Društvo| Ljubav| Život| Životinjski svet| Životni stil

O MIKIJU, MUŠKATLAMA I LAŽNOM MAČIZMU

Dragan Jakovljević. RSS / 30.05.2023. u 12:13

Da ste me pre samo nekoliko godina upitali šta mislim o muškatlama, slatko bih se nasmejao, možda čak i nehotično podsmešljivo. Simpatično, ali… nekako “seljačko” cveće, odgovorio bih tada, jer sam to zaista i mislio. Mada, kad sada razmislim, taj utisak nije bio moj, već stereotip preuzet iz sredine u kojoj sam odrastao. U Šumadiji se znalo, a i danas se zna, koje je cveće “gospodsko”, a koje “seljačko”. Muškatle, nažalost, uprkos svojoj raskošnoj lepoti, nikada nisu uspevale da dostignu renome cveća iz one prve kategorije. U “gospodskim” dvorištima ste ih, u najboljem slučaju, mogli videti skrajnute, kako sramežljivo izviruju iza nekog drugog, “nobles” rastinja i tako postiđene kazuju prolaznicima da u kući u kojoj su se zatekle, ne živi bilo ko.


Međutim, putujući Evropom, primetio sam kako stereotip o muškatlama, usađen u moju svest, počinje da bledi. Ne bih, ipak, mogao da kažem da je proces njegovog iščezavanja bio brz i lak. Kao i svaka predrasuda, i ova je bila prilično žilava i tvrdokorna. Ali, prelepi cvetni prizori koji su se svakog proleća i leta nizali pred mojim očima su je, polako ali sigurno, sasvim izgurali iz njenog dugogodišnjeg staništa i tako oslobodili prostor za jedno sasvim drugačije viđenje muškatle.


U mnogim sredinama, u kojima sam duže ili kraće vreme boravio, uključujući i Budimpeštu, u kojoj živim, muškatla je najčešće viđani i, rekao bih, omiljeni ukras na terasama, gelenderima, prozorima i dvorištima, bila ona “gospodska”, “seljačka”, “proleterska”, “velegradska”, “provincijska” ili kakva druga. Tim cvetom se s podjednakom predanošću bave svi koji ga vole, bez obzira na pol, profesiju, uzrast, nacionalnost.


Posmatrajući godinama ljubav i pažnju mojih peštanskih sugrađana prema jednom obliku života drugačijem od našeg, primetio sam kako se još neki stereotipi, koje sam ko zna kako i kada usvojio, tope i iščezavaju. Ti prizori su mi govorili da ljubav muškaraca prema cveću i malim životinjama ne može biti sramotna, već plemenita; da hobi uzgajanja cveća nije “pederski”, kako ga često vide na Balkanu; da veličina psa ne dokazuje nivo muškosti njihovih vlasnika (izbegavanje malih, “pederskih” pasa od strane balkanskih “mačo” tipiva je u mnogim našim sredinama tradicioalni način javnog davanja do znanja okolini da vlasnik nije naklonjen istom polu); da ljubav prema određenim vrstama biljnog i životinjskog sveta nema veze sa seksualnošću, već s dušom.


Ipak, jasno mi je da to što su moje predrasude ove vrste same od sebe nestale, ne znači da ih u drugim ljudima nema. Nedavno me je prijateljica upitala da li primećujem da fotografije mog kratkonogog kućnog ljubimca Mikija i cveća na terasi, koje ponekad objavim na Fejsbuku, lajkuju gotovo isključivo dame. Najpre sam bio iznenađen takvim njenim zapažanjem, uveren da joj se to samo učinilo. A onda sam, bacivši pogled na imena prijatelja koji su svojim lajkovima izražavali naklonost prema malom, belom psu i rascvetalim muškatlama jarkih boja, i sam ustanovio da su to zaista gotovo isključivo žene.


Sada osećam veliku zahvalnost sudbini što ne živim od lajkova ispod svojih objava, niti od broja internet pratilaca, jer bih u tom slučaju, zarad naklonosti lažne “mačo” populacije, bio prinuđen da objavljujem i fotografije pasa-ubica, tik pored Mikijevih. On mi to, siguran sam, nikada ne bi oprostio.

Atačmenti



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

solo solo 12:52 30.05.2023

.

da fotografije mog kratkonogog kućnog ljubimca Mikija i cveća na terasi, koje ponekad objavim na Fejsbuku, lajkuju gotovo isključivo dame. Najpre sam bio iznenađen takvim njenim zapažanjem, uveren da joj se to samo učinilo. A onda sam, bacivši pogled na imena prijatelja koji su svojim lajkovima izražavali naklonost prema malom, belom psu i rascvetalim muškatlama jarkih boja, i sam ustanovio da su to zaista gotovo isključivo žene.


Lajk za tvog Mikija.

Eto,nisu samo žene.

Ima nas još.

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 16:09 30.05.2023

Re: .

Черевићан Черевићан 13:48 30.05.2023

призорима

U “gospodskim” dvorištima

флору разне феле ........гајимо у башти
где кућни љубимци раде шта им воља,
повратак природи .....окружену Градом
запишана трава ..........од бетона боља
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 16:10 30.05.2023

Re: призорима

vrabac_onaj vrabac_onaj 21:55 30.05.2023

Pih!

Nemaš ti pojma kako izgleda "ozbiljan, opasan pas"!

Evo ovako



promoter promoter 11:50 31.05.2023

Re: Pih!

vrabac_onaj
Nemaš ti pojma kako izgleda "ozbiljan, opasan pas"!

Evo ovako




Vidi se da mu je teško.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 15:44 01.06.2023

Re: Pih!

alselone alselone 05:45 31.05.2023

imena prijatelja koji su svojim lajkovima

Kod nas u kući sam ja baštovan i kad poručim semena, sadnice, gnojivo, ili šta već, pa ostavim broj telefona stiže obično poruka koja počinje sa "Gospođo Alselonović".
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 15:45 01.06.2023

Re: imena prijatelja koji su svojim lajkovima


alselone alselone 05:47 31.05.2023

Mali beli pas

Vidite očnjake miševi!

dragosevacsutra dragosevacsutra 00:09 01.06.2023

Re: Mali beli pas

...Pomislih, to je, možda, taj dom...
alselone alselone 05:29 01.06.2023

Re: Mali beli pas

Pomislih, to je, možda, taj dom



bullseye!
dragosevacsutra dragosevacsutra 13:33 01.06.2023

Re: Mali beli pas

Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 15:46 01.06.2023

Re: Mali beli pas

solo solo 08:04 31.05.2023

Da,zaboravih


Muškatle i ostalo ok.

Ali ništa bez noćne frajle.



Cveta i miriše opojno noću.

p.s.

Ovaj/a lepotan Alsov je Maltezer ili Morki? Kao i tvoj Miki.

Ovaj moj je Morki. Veseli i pametni psi.

jednarecfonmoi jednarecfonmoi 08:57 31.05.2023

Re: Da,zaboravih

i ja tripujem za muskatke kao ‘bljak, svi imaju” a cudno da za petunije ne postoji takvo misljenje. petunije koje kad vidis na sve strane, to je u redu, a muskatle vaze za “obicnost”.

volim pse ceo zivot i nevazno je dal neko ima manjeg ili ogromnog psa, samo vise ne mozes da sudis o tome da je neko verovatno draga osoba cim ima psa,jer eto, voli zivotinje.zbog velike kolicine idiota koji su se pojavili odnekud.

sad ne samo sto se kupuju mali psi iz mode, nego se i spasavaju i udomljavaju psi jer je to postalo kul.
mozda to i nije lose.

vrlo lepa fotografija mikija i ovo oko mikija sto se vidi.
Dragan Jakovljević. Dragan Jakovljević. 15:46 01.06.2023

Re: Da,zaboravih

bene_geserit bene_geserit 01:40 03.06.2023

Re: Da,zaboravih

vise ne mozes da sudis o tome da je neko verovatno draga osoba cim ima psa,jer eto, voli zivotinje

Tragedija, ne može više kuče da se ima radi virtue signalinga.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana