Budućnost| Društvo| Nauka| Zdravlje| Život

Borba protiv virusa

Dragan Pleskonjic RSS / 17.03.2020. u 09:27

Ovo je kratak tekst sa željom da se, u borbu protiv korona virusa, uključi što više entuzijasta koji se zanimaju za teme nauke o podacima (engl. data science), veštačke inteligencije (engl. artificial intelligence, AI), mašinsko učenje (engl. machine learning, ML) i srodnih disciplina. 

Objavljen je dataset za COVID-19, koji se stalno dopunjava i takođe izazov pod nazivom CORD-19:

COVID-19 Open Research Dataset Challenge (CORD-19)
An AI challenge with AI2, CZI, MSR, Georgetown, NIH & The White House.

Nalazi se na ove dve lokacije:
Kaggle
Semantic Scholar

Svima je jasno koliko je problem bitan za čovečanstvo, zatim da je problem multidisciplinaran itd.

Delim ovde jer će se time povećati šansa da što više ljudi vidi. Uključite se ako možete da doprinesete.

Postoje i nagrade, ali mislim da je to manje važno od činjenice da ovim možete da učinite nešto zaista dobro i važno za čovečanstvo.

Usput da napomenem, nešto što sam pre oko mesec dana podelio na mrežama.

Pažnja: korona virus se "preliva" na računare i mobilne telefone! Moral je kvarljiva roba, a lopovima ništa nije sveto. Tako su sajberkriminalci počeli da zloupotrebljavaju korona virus, pa šalju phishing mailove sa tobožnjim uputstvima kako se ponašati da biste izbegli virus. Kad otvorite prilog koji dolazi uz mail ili kliknete na link u mailu, onda vam "uvale" računarski virus ili drugi zlonamerni kod, ukradu vam lozinku, ako ste neoprezni i unesete je gde ne treba ili izvedu neki sličan trik.

P.S. Sada videh ovaj tekst: Vlada Srbije pokreće platformu za domaće IT kompanije u borbi protiv COVID-19.

P.P.S. Da dodam i Open Source COVID19 Medical Supplies.

Atačmenti



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

a_jovicic a_jovicic 12:31 17.03.2020

Značaj slobodnog pristupa naučnim radovima

Samo da dodam da su još od same prijave epidemije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), vodeći medicinski časopisi (Lancet, NEJM ...) omogućili potpuno besplatan pristup svim člancima vezanim za ovaj virus i (tada) epidemiju. WHO je čak oformio i bazu istraživačkih radova na ovu temu ...

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/global-research-on-novel-coronavirus-2019-ncov
vishnja92 vishnja92 21:02 17.03.2020

Re: Značaj slobodnog pristupa naučnim radovima

samo da mahnem, tek sam na fb grupi pocela da kapiram koliko znanja imate o temi i koliko ste angazovani, pa eto - hvala :)
a_jovicic a_jovicic 03:33 18.03.2020

Re: Značaj slobodnog pristupa naučnim radovima

Nema na čemu. Plašim se da ovih dana neću imati puno vremena da komentarišem na blogu ... ali ova nevolja će da potraje ... Biće (nažalost) još puno blogova na ovu temu.
Черевићан Черевићан 13:09 17.03.2020

трагом

multidisciplinarnog problema za čovečanstvo bitnim

човечанству .......ничим звана........ пошаст се наметну
сад у контру 'ајмо да исту би избегли ..........што чешћу,
сумњати не треба да ће појединци свој допринос дати
једни стручним радовима .........други својом болешћу,

упс
mirelarado mirelarado 14:08 17.03.2020

Pitanjce

Može li internet da izdrži ovaj nagli globalni prelazak na virtuelni život?
mariopan mariopan 15:01 17.03.2020

Re: Pitanjce

mirelarado
Može li internet da izdrži ovaj nagli globalni prelazak na virtuelni život?

Sad čitam vest, javlja "beta", da je Nebojša Krstić zatražio da vlasti u Srbiji ukinu internet jer se mora uraditi "dezinfekcija i deratizacija medijskog prostora"?


Jel'on to nas nazvao pacovima?

aureus aureus 15:02 17.03.2020

Re: Pitanjce

mirelarado
Može li internet da izdrži ovaj nagli globalni prelazak na virtuelni život?

Vidjećemo.

No, da podijelim jednu simpatičnu korespondenciju koju sam nedavno imao sa vještačkom inteligencijom dok sam surfovao internetom.

- Hello, I'm Miko, your robot assistant.
You can ask me about...(list of things).
- You are a robot!!! :)
- Yes, I'm a robot.
How can I help you?
- Well, I came online to see some info.
- OK. What do you want to know?
----------------------
(Short chat between Aureus and robot.)
----------------------
- Thank you, Miko!
- You are most welcome!
Is there anything I can help you with?


Slatkiš mali.
Čak je imao i kul avatar.
mirelarado mirelarado 15:06 17.03.2020

Re: Pitanjce

mariopan
mirelarado
Može li internet da izdrži ovaj nagli globalni prelazak na virtuelni život?

Sad čitam vest, javlja "beta", da je Nebojša Krstić zatražio da vlasti u Srbiji ukinu internet jer se mora uraditi "dezinfekcija i deratizacija medijskog prostora"?


Jel'on to nas nazvao pacovima?



Ne obraćaj pažnju na tu individuu, Mariopan. Mora, valjda, da skreće pažnju na sebe takvim bombastičnim izjavama (na netu, naravno), jer ko bi se inače setio da taj postoji...
zemljanin zemljanin 15:10 17.03.2020

Re: Pitanjce

mariopan
mirelarado
Može li internet da izdrži ovaj nagli globalni prelazak na virtuelni život?

Sad čitam vest, javlja "beta", da je Nebojša Krstić zatražio da vlasti u Srbiji ukinu internet jer se mora uraditi "dezinfekcija i deratizacija medijskog prostora"?


Jel'on to nas nazvao pacovima?


angie01 angie01 15:46 17.03.2020

Re: Pitanjce

mora da je mislio na svoju podguznu muvu, nekadasnjeg borca za demokratiju i prava svih, koji se eto prilagodio isto kao i savetnik, pa pise ovakve bedastoce u javnom prostoru,



Predrag Azdejković 1244 Rainbow
@azdejkovic1
·
Mar 15
Sve suprotno... Vučić zdrav, Vesna Pešić bolesna. Vučić živ, Vesna Pešić...


Vesna Pesic
@vestoma_Tomy
· Mar 14
Ja sve suprotno od Vucica, kad je on u down fazi i "vojska na ulice", meni smesno, kad se on smeje ja bih plakala, sta to nije u redu?
Ribozom Ribozom 14:24 17.03.2020

Proces

Borba protiv virusa se svodi u ovom trenutku da se ne izlazi iz kuce.
Za pricu o vakcini je jos rano, ne sme davati lazna nada.

Rece Loncar da im nedostaju testovi, sto je prakticno nemoguce. Par stotina evra kostaju hemikalije sa kojima se moze napraviti 100.000 testova. Kapacitet jednog PCR-a je za 90 probe u cirka 2 sata. Dakle, moguce je dnevno napraviti skoro 700 ispitivanja sa jednim PCR-om. To sto traze potvrdu da ispunjavas uslove za proveru je zlocin nekompetencije.

Kada su rekli da im neko ko je dosao iz Milana, nije rekao da je bio u tom podrucju, zapravo su priznali da su izgubili kontrolu nad zarazom i da smo usli u fazu dva kada jedino moze da se zastitis sedeci kod kuce. A posto su malo zatim uveli 'vanredno stanje' i izazvali opstu guzvu po prodavnicama realno je ocekivati da ce se broj zarazenih udesetostuciti, a zatim jos progresivnije.

Posto nisu napravili nikakav sistem za prostupak za testiranje, nemojte se nadati da imaju postupak za koriscenje bolnickih respiratora. O motivisanom osoblju, kompetenciji i angazovanosti zdravstvenih radnika u Srbiji se ne oslanjajte. Dakle, ne racunajte na tih 1008 respiratornih bolnickih aparata (bojim se da je i to naduvana cifra).

Evo protokola za uzorkovanje, ako ga u ministarstvu jos nisu podelili bolnicama.
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331058/WHO-2019-nCoV-Environment_protocol-2020.1-eng.pdf
a_jovicic a_jovicic 04:05 18.03.2020

Re: Proces

Nije baš potpuno na temu bloga (AI) ali samo da stavim par činjenica o fazama epidemije i nagoveštajima šta nas čeka ...

Faza 1: Prisutna tamo negde daleko

Ovu smo odavno prošli ... ništa nismo naučili (osim da je smešan onaj ko je izjavio da je virus smešan)

Faza 2: "Uvozi"

Pojava izolovanih slučajeva unetih spolja. Testovi su vrlo bitni pošto se po kliničkoj slici ovaj virus teško može razlikovati od gripa i ostalih respiratornih infekcija ... upravo kad se pojavi u sezoni istih. Izuzetno bitno angažovanje terenskih epidemiologa koji prate sve osobe pod zdravstvenim nadzorom (u našem slučaju trapavo odradjen posao graničnih službi ... u početku ni leci nisu deljeni a kamo li pisana rešenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor)

Faza 3: "Klasteri"

Oko uvezenih slučajeva počinju da se formiraju klasteri. Neki od kontakata prvog reda dobijaju simptome. Testiranje vrlo bitno kako bi se otkrili novi klasteri (nastali od "uvoza" koji su se ranije provukli). Terenski epidemiolozi pod posebnim pritiskom zato što je sve više i više onih koje moraju da prate pa i više uzorkovanja onih koji su dobili simptome. Počinje da bude bitno i testiranje u sklopu predostrožnog nadzora (svi slučajevi akutnog respiratornog distres sindroma - ARDS) kako bi se na vreme otkrio lokalni prenos potencijalno širi od klastera

Faza 4: Masovan lokalni prenos

Lokalni prenosi počinju da se razvijaju nekontrolisano. Testiranje ... ako testova ima dovoljno ali u ovoj fazi se već može pretpostaviti da svako sa simptomima predstavlja moguć slučaj a oni epidemiološki povezani sa do tada potvrdjenim slučajevima postaju verovatni slučajevi. Naglasak prestaje da bude na "prebrojavanju" obolelih i pomera se na zbrinjavanju onih sa težom kliničkom slikom. Kako vreme prolazi sve je više ovakvih slučajeva i postoji opasnost preopterećenja zdravstvenog sistema. Kada dodje do popune kapaciteta prelazi se na metode "ratne medicine" (ili medicine katastrofa) gde se radi procena koga zbrinuti u intenzivnoj nezi a koga ...

Za ovu fazu je od presudne važnosti broj respiratora ali možda i više broj "intenzivista" i anesteziologa. Jedini oni znaju da podese uredjaj po pacijentu ... i tu nastaje naš glavni problem ...

Sve i da imao 10 hiljada milijardi respiratora, anesteziolozi i "intenzivisti" su uuuuuuultra deficitarni kadar ... i zato

OSTANITE U SVOJIM DOMOVIMA! NE PRIMAJTE POSETE! NE IDITE U POSETE! NE PUŠTAJTE DECU DA SE DRUŽE SA SVOJIM PRIJATELJIMA! POSEBNO ČUVAJTE STARIJE!

... da sutra ne dovedete u nepriliku nekog anesteziologa ... velika je šansa da će ako mora da bira izabrati nekog mladjeg od vas!
a_jovicic a_jovicic 04:40 18.03.2020

Re: Proces

Ribozom
Kada su rekli da im neko ko je dosao iz Milana, nije rekao da je bio u tom podrucju, zapravo su priznali da su izgubili kontrolu nad zarazom i da smo usli u fazu dva kada jedino moze da se zastitis sedeci kod kuce.

To je samo pitanje dana kada bi se desilo. Bez vakcine (koja u najboljem slučaju može biti spremna tek za 12-18 meseci ... kada prodje sva klinička ispitivanja) epidemiju nije moguće zaustaviti. Kinezi to jesu uradili ali sada moraju da održavaju takvo stanje sve dok bilo gde na svetu postoje slučajevi. Njihovo društvo je generalno organizovano da to može da izvede. Nije dovoljno samo uvesti vanredno stanje ... mnogo je bitnije uspeti da se ono održi.

Do vikenda smo još nekako i mogli da pratimo šta se dogadja. Velikim prilivom naših gradjana iz država koje su uvele slične mere (a gde su oni ili ostali bez posla ... ili ne znaju šta da rade sa decom pošto su škole zatvorene ... ili zato što misle da sa svojom uštedjevinom imaju veće šanse ovde) drastično raste verovatnoća da se medju njima nalazi znatan broj inficiranih, tako da u narednih nedelju dana možemo očekivati "eksploziju" novih slučajeva.

I da budem surovo iskren. Sedenje kod kuće (i ostele mere tzv. socijalnog distanciranja) neće ovu epidemiju zaustaviti ... samo je usporiti ... što i jeste naš cilj. Što je epidemija "razvučenija" daje se više šanse zdravstvenom sistemu da opsluži sve obolele. Medjutim, duga primena strogih mera izaziva i povećanje smrtnosti od drugih uzroka. Psihoze, samoubistva, alkoholizam ... pa i "uobičajeni" srčani i moždani udari koje zdravstveni sistem ne može da zbrine ... ko zna možda i usled banalnih povreda (koje npr. zahtevaju prijem anti-tetanusa ... a osoba se plaši da ode po pomoć da tamo ne bi "zakačila" SARS-CoV-2.

Eh ... da ne zaboravim. Upravo počinje "mrtva" trka ... ko će biti brži ... kolektivni imunitet stečen vakcinacijom ili kolektivni imunitet stečen prebolevanjem. Ovo može da stane jedino kada se poveća nivo kolektivnog imuniteta ... prirodno (već vidim kako se protivnica vakcinacije "oblizuju" ... pa eto vam prilika da "prirodno" stičete kolektivni imunitet). Ako su tačne procene da je osnovni reprodukcioni broj R0, negde oko 2.2, to znači da će biti potrebno da oko 55% stanovništva preboli da bi se bolest sama "ugasi".
bene_geserit bene_geserit 05:02 18.03.2020

Re: Proces

to znači da će biti potrebno da oko 55% stanovništva preboli da bi se bolest sama "ugasi"

Onda nisu trebali da zatvaraju škole i fakultete, nego da ubrzaju širenje među populacijom jako niskog rizika. Ko ima mlađe roditelje od srednjoškolaca može da spava kod kuće, koga su napravili matori sa 35 i 40, da fasuje virus što pre, u izolaciju 3 nedelje i onda može kući.
OK šalim se.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:33 18.03.2020

Re: Proces

bene_geserit
to znači da će biti potrebno da oko 55% stanovništva preboli da bi se bolest sama "ugasi"

Onda nisu trebali da zatvaraju škole i fakultete, nego da ubrzaju širenje među populacijom jako niskog rizika. Ko ima mlađe roditelje od srednjoškolaca može da spava kod kuće, koga su napravili matori sa 35 i 40, da fasuje virus što pre, u izolaciju 3 nedelje i onda može kući.
OK šalim se.


Drugim rečima, da se matori navataju i samo oni roknu u karantin, i čuvaju iza katanca, a mi svi ostali na polja i u fabrike, da se što pre zarazimo i ozdravimo.

Ili, druga varijanta, da se namerno zarazi veći broj mlađih ljudi, zvaćemo ih "dobrovoljci", mada je prikladniji naziv možda bioroboti, kao oni iz Černobila, pa da oni, kad prebole, budu angažovani na poslovima u zdravstvu, onim cimačkim, i tako ga eventualno spasu od sigurnog kolapsa dok se ne prozivede vakcina. Dobro, osim što je možda malo neetički, verovatno je sad i kasno za to.





a_jovicic a_jovicic 12:14 18.03.2020

Re: Proces

bene_geserit
to znači da će biti potrebno da oko 55% stanovništva preboli da bi se bolest sama "ugasi"

Onda nisu trebali da zatvaraju škole i fakultete, nego da ubrzaju širenje među populacijom jako niskog rizika. Ko ima mlađe roditelje od srednjoškolaca može da spava kod kuće, koga su napravili matori sa 35 i 40, da fasuje virus što pre, u izolaciju 3 nedelje i onda može kući.
OK šalim se.

To i jeste plan koji su razmatrali Englezi i Nemci. I verovatno nisu potpuno od njega odustali ... samo moraju vrlo, vrlo oprezno da iskontrolišu brzinu širenja.
angie01 angie01 17:34 17.03.2020

Re: E sad,

kick68
ako je ovo tacno, jbg:
People with blood type A (II) most susceptible to coronavirus infection - research
I ovo:
French minister says patients should take paracetamol rather than ibuprofen or cortisone


obe stvari sam i ja negde procitala,...kod nas u apoteci te upozoravaju da treba uzeti paracetamol,...svi preparati sa ibuprofenom i bez virusa kazu da mogu da budu stetni,...mi u kuci uvek imamo Eferalgan C, koji je na bazi paracetamola i imamo iskustvo da je vrlo efikasan za viroze i gripozna stanja.
alselone alselone 17:55 17.03.2020

Re: E sad,

paracetamol


Pazite kod predoziranja paracetamolom.
Ona priča za Brufen nije potvrđena, bar koliko sam ja ispratio.

Ovo je moja sestra, piše o farmaciji u slobodno vreme. O tome je pisala neki dan.
Zapratite i dajte lajka sada, znači im.

LINK
angie01 angie01 18:13 17.03.2020

Re: E sad,

Ovo je moja sestra, piše o farmaciji u slobodno vreme. O tome je pisala neki dan.
Zapratite i dajte lajka sada, znači im.


super, to je bas korisno,..ja nemam fejs, recicu deci...

za Brufen sam cula vise puta,...meni su recimo jednom kada sam ga uzela, izasli veliki crveni pecati po telu, od tada izbegavam,...ali zato znam ljude, kojima jedino brufen pomaze i kunu se u njega,...

u vezi paracetamola- koristimo samo kod viroza i gripoznih stanja, obicno na pocetku i vrlo brzo se stanje popravi- sledimo uputstvo o doziranju prilozeno uz lek,...sve skupa, veoma retko,.... i samo kada je u igri temperatura....a i tu se potpomazemo oblogama, propolisom, pilecom supom, limunadom...
kick68 kick68 18:50 17.03.2020

Re: E sad,

angie01
Ovo je moja sestra, piše o farmaciji u slobodno vreme. O tome je pisala neki dan.
Zapratite i dajte lajka sada, znači im.


super, to je bas korisno,..ja nemam fejs, recicu deci...

za Brufen sam cula vise puta,...meni su recimo jednom kada sam ga uzela, izasli veliki crveni pecati po telu, od tada izbegavam,...ali zato znam ljude, kojima jedino brufen pomaze i kunu se u njega,...

u vezi paracetamola- koristimo samo kod viroza i gripoznih stanja, obicno na pocetku i vrlo brzo se stanje popravi- sledimo uputstvo o doziranju prilozeno uz lek,...sve skupa, veoma retko,.... i samo kada je u igri temperatura....a i tu se potpomazemo oblogama, propolisom, pilecom supom, limunadom...


Ja sam od tih kojima brufen jedino pomaze. Oba leka imaju ozbiljna nezeljena dejstva ako se koriste prekomerno ili u dugom vremenskom periodu: paracetamol oštećuje jetru a NSAIDs kao brufen i diklofenak srce i bubrege. Poenta jeu tome da se ovi potonji ne preporucuju u slucaju infekcije koronom jer navodno dovode do komplikacija. Tako bar tvrdi francusko ministarstvo zdravlja.
Mene je ovo sa krvnom grupom bacilo u bedak:(
angie01 angie01 20:00 17.03.2020

Re: E sad,

Mene je ovo sa krvnom grupom bacilo u bedak:(


nemoj da se sekiras, ko zna kakav je uzorak bio u pitanju,...

sva su ta istrazivanja jos na pocetku,...
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:25 17.03.2020

Re: E sad,

Evo ja jos jednom da se javim jer sam ja postavila tu izjavu francuskog ministra zdravlja jos pre neki dan..

Posle toga videla sam da su ovde kod mene u NL i jos po negde mnogi ponovili to pitanje - vecina lekara koji su se oglasili na tv kazu da nemaju neka saznanja oko ovog virusa i ova 2 leka ali da neka vecina preporucuje i inace paracetamol kao najsigurniji lek protiv bolova etc.

OK. inace meni ibuptofen radi bolje ali drzim prste dalje osim ako mora.


Sad smo u 20h, cela Holandija, tapsali sa terasa i iz basta nasim ljudima koji rade dan i noc, u zdravstvu, prodavnicama, policija, vatrogasci i mnogi drugi. Bravo. Hvala.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:47 18.03.2020

Re: E sad,

Ona priča za Brufen nije potvrđena, bar koliko sam ja ispratio.


Ima ovaj rad, koji je, ako ne grešim, pokrenuo tu priču link. (dole u tekstu se pominje ibuprofen i efekat koji ima u vezi sa virusom).

Sad kažu kako je WHO isto upozorila na to, ali je na mogu da nađem to upozorenje, nego samo da je neko iz WHO nezvanično rekao da istražuju te navode, a da se u međuvemenu ne koristi ibuprofen, nego ovo drugo, paracetamol. Ovo ne mogu da proverim.



alselone alselone 07:06 18.03.2020

Re: E sad,

Ima ovaj rad, koji je, ako ne grešim, pokrenuo tu priču link. (dole u tekstu se pominje ibuprofen i efekat koji ima u vezi sa virusom).


Rad je sranje. Otvori ga. Samo se u jednoj reči pominje ibuprofen. A autor je u isti koš stavio brufen i kortikosteroide što apsolutno nema smisla.

Izguglaj, ozbiljne medijske kuće tipa BBC, NY times i slično pišu da nema veze taj rad.
Milan Novković Milan Novković 09:02 18.03.2020

Re: Postoje i drugi pogledi na virus

Dragan Pleskonjic
Na primer ovaj:

MIT biologist says fear mongering on coronavirus will go down as biggest fraud to manipulate economies

Ima sada dosta primera.

Iako je nemoguće biti siguran, zbog poplave informacija sa svih strana, sve je verovatnije da je nivo panike pokriće za pokušaje rešenja finansijske krize u svetu - polako se strahuje da 2008-ma može da ode u istoriju kao "laka" godina u odnosu na ono što se sad dešava.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:30 18.03.2020

Re: Postoje i drugi pogledi na virus

Svakojake informacije kruže. Teško je razabrati šta je istina, a šta zabluda ili čak lažne vesti, ko šta plasira i zašto.

Moja namera je da probam da konkretno pomognem. Ovaj CORD-19 ima delimično (doduše vrlo malo) dodira sa mojom oblašću, a opet najbolje je učiti od prirode.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana