Ekologija| Hobi| Sport| Zabava| Život| Životinjski svet| Životni stil

Sportski ribolov za početnike i ostale ( III )

Unfuckable RSS / 08.09.2008. u 18:46

   "...a u ruke Mandušića Vuka...." - Šta koristimo za sportski ribolov ?

  Danas uopšte nije problem doći do kvalitetnog i relativno jeftinog pribora. Ali sedamdesetih, to je bio – podvig : po moj prvi štap "Cormoran" sive boje, morali smo otići čak (a tada je to bio puuut) u Pančevo. U Beogradu nije bilo ničeg pametnog (...!) – osim par polupraznih prodavnica "Lovac", a ljudi koje je ribolov zanimao – bukvalno su se snalazili.
 

   Tada je stolovalo par "glavnih" brendova : DAM (Nemac : ozbiljno!), Shakespeare (trebalo bi da je Englez, ozbiljno takođe), nešto malo Germine, Mitchell (Francuz : mlako) i smehotresni, tada čehoslovački (sada japanski), Ryobi... nešto malo Cormorana, i kasnije Daiwa i Shimano. Naći teleskopski štap bilo je ravno bingu. Uglavnom su bili dvodelni, drveni ili od staklastih vlakana (urlik tehnologije tada) i poprilično nefunkcionalni. Danas je u igri milijun brendova, štapovi su listom teleskopski koji se mogu spakovati u džep od jakne, napravljeni od carbonfibera kojim možete podići omanjeg slona – i nema lošeg.  
Najgore je, u stvari, nemati štap... - jer on je vaša produžena ruka i velika pomoć – ili odmoć, zavisi od spretnosti.
  Štapove, kao i ribe (ili ljude), delimo na lake, srednje i teške. Lično, više volim lakše štapove, pošto ribolov treba da bude zadovoljstvo, a ja ga u dizanju tegova ne nalazim. Početnici će, razumljivo, uzeti laki štap za pecanje kedera - bele ribe. I ne samo oni : svaki iskusni ribolovac ga ima, jer nekome je keder zabava, a nekom – sredstvo da se dođe do Kolosa. Ovi štapovi obično nemaju vođice za najlon, mogu biti dugi i po 8m, zbog lakoće su omiljeni na takmičenjima, pa otuda i nadimak : "takmičarci". Odlično će poslužiti za lov sitnih kedera, ali i babuški, deverika i ponekog šarana koji tu "naleti" međ' sitnuriju. Praktična strana koja Početnicima olakšava život se ogleda u tome što nema kompleksnog zabacivanja, kao sa mašinicom, nego se peca "na zamah" – koliki je štap, toliki je najlon. Više najlona se može namotati na poseban kalem, ukoliko je to zaista neophodno, ali moje iskustvo govori da je to samo autoput u upetljavanje. Nepraktična strana može biti njihova dužina. Pazite se granja iznad vas.
  Srednjim štapovima lovimo krupniju ribu, logično je da su kraći od "takmičaraca" – negde do 3,5 - 4m i kod njih je obavezno imati mašinicu – što ih dodatno otežava. Tu se, prevashodno gleda elastičnost ("akcija") u odnosu na namenu štapa, a sve to opet u odnosu na naše navike – tj koju ribu lovimo i kojim mamcem : Neko voli da varaličari sa "tvrđim" štapom, neko sa onim "mekšim", nekoga plovak bolje "sluša" sa tvrđim, a neko bolje "čita dubinac" pomoću mekšeg štapa. Stvar navike i ukusa : Definitivno sam ljubitelj srednje krutih štapova zbog sigurnije "kontre".
   Pošto ne pecamo, još uvek, kitove po Srbiji – a jesetre i morune po Dunavu su daleka prošlost - veoma kratko o teškim štapovima : kraći, teži, sa još debljim vrhom, spremni da se nose i sa Spilbergovom ajkulom. Nepotrebni.
   Sledeća stvar koju treba da imate je mašinica. Na njoj stoji jedno 50 - 100m najlona, i ona služi da mamac, koji je na kraju tog najlona, "odbaci" baš tamo gde želite. U drugoj fazi služi da taj najlon, sa – naravno - ogromnom ribetinom na drugom kraju, koja sve radnje radi - samo ne sarađuje - uredno i sigurno namota nazad na kalem, a ribu do obale. 
Opet milijun brendova i milijun namena. Nekada su se mašinice zaista razlikovale. Šekspir i DAM su bili glavni rivali i definitivno, odličan ali pomalo skup izbor – do pojave Japanaca. Štedeo sam pare zaista mesecima da bi ostvario svoju veliku želju : DAM 330 Quick finessa,najbolja ikada napravljena mašinica, koja me je čekala i dočekala u izlogu tadašnjeg "Slovenijašporta". I danas radi kao – sat, i verovatno vredi pravo malo bogatstvo. Možete izvući grdosiju od 10kg a da ruka kojom "motate" to ne oseti. ("...Nemac napravio..."). 
Posedovanje ovakve naprave zahteva malo vežbe, koja se svodi na rad kažiprstom i tajming puštanja najlona u momentu ispravljanja štapa prema napred. Trebaće vam oko 5 minuta da uvežbate. Ako ne kontrolišete šta radite i kako motate – naročito kada opterećenja sa druge strane nema – lako dolazi do zapetljavanja. Trebaće vam sat vremena, a možda i makaze, da odpetljate. Mašinice isto postoje lake, srednje i teške - Iako svaka može, skoro pa da povuče automobil. 
   Najbitnija stvar kod mašinice je kočnica za najlon. Ako je previše stegnete – jak udarac velike ribe može pokidati najlon ili čak – polomiti štap. Ako je previše otpustite – riba vam izvlači najlon sa kalema, i u momentu udarca možda ne dobije dovoljnu kontrasilu koja bi je zakačila. To "tvikovanje" kočnice je jedna od bitnijih stvari i veština, čak i tokom samog izvlačenja ribe, naročito velike. Zahteva prisebnost, razmišljanje i iskustvo.
  Spomenusmo najlon. Direktna veza sa ribom, nit na kojoj visi: ili vaš Trofej ili buduća Tema za Priču. On povezuje mašinicu i štap (vašu ruku) s jedne strane - i udicu s mamcem, a kasnije i ulovom. Prolazi kroz sve one "vođice" na štapu, pruža se po vodi, ne voli žar cigare i obožava da se upetlja. 
  Izbor je širok : od najtanjih do najdebljih – zavisi šta lovimo. Plašljive ribe ne treba dodatno onespokojiti debelim belim najlonom u tamnoj vodi. Ali tanak najlon vam nije izbor ako ste na udicu stavili rovca i čekate soma od bar 20 kg, uostalom – njega je baš briga za debljinu vašeg najlona, njega zanima mamac. Dakle – mirne ribe, biljojedi : tanji najlon, bez obzira što na njemu piše da mu je nosivost 2-3kg. To se odnosi na "mrtav teret", i takav najlon može bez problema dovući do obale i trostruko težu ribu. Uostalom, upecajte vi prvo taj komad od 2-3kg, pa ćemo lako za najlon....Deblji najlon za grabljivice, ali mislim da je 0,30mm debljina sasvim dovoljna. Ono što je bitno da znamo je da su čvorovi, koji jesu ponegde neizbežni, najslabija mesta na najlonu, i zato je potrebno da ih bude što manje.
  Na kraju najlona, nalazi se mamac sa udicom....Udica, dakle : 
Od belih, "zlatnih", crnih, čeličnih, žičanih (svojevremeno),"smuđarki" sa par zareza na vratu, sa pločicom ili alkicom (za one koji ne znaju da vezuju) dvokrakih, trokrakih....velikih i malih. Danas ih uglavnom dobijate u kompletu i vezane. To je lepo, jer ako "predvez"(deo najlona koji vezuje udicu) kojim zloslučajem pukne, imate koga da psujete. Bitno je da vam predvez bude od tanjeg najlona nego što je osnovni u slučaju kačenja udice za neku prepreku u vodi. Lakše će se pokidati, tj. ako bez nečega morate da ostanete – bolje da to bude samo udica nego još i 30m najlona sa plovkom.
Upravo na mestu vezivanja predveza i glavnog najlona nalazi se to kritično mesto – čvor. Radi se, u stvari, o spoju dve omče : jedna je od predveza sa udicom, a druga potiče od osnovnog najlona (iznad nje su, obično plovak i olovo, kroz koje je osnovni najlon provučen, pa tek onda vezana omča). Dakle : 3 čvora. 
  Neko staro pravilo glasilo je da je "velika udica za veliku ribu". Nije da ne važi, ali napecao sam se i krupnijih riba - naročito opreznijih – sa manjim udicama, ali definitivno, može se desiti da ne zakačite "zicer" veliku ribu ako vam je udica premala. Ovo naročito važi za grabljivice, koje po pravilu, agresivnije kreću na mamac. Takođe, sa velikom udicom kedera nema šanse da zakačite, jasno je. Dvokrake i trokrake udice služe skoro isključivo za lov grabljivica. Nisam njihov preterani ljubitelj – osim kod štuka, jer više volim potpuno sakrivenu udicu. Diskretan je moje srednje ime.
  Na udicu se, naravno, stavlja - mamac. To je ono što pokreće riblji svet. Dele se na žive i nežive, prirodne i veštačke. Izbor zavisi od ribe i doba godine. Biljojednim ribama i kederima nudimo hleb, "valjak" (milion recepata, više nego za picu, postoji za ovo testo - prokuvano u vodi sa raznim aditivima), crviće, crvenu glistu, ponekad kukuruz. U proleće i jesen bolje je nuditi živ mamac – crv, glista - ali nije pravilo. Klen, recimo – jede šta stigne : od malecnih uzanih kedera, žaba, parčeta ribe, preko hleba, valjka, trešnje, skakavca, do crva i glista. Plus udara uredno na varalicu ili veštačku mušicu, bez kompleksa. Ali, u proleće i jesen će pre krenuti na živ, "mesnatiji" mamac, kao i većina riba.
  Grabljivice prevashodno traže živ mamac ili veštački koji podražava živ mamac : dakle – što veći keder, veći je i ulov. To treba imati na umu kada smo na "bandarskim vodama" jer ovi razbojnici mogu da nam upropaste lov na štuku malim kederom, do kog smo jedva došli. Somovi vole i rovca, žabicu, crnu glistu, parče ribe....samo da je što razbarušenije i što smrdljivije. Smuđu nudimo varalicu, uzanog belog kedera  ili isečenu "šlajfnu" kedera sa očuvanom krljušti koja će belasati u tekućoj vodi. Mnogo njih došlo je baš na "parče" , kako to ribolovci kažu. 
  Priča o mamcima nema kraja, jer ni potencijalni spisak mamaca nikada nije konačan : autor se ne jednom našao u "snalazećoj" situaciji i (situacije biraju ljude) spoznao da čak i parčence kore paradajza može dati zapanjujuće rezultate (dokaz da ribe najviše vole crveno, žuto i oranž), što ga je odvelo dalje ka bezobrazluku koji je iskazan nuđenjem potpuno prazne "zlatne" udice klenovima i crvenperkama u relativno mutnoj vodi, ali na osunčanom mestu jedne slovenačke rečice.....neponovljivo, naročito kada imate 13 godina.
  U priči se već pominjalo, ali da nabrojimo i prateću, a neophodnu opremu : 
Plovak. Izrazito bitna stvar, predstavlja vaš radar i indikator dešavanja pod vodom. Kad naučite da "čitate" ponašanje plovka završili ste pola posla oko pecanja u Srbiji, a i šire. Opet : laki, srednji i teški. Lično preferiram duguljaste i lakše, ne preko 7cm. Bitno je da budu potopljeni oko 2/ 3 u vodu (ima izuzetaka) – što se postiže opterećenjem sitnim olovom različitih dimenzija - da riba ne bi osećala prevelik otpor kad povuče mamac. Naravno da plovak za štuku mora biti zdepast i jači da bi izdržao težinu kedera. Nekada je zabavno pecati i bez olova : plovak samo leži na vodi, mamac sporo tone, a kederi se "biju" oko njega – a kad plovak "krene" u jednom pravcu – to je vaš momenat i imate sretnog dobitnika. 
Od opreme još koristimo : metalne sajlice (za lov grabljivica sa oštrim zubima) na koje se direktno kači udica, varalice – veštačke imitacije ribica napravljene od različitih materijala (danas silikona pretežno), čuvarku za ribu u koju odlažete ulov, meredov – mrežu za prihvatanje krupnije ribe (podseća na mrežu za leptirove), čerenac – četvrtastu mrežu za lov najsitnijih kedera, držače za štapove, makazice, klešta za lakše vađenje udice.... 
Ostalu potrebnu opremu otkrićete sami, sticanjem iskustva i razvijanjem sopstvenog ribolovačkog "profila".

(U sledećem nastavku : How to... - načini ribolova)  Komentari (163)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

die hard die hard 19:07 08.09.2008

Ovo se bre naplacuje...


... a ti know-how delis zadjabe.Dobar covek, nema sta :))
Unfuckable Unfuckable 19:10 08.09.2008

Re: Ovo se bre naplacuje...

ja sam već pomislio da svi gledaju Dnevnik ; )))))))))))))))))

...a za prvog :(džaba je najbolje !)
die hard die hard 19:09 08.09.2008

Divno podsecanje na prapocetke ...


... velki pozz
Unfuckable Unfuckable 19:11 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

hvala tebi na poseti & strpljenju.
Ova pisanija u nastavcima umeju da budu zamorna, predpostavljam.
Ali, kada sam već krenuo - valjda doterati do kraja kako treba
velikiigi velikiigi 19:17 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

Srbi,nadjite i pogledajte - DIGITALNI ANDJEO !!!

ovo je samo delic istine : http://www.youtube.com/watch?v=GgKzwWQHTEI
Unfuckable Unfuckable 19:19 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

Hvala velikiigi, bumo pogledali,
samo neka mala posla ovde da obavimo .....
die hard die hard 19:37 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

hvala tebi na poseti & strpljenju.
Ova pisanija u nastavcima umeju da budu zamorna, predpostavljam.
Ali, kada sam već krenuo - valjda doterati do kraja kako treba
*novo


Ma, naravno da treba, ja uzivam u ovim postovima.Ko voli pecanje ( vise volim nego fensi ribolov ) mora da prisustvuje ovde.Teraj dalje.Ne volim da zvucim idolopoklonicki, al teraj dalje :))).
Unfuckable Unfuckable 19:49 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

diehard, počinjem da crvenim ki curica....
hvala.
će teram, naravno
ivana23 ivana23 20:02 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

Unfuckable Unfuckable 20:04 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

evo vam, koleze slika i prilika klasičnog mušičarskog pribora za lov na pastrmke i lipljane. Uvek će imati neki starinski šmek.....
Sjajno
thanks 2 miss Jordan
ivana23 ivana23 20:12 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

Unfuckable Unfuckable 20:22 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

odmah da dodam : ovo ovako lepo izgleda - iako smo u 21 veku - jer su Englezi "do ušiju" u mušičarenju...
Svaka čast US tehnologiji & praktičnosti, sonarima i ostalom - ali ovo je - stil
ivana23 ivana23 20:29 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

margos margos 21:53 08.09.2008

Re: Divno podsecanje na prapocetke ...

Budimac Budimac 19:29 08.09.2008

Suuuper!!!

Stigoh do polovine ali ne odoleh da ne pohvalim i ne preporučim. Idem da dočitam. Preporuka ko kapija!!!
Unfuckable Unfuckable 19:30 08.09.2008

Re: Suuuper!!!

trudimo se, trudimo
keyword : strpljenje
Oni koji pecaju - znaju za to
ivana23 ivana23 20:04 08.09.2008

Re: Suuuper!!!

margos margos 19:35 08.09.2008

:))))

Pročitah i ja. Lahko pisano. I edukativno.
Bravo!
Unfuckable Unfuckable 19:40 08.09.2008

Re: :))))

'ajd' da se "izjadam" :
pričajući nedavno u jednom većem društvu, tj objašnjavajući jednom klincu koga je ponešto od ovoga zanimalo, dobih komplimenat od jedne ozbiljne tete (sličnih godina mojim, ali - ozbiljna, rekoh...) da je prosto fantastično držati u glavi "toliku količinu bespotrebnih informacija"
"Wow, jbt - pa ovo je za Blog" pomislih iste sekunde ; ))))) (postiđen, naravno....)
margos margos 19:48 08.09.2008

Re: :))))

"toliku količinu bespotrebnih informacija"

Wow.... teta si je dala dosta slobode da tebe, dečko, ocenjuje i tvoje sadržaje.

Bila sam pre nekog vremena 'poštar' za nekakvu specijalnu mašinicu koja je iz Amerike stigla do Skoplja, pa sam je ja tamo preuzela da donesem za BG. Naravno, nisam otvarala pošiljku, ali kad je drug došao da je preuzme, usledilo je kratko predavanje o posebnosti i savršenoj mehanici dotične mašine. I opravdanost cene i čitave organizacije od-do i mog angažmana.
Meni je samo ona lepo izgledala i pomislih da je šteta da jednog dana, zbog vode, zarđa.
die hard die hard 19:49 08.09.2008

Re: :))))

da je prosto fantastično držati u glavi "toliku količinu bespotrebnih informacija"


Najlepse je imati takve ( nekima nepotrebne ) informacije u glavi.To se bas ceni u vecim drustvima.Nekad i smeker ispadnes :).
die hard die hard 19:51 08.09.2008

Re: :))))

Meni je samo ona lepo izgledala i pomislih da je šteta da jednog dana, zbog vode, zarđa.


Te takve dear M ne rdjaju gotovo sigurno.I lepo sto si makar kao posrednik doprinela boljem pecanju u Srbiji.Pozz
Unfuckable Unfuckable 19:54 08.09.2008

Re: :))))

pa nije mi jasna cela ta situacija : mislim da mi se možda udvarala ?!?!?!
Ili, da nastavim po klinački, da joj je možda samo malo krivo - jer, tek kasnije sam spazio facu pomenutog Klintza u odnosu na njen komentar.
To je bio....pogled tipa : "Pa ti, woman - baš ništa ne kapiraš, je l' ?"
Ekšli, bilo je malo dosadno tamo... - i momčić je došao sa svojim pitanjima kao dar sa neba.
Bar nešto korisno da se uradi, kad čoveka već zanima topic

ps : to ne hrđa, Margita.
Moj quick, sada je star oko 30 godina i nema trunku hrđe. Nematz je to pravio
die hard die hard 20:01 08.09.2008

Re: :))))

pa nije mi jasna cela ta situacija : mislim da mi se možda udvarala ?!?!?!


Evo, klasican primer kad autor krene da troluje sopstveni tekst!No, ima i toga , nadje se.
margos margos 20:01 08.09.2008

Re: :))))

doprinela boljem pecanju u Srbiji.

Hvala ti. Ajd' da iskoristim Dekin blog da se malo falim. Pokušavala jednom prilikom jedna prijateljica da otkrije šta to mene ne bi zanimalo i ne bi mi bilo interesantno pa reče 'Znam, novozelandski kriket...' pa posle deset sekundi kaže 'Ma jok... ti bi i tu našla nešto zanimljivo.'

Prosto, svesna sam da mi je malo vremena da sama sve otkrivam. I uvek se obradujem kad neko pitko i interesantno predstavi nešto specifično zašta ja verovatno neću imati vremena u ovom životu. A ako ipak odlučim da tome posvetim vreme, pažnju i energiju - srećna sam da imam koga da pitam za pomoć.

PS Nadam se da ona mašinica neće zarđati... rabljena je mesec dana na Moravi ovog leta - baš ću da pitam za njeno zdravlje:)
nsarski nsarski 20:13 08.09.2008

Re: :))))

pa ovo je za Blog"

Unf, druze, razvio si neobican uslovni refleks! Ovo je vec za strucnjake. (Ja vec bio - kazu, OK si, idi kuci bloguj!) :)))
margos margos 20:14 08.09.2008

Re: :))))

ps : to ne hrđa, Margita.

A kisele kiše? A fabrike? A polucija?
Ne mog' da verujem....:))))
A mogu da verujem da ti se udvarala.... Klinci su sada in kod teta....
Unfuckable Unfuckable 20:27 08.09.2008

Re: :))))

Unf, druze, razvio si neobican uslovni refleks! Ovo je vec za strucnjake.


da znaš....
mislim da mi je inicijalna ideja bila da napišem nešto o pojedinim "ultraozbiljnim" Tetama (Mother kao titula included...- ono : nabavljeno) ....tu negde oko 40yr old i njihovom pogledu na Svet & Nikogoviće kao što sam ja, ali sam ubrzo shvatio da je pecanje daleko zanimljivija i pozitivnija tema - a i manje su šanse da ispadneš nikogović ; ))))))
.....a i bolje mi ide, cijenim
nsarski nsarski 20:30 08.09.2008

Re: :))))

napišem nešto o pojedinim "ultraozbiljnim" Tetama

E, u ovome te zesce podrzavam. Bar da iz prve ruke dobijem izvestaj o promenama u lokalnoj fauni, da se ne iznenadim kad se sa njom suocim. Ili je sve isto kao i prije?
ecce-florian ecce-florian 20:34 08.09.2008

Re: :))))

Moj quick, sada je star oko 30 godina i nema trunku hrđe. Nematz je to pravio

ovaj ili ovaj stariji
Unfuckable Unfuckable 20:36 08.09.2008

Re: :))))

pazi, dogodile su se mutacije - to je neka moja procena (sva ta zračenja, sav taj tv, sav taj style.....).....spremi pancir ; )))))
ili bar : dobre nerve
ivana23 ivana23 20:38 08.09.2008

Re: :))))

Otkud vam odjednom ta ijekavica? Mislim, ne smeta, ali mi je neobicno...

Unf - cijenim

Nsarski - prije

nsarski nsarski 20:40 08.09.2008

Re: :))))

Otkud vam odjednom ta ijekavica? Mislim, ne smeta, ali mi je neobicno...

Ja mislio to je trend, pa reko' da ne budem upadljiv:)) A i cini mi se da je to iz neke pradavne pesme (sve je isto ko i prije, ili tako nekako...)
margos margos 20:42 08.09.2008

Re: :))))

ivana23
Otkud vam odjednom ta ijekavica? Mislim, ne smeta, ali mi je neobicno...Unf - cijenimNsarski - prije

Nedostaje na sličici jedna ajkulica u međunožju da bude do jaja i do bola.
Pujpujpuj... Š A L I M SE, mamemi...
ivana23 ivana23 20:46 08.09.2008

Re: :))))

Ja mislio to je trend, pa reko' da ne budem upadljiv:))


:)))))))))))
Unfuckable Unfuckable 20:47 08.09.2008

Re: :))))

ti džordanka baš ne pratiš pažljivo....zamijećujem
pa ja odavno - na radost & zabavu sopstvenu - ubacujem u svoje uradke šta god stignem, a učini mi se simpatično ili zvučno za datu situaciju.
Dakle : i laloški, i slang, i šatrovački, malo forumaškog (LM, qq , choojem...) i ijekavice sa akcentom na hrvaštinu - meni se to svidža kod menekaotakovog
nsarski nsarski 20:50 08.09.2008

Nego, da ne dangubimo...

Kaze Hemingvej: ima dva nacina da se spremi pastrmka - dobar i los.

Ja je upravo pravim na dobar nacin, taman da rucam dok ne pocne Skotsko-Svajcarski rat. Ovako:
Par reznjeva mesnate slanine isprziti. Sa njom prodinstati, kratko, i malo mladog luka. Kad je to gotovo, pastmku napuniti tom slaninom i lukom, zatvoriti cackalicama ili koncem, uvaljati u kukuruzno brasno (sto mekse). Prziti tako nadevenu pastrmku na masti koja je ostala od slanine (moze se prema potrebi dodati jos malo masnoce - ulje, na primer) na tihoj, tihoj vatri.
Posluziti sa barenim krompitrom i limunom.
ivana23 ivana23 20:51 08.09.2008

Re: :))))

ti džordanka baš ne pratiš pažljivo....zamijećujem


Pratim, pratim... Bilo mi neobicno sto to uradiste obojica, jedan za drugim :))

Sta kazes na ovo?

Unfuckable Unfuckable 20:54 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

hehehe šarski....ček malo :
a trans masti - jel su ove tvoje (kako ono beše....) cis ili trans ?
meni zvuči baš za padanje u trans ; )))))))
margos margos 20:59 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

Kaze Hemingvej: ima dva nacina da se spremi pastrmka - dobar i los.

ivana23 ivana23 21:01 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

Zasicene (lose) - holesterol skace k'o lud :)))
nsarski nsarski 21:05 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

a trans masti - jel su ove tvoje (kako ono beše....) cis ili trans ?

C'mon Unf! Sve ima svoje mere i granice, nemojmo biti iskljucivi:))
Unfuckable Unfuckable 21:12 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

dakle ide spika ljubiteljima zdrave ali neukusne hrane :

don't shit about cis, try this !
ivana23 ivana23 21:12 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

nsarski nsarski 21:20 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

ivana23
Bertolli

Twiddly, moram da te razocaram, ali Bertolli je jedno od najgorih maslinovih ulja. Ovde imaju monopol, ali to je kao McDonalds sto ima monopol.
Najbolja su Grcka, KIparska, Argentinska, po mom misljenju. I ona Dalmatinska od kad sam bio mali, ali to su male proizvodnje, ko dobre rakije u Sumadiji.
Budimac Budimac 21:24 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

Kad smo kod maslinovog ulja ne mogu da odolim da se ne hvališem ali već dve godine koristim isključivo maslinovo ulje od mojih maslina :)))
ivana23 ivana23 21:32 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

nsarski

ivana23BertolliTwiddly, moram da te razocaram, ali Bertolli je jedno od najgorih maslinovih ulja. Ovde imaju monopol, ali to je kao McDonalds sto ima monopol. Najbolja su Grcka, KIparska, Argentinska, po mom misljenju. I ona Dalmatinska od kad sam bio mali, ali to su male proizvodnje, ko dobre rakije u Sumadiji.


To je bila jedina fotka u kombinaciji maslinovo ulje - riba, pa sam je zato izabrala.
Ovde se smatra (gledajuci ponudu na trzistu) da je najkvalitetnije Monini (koje i ja kupujem):


nsarski nsarski 21:48 08.09.2008

Re: Nego, da ne dangubimo...

isključivo maslinovo ulje od mojih maslina :)))

Eeeee, tu moram i privatno da te konsultujem. Ja imam neki maslinjak u CG., nemam pojma da li od njih moze da se pravi kvalitetno ulje. Znam pouzdano da nisu Kalamata, ali znam takodje da moje komsije prave zeytin od istih (slicnih?).
Javicu ti se na prajvat.
dragoljub92 dragoljub92 22:24 08.09.2008

Re: :))))

die hard
pa nije mi jasna cela ta situacija : mislim da mi se možda udvarala ?!?!?!

Evo, klasican primer kad autor krene da troluje sopstveni tekst!No, ima i toga , nadje se.

to se njemukaotakvom nedogađa,izgleda da si nov u društvu:)))

elem,kolko juče,pre 20tak godini na qrac su mi se popeli ovimoji niški sas štapčiki te ovaki te onaki inadavašesi grdni marki na ugalj,bar da ga mož založiš pa neka fajda da bidne,sve te ovolko klilometra ,ma čudo vrat date zaboli dok pogledaš dimue vr,a bar da su nešto upecali vredno pažnje,e i tako odem ti ja do novi sad na onaj jiov sajam dasu poglednem moji četvoronožni prijareli i uput si vido ovija novisađani sve sa obične pecaljke da nekazujem sve trska pitap saputnici kakvo jebe(ovo nije onaj glagol štosi brezobrazni misliu) ovo čudo elsu zaostali u razvoj kadsi i ja antitalentus za ribolov znaem dase sadek upotrebljavju samo štapčiki od ćumur,ma jok be tosie kod nas na jug samo šminka ozbiljni ljudovi si i dalje pecaju na trsšče
ete tolkusi znaem ot pecanje
pozdravuem vise
Unfuckable Unfuckable 22:32 08.09.2008

Re: :))))

bambusi umeju biti čudo.
Lik je, na moje oči, na Opovačkom dunavcu 'ladno izvukao na bambus šarančinu, "divljaka" od oko 8 - 10 kg...neverovatno
nsarski nsarski 22:40 08.09.2008

Re: :))))

od oko 8 - 10 kg...neverovatno

Something like this?
dragoljub92 dragoljub92 22:57 08.09.2008

Re: :))))

Lik je, na moje oči, na Opovačkom dunavcu 'ladno izvukao na bambus šarančinu, "divljaka" od oko 8 - 10 kg...neverovatno

neznam ja ništa o tom samo je ovde bilo toliko očigledno da je upitanju šminkeraj,ali ako poreu na glupost se dobrovoljno plaća,mislim ipak ne peca štap nego čovek,a dati tolke pare za štap od ćumur to je van pameti,nego volu ljudi da se hvalu pa tojtie
Unfuckable Unfuckable 22:58 08.09.2008

Re: :))))

onaj je bio malo više....šlang....
Ovaj je isto divljak, ali poprilično usvinjen, koliko umijem primijetiti
ivana23 ivana23 20:00 08.09.2008

***

margos margos 20:11 08.09.2008

Re: ***

Ova kutijica sa mušicama mi je odmah zaličila na neku tajnu knjižicu sa specijalnim znacima koju umeju da čitaju samo vlasnik i neko sa specijalnim čulima i moćima.

Unfuckable Unfuckable 21:23 08.09.2008

Re: ***

hej...to mušičarenje je stvarno, ali stvarno - posebna perverzija : prvo - 'ajd' što je pastrmka izuzetno oprezna i fenomenalno vidi, nego sva ta tehnika zabacivanja...pa da li vučeš ili puštaš mušicu....
A ubedljivo najveća mudrost je potrefiti pravu mušicu. Ona mora da bude potpuno ista kao što su mušice koje su u tom momentu iznad vode. Najbolje je što se vrste mušica iznad vode menjaju nekoliko puta dnevno....
Mnogi mušičari nose sa sobom filc, vunicu itakoto i na LICU MESTA prave mušicu, helou ?!?!?!

Ostaje pitanje - kao uhvate "uzorak" tj mustru po kojoj će napraviti svoju ili odabrati od postojećih...... ; )))) ???
margos margos 21:52 08.09.2008

Re: ***

Vidi ovo:)))

margos margos 21:55 08.09.2008

Re: ***

margos margos 22:07 08.09.2008

Re: ***

Unfuckable Unfuckable 22:14 08.09.2008

Re: ***

eto, i sad zamisli lika koji ovo "smota" za par minuta na licu mesta.....!!!
milosib92 milosib92 20:03 08.09.2008

Preporuka

Poznajem puno zagriženih pecaroša, ali ih je malo sposobno da razložno, bez previše samoisticanja i mudrovanja napiše ovakve tekstove.
Unfuckable Unfuckable 20:07 08.09.2008

Re: Preporuka

hvala, možda je tajna u tome što sam se i ja, svojevremeno, naslušao svakojakih priča........; )))) - i uvek sam se ježio od mistifikacije
hebiga - i pecaroši su samo - ljudi, ima ih svakojakih
die hard die hard 20:21 08.09.2008

Re: Preporuka

- i pecaroši su samo - ljudi, ima ih svakojakih


Mnogo si ti blag, ne da ih ima svakakvih nego su mnogi pain in a ass, al sto rece - i pecarosi su ljudi ( makar neki jesu ) :)
ivana23 ivana23 20:22 08.09.2008

***

zeks92 zeks92 20:23 08.09.2008

E ... upeca me ...

bas me briga za ribolov ... nikad nisam i nikad necu ...
ovaj text, za mene je dobar ulov ... kapitalac!
uzivam. cestitam. samo napred!
die hard die hard 20:28 08.09.2008

Re: E ... upeca me ...

bas me briga za ribolov ... nikad nisam i nikad necu ...


Crni covece, tebe jal da preobratimo jal da te banujemo?Predlazem prvo resenje, nikad nije kasno.
Unfuckable Unfuckable 20:29 08.09.2008

Re: E ... upeca me ...

heh, zeks - nikad ne reci ...nikad
već znamo da imaš zavidne kulinarske Moći....
samo je pitanje momenta kada će se roditi ideja tipa : "Ako znam ovako dobro da spremim, zašto ne bih znao i da ulovim ?"
zeks92 zeks92 20:33 08.09.2008

Re: E ... upeca me ...

ribu tretiram u tiganju ... vrlo rado ...
Unfuckable Unfuckable 22:33 08.09.2008

Re: E ... upeca me ...

bolje u tiganju, nego ....tiganjem (tiganjOm?)
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:19 08.09.2008

Dokle?

(U sledećem nastavku : How to... - načini ribolova)


E, sad vidim šta ja ljudima radim s mojim nastavcima o porodjaju.

Druže Nejebljivi, partizanka Krugolina je danas u sveopštem raspoloženju raskritikovanja, te stoga imam da izjavim:
- prvi nastavak sam čitala donekle
- drugi nastavak sam čitala odnekle
- ovaj treći sam čitala samo nekle

Ajde malo neki serijal o ljubavi, ako može, a?
Ili, ako ćeš o Pisces, ajde malo o onima na nebu, mani ove u vodi...
Jedino što ja na ovu temu imam da izjavim (a sve u očajničkom pokušaju da skrenem temu sa štapova) jeste da je opšteprimećena pojava da rođeni u znaku Riba ne vole da jedu ribu. Mahom.
Unfuckable Unfuckable 21:24 08.09.2008

Re: Dokle?

Ajde malo neki serijal o ljubavi, ako može, a?


Paaaa...ako OVO nije o ljubavi, onda ja stvarno ne znam......; )))))
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:32 08.09.2008

Re: Dokle?

Paaaa...ako OVO nije o ljubavi, onda ja stvarno ne znam......; )))))


Ako je tebi ovo o ljubavi... kako li bi tek serijal o seksu izgledao...))
Unfuckable Unfuckable 21:34 08.09.2008

Re: Dokle?

hm, pa sex dolazi upravo u 4. i 5. nastavku....; ))))))
Ja sam ti staromodan lik...prvo upoznavanje, onda ljubav, pa tek onda sex !!!!!!!!
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:36 08.09.2008

Re: Dokle?

Ja sam ti staromodan lik...prvo upoznavanje, onda ljubav, pa tek onda sex !!!!!!!!


Ah, druže Nejebljivi, ja mislila ti nikad do seksa ni ne stigneš.
Mislim, čemu inače ovakvo konspirativno ime?
ivana23 ivana23 21:38 08.09.2008

Re: Dokle?

Unfuckable
hm, pa sex dolazi upravo u 4. i 5. nastavku....; ))))))Ja sam ti staromodan lik...prvo upoznavanje, onda ljubav, pa tek onda sex !!!!!!!!


Priznaj! Koja ti je omiljena?

Unfuckable Unfuckable 21:52 08.09.2008

Re: Dokle?

Mislim, čemu inače ovakvo konspirativno ime?


to se zove mimikrija
ali o tome više u sledećem nastavku ; ))))))

malashala, šta fali nadimku, baš je inspirativan, da ne kažem intiutivan....

@ džordanka :
grabljivice, skoro isključivo.
stalno se nešto dešava, stalno je neko zezanje a to je ono što volim kod ribolova
I, azbuka pecanja, naravno : Kederi i druga bela riba.
Iz istog razloga
Kada znamo da se uz kedere obavezno diskretno "šlepuju" i veći biljojedi - dolazimo do konačnog odgovora :
Sve
die hard die hard 22:07 08.09.2008

Re: Dokle?

ovaj treći sam čitala samo nekle

A ja naivan mislio da je Krugolina savrsena zena, da sve poznaje.Desi se da ni ona nije savrsena.Mozda je to i dobro :))).Ona kao ucestvuje u razgovoru, a u stvari troluje.Poz za Krugolinu B.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:17 08.09.2008

Re: Dokle?

A ja naivan mislio da je Krugolina savrsena zena, da sve poznaje.Desi se da ni ona nije savrsena.Mozda je to i dobro :)))..


Naravno da je dobro.
Nikad nisam verovala onima što diplomiraju sa svim desetkama.
Odmah znaš da nešto s njima nije baš u redu.
Savršenstvo nije prirodno!

Ona kao ucestvuje u razgovoru, a u stvari troluje.Poz za Krugolinu B


Ja se držim one stare narodne: Kad ti se ne sviđa tema, a priča ti se - troluj.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:01 10.09.2008

Re: Dokle?

Krugolina
Ajde malo neki serijal o ljubavi, ako može, a?

Unfuckable
Paaaa...ako OVO nije o ljubavi, onda ja stvarno ne znam......; )))))


Unfuckable, cestitke za brz i pravi odgovor.
Onaj ko nije mogao da prepozna LJUBAV u tvom zanimljivom postu u tri nastavka, pisanom spontano i iz duse, i sa mnogo smisla za zdrav humor - taj je slep pored ociju.
Neverovatno je da postoje osobe koje previse pojednostavljeno gledaju na zivot, te je njima ljubav prvenstveno (a mozda i jedino) sinonim za, tolstojevski receno, “putenu pohotu”, koja treba da vodi kopulaciji, odnosno *ebacini zene i muskarca.
Unfuckable Unfuckable 10:18 10.09.2008

Re: Dokle?

Vladimire, hvala na čitanju i komplimentima.
Predposlednji nastavak serijala ide večeras ili najkasnije sutra ujutro
Unfuckable Unfuckable 21:33 08.09.2008

za Cvetka !

videh gore komentar koji je uleteo u masu onih reply, pa da ne pravimo još veću gužvu...
Moja Finnesa je crna (hebački) sa crvenom kočnicom gore i hromiranom ručicom sa crvenim prstohvatom - model iz 76-77 tu negde

Polomio sam se po netu da nađem dobru sliku, ali osim nekih malecnih na e-bay (pazi budale, poč cena 0,99 doloresa ?!!?!?) nisam uspeo ništa pametno da nađem...
ove tvoje dve su prelepe, mislim da su stariji modeli od moje, svaka čast !!!

edit ; evo jedne jako slične mojoj...samo što je moja lepša, narrravno i ima savremeniji "prebacivać" na silent mode

margos margos 21:46 08.09.2008

Re: za Cvetka !

Ova moja je slična samo 100 puta lepša

Samo 100 puta lepša????? Onda to i nije neka ljubav....
die hard die hard 21:53 08.09.2008

Re: za Cvetka !

(pazi budale, poč cena 0,99 doloresa ?!!?!?) nisam uspeo ništa pametno da nađem...

To su cobani-budale.A jel se secas Rivalki, domace izrade?Cak i nisu bile lose, bas za ono sto ti ne volis.Gledo majstora koji je vuko Ficu na Rivalku, sa strunom 0,80 doduse.
Unfuckable Unfuckable 21:54 08.09.2008

Re: za Cvetka !

pa helou : kada je sad uporedim, nakon svih ovih godina, sa svim ovim novim...ultraextrafensinabudženim.....a ona mi još uvek - najlepša....?
Unfuckable Unfuckable 21:56 08.09.2008

Re: za Cvetka !

.A jel se secas Rivalki, domace izrade


bogami....eto nečega da se i jakaotakav...ne sećam, priznajem !!!
die hard die hard 22:15 08.09.2008

Re: za Cvetka !

bogami....eto nečega da se i jakaotakav...ne sećam, priznajem !!!

Ma dobro, bile to neke masine Cacanske, Uzicke, Valjevske jebem li ga.Al moj drugar i dalje vata neke somove i sarane na njih.Kao sto ti rekoh na Garaskoj vodojazi ( kako se u Arandjelovcu kaze ).Dakle u Sumadiji nije vestacko jezero, nego se zove - vodojaza.A MENI BAS SIMPATICNO.
Unfuckable Unfuckable 22:27 08.09.2008

Re: za Cvetka !

da...svi je zovu - Vodojaža

ali, ima i tu skrivenog blaga....na onoj rečici iza vodojaže koja ide ka seocetu, s leve strane puta ....e tamo je tek rock'n'roll !!!!
Jedno vreme mi je ta rečica služila da se snabdem ultrasitnim kederom za klena na Vodojaži. Šta reći o njihovoj veličini, kada sam u regularni čerenac umetnuo mrežu za komarce eda bi dobio što sitnijeg kedera ?!?!? Bili su to više fuckin' planktoni, sada mi je jasno ; ))))
A, onda mi je palo na pamet, kada sam video par vrlo konkretnih virova (tada još nije bilo ovih fuckin' suša) da bi tamo moglo da se muva i nešto zanimljivije...
Pošto je to relativno uska rečica, ništa regularno nije dolazilo u obzir, naročito zato što ima dosta vrba i prepreka. I onda sam se dosetio da probam sa malo improvizacije : takmičarac, kraći, ništa plovak, ništa olovo - samo udica sa skakavcem ( a iza mene livada, full of istih....) ...zabacim u kraj "struje" koja skaku odvede ispod vrbe .... - da vidiš zezanja !!!!! Sve komadi do četvrt kile - i to mi je bilo slađe da se zezam tamo nego da ganjam po Vodojaži iste te klenove od kilo i po....šta ti je entuzijasta ... ; )))))))))...a i oni su se naždrali skakavaca, dok sam malo ušao u štos, nije da nisu
ecce-florian ecce-florian 22:35 08.09.2008

Re: za Cvetka !

E evo i mene me, malo kasnim
ove tvoje dve su prelepe, mislim da su stariji modeli od moje, svaka čast !!!

Ma ajde bre , kake moje, skino sa ebaja.Ih kad bi mogo i ja da nabavim ovake, stvarno su ko slika.
Moja Finnesa je crna (hebački) sa crvenom kočnicom gore i hromiranom ručicom sa crvenim prstohvatom - model iz 76-77 tu negde

E de si našo sličke na ovu?
Pretpostavljao sam da je finesa, tražio al' ne nađo. Svaka Čast.
Moja finesa ( nasleđena) je malku starija ( 70)i nemam sliku, al' je lepa ko na sliku, a možda i lepšija.Samo crno hrom.
To se rasklapalo, čistilo i podmazivalo kao da je puška a ne mašinica.
A da traje, traje.
Unfuckable Unfuckable 22:37 08.09.2008

Re: za Cvetka !

pa i ja zabo na nekom ebaju....hebote ceo internet misli da je ovo zastarelo.
Pazi kad ću se obogatim jednog zelenog dana kada D.A.M. bude pravio svoj muzej ?!?!?
U stvari ....neću ; ))))))))
Ne dam. Meni vredi više nego Njima
ivana23 ivana23 22:57 08.09.2008

Ucutasmo se...

Unfuckable Unfuckable 22:59 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

pa, demolira ga Fed, hbg...
ivana23 ivana23 23:01 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

Unfuckable
pa, demolira ga Fed, hbg...


Poceo Fedex (opet) da brljavi...
Unfuckable Unfuckable 23:07 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

mislim da je Fedex ipak prejak za Škota, a voleo bih da se varam
ivana23 ivana23 23:17 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

Unfuckable
mislim da je Fedex ipak prejak za Škota, a voleo bih da se varam

Mene Skot iritira vec svojom facom. Jedan od retkih tenisera kojeg ne volim, a ni njegovo neuroticno ponasanje.
Unfuckable Unfuckable 23:20 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

eh bre džordanka, mnogo si stroga.......pa Škot, jbt....brda, gajde, viski umesto mleka, Rangers/Seltic....ne mre taj biti zombiran k'o Švicarac
ali, dobija ga Fedex, dontvori ; ))
ivana23 ivana23 23:25 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

Unfuckable
eh bre džordanka, mnogo si stroga.......pa Škot, jbt....brda, gajde, viski umesto mleka, Rangers/Seltic....ne mre taj biti zombiran k'o Švicaracali, dobija ga Fedex, dontvori ; ))

Pa i brat mu je (sve pobrojano), ali mi je neuporedivo simpaticniji (nezavisno od proslogodisnjeg Wimblija )
Unfuckable Unfuckable 23:27 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

pa onda je moguće da je fuckin' Unfuckable malo pomiješao pojmove ; ))))))))))))))))))
ivana23 ivana23 23:30 08.09.2008

Re: Ucutasmo se...

Unfuckable
pa onda je moguće da je fuckin' Unfuckable malo pomiješao pojmove ; ))))))))))))))))))


ivana23 ivana23 23:43 08.09.2008

Da li si video ovu sliku...

sa ovogodisnjeg US Open-a

ivana23 ivana23 00:08 09.09.2008

***

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana