Biz| Gost autor| IT| Tehnologija

Guglova Politika (narušavanja) privatnosti

Dragan Pleskonjic RSS / 07.03.2012. u 19:52

1022865265_0133c15ebc.jpgGost autor: Zoran Horvat

Napomena: Ovaj tekst je napisao Zoran Horvat i zamolio me da ga prenesem na blogu. Tekst je njegovo autorsko delo. Naslov, analize, stavovi i mišljenja, koji su u tekstu izneseni, su njegovi. Zoran se registrovao na blogu i odgovaraće na Vaša pitanja, sugestije i slično. On piše "bez dlake na jeziku". :)

Smatram da je privatnost na Internetu "vrući problem" današnjice i da su različiti tekstovi i diskusije na tu temu potrebni i korisni.

Sledi Zoranov tekst.

********************

Prvog marta Gugl je počeo da primenjuje novu politiku vezanu za skladištenje podataka o korisnicima, duhovito nazvanu politika privatnosti. Kao korisnik nekih Guglovih usluga osetio sam potrebu da tako glasno najavljivanu politiku makar okvirno pogledam. Ali već posle prvih nekoliko pročitanih rečenica osetio sam neodoljivu potrebu da utiske podelim sa drugima.

Krenimo redom. Nova politika privatnosti, datirana sa prvim martom 2012. može da se pronađe na ovoj adresi. Tekst počinje paragrafom koji u veoma velikim koracima prelazi preko toga šta je Gugl i za šta ga koristimo. Kažem u velikim koracima da bih istakao da je već na samom početku svašta preskočeno, bojim se - na štetu korisnika. Tu, na primer, piše da nakon otvaranja Gugl naloga usluge mogu da postanu bolje, i to:

Relevantniji rezultati pretrage i oglasa - Ne piše šta biva ako nalog nemam ili ga imam a nisam se ulogovao, ali slutim da mi Gugl obećava lošije rezultate pretraživanja.

Lakše povezivanje sa ljudima - Šta je sa ljudima sa kojima ne želim da se povežem? Zvuči da će me Gugl čak i njima približiti, makar se ja tome i opirao.

Brže i jednostavnije deljenje sa drugima - Ne govori se o tome šta se deli i da li ja uopšte želim da delim baš to što Gugl ima na umu.

Priznajem da bi izraz poput "lakše povezivanje sa ljudima sa kojima želite da se povežete" bio malo nezgrapan. Ali ni politika privatnosti nije beletristika i neće konkurisati za opštinske nagrade za literarne sastave. Prva namena ovakvog dokumenta mora da bude jednoznačnost i predvidivost posledica, pre nego lepota izražavanja ili sažetost. A da li tekst drži pažnju čitaoca i hoće li glavni junak poginuti na kraju prvog dela irelevantno je.

 

Šta se sve beleži o nama?

Pređimo dalje na prvi konkretan odeljak: Informacije koje prikupljamo. Gugl će sakupljati informacije na osnovu kojih izvodi zaključke kao što su "oglasi koje ćete možda smatrati korisnim ili ljudi koji su vam na mreži najvažniji". Na oglase neću da trošim e-mastilo, a ono sa najvažnijim ljudima ipak moram glasno da napadnem. Kako Gugl zna ko je meni najvažniji? Pazite, to je intimni podatak koji svesno neću podeliti sa korporacijama. Šta onda ostaje Guglu na raspolaganju da bi tu informaciju otkrio (naglašavam: otkrio; ne dobio)? Manipulacija? Eksploatacija psiholoških slabosti korisnika Interneta? Neka stručnjaci kažu.184160927_affcec6911.jpg

U detaljnijoj razradi sledi spisak informacija koje će Gugl skladištiti (ovde valjda treba da upozorim čitaoce da citati koji slede nisu pogodni za osobe mlađe od 14 godina):

Podaci o modelu hardvera - Gledajući koliko skup (ili jeftin) računar imate, Gugl će umeti da vas kategorizuje kao osobu manje ili više sklonu trošenju novca. Čuvajte se "guglanja" sa skupih računara.

Verzija operativnog sistema - Možda nazirete neke opšte karakterne razlike između korisnika Linuksa i onih priklonjenih Majkrosoftu ili Eplu? Gugl ne nazire. Gugl zna razlike. Njegovi psiholozi i marketinški manipulatori kategorizovaće vas i upotrebiće to protiv vas, tj. protiv vašeg novčanika.

Jedinstveni identifikatori uređaja - Povezivanje MAC adrese računara sa identifikacijom osobe veoma je opasno. U normalnoj veb komunikaciji Gugl će vaš računar povezati sa IP adresom a ovu ugrubo i sa geografskom lokacijom. Dakle i ako računar nema hardver za geografsko pozicioniranje, Gugl će znati kada ste kod kuće, a kada na putovanju sa svojim skupocenim laptopom čije sve tehničke karakteristike zna još od prve tačke ovog spiska.

Informacije o mobilnoj mreži uključujući i brojeve telefona - Možda nekim saradnicima sa posla ne dajete privatni broj telefona. Ne dajete ga ni Guglu, sigurno. Ali, on će ga saznati bez dopuštenja i sačuvati za buduću (zlo)upotrebu. Takođe, i telefonski uređaj ima jedinstvene identifikacije pa i za njega važi ono sa praćenjem isto kao za računar. Još gore, postajete praćeni i onda kada ne koristite ni Internet ni Guglove usluge, već samo nosite telefon sa sobom.

Upite za pretragu - Odete u Internet kafe, obavite kupovinu i pažljivo obrišete lokalni keš pre nego što napustite radnju. Verujete da ste bezbedni jer ste uklonili tragove? Ako posle vas zlonamerna osoba sedne za isti računar (a zapamćene su jedinstvene oznake baš tog računara, sećate se), onda će Gugl vlastitom dovitljivošću neke osetljive podatke o vama možda uspeti toj osobi i da prikaže. Time će aktivno minirati vaš napor da se zaštitite. Ne znam da li je to ona klauzula o lakšem deljenju!

Usluge iz evidencije telefonije kao što su broj telefona i broj telefona pozivaoca - Ako ne koristim usluge Gugla, ali pozvao sam telefonom nekoga ko ih koristi, automatski i sam dolazim na spisak praćenih i prisluškivanih lica na osnovu politike privatnosti firme sa kojom potencijalno nikada nisam imao nikakav kontakt.

Podatke iz pregledača poput referentne URL adrese - Referentna URL adresa uglavnom pripada trećim firmama, a sada će Gugl zapamtiti i da sam ja (po imenu i prezimenu, adresi) sa trećom firmom imao ovakav ili onakav odnos.

Informacije o stvarnoj lokaciji, kao što su GPS signali - Vozite se autoputem, ne koristite Internet, telefon, ponajmanje Guglove usluge. Ali ništa ne brinite, Gugl zna svaki kilometar koji ste prešli i pamtiće podatke o tome do kraja svemira. Ako takvo uhođenje nije krivično delo onda ne znam šta jeste.

Informacije o obližnjim Wi-Fi pristupnim tačkama i predajnicima mobilne telefonije - Želeli ste da veče provedete u gradu umesto koristeći Guglove usluge? Došli ste u restoran koji ima Wi-Fi. Odlično. Sada Gugl zna sve o tome. Vaš telefon mu je javio. Jasno, nije tražio dozvolu da to uradi. Prosto vas je otkucao Guglu.

463495605_60e6a55d9b.jpg

Dodatno, Gugl sebi unapred daje pravo da postavlja kolačiće i tzv. anonimne idnetifikatore, sve to bez dopuštenja korisnika. Kolačiće možete lako da isključite, uz gubitak funkcije Gugl naloga, ali anonimne identifikatore (ako nisu implementirani kroz kolačiće) jako je teško eliminisati.

U osnovi svega nije zloća vlasnika Gugla već, lako je pretpostaviti, njihova pohlepa. Novac je iza svega. Gugl želi da sazna sve o vama da bi trećim licima pokazao na vas i omogućio im da, uz skromnu proviziju, ostvare profit preko vas. Svaka od navedenih kategorija podataka sama za sebe ima ograničenu vrednost u pogledu mogućnosti Gugla da manipuliše i koristi podatke da bi se preko vas obogatio. Ali u kombinaciji, stavljeni na jedno mesto, ti podaci postaju opasno oružje. Gugl će na jednom mestu, u jednom dosijeu, skladištiti: Vaše ime, prezime, alternativna imena pod kojima se predstavljate na Internetu; adresu stana i firme u kojoj radite; brojeve telefona koje koristite vi i vaši poznanici; imena, adrese i druge podatke vaših poznanika; mejl adrese; doba dana kada ste u stanu ili na poslu; doba godine kada ste na odmoru; mesta na kojima provodite odmor; adrese restorana koje posećujete; tipove tehničkih uređaja koje kupujete; platni razred vas i vaših ukućana, itd.

Suština procesa koji nad vama Gugl obavlja jeste da sve ove podatke o vama objedini u jednu kolekciju. Nije toliki problem ako Gugl zna da "neko" ima računar nekog tipa, ili da "neko" ne koristi kućni računar pre sedam sati uveče. Problem je ako sve te podatke objedini u dosije o vama lično.

 

Ko poseduje podatke o nama?

Jeste li pomislili da ove podatke skladišti i čuva Gugl? E pa nije tako. U politici privatnosti stoji doslovno ovo: "Lične podatke dajemo našim povezanim društvima ili drugim pouzdanim pravnim ili fizičkim licima da bi ih u naše ime obradili na osnovu uputstava i u skladu sa Politikom privatnosti i sa svim odgovarajućim merama zaštite podataka i bezbednosti." Dakle vaši lični podaci napustiće granice Gugla. Zaboravite na mere zaštite, bezbednost i druge tričarije. Svi vaši podaci napustiće Gugl i otići u ruke trećim licima.

Gugl će reći da su kriterijumi precizni i podaci ne mogu da dođu do prevaranata. Ali to nije istina. Prevaranti su dovitljivi. Oni će ispuniti formalne uslove - registrovaće paravansku firmu, postaće Guglovi podizvođači, fingiraće napad, krađu, šta god je potrebno.4757589831_f74de5ef43.jpg

Postoje poznati slučajevi u istoriji gde su kompanije baš na taj način bile "olakšane". Evo jednog slučaja koji se dogodio Majkrosoftu, a vezan je za njegovu tehnologiju ActiveX kontrola (omiljenu tehnologiju u srpskom elektronskom bankarstvu, između ostalog). Radi se o izvršnom kodu (za razliku od, recimo, Java skripta) koji može beskrajno veliku štetu da vam nanese, naročito u kombinaciji sa finansijskim uslugama. Zbog toga Internet Eksplorer, jedini veb čitač koji ActiveX tehnologiju podržava, izvršava samo onaj kod koji ima Majkrosoftov sertifikat (to je pandan onog Guglovog objašnjenja sa "odgovarajućim merama zaštite podataka i bezbednosti"). Navodno, to korisnicima garantuje bezbednost, jer Majkrosoft je veoma pažljiv u odlučivanju kome će dati sertifikat. Zbog toga je, da bi pokazao u čemu je problem sa takvim "garancijama", jedan programer iz Sijetla napravio programersku firmu, stekao ime, dobio značku od Majkrosofta, a onda napravio ActiveX kontrolu koja prosto isključuje računar. Cilj demonstracije bio je da se dokaže da korisnici nisu bezbedni.

Majkrosoft je na ovu bruku reagovao hitro i precizno - ukinuo je značku onoj firmi.

Sada zamislite kako svi podaci o vama završavaju u rukama organizacije koja ima vrlo precizne planove vezane za vas. Reći ću jasno: Hoće da vam isprazne stan dok ste na letovanju; hoće da preuzmu vaš identitet, registruje firmu i onda podignu kredit od milion evra na vaš teret; hoće da nastupe kao predstavnici vaše firme i sklope posao od koga će oni uzeti profit a vaša firma će davati garanciju. Sami nastavite niz.

 

Kako lični podaci prelaze iz ruke u ruku?

U odeljku o bezbednosti informacija Gugl nas precizno obaveštava kome će sve dati podatke o nama: "Pristup ličnim podacima ograničavamo na zaposlene u Guglu, podizvođače i agente kojima su te informacije potrebne..."

Podizvođači i agenti su "u obavezi da striktno poštuju poverljivost podataka". A ako to ne urade, evo šta će im Gugl uraditi: "... mogu da budu podvrgnuti disciplinskim merama, uključujući prekid radnog ili ugovornog odnosa". Skinuće im se značka, pa će biti kao goli na vetru. Jedino ako uspeju da vam pokradu tehničke uređaje iz stana možda malo umanje bol od ove kazne na koju će ih Gugl osuditi.
5229741642_9f4ce189f0.jpg

Da li Gugl traži odobrenje da sakuplja naše lične podatke?

Najkraće rečeno: Ne.

 

Šta da očekujemo u budućnosti?

Sve su istorije otvorene dok se jedna od njih ne ostvari. I to nikada ne zavisi samo od jednog faktora ili samo od jedne strane. Tako ni događaji koji će nakon prvog marta uslediti neće zavisiti samo od Gugla. Neke vlade već su najavile istrage. Neke istrage vode u optužnice. Neke optužnice vode u zatvor.

Reći će ljudi da političari brane korporacije. Drugi će reći da političari brane fotelje. Verujem da je istina negde između - političari brane korporacije dok im se ne pregreju fotelje. Onda brane samo fotelje, a korporacije ostavljaju da se same snađu. I za to imamo primere. U martu 2010. američke vlasti lišile su slobode Dejvida Karatersa, izvršnog direktora firme Bet on Sports, zato što je omogućavao klađenje američkim državljanima izvan SAD, što je lokalnim zakonima zabranjeno. Karaters nije mogao da bude uhapšen u Evropi ili ma gde drugo, zato što na tim mestima to što je radio nije protivzakonito. Ali tog dana, kada se zajedno sa svojom suprugom prebacivao sa jednog leta na drugi, nogom je stao na tlo SAD. U tom koraku je i uhapšen.

Voleo bih da jednoga dana slična vest stigne, na primer, sa pariskog aerodroma:

- Dobardan, da li ste vi gospodin, po imenu, iz Gugla?
- Da, ja sam. Štaviše, ja sam izvršni di...
- Stavite ruke na haubu.

Zbog nezakonitog prisluškivanja. Zbog uhođenja. Zbog ugrožavanja bezbednosti ljudi. Zbog ugrožavanja imovine. Zbog nezakonitog prikupljanja podataka o ličnosti...

Evropskim vođama usta su puna priča o ljudskim pravima. Zato neka se sada pokažu na delu. Neka njihovi tužioci našilje olovke, neka napišu optužnice. To im je posao.

Napomena autora:Fotografije su uz dopuštenje vlasnika preuzete sa sledećih adresa:

• http://www.flickr.com/photos/mammal/184160927/
• http://www.flickr.com/photos/aaronage/4757589831/in/photostream/
• http://www.flickr.com/photos/liewcf/5229741642/
• http://www.flickr.com/photos/pntphoto/1022865265/
• http://www.flickr.com/photos/osuvalleylibrary/463495605/

******************** 



Komentari (151)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maksa83 maksa83 20:32 07.03.2012

tehničko pitanje

Povezivanje MAC adrese računara sa identifikacijom osobe veoma je opasno.

Ne vidim način da prost http zahtev doturi Guglu MAC adresu mog računara.

Ako nisam u pravu onda imam rupu u poznavanju TCP/IP-a pa bih molio da mi se objasni.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:05 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

maksa83
pa bih molio da mi se objasni.



Nadam se da će ZoranH da objasni čim se vrati od ***.

(ovo *** spada u domen privatnosti).
maksa83 maksa83 21:16 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

Dragan Pleskonjic
maksa83
pa bih molio da mi se objasni.



Nadam se da će ZoranH da objasni čim se vrati od ***.

(ovo *** spada u domen privatnosti).

Ne brini, saznaćemo i njenu MAC adresu.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:19 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

maksa83
Ne brini, saznaćemo i njenu MAC adresu.


Samo ako je vajerles.
maksa83 maksa83 21:26 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

Dragan Pleskonjic
maksa83
Ne brini, saznaćemo i njenu MAC adresu.


Samo ako je vajerles.

Samo treba da se javi ovde i napiše nešto.

Iznenadio bi se (ustvari ti i ne bi) koliko je zapravo jednostavno doći do IP adrese nekog ko ovo čita.

Oni koji i pišu su prilično direktno izloženi tj. ne bi bio ogroman problem saznati IP adresu svakog komentatora.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:31 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

maksa83


Iznenadio bi se (ustvari ti i ne bi) koliko je zapravo jednostavno doći do IP adrese nekog ko ovo čita.

Oni koji i pišu su prilično direktno izloženi tj. ne bi bio ogroman problem saznati IP adresu svakog komentatora.



NNNI. :)

Npr. ovako.

P.S. A kad imaš Android telefon, GPS, Google account i to koristiš u "punom kapacitetu", pa se u kući nakačiš na Internet tim telefonom preko kućnog wireless routera... Dodaš Street View koji još nije stigao do nas... I zna koji je tvoj prozor.
uros_vozdovac uros_vozdovac 21:42 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

Dragan Pleskonjic

P.S. A kad imaš Android telefon, GPS, Google account i to koristiš u "punom kapacitetu", pa se u kući nakačiš na Internet tim telefonom preko kućnog wireless routera... Dodaš Street View koji još nije stigao do nas... I zna koji je tvoj prozor.


I eto odgovra što su prilikom slikanja za street view kupili adrese wifi mreža.

ono, slučajno, greška, ma nismo mi majkemi
zoran.horvat zoran.horvat 21:51 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

maksa83

Ne vidim način da prost http zahtev doturi Guglu MAC adresu mog računara.

Ako nisam u pravu onda imam rupu u poznavanju TCP/IP-a pa bih molio da mi se objasni.



Firma ponudi besplatan softver, npr. neku igru, mejl klijenta itd. Takva aplikacija preko TCP/IP-a deli IP adresu sa Veb čitačem (u kome je ista osoba već ulogovana na Veb uslugu generalno nevezanu za aplikaciju) i tako se omogućava firmi da poveže sve podatke u jednu kolekciju. Nije 100% pouzdano, ali ako se ponovi više puta onda se povećava uverenost firme da su IP i MAC adrese povezane. A siguran sam da stručnjaci imaju i pouzdanije metode od ovog priprostog koji sam naveo.

Još gore, mnoge aplikacije u sebe uključuju Veb čitač, eda bi se "korisničko iskustvo" još više obogatilo. Tako aplikacija i uloguje korisnika na Veb uslugu i otkuca identifikatore njegovog računara. A ništa ga ne pita, daleko bilo... Klasičan virus. Mada, Majkrosoft, Gugl, Epl i slični imaju advokate koji to umeju u takve oblande da uviju da ni V od virusa ne ostane.

A inače tvoje zapažanje za HTTP pogađa u centar - taj protokol je ciljano dizajniran tako da udaljeni server NE MOŽE da izvlači identifikatore uređaja i slične podatke.
maksa83 maksa83 22:11 07.03.2012

Re: tehničko pitanje

Firma ponudi besplatan softver, npr. neku igru, mejl klijenta itd. Takva aplikacija preko TCP/IP-a deli IP adresu sa Veb čitačem (u kome je ista osoba već ulogovana na Veb uslugu generalno nevezanu za aplikaciju) i tako se omogućava firmi da poveže sve podatke u jednu kolekciju. Nije 100% pouzdano, ali ako se ponovi više puta onda se povećava uverenost firme da su IP i MAC adrese povezane.

Ovo u praksi nije baš lako jednoznačno i pouzdano izvesti. Po mom iskustvu, pravljenje jedinstvenog fingerprinta korisnika preko MAC adrese je naizgled straightforward ali se isto tako brzo olupa o realnost u detaljima. Npr. u svakom trenutku nemaš jednu MAC adresu, nego više njih (za svaki adapter), pri čemu je tvoja aktivna TCP/IP konekcija naravno vezana za jednu od njih (npr. upalio si wireless). Onda isključiš wireless i utakneš mrežni kabl. Tvoja TCP/IP konekcija sad ima drugu MAC adresu. Jesi ti onaj isti od malopre? Nisi. Ok, treba dakle pohvatati sve postojeće MAC adrese i slati i njih. Instaliraš iTunes - paf, dobiješ virtuelni mrežni adapter i opsa - još jednu MAC adresu. Ok, i ona postane deo paketa. Reinstaliraš iTunes, dobiješ drugu MAC adresu. "Pa ti (više) nisi Jakovljević" (Balkanski Špijun). Crkne ti mrežna karta, promeniš je - paf - nova MAC adresa, ili ti i kolega zamenite mrežne karte, eto tako, došlo vam. Onda ubaciš u igru npr. virtualizovane klijente, multihomed NIC-ove, itd. i sve postane još veselije.

Em je muka, em ne vidim komercijalnu vrednost te informacije za Google + tu više ne figuriše samo Google nego i neki zli third party softver koji veze sa Guglom nema.
Freedom of Information Freedom of Information 05:27 08.03.2012

Re: tehničko pitanje


I eto odgovra što su prilikom slikanja za street view kupili adrese wifi mreža.

ono, slučajno, greška,

Jedina u nizu takvih "grešaka"?
A za Dragana i njegovog gosta,u svakom slučaju,preporuka.
grmfrm grmfrm 07:51 08.03.2012

Re: tehničko pitanje

uros_vozdovac
Dragan Pleskonjic

P.S. A kad imaš Android telefon, GPS, Google account i to koristiš u "punom kapacitetu", pa se u kući nakačiš na Internet tim telefonom preko kućnog wireless routera... Dodaš Street View koji još nije stigao do nas... I zna koji je tvoj prozor.


I eto odgovra što su prilikom slikanja za street view kupili adrese wifi mreža.

ono, slučajno, greška, ma nismo mi majkemi


To su mogli da urade i da ne znaš.
Bar su rekli da jesu.
Ne menja stvar u suštini jeste sranje.
Hansel Hansel 23:36 08.03.2012

Re: tehničko pitanje


Iznenadio bi se (ustvari ti i ne bi) koliko je zapravo jednostavno doći do IP adrese nekog ko ovo čita.

Oni koji i pišu su prilično direktno izloženi tj. ne bi bio ogroman problem saznati IP adresu svakog komentatora.

I tako su pale Đina i Evdokija...



P.S. Da moderacija ima uvid, to je jasno, ti hoćeš da kažeš da možeš da taj podatak dobiješ i ti, bez njihovog učešća, lako, i ako "cilj" nema u računaru viruse (raznih vrsta)? (Verujem da možeš, samo da proverim da li sam dobro shvatio konstataciju.)
maksa83 maksa83 00:04 09.03.2012

Re: tehničko pitanje

P.S. Da moderacija ima uvid, to je jasno, ti hoćeš da kažeš da možeš da taj podatak dobiješ i ti, bez njihovog učešća, lako, i ako "cilj" nema u računaru viruse (raznih vrsta)? (Verujem da možeš, samo da proverim da li sam dobro shvatio konstataciju.)

Da.
Hansel Hansel 12:14 09.03.2012

Re: tehničko pitanje

Da.

Na pitanje da li mu smeta što mu je supruga predsednica druge partije, predsednik je kratko odgovorio: "Da". Pogodite o kojima je citat.

Elem, očigledno je da anonimnosti zapravo nema. Ja sam nekada (kada sam malo eksperimentisao s nekim programom - PC Anywhwere - s moja dva kompa na različitim mestima) blago paranoidno razmišljao da je Internet napravljen tako kako je napravljen (čini mi se da nije morao baš na ovaj način) da bi se zapravo snimila ponašanja ljudi, i svakog čoveka ponaosob, kada on pomisli da je zaštićen od svake kontrole i represije. E, pa nije tako, batice...
maksa83 maksa83 12:27 09.03.2012

Re: tehničko pitanje

Elem, očigledno je da anonimnosti zapravo nema.

Ima, ali za maksimalnu anonimnost moraš da preduzmeš specijalne korake. Ekstremni slučaj je Richard Stallman koji isključivo zove modemom svog provajdera i koristi sopstveni OS i softver, što je naravno suludo za većinu ljudi.

To što neko pomoću jeftinih trikova može da spozna IP adresu nekog ko komentariše na blogu je prilično nebitno (i ne baš mnogo upotrebljiva informacija, šta bi radio sa informacijom da se Cerski npr. javlja iz Karlsrhea, krkar sa rodnog Kriptona, or whatever, koga briga) spram toga koliko je tvoja default online aktivnost na izvolte "nadležnim organima", ukoliko pomisle da imaju osnova da te prate.
Hansel Hansel 15:14 09.03.2012

Re: tehničko pitanje

Pa, da, komentarisao sam pre svega mogućnost kontrole od strane "nadležnih organa".

A taj, Stallman - koristi telefonski modem?! Ako da, zar i u tom slučaju ne postoje logovi ili šta već?
expolicajac expolicajac 20:39 07.03.2012

Pravo vreme da reaguje super policajac

kakapo kakapo 20:40 07.03.2012

Šta ga briga kada sam ja ustao?

Dobro, svi znamo da nas Veliki Brat posmatra sve više, ali ovo je zaista zabrinjavajuće:
"Lakše povezivanje sa ljudima - Šta je sa ljudima sa kojima ne želim da se povežem? Zvuči da će me Gugl čak i njima približiti, makar se ja tome i opirao."
Baš dobro pitanje. I hoće! I ja se toga bojim. Recimo, neki dan mi na gmailu jedan prijatelj piše: "Vidim da si rano ustao, pa da malo proćaskamo!" Šta njega briga kada sam ja ustao? I baš mi je do ćaskanja s njim tako rano! Kaže, vidi se neka zelena oznaka, šta li? Ja sam tehnički prilično nepismen pa ne znam može li se ta tužibapska zelena lampica ugasiti?
zoran.horvat zoran.horvat 22:12 07.03.2012

Re: Šta ga briga kada sam ja ustao?

kakapo
Dobro, svi znamo da nas Veliki Brat posmatra sve više, ali ovo je zaista zabrinjavajuće:
"Lakše povezivanje sa ljudima - Šta je sa ljudima sa kojima ne želim da se povežem? Zvuči da će me Gugl čak i njima približiti, makar se ja tome i opirao."
Baš dobro pitanje. I hoće! I ja se toga bojim. Recimo, neki dan mi na gmailu jedan prijatelj piše: "Vidim da si rano ustao, pa da malo proćaskamo!" Šta njega briga kada sam ja ustao? I baš mi je do ćaskanja s njim tako rano! Kaže, vidi se neka zelena oznaka, šta li? Ja sam tehnički prilično nepismen pa ne znam može li se ta tužibapska zelena lampica ugasiti?

I ja sam na jednom poslovnom forumu odjednom postao povezan sa nekim ljudima kojima, da prostiš, ni ime ne umem da izgovorim. Kako je sajt shvatio da ja njih poznajem, pa me još bez pitanja sa njima povezao, nisam pametan. Ističem - bez pitanja.

Sada mi pada na pamet čovek koji me je gonio da ga preporučim za posao. A ja mogu samo da preporučim da ga nikako ne zaposle na toj poziciji koju on želi, ali neću da mu to kažem jer nekako takve pozicije uspeva da izdejstvuje pa neka nastavi to da radi, ali dalje od mene. Žao mi je, ali tako je. E takva napast uredno može da postane moj "prijatelj" na ma kakvom sajtu, da ga ljudi povezuju sa mnom i obrnuto, a da se ja tu ništa ne pitam.
blogov_kolac blogov_kolac 11:20 08.03.2012

Re: Šta ga briga kada sam ja ustao?

zoran.horvat
I ja sam
Gledaj na to sa malo vedrije strane... npr ako intenzivno i permanentno budes radio na raskrinkavanju mogucih zloupotreba GugleTa - on ce te sam po automatizmu povezivati sa slicnim osobama sirom planete sa kojima ces kvalitetnije razmenjivati svoja iskustva i misljenja

Po meni su u pravu i jedni i drugi u celoj ovoj diskusiji. To sta i kako radi Google mogao bi stvarno postati nepresusni izvor zloupotreba, dok sa druge strane i oni su u pravu kada kazu da nema drugog nacina da se njihova usluga nama poboljsa i prilagodi nama (ponaosob) bez prikupljanja relevantnih informacija. Pa na tom principu funkcionisu doktori, advokati, novinari, policajci... itd... Sto im vise das informacija istovremeno i povecavate mogucnost da to bude zloupotrebljeno, ali im istovremeno pomazete da oni vama pomognu i pruze uslugu na maksimalno povoljan nacin po vas.

I na kraju se javljam oko ovoga sa jednim sasvim konkretnim pitanjem (mozda je Dragan najkompetentniji oko odgovora) u odnosu na primer gde je Google izgleda stvarno napravio propust. Kakav je to tacno sigurnosni problem izmedju Googla i HTC mobilnih (konkretno Sensation model) na Android platformi? Da li se to odnosi samo na neke "napredne" stvari i opcije, koje se kod nas i inace ne koriste - ili sam ja kao korisnik i moja privatnost generalno ugrozen tim propustima (iskreno, nista cudno nisam primetio zadnjih meseci u tom smeru)?
zoran.horvat zoran.horvat 12:32 08.03.2012

Re: Šta ga briga kada sam ja ustao?

Gledaj na to sa malo vedrije strane... npr ako intenzivno i permanentno budes radio na raskrinkavanju mogucih zloupotreba GugleTa - on ce te sam po automatizmu povezivati sa slicnim osobama sirom planete sa kojima ces kvalitetnije razmenjivati svoja iskustva i misljenja


Znaš li ti kakvih tu ludaka sve ima
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 19:44 09.03.2012

Re: Šta ga briga kada sam ja ustao?

blogov_kolac
I na kraju se javljam oko ovoga sa jednim sasvim konkretnim pitanjem (mozda je Dragan najkompetentniji oko odgovora) javascript:;u odnosjavascript:;u na primer gde je Google izgleda stvarno napravio propust. Kakav je to tacno sigurnosni problem izmedju Googla i HTC mobilnih (konkretno Sensation model) na Android platformi? Da li se to odnosi samo na neke "napredne" stvari i opcije, koje se kod nas i inace ne koriste - ili sam ja kao korisnik i moja privatnost generalno ugrozen tim propustima (iskreno, nista cudno nisam primetio zadnjih meseci u tom smeru)?


Nekako sam prevideo ovo pitanje.

Da li misliš na ovaj problem? Postoji i White paper ovde, sa prilično detaljnim tehničkim objašnjenjem.
mariopan mariopan 20:47 07.03.2012

....

Bas sinoc sam ponovo pogledala film "V kao Vendeta" i pomislila na Anonimuse, ako iko moze da ih zaustavi to bi bili oni? Isto oruzje mora da se koristi i protiv njih, protesti ne pomazu.

Edit

A sada recimo kucam sa tudjeg kompa, hiljadu i nesto kilometara od kuce, kako ce to da ocitaju i sa kim da povezu ako je moj komp kod kuce iskljucen?

I mene isto kopka ovo, kao i Maksu.


maksa83
Povezivanje MAC adrese računara sa identifikacijom osobe veoma je opasno.




Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:51 07.03.2012

Re: ....

mariopan
Bas sinoc sam ponovo pogledala film "V kao Vendeta" i pomislila na Anonimuse, ako iko moze da ih zaustavi to bi bili oni? Isto oruzje mora da se koristi i protiv njih, protesti ne pomazu.



Eh, ali... LulzSec leader Sabu was working for us, says FBI
ivana23 ivana23 21:05 07.03.2012

Re: ....

Dragan Pleskonjic
mariopan
Bas sinoc sam ponovo pogledala film "V kao Vendeta" i pomislila na Anonimuse, ako iko moze da ih zaustavi to bi bili oni? Isto oruzje mora da se koristi i protiv njih, protesti ne pomazu.


Eh, ali... LulzSec leader Sabu was working for us, says FBI


Od jutros je Vatikan - Tango Down...

Njih je ko zna koliko, tako da tih 25 od pre 3-4 dana i ovih 5 danasnjih ne znaci nista. Kap u moru.
maksa83 maksa83 21:35 07.03.2012

Re: ....

A sada recimo kucam sa tudjeg kompa, hiljadu i nesto kilometara od kuce, kako ce to da ocitaju i sa kim da povezu ako je moj komp kod kuce iskljucen?

To konkretno će zapravo jako lako da očitaju i povežu.

Ono što (prema svemu što znam) ne mogu da očitaju, a što autor tvrdi da je moguće, je da li to čitaš sa noutbuka tvog sina kod kog si došla u posetu ili sa svog sopstvenog noutbuka koji si ponela i okačila na njegov vajerles.

zoran.horvat zoran.horvat 22:51 07.03.2012

Re: ....

maksa83

Ono što (prema svemu što znam) ne mogu da očitaju, a što autor tvrdi da je moguće, je da li to čitaš sa noutbuka tvog sina kod kog si došla u posetu ili sa svog sopstvenog noutbuka koji si ponela i okačila na njegov vajerles.


Ovo što sledi je ujedno i odgovor na druga pitanja koja se tiču višestrukih MAC adresa, višestrukih računara unutar porodice itd.

Ako pokušaš da napraviš pouzdan sistem za praćenje piši propalo i tu su ti argumenti tačni. Ali, to nije cilj Gugla. Oni žele da sa određenom pouzdanošću (a računaj da se tu barata redom veličine do 10%) utvrdi šta god o kome god. Onda te informacije u ogromnim količinama (sa 90% netačnosti) proda trećoj firmi koja onda sve njih zaskoči i krene da ih spemuje u pokušaju da im nešto proda. Suština je u tome da tako formiran uzorak sadrži 10% onih koji su možda skloni da to što se nudi kupe. Da nije bilo sistema praćenja i povezivanja podataka, Gugl ne bi mogao da sastavi uzorak sa više od na primer 1% "kvalitetnih" imena. To je suština - poboljšavanje karakteristika u ciljanom marketingu. Ništa drugo, duboko sam uveren.

Dakle, ako si ti koristio, recimo Skajp, a on je sada u Majkrosoftovom vlasništvu, i bio si ulogovan na neki MS servis, i taj šablon ponavljaš iz dana u dan, onda je posle mesec dana nedvosmisleno tačna tvrdnja da je to tvoj računar. Nije garantovano tačna, ali jeste sa tolikom pouzdanošću da nema omaške u praksi. A sada vidi ovo - Skajp te povremeno pita kakva ti je bila veza posle razgovora. Legitiman podatak za telefonski softver. Ali za nekoga iz marketinga to znači ovo - ako si stalno odgovarao da ti je bila dobra veza onad verovatno kupuješ skuplje Internet pakete - odmah te kategorizuju u baš takve ljude, a onda tvoju mejl adresu iznajme nekom trgovcu koji takve ljude traži da bi im ponudio npr. neki softver za gledanje filmova i sl. što samo po sebi zahteva dobru mrežu. Skajp nema veze sa takvim trgovcima, ali MS ima. I tako se zatvara finansijski krug.

A sada pročitaj samo ono masnim slovima. Ko je bogat, tako postaje još bogatiji.
mariopan mariopan 23:16 07.03.2012

Re: ....

maksa83
A sada recimo kucam sa tudjeg kompa, hiljadu i nesto kilometara od kuce, kako ce to da ocitaju i sa kim da povezu ako je moj komp kod kuce iskljucen?

To konkretno će zapravo jako lako da očitaju i povežu.

Ono što (prema svemu što znam) ne mogu da očitaju, a što autor tvrdi da je moguće, je da li to čitaš sa noutbuka tvog sina kod kog si došla u posetu ili sa svog sopstvenog noutbuka koji si ponela i okačila na njegov vajerles.


E, pa to sam i mislila.

Ovo sve pitam samo da naucim nesto korisno.

Hvala Makso
lakipingvin lakipingvin 23:43 07.03.2012

Re: ....

ivana23
Dragan Pleskonjic
mariopan
Bas sinoc sam ponovo pogledala film "V kao Vendeta" i pomislila na Anonimuse, ako iko moze da ih zaustavi to bi bili oni? Isto oruzje mora da se koristi i protiv njih, protesti ne pomazu.


Eh, ali... LulzSec leader Sabu was working for us, says FBI


Od jutros je Vatikan - Tango Down...

Njih je ko zna koliko, tako da tih 25 od pre 3-4 dana i ovih 5 danasnjih ne znaci nista. Kap u moru.

pa ne bas http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jun/06/us-hackers-fbi-informer
a_jovicic a_jovicic 02:44 08.03.2012

Re: ....

zoran.horvat
A sada pročitaj samo ono masnim slovima. Ko je bogat, tako postaje još bogatiji.

... iliti "rečeno" u slici ...

(ref. Alan Ford, Super Hik, moto “… kradem siromašnima da bih dao bogatima!” )
inco inco 08:16 08.03.2012

Re: ....

zoran.horvat
Dakle, ako si ti koristio, recimo Skajp, a on je sada u Majkrosoftovom vlasništvu, i bio si ulogovan na neki MS servis, i taj šablon ponavljaš iz dana u dan, onda je posle mesec dana nedvosmisleno tačna tvrdnja da je to tvoj računar. Nije garantovano tačna, ali jeste sa tolikom pouzdanošću da nema omaške u praksi. A sada vidi ovo - Skajp te povremeno pita kakva ti je bila veza posle razgovora. Legitiman podatak za telefonski softver. Ali za nekoga iz marketinga to znači ovo - ako si stalno odgovarao da ti je bila dobra veza onad verovatno kupuješ skuplje Internet pakete - odmah te kategorizuju u baš takve ljude, a onda tvoju mejl adresu iznajme nekom trgovcu koji takve ljude traži da bi im ponudio npr. neki softver za gledanje filmova i sl. što samo po sebi zahteva dobru mrežu. Skajp nema veze sa takvim trgovcima, ali MS ima. I tako se zatvara finansijski krug.


- Deljenjem informacija izmedju Skajpa i Majkrosoftovih servisa bi se prekrsilo toliko EULA, P&P i slicnih kontrakta da bi ocas posla, preko noci, neki oportuni americki advokat napravio class-action suit i odrao ih za debele pare.

- Deljenjem email-ova trecim licima bi se nacinio takav breach of privacy - jer se eksplicitno navodi da se Skype obavezuje da to ne cini - gorepomenuti advokat bi ih doveo do bankrota (barem Skajp diviziju, Majkrosoft je pregolem da bi pao). Usput, do pre nekih par godina, Skype uopste nije zahtevao email adresu za registraciju i ima poveci broj njihovih naloga koji nikada nisu popunili to polje.

- Skajp, kao prvenstveno P2P servis, ima jedno gazilion vise nacina da vidi kojom brzinom pristupate internetu od tupavog, subjektivnog upitnika na kraju price (gde, uzgred, kvalitet veze zavisi i od druge strane) - dovoljno je da izmeri transfer poveceg UDP paketa pri kacenju na neki od njihovih hub-ova - da i sama sugestija kako oni to cine deluje kao da je izasla iz pera dvanaestogodisnjeg Perice i kako on zamislja mreznu infrastrukturu.

- Servisi koji se bave pruzanjem usluga gledanja filmova/serija/high-traffic sadrzaja znaju kako da ponude svoje usluge onima koji imaju adekvatne konekcije - tako sto naprave trailer servis pa mere kakvu ko ima vezu i direktno nude (jer ako imas brzu vezu + interesuju te trejleri == zakljucen posao). Oni veci odu lepo kod provajdera i sklope sa njim `strateski ugovor` te onda tvoj provajder za procenat daleko pouzdanije targetira tebe (jer moze, za razliku od Skajpa ili bilo kog third party softvera koji nije ciljano napravljen za spijuniranje - da zna da l' koristis streaming servise, kol'ko si redovni platisa i tako te pikanterije) nego sto bi to Skajp/Majkrosoft/Sveti Petar mogli.
zoran.horvat zoran.horvat 09:37 08.03.2012

Re: ....

inco

- Deljenjem informacija izmedju Skajpa i Majkrosoftovih servisa bi se prekrsilo toliko EULA, P&P i slicnih kontrakta da bi ocas posla, preko noci, neki oportuni americki advokat napravio class-action suit i odrao ih za debele pare.

Prvo će oni da promene Eule pa će onda to da rade. Od tužbe nema ništa.

inco

- Deljenjem email-ova trecim licima bi se nacinio takav breach of privacy - jer se eksplicitno navodi da se Skype obavezuje da to ne cini...

I opet - prvo promene uslove korišćenja, pa onda dele adrese. U Guglovoj Politici privatnosti izričito stoji da će podatke o korisnicima davati oglašivačima. Cvrc. Svako čiji je identitet na ovaj ili onaj način Gugl ustanovio, makar tako što je taj telefonom pozvao prijatelja ljubitelja Androida, postaje legitimna meta za prodaju podataka o ličnosti spemerima.

inco

- Skajp, kao prvenstveno P2P servis, ima jedno gazilion vise nacina da vidi kojom brzinom pristupate internetu od tupavog, subjektivnog upitnika na kraju price (gde, uzgred, kvalitet veze zavisi i od druge strane) - dovoljno je da izmeri transfer poveceg UDP paketa pri kacenju na neki od njihovih hub-ova - da i sama sugestija kako oni to cine deluje kao da je izasla iz pera dvanaestogodisnjeg Perice i kako on zamislja mreznu infrastrukturu.

Odgovaranjem na pitanje korisnik je lično dao informaciju, iz čega sledi da ne može da se žali da je špijuniran - sam je sebe otkucao. Pijačni trik.

inco

- Servisi koji se bave pruzanjem usluga gledanja filmova/serija/high-traffic sadrzaja znaju kako da ponude svoje usluge onima koji imaju adekvatne konekcije - tako sto naprave trailer servis pa mere kakvu ko ima vezu i direktno nude (jer ako imas brzu vezu + interesuju te trejleri == zakljucen posao). Oni veci odu lepo kod provajdera i sklope sa njim `strateski ugovor` te onda tvoj provajder za procenat daleko pouzdanije targetira tebe (jer moze, za razliku od Skajpa ili bilo kog third party softvera koji nije ciljano napravljen za spijuniranje - da zna da l' koristis streaming servise, kol'ko si redovni platisa i tako te pikanterije) nego sto bi to Skajp/Majkrosoft/Sveti Petar mogli.

Nisam rekao da drugi načini ne postoje, niti da je gledanje filmova jedina vrsta oglasa. Naveo sam ovo kao plastičan primer kako stvari funkcionišu.

A za kraj evo i konkretnog primera. Tražio sam cene jedne sitnice. Nedelju dana kasnije dobio sam od Amazona (preko koga sam kupovao knjige) mejl sa ponudama drugih uređaja koji imaju udaljenu vezu sa onim što sam originalno na pretraživaču tražio. Zar Amazon nema "strateške ugovore", zaključene poslove za sve i svašta nego mora da me spemuje na osnovu upita na pretraživaču? Mislim da živiš u previše holivudizovanom, imaginarnom svetu, u kome je sve na dugme i na izvolite i sve firme su povezane kao braća. Njihovi metodi su mnogo prizemniji. Uzgred, ja sam u industriji 15 godina, video sam sve to svojim očima i to ne u Srbiji, nego na tom "strateškim ugovorima" obogaćenom Zapadu...
ivana23 ivana23 12:49 08.03.2012

Re: ....

lakipingvin
ivana23
Dragan Pleskonjic
mariopan
Bas sinoc sam ponovo pogledala film "V kao Vendeta" i pomislila na Anonimuse, ako iko moze da ih zaustavi to bi bili oni? Isto oruzje mora da se koristi i protiv njih, protesti ne pomazu.


Eh, ali... LulzSec leader Sabu was working for us, says FBI

Od jutros je Vatikan - Tango Down...
Njih je ko zna koliko, tako da tih 25 od pre 3-4 dana i ovih 5 danasnjih ne znaci nista. Kap u moru.

pa ne bas http://www.guardian.co.uk/technology/2011/jun/06/us-hackers-fbi-informer


~~~ [Spread the Word] You can’t chop off the head of an idea, or an injustice, or a revolution. You cannot stop the wheel of the rights of the people and the fight against tyranny. The fbi needs to read a bit of history in their spare time.

Sabu did what many others have done in every single fight for right. He turned coat. He played double agent. He sold out.

So what? Does that mean that the movement is over? Does that mean that the fbi has successfully told the people of the world that they have to go back to corruption, misuse of tax dollars, and governance by greed?
Does this mean that anonymous and wikileaks and lulzsec can no longer fight to tell the people of the world the “truth?”

I think not.
lakipingvin lakipingvin 13:51 08.03.2012

Re: ....

I think not.

Ma daj Iko ne padaj na te fore...DC doesnt give a f*** kako se oni zovu anonimus,lulz ili kako vec, svi su oni food za DC a ne neki kucni ljubimci..te grupe imaju veoma sposobne ljude individualce ali su sa infiltracijama izgubile sposobnost za treat identification i treat forecasting koju su nekad imale,druga strana je iskoristila to do maximuma i sad nema nazad kasno je .
Preveliko oslanjanje na pojedince je i kreiralo rupe u targetingu i sad cak i sa svim informacijama koje imaju danas, oni nemaju snagu da budu opasnost kakva su nekad bili ili je bolje reci mogli da budu...
Domazet Domazet 19:43 08.03.2012

Re: ....

ivana23
.
.
.

I think not.[/i]

IVANA JAVI SE!!!
ivana23 ivana23 20:19 08.03.2012

Re: ....

Domazet
ivana23
.
.
.

I think not.[/i]

IVANA JAVI SE!!!


Tu sam.

gordanac gordanac 20:50 07.03.2012

pitanje il` dva

Zoran Horvat:
Gugl će reći da su kriterijumi precizni i podaci ne mogu da dođu do prevaranata. Ali to nije istina. Prevaranti su dovitljivi. Oni će ispuniti formalne uslove - registrovaće paravansku firmu, postaće Guglovi podizvođači, fingiraće napad, krađu, šta god je potrebno.

Postoje poznati slučajevi u istoriji gde su kompanije baš na taj način bile "olakšane". Evo jednog slučaja koji se dogodio Majkrosoftu, a vezan je za njegovu tehnologiju ActiveX kontrola (omiljenu tehnologiju u srpskom elektronskom bankarstvu, između ostalog). Radi se o izvršnom kodu (za razliku od, recimo, Java skripta) koji može beskrajno veliku štetu da vam nanese, naročito u kombinaciji sa finansijskim uslugama. Zbog toga Internet Eksplorer, jedini veb čitač koji ActiveX tehnologiju podržava, izvršava samo onaj kod koji ima Majkrosoftov sertifikat (to je pandan onog Guglovog objašnjenja sa "odgovarajućim merama zaštite podataka i bezbednosti" ). Navodno, to korisnicima garantuje bezbednost, jer Majkrosoft je veoma pažljiv u odlučivanju kome će dati sertifikat. Zbog toga je, da bi pokazao u čemu je problem sa takvim "garancijama", jedan programer iz Sijetla napravio programersku firmu, stekao ime, dobio značku od Majkrosofta, a onda napravio ActiveX kontrolu koja prosto isključuje računar. Cilj demonstracije bio je da se dokaže da korisnici nisu bezbedni.


Jel ti hoćeš da menjaš ljudsku prirodu ili da upozoriš na personalizovani Google?
Nije mi sasvim jasno - čemu je u prilog argument o IE, ActiveX i "pakosnom" malom koji je ostao bez "značke" (a posebno mi nije janso što bi iko koristio IE, ali to je druga tužna priča)

Elem, koliko god ti detaljno opisao sve što se tiče Google- Majstera, molila bih odjašnjenje:
Šta tu ustvari hoćeš da urade države ili EU ili bilo ko bilo gde?

Jer, ako ti je ovo primer:
U martu 2010. američke vlasti lišile su slobode Dejvida Karatersa, izvršnog direktora firme Bet on Sports, zato što je omogućavao klađenje američkim državljanima izvan SAD, što je lokalnim zakonima zabranjeno. Karaters nije mogao da bude uhapšen u Evropi ili ma gde drugo, zato što na tim mestima to što je radio nije protivzakonito. Ali tog dana, kada se zajedno sa svojom suprugom prebacivao sa jednog leta na drugi, nogom je stao na tlo SAD. U tom koraku je i uhapšen.


...onda je to malo "mixing bats & butterflies", to je druga vrsta "prekršaja" (čini mi se) od svega na šta upozorovaš u tekstu.

Pri čemu:
a) ne dopada mi se "personalizovana" ideja pretrage, jer mi sužava pretragu, niti mi se dopada da iko barata mojim ličnim podacima, pa koristim ono što može - ostavljam ih u funkcionalnom minimumu
b) "samostalnost" softvera više ne možeš ograničiti bilo kakvom regulacijom (to ti je kao sa prohibicijom, samo ćeš ga oterati u ilegalu)
c) države od kojih (valjda) tražiš regulacije kojima bi se ograničili prikupljanje naših podataka od strane Google (ili bilo koga) prvo bi morale stavljati van snage propise kojima su legalizovale i nadzor i skupljanje elektronskih podataka.

Izvini ako postavljam "viška" pitanje (zanemari ako ti se čini glupim), ali - ne uspevam da pročitam šta ti je ustvari cilj, osim ako nije samo izvanredno i detaljno informisanje o načinu na koji automatizovani, samoprepoznajući programi funkcionišu.
maksa83 maksa83 20:53 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

Nije mi sasvim jasno - čemu je u prilog argument o IE, ActiveX i "pakosnom" malom koji je ostao bez "značke" (a posebno mi nije janso što bi iko koristio IE, ali to je druga tužna priča)

IE će morati da koristi svako ko želi da koristi onlajn benking u Srbiji, pošto su ga (onlajn benking) pravili slepci.

IE takođe mora da koristi svaki zaposleni u MUP Srbije koji radi na izdavanju biometrijskih dokumenata pošto su ga pr... mislim, ovaj, da ne lajem da me ne stigne Dačke Značke.


P.S. Moroni koji IE stavljaju u softver za bankomate su posebna kategorija kojoj, ponavljam, treba zabraniti sve osim težih fizičkih poslova, a i to pod nadzorom da nešto ne zajebu.
gordanac gordanac 21:01 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

maksa83
Nije mi sasvim jasno - čemu je u prilog argument o IE, ActiveX i "pakosnom" malom koji je ostao bez "značke" (a posebno mi nije janso što bi iko koristio IE, ali to je druga tužna priča)

IE će morati da koristi svako ko želi da koristi onlajn benking u Srbiji, pošto su ga (onlajn benking) pravili slepci.

IE takođe mora da koristi svaki zaposleni u MUP Srbije koji radi na izdavanju biometrijskih dokumenata pošto su ga pr... mislim, ovaj, da ne lajem da me ne stigne Dačke Značke.


P.S. Moroni koji IE stavljaju u softver za bankomate su posebna kategorija kojoj, ponavljam, treba zabraniti sve osim težih fizičkih poslova, a i to pod nadzorom da nešto ne zajebu.

To, na žalost znam. (zato sam i rekla da je to druga tužna priča)
Ali - kakve to veze ima sa ičim o tome kako Google-Majster prikuplja ili loše rukuje našim privatnim podacima?
Ako ja uopšte dobro razumem ideju teksta, nisam sigurna ...
expolicajac expolicajac 21:07 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

IE takođe mora da koristi svaki zaposleni u MUP Srbije koji radi na izdavanju biometrijskih dokumenata pošto su ga pr... mislim, ovaj, da ne lajem da me ne stigne Dačke Značke.

Pa nisam ja badava stavio ovog super policajca. Kojih problema ima MUP, to znam i zato , ajd i ja da ne tupim.
Draganče je car za odgovor koji mi je poslao na PP
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:10 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

expolicajac
Draganče je car za odgovor koji mi je poslao na PP


Gde su mladi, tu je i šala.
maksa83 maksa83 21:20 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

Ali - kakve to veze ima sa ičim o tome kako Google-Majster prikuplja ili loše rukuje našim privatnim podacima?

Pretpostavljam da je analogija tipa - Microsoft je imao tehničku rupu (inherentno nesiguran ActiveX koji nije živeo u nekom sandboxu pa je web strana mogla da ti vršlja po računaru) koju su pokušali da reše sistemski uvođenjem sertifikata, pa kad je neko plastično ukazao na faličnost tog sistemskog rešenja bio je ućutkan na glup način, pa će po analogiji tako i Google nekoga ko plastično ukaže na njihove privacy propuste da ućutka umesto da reši sistemski problem. Valjda. Ne kažem da analogija radi, samo pokušavam da je shvatim.
gordanac gordanac 21:42 07.03.2012

pitanje il` dva

maksa83
Ali - kakve to veze ima sa ičim o tome kako Google-Majster prikuplja ili loše rukuje našim privatnim podacima?

Pretpostavljam da je analogija tipa - Microsoft je imao tehničku rupu (inherentno nesiguran ActiveX koji nije živeo u nekom sandboxu pa je web strana mogla da ti vršlja po računaru) koju su pokušali da reše sistemski uvođenjem sertifikata, pa kad je neko plastično ukazao na faličnost tog sistemskog rešenja bio je ućutkan na glup način, pa će po analogiji tako i Google nekoga ko plastično ukaže na njihove privacy propuste da ućutka umesto da reši sistemski problem. Valjda. Ne kažem da analogija radi, samo pokušavam da je shvatim.


Možda da mi pi-šeš po-la-ko, jer još uvek ne kapiram šta je ni cilj posta, a baš ni analogiju...
"Provaljivanje" zapisa (msleeeem, what else is new?!), pa kažnjavanje onog ko ga je provalio i otkrio (yeeeks!) da Google-Majster zloupotrebljava naše podatke da bi lakše zarađivao ("targetirao" kupce brže), pa kako sve to kao primer sprečava Google-Majstera da i dalje "viri" `di god `oće, ha?
Non capisco celu ideju teksta i šta je cilj: da Google zarađuje sporije ili manje, da se negde, nekako usvoji regulacija koja Googleu neće zabraniti da zarađuje, ali će mu zabraniti (čime?) da koristi naše podatke bez naše saglasnosti da bi zarađivao ili da - šta?
Nisi pisao dovoljno polako, eto!
Domazet Domazet 21:42 07.03.2012

Iako nishta ne znam o IT...

maksa83
Ali - kakve to veze ima sa ičim o tome kako Google-Majster prikuplja ili loše rukuje našim privatnim podacima?

Pretpostavljam da je analogija tipa - Microsoft je imao tehničku rupu (inherentno nesiguran ActiveX koji nije živeo u nekom sandboxu pa je web strana mogla da ti vršlja po računaru) koju su pokušali da reše sistemski uvođenjem sertifikata, pa kad je neko plastično ukazao na faličnost tog sistemskog rešenja bio je ućutkan na glup način, pa će po analogiji tako i Google nekoga ko plastično ukaže na njihove privacy propuste da ućutka umesto da reši sistemski problem. Valjda. Ne kažem da analogija radi, samo pokušavam da je shvatim.

...i tek po neshto o korporacijama, ja sam spreman da tvrdim da analogija vazhi. Google odavno nije romantichni enterpize dvojice mladih genijalaca vec korporacija sa pravljenjem shto veceg profita kao iskljuchivim ciljem. Sve ostalo su sredstva za ostvarivanje istog.

Onaj ko vidi Google kao prirodnog saveznika u bilo kakvoj borbi protiv kontrole interneta je ili naivan ili se samo pretvara, tj. zlonameran je. Algoritam, uz sav moj zaborav programerskih tehnika, vrlo jednostavan. Informacija je roba. Roba ima vrednost ako ima kupca. Prodajom robe pravi se profit. Shto veci kupac to veci profit. Drzhave su veliki kupci (evo recimo Kina).

Edit: Tek sam sada video Gordanin tekst odmah iznad pa cu morati i ja da podlegnem atmosferi loše energije i negativnih vibracija koju je inicirao Free.

Non capisco celu ideju teksta i šta je cilj: da Google zarađuje sporije ili manje, da se negde, nekako usvoji regulacija koja Googleu neće zabraniti da zarađuje, ali će mu zabraniti (čime?) da koristi naše podatke bez naše saglasnosti da bi zarađivao ili da - šta?
Nisi pisao dovoljno polako, eto!


Ja ovo tumachim kao stav da je pravo pojedinca na privatnost neizbezhna zrtva neotudjivog prava Googla da pravi shto vece profite. Neko zlobniji bi mogao da kazhe da je ovakav jedan stav od nekoga ko je izabran od pojedinaca da predstavlja interese upravo tih pojedinaca koji su ga birali malchice chudan. Na shta bih mu ja odbrusio da neshto shto je poprilichno shiroko rasprostranjeno nikako ne mozhe biti chudno.

E sada, ukoliko ovaj moj postkomentarchic neko tumachi kao nedovoljno sporo kucanje neka ne krivi mene. Kao shto rekoh, zarazio me je Free...
maksa83 maksa83 21:53 07.03.2012

Re: Iako nishta ne znam o IT...

...i tek po neshto o korporacijama, ja sam spreman da tvrdim da analogija vazhi.

Meni analogija ne važi. Microsoft je imao tehničko rešenje koje je bilo falično sa stanovišta sigurnosti, bez neke zle namere tog tipa, prosto su napravili - glupost u skladu sa svojim tadašnjim poznavanjem Interneta. Njihova ideja nije bila "sad ćemo da ti uvalimo ActiveX kontrolu pa ćemo kroz web stranu da ti pokupimo sve sa kompa uta-ta!", pošto je to prosto glupo - oni prave taj OS i oni sve te podatke imaju na tacni i bez web strane. Njihova zla namera je bila da tom tehnologijom navedu sve žive da prave vesele i razdragane web strane koje će raditi samo u Internet Exploreru, čime će više ljudi biti primorano da kupuje Windows pošto eto samo tako mogu da gledaju vesele i razdragane web strane u kojima šareni ActiveX kontrola i tim lock-inom ljudi i weba za Internet Explorer "preuzimaju Internet". To je bila njihova ideja koja se neslavno olupala o realnost.

Google nema tehničko rešenje koje je falično sa stanovišta sigurnosti, nego sistemsko rešenje za sopstveni problem, tj. vrlo jasnu ideju da minimizuju tvoju privatnost, za potrebe boljeg targetinga reklama.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:54 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

Sad na MWC 2012 u Barseloni (o čemu sam pisao ovde), u jednoj od sesija na temu mobilnog marketinga, ide ovakva diskusija:

- A šta je za privatnošću podataka kod ciljanog oglašavanja profilisanog prema korisniku?
- Na šta tačno mislite?
- Pa recimo zašto on mora da zna šta ja volim, a šta ne?
- Eh, pa recimo kad odete u restoran i konobar vas poznaje, zna šta volite da jedete, pa vam preporuči jelo koje će Vam se dopasti. Ako češće dolazite, bolje će Vas poznavati i njegove preporuke će biti sve bliže Vašem ukusu.
- Hm... nisam baš siguran da to želim.

Ima ko voli i ko ne voli. Svakome po želji i preferencama.
Domazet Domazet 22:00 07.03.2012

Mi bata Ma(r)xo...

Njihova zla namera je bila da tom tehnologijom navedu sve žive da prave vesele i razdragane web strane koje će raditi samo u Internet Exploreru, čime će više ljudi biti primorano da kupuje Windows pošto eto samo tako mogu da gledaju vesele i razdragane web strane u kojima šareni ActiveX kontrola i tim lock-inom ljudi i weba za Internet Explorer "preuzimaju Internet".

...imamo ugovor da te ja poduchavam dobroj muzici a ne i tome shta je znachenje termina 'analogija'. Tako da ti ovo ide extra:

Njihova zla namera je bila da tom tehnologijom navedu sve žive da prave vesele i razdragane web strane koje će raditi samo u Internet Exploreru, čime će više ljudi biti primorano da kupuje Windows pošto eto samo tako mogu da gledaju vesele i razdragane web strane u kojima šareni ActiveX kontrola i tim lock-inom ljudi i weba za Internet Explorer "preuzimaju Internet".

Da bi ostvarili shto veci profit.

nego sistemsko rešenje za sopstveni problem, tj. vrlo jasnu ideju da minimizuju tvoju privatnost, za potrebe boljeg targetinga reklama.

Da bi ostvarili shto veci profit.

E da, da ne bude da sam, pod uticajem Freeja, razume se, samo negativan. Bash ti lepo stoje eufemizmi. Shta kazhesh, 'oce da minimizuju nashu privatnost!?

gaga42 gaga42 22:15 07.03.2012

Re: Iako nishta ne znam o IT...

Analogija nema veze sa time šta je MS hteo da postigne sa ActivX-om već sa činjenicom da je nakon plastičnog prikaza, od strane firme koju su autorizovali, problema u funkcionalnosti njihovog "čeda" tj. ActiveX-a, partneru koji je izvršio pokaznu vežbu ukinuli pravo odnosno sertifikat koji mu omogućava da i dalje radi to što je radio, a vezano za ActiveX, odnosno ekspresno gurnuli problem pod tepih, a otklanjanje rupe ostavili za drugi put (nikad).

Analogija sa Googletom se nalazi u tome da, kao što su za MS spoljne firme radile sa ActiveX-om i za to bile sertifikovane, tako i Google ima spoljne firme koje se bave skladištenjem i obradom prikupljenih i ličnih podataka, i da ako neka od tih spoljnih firmi izvrši zloupotrebu tih podataka, Google ima da se grdno naljuti i da posao da drugom, bez obeštećenja je.ene stranke, u ovom slučaju vrlog korisnika Googletovih servisa.
maksa83 maksa83 22:17 07.03.2012

Re: Mi bata Ma(r)xo...

Da bi ostvarili shto veci profit.
Da bi ostvarili shto veci profit.

Dobro bre qme nemo' me za'ebavaš, kad moram tako da kažem - korporacije ma(r)ksimizuju profit i pritom rade ne baš etičke stvari. Poslednjih godinu i nešto dana radim u energy data domenu. Šta misliš, kakve cvećke po tom pitanju tu obitavaju?

Domazet Domazet 22:32 07.03.2012

Moram bre Ma(r)xo da te zahebavam...

maksa83
Da bi ostvarili shto veci profit.
Da bi ostvarili shto veci profit.

Dobro bre qme nemo' me za'ebavaš, kad moram tako da kažem - korporacije ma(r)ksimizuju profit i pritom rade ne baš etičke stvari. Poslednjih godinu i nešto dana radim u energy data domenu. Šta misliš, kakve cvećke po tom pitanju tu obitavaju?



...no pain no gain! Shta vredi gagi42 shto je 'nako ljubazna(?) i detaljna kad cesh ti njenu poduku samo da preletish i koliko sutra zaboravish. Od metode uchenja na sopstvenim greshakama je bolja samo metoda uchenja na sopstvenim greshkama za koje ti neko (javno) izvuche ushi...

Nego, sve je to veoma lepo i kavaljerski shto ti telom shtitish Gordanu ali ti ne vredi. Hebi ga, zarazio me Free i bash sam se namerachio da ispitam narodnog predstavnika o tome kako ona vidi neprikosnovenost prava korporacija da deru ledja na sve moguce nachine predstavnicoma naroda (obrati pazhnju na redosled rechi, razlika je drasticna). Rekao bih da je njen stav da je to neprikosnoveno pravo em neprikosnoveno em neogranichibilno...
maksa83 maksa83 22:40 07.03.2012

Re: Moram bre Ma(r)xo da te zahebavam...

Qme ne znam koja ti je atribucija (paz' reč) pogrešnija od svih ovih gore. Em sam pažljivo pročitao gaga42 (ti promeni čoveku pol, just like that) komentar, em ne štitim Gordanac telom (pokušavam da shvatim analogiju, moguće da me sapliće moje malo bolje poznavanje istorije i namena tih tehnologija), ni Gugl, a nit' brate imam iluzije ni afirmativan stav o ... kreativnom poimanju etike velikih korporacija. "We Are Not Evil" je moglo da se prodaje dok se nije pojavio Facebook i zgrabio nepodeljenu dnevnu pažnju koliko već stotina miliona korisnika od čega su se utronjali i što bi rekli tu kod tebe - gloves are off.
gordanac gordanac 22:44 07.03.2012

prva sam pitala

Domazet
maksa83
Da bi ostvarili shto veci profit.
Da bi ostvarili shto veci profit.

Dobro bre qme nemo' me za'ebavaš, kad moram tako da kažem - korporacije ma(r)ksimizuju profit i pritom rade ne baš etičke stvari. Poslednjih godinu i nešto dana radim u energy data domenu. Šta misliš, kakve cvećke po tom pitanju tu obitavaju?



...no pain no gain! Shta vredi gagi42 shto je 'nako ljubazna(?) i detaljna kad cesh ti njenu poduku samo da preletish i koliko sutra zaboravish. Od metode uchenja na sopstvenim greshakama je bolja samo metoda uchenja na sopstvenim greshkama za koje ti neko (javno) izvuche ushi...

Nego, sve je to veoma lepo i kavaljerski shto ti telom shtitish Gordanu ali ti ne vredi. Hebi ga, zarazio me Free i bash sam se namerachio da ispitam narodnog predstavnika o tome kako ona vidi neprikosnovenost prava korporacija da deru ledja na sve moguce nachine predstavnicoma naroda (obrati pazhnju na redosled rechi, razlika je drasticna). Rekao bih da je njen stav da je to neprikosnoveno pravo em neprikosnoveno em neogranichibilno...


Idi, begaj, šta sve izmisli, a ne trepnu!

Pa to sam pitala autora u svom prvom komentaru - ŠTA mu je cilj teksta, KAKO misli da se taj cilj može ostvariti, postavila sam "pitanje il` dva" pre "sat il` dva", ako se uloži malo energije na paljivije čitanje - sasvim je jasno ŠTA ne razumem, ŠTA mi se kod Google-Majstera ne sviđa i ŠTA mi se čini da je neizbežan kontekst kada je (zlo)upotreba naših privatnih podataka u pitanju.

Taj vickasti cinizam sa natruhom slatkog sarkazma kroz priproste metafore se time pokazuje kao nepotreban i mestimično loše upotrebljen, lepo pitaj šta hoćeš da me pitaš, ako išta hoćeš, a ja ću odgovoriti ako znam, ako ne znam, reći ću - ne znam, писофкејк.

zoran.horvat zoran.horvat 22:58 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

Dragan Pleskonjic
Sad na MWC 2012 u Barseloni (o čemu sam pisao ovde), u jednoj od sesija na temu mobilnog marketinga, ide ovakva diskusija:

- A šta je za privatnošću podataka kod ciljanog oglašavanja profilisanog prema korisniku?
- Na šta tačno mislite?
- Pa recimo zašto on mora da zna šta ja volim, a šta ne?
- Eh, pa recimo kad odete u restoran i konobar vas poznaje, zna šta volite da jedete, pa vam preporuči jelo koje će Vam se dopasti. Ako češće dolazite, bolje će Vas poznavati i njegove preporuke će biti sve bliže Vašem ukusu.
- Hm... nisam baš siguran da to želim.

Ima ko voli i ko ne voli. Svakome po želji i preferencama.


Ima za konobare i ona priča kada su poslovni ljudi došli sa svojim suprugama u restoran, a konobar im nabacio da su one juče bile mlađe. Zato...
zoran.horvat zoran.horvat 23:21 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

Gordana, neću citirati pojedinačne rečenice zbog obima diskusije, ali evo da na ponešto odgovorim.

Tekst je na izvestan način naivan, ali računam u pozitivnom smislu. Rekao bih pre neiskvaren. Nisam blesav da pomislim da će regulacijom Guglu išta biti uskraćeno i sl. ali nisam ni blesav da o praćenju ćutim kao da se ne događa.

U praktičnom smislu već sam uradio ono što mogu: Isključio sam kolačiće, odbio da kliknem da pristajem na "Politiku privatnosti" i prestao da koristim Gugl nalog. Štitim se koliko mogu.

A ako stotinu miliona kulturnih Evropljana bude pozvalo svoje predstavnike u skupštini onda će deset hiljada njihovih predstavnika dobiti po deset hiljada poziva svaki. To je akcija kojoj se nadam, možda i budalasto. Ali to je akcija koja je nedavno bila organizovana prilikom donošenja onih zakona o pravima na Internetu i zakoni su povučeni. Eto pozitivnog primera.

Što se tiče paralela sa AtiveX i hapšenjem za klađenje, objašnjenja su jednostavna. Majkrosoft je tvrdio da je ActiveX bezbedan, a nije i to je demonstracijom pokazano. Gugl danas tvrdi da njihovi podizvođači zadovoljavaju nekakve visoke kriterijume. Ali to je direktna laž i na to neka niko ne naseda. Ti isti podizvođači apsolutno sigurno će u jednom delu biti klasične mafijaške firme. Kada jednom bude pukla bruka o ovoj ili onoj firmi, Gugl neće uraditi ništa, već će samo zataškati incident kao što je Majkrosoft uradio. Tada će stotine miliona ljudi u svetu biti direktno ugroženi - njihovi bankarski računi, kartice, imovina. Sto puta se to već dogodilo pa ništa. Zato pamet u glavu i držite se podalje od Guglovih servisa, to je moj savet. Bojkotujte ih, postali su preterano bezobrazni i opasni.

Paralela sa hapšenjem za klađenje je takođe jednostavna - Gugl nastupa sa američkog tradicionalnog stanovišta da korporacije imaju sva prava nad malim ljudima. U Evropi ne samo da u teoriji nije tako, već ni u praksi nije, jer su "mali ljudi" organizovaniji i agresivnije pred sudom brane svoja prava. Zato verujem da će neke organizacije da se probude, a onda se možda i Guglu desi isto što i kladioničarima - što je bilo legalno iz Amerike da se radi, to postaje protivzakonito kad se nogom stane negde u Evropi. Evo konkretnog primera. U politici privatnosti eksplicitno stoji da će podaci o ličnosti biti čuvani izvan granica države. To je direktno kršenje srpskog zakona. Ali da ne bude da mi treba da budemo glavni, pitaću se koliko još država u Evropi zabranjuje zakonom to isto delo. Neka odnesu preko granice podatke o adresama, brojevima telefona, brojevima telefona pozivalaca (!!!), brojevima bankarskih računa švajcarskih građana i neka švajcarske organizacije to delo dokažu - tvrdim da će tog dana padati glave. Samo je pitanje hoće li se Gugl usuditi da ode tako daleko da to uradi i još da u tome bude uhvaćen.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:30 07.03.2012

Re: pitanje il` dva

Pa i ne ćute baš, npr: Google privacy changes 'in breach of EU law'


Changes made by Google to its privacy policy are in breach of European law, the EU's justice commissioner has said.
Domazet Domazet 23:31 07.03.2012

Moguce ali...

gordanac
Domazet
maksa83
Da bi ostvarili shto veci profit.
Da bi ostvarili shto veci profit.

Dobro bre qme nemo' me za'ebavaš, kad moram tako da kažem - korporacije ma(r)ksimizuju profit i pritom rade ne baš etičke stvari. Poslednjih godinu i nešto dana radim u energy data domenu. Šta misliš, kakve cvećke po tom pitanju tu obitavaju?



...no pain no gain! Shta vredi gagi42 shto je 'nako ljubazna(?) i detaljna kad cesh ti njenu poduku samo da preletish i koliko sutra zaboravish. Od metode uchenja na sopstvenim greshakama je bolja samo metoda uchenja na sopstvenim greshkama za koje ti neko (javno) izvuche ushi...

Nego, sve je to veoma lepo i kavaljerski shto ti telom shtitish Gordanu ali ti ne vredi. Hebi ga, zarazio me Free i bash sam se namerachio da ispitam narodnog predstavnika o tome kako ona vidi neprikosnovenost prava korporacija da deru ledja na sve moguce nachine predstavnicoma naroda (obrati pazhnju na redosled rechi, razlika je drasticna). Rekao bih da je njen stav da je to neprikosnoveno pravo em neprikosnoveno em neogranichibilno...


Idi, begaj, šta sve izmisli, a ne trepnu!

Pa to sam pitala autora u svom prvom komentaru - ŠTA mu je cilj teksta, KAKO misli da se taj cilj može ostvariti, postavila sam "pitanje il` dva" pre "sat il` dva", ako se uloži malo energije na paljivije čitanje - sasvim je jasno ŠTA ne razumem, ŠTA mi se kod Google-Majstera ne sviđa i ŠTA mi se čini da je neizbežan kontekst kada je (zlo)upotreba naših privatnih podataka u pitanju.

Taj vickasti cinizam sa natruhom slatkog sarkazma kroz priproste metafore se time pokazuje kao nepotreban i mestimično loše upotrebljen, lepo pitaj šta hoćeš da me pitaš, ako išta hoćeš, a ja ću odgovoriti ako znam, ako ne znam, reći ću - ne znam, писофкејк.


...privlachi pazhnju

A shto se tvojih pitanja autoru tiche, prvo je legitimno a drugo se njega ne tiche. Ono se, gle chuda, tiche tebe. Njegovo je da artikulishe svoje interese i saopshti ih svom izabranom predstavniku. A izabrani predstavnik treba da artikulishe nachin zashtite interesa onih koji su ga birali ili, ako ne zna kako, da nadje nekoga ko zna i da ga uposli. Od predstavnikovog 'jao pa ja ne znam kako bi mi to' nema mnogo vajde.

Usput da li da tvoj odgovor shvatim kao potvrdu da je moj vickasti cinizam sa natruhom slatkog sarkazma kroz priproste metafore otprilike ubo sushtinu tvog stava? Ako jeste, odmah da ti kazhem da i nije bilo posebno teshko. Shto bi neki rekli, писофкејк...
gordanac gordanac 23:36 07.03.2012

pitanje il` dva

Zorane,
da urade ŠTA?
Šta je zahtev?
A ako stotinu miliona kulturnih Evropljana bude pozvalo svoje predstavnike u skupštini onda će deset hiljada njihovih predstavnika dobiti po deset hiljada poziva svaki. To je akcija kojoj se nadam, možda i budalasto. Ali to je akcija koja je nedavno bila organizovana prilikom donošenja onih zakona o pravima na Internetu i zakoni su povučeni. Eto pozitivnog primera.


Ta akcija je imala jasnu, nedvosmislenu poruku STOP SOPA & PIPA.
Šta je predlog sadržaja poruke u tvom slučaju?
Bojkot Google-Majstera?
Odbijanje sagasnosti na "Privacy Policy"?
Kampanja da Google-Majster obustavi ili smanji ili stavi na uvid način na koji koristi naše podatke?
Donošenje propisa kojim bi se Google-Majsteru zabranilo (ili efokasnom kontrolom ograničilo) korišćenje privatnih podataka koje mu korisnici dobrovoljno daju?
Edukacija korisnika interneta da NE daju podatke Googlu?

To su sve različite stvari, zato ja ne razumem šta je ideja i cilj, koliko god bila duboko zainteresovana i za slobodu interneta i za poštovanje prava privatnosti korisnika. Da sama imam ideju kako se regulacijama potpuno zaštiti - rekla bih, ali nemam, zato i pitam one za koej mislim da znaju.

Dakle, tema je personalizovani Google koji koristi naše podatke da bi brže i više zarađivao, a moje pitanje je - na koji način misliš da se taj proces može kontrolisati?
gordanac gordanac 23:46 07.03.2012

:))

Domazet:
Moguce ali...

...privlachi pazhnju

Idi, begaj još jedared, prvo sve sam izmisliš, a onda konstatuješ - "privlačenje pažnje", pa još deliš "unsolicited advice" :))
Samo zato što se ovde razgovara, ovde svi dođu zbog toga da čitaju i - razgovaraju.
A na engleskom ima jedan izraz za osobe koje uživaju samo u tome da - privlače pažnju.
Domazet Domazet 23:55 07.03.2012

Celebrities??? ;)

gordanac
Domazet:
Moguce ali...

...privlachi pazhnju

Idi, begaj još jedared, prvo sve sam izmisliš, a onda konstatuješ - "privlačenje pažnje", pa još deliš "unsolicited advice" :))
Samo zato što se ovde razgovara, ovde svi dođu zbog toga da čitaju i - razgovaraju.
A na engleskom ima jedan izraz za osobe koje uživaju samo u tome da - privlače pažnju.


A sada jedno pitanje za tebe, ima li na srpskom izraz za Consulting services? Chisto da bi se dolazilo spremnije na razgovore?

E da, a je l' ako da ja malo shapnem Zoranu mada chovek nije trazhio?

Da mu shapnem da kazhe svojim izabranim predstavnicima da se ovi raspitaju kod svojih kolega iz EU shta su to njima predlozhili njihovi birachi pa ih nateralo da spomenu breach of EU law?
gordanac gordanac 23:58 07.03.2012

---

Domazet
gordanac
Domazet:
Moguce ali...

...privlachi pazhnju

Idi, begaj još jedared, prvo sve sam izmisliš, a onda konstatuješ - "privlačenje pažnje", pa još deliš "unsolicited advice" :))
Samo zato što se ovde razgovara, ovde svi dođu zbog toga da čitaju i - razgovaraju.
A na engleskom ima jedan izraz za osobe koje uživaju samo u tome da - privlače pažnju.


A sada jedno pitanje za tebe, ima li na srpskom izraz za Consulting services? Chisto da bi se dolazilo spremnije na razgovore?


Moguće da ima, ali - ja ne znam dobar, pravi prevod.
nocni_vuk nocni_vuk 00:03 08.03.2012

moram da se ukljucim

Ne bih da govorim u ime autora ali evo kako sam ja shvatio poentu teksta, jer svaki tekst moze da se shvati na vise nacina (kao ono:"lepota je u ocima posmatraca".

Mislim da, pre svega, tekst ima informativni karakter zato sto sam siguran da 90% ljudi kad vidi koliko toga (i to jos na engleskom) pise u politici privatnosti samo stisne da se slaze i odjuri na fejs. Ali kad ovako predgledno i to jos na dobrom starom srpskom jeziku vide sta tamo pise... Verujem da ce se mnogi zamisliti o teorijama zavere i velikom bratu.

Domazet Domazet 00:04 08.03.2012

Shteta...

gordanac
Domazet
gordanac
Domazet:
Moguce ali...

...privlachi pazhnju

Idi, begaj još jedared, prvo sve sam izmisliš, a onda konstatuješ - "privlačenje pažnje", pa još deliš "unsolicited advice" :))
Samo zato što se ovde razgovara, ovde svi dođu zbog toga da čitaju i - razgovaraju.
A na engleskom ima jedan izraz za osobe koje uživaju samo u tome da - privlače pažnju.


A sada jedno pitanje za tebe, ima li na srpskom izraz za Consulting services? Chisto da bi se dolazilo spremnije na razgovore?


Moguće da ima, ali - ja ne znam dobar, pravi prevod.

...a bash sam se bio spremio da dodjem na razgovor.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:13 08.03.2012

Re: Celebrities??? ;)

Consulting services


Savetodavne usluge.
zoran.horvat zoran.horvat 00:19 08.03.2012

Re: pitanje il` dva

gordanac
Zorane,
da urade ŠTA?
Šta je zahtev?

Moji zahtevi su implicitni. Taksativnim navođenjem onoga što je negativno u postojećem stanju izazvao sam diskusiju i privukao pažnju i to ne na sebe lično (jer koliko vidim nema ličnih komentara) već na temu teksta. U tom smislu radosno konstatujem da sam uspešno pozvao na pozivanje na akciju. Više od toga nije u opisu mog karaktera, da se tako izrazim, pa taj deo prepuštam u potpunosti drugima. Ali osećam da je neko od ovde oglašenih komentatora već koliko sada spreman da formuliše poziv na akciju. Neka to bude cilj, pa i zahtev teksta.

gordanac

To su sve različite stvari, zato ja ne razumem šta je ideja i cilj, koliko god bila duboko zainteresovana i za slobodu interneta i za poštovanje prava privatnosti korisnika. Da sama imam ideju kako se regulacijama potpuno zaštiti - rekla bih, ali nemam, zato i pitam one za koej mislim da znaju.

Dakle, tema je personalizovani Google koji koristi naše podatke da bi brže i više zarađivao, a moje pitanje je - na koji način misliš da se taj proces može kontrolisati?


Regulacija je na suprotnom kraju spektra. Neka regulatori vode o tome računa. Ali evo nekih smernica.

Da li poslovođa iz Maksija na uglu ima pravo da zabeleži moj broj telefona, adresu, vreme kada boravim u stanu, da zatim sa tim podacima poveže količinu mleka i dane u nedelji kada kupujem mleko i da sve te podatke proda nekolicini mlekara? Ne. To je nezakonito praćenje. Nisam advokat, ali znam iz nekih slučajeva iz crne hronike da je to kod nas nezakonito. Dakle, zašto bih prihvatio da to što je nominalno protivzakonito bude dopušteno Internet korporacijama? Vi ste u politici, vi regulišite. Ja sam kao građanin, pa i glasač, rekao šta želim da vidim kao rezultat. Implementacija je u domenu politike.

A argument da bi regulacija nekoga oterala u ilegalu je nedopustiv. U krajnjoj liniji Dragan je već dao link na ocenu da je Gugl prekršio postojeće zakone. I ja tvrdim, kao laik, da jesu prekršili zakone i da mnoge stvari koje oni ispod haube rade predstavljaju krivična dela. Jedino što nemam pristup dokazima pa mogu samo da ih intenzivno ne volim.
Domazet Domazet 00:28 08.03.2012

Ma(r)xo burazeru...

maksa83
Qme ne znam koja ti je atribucija (paz' reč) pogrešnija od svih ovih gore. Em sam pažljivo pročitao gaga42 (ti promeni čoveku pol, just like that) komentar, em ne štitim Gordanac telom (pokušavam da shvatim analogiju, moguće da me sapliće moje malo bolje poznavanje istorije i namena tih tehnologija), ni Gugl, a nit' brate imam iluzije ni afirmativan stav o ... kreativnom poimanju etike velikih korporacija. "We Are Not Evil" je moglo da se prodaje dok se nije pojavio Facebook i zgrabio nepodeljenu dnevnu pažnju koliko već stotina miliona korisnika od čega su se utronjali i što bi rekli tu kod tebe - gloves are off.

...malo me zadrzha caskanje sa Narodnom Predstavnicom koja je doshla orna da na ovoj nashoj minijaturnoj i virtuelnoj narodnoj skupshtini porazgovara i priupita Predstavnike Naroda shta to oni misle i, shto je josh vazhnije, kako to oni misle da sprovedu to shto misle, pa te zapostavih.

Da li ovo boldovano da razumem kao tvoju tezu da je Facebook nekakav pandan tj. protivnik NotEvilima? Ako je tako odma' da ti kazhem da ti je tezi manje vishe istekao rok trajanja. Ja onako odokativno cenim da je u prenebregavanju privacy rights FaceBook barabar sa Googletom. Mogu se slozhiti sa tobom da je, do skora, iza slichnog ili istog ili josh goreg ponashanje FaceBooka, stojao razlog koji nije bio profit. Sasvim prihvatam da Mark Zuckerberg, koji je po meni Poster Boy Asperger sindroma, ima drive koji nije iskljuchivo profit. Medjutim, Facebook je tu skoro, shto znam da znash, postao public. Shto znachi da je samo pitanje vremena kada ce corporate piranhas da sve svedu na profit. Kada im je uspelo sa Microsoftom uspece im i sa Facebookom. Nema te vizije koja ce se odupreti njihovom greedu i broju...
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 00:29 08.03.2012

Re: pitanje il` dva

Sa druge strane, evo šta je rekao Erick Schmidt (Google Executive Chairman) pre neki dan u Barseloni o ulozi regulatora (slušao sam svojim ušima):


"There's a tendency of regulators to regulate what is happening now as opposed to what will be"

"If you have to regulate, try to do it for an outcome, not the technology. If there is an outcome you don't like, don't specify in law a specific type of solution, because the technology moves forward."

"The unintended cost of regulation is often the loss of innovation"

"There's a winner and a loser in these regulatory battles... You have to be very careful to frame that correctly, so people understand what they are losing as well as what they are gaining."


a kada su ga pitali o "handing over control of things such as naming and DNS to the UN's International Telecommunications Union (ITU)"

"That would be a disaster... To some, the openness and interoperability is one of the greatest achievements of mankind in our lifetime. Do not give that up easily. You will regret it. You will hate it, because all of a sudden all that freedom, all that flexibility, you'll find it shipped away for one good reason after another"

"I cannot be more emphatic. Be very, very careful about moves which seem logical, but have the effect of balkanising the internet"
gordanac gordanac 00:42 08.03.2012

jedno pitanje:

Ja sam kao građanin, pa i glasač, rekao šta želim da vidim kao rezultat. Implementacija je u domenu politike.

To i pitam: ŠTA je to što želiš da vidiš?

Zaštita tvojih ličnih podataka?
PRVO - To mora regulacijama, zato te i pitam, primeri koji se naveo regulisani su (manje-više) Zakonom o zaštiti podatak o ličnosti, neki raniji primeri regulisani su (manje-više) Zakonom o igrama na sreću, da bih znala kako možemo "protiv" personalizovanog Googla moram pitati ŠTA želiš da vidiš.
DRUGO - Ako je reč o regulacijama neophodno je da imaš sasvim precizan zahtev, kao građanin i da (po želji) pratiš i proces donošenja regulacija da bi bio siguran da se "stvar" odvija onako kako ti želiš da vidiš
TREĆE - Ako nisu regulacije ono što želiš da vidiš, ako ti je ideja podizanje informisanosti i svesti o (zlo)upotrebi podataka od strane Googla, takođe ti treba prostor istih tih regulacija kojim se komunicira internetom ili bilo kako.

Zaintersovana sam za temu, itekako, zato ovoliko i gnjavim.

I da ti dam primer o "lošim regulacijama" koji "teraju u ilegalu, u crno", ima ih koliko god hoćeš, od zabrana alkohola ili duvana do loših, neodgovarajućih u ekonomskoj ili - digitalnoj, internetskoj sferi zarađivanja novca, gde god se novac zarađuje imaš i "crni novac", a iskustvo pokazuje da što je lošija regulacija to je više "crnog novca".
Meni je stalo da svi naši privatni podaci budu - zaštićeni, i to ne samo na internetu, svuda, od CCTV do bankomata, od šaltera javne uprave do kupovine avionskih karata.
Zato te pitam: ŠTA želiš da vidiš?
Zato što mi je važno da pokušam da to ukapiram sada, da nam se ne bi događale razne ACTA regulacije koej prođu "kroz" regulatore, a tek naknadno izazovu reakcije (još uvek se nadam - blaogovremeno za EU članice)
maksa83 maksa83 00:54 08.03.2012

Re: Ma(r)xo burazeru...

Da li ovo boldovano da razumem kao tvoju tezu da je Facebook nekakav pandan tj. protivnik NotEvilima?

Zapravo da - on je protivnik tj. pandan Guglu utoliko što se bori za vreme koje ćeš provesti na njegovoj strani a za koje (vreme) će ti oni sipati reklame za lekove protiv hrkanja, ćelavosti i neveste iz Ukraine (logično, pošto ako si ćelav i hrčeš, znači da ženu možeš samo da kupiš preko Interneta), ako im se učini da si tako inkliniran.

Jedina razlika između FB-a i Googla po pitanju poimanja tvoje privatnosti je što se FB nikad nije folirao - njihovi privacy policies su problematični od nultog dana, tj. oni su stoka od samog početka. Google je glumio kul tipa dok se nije pojavila realna pretnja da će neko da im uzme 'leba sa stola. Oni nemaju sve te FB korisnike i odlučili su da ih naprave - milom ili silom. To znači da ćeš, ako si imao gmail nalog odjednom dobiti G+ nalog (iako tebe baš zabole da se družiš i šeruješ svoje opservacije, linkove i slike kučeta i mačeta). Ono "objedinjujemo servise" znači zapravo "sad ćemo sve živo da uguramo u G+ i ispovezujemo" da bi mogli da kažu "dragi oglašivači, zajebite taj Fejsbuk, evo mi imamo 300 miliona profajliranih G+ korisnika koji ovde vise non stop" i onda i tamo lekovi za ćelavos', hrkanje + iste one add-to-cart neveste iz Ukraine.

To ti je danas Internet.

I naravno reddit.com kao poslednja oaza.
zoran.horvat zoran.horvat 00:58 08.03.2012

Re: moram da se ukljucim

nocni_vuk

Mislim da, pre svega, tekst ima informativni karakter zato sto sam siguran da 90% ljudi kad vidi koliko toga (i to jos na engleskom) pise u politici privatnosti samo stisne da se slaze i odjuri na fejs. Ali kad ovako predgledno i to jos na dobrom starom srpskom jeziku vide sta tamo pise... Verujem da ce se mnogi zamisliti o teorijama zavere i velikom bratu.


To mi je bilo na vr' jezika ali nikako da sročim da me ljudi razumeju. Potpisujem ovo razjašnjenje teksta.
gordanac gordanac 01:06 08.03.2012

:---

@Dragan Pleskonjic

O tome i pričam, (Eric Schmidt je tu još sasvim umeren, kakve sve opaske ima), a pitam zato što sam slušala i ljude iz korporacija (ne samo internet, ali sve su ustvari vezane za internet), a još bolje znam šta i kako govore regulatori (unutar EU ili drugde).
Paradoks je u tome što Google nema pravog konkurenta, i ima još sličnih koji prave novac na internetu, a regulacije koje bi (hipotetički) "kontrolisale" zabrane monopola na internetu ustvari - ne postoje. Postoje regulacije koje se bave kriminalom na internetu, ali ne i one koje bi "kriminalnim" oglasili rukovanje i (zlo)upotrebu ličnih podataka od strane internet kompanija koje zarađuju od toga - što koriste lične podatke.

I da malo karikiram, da bi možda ilustracijom bilo jasnije zašto je važno i ŠTA i KAKO hoćemo od Googla:

Kad vam neko "provali" bank-karticu i bude uhvaćen - to je zato što je učinio regulacijama zapisano kriminalno delo.(te su regulacije, kako gde donošene u poslednjih petnaestak godina)

Kada neko koristi tri milijarde ličnih podataka da bi profilisao potencijalne kupce ili ih brzo doveo u međusobnu vezu - to je internet ekonomija.(da li nam i kakve regulacije trebaju za to?)

Dakle postoje dva izbora:
- ili će zainteresovani korisnici formulisati svoje jasne zahteve za buduće regulacije
- ili će regulatori to raditi sa (ili bez) stava korisnika i sa (ili bez) uticaja internet korporacija, a korisnici će tek naknadno reagovati kad uoče "lošu regulaciju" (to je scenario SOPA, ACTA, PIPA, mada se ne radi o istoj temi kao u tekstu, samo kao primer dajem)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 01:13 08.03.2012

Re: Ma(r)xo burazeru...

maksa83
Jedina razlika između FB-a i Googla po pitanju poimanja tvoje privatnosti je što se FB nikad nije folirao


Upravo tako. Ko je bar jednom probao da dâ neki oglas na FB i na Google, odmah je to uočio.

FB zna puno o svakome ko ima profil, a što više tamo delimo, lajkujemo, pričamo, pišemo o sebi, pominjemo gde smo bili i šta smo radili, to on ima verniju sliku o nama. Kada hoćete da date oglas na FB, onda možete da ciljate korisnika po mestu gde živi, mestu rođenja, po starosti, jezicima koje govori, bračnom stanju, školskoj spremi, po interesima, željama, sklonostima i stotinu drugih kriterijuma.

Google to do skora nije imao, Kao Google oglašivač, mogli ste samo da ciljate određene geografske regione i jezike. Onda su uveli mail, pa su mogli da prate šta tražite (ako ste prijavljeni - logovani i imate Web search history) i to je donekle pomoglo u ciljanom plasiranju oglasa.

Međutim, kada su shvatili da i lavovski deo posla odlazi ka FB, rešili su da tome stanu na put i da i oni saznaju o svojim posetiocima što više i da ih što bolje profilišu. Tako nastade Chrome, pa onda nekoliko njihovih manje-više neuspešnih pokušaja društvenih mreža, a onda dođe Google+, pa se on poveza sa ostalim uslugama i poče da ga dobija i ko je tražio i ko nije. Onda je došla ideja da se i Politika privatnosti "malo dotera".

A svi znamo da je glavni biznis i Google i FB oglašavanje tj. "prodaja nas kao korisnika usluga" oglašivačima. Pomenuti Erick Schmidt potvrdi neki dan da preko 95 ili 98% novca Google zarađuje od oglasa.

Pa ko voli da bude profilisan, njemu ne smeta politika privatnosti (niti stara, niti nova). Ali ima ljudi koji to ne bi voleli. Mali problem je što te profilišu čak i ako nisi korisnik tih servisa, iako nemaš Google nalogf, ali imaš brojne prijatelje koji jesu i kod koji si u ćitabima.

Malo je nelogično da oni mogu da uzmu iz mog telefona ili imenika adrese, brojeve telefona, poruke i mailove mojih prijatelja i konakata, slike koje smo slikali ili međusobno delili. To što sam ja pristao na njihovu politiku privatnosti im ne daje za pravo da uzimaju podatke mojih kontakata i da tako i njih prate, uključujući poruke koje im šaljem, njihove brojeve telefona, mail adrese, slike, ostale podatke koje ja o njima imam, itd. A to rade ovim načinom.

Drugim rečima: da li je u redu da vi nekom svom prijatelju date gore navedene podatke o svom rođaku, kada se njih dvojica ne poznaju, a bez da pitate ovog prvog da li to smete da uradite?
crossover crossover 01:50 08.03.2012

Re: moram da se ukljucim

nocni_vuk
Mislim da, pre svega, tekst ima informativni karakter zato sto sam siguran da 90% ljudi kad vidi koliko toga (i to jos na engleskom) pise u politici privatnosti samo stisne da se slaze i odjuri na fejs. Ali kad ovako predgledno i to jos na dobrom starom srpskom jeziku vide sta tamo pise... Verujem da ce se mnogi zamisliti o teorijama zavere i velikom bratu.


Mislim da Gugl i neće baš nešto naročito da se ovajdi od tih i to jos na engleskom 90% ljudi, osim ako mu nije baš kritična informacija da li tih 90% više vole Dženu Džejmison ili Taru Patrik. A, pomalo i sumnjam da će gledanje u reklamu za dajson ili viagru da im nenese neku veću duševnu ili telesnu patnju.
Daleko od toga da branim Gugl ali ne vidim da se nešto bitno promenilo ovim objedinjavanjem politike privatnosti, prikupljaće podatke o korisnicima kao i do sad i davaće ih trećim licima (i trećim agencijama) kao i do sad. Znači, osim ako baš ne moraš, nemoj da kucaš semteks u pretrazi i nemaš brige da ćeš završiti u Gvantanamu.

Da ne ispadne da sam kucao skroz beskoristan komentar evo jedan malo manje paranoičan tekst sa nekoliko korisnih linkova (i zanimljivim komentarima):

Google's new privacy policy: what has changed and what you can do about it
a_jovicic a_jovicic 02:28 08.03.2012

Re: jedno pitanje:

gordanac
Ja sam kao građanin, pa i glasač, rekao šta želim da vidim kao rezultat. Implementacija je u domenu politike.

To i pitam: ŠTA je to što želiš da vidiš?

Zaštita tvojih ličnih podataka?
PRVO - To mora regulacijama, zato te i pitam, primeri koji se naveo regulisani su (manje-više) Zakonom o zaštiti podatak o ličnosti, neki raniji primeri regulisani su (manje-više) Zakonom o igrama na sreću, da bih znala kako možemo "protiv" personalizovanog Googla moram pitati ŠTA želiš da vidiš.

Pa zar ovo nije dovoljno?
Ukoliko Google krši nacionalne zakone po pitanju privatnosti, države bi mogle da zabrane poslovanje Google-u na svojoj teritoriji ... kažem poslovanje a ne pristup zato što ...

Google Data Centers

Google Inc. currently owns and operates 6 data centers across the U.S., plus one in Finland and another in Belgium. On September 28, 2011 the company has announced to build three data centers at a cost of more than $200 million in Asia (Singapore, Hong Kong and Taiwan) and has already purchased the land for them. Google said they will be operational in one to two years.[105]

(preuzeto sa Wikipedije)

A evo i spiska njihovih kancelarija (ima ih prilično van USA)

No ... čak i da je zabrana nemoguća (to su sad opet pravne finese od države do države) ... eto prilike da se napune nacionalne kase kaznama koje bi Google morao da plaća zbog narušavanja privatnosti gradjana.

Naravno ... to sad opet svaka država može da vaga po prihodu koji ubire od poreza od lokalne kancelarije ili razvojnog centra + para koje udju u državu kroz plate zaposlenih ... i rizika da se to izgubi ako bi Google premestio svoj "pogon" u neku drugu državu ... ali svakako bi to poskupelo razvoj i smanjilo profit (bilo kroz kazne bilo kroz selidbu u "skuplje razvojne sredine" )

Drugim rečima ... ako već prodaju naše podatke - 'oćemo da nam za uzvrat daju njihove deonice!


palilula92 palilula92 05:02 08.03.2012

Re: Ma(r)xo burazeru...

a onda dođe Google+


Evo pitanja:

Pogledala sam ovaj Google+ i deluje mi kao kad se posle Wikipedije pojavio neuspesni Knoll. Moguce je da gresim, ali ako firma napravi Google + stranu, da li to ima ikakvog efekta na bilo sta?

A sad komentar:

Nista se meni ovo ne svidja. Zahvaljujuci Google-u oglasima, nasa mala firma cveta vec nekoliko godina. Ma kapiram ja da su ove dve recenice potpuno kontradiktorne. Trebalo bi da postoji neka granica u sakupljanju privatnih informacija.
expolicajac expolicajac 06:54 08.03.2012

Re: :---

Kad vam neko "provali" bank-karticu i bude uhvaćen - to je zato što je učinio regulacijama zapisano kriminalno delo.(te su regulacije, kako gde donošene u poslednjih petnaestak godina)

Kada neko koristi tri milijarde ličnih podataka da bi profilisao potencijalne kupce ili ih brzo doveo u međusobnu vezu - to je internet ekonomija.(da li nam i kakve regulacije trebaju za to?)

"Smrt jednog čoveka je tragedija, smrt milon ljudi je statistika" Josif Fisjorjonovič Staljin

grmfrm grmfrm 08:06 08.03.2012

Re: ---

gordanac
Domazet
gordanac
Domazet:
Moguce ali...

...privlachi pazhnju

Idi, begaj još jedared, prvo sve sam izmisliš, a onda konstatuješ - "privlačenje pažnje", pa još deliš "unsolicited advice" :))
Samo zato što se ovde razgovara, ovde svi dođu zbog toga da čitaju i - razgovaraju.
A na engleskom ima jedan izraz za osobe koje uživaju samo u tome da - privlače pažnju.


A sada jedno pitanje za tebe, ima li na srpskom izraz za Consulting services? Chisto da bi se dolazilo spremnije na razgovore?


Moguće da ima, ali - ja ne znam dobar, pravi prevod.



Čekaj čekaj mislim da ovi naši iz vlasti kada nešto muljaju imaju tu stavku - konslultantske usluge?
gaga42 gaga42 08:16 08.03.2012

Re: Ma(r)xo burazeru...

palilula92
a onda dođe Google+


Evo pitanja:

Pogledala sam ovaj Google+ i deluje mi kao kad se posle Wikipedije pojavio neuspesni Knoll. Moguce je da gresim, ali ako firma napravi Google + stranu, da li to ima ikakvog efekta na bilo sta?




Ako dobro shvatam situaciju, vaša mala firma cveta zahvaljujući reklamiranju na Google oglasima. U tom slučaju je za vas potpuno nebitno da li firma ima ili nema Google+ jer je namena objedinjenih servisa da prikupljanjem što više podataka o korisnicima podignu kvalitet a samim tim i konkurentnost oglašavanja a, jel, samim tim i prihod od prodatih oglasa.

A inače, poznato mi je nekoliko primera (a ima ih sigurno mnogo više) gde ljudi hostuju sajtove raznog, krajnje neprofitabilnog, sadržaja i od Google Ads-a na njihovim stranama ostvaruju priličan i redovan prihod.
zoran.horvat zoran.horvat 09:45 08.03.2012

Re: moram da se ukljucim

crossover

Da ne ispadne da sam kucao skroz beskoristan komentar evo jedan malo manje paranoičan tekst sa nekoliko korisnih linkova (i zanimljivim komentarima):


Ovaj tekst kao da je Gugl pisao. Toliko je pomirljiv da ni najekstremnije vidove uhođenja ne pominje, npr. ono da vi pristajete da će Guglu biti poslati telefonski brojevi vaših prijatelja (!).

A da li sam ja paranoičan kada kažem da ne želim da brojevi kreditnih kartica sa sve adresama, telefonima itd. budu dati fizičkim licima (svi elementi iskaza uzeti iz Politike privatnosti)? Okači brojeve svojih kartica na Internet, preduhitri Gugla. Ponavljam - onda kada Guglov podizvođač bude prodao milione brojeva kartica nigerijskoj mafiji ili nekom drugom pogodnom kupcu, tada će Gugl samo da opere ruke a ti ćeš biti kratkih rukava. A to se već događalo drugim velikim firmama baš u tom obimu koji sam naveo. Toliko o paranoji.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:30 08.03.2012

Re: moram da se ukljucim

nemoj da kucaš semteks u pretrazi i nemaš brige da ćeš završiti u Gvantanamu

što reče moj drug nemac pre jedno dve nedelje, na skype-u: "nemoj da kucaš ništa na temu terorizma i bombi na skype-u ako misliš da putuješ u US".
maksa83 maksa83 18:38 08.03.2012

Re: moram da se ukljucim

BebaOdLonchara
nemoj da kucaš semteks u pretrazi i nemaš brige da ćeš završiti u Gvantanamu

što reče moj drug nemac pre jedno dve nedelje, na skype-u: "nemoj da kucaš ništa na temu terorizma i bombi na skype-u ako misliš da putuješ u US".


British Tourists Arrested After Making Twitter Jokes
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 18:56 08.03.2012

Re: moram da se ukljucim

The Keywords the DHS Is Using to Analyze Your Social Media Posts

According to this document, received by EPIC under the Freedom of Information Act, the U.S. Department of Homeland Security is combing through the gazillions of social media postings looking for terrorists. A partial list of keywords is included in the document (pages 20–23), and is reprinted in this blog post.


Source.
trener92 trener92 22:16 07.03.2012

Uffff. A da spalimo Panteliju?


Naslov, analize, stavovi i mišljenja, koji su u tekstu izneseni, su njegovi.

Nimalo mi se ne dopada ovo što sam pročitao (ovako nešto smo mogli da očekujemo, već odavno)

Zato neka se sada pokažu na delu. Neka njihovi tužioci našilje olovke, neka napišu optužnice. To im je posao.

Ovo mi zvuči jako naivno ( na našu žalost )
Evropskim vođama usta su puna priča o ljudskim pravima.

I baš zbog ovoga pitam ( zato što su to samo priče )
a i zbog ovoga
političari brane korporacije dok im se ne pregreju fotelje. Onda brane samo fotelje, a korporacije ostavljaju da se same snađu.
A do tada su naši podaci već negde u opticaju
I zbog toga pitam
Da li postoji neko rešenje ili šta nam je činiti? Da li gost/autor ima neku ideju?

p.s.promenio sam naslov, ne predlažem rešenje ali...

p.s.2

zoran.horvat

U praktičnom smislu već sam uradio ono što mogu: Isključio sam kolačiće, odbio da kliknem da pristajem na "Politiku privatnosti" i prestao da koristim Gugl nalog. Štitim se koliko mogu.

A ako stotinu miliona kulturnih Evropljana bude pozvalo svoje predstavnike u skupštini onda će deset hiljada njihovih predstavnika dobiti po deset hiljada poziva svaki. To je akcija kojoj se nadam, možda i budalasto. Ali to je akcija koja je nedavno bila organizovana prilikom donošenja onih zakona o pravima na Internetu i zakoni su povučeni. Eto pozitivnog primera.


Naknadno sam pročitao komentar, dobra ideja ostaje nam da se nadamo.
Domazet Domazet 00:39 08.03.2012

Ja da sam neki cinichan...

političari brane korporacije dok im se ne pregreju fotelje. Onda brane samo fotelje, a korporacije ostavljaju da se same snađu.

...ja bih rekao da je situacija neshto drugachija. Tj. da korporacije koriste politichare dok im se ne pregreju fotelje. A onda nadju druge. Ili, ako bash zagusti, krenu u ekoloshke kampanje...

Shto nuzhno ne znachi da Resistance is Futile. Mada, verovatno znachi. Shto celom otporu, neki bi rekli, daje balkansku aromu...
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 22:29 07.03.2012

Pitanje

Pre nego procitam, imam jedno pitanje: kad mi Gugl na dnu stranice izbaci i obavestenje da nisu prikazali neke adrese shodno nekim aktima nekih neznamnijakojih institucija sile i moci, gde i kako da vrsim pretragu a da mi se pokazu i rezultati za koje sam na Guglu uskracen?
Dodato: Hvala Urosu za link ispod
Lakipingvin, i tebi
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:36 07.03.2012

Re: Pitanje

zadnjapetoletka
Pre nego procitam, imam jedno pitanje: kad mi Gugl na dnu stranice izbaci i obavestenje da nisu prikazali neke adrese shodno nekim aktima nekih neznamnijakojih institucija sile i moci, gde i kako da vrsim pretragu a da mi se pokazu i rezultati za koje sam na Guglu uskracen?



Probaj ovde.
lakipingvin lakipingvin 23:56 07.03.2012

Re: Pitanje

uros_vozdovac
zadnjapetoletka
Pre nego procitam, imam jedno pitanje: kad mi Gugl na dnu stranice izbaci i obavestenje da nisu prikazali neke adrese shodno nekim aktima nekih neznamnijakojih institucija sile i moci, gde i kako da vrsim pretragu a da mi se pokazu i rezultati za koje sam na Guglu uskracen?



Probaj ovde.

ili probaj ovo http://www.startupceo.co.za/2012/01/11/how-to-see-unbiased-results-on-google/
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:19 08.03.2012

Re: Pitanje

Čim objavih ovo na Twitteru, javi mi se Stealth. Tvrde da su "A new search engine that lets you look up information anonymously".

Da li im verovati?
uros_vozdovac uros_vozdovac 17:37 08.03.2012

Re: Pitanje


Dragan Pleskonjic
Čim objavih ovo na Twitteru, javi mi se Stealth. Tvrde da su "A new search engine that lets you look up information anonymously".

Da li im verovati?


Dobar, dobar, isto kao patkica.
mipko mipko 01:18 08.03.2012

Sta raditi, sta je ideja,sta... sta...sta?

Procitao sam text i moram reci da je zaista odlican. Privatnost na netu ne postoji odavno. Samo je pitanje koliko imam volje da se stitim od toga. Drago mi je da postoje ljudi kao Zoran koji me trgnu iz lenjosti bavljenja svojim e-identitetom.

Iscitao sam sve komentare i naj upecatljiviji utisak su mi ostavili komentari gordanec. Svi su veoma upecatljivi jer nemaju licni stav po pitanju narusavanja privatnosti i skroz su u nekom cudnom fazonu postavljanja pitanja i pod pitanja. Sta mislis ? Sta ti je ideja ? Sta bi uradio ?
Moguce da je u pitanju interesovanje sta misli puk i sta su potencijalne ideje, a
mozda je i nemanje stava i ideje.

Evo recimo moja ideja i predlog:

Na pitanje "sta raditi, sta predlazes, sta ti je ideja, etc... "

Ja bih ispekao recimo KILOGRAM POGACICA SA CVARCIMA i pojeo ih svake srede u 13:00. Mislim to mi je nekako mnogo smislenije nego sto bilo sta mogu da ocekujem da ce institucije ove zemlje ikada uraditi. Pitanje coveku sta bi ti uradio povodom toga je imbecilno ! Sta mozemo da uradimo osim da prestanemo da koristimo google servise ? Mogu da dodjem u skupstinu i da intelektualnim velicinama odrzim predavanje na ovu temu ?

Na pitanje koje nije postavljeno - sta bi voleo da se desi/bude uradjeno ?
Voleo bih da cena cvaraka padne pa da mi protestni ritual sredom ne bude udarac na kucni budzet i da drzavne institucije nesto urade po pitanju zastite privatnosti gradjana, a ne da samo gledaju kako je neka zemlja odreagovala na promociju novog Fiata ili tako sto bitno.


E sad kada sam ja kulturno odgovorio i dao predloge, imam i ja jedno pitanje

Da li drzava ima ikakvu ideju po ovom pitanju?

ufff raspisah se zagorese cvarci...
alselone alselone 02:07 08.03.2012

Re: Sta raditi, sta je ideja,sta... sta...sta?

To ti je to klasicno 'davim te ko zmija zabu' nadmeno komentarisanje sa puno definisanja termina, definisanja forme, ispraznog drvljenja upotpunjeno gomilom interpunkcije. Na kraju kad pogledas, osim unosenja u facu sa 'STA ovo, KAKO ono' najcesce nema nista drugo. Il se naviknes, il preskaces te komentare il terciras sa 'ah, kako ste pametni'.
grmfrm grmfrm 08:24 08.03.2012

Re: Sta raditi, sta je ideja,sta... sta...sta?

mipko
Procitao sam text i moram reci da je zaista odlican. Privatnost na netu ne postoji odavno. Samo je pitanje koliko imam volje da se stitim od toga. Drago mi je da postoje ljudi kao Zoran koji me trgnu iz lenjosti bavljenja svojim e-identitetom.

Iscitao sam sve komentare i naj upecatljiviji utisak su mi ostavili komentari gordanec. Svi su veoma upecatljivi jer nemaju licni stav po pitanju narusavanja privatnosti i skroz su u nekom cudnom fazonu postavljanja pitanja i pod pitanja. Sta mislis ? Sta ti je ideja ? Sta bi uradio ?
Moguce da je u pitanju interesovanje sta misli puk i sta su potencijalne ideje, a
mozda je i nemanje stava i ideje.

Evo recimo moja ideja i predlog:

Na pitanje "sta raditi, sta predlazes, sta ti je ideja, etc... "

Ja bih ispekao recimo KILOGRAM POGACICA SA CVARCIMA i pojeo ih svake srede u 13:00. Mislim to mi je nekako mnogo smislenije nego sto bilo sta mogu da ocekujem da ce institucije ove zemlje ikada uraditi. Pitanje coveku sta bi ti uradio povodom toga je imbecilno ! Sta mozemo da uradimo osim da prestanemo da koristimo google servise ? Mogu da dodjem u skupstinu i da intelektualnim velicinama odrzim predavanje na ovu temu ?

Na pitanje koje nije postavljeno - sta bi voleo da se desi/bude uradjeno ?
Voleo bih da cena cvaraka padne pa da mi protestni ritual sredom ne bude udarac na kucni budzet i da drzavne institucije nesto urade po pitanju zastite privatnosti gradjana, a ne da samo gledaju kako je neka zemlja odreagovala na promociju novog Fiata ili tako sto bitno.


E sad kada sam ja kulturno odgovorio i dao predloge, imam i ja jedno pitanje

Da li drzava ima ikakvu ideju po ovom pitanju?

ufff raspisah se zagorese cvarci...


Ovo je najpametniji predlog.
Moze da nam uzme privatnost ali cvarke ne moze.

Sad sam se setio imam njeguskog prsuta negde i domaceg leba odo da ih smazem.
Javi kako su uspeli cvarci vec ih zamisljam.

A nasa drzava kao drzava kao drzava...
a_jovicic a_jovicic 09:49 08.03.2012

Re: Sta raditi, sta je ideja,sta... sta...sta?

mipko
Na pitanje koje nije postavljeno - sta bi voleo da se desi/bude uradjeno ?
Voleo bih da cena cvaraka padne pa da mi protestni ritual sredom ne bude udarac na kucni budzet i da drzavne institucije nesto urade po pitanju zastite privatnosti gradjana, a ne da samo gledaju kako je neka zemlja odreagovala na promociju novog Fiata ili tako sto bitno.


A dok se naši (a i strani) "javni dobročinitelji" koji sede po raznim skupštinama, parlametnima, saborima, seimima i ostalim sličnim institucijama ne dosete šta im je činiti, ostaje nam samo edukacija i samo-edukacija.

Ja npr. iz principa ne kupujem proizvode čije reklame mi vredjaju inteligenciju ili su agresivne "k'o političar pred izbore" ... i sav spam pažljivo pročitam da bih znao da se slučajno ne zaje*em pa to da kupim ... znači predlažem da se umesto veronauke i gradjanskog vaspitanja u osnovne škole uvede predmet "zaštita privatnosti i sigurnosti od čika koje nude lizalicu i EPP-reklama".

(samo ovo nema šanse da prodje pošto onda ni jedna politička partija ne bi mogla da organizuje predizbornu kampanju)
fantomatsicna fantomatsicna 02:05 08.03.2012

Big Google

Is watching you!
Mene interesuje kako ce stranice kao sto je Google biti pogodjene ovim Copyright ratom?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 20:44 09.03.2012

Re: Big Google

dragoljub92 dragoljub92 02:12 08.03.2012

daklem

spase nam nema,
ja sam onako iz znatiželje kliknuo da i sinkronizravao se sa gugletom,odnosno preko chromiuma i preko jelte linuxa,znači nemam nikakve bube u kompu i ,tkaj se zgodiloo čim sam se sinkretenizirao sa gugletom oma mi je izbacio sve bukmarkove koje sam itkad imao na bilo kom kompu ,brovseru ili OSu.teo sam da se bacim u mutno i ldno nišavo al ,nišavo sg plitko pase nebi ni udavijo ni utepao neg bi se sam skršio i to bolno.daklem još i pre nego što je gugleta obznanio ovu poruku o prifatnosti on je već imao moj dosije i sve podatke o meni,sg toj što sam na linux i ne mož da mi u komp ubaci nikakav virus sem kolačića,uopće ga nije sprečilo da sazna moje bukmarkove i moje pasvorde.e sg meneme zabole šta gugleta zna o ja,nemam ništa pa mi ništa ne mož niuzne al bogme ovo smrdi od sneba i doneba.
sg ,onomad kad sibi u oland i tamo samsi koristijo svoj lik i delo na nebu i odtag mi stalno dolazu nepoželjna pismena i nepristojne ponude od nekih companyija na olandskom,znači oni su me prodali olanđanima samo tako još i pre ,ponavljam, ovog ugovora o prijateljstvu,pardon prifatnosti,prifatilise bate pa ne aju da pušćaju.
daklem moram da seuknjiguušakujem i da se prebacujem na BSD,al ćujem da nema skajp na njemu ne davaju da se koristi.
jebalismo ježa sleđa
grmfrm grmfrm 08:14 08.03.2012

A sta ce vam google...


...inace pored reddita.
inco inco 09:45 08.03.2012

Decak koji je vikao 'Vuk!'

Da prostite, al' ceo tekst na to podseca. Malko je nezgodno kad o privatnosti na internetu govori osoba koja, barem na osnovu navedenog teksta, ne zna kako isti funkcionise, pa se tako proture biseri poput:

Podaci o modelu hardvera - Gledajući koliko skup (ili jeftin) računar imate...


Sem ako niste, for bragging rights, resili da umetnete takve informacije u User-Agent header vaseg browser-a, ili napravili neki licni header i naterali browser da isti salje pri svakom zahtevu, kako mislite da Google moze da izvuce te podatke?

Interesuje vas sta vas browser salje? Evo recimo prostog printera vasih request header-a: Klikenzi bite (vraticu se na ovo kasnije). Gde tu vidite podatke o modelu hardvera? I to jos precizne da moze da se zakljuci da li je skup/jeftin racunar u pitanju...

Jedinstveni identifikatori uređaja - Povezivanje MAC adrese računara sa identifikacijom osobe veoma je opasno. U normalnoj veb komunikaciji Gugl će vaš računar povezati sa IP adresom a ovu ugrubo i sa geografskom lokacijom. Dakle i ako računar nema hardver za geografsko pozicioniranje, Gugl će znati kada ste kod kuće, a kada na putovanju sa svojim skupocenim laptopom čije sve tehničke karakteristike zna još od prve tačke ovog spiska.


A na koji tacno nacin ce Google izvuci moju MAC adresu (koja mi se pritom, od jutros, promenila 5 puta jer je spoof-ujem tj. kloniram automatski MAC svakog rutera na koji se nakacim)? Evo cak instalirao i Chrome za ovu priliku da vidim da slucajno isti ne salje datu adresu, kad ono tamo medjutim jok (sem ako ne zaobilazi winsock i ostale networking servise pa salje istu nekim kripto-kanalom). Uostalom, gde je to polje u TCP/IP hederu u koje se upisuje MAC izvan lokalnog domena pa da ARP moze da radi - a i kad bi ga bilo, bas ce se neko usreciti time sto ce znati MAC adresu nekog kompa koji je redovno iza NAT-a. Bas bi mi bilo drago da neko za nas neuke oko mreznih sistema i interneta uopste objasni kako se to pribavlja, i zloupotrebljava informacija o MAC adresi nekog mreznog hardvera od strane Google-a.

I kako se sa MAC-a naglo skace na GPS tracking? Kakve veze ima GEOIP sa MAC-om? Ah, tako puno pitanja...

Takođe, i telefonski uređaj ima jedinstvene identifikacije pa i za njega važi ono sa praćenjem isto kao za računar. Još gore, postajete praćeni i onda kada ne koristite ni Internet ni Guglove usluge, već samo nosite telefon sa sobom.


Koje to `jedinstvene identifikacije`? Je l' iste one kao o gore navedenoj skupoci hardvera? Je l' IMEI kome browser nema pristup? Je l' IMSI kome ni aplikativni softver po sebi (sem na tzv. root-ovanim telefonima sa poznatim drajverima za radio/SIM control, i uz aplikaciju specijalno pravljenu da tako sta ocita na tako 'rutovanom' telefonu) nema pristup? I, pod prezumpcijom da Google Hudini nekom crnom magijom izvuce te informacije od tebe (mada bi im u tom slucaju bilo lakse da potplate tvog provajdera), kako to mislis da te oni prate time sto samo nosis telefon sa sobom bez koriscenja interneta i njihovih usluga?

Podatke iz pregledača poput referentne URL adrese - Referentna URL adresa uglavnom pripada trećim firmama, a sada će Gugl zapamtiti i da sam ja (po imenu i prezimenu, adresi) sa trećom firmom imao ovakav ili onakav odnos.


... a sad se vratite na gore navedeni linak i proverite hedere, tek da vidite sta stoji u 'referentnoj URL adresi' - adresa sa koje ste dosli na taj sajt. Google, at best, moze da zapamti da ste vi - po imenu i prezimenu, adresi i ostalim podacima koje ste mogli samo vi licno da date Guglu jer oni nisu Sarumani pa da madzijama izvuku te podatke, i samo ako ste ulogovani u njihove servise sa zapamcenim 'kolacicima' - dosli na njihove strane kliktajuci na link na B92 Blogu. Za to kakav ste ovde odnos imali morali bi da opet upotrebe Sarumanske sposobnosti koje, nemojte me drzati za rec, mislim da ipak nisu dostupne u fizickom svetu u kome zivimo. Bar dok kvantni fizicari i 'struna-teoreticari' ne dokazu suprotno...

Informacije o stvarnoj lokaciji, kao što su GPS signali - Vozite se autoputem, ne koristite Internet, telefon, ponajmanje Guglove usluge. Ali ništa ne brinite, Gugl zna svaki kilometar koji ste prešli i pamtiće podatke o tome do kraja svemira.


Cim mi objasnite mehanizam kojim ce to Google znati, a da vam licno ne ubaci u automobil GPS tracker, pojescu ovu tastaturu bez soli i bibera i jos pritom odigrati Balmerov monkey dance vicuci `developers, developers, developers...`. U najmanju ruku morali bi da imate bar telefon (sa GPS risiverom) koji ce da pamti date lokacije pa da ih onda, makar jednom konekcijom na internet prosledi Google-ovim servisima. Nije da se to ranije nije desavalo, al' je zahtevalo da koristite ne samo telefon, internet i Guglove servise, nego je i taj telefon morao da ima u sebi OS koji je Google `napravio` - Android - gde ste se vi saglasili da oni to mogu da rade. Sve ostalo spada u domen Sarumanskih magija vec opisanih gore.

E sad, vas niko ne vuce za usi da koristite Android (mada su iOS, a narocito WP7 imali mnogo gore epizode glede pamcenja i potencijalnog prosledjivanja lokacija gde ste se obreli), al' to su minimum requirements za ono sto se ovde navodi - a to znaci da koristite i telefon, i internet i ponajvise Guglove usluge - nikako ono sto se navodi u originalnom tekstu autora. I to naravno pod uslovom da to Gugl, Majkrosoft i Epl i dalje rade, i ako su to davno prekinuli, bar zvanicno.

I da ne seciram dalje... Opet, ne bih da vredjam, ali tekst je napisan ili od strane osobe koja nema pojma kako internet, mreze i telekomunikacije generalno funkcionisu pa je samo nacuo da je to 'mnoooogo strasno', ili od nekoga ko doruckuje, ruca i vecera teorije zavere. Ili od kombinacije toga - mada ipak mislim, il' se bar nadam, da Zarko Radosavljevic i Nikola Aleksic ne navracaju na ovaj blog.

Kao takav, tekst ima efekat decka koji je vikao `Vuk` - sto vise ovakvih paranoicnih i neinformisanih kleptrepa to se vise javnost anestezira oko realnih zabrinutosti za privatnost koje svakako postoje. Sutra moze neko da objavi sasvim realnu mogucnost zloupotrebe privatnosti i da se njegov glas i ne cuje medju kakofonijom ovakvih tekstova i naricaljki pa da svi mi budemo na gubitku.

Na konecu, kako je gordanac lepo primetila, sve i da su validne zabrinutosti u tekstu - ne vidi se sta je autor hteo istim da inicira. Drzavnu regulativu? Da drzava zabrani nesto sto ne postoji? *huh* O tome da mi ljudi koji pozivaju na vise drzavne regulative, blago receno, izgledaju naivno - u stilu, vide kako drzava 'dobro' radi pa kazu: `Geee, sto drzava dooobro radi, daj da svoj kvalitetan rad prosiri i na _______ (popuniti po potrebi) oblast...` - to cu nekom drugom prilikom. Da edukuje javnost laznim informacijama?

Drugim recima - what's the point of all this?
a_jovicic a_jovicic 09:58 08.03.2012

Re: Decak koji je vikao 'Vuk!'

inco
Interesuje vas sta vas browser salje? Evo recimo prostog printera vasih request header-a: Klikenzi bite (vraticu se na ovo kasnije). Gde tu vidite podatke o modelu hardvera? I to jos precizne da moze da se zakljuci da li je skup/jeftin racunar u pitanju...

Pa evo ...

Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:10.0.2) Gecko/20100101 Firefox/10.0.2

Ja na primer vidim da imam 64-bitnu mašinu i da sam "komunista" ("vozim" neki tamo Linux) ... malo li je?!?

A pretpostavljam da Apple "sektaši" takodje ostanu lepo potpisani ... no dobro ... HTTP header ovo ima od vijeke vijekova i svi smo toga svesni ... ali Google ima moć da to zloupotrebi na globalnom nivou.

E sad ... da smo svi disciplinovani (ko što nismo) pa da se uhvatimo anonimajzer proxy-ja ... no ko zna ... možda se pojave browser-i koji to ponude na istaknutijem mestu nego u negde-nešto-networkopšns :)
zoran.horvat zoran.horvat 10:06 08.03.2012

Re: Decak koji je vikao 'Vuk!'

Drugim recima - what's the point of all this?

Ovaj dugačak odgovor prepun je poluznanja o protokolima i programiranju uopšte. Neka objašnjenja već sam dao gore, a neka su dali i drugi sa sve primerima šta im se događalo.

Ali evo da iz sasvim suprotne perspektive, gotovo pa fenomenološki, odgovorim kako će Gugl sakupljati jedinstvene oznake računara, GPS lokacije itd. Pitaj Gugla. U njihovoj Politici privatnosti piše da će baš te podatke sakupljati. Idi objasni im da je to tehnički neizvodljivo pa nek sklone iz dokumenta...
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:10 08.03.2012

Re: Decak koji je vikao 'Vuk!'

Hehe, ima ipak malo više neg što izgleda, da probamo?

Ovde.


Mozilla/5.0 (X11; Ubuntu; Linux i686; rv:13.0) Gecko/20120305 Firefox/13.0a1

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana