Društvo| Gradjanske inicijative| Moj grad| Politika

Ko je čovek sa 800 evra i zašto ne sme da se (o)pere?

Biljana 77 RSS / 21.12.2017. u 11:47

Pre nekog vremena predsednik Srbije objasnio je u intervjuu za Insajder mehanizam sedimo nas dvoje u kafani i onda našoj sreći dođe neko sasvim treći sa 800 evra. I tako 6 789 puta. Objašnjenje, takvo kakvo je, izgleda da je građanima Srbije i medijima sasvim plauzibilno i od cele priče osim povremenih duhovith opaski na društvenim mrežama nije ostalo ništa.

Pre nešto malo manje vremena  GG “Lokalni front” iz Kraljeva  koja ima 5 odbornika u kraljevačkoj skupštini došla je do zanimljivih podataka vezano za temu finansiranja predsedničke kampanje. Umesto “čoveka sa 800 evra u kafani” pojavio se gradonačelnik Kraljeva kao potpisnik ugovora o delu. Povezana su “neka lica sa nekim licima” i ispostavilo se da su uvidom u pomenute ugovore koje je u ime u gradske vlasti potpisivao gradonačelnik  i njihovim upoređivanjem sa spiskom donatora Agencije za borbu protiv korupcije našli direktna poklapanja u bar polovini slučajeva. Sve ovo, ugovore i spisak donatora, Lokalni front je predočio lokalnoj televiziji koja je o tome napravila prilog. Argumentovano, činjenicama i dokazima na papiru potvrdili su ono što svi znamo: da se novac iz budžeta lokalne uprave na taj način izvlačio i prelivao na račun za stranačku, odnosno predsedničku kampanju. I ne samo to, već da se isti ljudi, stranački podobni, šetaju kroz projekte gradske uprave među kojima se ne može ustanoviti smislena veza.

Ceo prilog možete da vidite na ovom linku.

Nikom od medija koji imaju nacionalnu pokrivenost ova tema nije bila posebno zanimljiva, iako je sasvim sigurno daleko do “lokalne priče” jer je isti mehanizam sasvim sigurno primenjivan i u ostalih par hiljada slučajeva.

Jedini ko je objavio tekst na temu je Insajder, ali na moje ozbiljno iznenađenje tekst je od pranja novca za kampanju postao neka vrsta pranja kraljevačkog gradonačelnika. U maniru režimskih prenošenja saopštenja vladajućih partija kao reakcija na saopštenje neke opozicione ili građanske inicijative koja se nigde i nikad ne prenese, tekst je naslovljen:

Gradonačelnik Kraljeva za Insajder: Ne znam da li su donatori SNS-a, ali o partijskom zapošljavanju nema govora

Počinje sa: Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić u izjavi za Insajder tvrdi da zapošljavanje preko ugovora o delu u gradskoj upravi u Kraljevu nema nikakve veze sa tim da je možda reč o istim ljudima koji su donirali predsedničku kampanju Aleksandra Vučića ove godine,  a zatim: Podsetimo, Pokret Lokalni front iz Kraljeva prošle nedelje je izdao saopštenje u kome izražava sumnju da SNS izvlači budžetska sredstva u stranačke svrhe preko ugovora o delu koje gradska uprava potpisuje se osobama koje su donirale predsedničku kampanju Aleksandra Vučića.

Dobra novinarska praksa* nalagala bi da se u tekstu nalazi makar deo konferencije za novinare Lokalnog fronta, link ka istom ili ka postojećem snimku lokalne televizije. Umesto toga, čitava priča svedena je na dve rečenice, dok u ostatku teksta u 7 pasusa gradonačelnik Kraljeva objašnjava da ne zna, da nije, da spisak nije ni pogledao, ali da “nema govora o stranačkom zapošljavaju”. Ostatak teksta su već poznate činjenice iz famoznog intervjua i ranijih istraživanja BIRN-a.

Ja nisam novinar i kad kažem “dobra novinarska praksa” pre svega imam na umu etičku komponentu.

U svakom slučaju, ovaj tekst je pred vama, ne iz razloga što bih nekoga da učim njegovom poslu, već zato što želim da ova priča oko izvlačenja budžetskog novca, našeg novca i davanja u ruke ljudima koji su vlasnici sveg u Srbiji, pa i dostojanstva, ljudskog i profesionalnog, bude ispraćena onako kako zaslužuje. Jer je zaista važna. Ma koliko da smo nemoćni da uradimo išta sem toga da je ispričamo.

 




Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:14 21.12.2017

Zdravo!

Drugar!
Biljana 77 Biljana 77 12:17 21.12.2017

Re: Zdravo!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:26 21.12.2017

Ja

Nemam ništa pametno da kažem za Lokalni Broadcasting al' će se bijem ako treba.

dirtyharry dirtyharry 14:17 21.12.2017

Re: Ja

Srđan Fuchs
Nemam ništa pametno da kažem za Lokalni Broadcasting al' će se bijem ako treba.

Isto tako
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:32 21.12.2017

Re: Ja

Di si ti, Harika, u kojem belom svetu si sada?
narcis narcis 15:25 23.12.2017

jebiga

vlas nedobi na izdržljivos, nemoš mi tolko da prigovaramo kolko ona može da neizignorira.
Черевићан Черевићан 17:55 23.12.2017

Ne znam da li su

davanja našeg novca u ruke ljudima ..... pa i dostojanstva

(не)дај Боже бити власт
поштовање некад, част,
данас игра Партијаца
изазов је због новаца
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:13 23.12.2017

Re: Ne znam da li su

Samo je čudno, dobro izuzev Kraljevčana, i još par ekipa, u kojoj komi je SRB? Bg ladno otvoreno potkradaju i - ovi ništa?!

misha.m misha.m 10:03 25.12.2017

Re: Ne znam da li su

Черевићан
davanja našeg novca u ruke ljudima ..... pa i dostojanstva

(не)дај Боже бити власт
поштовање некад, част,
данас игра Партијаца
изазов је због новаца

Moj profesor istorije u Gimnaziji je govorio:
"Ko ima Vlast, taj ima Čast i Mast!"
Tada ga nisam potpuno razumeo.
Od'90-tih naovamo mi je sve jasno.
misha.m misha.m 10:04 25.12.2017

Re: Ne znam da li su

Srđan Fuchs
Samo je čudno, dobro izuzev Kraljevčana, i još par ekipa, u kojoj komi je SRB? Bg ladno otvoreno potkradaju i - ovi ništa?!

Jaka je ansetezija.
A trgovina bedom i siromaštvom je uvek unosan politički posao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana