Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

blogs

Marko Vidojković

Marko VidojkovićMarko VidojkovićMarko Vidojković rođen je u Beogradu, 1975. godine. Na ivici da postane pravnik. Do sad objavio preko trideset priča u časopisima “Književni magazin”, “Poluostrvo”, “Treći trg” i “Duga”, kao i u knjigama “Projekat Bukovski” i “Podgoričke noći”. Do sad objavio romane “Ples sitnih demona”, “Đavo je moj drug”, “Pikavci na plaži” i “Kandže”. “Kandže” su do sad doživele pet izdanja, prodate su u oko 15000 primeraka, a u 2005. bile su najprodavanija domaća knjiga i druga najčitanija domaća knjiga u srpskim bibliotekama. Za ovu knjigu Marko Vidojković je dobio nagrade “Zlatni bestseler” i “Kočićevo pero”. Autorska prava za igrani film po motivima “Kandži” otkupila je producentska kuća Filmkombajn, a ovaj projekat trenutno je u pretprodukciji. Vidojkovićevi romani su prevođeni na engleski, nemački i slovenački jezik. Trenutno radi kao zamenik urednika «Plejboja». Pevač pank benda On the Run. Veb sajt: www.markovidojkovic.com


Nebojša Spaić

Posao:

- 2006 - naovamo, direktor i partner u Farmer&Spaić, Business and Media Consulting 

- 2005 - 2006, savetnik za medije Executive Group


Milica Đilas

Milica ĐilasMilica ĐilasMilica Đilas radi na Fakultetu političkih nauka, kao docent na predmetu Spoljna politika Srbije i Crne Gore. Radila je kao zamenik direktora Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova SCG (2002 – 2003), direktor Kancelarije Srbije i Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji (2003 – 2004) i koordinator izrade Nacionalne strategije Srbije za pristupanje Evropskoj uniji (2004 – 2005).


Oto Oltvanji

Oto OltvanjiOto OltvanjiRođen 1971. Odrastao u Subotici, živi u Beogradu. Objavljivao kratke SF,
horor i krimi priče u časopisima od književnih, preko žanrovskih do
Politikinog zabavnika. O knjigama, filmu i stripu pisao za Vreme, Neon i
Pressing. Preveo knjige Zlatna krv Lucijusa Šeparda, Kiša kao metak Dejvida
Šoa, This is Serbia Calling Mejtua Kolina i Prestonica nasilja Džordža
Pelekanosa. Njegov prvi roman, Crne cipele, izašao je 2005. u izdanju


Jasmina Tešanović

Jasmina TešanovićJasmina TešanovićRodjena u Beogradu: zivela u Kairu, Milanu Rimu, Beogradu, Los Aneđlesu. Diplomirala je Modernu književnost (Lettere moderne) na Univerzitetu u Milanu. (Universita’ Statale di Milano).

Spisateljica, pise na tri jezika: engleski italijanski i srpski. Jedna od osnivačica feminističke izdavačke kuće Feministička 94. Aktivistkinja Zena u Crnom, Beograd.

Autorka knjiga: Nevidljiva knjiga (1992-priče/eseji, KOV Vršac), U egzilu (1994 dve novele, Feministička 94), Ženska knjiga (1996, price, Feministčka 94), The Suitcase ("Kofer" - priče žena izbeglica, 1997, u koautorstvu sa Dž. Mertus, California University Press, Berkley), Sirene (1997, nagrada Borislav Pekić roman/esej, Feministička 94), Oni to rade (drama, 1997, Feminističke sveske), Normalnost: Moralna opera jednog političkog idiota (1999 dnevnik /esej, Feminstička 94/Free B92). Ova knjiga je prevedena u celini ili delovina na 12 jezika. Pre toga je ratni dnevnik bio objavljivan na mnogim sajtovima širom sveta; kao blog ante literam. Maja 1999. u saradnji sa Dinkom Tucakovićem snimila je film Jasmina i rat, po dnevniku za nemačku televiziju SWR. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a potom u Lajpcigu i nizu drugih međunarodnih festivala; “Ja i moja multikulturalna ulica”, (eseji o ratu objavljeni u inostranstvu, 2001, Feministčka 94, srpski/engleski)., Matrimony, Matrimonium, esej dnevnik o majci objavljen je na španskom (Planeta 2003 i srpskom Feministička 94).


Dejan Bizinger

Dejan BizingerDejan Bizinger

Odrastao u Subotici, živi u Beogradu i radi kao web menadžer sajta B92.net. Apsolvent na Fakultetu organizacionih nauka.

Poseduje višegodišnje iskustvo u oblasti Interneta i novih medija. Radio za poznate softverske i web kompanije kao što su SKYLIST, Inc. i Infacta, Ltd. kao Internet marketing konsultant a osnovao je i vodio nekada popularni portal SerbiaOnLine.com. Veoma ponosan na svoj neprofitni humanitarni projekat Humanost.org, jedini takav sajt u Srbiji.

Napisao prvu elektronsku knjigu na srpskom jeziku o Internet marketingu ShowBiz v1.1 1999. godine. Predavač na konferencijama na temu Internet marketinga. Autor brojnih stručnih tekstova u najpoznatijim domaćim poslovnim i IT časopisima kao što su E Magazin, PC Press i Internet ogledalo. Objavljuje eksluzivne intervjue sa najuticajnijim ljudima iz svetskog e-biznisa na svom Internet marketing blogu na engleskom po imenu eMarketingBlog.com. Govori engleski, mađarski a želi da usavrši znanje nemačkoj jezika. Više informacija o Dejanu Bizingeru možete pročitati na www.bizinger.biz


Boris Pavlović

Boris PavlovićBoris Pavlovićj2ee programer urednik b92.net/zivot/nauka autor tv emisije dert engleski, portugalski, makedonski, srpski


Željko Mirković

Željko MirkovićŽeljko MirkovićObrazovanje: 

  • 1995-1999

Akademija Umetnosti Univerzitet “Braća Karić”, odsek TV Režija, prosek studija 9,50


Dusty Parallel Universe

When I first arrived in Belgrade I felt like I’d discovered a slightly neglected parallel universe. I suppose I’d expected to find a poor, crumbling example of a failed Eastern Bloc state (and in many ways I suppose I had). But, as is always the case, it was the little things – the creature comforts - that convinced me that this place was in no way inferior to our own world, just… well… different.

The family I stayed with had all the accessories and appliances one would expect to find in any normal, urban world: multiple colour TVs, home PC, washing machine, etc. But I’d never heard of these manufacturers or seen these models before. ‘Maybe in this universe Beta had won the war against VHS’, I remember thinking. They hadn’t, of course, but it was a thought.


Mrzim ponedeljak

mondaymonday

UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst. 

... a i sve ostale ponedeljke.


Jean Luc Picard Blog

Ako nemate šta pametnije, pogledajte dnevnik Kapatana Picard-a.

I'm lying in bed after another hard day commanding the Enterprise.
Now it's the time to relax...

Jean Luc Picard BlogJean Luc Picard Blog


Current Weather:

Winnipeg, Manitoba (undisputed coldest major city*, avg. yearly mean (& the cold does get really mean), in the world): +27

Belgrade, Serbia (in theory southern Europe) +11


*Winnipeg for years was tied for "coldest major city" with a city in Siberia.  Turns out it the city was/is a military base and thus not the real deal...  I mean, people choose to live in Winnipeg right!?!


Žigosani Miša

ZŽigosanŽigosana dva dana bi trebalo da u Muzeju Kinoteke u Boegradu bude dodeljena Zlatna Plaketa Miši Radivojeviću za celokupni doprinos njegovog autorskog rada domaćem filmu. Kako se Miša nalazi u Crnpoj Gori na snimanju svog novog filma Žigosan zamolio me je da u njegovo ime uputim mail Jugoslovenskoj Kinoteci koji bi bio pročitan na dan objavljivanja nagrade. Ja taj mail evo prosleđujem na blog verujući da njegove reči mogu biti inspirativne:

Kao i u svim ostalim umetnostima, tako je i u filmu teško "zarobiti vreme", ljude, događaje, slike, boje, senke i svetlosti, emocije... Još teže je zabaviti ljude, nasmejati ih ili rasplakati...veoma je teško filmom menjati sliku sveta i sam svet. Praviti filmove u krilu malih, sirotih i zlosrećnih naroda i kinematografija je veoma, veoma teška i nezahvalna stvar. U našem delu sveta gotovo da je nemoguće živeti od filma, bilo da se radi o producentu, prikazivaču, kritičaru ili autoru. Ali sve je to šala i sitnica u odnosu na jednu od najstrašnijih teškoća, muka ili užasa: Kako sačuvati film? Kako sačuvati blago koje na jedinstven način svedoči o ljudskom životu i civilizaciji, taj težak i nezahvalan problem ceo svoj vek pokušava da reši i naša kinoteka.


nezavisno

tri bojetri boje

 UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst.

prodje treći kišni dan u CG na nekad nasem a sad nečijem primorju i u tom trećem danu jedva snimismo par važnih kadrova za naš novi film, dakako ometeni kišom, i u tom istom danu u skupštini SG proglasi se povratak u nezavisnost nakon 88 godina.

Možda zbog kiše, možda zbog mesta, možda zbog snimanja, euforije nigde nikakve, jutrom se jede i dalje burek sa imlekovim jogurtom, čita se i neka naša štmpa, gleda BK na satelitu.


Syndicate content