Biz| Ekonomija| IT| Tehnologija| Život

Lažiranje glasa i plaćanje

Dragan Pleskonjic RSS / 05.12.2019. u 21:24

Idu izbori, pa bi bilo korisno pozabaviti se ovom temom na vreme. Ako ne vodite računa o svom glasu, možete imati ozbiljnih problema. Neko zlonameran može da „pozajmi" ili preuzme vaš glas i zloupotrebi ga. Ovo je pogotovu bitno za one koji rade u finansijskim institucijama, finansijskim službama i operativi, odnosno onima koji vrše bilo kakva elektronska plaćanja.

Do sada su hakeri često koristili razne inventivne metode da kompromituju poslovnu elektronsku poštu (engl. business email compromise - BEC). Suštinski stvar ide ovako:

- Dobijete mailom ili sličnim načinom fakturu po kojoj nešto treba da platite
- Vaš finansijski operativac sedne za računar i plati elektronski (blagodeti elektronskog bankarstva i digitalne transformacije)
- Zove Vas dobavljač ili poslovni partner i pita kada ćete da mu platite robu ili uslugu
- Vi kažete: „Pa platio sam, evo elektronska potvrda iz banke." (srećom nema više petog primerka)
- Vaš dobavljač - poslovni partner kaže „Nisu mi legle pare".
- Krene provera i...
- Ustanovite da broj računa na koji ste platili nije baš onaj na koji je trebalo.
- Šta se desilo?
- Neko je upao u Vašu komunikaciju, poslao fakturu koja potpuno odgovara stvarnoj, ali je promenio par detalja, recimo broj računa i pare su otišle „negde", ali ne tamo gde treba. Novac je jednostavno „odlepršao" hakerima.

Kako se štiti od ovoga? Tako što kažete svojim ljudima iz finansijske službe da obavezno zovu telefonom i provere sa partnerom detalje, dobro pogledaju sve podatke, pa tek onda plate.

Ovo radi... ili je radilo do skoro.

A sada ide mali zaplet.

Napredak veštačke inteligencije omogućava revoluciju u prevarama sa plaćanjem. Umesto da se oslanjaju samo na gore opisani metod poznat kao BEC, hakeri su počeli da izmišljaju naprednije metode. Oni sada stvaraju baze snimaka glasa generalnih direktora, finansijskih direktora, osnivača firmi i drugih visoko pozicioniranih članova i funkcionera kompanija i koriste tu tehnologiju za lažiranje glasa i traženje bankovnih prenosa upravo glasom.

Ova tehnika je posebno efikasna iz dva razloga:

1. Zbog napretka u tehnologiji, praktično je nemoguće razlikovati glas stvarne osobe i glas generisan mašinski. Ova tehnologija je poznata po nazivom "duboki falsifikati" (engl. deep fakes) i
2. Telefonski poziv kojim se zahteva prenos novčanih sredstava elektronskim putem, ovim načinom zaobiđe tradicionalne rute BEC i igra na svojstveno poverenje koje ljudi polažu na glasovnu komunikaciju.

Pored percepcije potvrđivanja glasa, kao najvažnije metode za proveru autentičnosti nalogodavca, sigurnost smanjuje i verovatnoća da će korisnici ove metode prepoznati moguće bezbednosne rizike. Sadašnja tehnologija omogućava da se sa otprilike tri sata snimljenog stvarnog glasa napravi ubedljiv kvalitet lažiranog glasa.

Osnovni glas (boja, dubina i ostale karakteristike) se može izdvojiti iz različitih izvora kao što su:
- Intervjui
- Javni govori
- Lični video snimci
- Razgovori na javnom mestu ili drugde
- Bilo koji drugi snimak koji je javan ili drugačije dostupan.

Pored toga, tehnologija pravljenja ovih "dubokih falsifikata glasa" brzo napreduje. Količina potrebnog snimljenog glasa znatno opada i uskoro će se meriti u nekoliko minuta, a ne sati. Očekuje se da će učestalost ove tehnike rasti kako tehnologija postaje dostupnija i time i broj prevara na ovaj način će rasti.

Ukratko: više ne možete verovati ni svojim rođenim ušima.

Budite pažljivi, vrlo pažljivi i čuvajte se.

Preventiva i zaštita

Trenutno ne postoji tehnološko rešenje za ovu rastuću pretnju. Umesto toga, problem mora biti rešavan putem promena sigurnosne politike, procedura i podizanjem svesti. Najlakša bi bila praksa koja zahteva da lice, koje prima telefonski poziv, prekine vezu i ponovo nazove tražioca (nalogodavca) na liniji koja je prethodno dogovorena i odobrena za ovu vrstu razgovora (mobilni telefon, telefon u firmi ili kućni telefon itd.). Ova pravila će sprečiti hakera da koristi kombinaciju tehnologije lažiranja glasa i nepoznatog telefonskog (kompromitovanog) telefonskog broja kako bi se izvršila prevara i time i prenos novca.

Da bi uspešno prevazišao ovu metodu zaštite, haker će morati da izvrši zamenu SIM-a na ciljnom telefonu ili da hakuje telefonsku mrežu kompanije o kojoj je reč da bi preusmerio odlazni poziv.

U oba slučaja povećava se barijera za ovu vrstu operacije sprovodeći ovaj jednostavan korak povratnog poziva. Druga bezbednosna praksa koja bi se mogla uspostaviti bi bilo dodavanje tajnih reči ili fraza (odziv, lozinka - kao kod smene straže) kao dodatak praksi povratnog poziva. To može biti i po određenom algoritmu, tako da se stalno menja, što dodaje još jedan stepen sigurnosti.

Zahtevanje provere autentičnosti ovih "kodnih reči" uz povratni poziv će, u velikoj meri, smanjiti verovatnoću da haker može da reprodukuje tačnu frazu i realizuje prenos sredstava.

Napomena: Post sam započeo rečenicama o dolazećim izborima. Pitate se kakve to ima veze sa temom? Pa nema nikakve, ali sam morao nekako da vas zainteresujem dnevnom politikom (koja je popularna tema, a u koju se ne petljam), da bih vas „nagovorio" da nastavite da čitate ovaj tekst. Praštajte.

P.S. Za još malo zabave, kliknite ovde.

Atačmenti



Komentari (60)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 21:34 05.12.2019

Šta ti je profesionalac!


Napomena: Post sam započeo rečenicama o dolazećim izborima. Pitate se kakve to ima veze sa temom? Pa nema nikakve, ali sam morao nekako da vas zainteresujem dnevnom politikom (koja je popularna tema, a u koju se ne petljam), da bih vas „nagovorio" da nastavite da čitate ovaj tekst. Praštajte.


Uhakovao si nam pažnju.

P.S. Meni se, inače, nedavno desilo da je neka firma Gomediaz.com (može da se lako nađe na internetu), počela da skida sa mog bankovnog računa neke iznose od $49.95 mesečno i to nisam primetio tri meseca (lenjost s moje strane, priznajem). Najzad sam uspeo da kontaktiram nekoga iz te firme i oni su mi "ukinuli članstvo" u tom nekom centru za medije, i refundirali mi do sada uzet novac, ukupno oko $600.
Dobio sam e-mail da je pokrenut postupak refundacije ali da će biti potrebno oko dve nedelje da novac legne na račun.
Sada čekam da se to desi, ali posle ovog tvog teksta više nisam siguran.
Btw, njihov call center je na Filipinima. Što je već sumnjivo samo po sebi, ali ja to nisam znao do pre par dana.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 21:42 05.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

nsarski
Uhakovao si nam pažnju.


Može i pažnja da se hakuje.
mentol mentol 22:18 05.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

Dragan Pleskonjic

finansijskim institucijama, finansijskim službama i operativi,

nask nask 23:34 05.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

ukupno oko $600.


Dobro si ti prošao za razliku od ovog mog zemljaka.
nsarski nsarski 23:45 05.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

nask
ukupno oko $600.


Dobro si ti prošao za razliku od ovog mog zemljaka.


Znam da ima neuporedivo gorih prevara. Ovo moje je sića, i sada sam sve sredio da ne može da se ponovi. I češće proveravam stanje na računu. Moja (američka) banka je prilično dobra u hvatanju prevaranata. Tačnije, oni su me upozorili da pogledam tu sumnjivu transakciju. Srećom sve se dobro završilo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:45 06.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

I meni se desilo isto ovo: neka firma je krenula da svakog meseca skida siću sa moje kartice, što nisam prometio isto skoro šest meseci. Ispostavilo se da je na nekom mestu gde sam kupovao bila opcija te članarine, ali lukavo sakrivena i čekirana po defaultu da hoću da je plaćam. I kad sam se pobunio, vratili su mi lovu momentalno. Izleda kao da idu na to da dosta nas neće primetiti te sitne transakcije, za to vreme oni tu lovu mogu da koriste za ovo i ono, da je obrnu, a ako ih primetimo, vrate glavnicu, a zadrže kamatu... Od tada i ja češće bacam pogled na bankovni račun, pa se onda štrecam kad vidim nešto što ne mogu odmah da propoznam, koja je transakcija bila u pitanju.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:26 06.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

Dešava se i u "dobrim kućama":

BEC Scam Costs Media Giant Nikkei $29 Million
Bili Piton Bili Piton 19:08 07.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

srdjan.pajic
I meni se desilo isto ovo: neka firma je krenula da svakog meseca skida siću sa moje kartice



Moram da priznam da moja banka (koja čak nije ni banka nego building society) rutinski, uspešno, i najvažnije - momentalno - presreće takve stvari. Vrlo sam zadovoljan i moram da priznam da se osećam prilično bezbedno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:02 08.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

Bili Piton
srdjan.pajic
I meni se desilo isto ovo: neka firma je krenula da svakog meseca skida siću sa moje kartice



Moram da priznam da moja banka (koja čak nije ni banka nego building society) rutinski, uspešno, i najvažnije - momentalno - presreće takve stvari. Vrlo sam zadovoljan i moram da priznam da se osećam prilično bezbedno.


A moja banka me redovno zajebe kad sam u Srbiji i blokira mi karticu, iako sam im ostavio kompletan plan puta... ti podaci se izgube u nekoj pukotini u prostor-vremenu.

Dobro, da budem pošten, ovo što sam opisao se desilo pre možda desetak godina. Od tada nisam imao ovakve mufljuske upade u moj finansijski sistem. Jednom samo je bila neka transakcija kojoj je banka (tačnije firma koja kotroliše Viza kartice koje imam preko moje banke) stala ukraj. Zvali me da provere jesam li to ja sređivao frizuru i nokte na nogama u salonu u Nju Džersiju, rekoh da nisam, poništiše transakciju i vratiše pare nazad.

edit: Ni moja banka nije prava banka, nego je Credit Union. Ali je zato ovo gde mi je poslovni račun prava bankeština, ozloglašeni Wells Fargo, jer imaju najbolje kamate na tekuće račune, povoljne poslovne kredite, uglavnom ne drkaju mušterije, sem ponekad, ali kad podvikneš (zapretiš odlaskom u mrski 1st Bank) sve hoće da srede. Plus sam se sprijateljio sa jednom zgodnom Meksikankom u lokalnoj ekspozituri, krosfit šampionom, koja hoće sve da mi sredi, štagod treba. Inače, u toj ekspozituri, u srcu belačkog Kolorada, svi (100%) zaposleni su - Meksikanci. Neki još ne govore ni engleski kako treba, izgleda malte ne ko porodična firma, a ne prokleti Wells Fargo. To da vidi naš bene, ritualno bi se spalio na ulazu.
maksa83 maksa83 01:12 08.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

Zvali me da provere jesam li to ja sređivao frizuru i nokte na nogama u salonu u Nju Dersiju, rekoh da nisam, poništiše transakciju i vratiše pare nazad.

Ako, ako, banku nije greh slagati.
Bili Piton Bili Piton 03:36 08.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

srdjan.pajic
Zvali me da provere jesam li to ja sređivao frizuru i nokte na nogama u salonu u Nju Džersiju


Pa da, kad god je neka transakcija koja im se učini sumnjivom, odmah je stopiraju, šalju mi sms, jeste li to vi, ako jeste tekstujte nas nazad sa "yes", ako niste odmah nas zovite. Kad god je "yes", odmah stiže novi sms tipa "hvala lepo, samo pitamo, pokušajte sad ponovo".

Takodje, ne traže da prijavljujem kad putujem nego predlože da kupim neku sitnicu na aerodromu kad izlazim iz zemlje i opet neku sitnicu kad se vratim, da znaju gde sam. Ne, krajnje su korektni, zbilja.

To da vidi naš bene, ritualno bi se spalio na ulazu.


Ne sumnjam, mada bih se ja spalio samo pri pomisli da je klipan tipa Nunjez (ili ona Stefanik, prava mlada Trampeta radikalka) iz stranke za koju navijam.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:22 08.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

Takodje, ne traže da prijavljujem kad putujem nego predlože da kupim neku sitnicu na aerodromu kad izlazim iz zemlje i opet neku sitnicu kad se vratim, da znaju gde sam. Ne, krajnje su korektni, zbilja.


A ovi moji su pravi nacisti po tom pitanju. Ali ajde što moram da prijavim, nego što zaborave... to jest nekako im se ta prijava uvek izgubi u sistemu i onda kad dođem u Srbiju, ili pak putujem u neku od susedih nazovizemalja u regionu, uvek strepim gde će da mi se zablokira kartica. A ne pali ni da im samo kažem da idem u EU i Srbiju, nego mora da im se navede svaka od zemalja ponaosob. Eh, teškoće života u zemljama "prvog" sveta, što ti reče onomad.


Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:44 08.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

I u "našem sokaku" - NBS nasela na phishing, ako je verovati Telegrafu..
budjelar budjelar 14:44 11.12.2019

Re: Šta ti je profesionalac!

nsarski

Uhakovao si nam pažnju.


Vidiš, ovo je odličan i vrlo koristan tekst za mnoge. Ipak ga još nisu stavili na naslovnu stranu B92, što obično rade za dobre tekstove. Znači nisu pročitali dalje od prve dve rečenice, gde se pominju izbori.

Jest' uhakovao pažnju, ali je izgleda i cenzuru.
Черевићан Черевићан 00:25 06.12.2019

in vivo

Trenutno postoji tehnološko rešenje za ovu rastuću pretnju !

који BEC- i .......ма који бакрачи
плаћање само ....из руке у руку,
и немрдаш док рачун неузмеш
потом немаш ...ни зеру од муку,

јесте посве анахроно ,ал' боље нег' Оно

(што у посту пише)
denovo denovo 10:05 06.12.2019

Re: in vivo

јесте посве анахроно ,ал' боље нег' Оно


vcucko vcucko 11:56 08.12.2019

Re: in vivo

Черевићан
Trenutno postoji tehnološko rešenje za ovu rastuću pretnju !

који BEC- i .......ма који бакрачи
плаћање само ....из руке у руку,
и немрдаш док рачун неузмеш
потом немаш ...ни зеру од муку,

јесте посве анахроно ,ал' боље нег' Оно

(што у посту пише)

Slažem se. U stvari, kad bolje razmislim, ni to nije rešenje. Nekakvi šareni papirići sa glavama i grbovima, koješta.
Samo kožna kesa za pojasom, u njoj četiri pregrade, po jedna za zlatnike, srebrnjake i bakrenjake i jedna sve ostale sitnice. I to je to!
aureus aureus 17:50 08.12.2019

Re: in vivo

vcucko

Slažem se. U stvari, kad bolje razmislim, ni to nije rešenje.

Samo kožna kesa za pojasom, u njoj četiri pregrade, po jedna za zlatnike, srebrnjake i bakrenjake i jedna sve ostale sitnice.

Znači, tako si riješio pitanje garderobe za koncert Deep Purpla?
Ovih dana sam baš mislio o tome, te kako se Vcucko snašao, je li imao šta obući, kako mu je bilo na koncertu...
vcucko vcucko 18:33 08.12.2019

Re: in vivo

aureus
vcucko

Slažem se. U stvari, kad bolje razmislim, ni to nije rešenje.

Samo kožna kesa za pojasom, u njoj četiri pregrade, po jedna za zlatnike, srebrnjake i bakrenjake i jedna sve ostale sitnice.

Znači, tako si riješio pitanje garderobe za koncert Deep Purpla?
Ovih dana sam baš mislio o tome, te kako se Vcucko snašao, je li imao šta obući, kako mu je bilo na koncertu...

Imaš utiske i malu ali plodonosnu drugarsku raspravu na susjednom blogu.
Ukratko, izvrsno...
aureus aureus 18:45 08.12.2019

Re: in vivo

vcucko
aureus
vcucko

Slažem se. U stvari, kad bolje razmislim, ni to nije rešenje.

Samo kožna kesa za pojasom, u njoj četiri pregrade, po jedna za zlatnike, srebrnjake i bakrenjake i jedna sve ostale sitnice.

Znači, tako si riješio pitanje garderobe za koncert Deep Purpla?
Ovih dana sam baš mislio o tome, te kako se Vcucko snašao, je li imao šta obući, kako mu je bilo na koncertu...

Imaš utiske i malu ali plodonosnu drugarsku raspravu na susjednom blogu.
Ukratko, izvrsno...

E dok to nađem...ko zna gdje je to zatrpano.
Ali nema veze.
Bitno je da je bilo dobro, da su šoldi pravilno potrošeni i da niko nije lažirao nijednog člana grupe.
49 41 49 41 13:07 10.12.2019

Re: in vivo

Черевићан
Trenutno postoji tehnološko rešenje za ovu rastuću pretnju !

који BEC- i .......ма који бакрачи
плаћање само ....из руке у руку,
и немрдаш док рачун неузмеш
потом немаш ...ни зеру од муку,

јесте посве анахроно ,ал' боље нег' Оно

(што у посту пише)


But,
ruka ruku mije; ovoliki mije.
Ne, kazem da das, al' samo da znas.

Tako to funkcionise, cashom.
aureus aureus 14:37 06.12.2019

Naredni korak

Suočen sa nemogućnošću da razaznaš šta je stvarni a šta vještački glas, iznerviran vještinom hakera da probiju šifre i preusmjeravaju pozive, odlaziš lično kod svog poslovnog partnera, kad tamo - hakeri lažirali čitavog čovjeka.
hoochie coochie man hoochie coochie man 15:55 06.12.2019

Re: Naredni korak

aureus
Suočen sa nemogućnošću da razaznaš šta je stvarni a šta vještački glas, iznerviran vještinom hakera da probiju šifre i preusmjeravaju pozive, odlaziš lično kod svog poslovnog partnera, kad tamo - hakeri lažirali čitavog čovjeka.

Ne možeš to da podneseš, previše je to za tebe, vadiš pištolj i pucaš sebi u glavu.
Jednom, drugi put, treći...
Ništa!
Shvataš da si hakeri i tebe lažirali.
Atomski mrav Atomski mrav 16:58 06.12.2019

Re: Naredni korak

Shvataš da si hakeri i tebe lažirali.

Ili su lažirali pištolj. Matriks, jbt!
aureus aureus 17:09 06.12.2019

Re: Naredni korak

Još malo pa će nam po društvenim mrežama iskakati lažirane izjave političara.
Gledaš video, vidiš Trampa kako priča neke gluposti, kažeš sebi "evo Trampa, ovo je njegovo lice, njegov glas, slušaj ga šta priča"...
Kad ono - nije Tramp.
Ali dok Tramp demantuje, Sjeverna Koreja u samoodbrani spržila pola Amerike.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 17:20 06.12.2019

Re: Naredni korak

Primeri:

1. A Voice Deepfake Was Used To Scam A CEO Out Of $243,000

2.


Ne znam da li je stvarno.


denovo denovo 19:47 06.12.2019

Re: Naredni korak

Shvataš da si hakeri i tebe lažirali.


Hakerisali i Zeppeline

aureus aureus 20:41 06.12.2019

Re: Naredni korak

denovo
Shvataš da si hakeri i tebe lažirali.


Hakerisali i Zeppeline


Gle, novi bloger!
Zainteresovan za muziku.
denovo denovo 20:46 06.12.2019

Re: Naredni korak

Gle, novi bloger!
Zainteresovan za muziku.


Đe si ba Rista, nešto si bio odsutan.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:48 06.12.2019

Re: Naredni korak

Gle, novi bloger!


Aha, nov, nov :)
denovo denovo 20:51 06.12.2019

Re: Naredni korak

Aha, nov, nov :)


Svako ima pravo na novu šansu
denovo denovo 20:59 06.12.2019

Re: Naredni korak

Kad ono - nije Tramp.
Ali dok Tramp demantuje, Sjeverna Koreja u samoodbrani spržila pola Amerike.


aureus aureus 21:19 06.12.2019

Re: Naredni korak

denovo
Kad ono - nije Tramp.
Ali dok Tramp demantuje, Sjeverna Koreja u samoodbrani spržila pola Amerike.



Do vraga!
Počinju da mi se roje sumnje da ovo zapravo i nije nov bloger...
Štaviše, već mi pada na um ko bi to mogao biti.
denovo denovo 21:29 06.12.2019

Re: Naredni korak

Štaviše, već mi pada na um ko bi to mogao biti


Drago mi je što si se obradovao.
aureus aureus 21:37 06.12.2019

Re: Naredni korak

denovo
Štaviše, već mi pada na um ko bi to mogao biti


Drago mi je što si se obradovao.

Zapravo, nisam.

Potrebni su nam što bolji blogeri ovdje, a ne bilo kakvi i ne oni koji spadaju u...znaš već.

Kakvo neprijatno iznenađenje.
denovo denovo 21:49 06.12.2019

Re: Naredni korak

Kakvo neprijatno iznenađenje


I neprijatno je bolje nego nikakvo.

Pa kako bi ti znao da si bolji kad ne bi bilo nas gorih.
Kakva bi to monotonija zavladala blogom.
aureus aureus 22:07 06.12.2019

Re: Naredni korak

denovo
Kakvo neprijatno iznenađenje


I neprijatno je bolje nego nikakvo.

Pa kako bi ti znao da si bolji kad ne bi bilo nas gorih.
Kakva bi to monotonija zavladala blogom.

Ne, u stvari, mislim da si se ti vratio da bi primjerom odgovorio na izvedenu temu ovog bloga:
kako starog blogera podmetnuti kao novog,
kako uspješno sprovesti reinkarnaciju nakon pada u nepostojanje,
kako neugodno iznenaditi dobre blogere itd.
maliperica maliperica 22:10 06.12.2019

Re: Naredni korak

aureus
denovo
Kakvo neprijatno iznenađenje


I neprijatno je bolje nego nikakvo.

Pa kako bi ti znao da si bolji kad ne bi bilo nas gorih.
Kakva bi to monotonija zavladala blogom.

Ne, u stvari, mislim da si se ti vratio da bi primjerom oshovorio na izvedenu temu ovog bloga:
kako starog blogera podmetnuti kao novog,
kako uspješno sprovesti reinkarnaciju nakon pada u nepostojanje,
kako neugodno iznenaditi dobre blogere itd.

Oćeš dakažeš da je DENOVO ustvari DESTARO ?
aureus aureus 22:14 06.12.2019

Re: Naredni korak

maliperica
aureus
denovo
Kakvo neprijatno iznenađenje


I neprijatno je bolje nego nikakvo.

Pa kako bi ti znao da si bolji kad ne bi bilo nas gorih.
Kakva bi to monotonija zavladala blogom.

Ne, u stvari, mislim da si se ti vratio da bi primjerom oshovorio na izvedenu temu ovog bloga:
kako starog blogera podmetnuti kao novog,
kako uspješno sprovesti reinkarnaciju nakon pada u nepostojanje,
kako neugodno iznenaditi dobre blogere itd.

Oćeš dakažeš da je DENOVO ustvari DESTARO ?

Đe-novo, po crnogorski.
maliperica maliperica 21:46 06.12.2019

ovo nije lažiranje

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:42 06.12.2019

Da probam i ovde

Software security, machine learning, code refactoring - if you are good in two of these at least, please send me message. I have something interesting to discuss.
mlekac mlekac 12:33 07.12.2019

Problem je

u biznis modelu razgovora.
Kod nas, nekada, kad jedno računovodstvo pozove drugo, pa dok se one ispričaju o deci, cenama, novim frizurama, šta je koja kuvala/mesila... Pa nema tog softvera koji bi to mogao da lažira!
Odmah znaš da l' je s druge strane Mica sekretarica il' nije!
hoochie coochie man hoochie coochie man 16:09 07.12.2019

Re: Problem je

Kod nas, nekada, kad jedno računovodstvo pozove drugo, pa dok se one ispričaju o deci, cenama, novim frizurama, šta je koja kuvala/mesila..

To dok se razgovaralo ko ljudi što se razgovaraju, sad pričaju ko roboti.
Tačno vidiš šemu, propisane fraze, izraze, protokol.
Sve u redu, sve pristojno, ljubazno, ali malo duše.

Obožavam da one cure uz kol centara izbacujem iz te šeme, da pričam kako se ne očekuje, da se šalim sa njima.
Neka se ne snađe, nekad vidim da je živo biće sa druge strane, malo se opusti, ali vidi se da ne sme previše, snimaju dušmani svaku reč, a pravila se moraju poštovati.

Pravila, pravila.....
srdjan.pajic srdjan.pajic 02:10 08.12.2019

Re: Problem je

Obožavam da one cure uz kol centara izbacujem iz te šeme, da pričam kako se ne očekuje, da se šalim sa njima.


Jel im šalješ i slike Kalabića i Lepog Neška u lederhoznama?

Ali, znajući te ovde sa bloga, mogu samo da zamislim njihovu konverzaciju kad završe sa tobom, kao vickastim klijentom.
istrajan05 istrajan05 07:45 08.12.2019

Re: Problem je

srdjan.pajic
Obožavam da one cure uz kol centara izbacujem iz te šeme, da pričam kako se ne očekuje, da se šalim sa njima.


Jel im šalješ i slike Kalabića i Lepog Neška u lederhoznama?

Ali, znajući te ovde sa bloga, mogu samo da zamislim njihovu konverzaciju kad završe sa tobom, kao vickastim klijentom.

Ko je Lepi Neško?!

Ono što mene, poprilično, nervira su kojekakvi govorni automati.
Taman mi dobro dođu da se ispsujem 'pričajući' sa njima dok ne dobijem operatera.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:01 08.12.2019

Re: Problem je


Jel im šalješ i slike Kalabića i Lepog Neška


Jok, pičam im o herojstvu druga Save.
Kad im pomenem da je bio narodni heroj upiške se od sreće, baš kao ti. :)
srdjan.pajic srdjan.pajic 04:24 09.12.2019

Re: Problem je

hoochie coochie man

Jel im šalješ i slike Kalabića i Lepog Neška


Jok, pičam im o herojstvu druga Save.
Kad im pomenem da je bio narodni heroj upiške se od sreće, baš kao ti. :)


Ma, znao sam, Kalabića čuvaš samo za sebe i intimne trenutke.
49 41 49 41 12:57 07.12.2019

Domacine

ti jos 2 mozda 3 blogera, koja su "nestali"; od kojih smo usput ovako "javno" mogli usput da nesto naucimo ne pije vode za Raju.

Dolaze mineri i postavljaju mine-politicke, brzo odustanem.

Pre 15-tak god. Nokia je bila neki top cellphone, ali sa malom "rupom" u software za finansijske "poslovne" transakcije.
Na crnom trzistu, se pomno trazila bas ta Nokia, model #, te kostala samo 5.000, naravno ne din.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:21 07.12.2019

Re: Domacine

49 41
ti jos 2 mozda 3 blogera, koja su "nestali"; od kojih smo usput ovako "javno" mogli usput da nesto naucimo


Hvala.

Pre 15-tak god. Nokia je bila neki top cellphone, ali sa malom "rupom" u software za finansijske "poslovne" transakcije.
Na crnom trzistu, se pomno trazila bas ta Nokia, model #, te kostala samo 5.000, naravno ne din.


Nokia model 1100 being used for hacking
49 41 49 41 17:33 07.12.2019

Kaspersky

sam 100% siguran, mada i ne bas da je umesao "prste" za izbor naseg predsednika.
Tako tvrde mnogi mediji-analiticari.
Red meda, red g...na pa se napravi panj torta.
49 41 49 41 00:42 09.12.2019

Max in Max out

Prevedeno Maksim u ZG, Maksim iz ZG.
Prosle god. u ovo doba sam se vratio iz BG triple 7 (777). Mogao je da bude 787 ili sada poznati B 737 MAX.

https://youtu.be/rvkEpstd9os

Nema veze sa blogom al'ima veze sa zivotima 159 + 189 =

Po Zenevskoj konvenciji, trebalo bi za svakog putnika odsteta $ 50K; medjutim gde ce Biong da calne tolike pare ++++
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:37 09.12.2019

Re: Max in Max out

49 41
Prevedeno Maksim u ZG, Maksim iz ZG.
Prosle god. u ovo doba sam se vratio iz BG triple 7 (777). Mogao je da bude 787 ili sada poznati B 737 MAX.


Boeing’s 737 Max Software Outsourced to $9-an-Hour Engineers
49 41 49 41 12:57 09.12.2019

Re: Max in Max out

Dragan Pleskonjic
49 41
Prevedeno Maksim u ZG, Maksim iz ZG.
Prosle god. u ovo doba sam se vratio iz BG triple 7 (777). Mogao je da bude 787 ili sada poznati B 737 MAX.


Boeing’s 737 Max Software Outsourced to $9-an-Hour Engineers


Zene, rado gledaju horor filmove; zasto nikada mi nece biti jasno. Ja sam odgledao nekoliko real na CNBC... sada opet nesto "najavljuju". Ne pada mi napamet da gledam, da kvarim "sopstveni" software.

https://www.cnbc.com/american-greed/


49 41 49 41 00:04 12.12.2019

Re: Max in Max out

Dragan Pleskonjic
49 41
Prevedeno Maksim u ZG, Maksim iz ZG.
Prosle god. u ovo doba sam se vratio iz BG triple 7 (777). Mogao je da bude 787 ili sada poznati B 737 MAX.


Boeing’s 737 Max Software Outsourced to $9-an-Hour Engineers


Delta B 777, $ 200 miliona mogao sam da zavrsim u Atlantiku. Medjutim kad se osvrnem, pogledam "prethodni zivot", postane ti svejedno.

https://youtu.be/mjjbq_U2kgw

Otisci prstiju i frekvencija glasa,su jedinstveni kod svake osobe. Davno sam prestao da koristim ikakvu kupovinu na on line. Zbog kradje podataka.

Debit card, (same as cash, e-cash) i tu je manipulacija.
Odavno na benzinskim pumpama, na display-u cena goriva za gotovinu (cash), credit card 10, 20, 30 centi visa; kako te ko ustine.

JP Morgan Chase, najveca BANKA; KOJU INACE KORISTIM, je uvela sto je protivzakonito da placas Debit card najmanje 5 puta u mesecnom periodu; ili ti automatski skinu $6.
Ako drzis na osnovnom racunu banke najmanje $ 5000 i vise; onda ti to ne zaracunavaju.

Moja zena nesto cuva-prebacuje pare sa osnovnog na racun za stednju, na koji dobije jedan promil.

Banka je "nagradila" 1-5 centa mesecno na stednju, a moze naci ako hoda pesice 25c.
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:16 12.12.2019

Re: Max in Max out

Dragan Pleskonjic
49 41
Prevedeno Maksim u ZG, Maksim iz ZG.
Prosle god. u ovo doba sam se vratio iz BG triple 7 (777). Mogao je da bude 787 ili sada poznati B 737 MAX.


Boeing’s 737 Max Software Outsourced to $9-an-Hour Engineers


Da se nadovežem sa malo trolovanja, za ljubitelje...



zilikaka zilikaka 09:54 12.12.2019

Re: Max in Max out

Davno sam prestao da koristim ikakvu kupovinu na on line. Zbog kradje podataka.

Mi to rešavamo tako što postoji kartica na koju se po potrebi prebaci koliko treba a onda pazari sa nje.
Nemamo hrabrosti da "u promet" pustimo kartice koje su vezane za račune na koje ležu redovna primanja.
Doduše, elektronski se prebacuje al tako kad kreneš, ne gine ti ni čekanje u redu za plaćanje svakog računa.
Valjda banka pazi da se te aplikacije ne mogu tek tako hakovati.
Zapravo, garant mogu al mi nismo mušterije za tu klasu kradljivaca. Sitna riba.
maksa83 maksa83 13:32 12.12.2019

Re: Max in Max out

Valjda banka pazi da se te aplikacije ne mogu tek tako hakovati.

Uvek imaj u vidu da u bankama vlada poprilična mudolađevina i da zbog toga privlači najnekompetentniji IT. Ne samo kod nas, svuda u svetu.
Zapravo, garant mogu al mi nismo mušterije za tu klasu kradljivaca. Sitna riba.

Svi su mušterije.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:23 12.12.2019

Re: Max in Max out

zilikaka
Valjda banka pazi da se te aplikacije ne mogu tek tako hakovati.


Trebalo bi, ali... Možda da potražite izveštaj pod naslovom "(NE)Sigurni online bankarski servisi u Srbiji" iz novembra 2019. Nemam pravo da ga distribuiram.

Zapravo, garant mogu al mi nismo mušterije za tu klasu kradljivaca. Sitna riba.

Ovo se zove procena rizika. Da li je dobra, to je veliko pitanje.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 08:56 10.12.2019

Može i ovako

Uključim kompjuter i vidim da sam uplatio rezervaciju u neki hotel u Francuskoj i kupio nešto od neke firme u Kini. Zadovoljstvo od 1.500 dolara obaveeštava me PayPal. Napišem im da nisam ništa naručivao, uplaćivao štagod. Odjebu me. Obratim se mojoj banci i oni mi posle sedam, osam dana vrate novac na račun. Pitam kako se desilo, kažu da još istražuju ali su i od hotela i od kineza dobili povraćaj. Daju mi novu debit karticu koju se evo, već dva meseca ne usuđujem da aktiviram. PayPal akaunt sam ugasio. S vremena na vreme francuski hotel mi pošalje poneku povoljnu ponudu i jedino mi nije jasno, ko god da je ovo uradio - šta ima od toga što je novac prebacio ne na neki svoj račun nego na solidne firme kojima nije bio problem da novac vrate.
istrajan05 istrajan05 18:24 10.12.2019

M'da!

Jedna vesela za stefana, doksumana, maksu, mariopan, Tasu - i ostalo veselo društvo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana