Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

blogs

Bursting Bubbles

First sentences are always the hardest. Do you go for the friendly ‘hi, I’m Mark, and I’m going to write about puppies…’, and end up sounding like a slightly camp junior school teacher; or do you go for the harsher, yet infinitely more direct, ‘Oy! People! Listen to me! The planet is doomed and we’re all to blame…’, and end up sounding like a bearded, unkempt, over-wound Greenpeace activist.

In this instance, I’ve gone for both first lines, as you can see, and now we can move on.

Through the medium of this B92 blog, I’ll be taking you on a whirlwind tour of the life and times of one seriously displaced Yorkshireman who’s managed to carve out a life in the heart of the Balkans and develop a warped understanding of the people of Belgrade.


odmor... odmor... odmor...

Kažu potrebno je bar tri dana ranije isključiti motore pre polaska na letovanje kako bi se organizam na vreme prilagodio morskoj  frekvenci za odmor.


konjuh planinom....

cataracatarastigo sam, super je, sitna kisa, ali super...

e sad, evo par reči o putu od Bgd , preko planina, jagnjetine kod Šopala, Bosne, Čemernog, Trebinja, Cavtata, Debeloga Brijega, pa do Boke...

ne otkrivam sad neku Ameriku, ali ovaj put se razlikuje malo od onog krajnje prozaičnog turističkog, mada i on u sezoni ima svojih jasnih draži. Dakle moj saputnik Miša Radivojević se putovanju naravno najviše raduje zbog pauze na Mačkatu te smo vreme tačno potrefili da tamo budemo oko 13. 45 kad se jagnjetina još hladi a nije prehlađena pa to nekako najviše odgovara njegovim gurmanskim sklonostima. Žive duše nije bilo, bilo je prohladno i uživali smo jedno 40 minuta. on pola kile, ja 250 gr. mesožderi!!!


Zet's Victory

OK, many thanks for the rather decent response to my initial blog.  I've been getting daily requests by blog, e-mail and even the odd SMS to keep the stories coming.  On top of that, the B92 English news now have a link to my blog on their headlines page http://www.b92.net/eng/news/headlines.php (Remind me to speak to the person that posted my "never to be used" picture dating back to a tooth injury;).  So, I guess I gotta keep writing...


Pozdrav iz Berlina

D&BD&BJedno lepo prolećno poslepodne u Berlinu. Vožnja brodićem po sunčanom danu, što je za Berlin nije baš uobičajeno. Ne vožnja, nego sunčano vreme. Poslednjih godina, proleće i leto u Berlinu su sve topliji. Kako je krenulo, za par godina će jezero Vanze biti glavna letnja atrakcija. Kakvo more, kakvi Maldivi. A kad ste već na Vanzeu, obavezno posetiti ONU vilu.

London je odavno postao američka provincija, Pariz se pretvorio u ogroman muzej, a Amsterdam u kafanče. Berlin je novi glavni grad Evrope! A od 9. juna postaje i glavni grad sveta.


Nije valjda nacionalna crta

Na Trgu u 12.00 počinje program glede Dana borbe protiv pušenja. Bukvalno u minut do 12, baja parkira kombi tik ispred bine, kaže don'o neke slike u muzej. I kaže - sa' će on to, za 10 minuta. Povukao se kada su mu rekli da nastupa ministar.

Pola sata kasnije peva Oliver Njego. Bina neposredno ispred spomenika, a dvojica likova iz Gradskog zelenila upališe kosilice i udri po onoj travici oko spomenika. Na molbu da sačekaju 15 minuta, kažu, sve ono na ti, da ko ima nešto protiv, neka obavesti njihovog šefa, on im rek'o da šišaju.


Blogovi poznatih

Blogove može pisati bilo ko. Među poznatijim blogerima koje valja izdvojiti su premijer Australije John Howard, zatim osnivač najvećeg internet aukcijskog sajta eBay Pierre Omidyar, popularni britanski goli kuvar Jamie Oliver, te šefica tokijskog CNN-a Rebecca Mackinnon. Ubedljivo najpopularniji je blog američkog predsednika koji ih ima dva i koji sigurno imaju doprinos njegovoj pobedi na izborima.


vazno obavestenje...PENZIJE U SREDU...!

UPDATE: Skinite sve komentare koji su poslati do 7.6 na ovaj tekst. 

danas ta sreda bila.leg'o valjda prvi deo drugog dela ne znam cega

izvestaj sa prvih linija fronta:

visestruki pokusaj prolaska kroz hrpe i kamare nasih starijih sugradjana (penzosa), dakle - nije uspeo.
...u vise navrata taj se proboj pokusao sa razlicitih punktova u beogradu, na sve nacine-i svim trikovima.

sutra probam plan B,skapirao sam :
treba utrcati na silu,skociti na salterski pult,pa s njega-stejdz dajving u taj narod

ne vredi.ima da ih robijam,sve cu da ih poubijam.majkemimile.


Srpski jezik, marketing i IT - novosrpski :-)?

Pre nekog vremena sam pokrenuo diskusiju na domaćem IT forumu DevProTalk o srpskom jeziku i IT-u. Postoje različita mišljenja kako se IT izrazi trebaju koristiti u srpskom jeziku. Meni je zanimljiv uticaj na koji nove tehnologije utiču ne samo na naš svakodnevni život, čineći ga lepšim i lakšim, nego i na komunikaciju i to ne samo komunikaciju preko Interneta i mobilnih telefona nego i komunikaciju kao takvu, na samu upotrebu jezika.

Lično više volim da kažem kompjuter umesto računar, fajl umesto datoteka, folder umesto fascikla, link umesto veze, provajder umesto dobavljač ali ne treba ići ni u krajnost. Mnogi i previše koriste strane reči pa ćete kod njih često čuti izraze kao što su po defaultu, deadline, timeframe, que, guglati, hendlovati, istripovati, strejt. fensi i slično...

Ovaj tekst sam pročitao na forumu Dizajn Zona, napisao korisnik Lexus. Odličan tekst. Ovo je samo deo teksta, za kompletan tekst, posetite forum.

Znas li sta je "branding"?

Stručnjaci to danas zovu branding. To kad na after work partyju, najčešće poslije ležernije nouveau cuisine u nekoj trendovskoj fancy enoteci, corporate manager naloži svom najboljem head hunteru da na team buildingu izabere nekoliko mladih advertisera, copywritera, marketing freakova, opinion makera i trendsettera, koji će nakon streaminga na creative meetingu među sobom odabrati team managera, i na višednevnom brain stormingu, ako treba i preko online-confference, tek uz kratke coffee breakove i lagani finger food, od nekog imena napraviti takav autentični trade mark...


diskurs sarme

Gledam neke odgovore na moj predhodni post, pa me muči jos jedan rebus iz dijaspore: zašto naši ljudi, na takozvanom privremenom, a obično - celoživotnom radu u inostranstvu, uvek potežu pitanje sarme, kao odgovor na svako političko, ljudsko, filozofsko, ekonomsko pitanje matice. Zašto, kad kažes da je MIlošević bio zločinac, odmah ne voliš sarmu, poznato srpsko nacionalno jelo, turskog porekla i copy righta. Ja na primer pravim odličnu sarmu i ipak malo bolji prebranac i ajvar. Puno kuvam, uglavnom mediteranska i srpska jela, više volim to nego da pišem, pa šta me sad to kandiduje za političkog filozofa po meri dijaspore?


Balkan Look

Devedesetih godina italijanski kreator Misoni bio je u Beogradu, ja sam mu prevodila dok se divio kako naše devojke od konca i konopca prave Balkan fashion. I danas vidim te tragove u njegovim kolekcijama. Ovo je mreža-net sa boce rakije, netnet net netnetkonceptualizam...


nesto sasvim drugo...trece

Milena M.Milena M.hladno veceras u gradu, neka kisa rominja, a zorom se na put krece, e pa bas povodom tog puta za koji mozda neko od vas zna da moja odabrana filmska ekipa odlazi u CG pade mi na pamet da neki ljudi i odmor imaju i ovog leta ce ga zasluzeno odraditi po svojim mogucnostima....

ja sutra u Perast, ne na odmor, ali ipak Perast, ne prechesto koriscen u filmovima, ali u ovom nasem izvesno bar u narednih deset dana....

veceras mi kazu i tamo kisa, a ipak imam neku radost sto tamo odlazimo pa makar i po kisi, ito putem ko nekad sto smo na more putovali, Uzice, Zlatibor, Visegrad, Tjentiste pa put mora...


Vetar koji njiše ječam

almodovar i njegove ženealmodovar i njegove ženeFilmski festival u Kanu se završio. Mislim da pravi ljubitelji filma treba da budu zadovoljni. Tu ne računam na mrzovoljne filmske kritičare koji nam stalno objašnjavaju kako su jedino oni u pravu. Ove godine su pokušali da nas ubede kako su svi dobitnici ovogodišnje Zlatne palme budalaština, pa su našli svoje favorite i dodelili im nagrade. Izbor im se sveo na turskog reditelja Niri Cejlana i paragvajskog reditelja Paza Ensinu. Nemam ništa protiv ovih kinematografija, ali mi je zanimljivo da se uvek žiri i filmski kritičari razilaze u ukusima. A o razilaženju ukusa publike i kritike i da ne govorim.


Bizarno

Vest glasi da je u vodovodu LA pronadjen silikon, štetan za ljude. Silikon se tamo pojavio tako što žene sa silikonskim grudima polako ali sigurno umiru u sve većem broju, tela se raspadaju, a silikon curi u zemlju, pa u podzemne vode, pa uđe u sistem.

Pitam se zašto me ta vest fascinira već nekoliko godina i zašto je vodim kao prvu na top listi vesti decenije.


Internet aktivizam

Posle eksplozije u Bariču setila sam se Černobila i kako su naši političari i mediji lagali u to vreme: mene su zvali histeričnom ženom, prozapadnog feminističkog tipa jer sam verovala da radijacija postoji iako se ne vidi. Računam na sve vas koji nešto znate da postoji što se ne vidi, u akciji podrške Internetu i dole osuđenog Kineskog blogera...

Today Amnesty International and The Observer newspaper launches a campaign on internet repression... Their featured case for taking action, is Shi Tao, a Chinese journalist, who was sentenced to 10 years' hard labour for using the internet to tell people newspapers were being restricted in their coverage of the anniversary of the Tiananmen Square democracy protests. Yahoo! gave information to the authorities that was used in evidence for his conviction. There is an action on Yahoo! in the campaign, and further actions to be included periodically over the duration of the campaign.  Those interested who have blogs and sites can also publicise the campaign using a neat little 'fragment' of suppressed information - a great way to undermine the very nature of censorship by spreading the content of censored sites innocuously across the globe. For those who just want to register their voice, there's the usual> pledge... campaign site http://www.irrepressible.info> articles in The Observer: http://www.guardian.co.uk/humanrights/story/0,,1784725,00.html


Syndicate content