развоја, неки људи су заиста као гусеница/лептир.

Врло занимљиво написано. Могао си то да напишеш у оној "Еволуцији".


E..mora to polako, ne moze brzo, pamet zna opiti, i dzaba onda sto imas kljuc u rukama i bravu ispred kad je ne mozes pogoditi, pa jos da slomis kljuc ili se zaglavi u bravi.

Nego imao bih nesto mozda pisati ako primas goste?

I jos jednu molbu imam, u nalog gavrilo ne mogu uci pa sam otvorio gavrilo1.
Imas nekog pitati od nadleznih da mi udje u taj nalog i posalje na drugi mail lozinku?
gavrilo1 gavrilo1 21:07 08.12.2014

Re: 69

Hansel
Posto se ne mozes vratiti na dete koje ima bravu jedino sto mozes je dovesti ga ovde i sada, ubiti vreme u umu.

То дете је увек ту. Мада, скоро да сам убеђен, има више типова развоја, неки људи су заиста као гусеница/лептир.

Врло занимљиво написано. Могао си то да напишеш у оној "Еволуцији".


Samo da dodam jos nesto na ovo sto si napisao da to dete je uvek tu, jeste
Al zasto nece napolje kod vecine ljudi, u najboljem slucaju viri?
Mozda zato jer mu se ne dopada soba u kojoj smo pravili zurku?
Mozda kad pospremimo sobu ono se pojavi sa bravom, uzmemo kljuc i otkljucamo bravu?
Hansel Hansel 15:25 09.12.2014

Re: 69

gavrilo1
I jos jednu molbu imam, u nalog gavrilo ne mogu uci pa sam otvorio gavrilo1.
Imas nekog pitati od nadleznih da mi udje u taj nalog i posalje na drugi mail lozinku?

Немам, то би требало видети с модерацијом... А шта, не ради ти тај стари мејл?
gavrilo1 gavrilo1 17:13 09.12.2014

Re: 69

Hansel
gavrilo1
I jos jednu molbu imam, u nalog gavrilo ne mogu uci pa sam otvorio gavrilo1.
Imas nekog pitati od nadleznih da mi udje u taj nalog i posalje na drugi mail lozinku?

Немам, то би требало видети с модерацијом... А шта, не ради ти тај стари мејл?


Ne mogu uci u njega, nesto se desilo nemam pojma
docsumann docsumann 06:10 08.12.2014

meni je taj stav

( o nekorišćenju fizičke sile u odgoju djece) nekako prirodan. misim, nisu mi za njega bile potrebne naučne teorije i upoznavanje sa setom prektičnih roditeljskih vještina koje zagovara moderna pedagogije.
no, takav mi je odnos i prema vegetarijanstvu, pravima LGBT osoba... sve te vrijednosti su mi se nametnule spontano, iznutra.

cijenim da svi mi imamo te odgovore u sebi. samo je većini unutrašnji dijalog zagušen iz 1001 razloga.


P.S. e, da, jedino me feminizmu podučila jedna osoba, a ja sam bio dovoljno pošten da priznam da je potpuno u pravu. što baš i nije čest slučaj sa intelektualno sujetnim osobama
milisav68 milisav68 09:12 08.12.2014

Re: meni je taj stav

docsumann
cijenim da svi mi imamo te odgovore u sebi. samo je većini unutrašnji dijalog zagušen iz 1001 razloga.

Ma naravno, a loš čovek/roditelj će uvek da nađe način da maltretira nekoga/dete.

Verbalno možeš da "unakaziš" dete, "hraneći" ga raznim strahovima.

Sećam se kako sam pažljivo birao odgovore na neka škakljiva pitanja.

Plus što se otvara prostor za zloupotrebu, s obzirom da socijalne (državne) službe nemaju nikakvu odgovornost, i rade šta hoće ili ne rade ništa, bez ikakvih posledica.

Pa se tako danas zakonski favorizuju hraniteljske porodice (i to je postao odličan "biznis" jer se prima plata i teče radni staž) ), a stvarne porodice koje imaju samo finansijske probleme se upropašćavaju.

Vrhunac su porodice sa decom ometenom u razvoju, gde su porodice finansijski i psihički iscpljene, pa im se deca oduzimaju i dodeljuju porodicama koje pored plate i radnog staža, dobijaju "tuđu pomoć i negu", a posle 15 godina i penziju.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:15 08.12.2014

Re: meni je taj stav

jedino me feminizmu podučila jedna osoba, a ja sam bio dovoljno pošten da priznam da je potpuno u pravu.

i ja više volim kada je ona gore


docsumann docsumann 16:57 08.12.2014

Re: meni je taj stav

i ja više volim kada je ona gore


ona gore, a ja high


vic:

tinejdžerka pita majku - kevo, je l' da da zatrudni onaj koji je dolje?
- ovaj ... mislim ... pa da...
- ha, kako sam ga zajebala
Jaril Jaril 19:54 08.12.2014

Re: meni je taj stav

stefan.hauzer
jedino me feminizmu podučila jedna osoba, a ja sam bio dovoljno pošten da priznam da je potpuno u pravu.

i ja više volim kada je ona goreКакви субмисивни мушкарци. Ја, ето, уопште не волим када је она горе.

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:58 08.12.2014

Re: meni je taj stav

Какви субмисивни мушкарци. Ја, ето, уопште не волим када је она горе.

zato što ti nisi feministaJaril Jaril 20:09 08.12.2014

Re: meni je taj stav

stefan.hauzer
Какви субмисивни мушкарци. Ја, ето, уопште не волим када је она горе.

zato što ti nisi feminista

Таман хтедо' да додам: а и не волим подучавање феминизму.
docsumann docsumann 20:43 08.12.2014

Re: meni je taj stav

Таман хтедо' да додам: а и не волим подучавање феминизму.


već roditeljstvu
bocvena bocvena 08:58 09.12.2014

Re: meni je taj stav

hihihi, vas momci sve treba preko kolena, pa otvorenom šakom po guzi! (to valjda nije još zakonom zabranjeno za punoletne )
umesto da se lepo razmnožavate i srpstvo umnožavate, vi samo bistrite teoriju.
i vi gejOvi inkludid.

militantni srBski SM feminizam na delu:)))))
looping looping 06:35 08.12.2014

1

Mnogo dobar blog. Mada se ne slažem jedno 50%.

Iz razloga što spomenute nauke
написан је само да покаже колико области неуронаука, психологије и психоанализе, треба разматрати током једне свакодневне ствари, као што је физичко кажњавање.

nisu dovoljno razvijene da bi se primenjivale na vaspitanje dece.
Jaril Jaril 12:39 08.12.2014

Re: 1

nisu dovoljno razvijene da bi se primenjivale na vaspitanje dece.

Сагласан неких 50%. Постоје неки одговори (као у овом мом блогу) који су ефикасни у васпитавању, нпр. фаворизација и афирмација жељеног понашања насупрот сузбијању нежељеног понашања (што је скроз неефикасно).
riply riply 17:16 08.12.2014

Re: 1

looping
Mnogo dobar blog. Mada se ne slažem jedno 50%.

Iz razloga što spomenute nauke
написан је само да покаже колико области неуронаука, психологије и психоанализе, треба разматрати током једне свакодневне ствари, као што је физичко кажњавање.

nisu dovoljno razvijene da bi se primenjivale na vaspitanje dece.

Koja znanja,koje uvide,predlazes da koriste roditelji i skola do tada?
looping looping 08:53 09.12.2014

Re: 1

riply
looping
Mnogo dobar blog. Mada se ne slažem jedno 50%.

Iz razloga što spomenute nauke
написан је само да покаже колико области неуронаука, психологије и психоанализе, треба разматрати током једне свакодневне ствари, као што је физичко кажњавање.

nisu dovoljno razvijene da bi se primenjivale na vaspitanje dece.

Koja znanja,koje uvide,predlazes da koriste roditelji i skola do tada?

Bolje je pratiti intuiciju nego nedovršena istraživanja. Ako neko voli svoje dete neka mu pruži dovoljno ljubavi, štagod to značilo.
Još će se puno puta menjati mišljenje psihologa kada se bude videlo kako sadašnji zakoni deluju na vaspitanje dece.

Po logici stvari u razvijenim državama gde maltene nema fizičkog kažnjavanja dece rastu deca koja ne znaju za nasilje i gde nećemo imati teških krivičnih dela kao u državama gde se ovaj zakon ne sprovodi. Ali jedno je teorija psihologa a drugo je praksa.
Jaril Jaril 00:29 10.12.2014

Re: 1

Bolje je pratiti intuiciju nego nedovršena istraživanja.

Интуиција је облик невербалне и нелогичке когниције, засноване на претходним искуствима. Колико год и ја више веровао интуицији, јер је она искуственија од логике, треба је узимати са резервом, јер често је интуиција (осећај да тако треба) та која доводи до екстремног физичког повређивања. Тешко да ико седне, размисли и - закључи - да треба да умлати дете.

Интуиција даје свој "аутпут" у зависности од ранијих сусретања и искустава са концептом физичког кажњавања (или било ког другог елемента васпитавања), као и у зависности од личне емотивне реакције на тај коцнепт.

Моје мишљење у вези са психологијом је прво бити свестан докле се нешто зна и проверено је, а где се још увек не зна, и онда испробати, па ако ради супер, ако не ради трагати даље. У међувремену, увек буде много ситуација у којима интуиција даје одговоре, а опет бити свестан да они могу бити погрешни. Стално осцилирати између интуиције и знања.
looping looping 05:49 10.12.2014

Re: 1

Моје мишљење у вези са психологијом је прво бити свестан докле се нешто зна и проверено је, а где се још увек не зна, и онда испробати, па ако ради супер, ако не ради трагати даље.

Problem je što su ovde u pitanju deca. A ja sa njima ne bi nikad eksperimentisao ili isprobavao. Radije bi sledio intuiciju ili savete naših baka.
A psiholozi neka istražuju. Možda će jednog dana doneti zakon da po rođenju oduzimaju decu roditeljima i stavljaju ih u neko kontrolisano okruženje koje je "za njih bolje". Onda se selimo na vrh neke planine gde niko ne može da nas pronađe. Scenario za neki blokbaster.
riply riply 08:29 08.12.2014

hej

Predivan tekst Jarile...sviđa mi se što si proširio perspektivu priče i osmotrio je sa drugih pozicija.
Samo bih dodala, if you don t mind, da formiranje sebstva, pored razvoja govora ima svoje utemeljenje i u motoričkoj zrelosti djeteta, koje se oko godinu i po dana, samostalno udaljava od roditelja, čini par koraka, pa se vraća i baca u zagrljaj. To prvo ushićenje izazivano osjećanjem separacione anksioznosti(kombinacija straha i zadovoljstva) dovodi do poimanja da nismo ista osoba sa roditeljem.

I za one koji se više bave neuronaukama, mislim da je važno pored limbičkog mozga, uvesti i frontalni kortex(onaj prst na čelu ima puno veze sa tim)koji postaje kontrolor našeg ponašanja sa sazrijevanjem i učenjem i odgovoran je za egzekutivne funkcije- planiranje, analizu, sintezu, procjenu ponašanja...
arianna arianna 12:24 08.12.2014

Re: hej

samo da mahnem

odličan tekst
Jaril Jaril 13:15 08.12.2014

Re: hej

arianna

riply


Хвала вам на похвали тексту.

mislim da je važno pored limbičkog mozga, uvesti i frontalni kortex

И префронтални, и префронтални. Тај ми је омиљени. Он, мукица, последњи довршава мијелинизацију и то тек током пубертета, а у њему смештено све оно што се назива "цивилизацијом".
Hansel Hansel 15:54 08.12.2014

Re: hej

Само једно питање: зашто мислиш да је потребна оваква аргументација да би неко разумео да је физичко кажњавање погрешно? Ја одувек мислим да јесте, али чини ми се да постоји разлика између физичког кажњавања и злостављања под изговором кажњавања. Многе јавне, успешне, и, чини се, ОК личности кажу да су добијале батине и то ме мало збуњује, као да је то ипак био неки потребан коректив. Ја сам на батине као клинац реаговао различито: према оцу сам увек показивао инат и нисам хтео да се повучем никада, нити би биле делотворне, осим што би значиле буквално осујећење у нечему.
riply riply 17:10 08.12.2014

Re: hej

Jaril
arianna

riply


Хвала вам на похвали тексту.

mislim da je važno pored limbičkog mozga, uvesti i frontalni kortex

И префронтални, и префронтални. Тај ми је омиљени. Он, мукица, последњи довршава мијелинизацију и то тек током пубертета, а у њему смештено све оно што се назива "цивилизацијом".

Evo novija istrazivanja kazu da prefrontalni zavrsava rast u 25.i na osnovu toga predlazu da se npr polaganje vozackog ispita pomjeri na tu uzrasnu granicu
Jaril Jaril 20:07 08.12.2014

Re: hej

Evo novija istrazivanja kazu da prefrontalni zavrsava rast u 25.i na osnovu toga predlazu da se npr polaganje vozackog ispita pomjeri na tu uzrasnu granicu

Имаш ли линк ка инстраживању?
riply riply 07:48 09.12.2014

Re: hej

ne, nazalost. Procitala u casopisu National geographic
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:10 09.12.2014

ah

adolecenti i risk taking...

#1

#2

i
koga zanima:
give me a child until he is seven
Jaril Jaril 00:41 10.12.2014

Re: hej

Само једно питање: зашто мислиш да је потребна оваква аргументација да би неко разумео да је физичко кажњавање погрешно?


Зато што има још много оних који мисле да физичко кажњавање може бити и добра ствар.

Чак је и здравствено лоша ствар коју сам пропустио да напишем у тексту. Ако добро памтим, паљење амигдале повлачи и лучење кортизола. А кортизол је изразито разоран по организам.

Физичко кажњавање је стрес за дете и формира дете/човека чији је основни приступ животу кроз страх. А то тек може да буде проблем кад одрасте. И за то постоји неуролошка основа.

Људи од својих (погрешних) интуиција о свету, чини ми се, одустају једино под утицајем науке, изнете на популаран начин.
Jaril Jaril 00:48 10.12.2014

Re: ah

snezana mihajlovic
adolecenti i risk taking...

#1

#2

i
koga zanima:
give me a child until he is seven

Да ми видиш радост и како ми се цакле очи!
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:36 08.12.2014

.

zar nismo svi,kao klinci,samo ogledalo našeg okruženja? mene moje naučilo da je najzdravija dremka poslepodne i toga se slepo pridržavam i dandanas:)


Jaril Jaril 19:59 08.12.2014

Re: .

Неко је окачио Шенберга на блогу!

My job here is done.
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:28 08.12.2014

Re: .

:) a mislio si da je tvoj uticaj na nas minoran? vidiš kako si se prevario. eto,sve te izazivam da napišeš novi blog o klasičnoj ziki,ali ti ništa... samo filozofirašJaril Jaril 00:49 10.12.2014

Re: .

stefan.hauzer
:) a mislio si da je tvoj uticaj na nas minoran? vidiš kako si se prevario. eto,sve te izazivam da napišeš novi blog o klasičnoj ziki,ali ti ništa... samo filozofiraš


Шта ћу кад воулиим.

Каже ми кума да су мушкарци много захтевни. Сад је разумем.

'Начи, класика ит из.
gavrilo1 gavrilo1 17:15 08.12.2014

cuti gavrilo, cuti

Necu!

Resenje je zajednica.
Treba se vratiti na pocetak ljudskog postojanja, sagledati taj model.
Ljudi su oduvek ziveli u zajednicama i to im je olaksalo prezivljavanje i napredak zajednice.
Bili su bliski.
Danas je drugacije, drustvo funkcionise poput serije zemljotresa.
Zasto je to tako.
Jer drustvo se lako odrice pojedinca, misli to se nece ni osetiti.
Ali zapravo tu sve pocinje, ako dopustimo da jedan pojedinac ispadne iz zajednice zajednica se krece urusavati, menjaju se vrednosti u njoj.
Vise nije cilj unaprediti zajednicu vec boriti se za opstanak u njoj.
U toj borbi za opstanak, za ne biti sledeci koji ispada krece to sto ce urusiti celu zajednicu.

Dakle zakoni moraju biti u sluzbi odrzavanja zajednice, zastite svih pojedinaca u njoj.
Treba osloboditi straha ljude od ispadanja i bice ovo lepa zajednica.
Jaril Jaril 20:02 08.12.2014

Re: cuti gavrilo, cuti

gavrilo1

С ким ли се свађаш?
gavrilo1 gavrilo1 20:43 08.12.2014

Re: cuti gavrilo, cuti

Jaril
gavrilo1

С ким ли се свађаш?


Sa onim gavrilom
looping looping 09:03 09.12.2014

1

Jedna stvar se zanemaruje u ovom blogu. A to je uticaj sredine na razvoj deteta. Zapravo mi kada vaspitavamo dete ne radimo to u četiri zida gde držimo svoje dete do njegove 16 godine već u kombinaciji sa vaspitavanjem od strane sredine. Često vrtić i škola više vaspitavaju naše dete od nas samih. A i mi ga vaspitavamo da može da funkcioniše u datim sredinama, da se brani, da ne bude kilav inače će ga svi udarati po ušima itd. Ogroman broj roditelja ima ovaj problem.

Tako da hteli ne hteli ako volimo svoje dete mi ga vaspitavamo prema sredini u kojoj živimo (u svakom smislu) inače detetu nema opstanka.
jkt2010 jkt2010 09:14 09.12.2014

Re: 1

looping
Jedna stvar se zanemaruje u ovom blogu. A to je uticaj sredine na razvoj deteta. Zapravo mi kada vaspitavamo dete ne radimo to u četiri zida gde držimo svoje dete do njegove 16 godine već u kombinaciji sa vaspitavanjem od strane sredine. Često vrtić i škola više vaspitavaju naše dete od nas samih. A i mi ga vaspitavamo da može da funkcioniše u datim sredinama, da se brani, da ne bude kilav inače će ga svi udarati po ušima itd. Ogroman broj roditelja ima ovaj problem.

Tako da hteli ne hteli ako volimo svoje dete mi ga vaspitavamo prema sredini u kojoj živimo (u svakom smislu) inače detetu nema opstanka.

Uff.. ovde sam trebao da stavim onaj klip
looping looping 09:24 09.12.2014

Re: 1

jkt2010
looping
Jedna stvar se zanemaruje u ovom blogu. A to je uticaj sredine na razvoj deteta. Zapravo mi kada vaspitavamo dete ne radimo to u četiri zida gde držimo svoje dete do njegove 16 godine već u kombinaciji sa vaspitavanjem od strane sredine. Često vrtić i škola više vaspitavaju naše dete od nas samih. A i mi ga vaspitavamo da može da funkcioniše u datim sredinama, da se brani, da ne bude kilav inače će ga svi udarati po ušima itd. Ogroman broj roditelja ima ovaj problem.

Tako da hteli ne hteli ako volimo svoje dete mi ga vaspitavamo prema sredini u kojoj živimo (u svakom smislu) inače detetu nema opstanka.

Uff.. ovde sam trebao da stavim onaj klip

Kod mene u komentaru se nigde ne spominje da treba tući decu.

Meni ovaj lik uopšte nije smešan.
jkt2010 jkt2010 11:28 09.12.2014

Re: 1

looping
jkt2010
looping
Jedna stvar se zanemaruje u ovom blogu. A to je uticaj sredine na razvoj deteta. Zapravo mi kada vaspitavamo dete ne radimo to u četiri zida gde držimo svoje dete do njegove 16 godine već u kombinaciji sa vaspitavanjem od strane sredine. Često vrtić i škola više vaspitavaju naše dete od nas samih. A i mi ga vaspitavamo da može da funkcioniše u datim sredinama, da se brani, da ne bude kilav inače će ga svi udarati po ušima itd. Ogroman broj roditelja ima ovaj problem.

Tako da hteli ne hteli ako volimo svoje dete mi ga vaspitavamo prema sredini u kojoj živimo (u svakom smislu) inače detetu nema opstanka.

Uff.. ovde sam trebao da stavim onaj klip

Kod mene u komentaru se nigde ne spominje da treba tući decu.

Meni ovaj lik uopšte nije smešan.

Meni jest a izgleda i punoj sali (sa linka).
looping looping 11:38 09.12.2014

Re: 1

Meni ovaj lik uopšte nije smešan.

Meni jest a izgleda i punoj sali (sa linka).

Meni se čini da je to montaža posle snimljene emisije, ubačen smeh. Uobičajena stvar devedesetih. Ali neka je bar nekom zabavno.

Meni je ovo smešno.

mirelarado mirelarado 13:14 09.12.2014

Re: 1

Meni ovaj lik uopšte nije smešan.


Ни мени. Гледајући помислила сам како није ни тим америчким ревијалним комичарима лако. Много их је, а у инспирацији се оскудева. Код овога је баш танка.
jkt2010 jkt2010 03:08 10.12.2014

Re: 1

mirelarado
Meni ovaj lik uopšte nije smešan.


Ни мени. Гледајући помислила сам како није ни тим америчким ревијалним комичарима лако. Много их је, а у инспирацији се оскудева. Код овога је баш танка.

Pa OK, ovo je 8 minuta jedne predstave. Ima na YT kolko hoces, tip je dosta popularan.

Meni se čini da je to montaža posle snimljene emisije, ubačen smeh.

Nije. Imas na YT cele nastupe u halama tipa Kombank Arena...

E sad dal je smesno ili nije - to je individualno.
Kao sto bi trebalo da bude i vaspitavanje dece.
Drzava ce -mozda- moci i da mi kaze kako da vaspitavam sopstvenu decu, ali tek kad bude izdrzavala tu decu, kad se deca budu vracala kod drzave kad je frka (a ne kod mame i tate) itsl. Do tada, vi sa svojom radite kako mislite da treba a mene ostavite na miru. Tj ovaj i slicne zakone mozete da zadenete.

Sto ne znaci da mlatim decu, da im lomim prste ili da ih vezujem za radijator. Al ne dam ni da drzava maltretira mene. Sta znaci ovakav tupav zakon? Da svaka budala moze da cimne policiju i da te prijavi da radis nesto? Drzavni cinovnici vole moju decu vise od mene? Mrs bre.

A za nasilje (u porodici kao i van nje) vec imate zakone, pa ih primenjujte.

Heblavas Kalifornija.
mr.fogg mr.fogg 20:23 09.12.2014

Ovo nije trol

Poštovani VIP blogeru, molim Vas da obratite pažnju na katastrofu u Istočnoj
Srbiji koja se dešava u poslednjih 10-tak dana. Pokažite da ste VIP. Hvala.

Ova očajnička poruka poslata je na blogove objavljene u poslednjih 7 dana:
http://blog.b92.net/text/25003/Raskini-lanac-korupcije/
http://blog.b92.net/text/25000/25000/
http://blog.b92.net/text/24996/najbolji-tenis-na-planeti/
http://blog.b92.net/text/24994/Neuroze-sumornih-nedelja/
http://blog.b92.net/text/24993/Kako-zaista-izgleda-devojka-II-deo/
http://blog.b92.net/text/24992/Ko-sve-dobija-nagrade-za-afirmaciju-ljudskih-
prava/
http://blog.b92.net/text/24991/Cu-da-izadjem-u-Politike/
http://blog.b92.net/text/24990/Cija-je-nasa-kultura/
http://blog.b92.net/text/24989/Terapija-jutranja-urbanisticka/
http://blog.b92.net/text/24987/KARMAGEDON-U-PERIONICI-CARAPA-NA-ROMBOIDE/
http://blog.b92.net/text/24986/Lider-opozicije/
http://blog.b92.net/text/24985/S-kutijom-promenicu-svet/http://blog.b92.net/text
/24984/Ni-Kosovo-ni-Evropa-ni-Juzni-tok/
http://blog.b92.net/text/24983/4-am/
http://blog.b92.net/text/24982/Toblerone-afera/
http://blog.b92.net/text/24981/Bes/
http://blog.b92.net/text/24980/Suza-nisam-vredan/
http://blog.b92.net/text/24977/Biciklom-oko-sveta----Povratak-na-drum-ili-
Mjanmar-Burma/
http://blog.b92.net/text/24976/Gosn-Verbicu-imate-minut/
http://blog.b92.net/text/24974/Roditelji-procitajte-vise-puta-i-razmislite-svaki
-put/
http://blog.b92.net/text/24973/SIFRA-F/
http://blog.b92.net/text/24972/Osobe-sa-integritetom/
zilikaka zilikaka 21:25 09.12.2014

Re: Ovo nije trol

Poštovani VIP blogeru, molim Vas da obratite pažnju na katastrofu u Istočnoj
Srbiji koja se dešava u poslednjih 10-tak dana.


Upravo smo o ovome kod kuće diskutovali.

Ako dozvoliš, ja to ne bih nazvala katastrofom, ni blizu.

U pitanju je elementarna nepogoda koja za posledicu ima nestanak struje.

Da se razumemo, kad je Majdanpek bio bez struje, to jeste bilo više nego ozbiljno.
To zato što ljudi tamo žive uglavnom u zgradama, priključeni su na daljinsko grejanje i gotovo sigurno nemaju alternativu.
Ne nabavlja se preko noći ogrev i peć, pod uslovom da postoji rupa - odžak gde da se priključiš, a baška što recimo ni novac iz banke nisi mogao da podigneš, da se snađeš.

U takvim zgradama bez struje, ne rade pumpe za grejanje ni za vodovod.
Baška što postoje bolnice, vrtići, škole...gde opet ne možeš na brzinu nešto da improvizuješ.

Sada, koliko sam u toku, struje nemaju sela.
Po selima se ljudi po pravilu greju na čvrsto gorivo, a često tako i kuvaju.

Da ne budem gruba pa da konstatujem da su neki od njih struju prvi put i dobili pre desetak godina.
Evo, čak ilustracija jednih vesti izgleda ovako.
Po meni, tipična slika.Da se razumemo, ne znači da tim ljudima struju ne treba dovesti, ali ne znam da li imaš predstavu šta znači probijati se po nepristupačnim terenima, bez pomoći mehanizacije (jer tamo ne možeš da prođeš) i podizati stubove ili popravljati pokidane vodove okovane ledom, pri čemu svaki čas glavu rizikuješ.
Ja imam nešto terenskog iskustva u daleko pitomijim uslovima, i jako ih razumem.

Dakle, po meni, najpametnije što država može da uradi je da:

U te krajeve terenskim vozilima ili helikopterima uputi pomoć u lekovima, pre svega, da evakuiše zdravstveno ugrožene.
Trebalo je još nešto, al niko nije.
Da su savetovali ljude da iznesu zamrzivače i stave ih pod neku šupu, na otvoreno, sa sve sadržajem, velika je verovatnoća da bi i ono u njima ostalo koliko-toliko sačuvano.

Naravno, agregati za vodovod, ako ga imaju, ili bar za po jedan hidrant u kraju, a ostalo...pa moraće da sačeka. Priroda je ipak jača.

...i nemoj da nekom padne na pamet da mi podmeće da delim ljude na urbane i ruralne. Ovo je stvar zdravog razuma.

Jaril Jaril 00:52 10.12.2014

Re: Ovo nije trol

mr.fogg

Ових дана сам потпуно изолован од медија, и сад први пут чујем да уопште постоји овај проблем.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana