Skip navigation.

Labris

Banka hrane

 
Srbija 2020

Sitnice koje život znače (permanent update)

previše realnopreviše realnoJoš odavno smo svi shvatili da suština i nagoveštaj budućih događaja leže u sitnicama koje već sada možemo videti.S obzirom da me ceo dan zovu pitajući o daljem razvoju događaja u Srbiji, pokušaću da na ovom blogu dodajem stalno male detalje koji bi nešto više mogli da nam kažu o bliskoj budućnosti:

(scroll down for updates; latest May 11 at 11h)

1. Tomislav Nikolić je ranije bio izričit da neće biti Vlade sa DSS,a sada već govori da je to "malo verovatno" i raspoložen je da SRS dobije mandat od Predsednika Republike.
UPDATE: Odgovarajući na pitanje da li će biti formirana Vlada Srbije, Nikolić je rekao da se o "Vladi intenzivno pregovora".(RTS)

2.DSS ipak nije dovoljno pritisnut. Naime, Angela Merkel je u razgovoru sa Koštunicom govorila o zabrinutosti glede pakta sa SRS, ali je iz Vlade Srbije potpuno prećutana ova činjenica i saopšteno da je dearest Premijer "изразио велику забринутост због садашњег европског става у вези са будућим статусом Косова и Метохије." U Bosni se za ovo kaže- "baš joj ga je šuknuo"


Rvanje sa tranzicijom – ženski stil

Zovem se Marija.

Marija iz Novog Sada.

Imam 40 godina i lepo se razmišljam da li da «uzimam četrdeset prvu», mislim, šta će mi još jedna ovakva godina života?! Dvadeset godina živim i čekam da neko primeti da se meni ne sviđa život u tranziciji. Suši mi se kičma, opada kosa i lome mi se nokti od takvog života. Maturirala sam dok se pakovao vojvođanski jogurt za revoluciju kojom je tzv. tranzicija počela. U tranziciji sam se udala, rodila prvo dete napustivši studije književnosti početkom rata, preživela inflaciju u ogromnom strahu od gladi, rodila drugo dete posle rata koji se, recimo, okončao dejtonskim sporazumom, a pre bombardovanja 1999. Plakala sam kad su pukli Varadinski most, išla skelom preko Dunava kod sestre u Petrovardin i svađala se sa tatom koji je za sve krivio amere i imperijaliste i pravdao sve domaće likove koji su u stvari odlučivali o mom ženskom životu u tranziciji.


danke dojcland

kancelarijkakancelarijkaAngela Merkel je u telefonskom razgovoru s Vojislavom Koštunicom ukazala na neophodnost formiranja nove vlade u zakonskom roku.  Kancelarka Nemačke, zemlje koja predsedava EU, Angela Merkel, upozorila je predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunicu da treba da se učine napori da bi do naredne sedmice ipak bila formirana demokratska vlada i time očuvana evropska perspektiva zemlje.

Portparol nemačke savezne vlade Ulrih Vilhelm saopštio je na konferenciji za novinare da je kancelarka u razgovoru sa Koštunicom "ozbiljno upozorila" da Srbija treba da "iskoristi kratko preostalo vreme za formiranje demokratske vlade".

Ulrih nije preneo šta je predsednik Vlade Srbije rekao kancelarki koja je, kao i prethodno Evropska unija, izrazila zabrinutost zbog izbora Tomislava Nikolića za predsednika Narodne skupštine. 


Cena izbora

DSS je napravila svoj politički izbor. Neverovatna lakoća kojom nam objašnjavaju svoj moralni i politički sunovrat proizilazi iz činjenice da ćemo račun njihovog izbora platiti svi mi. Ovu politikantsku bahanaliju otplačivaćemo do kraja svojih života. Od trenutka kada nam je Aligrudić saopštio da ne treba ići na izbore jer su oni skupi otvorio sam novu računovodstvenu stranicu troškova radikalskog predsednikovanja Skupštinom Srbije i to po linijama: - zaustavljene investicije, - odlaganje potpisivanja novog viznog režima, - ekonomske posledice zahladjenja u regionalnim odnosima, i razno. Srbija će skupo platiti ovaj politički izbor.


Udri brigu na veselje

Eurosong 2007Eurosong 2007I dok svi nešto kukaju što nam je naslednik krvavog vojvode i netalentovani grobar postao Predrag Marković bez brade i bez smisla za metafore i alegorije, ja trošim svoj u evrima isplaćen honorar, koji se zahvaljujući radikalima preko noći uvećao (samo nek se zna za koga će strani plaćenici da glasaju na sledećim izborima) i spremam se psihički i fizički za događaj sezone. Događaj sezone naravno nisu novi izbori, pošto ih imamo po nekoliko u jednoj sezoni, već Evrovizija.

Sutra je polufinale na kome učestvuje naša Marija Šerifović i koristim ovu priliku da vas sve pozovem na svetu evrovizijsku liturgiju, koju će služiti naša nekadašnja predstavnica Bebi Dol, za što bolji plasman naše Marije u Crkvi Vaznesenja gospodnjeg.

Takođe, koristim ovu jedinstvenu priliku da vas pozovem da nam se pridružite u gledanju finalne večeri Evrovizije 12. maja, koju organizuje Alliance Gay Night Club u saradnji sa Queeria Web Portalom. Ulaz je besplatan do 23h. Nakon toga počinje Eurosong party, muzički izbor DJ Avalon. Dođite da se družimo.


Ko upali svetlo razjuriće vampire

VampirVampirNije da verujem u vampire, ali da ih ima, ima ih! Vampiri su, inače, oživeli leševi zlih a aljkavo sahranjenih ljudi, koji se po mrklom mraku dignu iz mrtvih pa živom svetu piju krv. Ta pojava se zove povampirenje. Taman pomislimo da smo ih se ratosiljali zanavek, eto njih natrag.

Poznata je a bogami i indikativna činjenica je da je vampir jedina izvorna srpska reč prihvaćena u skoro svim svetskim jezicima. Smatra se da je vampirizam u Srbiji rasprostranjen pošto su Srbi skloni ošljarenju a ni biti grobar nije prestižno pa  se stoga u nas loše i murdarno sahranjuje. Taj splet okolnosti zlim mrtvacima koji jedva čekaju da se povampire otvara mogućnost da se vrate među svet. Posle je jako teško ratosiljati se povampirenog zla. Baš teško.

Da bi se vampiri pojavili na ovom svetu osim nekvalitetnog sahranjivanja potrebno je da bude ispunjen još jedan uslov – da bude potpun mrak, jer vampir samo po mraku može da hara. Čim se upali svetlo, zavuče se u svoju rupu i tamo čeka dok se ponovo ne smrkne. Ako se tada propusti prilika da se vampir zauvek prihefta za zemlju glogovim kocem, čim padne mrak eto ti njega natrag.  


Tri PALME na (Golom)Otoku sreće III deo

A Goli otok daleko!A Goli otok daleko!

 Evo za jedan dan smo zakasnili da  Dan Evrope, koji je u isto vreme i  dan pobede nad fašizmom obeležimo dolaskom Tome Nikolića, četničkog vojvode na čelo NARODNE Skupštine Srbije. Novoizabrani predsednik NARODNE Skupštine je na prvu sednicu novokonstituisanog saziva došao sa sve bedžom „Stop Haškom tribunalu“. Novoizabranog predsednika NARODNE Skupštine podržali su DSS i SPS!


Pocelo je, pocelo!!!

09.05.2007

BC: Njegovo visocanstvo - EverestBC: Njegovo visocanstvo - EverestJuce popodne smo se vratili u BC.Danas je Dan Pobede, pa su nas Rusi pozvali na zurku kod njih u kampu.Naravno, poziv od prijatelja se ne odbija.

Dok sam u satoru kucao izvestaj, dosli su Marko i Petar, i gotovo u glasu saopstili:”Hej, Manuel je rekao da ima pouzdanu vremensku prognozu. Dobri dani za vrh su 13-14, a kasnije i 16-17. maj, a onda dolazi lose vreme. On danas krece za ABC kako bi stigao na vreme.”


Zbogom Snežo

The only thing we have to fear is fear itself.
Franklin D. Roosevelt  


Leteće ostrvo Laput

Džonatan Svift: Guliverova putovanjaDžonatan Svift: Guliverova putovanja

Kada je ljubitelj antičke mudrosti i poezije, uvaženi Džonatan Svift napisao "Guliverova putovanja", čarobnu, mizantropsku i ćudljivu satiru na račun naučenjaka i filozofa svoga doba, verovatno nije ni sanjao da, opaljujući Britansko kraljevsko društvo, generiše na vidovit način i budući niz društvenih uvrnuća pod čijom se kapom nebeskom događa i domaći Liliput. To što je jednima uvalio ulogu divova i plemenitih konja, a drugima lik patuljaka, samo je bajkovito ruho za ljutu zbilju jedne čudnovate zemlje u kojoj se opštenje sa drugima, izvan sopstvenog kruga, smatra nepotrebnim i izlišnim. Sviftov Liliput, uprkos blagoglagoljivom kićenom perju, mračno je mesto. Leteće ostrvo Laput, gde se razbaškarila upravljačka elita, još grđe. S razlogom.


26. dan - Bombe, laži i Hobsova Srbija

Nismo zbog Tome i Voje zaboravili na Dejana. Gošća-autorka Gordana Čomić

Nismo zaboravili pokušaj ubistva porodice Dejana Anastasijevića. Naprotiv. Slične su ta i prošla noć: U obe su poslate poruke. Ko je poslao, kome i zašto - o tome piše današnja gošća-autorka Gordana Čomić.

Ima simbolike da o samovolji državnog aparata upravo danas, prvog dana novog, drugačijeg parlamenta, piše ličnost koja je kao potpredsednica Narodne Skupštine Republike Srbije često predsedala tom institucijom u jednom od najprosperitetnijih perioda našeg društva.

Piše Gordana Čomić
Bombe, laži i Hobsova Srbija

Kako se lako prepoznaje država Tomasa Hobsa?

Po selektivnoj primeni zakona.

Dejan Anastasijević i njegova porodica osećaju na svojoj koži i bombe i laži i Hobsovu Srbiju.

Hobs je tvrdio da država postoji da bi njeni podanici mogli da udovolje vladaru i da takva država podrazumeva „vladavinu pomoću zakona“, a ne i nikako ne - „vladavinu zakona“ (engleski: by the law i by law). To znači da zakoni mogu vladaru da služe da on „svoje“ podanike drži u pokornosti i strahu i da se organizacija države zasniva na strahu javnosti od vladara.


Kako nastupate na TV ako imate najveći K (koalicioni potencijal) ?

"Sve je to zbog Kosmeta""Sve je to zbog Kosmeta"Danas sam više puta poželeo da sam jedno od dva P – poznat ili planinar. Dvanaest komada od ove prve grupe je zatočeno u kući „Velikog brata“ ne znajući da je izabran Predsednik Skupštine koji itekako ima veze sa zločinima u Antinu (Hrvatska). Za neupućene, nešto detaljnije se može pročitati na http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2005&mm=06&dd=19&nav_id=170881 . Voleo bih i da sam neki od planinara koji nam pišu blogove iz neposredne blizine Everesta. Nadam se da i oni ne znaju šta nas je snašlo.  U večerašnjoj emisiji „Upitnik“ na RTS (za neupućene: javni medijski servis evropske Srbije po ceni od 3.75 EUR/month) i mi obični smrtnici mogli smo da ukapiramo šta se dešava, šta DSS misli i koliko ozbiljno oni idu u ovoj priči sa radikalima. Naime, pored Milana Markovića iz DS-a, gost je bio i Dušan Proroković iz DSS-a. Naravno da taj čovek ništa eksplicitno nije rekao, ali ponavljao je par sitnica iz kojih se koješta možete zaključiti:


Uticaj izbora predsjednika Skupštine na srpsko tržište kapitala

 

 Sličan naslov sam imao poslije januarskih parlamentarnih izbora, kada je kretanje cijena na Beogradskoj berzi pokazalo da investitori pozitivno reaguju na izborne rezultate, kao rezultat očekivanja da formiranje Vlade neće biti problem za dalji put Srbije ka EU.

 Izbor radikala Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Skupštine izazvao je potpuno suprotan efekat: indeksi akcija na našoj berzi su danas izgubili 5,2% odnosno 3%, što se obično dešava na berzama kada se desi veoma ozbiljan ekonomski ili politički problem u jednoj zemlji. Kada se taj procenat primjeni na tržišnu kapitalizaciju berze (vrijednost kapitala svih listiranih kompanija), dobije se gubitak vrijednosti srpskih kompanija na berzi od oko 500 miliona EUR u toku jednog dana! Pošto u Srbiji postoji 840.000 registrovanih akcionara (uglavnom građana Srbije), danas je svako od njih u prosjeku izgubio 3% svog kapitala. Tih 840.000 građana takođe će predstavljati glasače na nekim narednim izborima, i ovaj gubitak može ali i ne mora da bitno utiče na njihovu odluku.


Deset razloga zašto se još uvek nadam

 1 – Zato što je Koštunici, kao pametnom čoveku, jasno da on najviše gubi na novim izborima i zato što niko od manje-više podnošljive trojke nije kompletno zatvorio vrata za pregovore (NB – pominjanje podnošljive trojke ne znači da četvrte smatram za manje ili više podnošljive, samo nisu u trojci).

2 – Zato što je Corax napravio najbolju karikaturu u proteklih 6 ipo godina.

3 – Zato što su me oko pola pet, netom po izboru Tome Niklolića, probudile komšije koje su na platou pod mojim prozoroim (živim na četvrtom spratu, a ima i visoki parter) ne preglasno, ali žučno, pokušavale da se dogovore da odmah odu i spale skupštinu, a mene mrzelo da ustajem, al' mi onako u polusnu bi nekako milo što će stvari doći na svoje mesto.

4 – Zato što se ne slažem sa tezom »što gore, to bolje«.

5 – Zato što sam uleteo u slušanje programa Gorice i Dejana i pomislio da, kada kažu da su čuli da će karte za Stounse važiti za Cecin koncert, komentarišu skupštinu, a ne neku vest o hipodromu i gradskoj vlasti.


Kakvi su to ljudi politicari?

Jutros sam se probudila  sedam sati iza vas jer sam u Ostinu Teksasu, na konferenciji Mandala ( o tom potom)

Anksiozno sam upalila pozajmljeni laptop i procitala, SVE O TOMI NIKOLICU

Pocela sam da placem. Nisam plakala iz politickih razloga jos od 1995, od Dejtonoskog sporazuma kad sam videla kako  se Slobodan Milosevic rukuje kao  bosanski mirotvorac.