Ruska i Američka nemilosrdnost, antinomije 2

wukadin RSS / 10.02.2009. u 12:13

Postoji neko ograničenje na 7 dana, a ja ne visim ovde stalno... Najzad tema antinomija je takva da izaziva nove teme.

"Zato što je Rusija velika sila, istorijski ništa manje nemilosrdnija od SAD"

Pre svega treba reći nešto o svi su oni isti filozofiji. Primera radi Čerčil je huškao na Burski rat, slao ljude u klanicu na Galipolje, učestvovao u politici koja je streljala stotine Iraca i hiljade Indusa, zabranjivala Jevrejima naseljavanje u Palestini dok su bili žrtve progona nacista, zakuvala sukobe u Palestini, Indijskom potkontinentu i na Kipru... Delio je Evropu sa Staljinom, sakrivao istinu o zločinu u Katinskoj šumi. U dovođenju Tita na vlast nije bio nevinašce... Pa ipak, da li je istorijski ispravno porediti ga sa Hitlerom?! Ako je sve to isto.

A sada uporedimo Rusiju i Ameriku. Uvedimo zamišljene linije koje dele ove zemlje. Ameriku Misisipi, Rusiju Ural. Koliko ima autohtonih naroda istočno od Misisipija? Šta je od njih preostalo?! U Rusiji ima dosta tatarskog, ugrofinskog i ostalog stanovništva i u njenom evropskom delu (zapadno od Urala). Ima čak autonomna republika Mari El - jedina sa paganskim stanovništvom u Evropi. Zašto toga nema u ostatku Evrope, kod tolerantnijih (?) protestanata i katolika?!

Uzgred, bilo je onih među srpskim nacionalistima koji su smatrali da je ovo slabost, a ne snaga Rusije. Kao to je zbog komunista. A Mari su živeli pod carevima preko 300 godina, i očuvali svoju kulturu, čak i religiju. U Sibiru autohtono stanovništvo živi možda i na većem delu teritorije. Šta je sa originalnim Amerikancima zapadno od Misisipija? Imaju li nešto više od rezervata? U ruskoj federaciji oni su federalni subjekti. Rusija je ratovala radi zaštite svojih državljana koji nisu etnički Rusi nego Alani (Oseti) i Apsua (Abhazi). Ne postoji samo Južna Osetija nego i Severna (Alanija). Možda se svi Oseti ujedine u jednu Alaniju u okviru RF, nije isključeno.

Unutrašnje uređenje Rusije je njihova stvar. Oni su platili pokušaje da ga nameću drugima - ideološke sukobe sa SFRJ i NR Kinom, okupaciju Čehoslovačke i Avganistana. Zašto je loše tražiti da oni drugi plate - Kubu, Nikaragvu, Vijetnam, Irak i Koreju?! Naravno i Srbiju (SRJ)!

Rusija ne nameće Srbiji unutrašnje uređenje, čak ni spoljnopolitičku orjentaciju. Tadić je znao iskoristiti rusku podršku ulasku Srbije u EU. NATO je vojnopolitički savez, potencijalno neprijateljski za Rusiju. Logično je da Rusi ne mogu imati dobre odnose sa zemljom koja se priključuje takvom savezu onda kada on odavno nema svoju zvaničnu funkciju ("zadržavanje" komunizma).

Simetrično, ni ja ne želim da se mešam u unutrašnje stvari Rusije (kao ni Kine, Indije, Brazila, Irana, Venecuele...). Drugo važi za Amerikance, a bogami i Evropljane koji se mešaju i instrumentalizuju unutrašnje probleme moje zemlje (priznanje "Kosova"-e). Ako oni menu seru zbog ljudskih prava, pogledaću ja malo koja to prava oni krše. Ako ne seru, onda ništa. Zato sam protiv parole "ETA, IRA, šta čekate". ETA je tu višak, dokle god Španija ne priznaje "Kosova".

Naravno da u politici postoji "gotivljenje". Postoji sledbeništvo ili barem simpatizerstvo prema određenim rešenjima nekih problema - recimo liberalizam. Mnogi ovdašnji liberali(sti) slede American Way of Life, o kojem je govorio i Husein Obama, kada ga inauguraše... Tako i ja imam svoje uzore, da tako kažem. Primer Singapura je veoma poučan. Multietnička, multirasna i multikonfesionalna zemlja u kojoj se zna red (stoga ne i "multikulturna" u "modernom" smislu te reči).



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bik_koji_sedi bik_koji_sedi 10:40 13.02.2009

...

Вукадине, добар текст.
Поздрав и препорука :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana