Naš drug Staljin

Ivan Marović RSS / 30.11.2007. u 03:00

Da li se komunizam i fašizam mogu izjednačiti po zlu?

stalin_victory.jpgTrst, 1950. Italijan stoji na bregu u zoni A, a naš Slovenac u zoni B. Slovenac drekne ka Italiji:

"Fašistiii!"

Italijan drekne ka Jugoslaviji:

"Comunistiii!"

A eho odjekuje:

"Istiii! Istiii! Istiii!"

Ova anegdota prilično odobro opisuje stav koji liberali imaju prema komunizmu i fašizmu danas. Obe ideologije su poražene, jedna u drugom svetskom ratu, a druga u hladnom, obe su inkompatibilne sa idealima liberalne demokratije, obe proizvode nasilje, uvode društvo u totalitarizam i dovode konačno od socijalne katastrofe.

Komunizam i fašizam (a posebno njihovi najtotalitarniji vidovi - staljinizam i nacionalsocijalizam) dakle treba da budu podjednako odbačeni kao totalitarne ideologije. Ali, iz nekog razloga, ovo mišljenje ne uspeva da uhvati korena nigde na Zapadu (pa samim tim ni u Srbiji). Postoji neka kvaka zbog koje, i dan danas, komunizam nije odbačen u istoj meri u kojoj je odbačen fašizam.

Pogledajmo nekoliko primera. Primer prvi: Jugonostalgija ili još bolje Ostalgie (žal za DDR-om). Zamislite nešto kao Reichstalgie? Nezamislivo. Film "Goodbye Lenin" je snimljen. Film "Goodbye Hitler?" Teško. Primer drugi: u Španiji Aznarovi narodnjaci se ubiše da objasne da nemaju veze s Frankom (iako ih je osnovao Frankov ministar Manuel Fraga), dok španski komunisti i danas s ponosom ističu vezu sa La Pasionariom (koja je bila njihov poslanik posle Frankove smrti) i Hoze Dijasom, staljinistom iz tridesetih. Primer treći: jedan od naših blogera ima Lenjina kao avatara. Zamislite da neko stavi Hitlera? Hmmm...

Mislim da je očigledno da komunizam nije toliko ozloglašen kao fašizam, iako oficijelni liberalni stav stavlja ova dva totalitarizma u manje-više istu ravan. Kako je do toga došlo? Zar tolike stotine stranica koje su napisane od Hane Arent naovamo, dokumentarni filmovi, inicijative u Evropskom parlamentu, zar ništa od toga nije imalo uspeha? Izgleda da nije.

Da bismo ovo razumeli moramo da istražimo da li između komunizma i fašizma ima neke suštinske razlike i to razlike koja ide na ruku komunizmu, jer se ta totalitarna ideologija drži uprkos naporima da se dekonstruiše. Nakon toliko godina, Staljin je i dalje naš drug.

Nekoliko primera koji ukazuju na suštinu razlike između ova dva totalitarizma:

Primer broj jedan: zamislite da nekom padne na pamet ideja o "socijalizmu s ljudskim likom". Nema potrebe za misaonim eksperimentima, ovo je smisio Aleksandar Dubček (socialismus s lidskou tváří). Zamislite sad da nekom padne na pamet ideja o fašizmu s ljudskim likom. Ne samo da s eovo nije desilo većje sama ideja potpuna besmislica (Suzan Zontag je inače koristila ovu frazu da opiše sovjetsku vojnu upravu u Poljskoj).

Primer broj dva: u okviru Staljinovih čistki optuženi je bio primoran (često upotrebom fizičke i psihičke torture) da prizna da je učestvovao u zaveri protiv Staljina. Priznanje i pokajanje su bili integralni deo staljinističkih progona. Hitler ne samo da nije primoravao Jevreje da pre egzekucije priznaju da su učestvovali u jevrejskoj zaveri, njega to nije ni interesovalo. Bilo mu je dovoljno da ih pobije. 

Komunizam je totalitarna ideologija koja je nastala na tradicijama evropske prosvećenosti, (otud ideja o ljudskom liku i potreba za priznanjem), dok je fašizam upravo uspostavljen kao antipod idejama proisvećenosti (otud su za naciste Jevreji krivi zato što su Jevreji, a ne zato što su nešto uradili). Zbog ovog odnosa prema prosvetiteljstvu, komunizam može najviše da bude najviše degradacija prosvetiteljstva, ali ne i njegova negacija.

U ovome leži i specifični horor komunizma, posebno staljinizma. Nacisti su se zadovoljavali time da ubiju ljude spolja, a komunisti su morali da ih ubiju i iznutra (iznuđeno priznanje je po meni kao još jedno ubistvo). Porediti komunizam i fašizam je kao porediti ubistvo iz strasti i ubistvo s predumišljajem. Ubistvo iz strasti, kao i komunizam, ne ubija samo žrtvu, za razliku od ubistva s predumišljajem i fašizma.

Ako u analizu komunizma i fašizma uključimo i njihov odnos prema prosvetiteljstvu, raspored snaga u drugom svetskom ratu dobija novu dimenziju. Zaista, zašto su se na istoj strani našli Staljin i Čerčil, a protiv Hitlera? Naravno postoje različiti geopolitički razlozi, ali Staljina i Čerčila je u isti savez gurnuo pre svega Hitler. Hitler je, dok je ratovao s Velikom Britanijom, objavio rat i Sovjetskom Savezu, a onda i SAD. Hitler je hteo da ratuje i protiv liberalne demokratije i protiv komunizma. Hitler je, jednom rečju, hteo da ratuje protiv prosvetiteljstva.

Odnos liberala prema komunizmu bi stoga trebalo da se unekoliko promeni. Umesto da istrajavaju u izjednačavanju komunizma i fašizma u čemu neće uspeti, potrebno je da komunizam analiziraju kao sunovrat ideala prosvećenosti. Komunizam se s fašizmom ne može meriti po zlu, ali se može meriti po tragediji. U ubistvu sa predumišljajem veće je zlo, a u ubistvu iz strasti veća je tragedija.

P.S. Super su komentari na prethodnom postu. Imam osećaj da je moguće da diskusija nekud vodi, a ne da se svodi na puko prepucavanje. Hvala svima. Nastavljamo. Ja sad udaram jedan post dnevno da nadoknadim što nisam bio redovan :)



Komentari (204)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Bojan Zdravic Bojan Zdravic 03:04 30.11.2007

Ohoho, jos jedna zanimljiva tema


Komso' kako stvari stoje, opet cu propustiti NBA veceras zbog tvog bloga. Idem da zavrsim nesto, pa kad se vratim - prikljucujem se:)))
Soylent Green Soylent Green 03:14 30.11.2007

komunistkinje su bolje zenske

Dok ima masa ultrazgodnih komunistica, nije mi poznato da ima sexy fasistica (i ne, Leni Riefenstahl nije bila fasista.)
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 03:56 30.11.2007

Re: komunistkinje su bolje zenske


Dok ima masa ultrazgodnih komunistica, nije mi poznato da ima sexy fasistica

Ne bih se slozio, Helga iz Alo-alo, Her Flickova cupi je neeeevidjeno sehu
nsarski nsarski 03:30 30.11.2007

Postoji jos par razlika, Ivane,

koje nisi pomenuo, a koje se meni cine bitnim.
Prvo, komunizam je nastao kao teleoloska naracija, slicna religiji. On je vizija oslobodjenja radnika (radnicke klase), kada ce svi da na kraju ziveti u komunizmu (Raju). I u tom smislu on se obracao svim proleterima sveta. On je govorio o sudbini coveka.
Nacizam (formulisan u Majn Kamfu) je vise politicki pamflet za mnogo kracu upotrebu.
U tom smislu je fasizam (Muslolinijevog tipa) bio blizi univerzalnom idealu restoracije slave starog Rima, ili kako se to vec zvalo. Ali oda ova su se obracala ogranicenom broju stanovnika na zemlji (Nemcima, Italijanima, Arijevcima). Jedan Brazilac, na primer, ne moze da se identifikuje sa nacizmom, ali itekako moze sa Marksizmom/komunizmom. Da ne pricamm o Kubancima, Venecuelancima, Turcima i drugima.
Taj elitizam nacizma (obecan svet samo za pravu rasu) i univerzalizam komunizma (proleteri svih zemalja) je, mislim, veoma znacajna razlika.
Mnogi "romanticari" komunizma upravo na to se i oslanjaju - izgubljen radnicki raj. Naracija o spasenju covekove sudbine. Nikakve slicne romantike nema u nacizmu. Ili kako bi rekao Breht, posle spanskog rata: "Mi smo mozda izgubili rat, ali smo imali lepse pesme".
Ivan Marović Ivan Marović 03:38 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

nsarski
koje nisi pomenuo, a koje se meni cine bitnim...
Hvala, nsarski! I ja mislim da teleologija i eshatologija komunizma jesu bitna odlika po kojoj se isti razlikuje od nacizma, ali je čak i ta eshatologija zasnovana na prosvetiteljskoj tradiciji, odnosno na mišljenju da je moguće spoznati istinu na ovom svetu, a to sve prosvetiteljske ideologije razlikuje od hrišćanstva.
nsarski nsarski 03:44 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Da, onda mi se cini da govorimo o istoj stvari, samo sto koristimo razlicite termine. Ako je tebi drazi izraz "prosvetiteljstvo", pristajem.
Jedna od pozitivnih posledica komunizma je, tu imas pravo, nivo obrazovanja koji se ideoloski zahtevao. Svaki nepismen seljak je bar znao za ime Marks, i klasna borba, i dijalekticki materijalizam. Ej, to je big deal!
A, uzgred da kazem, licno mislim da je za obrazovanje i prosvetu Srbije (ili bivse Juge) mnogo vise ucinila akcija "tehnika narodu", nego sve skolske reforme zajedno.
Ivan Marović Ivan Marović 03:53 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

nsarski
Da, onda mi se cini da govorimo o istoj stvari, samo sto koristimo razlicite termine. Ako je tebi drazi izraz "prosvetiteljstvo", pristajem.
Evo da citiram Kanta:

Enlightenment is man's release from his self-incurred tutelage. Tutelage is the incapacity to use one's own understanding without the guidance of another. Such tutelage is self-imposed if its cause is not lack of intelligence, but rather a lack of determination and courage to use one's intelligence without being guided by another.

Taska Dana Taska Dana 03:53 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Komunizam propagira jednakost medju klasama, nacijama i rasama sto je jos jedan vid prosvetiteljstva ,koji se poprilicno i primio u sirokim narodnim masama :)) Veoma pozitivna ideja, mora se priznati.
nsarski nsarski 03:59 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Komunizam propagira jednakost medju klasama

Pa, klasama minus burzoazija:)
A rima je super! Nesto kao Marxist rap.:)
Ivan Marović Ivan Marović 04:01 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Taska Dana
Veoma pozitivna ideja, mora se priznati.
Ali se takođe mora priznati da je sunovrat te ideje velika tragedija u koju se komunizam pretvorio. I zločin iz strasti je idalje zločin.
Taska Dana Taska Dana 04:03 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

rapovanja koliko hoces...:)))

jednakost medju klasama minus burzoazija koju su u tom cilju resetovali...:)))
Taska Dana Taska Dana 04:08 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Ono sto je postojalo zaista kao nuz pojava ideje komunizma jeste u velikoj meri izaslo kao zlocin...ali to i nije bio komunizam......zar ne.
Recimo kibuci u Izraelu su najvise nalik na ono sto bi trebalo da bude komunizam. U kibucima nema nasilja ali ima mnogo depresivnih medju clanovima.
nsarski nsarski 04:09 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

I jos jedna bitna stvar: komunizam se pokazao kao veoma fleksibilan (sto je u bioloskom smislu uvek bila prednost). Konretno, Kina je, tehnicki, komunisticka zemlja, ali ona savrseno funkcionise u danasnjim ekonomsko/politickim uslovima.
Mada, mislim da i tu postoji jedna vazna zabluda kojoj smo mi, iz bivseg komunizma, podlozni. Naime, nama su uvek suprotstavljali komunizam sa kapitalizmom, sto je, po mom misljenju, besmisleno. Komunizamm je ideologija i sistem verovanja, ideologije - kapitalizam je ekonomski sistem, i on mnogo manje ima veze sa verovanjem. Na primeru danasnje Kine se ta zabluda odlicno vidi.
Ivan Marović Ivan Marović 04:12 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

nsarski
Komunizam je ideologija i sistem verovanja, ideologije - kapitalizam je ekonomski sistem, i on mnogo manje ima veze sa verovanjem. Na primeru danasnje Kine se ta zabluda odlicno vidi.
U nekom od narednih postova pokušaću da ustvrdim upravo suprotno. I to upravo na primeru Kine. Ne garantujem da ću uspeti, al' ću da probam.
Taska Dana Taska Dana 04:12 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Slazem se sa tobom, Nsarski , komunizam je veoma fleksibilan, sto je na neki nacin i Jugoslavija kao drzava svojim funkcionisanjem dokazala , na ekonomskom i na kulturnom planu u zemlji i svetu.
Taska Dana Taska Dana 04:16 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Jugoslavija je pravila poslove koji su bili u vrhu zapadnog biznisa....oruzje recimo....i pri tome zadovoljavala sve principe svetskog poslovanja , s to je s druge strane sasvim bilo odvojeno od ideologije na kojoj je pocivala.

Isto je i sa Kibucima u Izraelu...oni su odvojeni od drzave ali sa njom trguju i u nju puno ulazu.
nsarski nsarski 04:18 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,


I'm looking forward to it:)))
U nekom od narednih postova pokušaću da ustvrdim upravo suprotno

bauer bauer 04:18 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

I jos jedna bitna stvar: komunizam se pokazao kao veoma fleksibilan (sto je u bioloskom smislu uvek bila prednost). Konretno, Kina je, tehnicki, komunisticka zemlja, ali ona savrseno funkcionise u danasnjim ekonomsko/politickim uslovima.

Jeste. Sada nemaju saku pirinca po kinezu dnevno, nego dve sake :)
Taska Dana Taska Dana 04:21 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Kinezi ne samo da imaju dve sake pirinca nego imaju u saci jos mnogo toga...:)
nsarski nsarski 04:23 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Ma, ja ih ne hvalim. Samo kazem da se nose sa svetom bolje od Indije. Uporedi ih sa S. Korejom, na primer. Ma ima ta knjiga nekog Rusa na "Z", kod nas je izlazila u nastavcima davno, a govori o Staljinizmu u romantiziranoj verziji i u naslovu ima rec "mladost" - e, sad, hebiga, seti se. Ali, odlicno se secam tog teksta - taj romantizam za Staljinizmom. Da covek ne poveruje, a opet postoji.
bauer bauer 04:30 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Kinezi ne samo da imaju dve sake pirinca nego imaju u saci jos mnogo toga...:)

ne bih ja igrao na tu kartu, recimo, ozbiljnija recesija u americi vodi recesiji u kini, ali ne i obratno.
bauer bauer 04:33 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Ma, ja ih ne hvalim. Samo kazem da se nose sa svetom bolje od Indije.

zasto, sta hvali indijcima. oni prodaju pamet. ako ti zatreba da pozoves microsoft support, poziv garantovano ide u indiju :)
nsarski nsarski 04:43 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

OK, priznajem - u Kini nisam bio, ali sve ozbiljnije ljude koje znam, oni su tamo otisli. Pre par dana sam cuo da se kod njih gradi 1 Manhatan mesecno.
U Indiji sam bio (celu sam temeljito prosao uzduz i popreko) pre par godina, i jedina stvar koja me je zgranula je da ti tipovi imaju atomsku bombu!
I, najzad, jos jedna kljucna stvar - Kina nema zvanicnu drzavnu religiju (sem, komunizma, naravno). U Indiji je to velika stvar - Hindu, Moslem, Budisti, Hriscani, Siki...ovo je recipe for disaster.
bauer bauer 07:31 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

nsarski
OK, priznajem - u Kini nisam bio, ali sve ozbiljnije ljude koje znam, oni su tamo otisli. Pre par dana sam cuo da se kod njih gradi 1 Manhatan mesecno. U Indiji sam bio (celu sam temeljito prosao uzduz i popreko) pre par godina, i jedina stvar koja me je zgranula je da ti tipovi imaju atomsku bombu!I, najzad, jos jedna kljucna stvar - Kina nema zvanicnu drzavnu religiju (sem, komunizma, naravno). U Indiji je to velika stvar - Hindu, Moslem, Budisti, Hriscani, Siki...ovo je recipe for disaster.

mene raduje kineski i indijski ekonomski bum, ali mi se cini da od jednonog menhetna mesecno korist uglavnom imaju povlasteni (citaj - tajkuni), a raja? dobije malo vise pirinca, u najboljem slucaju.

isto tako je i sa indijom, podela na kaste, a oni koji drze nuklearno naoruzanje su pripadnici najvise kaste. egzotika je jedno, a realnost?
Bosko Bosko 07:47 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane

Ivane, sam si dao delimicni odgovor, kada je rec o razlikama: fasizam je ideoloski maligan, kod komunizma je praksa bila maligna.

Sama ideja komunizma u nekim delovima ne deluje lose, narocito insistiranje na jednakosti ljudi. Zato nije cudo da je bila prihvacena u mnogim intelektualnim krugovima Evrope, narocito u Francuskoj i Italiji.

Ne znam da li je pomenuto, ali kada je rec o slicnostima, oslanjanje na propagandu je bila vazna karika i u fasizmu i u komunizmu.

Da, pitanje Kine je interesantno. Kina rusi koncept ekonomske inferiornosti komunizma. Naravno, to je zato sto je u ekonomiji prihvacena trzisna ekonomija.
bauer bauer 07:55 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Da, pitanje Kine je interesantno. Kina rusi koncept ekonomske inferiornosti komunizma. Naravno, to je zato sto je u ekonomiji prihvacena trzisna ekonomija.

ne bih se slozio. kina stancuje robu za zapadna trzista zbog jeftine radne snage i materijala, i direktno je zavisna od potraznje sa zapada. a od bofla koji salje na istok ne moze da se zivi :)
Niikola Niikola 08:24 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

kina stancuje robu za zapadna trzista zbog jeftine radne snage i materijala, i direktno je zavisna od potraznje sa zapada. a od bofla koji salje na istok ne moze da se zivi :)


Gresis, ovaj silno gresis sinko... Kina je ogromno trziste koje se moze porediti sa ostalima samo zbog jos uvek nedovoljne kupovne moci lokalnog stanovnistva, ali to je i trziste sa najvecim stopom rasta u svetu. Veoma gladno novih proizvoda i ooooogrooomnooooo. Tako da ne bih uopste igrao na kartu sloma kineske privrede u slucaju US recesije, pre bi se moglo desiti obrnuto.

Neverovatno je koliko je ljudko pamcenje kratko. Ne zelim da pominjem davnu istoriju, vratimo se na relativno blisku:
Japan kopira zapad i pravi bofl proizvode za male pare ali nikad nece uspeti da naprave nesto kvalitetno i smisle nesto novo.
Zatim: Singapur i Hong Kong kopiraju Japan i zapad i pravi bofl proizvode za male pare ali nikad nece uspeti da naprave nesto kvalitetno i smisle nesto novo.
Zatim: Tajvan i Koreja kopiraju Singapur, Hong Kong Japan i zapad i pravi bofl proizvode za male pare ali nikad nece uspeti da naprave nesto kvalitetno i smisle nesto novo.
Sada Kina..... da ne ponavljam ono sto se ionako cuje na svakom koraku.
Sta mislite dali ce se ovo poslednje predvidjanje ostvariti, za razliku od prethodnih? Cisto sumnjam, pogotovu sto zivim ovde u Kini vec drugu godinu i mogu da uporedim kvalitet velikog broja lokalnih proizvoda koji nikad nisu plasirani van Kiner (niti imaju potrebu) sa zapadnom robom. Verujte mi odnos cena/vrednost je daleko na strani te robe i to ne prevashodno zbog niske cene robe.

bauer bauer 08:31 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Japan kopira zapad i pravi bofl proizvode za male pare ali nikad nece uspeti da naprave nesto kvalitetno i smisle nesto novo.

ups?
ivana23 ivana23 09:12 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

bauer
ne bih ja igrao na tu kartu, recimo, ozbiljnija recesija u americi vodi recesiji u kini, ali ne i obratno.


Preneto iz dnevnog lista Danas
Dzozef Stiglic
Bosko Bosko 10:27 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Posle SAD, najveci strani ulagac u EU je - Kina.

Prica o bofl robi je iz nekih proslih vremena.

mocna malena79 mocna malena79 10:48 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

nsarski
Jedan Brazilac, na primer, ne moze da se identifikuje sa nacizmom, ali itekako moze sa Marksizmom/komunizmom. Da ne pricamm o Kubancima, Venecuelancima, Turcima i drugima.Taj elitizam nacizma (obecan svet samo za pravu rasu) .


ovo je teorijski tacno, ali cini mi se da "ideologije" poput nacizma vise mozemo da pomatramo (i samim tim shvatimo svu njihovu glupost i besmislenost) kroz izuzetke od pravila iste te ideologije; pa je tako upravo jedan prgavi, neugledni, crnpurasti i omanji Hitler (jos i jevrejskog porekla!) bio prvi covek nacizma, a ni prvi saradnici mu se svojim pojavama ne mogu svrstati bas pod "arijevce" (prvo mi pada napamet Goebbels)

Ivane, fenomenalan text, odlicna tema,dakle sve preporuke!
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:48 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Taska Dana
Komunizam propagira jednakost medju klasama, nacijama i rasama sto je
jos jedan vid prosvetiteljstva ,koji se poprilicno i primio u sirokim
narodnim masama :)) Veoma pozitivna ideja, mora se priznati.

Ma jos bolje, propagira jednakost medju ljudima - kao god kloniranje! Mora biti da je ona zabrana kloniranja iz (g)ustava tipicna anti-komunisticka ujdurma...

Samo sto je ta komunisticka jednakost bila i na papiru a jos mnogo vise u praksi ona orvelovska: svi su na zivotinjskoj farmi jednaki - samo su neki (uglavnom svinje, kakva cudesna koincidencija) jednakiji od drugih!
Niikola Niikola 10:54 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Preneto iz dnevnog lista Danas
Dzozef Stiglic


Problem je sto novinari uglavnom prepusuju tudje clanke bez ikakvog uvida u ono o cemu pisu. Ne kazem da sam strucnjak za Kinesku ekonomiju, ali ono sto sam video i sto vidjam ovde je zaista zaprepascujuce. Nisu komunisti to stvorili, oni su samo videli sta se desilo ostalim komunistickim zemljama i stvorili mogucnost za laganu transformaciju, na zalost uz sve ono sto prati prelazak na kapitalizam - ogromno raslojavanje, korupcija, sprega politicke i kapitala, ali na ipak jedan umereniji nacin.

No da se vratim na temu, nije jaka ekonomija to sto omugucava da eventualna USA recesija nema katastrofalni uticaj, vec to sto se Kineska industrija sve vise i vise okrece ka svom trzistu koje postaje sve mocnije (a da je ogromno, ogromno je), a sa druge strane ne zavisi od uvoza bilo cega iz USA. Uvoz sirovina se obavlja iz zemalja treceg sveta i uglavnom (izuzev nafte) je pokriveno trgovinskom razmenom. Priliv kapitala iz Amerike je bitan, ali ne i presudan. Uostalom, nekoliko kineskih banaka su trenutno medju najmocnijim u svetu a skoro da nemaju ijednu poslovnicu van Kine. Kako stvari stoje, trenutno je svet mnogo vise zainteresovan za saradnju sa Kinom, no sto je kina zainteresovana za saradnju sa inostranstvom. Razgovarajte malo sa ljudima koji imaju ili su imali poslovne kontakte sa kineskim fabrikama.

I na kraju jedan komentar na temu samog bloga. Na zalost ljudi i dalje pokusavaju da porede babe i zabe. Ne branim komunizam, ali u osnovi ideja komunizma je zasnovana na dobrobiti svih dok je ideja fasizma zasnovanja na deljenju ljudi na one vredne zivljenja i one druge koje treba istrebiti ili iskoristiti. Na zalost, komunizam nije ostvaren ni u jednoj od takozvanih komunistickih zemalja. Tamo je vladao totalitarizam pod maskom komunizma ili socijalizma. Mozemo takodje blatiti demokratiju zbog strahovlada sprovedenih u ime i pod nazivom demokratija (na kraju zar nije istocna nemacka bila Demokratska, kao i mnogo drugih). To je cista zamena teza. Niko me ne moze ubediti da su diktatori "komunistickih" zemalja bili komunisti i verovali u isti - to je bilo samo sredstvo za postizanje licnog cilja, kao sto se desavalo i desava se i u mnogim "demokratskim" i kapitalistickim zemljama.

A sto se tice poredjenja ubistva iz strasti i ubistva iz predumisljaja, to je takodje interesantna igra za dokolicarenje, ali takodje daleka od bilo kakve istine. U oba slucaja to su bila ubistva iz racuna, smisljena i unapred pripremljena. Prema tome, hajdemo u borbu protiv bilo kakvog totalitarizma i nametanja volje silom, a ostavimo religije na stranu (komunizam i jeste neka vrsta religije koja propoveda o nekom boljem sutra za sve).

Uostalom, ne mozete kriviti i poistovecivati istinskog vernika jedne religije, koji voli i postuje druge sa nekim koji "u ime" te religije zavodi diktaturu i teror. I ne mozete kriviti religiju zbog toga.

Niikola Niikola 10:58 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

izvinjenje zbok velikog slova K u reci kineska (ekonomija). Greska u kucanju, a Izmeni opcija iz nekog razloga ne radi.
ivana23 ivana23 11:54 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Niikola
Problem je sto novinari uglavnom prepusuju tudje clanke bez ikakvog uvida u ono o cemu pisu. Ne kazem da sam strucnjak za Kinesku ekonomiju, ali ono sto sam video i sto vidjam ovde je zaista zaprepascujuce. Nisu komunisti to stvorili, oni su samo videli sta se desilo ostalim komunistickim zemljama i stvorili mogucnost za laganu transformaciju, na zalost uz sve ono sto prati prelazak na kapitalizam - ogromno raslojavanje, korupcija, sprega politicke i kapitala, ali na ipak jedan umereniji nacin. No da se vratim na temu, nije jaka ekonomija to sto omugucava da eventualna USA recesija nema katastrofalni uticaj, vec to sto se Kineska industrija sve vise i vise okrece ka svom trzistu koje postaje sve mocnije (a da je ogromno, ogromno je), a sa druge strane ne zavisi od uvoza bilo cega iz USA. Uvoz sirovina se obavlja iz zemalja treceg sveta i uglavnom (izuzev nafte) je pokriveno trgovinskom razmenom. Priliv kapitala iz Amerike je bitan, ali ne i presudan. Uostalom, nekoliko kineskih banaka su trenutno medju najmocnijim u svetu a skoro da nemaju ijednu poslovnicu van Kine. Kako stvari stoje, trenutno je svet mnogo vise zainteresovan za saradnju sa Kinom, no sto je kina zainteresovana za saradnju sa inostranstvom. Razgovarajte malo sa ljudima koji imaju ili su imali poslovne kontakte sa kineskim fabrikama.I na kraju jedan komentar na temu samog bloga. Na zalost ljudi i dalje pokusavaju da porede babe i zabe. Ne branim komunizam, ali u osnovi ideja komunizma je zasnovana na dobrobiti svih dok je ideja fasizma zasnovanja na deljenju ljudi na one vredne zivljenja i one druge koje treba istrebiti ili iskoristiti. Na zalost, komunizam nije ostvaren ni u jednoj od takozvanih komunistickih zemalja. Tamo je vladao totalitarizam pod maskom komunizma ili socijalizma. Mozemo takodje blatiti demokratiju zbog strahovlada sprovedenih u ime i pod nazivom demokratija (na kraju zar nije istocna nemacka bila Demokratska, kao i mnogo drugih). To je cista zamena teza. Niko me ne moze ubediti da su diktatori "komunistickih" zemalja bili komunisti i verovali u isti - to je bilo samo sredstvo za postizanje licnog cilja, kao sto se desavalo i desava se i u mnogim "demokratskim" i kapitalistickim zemljama.A sto se tice poredjenja ubistva iz strasti i ubistva iz predumisljaja, to je takodje interesantna igra za dokolicarenje, ali takodje daleka od bilo kakve istine. U oba slucaja to su bila ubistva iz racuna, smisljena i unapred pripremljena. Prema tome, hajdemo u borbu protiv bilo kakvog totalitarizma i nametanja volje silom, a ostavimo religije na stranu (komunizam i jeste neka vrsta religije koja propoveda o nekom boljem sutra za sve).Uostalom, ne mozete kriviti i poistovecivati istinskog vernika jedne religije, koji voli i postuje druge sa nekim koji "u ime" te religije zavodi diktaturu i teror. I ne mozete kriviti religiju zbog toga.

Ovo sto sam postovala nije novinarsko prepisivanju tudjeg clanka - vec autorski tekst - to se lepo vidi:

Džozef Stiglic,
Autor je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju. Njegova poslednja knjiga je "Kako globalizacija može da funkcioniše"
Copyright: Project Syndicate, 2007. www.project-syndicate.org

gorran gorran 12:13 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

I ja mislim da teleologija i eshatologija komunizma jesu bitna odlika po kojoj se isti razlikuje od nacizma, ali je čak i ta eshatologija zasnovana na prosvetiteljskoj tradiciji
tra, la, la, tra, la, la...
Rekao bih da ste izabrali da definišete komunizam pod uticajem i u skladu sa vladajućom propagandom – što nije baš neka osnova za diskusiju.
Ne jede se sve što leti, a i nije sve što se samoproglasi komunizmom zaista komunizam. «Boljševizam» i istočnjačke despotije sa inkorporiranim nekim citatima iz Marksa shvaćenim dogmatski – nisu baš neki idealni primerci za teoretsku raspravu.

Da probam vrlo ukratko (to jest ako Vas zanima).
Kapitalizam je spontani ekonomski sistem koji sam sebe reprodukuje. Fenomenološki, on se sastoji u tome što mnoštvo pojedinaca iznosi svoje proizvode i sposobnosti na tržište. Tržište određuje cene, određuje ko uspeva, a ko propada. Iza tržišta formira se industrijski kapital, iza industrijskog finansijski, i, generalno, formira se kapital kao subjekt, kao samostalna sila sa vlastitim principima, zahtevima i posledicama.
Pojedinac koji je ušao na tržište nije naravno na ovu posledicu unapred pristao. On je u proces ušao «naivno», i, uostalom, pod prinudom okolnosti.
Liberalizam (ekonomski) i marksizam razlikuju se u proceni posledica ovog procesa. Dok liberalizam naslepo poklanja puno poverenje kapitalu kao subjektu i procesu, smatrajući da će se, u principu, sve stvari najbolje regulisati same od sebe (princip neintervencije),
dotle marksizam smatra da ovaj proces takav kakav jeste, otuđen i nedostupan suštinskoj kontroli, nužno dovodi do destruktivnih posledica po neke društvene formacije i po civilizaciju uopšte.
Dakle, pitanje je prevashodno ekonomsko, ili – ako hoćete – u krajnjoj liniji matematičko, odnosno pitanje formiranja teorijskog modela koji najbolje odgovara stvarnosti.

Marks je relativno uspešno prikazao ovu destruktivnost na jednom ograničenom modelu.
Međutim, kapitalizam je preživeo do danas, i izgleda živahniji nego ikad. Da li to znači da Marks nije bio u pravu?
Možda. Ali, isto tako postoji i mogućnost da su život kapitalizmu produžili neki spoljašnji faktori – na primer, razvoj tehnologije, postindustrijska privreda, informatička revolucija... Prostor rada se dramatično proširio. Moguće je da kapitalizam nastavlja da funkcioniše kao Tursko carstvo u doba ekspanzije – manje-više ima za sve i svi zadovoljni. A da će, u slučaju iscrpljenja mogućnosti rasta, opet početi svoju malignu destrukciju.
U tom slučaju se postavlja novo teorijsko pitanje: da li je rast i razvoj u principu neograničen? I to u onoj meri i na onaj način koji bi «pokrio» ekspanziju kapitalizma?

Marksova pretpostavka o razvoju komunizma ide otprilike ovako: tokom neminovnih perioda kapitalističke destrukcije socijalnog supstrata formiraće se klasa obespravljenih i životno ugroženih, i ona će – s vremenom, metodom pokušaja i pogrešaka – razviti teorijsku i praktičnu sposobnost da kapitalističku organizaciju proizvodnje nadomesti nekim svesnim i društveno odgovornim modelom. Da li je to moguće i da li je realno, opet je zanimljivo pitanje.

Komunizam / ekonomski liberalizam, to je u krajnjoj liniji pitanje da li je suštinska kontrola ekonomije neophodna ili nije.

Inače, dilema društveni liberalizam / totalitarizam primenjena na opoziciju ekonomski liberalizam / komunizam je 100% lažna. Svaki sistem, odnosno svaka formacija pribegava teroru kad je ugrožena, a liberalizaciji kad je bezbedna.

Fašizam? On nema s ovim nikakve veze. On nije racionalan odgovor na društvene probleme. Fašizam je iracionalan, i to je sasvim druga priča...


apatrid apatrid 12:41 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Ali se takođe mora priznati da je sunovrat te ideje velika tragedija u koju se komunizam pretvorio. I zločin iz strasti je idalje zločin.


Zalud mantraš, ha?
apatrid apatrid 12:46 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Ma ima ta knjiga nekog Rusa na "Z",


Polet naše mladosti. Zinovjev
nsarski nsarski 13:42 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

apatrid
Ma ima ta knjiga nekog Rusa na "Z",


Polet naše mladosti. Zinovjev

Da, to! Izlazio je u nastavcima. U "Knjizevnosti", mislim.
Hvala:)
schneetzla schneetzla 14:41 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane

Ivane, sam si dao delimicni odgovor, kada je rec o razlikama: fasizam je ideoloski maligan, kod komunizma je praksa bila maligna.

Tacno tako. Komunizam, sam po sebi, ne moze da se poredi sa fasizmom. Praksa je nesto drugo.
doktorka doktorka 15:06 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

bauer
Ma, ja ih ne hvalim. Samo kazem da se nose sa svetom bolje od Indije. zasto, sta hvali indijcima. oni prodaju pamet. ako ti zatreba da pozoves microsoft support, poziv garantovano ide u indiju :)


bauer , apsolutno se slazem .
blackbox blackbox 15:29 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Na zalost ljudi i dalje pokusavaju da porede babe i zabe. Ne branim komunizam, ali u osnovi ideja komunizma je zasnovana na dobrobiti svih dok je ideja fasizma zasnovanja na deljenju ljudi na one vredne zivljenja i one druge koje treba istrebiti ili iskoristiti. Na zalost, komunizam nije ostvaren ni u jednoj od takozvanih komunistickih zemalja.

Slažem se sa vama.
Ne slažem se sa onima koji identifikuju komunizam i staljinizam. Prvo komunizam je neostvarena ideja, progresivna kao i hrišćanstvo ali još u nedogled neostvariva.Zato je nekorektno tu ideju personalizovati kroz Staljina, Pol Pora, Kim il Sunga, Čaušeskua, Šivkova i sl,jer su je oni zloupotrebljavali i lašno se predstavljali da bi vladali kao diktatori.
Pogotovo je nekorektno izjednačavati antifašizam sa pežorativnom konotacijom komunizma, jer su antifašisti bili i oni koji su bili i danas su antikomunisti. Naši nacionalisti prednjače u ignorisanju antifašizma upravo zbog toga što su svi članovi komunističke partije bili antifašisti, mada svi antifašisti nisu bili i komunisti.Salonski nacionalisti, naročito oni koji nastavljaju tradicije i potiču od dela kolaboracionista, upravo ne mogu oprostiti komunistima obračun sa kolaboracionistima.
Dakle iluzija je da će ikada postojati društvo ili država u kojoj će biti ostvaren komunizam. Međutim, tzv. socijalizam sa ljudskim likom nije nerealan jer je skoro ostavaren u Svedskoj i Norveškoj.
U tom smislu treba posmatrati i sistem u SFRJ, koji je ,posle otklona od staljinističkog totalitarizma, imao u osnovi cilj društvo socijalne i ekonomske pravede upravo kao što su skandinavska.
Mislim da je pogrešno glorifikovanje liberalizma, pogotovo neoliberalizma, koji je hit samo u zemljama u tranziciji i Ruisiji i, nažalost u formi tajkunizacije.
Inače SDP Nemačke se na svom kongresu vraća izvornim vrednostima moderne socijaldemokratije.
Sve to govori da u XXI veku ne može da se govori u kategorijama iz XIX i XX veka i podeli na kapitalistički i socijalistički koncept, jer moderni koncept države i privrede nužno predstavlja kombinaciju najboljih elemenata iz oba koncepta i odbacivanje oštrih ideoloških fraza.
Razlika između kapitalizma i socijalizma je što kapitalizam pravi socijalne a socijalizam kapitalne promašaje.
Kapitalni promašaj je bio samourušavanje i nekritičko odbacivanje i onoga što je bilo dobro.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:04 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

nsarski
koje nisi pomenuo, a koje se meni cine bitnim..


Onome sto je Ivan napisao se zbilja tesko moze nesto prigovoriti. Pa cu i ja samo dodam jos ponesto.

Prvo sto se tice one razlike izmedju teorije i prakse kod komunizma. Po teoriji je bilo da je radnicka klasa u ogromnoj vecini, pa je njen dolazak na vlast vec sam po sebi pravedniji. U praksi komunizam nije dolazio na vlast u razvijenim kapitalistickim zemljama gde su radnici bili znatan deo stanovnistva, nego u zemljama gde je indrustrije pa i radnika bilo malo (Rusija, Kina, mi ...).

Drugo, osim teorijsko-filozofske argumentacije interesantno je i ono sta nam govori ponasanje velikog broja obicnih ljudi. Pa u tom smislu postoje neki vrlo interesantni primeri koji govore da je za obicne ljude komunizam imao odredjene pozitivne strane...

Naprimer u 70-im godinama je iz ex-Yu otislo vise od milion "gastarbajtera" u najrazvijenije zapadne zemlje i to iz ekonomskih razloga (koji su postojali i u manje razvijenim kapitalististickim zemljama kao sto je Grcka, Italija etc). Ti ljudi su imali prilike da na svojoj kozi osete razliku izmedju dva sistema. I sta se desilo? Umesto da se nikad vise ne osvrnu nazad prema "strasnom" komunizmu, ogromna vecina njih prakticno sve sto zaradi ulaze nazad u YU ... i tamo provodi svaki trenutak slobodnog vremena. I svi smatraju da je boravak na zapadu kratak ("samo dok zarade dovoljno" ... sto se naravno nikad ne desava - zarade nikad dosta)... Meni je ostala u secanju jedna, po meni tipicna gastarbajterska izjava: na zapadu je SAMO rad, zivot je u Jugi"

Ako se slozimo da ex-Yu ipak bila slobodnija i humanija nego zemlje istocnog bloka interesantna je jos jedna pojava u pomenutim zemljama (koje su organizovane po sovjetskom receptu). Po dolasku demokratije i slobodnih visepartijskih izbora skoro u svim zemljama su se na vlast posle nekog vremena vracale i partije levice koje su nastale iz bivsih komunistickih partija. Posebno je fascinantan primer Nemacke gde istocna Nemacka ima podrsku jedne od najmocnijih ekonomija na svetu (godinama svi zaposleni iz zapadnog dela placaju porez/doprinos za istocni deo od oko 7%, sto su OGROMNE pare). A sta imamo na politickoj sceni? Najvecu podrsku u birackom telu u istocnom delu ima levica koja je nastala direktno iz bivse komunisticke partije (pa su cak i neki lideri isti)!!! Sta bi ovde moglo da bude objasnjenje? Pa ispostavilo se da obicnom coveku nije dovoljno niti moze da ga usreci to sto jednom u cetiri godine na glasackom listicu ima vise umesto jedne partije ... i da mu je mnogo bitnije da li ima posla, da li njegovo dete ima mesto u vrticu (i da li moze da plati) i slicne druge "sitne" stvarcice ... To sto u nekim apsolutnim iznosima ljudi imaju vise nego ranije, kvari to sto je vecina ispod proseka (a taj prosek dize mali deo vrlo bogatih).

pozz
Emir Halilovic Emir Halilovic 17:14 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

bauer
I jos jedna bitna stvar: komunizam se pokazao kao veoma fleksibilan (sto je u bioloskom smislu uvek bila prednost). Konretno, Kina je, tehnicki, komunisticka zemlja, ali ona savrseno funkcionise u danasnjim ekonomsko/politickim uslovima.

Jeste. Sada nemaju saku pirinca po kinezu dnevno, nego dve sake :)


To se vi bunite jer su vas tamo mucili, znam :). Medjutim, kad sam bio tamo, stekao sam savim drugaciji utisak. Istina bio sam u najbogatijem delu, ali ipak... Mnogo je bolje u Kini nego sto se misli.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:22 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

gorran
Komunizam / ekonomski liberalizam, to je u krajnjoj liniji pitanje da li je suštinska kontrola ekonomije neophodna ili nije.


Meni zvuci isuvise crno-belo ovo tvoje "suštinska kontrola ekonomije neophodna ili nije". Posto i najliberlaniji pristup podrazumeva kontorolu ekonomije kroz fiskalnu, monetarnu i socijalnu politiku a i druge vrste drzavne kontrole (suzbijanje monopola, kartela etc). Komunizam sa svojom kontrolom se pokazao na totalno pogresnom putu. A posebno je zastranio na politickom sistemu i demokratiji. Pa se ispostavilo prakticno bez izuzetka da je svuda doslo do pojave "kulta licnosti" (sto naravno nema veze sa marksistickom teorijom ... koja tvrdi da je vlast rdnicke klase nad sredstvima za proizvodnju navodno prava i sustinska vlast pa samim tim i ta "komunisticka demokratija" je superiorna) ... Pa su tako "dozivotne vodje" imale apsolutnu vlast(kao carevi/faraoni) nad zivotom i smrcu svih ljudi ... sto su neki (zlo)upotrebili preko svake mere ...

gorran gorran 17:53 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Mudro zboriš, Vasilije!
Da se i ja izrazim slikovito, mi smo u autobusu koji ide uzbrdo, a marksista među nama pokušava da nas animira tvrdeći da autobus nema kočnice i da ćemo se slupati kad pređemo prevoj. Dok nas vozači uveravaju da nema problema, jer oni umeju da voze.
Ta katastrofa ne mora da bude negde u budućnosti. Mnogo teških posledica kapitalističkog napretka već je viđeno u prošlosti, a mnogo ih ima i danas. A ne izgleda uvek da je društvo u stanju da ih rešava - naprotiv.
Zbog toga se s vremena na vreme mnogi samozvani mehaničari poduhvataju da "poboljšaju" nešto u našem autobusu. Ne samo komunisti - oni koji se nazivaju komunistima samo su radikalniji u "preuređivanju" mašine.
Ali, niti su jedni do sada dokazali da je ova mašina u osnovi dobra, niti su drugi dokazali da će nas nužno prevrnuti. Tu ima još puno posla, ali za mudre i promišljene majstore analize i sinteze, a ne za jednodimenzionalne ideologe.

Teoretski, "liberalci" bi trebalo da su dogmatičniji od marksista. Ali praksa, za sada bar, pokazuje suprotno.

Mislim, kad gledaš utakmicu Dallas Mavericks-a, jasno ti je šta rade igrači, šta radi trener, šta rade sudije, šta radi publika - svi su oni neizostavan deo igre. Ali, u prenosu uvek posebno prikažu i Marka Cubana. On je - vlasnik. Zdravom razumu je jasno da je on tu suvišan. Ali, eto - naš život za sada funkcioniše upravo pomoću i preko tih spolja nakačenih delova...

Ali, naravno, kad su komunisti "sredili" autobus prema svom mehaničarskom znanju, više nije 'teo ni uzbrdo. Zato smo ih i iskrcali. A oni koji su još unutra mirni su k'o bubice...
bauer bauer 18:17 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

To se vi bunite jer su vas tamo mucili, znam :). Medjutim, kad sam bio tamo, stekao sam savim drugaciji utisak. Istina bio sam u najbogatijem delu, ali ipak... Mnogo je bolje u Kini nego sto se misli.

bauer bauer 18:18 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Preneto iz dnevnog lista Danas
Dzozef Stiglic

Ivana, mora da si se salila :) NSPM a?
ivana23 ivana23 20:40 30.11.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

bauer
Preneto iz dnevnog lista DanasDzozef StiglicIvana, mora da si se salila :) NSPM a?


Niko ovde ne cita pazljivo. Lepo pise na dnu - Objavljeno u dnevnom listu Danas 20.04.2007.
Danas ima ekskluzivno pravo prenosenja tekstova sa Project Syndicate.
Uostalom, to je autorski tekst, a J.S. ima dovoljno autoriteta ma ko da objavi njegovo vidjenje.

original

Da li je sada OK?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 00:58 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Virtuelni Vasilije
sto su neki
(zlo)upotrebili preko svake mere ...

Da su samo neki... Daj da cujemo ko nije. Ako je cak i "romanticni" Ce Gevara okrvavio ruke do lakata (kao sto smo, na veliku Vasu zalost, pretpostavljam, jer to rusi neke stereotipove, imali prilike da cujemo... na "Pescaniku", onda me samo zanima ko je od te liderske gamadi ostao "cistih ruku"? Apsolutna vlast - apsolutno korumpira.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 01:04 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

blackbox

Inače SDP Nemačke se na svom kongresu vraća izvornim vrednostima moderne socijaldemokratije.

A socijaldemokratija je, kao sto nam citava istorija kraja 19. i celine 20. veka govori -- najveci neprijatelj za sve komuniste. Primera koliko hocete, od 2. internacionale, preko obracuna sa eserima nakon boljsevickog gangsterskog puca, preko neverovatnog ponasanja staljinovog robota na daljinsko upravljanje Telmana, sve do Morisa Toresa i drugova koji su vise mrzeli socijaliste i socijaldemokrate nego De Gola.

Ispravka: jedini koje su komunisti mrzeli vise od socijaldemokrata i sa kim su se obracunavali krvavije bili su anarhisti (i s njima su se uglavnom tako dobro obracunali da ih i nema puno u vecini krajeva).
Ivan Marović Ivan Marović 01:06 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

A socijaldemokratija je, kao sto nam citava istorija kraja 19. i celine 20. veka govori -- najveci neprijatelj za sve komuniste.
Ako nam neko dođe glave, to će biti mangupi u našim redovima. (Judean People's Front)
jinks jinks 08:40 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Ivan Marovic
Komunizam je ideologija i sistem verovanja, ideologije - kapitalizam je ekonomski sistem, i on mnogo manje ima veze sa verovanjem. Na primeru danasnje Kine se ta zabluda odlicno vidi.
Sta, ustvari, predstavlja danasnja Kina ... kako su i da li su uopste ostrva tipa Sangaj i slicno integrisana u ostatak sistema ... ili je citav sistem poceo da funkcionise kao Hong Kong. Da li se u Kini desava/uveliko desilo ekonomsko otvaranje ka Zapadu (workshop of the world), koje je potpuno pomerilo granice nacina, kriterijuma i standarda poslovanja ... uz konzervaciju politickog sistema u vidu vladavine jedne partije (valjda da politika ne bi odvlacila narod od rada :).

p.s.

Pomenuti su i svetli primeri socijalistickih firmi koje su uspevale da se kvalitetom proizvoda i nacinom poslovanja nametnu na zapadnom trzistu (nesto sto Kina sada radi). Sada lepo moze da se koliko su uopste bile dalekosezne posledice takvih istupa bez korenitijih reformi politickog sistema (sto se sada desava u Kini, a sto se odavno desilo kod nas i na Kubi naprimer): nadjete super mesto na zapadnom trzistu, napravite odgovarajuci proizvod, i sa dz socijalistickom radnom snagom pravite strasne profite. Profiti naravno ne ulaze u sistem (sto naprimer politicki sistem koji prati kapitalisticku ekonomiju bolje regulise) odnosno u drzavu, gazdu (koga nema) i proizvodjace ... vec zavrsava u dzepovima soc/kom funkcionera po vertikali.

I onda, kada socijalizam kolabrira, zavrsite sa tajkunima (i sa izbeglim familijama tranizionih komi politicara, sa milijardama dolara rasutim po bezimenim bankovnim racunima sirom Tihog okeana, Afrike i Polinezije) .... tako da su tajkuni i bogata komi-emigracija jedna od retkih dalekoseznih posledica zapadnog poslovanja u socijalistickim drzavama.
jinks jinks 08:53 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

nsarski
Jedan Brazilac, na primer, ne moze da se identifikuje sa nacizmom, ali itekako moze sa Marksizmom/komunizmom.
... u dosadasnjoh istorijskoj praksi da. Ipak, zadnjih decenije se pojavljuju neonacisti cak i u zemljema koje su bile zrtve nacizma, verovatno na slican nacin na koji su se pojavljivali underground komi pokreti u Rusiji pre revolucije, ili kod nas pre II sv. rata, ... pretpostavljam da ima jos slicnih primera.
jinks jinks 09:16 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

gorran
U tom slučaju se postavlja novo teorijsko pitanje: da li je rast i razvoj u principu neograničen? I to u onoj meri i na onaj način koji bi «pokrio» ekspanziju kapitalizma?

Marksova pretpostavka o razvoju komunizma ide otprilike ovako: tokom neminovnih perioda kapitalističke destrukcije socijalnog supstrata formiraće se klasa obespravljenih i životno ugroženih, i
Rekli ste, na vrlo interesantan nacin, da je marksizam, pre svega, ekonomska teorija koja se bavi ublazavanjem posledica neminovnog kraha kapitalizma, koje mora doci zato sto ni jedan rast nije vecit.

Znaci, ako sam dobro razumeo, da je osnovni postulat marksizma da ni jedan rast nije vecit, i da posle rasta u koji je uleteo kapitalizam mora da dodje krah, kraj i propast, u kojoj se komunisti javljaju kao jedini spas za prevareno covecanstvo.

Takodje, rekli ste da je opstanak liberalnog ekonomskog sistema produzen nekim 'spoljnim faktorima': tipa razvoj tehnologije, nauke, komunikacija ... Da, ali koliko je naprimer sama liberalna ekonomija doprinela razvoju tehnologije, nauke i slicno (sto direktno u drzavama kap. ekonomije, sto indirektno kroz konkurenciju u socijalistickim drzavama).

Takodje, interesantno je pitanje ko je su postavili komunisticki teoreticari "da li je rast i razvoj u principu neograničen", i posredni odgovor "ne" na kome posle baziraju citav sistem koji je uradio sta je uradio ([najvise zaradio lovu bankama i investicionim fondovima koji su ulagali u komunisticke revolucije sirom sveta).

To sto je su gospoda marksisti predvideli neminovni kolaps rasta i razvoja moze se protumaciti kao blago krivljenje istine. Sta uopste znaci 'kolaps rasta i razvoja' .... promene ce se uvek desavati ... evolucija je najocigledniji dokaz da je tako. To bi bilo kao kada bi neki novi KM rekao: ova dosadasnja evolucija je super, ali ona kad tad mora da prestane zbog toga sto je veciti rast i razvoj nemoguc ... nemoguce je da se ovako velicanstvene promene vecito desavaju ... e posto ce prestanak evolucije (koju mi prorokujemo) neminovno dovesti do ogromnog stradanja, mi komunisti predlazemo neka resenja za slucaj tog neminovnog nepovoljnog scenarija (naprimer, jedna farma na kojoj ce sve zivotinje ziveti .... ).

p.s.

malo karikiram (neuspesno), ali mi je interesantna ta ideja da se evolucija upotrebi kao argument protiv komunista, onih istih koji su evoluciju decenijama, iz potpuno nerazumljivih razloga, koristili kao kljucni argument za svoje on the edge off the line ideje.
dragan7557 dragan7557 17:23 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

J.S. ima dovoljno autoriteta ma ko da objavi njegovo vidjenje.


Svakako, gde god je bio savetnik upropastio je stvar. Koblogera Đelića ne računam.

"Viđenje" J.S. kao i njegov "autoritet" se meri količinom dolara ili € na minut kao i kod vračara koji se naravno plaćaju istom kako bi "video" i "usmerio" na nobelovski (komadna roba) put i doneo sreću priglupom homo sapiens sapiens-u kao i osnivač Autoriteta Alfred (Akzo) Nobel zvani dinamit.
ivana23 ivana23 19:10 01.12.2007

Gde?

dragan7557
J.S. ima dovoljno autoriteta ma ko da objavi njegovo vidjenje.Svakako, gde god je bio savetnik upropastio je stvar. Koblogera Đelića ne računam."Viđenje" J.S. kao i njegov "autoritet" se meri količinom dolara ili € na minut kao i kod vračara koji se naravno plaćaju istom kako bi "video" i "usmerio" na nobelovski (komadna roba) put i doneo sreću priglupom homo sapiens sapiens-u kao i osnivač Autoriteta Alfred (Akzo) Nobel zvani dinamit.


"...gde god je bio savetnik upropastio je stvar."

Npr.________________
sentinel26 sentinel26 19:51 01.12.2007

A može li dopuna Ivane ?

Ili ja nijesam dobro čitao ili mi se čini da nešto, (moguće važno) nedostaje.

Djed Njegove ekselencije V.Putina bio je lični ljekar Josifa Visarionoviča Džugašvilija.

Ako znamo da medicina nije nevažna i da krv nije voda, možda možemo očekivati spasenje "svetih" 15%?
Ili će nam biti zlo, ka i prošli put ?

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:08 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Milan M. Ćirković
Da su samo neki... Daj da cujemo ko nije. Ako je cak i "romanticni" Ce Gevara okrvavio ruke do lakata (kao sto smo, na veliku Vasu zalost, pretpostavljam, jer to rusi neke stereotipove, imali prilike da cujemo... na "Pescaniku", onda me samo zanima ko je od te liderske gamadi ostao "cistih ruku"? Apsolutna vlast - apsolutno korumpira.


To sto sam ja rekao da su neki "preko svake mere" ne znaci da ni ostali nisu "isprljali ruke". Slazem i sa ovim vasim "Apsolutna vlast - apsolutno korumpira". Jedino mi nije jasno od kud vam ovo "na veliku Vasu zalost, pretpostavljam"??? Sto bi meni bi meni bilo zalije nego vama da li je ili nije Ce Gevara okrvario ruke?

Moj politicki stav je je otprilike ono sto bi se moglo nazvati demokratski centar u zapadnoevropskom smislu ali nisam za razliku od vas, "ortodoksni antikomunista" (to je moja pretpostavka o vama pa se ne libim da i na druge politicke opcije gledam realno ... i da kod njih vidim odredjene pozitvine stvari. Pa sam u tom smislu video i neke pozitivne stvari i komunistickim/socijalistickim sistemima.

To sto se kapitalizam pokazao superiorniji od socijalizma kad je u pitanju ekonomski i politicki sistem, ne znaci da nije niceg bilo pozitivnogu u socijalizmu (ponesto je naknadno prihvaceno i u kapitalizmu). Uostalom zar ne mislite i da profit i i krupni kapital kao stubovi liberalnog kapitalizma isto nisu "okrvavili ruke" u nekim situacijama (naprimer u Iraku)? Ili su to sve samo "kolateralne zrtve"?

pozz
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 23:01 01.12.2007

Re: Postoji jos par razlika, Ivane,

Milan M. Ćirković
A socijaldemokratija je, kao sto nam citava istorija kraja 19. i celine 20. veka govori -- najveci neprijatelj za sve komuniste. Primera koliko hocete, od 2. internacionale, preko obracuna sa eserima


Pa ok, ali se ipak radi o dva politicka usmerenja koja osnovne ideje crpe iz marksizma. Ovo ekstremnije je propalo a socijaldemokrati postoje u razvijenim zapadnim demokratijama. I zastupaju ideje demokratskog socijalizma. "Prirodni" su saveznici sindikata i bore se za radnicke interese kao napr. min. nadnice, krace radno vreme, sigurnost radnog mesta ... razne elemente socijalne zastite, posebno zastitu najsiromasnijih i najslabijih delova drustva. Sve to podrazumeva povecanje poreza koji su uz to jos i progresivni ... sto znaci bore se za preraspodelu drustvenog bogatstva od onih najbogatijih prema onima siromasnijim.

I protiv svega toga se bore njihovi prirodni protivnici - one politicke opcije koje se zalazu za liberalni kapitalizam. Posto to podrazumeva sto je moguce manje poreze, sto manja gorepomenuta radnicka prava, sto manja socijalna davanja ... sto je opet sve u interesu kapitala i kapitalista ... Drugirm recima: stari neprijatelji socijaldemokrata su bili ortodoksni komunisti a dans su njihovi protivnici oni koji se zalazu za sto liberalniji kapitalizam

pozz
nsarski nsarski 04:16 30.11.2007

Mala primedba

Aznarovi narodnjaci se ubiše da objasne da nemaju veze s Frankom

Aznarov otac je bio Frankov ambasador u Maroku (mislim; mozda Alziru). A i cela njegova porodica je sluzila Franku u raznim verzijama.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:52 30.11.2007

Re: Mala primedba

nsarski
Aznarovi narodnjaci se ubiše da objasne da nemaju veze s Frankom

Aznarov otac je bio Frankov ambasador u Maroku (mislim; mozda Alziru).
A i cela njegova porodica je sluzila Franku u raznim verzijama.

Hmmmm, a da nije ovo tipicna denuncijacija bilo na klasnoj bilo na genetskoj osnovi? "Mi istrebljujemo kulake kao klasu..." "Jedino pitanje koje treba postaviti jeste: ko su roditelji osumnjicenog?..." - ovo su govorili podjednako lepo i komunisti i fashisti.
nsarski nsarski 21:45 30.11.2007

Re: Mala primedba

Hmmmm, a da nije ovo tipicna denuncijacija bilo na klasnoj bilo na genetskoj osnovi?

Naravno da jeste, ali to mu rutinski zameraju:)
dragan7557 dragan7557 17:27 01.12.2007

Re: Mala primedba


Naravno da jeste, ali to mu rutinski zameraju:)


I naša dijasporka ministarka je iz tog komšiluka, al' mi ne zameramo Serbia land of oportunites.
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:27 30.11.2007

Salu na stranu


Helga uopste nije moj tip, moje srce kuca samo za Ivet iz Pariza.

Inace sad sam procitao post, u potpunosti se slazem sa tobom i zaista nemam nista dodati, jedino mozemo malo prodiskutovati onu "kvaku" sto si postavio:

Ivan Marovic
"Postoji neka kvaka zbog koje, i dan danas, komunizam nije odbačen u istoj meri u kojoj je odbačen fašizam."

Fasizam je potucen do nogu, Nemacka je kapitulirala, kaznjena je - a fasizam potpuno iskorenjen u drustvu. Za razliku od fasizma koji je izgubio - komunizam je pobedio, te preko 50 godina bio na vlasti, za koje vreme je vodena besomucna rezimska propaganda. Protivnici su likvidirani, zlocini zataskani, zlocinci nastavili da vladaju.

Koliko mi se cini, mozda se varam, ali ovaj poslednji pasus mi izgleda kao da protivureci celom prethodnom tekstu, ili sam pogresno ukapirao:
Ivan Marovic
"Odnos liberala prema komunizmu bi stoga trebalo da se unekoliko promeni. Umesto da istrajavaju u izjednačavanju komunizma i fašizma u čemu neće uspeti, potrebno je da komunizam analiziraju kao sunovrat ideala prosvećenosti. Komunizam se s fašizmom ne može meriti po zlu, ali se može meriti po tragediji. U ubistvu sa predumišljajem veće je zlo, a u ubistvu iz strasti veća je tragedija."

Moj stav je da nema bitne razlike izmedju fasizma i komunizma.

Ivan Marović Ivan Marović 04:39 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Bojan Zdravic
Inace sad sam procitao post, u potpunosti se slazem sa tobom i zaista nemam nista dodati, jedino mozemo malo prodiskutovati onu "kvaku" sto si postavio...
Poražen je i komunizam, ideološki ne predstavlja nikakav faktor danas, pomerio se na kulturnu ravan i tu opstaje. Po meni je kvaka upravo u metafori koju sam iskoristio: ubistvo iz strasti i ubistvo s predumišljajem. Sad ću pokušati malo da razradim temu:

Ljubav je nešto pozitivno. Međutim u određenim slučajevima dovodi do ubistva iz strasti, dakle do zločina. S druge strane, pohlepa je nešto negativno. U određenim slučajevima dovodi do ubistva s predumišljajem. takođe zločina.

E sad, koren zločina iz strasti se nalazi u nečemu što je prethodilo samom zločinu, nešto u toj ljubavi nije bilo u redu. Ja ne mislim da je komunizam samo zločin u praksi, nešto u teoriji nije bilo u redu. Otud je i tragedija veća, jer nije moralo tako da se završi. U slučaju socijaldemokratije se nije završilo u zločinu. U slučaju fašizma, zločin je bio neminovan od samog početka.

Ljudi ne mogu da poistovete ljubav s pohlepom, te ni zločin iz strasti ne mogu poistovetiti s ubistvom s predumišljajem. Misle da će time biti unižena i sama ljubav. Otud socijalizam s ljudskim likom. To je vera da je ljubav ipak moguća, čak i kada jedan od ljubavnika oštri nožekanju. Tu je, po mom mišljenju kvaka. Al' sam sad odvalio :)
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 04:55 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Poražen je i komunizam, ideološki ne predstavlja nikakav faktor danas, pomerio se na kulturnu ravan i tu opstaje

Slazem se da je porazen i komunizam, ali na apsolutno drugaciji nacin - mirnim putem. Fasizam je ugusen u krvi, Nemacka je sravnjena sa zemljom. Zlocinci su pobijeni, osudjeni - dok su u komunizmu, zlocinci umrli prirodnom smrcu. Komunisti nisu kaznjeni, komunisti su ispeglali zlocine i istoriju. Meni je u ovom kvaka.

Ok, po tebi je kvaka u necem drugom:
Ivan Marovic
Po meni je kvaka upravo u metafori koju sam iskoristio: ubistvo iz strasti i ubistvo s predumišljajem. Sad ću pokušati malo da razradim temu:

Ljubav je nešto pozitivno. Međutim u određenim slučajevima dovodi do ubistva iz strasti, dakle do zločina. S druge strane, pohlepa je nešto negativno. U određenim slučajevima dovodi do ubistva s predumišljajem. takođe zločina.

E sad, koren zločina iz strasti se nalazi u nečemu što je prethodilo samom zločinu, nešto u toj ljubavi nije bilo u redu. Ja ne mislim da je komunizam samo zločin u praksi, nešto u teoriji nije bilo u redu. Otud je i tragedija veća, jer nije moralo tako da se završi. U slučaju socijaldemokratije se završilo u zločinu. U slučaju fašizma, zločin je bio neminovan od samog početka.


Izvini, nista licno, ja ne vidim nikavu razliku izmedju ubistva iz strasti i ubistva iz predumisljaja - oba treba osuditi i kazniti. Ubistvo je zlocin, ubica je zlocinac - u svakom slucaju i tu nema nikakvog opravdanja. Bilo koja ideologija ne moze biti opravdanje za ubistvo.

Fasisti su kaznjeni za svoja ubistva - komunisti su se izvukli, i to je ta kvaka po meni. Ima nesto razlike u ideoligiji, ali to je meni nebitno - jer su se obe ideologije svele na isto, torture i masovne likvidacije.
nsarski nsarski 04:59 30.11.2007

Re: Salu na stranu

ja ne vidim nikavu razliku izmedju ubistva iz strasti i ubistva iz predumisljaja

Na sudu se ova dva razlikuju ozbiljno. Kao First degree murder i Second degree murder. I drugacije su kazne, btw.
Ivan Marović Ivan Marović 04:59 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Izvini, nista licno, ja ne vidim nikavu razliku izmedju ubistva iz strasti i ubistva iz predumisljaja - oba treba osuditi i kazniti.
Tu se slažemo. Razlika o kojoj ja govorim nije u načinu na koji mi osuđujemo te zločine, nego u načinu na koji pokušavamo da ih shvatimo. Da shvatimo šta je dovelo do zločina.
Taska Dana Taska Dana 05:04 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Zlocin iz strasti ili iz predumisljaja....? Ne vidim zaista kako predumisljaj pripada fasizmu a stras komunizmu.
Mislim da je ovo bez veze poredjenje. i u jednom i u drugom postoji i strast i predumisljaj samo su razlicitog intenizteta i karaktea.
Ivan Marović Ivan Marović 05:06 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Taska Dana
Mislim da je ovo bez veze poredjenje.
Nije poređenje nego metafora. A i lepo sam rekao da sam odvalio.
Taska Dana Taska Dana 05:10 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Pa i kao metafora....sta ima vece od fasisticke ledene strasti....tolika je da predumisljaj gubi znacaj.
Ivan Marović Ivan Marović 05:11 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Taska Dana
Pa i kao metafora....sta ima vece od fasisticke ledene strasti....tolika je da predumisljaj gubi znacaj.
Ledena strast? Nisam jedini koji odvaljuje
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 05:11 30.11.2007

Re: Salu na stranu

nsarski
Na sudu se ova dva razlikuju ozbiljno. Kao First degree murder i Second degree murder. I drugacije su kazne, btw.

Ivan Marovic

Tu se slažemo. Razlika o kojoj ja govorim nije u načinu na koji mi osuđujemo te zločine, nego u načinu na koji pokušavamo da ih shvatimo. Da shvatimo šta je dovelo do zločina.


Ok, ja nisam ni rekao da su komunisti ubijali iz strasti, a Nemci sa predumisljajem - ili obrnuto. Rekao sam samo da je za mene to isto. Razumem sta sud i kako vaga, ali ja mislim da su i komunisti i fasisti ubijali debelo sa predumisljajem, cak i dozom sadizma.

Kao sto rekoh nijedna ideologija ne moze opravdati i biti alibi za ubistva.

nsarski nsarski 05:14 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Taska Dana
Pa i kao metafora....sta ima vece od fasisticke ledene strasti....tolika je da predumisljaj gubi znacaj.

Rezultat je u sustini isti - u oba slucaja imas mrtvo bice. Medjutim, izgleda da su ljudi spremniji da razumeju (oproste) strast pre nego proracunatost. Ljudska priroda, valjda. I o tome je ceo ovaj Ivanov post, ako dobro razumem.
Ivan Marović Ivan Marović 05:16 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Bojan Zdravic
Ok, ja nisam ni rekao da su komunisti ubijali iz strasti, a Nemci sa predumisljajem - ili obrnuto.
Nisam ni ja. To je bila metafora.
Bojan Zdravic
Kao sto rekoh nijedna ideologija ne moze opravdati i biti alibi za ubistva.
Ne govorim o opravdavanju ili alibiju nego o pokušaju da shvatimo šta je dovelo do zločina.
nsarski
Rezultat je u sustini isti - u oba slucaja imas mrtvo bice. Medjutim, izgleda da su ljudi spremniji da razumeju (oproste) strast pre nego proracunatost.
Hvala, nsarski :)
Taska Dana Taska Dana 05:23 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Naravno...rezultat je isti. Da li je first degree murder i second degree murder bitno je samo onom ko je zlocin pocinio pa za njega odgovara.....i da li na kraju smrtna kazna treba uopste da postoji....:)

Ivane...postoje ledene strasti....nisu strasti samo vruce...ima ih raznih....mlakih takodje..:))
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 05:28 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Ivan Marovic
Ne govorim o opravdavanju ili alibiju nego o pokušaju da shvatimo šta je dovelo do zločina.

Ok, sad kapiram sta potenciras, po meni je isto i u komunizmu i u fasizmu - likvidrati neprijatelja, i to potpuno hladno sracunato i planski - u oba slucaja potpuno sa predumisljajem, po naredjenjima i direktivama.

Znam da ti ne zelis da pravdas zlocine komunista, ali ima mnogo onih u Srbiji koji na ovaj nacinzele da opravdaju zlocine komunista, te pocinjeni su iz strasti, u ime partije - i ostale gluposti.

Ima ovde jos jedna vrlo bitna stvar - komunizam uopste nije porazen, malko je samo mutirao. On je i dalje in power u bivsim zemljama SSSR-a (izuzimajuci 3 Balticke drzave) i u Srbiji, Kini, Sev. Koreji, Mongoliji......


doktorka doktorka 06:58 30.11.2007

znash , tvoj problem

je sto izjednacavas pojmove antifasista i komunista. ja stvarno ne vidim kakve veze ima liberlalna demokratija sa komunizmom, niti sa fasizmom.
bronx bronx 08:11 30.11.2007

Re:A

sto si nas izbrisao marovicu:) any particular razlog ?

A ovo:
Ima ovde jos jedna vrlo bitna stvar - komunizam uopste nije porazen, malko je samo mutirao. On je i dalje in power u bivsim zemljama SSSR-a (izuzimajuci 3 Balticke drzave) i u Srbiji, Kini, Sev. Koreji, Mongoliji.

slazem do nekle sa tim. stalno to govorim mojim prijateljima amerikancima koji veruju da je komunizam (fasizam) unisten . mutirao je dosta u nesto sto ne moze dase objasni. i u stavari nema moc. ko reflex u vodi. a to ti ljudi neznaju.cista iluzija.zar ne?

Re: Salu na stranu

Ljudi ne mogu da poistovete ljubav s pohlepom, te ni zločin iz strasti ne mogu poistovetiti s ubistvom s predumišljajem. Misle da će time biti unižena i sama ljubav. Otud socijalizam s ljudskim likom. To je vera da je ljubav ipak moguća, čak i kada jedan od ljubavnika oštri nožekanju. Tu je, po mom mišljenju kvaka. Al' sam sad odvalio :)

Mislim da se ljubav u ovoj Vasoj raspravi nasla na nezasluzenom mestu. Zlocin iz strasti ne potice od ljubavi, vec iz opsesije i deluzije koje u pociniocu moze da izazove i neko drugo iskustvo.
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:30 30.11.2007

Re: znash , tvoj problem

doktorka
je sto izjednacavas pojmove antifasista i komunista. ja stvarno ne
vidim kakve veze ima liberlalna demokratija sa komunizmom, niti sa
fasizmom.

E to je kljucna srpska misterija, potpuno ste u pravu. Nikad nisam bio u stanju da razumem ljude koji misle samo duz jedne dihotomije -- to je valjda neka bolest, kao daltonizam, sta li?
Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:42 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Ivan Marović
Izvini, nista licno, ja ne vidim nikavu
razliku izmedju ubistva iz strasti i ubistva iz predumisljaja - oba
treba osuditi i kazniti.
Tu se slažemo. Razlika o kojoj
ja govorim nije u načinu na koji mi osuđujemo te zločine
, nego u načinu
na koji pokušavamo da ih shvatimo. Da shvatimo šta je dovelo do zločina.

E pa ovo, nazalost, nije tacno, bar u dosadasnjem istorijskom iskustvu. Naime, dok su Ribentrop, Frank, Jodl, & komp. omastili konopac (ostatak glavesina iz prvog eselona se uglavnom ubio), Musolini takodje, na vrlo brutalan nacin, svi optuzeni na Tokijskom procesu takodje, itd. isl. -- dotle je vecina lidera terora u staljinistickim zemljama umrla u krevetu kao penzioneri. Molotov, Kaganovic i Maljenkov su skoro 100 godina doziveli, Pol Pot umro u svom skrovistu u dzungli, Mao, Laj i drugi takodje u krevetu. Da nepravda bude jos veca, a neravnoteza u javnom mnjenju jos ekstremnija, cak i oni koji su bili likvidirani, bili su to pod okolnostima koje su ili bile prikrivene (Berija, Krcun, Zdanov) ili pod ocigledno besmislenim optuzbama (Jagoda, Jezov) za koje je bilo jasno da ne odslikavaju nista od njihove realne odgovornosti. Ima jako mnogo spomenika zrtvama fashizma sirom sveta - i sa punim pravom, naravno. Ima tek jako malo spomenika zrtvama komunizma, a i oni koji su podignuti se obicno sa karakteristicnim licemerjem etatistickih levicara oznacavaju kao "kontroverzni". Narodi i zemlje koje su najvise stradali od komunizma su ili i dalje pod nekom verzija istog (Kina, S. Koreja, Kuba), ili su potpuno sludjeni tranzicijom i u njima su kriptokomunisticki elementi dovoljno jaki da sprece bilo kakvu javnu osudu zlocina o kojoj govorite (Rusija, Srbija, Albanija).

Dakle, naravno da je u redu osudjivati zlocine na isti nacin. Ali ne treba fasadirati stvarnost i predstavljati je boljom (eticki) nego sto jeste. Vecina ljudi i javno mnjenje nazalost NE osudjuje zlocine na isti nacin - a trebalo bi.

Inace, veoma zanimljiv kviz na sajtu jednog od boljih savremenih svetskih sociologa vredi pogledati ovde.
apatrid apatrid 12:43 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Izvini, nista licno, ja ne vidim nikavu razliku izmedju ubistva iz strasti i ubistva iz predumisljaja - oba treba osuditi i kazniti. Ubistvo je zlocin, ubica je zlocinac - u svakom slucaju i tu nema nikakvog opravdanja. Bilo koja ideologija ne moze biti opravdanje za ubistvo.


Čini mi se da ste zaboravili zločin iz koristoljublja. Dolarskog, naftnog, političkog...
schneetzla schneetzla 14:45 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Ivan Marović

Po meni je kvaka upravo u metafori koju sam iskoristio: ubistvo iz strasti i ubistvo s predumišljajem.

Sve zakljucke u ovom tekstu izvodis iz ove metafore. Posto nisam odvec pesnicki nastrojen ovih dana, objasni mi nekom podnosljivom terminologijom na cemu baziras ovo poredjenje, i zasto, recimo, Ausvic nije ubistvo iz strasti, dok, na primer, Vtoraja Recka ili Kolima jesu? :/
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 16:29 30.11.2007

Re: Re:A

bronx
slazem do nekle sa tim. stalno to govorim mojim prijateljima amerikancima koji veruju da je komunizam (fasizam) unisten . mutirao je dosta u nesto sto ne moze dase objasni. i u stavari nema moc. ko reflex u vodi. a to ti ljudi neznaju.cista iluzija.zar ne?

Mnoge stvari u zemljama koje sam nabrojao su se promenile, ali okosnica komunistickih rezima je ostala netaknuta i nepromenjena. Tu okosnicu cine zapravo komunisticke tajne sluzbe koje su ostale skroz iste. Mnoge stvari su se promenile kao npr. privatizacija, ali opet sve sto je privatizovano npr. u Rusiji i Srbiji, otislo je u ruke saradnika tajnih policija.
Ivan Marović Ivan Marović 16:52 30.11.2007

Re: znash , tvoj problem

je sto izjednacavas pojmove antifasista i komunista. ja stvarno ne vidim kakve veze ima liberlalna demokratija sa komunizmom, niti sa fasizmom.
Ne izjednačavam. U ovom postu uopšte nisam govorio o antifašizmu koji može polaziti sa liberalnih, levičarskih ili sa hrišćanskih (desničarskih) polazišta. Niti sam pravio vezu između liberalne demokratije, fašizma i komunizma. Zaista ne razumem ovu primedbu.
Ivan Marović Ivan Marović 16:58 30.11.2007

Re: Salu na stranu

schneetzla
Posto nisam odvec pesnicki nastrojen ovih dana, objasni mi nekom podnosljivom terminologijom na cemu baziras ovo poredjenje, i zasto, recimo, Ausvic nije ubistvo iz strasti, dok, na primer, Vtoraja Recka ili Kolima jesu? :/
Ajde neću metafore. Zaboravi zločin iz strasti. U Aušvicu nacisti su hteli ljude jednostavno da unište. U gulazima su hteli da ih učine boljim tako što su ih ubijali.
bronx bronx 17:06 30.11.2007

Re: Re:A

ustvari neznam mnogo za to.. komunizam fasizam-tajne policije
muka ka mi kad pomislim da postoje.
a ovo drugo sam rekla u smislu da;
svaka izgovorena rec postaje stvarnost.........
kio humen waste.....
ko nuclear waste......
se talozi oko mene
se talozi na na ovoj planeti....
i cini mi se da sve manje vazduha imam da disem
i sve sto sam htela da dodam ovom blogu su bila ta dva linka........
pufna pufna 18:23 30.11.2007

Re: Salu na stranu

Ajde neću metafore. Zaboravi zločin iz strasti. U Aušvicu nacisti su hteli ljude jednostavno da unište. U gulazima su hteli da ih učine boljim tako što su ih ubijali.

u ausvicu su hteli da ih ubiju jer su rodjeni sa felerom, tj, jer su otpad, a u gulagu su ih istrebljivali jer su posrnuli i poceli da razmisljaju ''nedopustivo''.
Bez obzira na iste rezultate, postoji razlika.
bitna razlika.
ako vec zelis da poredis...
Ivan Marović Ivan Marović 18:33 30.11.2007

Re: Salu na stranu

pufna
u ausvicu su hteli da ih ubiju jer su rodjeni sa felerom, tj, jer su otpad, a u gulagu su ih istrebljivali jer su posrnuli i poceli da razmisljaju ''nedopustivo''.Bez obzira na iste rezultate, postoji razlika.bitna razlika.ako vec zelis da poredis...
To htedoh reći.
schneetzla schneetzla 01:23 01.12.2007

Re: Salu na stranu

Ivan Marović

Ajde neću metafore. Zaboravi zločin iz strasti. U Aušvicu nacisti su hteli ljude jednostavno da unište. U gulazima su hteli da ih učine boljim tako što su ih ubijali.

U Ausvicu i Buhenvaldu i Dahauu nacisti nisu hteli jednostavno da ubiju ljude, oni su ih mucili i eksperimentisali na njima, kako bi ti ljudi sto vise patili. Ja ne pravim razliku izmedju staljinistickih konc. logora i nacistickih, jer logori su logori i zrtve su zrtve. Metafora ti ne valja.
Ivan Marović Ivan Marović 05:32 01.12.2007

Re: Salu na stranu

schneetzla
Metafora ti ne valja.
Ostaje mi samo da citiram pufnu:
pufna
u ausvicu su hteli da ih ubiju jer su rodjeni sa felerom, tj, jer su otpad, a u gulagu su ih istrebljivali jer su posrnuli i poceli da razmisljaju ''nedopustivo''.Bez obzira na iste rezultate, postoji razlika.bitna razlika.ako vec zelis da poredis...
I da se nadovežem:
schneetzla
Ja ne pravim razliku izmedju staljinistickih konc. logora i nacistickih, jer logori su logori i zrtve su zrtve.
Tačno. Logori su logori, žrtve su žrtve. Na tom planu nema razlike. A na planu počinioca?
dragan7557 dragan7557 17:30 01.12.2007

Re: Salu na stranu

a fasizam potpuno iskorenjen u drustvu.


Konačno, a odkad ????
Bojan Zdravic Bojan Zdravic 17:57 01.12.2007

Re: Salu na stranu



Konačno, a odkad ????

od 45.
Dušan Maljković Dušan Maljković 09:23 30.11.2007

Ivan Marović, "žižekijanac"!

Vidim, lepo ste čitali Slavoja Žižeka. No, ja vam neću zameriti što niste autorizovali njegove ideje -- važno je da ih javno plasirate. To je ono što nas komuniste danas zanima. Malo ste ih, doduše, pogrešno interpretirali, jer Žižek insistira na tome da je fašizam "autentično" zlo, a da je komunizam "autentična" emancipatoprska revolucija koja se izopačila.

Ja bih samo hteo da povučem jednu distinkciju -- između istorijskog i idejnog komunizma. Dakle, istorijski komunizam je zapravo doveo do diktature, mada je pre slučaj da su ljudi koji su se samooznačavali kao komunisti doveli da društva, opet samooznačena kao komunistička, stignu do tačke nedopustivog totalitarizma. Međutim, valja primetiti -- komunizam, kao besklasno društvo, nigde nije ostvaren. Pre bismo mogli govoriti o jakom "državnom kapitalizmu" sa varijacijama na temu "socijalističke ekonomije". SFRJ je svakako jedan do retkih dobrih primera -- makar tokom skoro tri decenije -- da ekonomija može biti socijalistička i uspešna.

S druge strane, idejni komunizam -- ili pak idejni komunizmi, jer ima više verzija komunizma danas u opticaju, naravno -- doprineo je mnogoim stvarima: stvaranju socijalne države, ostvarivanju "prava radnika" -- većina zahteva iz "Manifesta Komunističke partije" danas je ostvarena upravo u kapitalizmu (sem onih ključnih, naravno). Lenjinova "autentična" revolucija nažalost je degradirala u staljinizam, ali ona je, važno je i to napomenuti kao bitan simptom, prva u XX veku na državnom nivou ukinula diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije -- naime, ukinula je kriminalizaciju homoseksualnosti (Lenjin je ovu zabranu video kao deo represije buržoaskog društva). Postoji više analiza zbog čega je došlo do ovog iskrivljenja, a jedan, koji ja prihvatam, doima se naoko paradoksalnim, a to je višak "humanizma" u ideologiji mladog Marxa, čije je prihvatanje dovelo do anti-humanističkih efekata. Kada Althusser inistira na prelomu između "humanističkog" Marxa i Marxa "Kapitala" -- tj. na razlici izmedju ideologije i nauke (jer ovu studiju tretira kao naučnu i naučnu osnivačku), onda on tvrdi da će društva zasnovana na naivnom humanizmu u stvari "propustiti" kroz svoj filter vere u "autentičnu ljudsku generičku suštinu" najgore totalitarne elemente, koji će ga na kraju okupirati i pervertirati. No, navedeni scenario važi i za fašizam, jer njegovo mesto rođenja jeste liberalna demokratija, koja se takođe pokaza "propusnom" tj. nije imala razvijene mehanizme samozaštite. Ali, sam fašizam teško da danas možemo ozbiljno misliti, a da ga ne vidimo kao efekat kapitalizma i liberalizma, odnosno kao odgovor na nemogućnost razrešenja problema inherentnih dvema "ideologijama". I danas opstajuća fašistička ideologija u savremenim demokratijama govori o tome, kao i ekspanzivna osobina kapitalizma, koja je u Trećem rajhu i dovela do teze o potrebi širenja Nemačke i obezbeđivanja "životnog prostora" za nemački narod.

U tom kontekstu, poklanjam i ja tebi jedan mali izvod iz studije koju trenutno pišem.

U svojoj studiji Koliko fašizma?, slovenački sociolog Rastko Močnik suočava nas sa neprijatnom, ali provokativnom konstatacijom: iako su fašističke države poražene u II svetskom ratu, fašizam nije. Ovu tvrdnju treba čitati u punoj snazi: nije reč o tome da danas fašizam postoji kao marginalni neo-fašizam, emanirajući se u manjim grupama neonacističkog karaktera (kakvi su neki organci skinheads pokreta) ili manjim pro-fašističkim strankama koje čak i participiraju u vlasti (u Italiji i Nemačkoj npr.), već je on ideološki fundiran u aktuelnu društvenu matricu. Pitanje, koje se stoga nužno postavlja jeste i sam naziv ove knjige – ne ima li ili nema fašizma, već koliko ga ima. Ili, ako bismo ovo pitanje želeli da specifikujemo: koja je aktuelna forma savremenog fašizma i gde je on danas konkretno prisutan?
Na ovom mestu promislimo jednu metaforu, da bismo bolje razumeli na šta Močnik cilja. Njegovu tezu možemo razumeti kroz scenario Gospodara prstenova, gde, iako je Sauron poražen u svom telesnom obličju (država), njegov duh se i dalje nadvija nad Srednjom zemljom (ideologija). Potraga za prstenom moći ima za cilj telesnu rekuperaciju, tj. fašističko ponovno osvajanje vrhovne vlasti, mada on i dalje u duhu dominira, posebno uzimajući činjenicu da njegovom pogledu ništa ne može umaći, a i da sam pogled ima moć da utiče na stvarnost. Duh Sauronov je, dakle, na mestu panopticon-a, on je onaj svevideći u koga se ne sme pogledati (jer je suočavanje sa tolikom moći donosi iskušenje da joj se priklonimo i pređemo na mračnu stranu) i koji komanduje armijama, izaziva ratove, korumpira države i nacije Tolkinovog sveta. Ne nalazimo li ovde dobar opis savremenog fašizma? Iako ni jednu državu ne možemo direktno optužiti da ima fašističku vladu, i dalje smo svedoci kontinuiranih vojnih intervencija, rasizma (koji je često i formalno opravdanje za intervenciju, kao u onoj na Irak, pod firmom sukoba civilizacija, gde je neprijatelj anti-civilizacijski element), diskriminacija po raznim osnovama? Jedina je nevolja u tome što je Tolkin bio pod uticajem narastajućeg nacizma tridesetih godina u Nemačkoj, i što je njegov Mordor, stanište Mračnog gospodara, najverovatnije Treći rajh. To već navodi na uznemirujuću slutnju: možda se fašizam i nije toliko izmenio, možda su njegova opšta mesta ostala ista, samo su manjeg intenziteta, ili pak manje vidljiva. Druga, još neprijatnija, ali i izazovnija teza bila bi: fašizam zapravo postoji i pre fašističkih država, pa nastavlja da postoji i nakon njih: on je duboko integrisan u nesvesno društveno funkcionisanje modernog sveta. Njegova (samo)svesna kondenzacija bila bi fašistička država, njegova nesvesna forma bila bi danas široko rasprostranjena kapitalističko-demokratska globalizacija (koja otpočinje industrijskom revolucijom i rađanjem liberalne ideologije).

Nije li ono što sugerišem preterano? Ne implicira li da je, na kraju krajeva, gotovo cela planeta fašistička u ideološkom smislu, kao i da su ostaci komunističkih država, kakve su Kuba ili Južna Koreja, oslobođene fašizma? Iza prvog dela teze spremam sam da stanem i da je ovde branim. Što se drugog tiče, treba primetiti da su forme totalitarizma u ovim društvima takođe fašističke, kao i da de facto nisu komunističke: pre možemo govoriti o državnom kapitalizmu i isključenju partijske demokratije emanirane u kultu ličnosti vođe (tj. centriranje vlasti i njena stroga kontrola u cilju održavanja na vlasti, a en društvenih reformi, ne tranzicije u kominizam). U tom kontekstu staljinizam je u savremenom smilu te reči bio fašistički, ali nije bio „čist fašizam“ tj. nacizam, tj. između fašističkih država i fašističkih društava postoji konstitutivna razlika: fašistička država uvek podrazumeva fašističko društvo, ona ga amplificira i artikuliše, brutalno ukidajući sve otpore, dok obrnuto ne važi. U fašističkim društvima ne moraju postojati fašističke države i danas ih i nema, bar ne u najdirektnijem smislu: države ovde reflektuju društvene stavove, ali mogu biti i tačke otpora, kao što i sama društva mogu imati pokrete koje se protive fašizmu, bar nominalno. Priznaćemo, takav pokret legalnog karaktera nemoguće je bilo zamisliti u fašističkoj Italiji i nacističkoj Nemačkoj. Ovu distinkciju možemo razumeti i posredstvom razlike između vladajuće ideologije i ideologije vladajućih: one su sinhrone u fašističkim državama, dok u fašističkim društvima to ne mora biti slučaj. U takvim situacijama država, iako može imati elemente fašizma, može biti nadaleko najprogresivniji društveni element upravo u suzbijanju raznovrsnih fašističkih elemenata.
Dax Dax 10:21 30.11.2007

Zlocin iz strasti

Komunizam je bio kao duga i teska bolest.Ne zato sto se "skrenulo sa puta",vec je put od pocetka bio pogresan.greska u delanju komunista je posledica greske u ideji.Tesko se moze odvojiti ono sto su komunisti cinili ,sa Marksivom teorijom,jer koliko god to zvucalo nekima nadobudno i neverovatno ,komunizam je omanuo u ideji i teoriji a praksa je to na najmonstruozniji nacin pokazala.Hitlerova ideologija je bila takodje pogubna i delovala je brzo i selektivno,znalo se od pocetka sta je cilj.Taj cilj nije imao nicega sto mi danas smatramo da je humano.Sa druge strane komunisti su pobedili u drugom svetskom ratu te time uzeli jedan idejni kredit koji ih je godinama cuvao od kritike jer su oni spasili svet od Hitlera.

Zoran Djindjic NIN 1991.
..."Komunizam je bio jedino društveno uređenje u istoriji čovečanstva koje je uvedeno dekretom. Naravno da je istorija prepuna oktroisanih državnih uređenja i nametnutih oblika vlasti. Međutim, komunizam je bio znatno više od toga. On je predstavljao nameru da se na osnovu principa, formulisanih i obrazloženih u "naučnom komunizmu", tj. komunističkoj filozofiji istorije, stvarnost uspostavi, oblikuje i da se njome upravlja. Komunisti su društvu pristupali na isti način na koji konstruktor pristupa izradi nekog velikog projekta. Najpre se izbrišu sve prethodne skice, zašilji olovka, sistematizuju prostorne celine. Poređenje je adekvatno, ali cinično. Jer, ono što je u komunističkom projektovanju brisano bili su: tradicija, istorijsko sećanje, ljudske sudbine, narodi. Zašiljena konstruktorska olovka često je imala oblik golog nasilja, a ono što se projektovalo bili su individualni životi, društvo, istorija, ljudski rod.

Oni koji pokušaju da razumeju magičnu privlačnost komunističke ideje u fazi njene ekspanzije moraće da odustanu od jednostavnih analiza i osuda totalne vlasti, neograničenog terora i ideološkog monopola. Sve to je istina, ali nije dovoljno. Ostaje "višak problema" koji se sastoji u tome da su visoko moralni ljudi iz uverenja postajali egzekutori nedužnih sugrađana, da su i sami umirali kličući svojim vlastitim ubicama, dojučerašnjim drugovima."...


Milan M. Ćirković Milan M. Ćirković 10:28 30.11.2007

Re: Ivan Marović, žižekijanac!

Dušan Maljković
Vidim, lepo ste čitali Slavoja Žižeka. No, ja vam neću zameriti što
niste autorizovali njegove ideje -- važno je da ih javno plasirate. To
je ono što nas komuniste danas zanima.

Ja bih samo hteo da povučem jednu distinkciju -- između istorijskog i
idejnog komunizma. Dakle, istorijski komunizam je zapravo doveo do
diktature, mada je pre slučaj da su ljudi koji su se samooznačavali kao
komunisti doveli da društva, opet samooznačena kao komunistička, stignu
do tačke nedopustivog totalitarizma.

...

Pazi kad se neko samooznacava, a onda treba da mu verujemo (na casnu pionirsku rec, I guess?) vise nego drugu Zdanovu (npr.)... ;o)) Ali glavna stvar koju vredi istaci jeste da i autor bloga i ti manipulisete sa Zizekom -- ako se malo pazljivije procita Zizekov tekst o deklaraciji SE uocice se jos jedna kljucna poenta: da je znatno veca proizvoljnost komunistickog terora cinila ove zemlje *gorim* za prosecnog stanovnika od zemalja fashistickog terora. On argumentuje za razliku izmedju dva i prednost komunizma na drugim osnovama - ali ne negira da je u smislu individualne etike staljinizam apsolutno dno monstruoznosti u dosadasnjoj istoriji covecanstva.
Soylent Green Soylent Green 10:34 30.11.2007

Re: Zlocin iz strasti

Prvo, ovo bas nema dodirne tacke sa Lacan-om, a prema tome ni sa Zizekom, koji je pre svega Lacanian, a onda zabavljac.

Najbitnija razlika izmedju komunizma i fasizma je njihov odnos prema preovladjujucoj religiji/ideologiji - potrosackom kapitalizmu.

Fasizam je malo ekstremniji kapitalizam, i danas nije zanimljiv posto taj prostor vec zauzima klasican kapitalizam (kao sto DS prestaje da bude zanimljiva pored DSS.)

Komunizam, medjutim, je fundamentalno suprodstavljen kapitalizmu, i danas je jedina svetovna religija koja ostavlja mogucnost postojanja funkcionalne motivacije van profita. Na taj nacin komunizam i dan danas dominira na ideoloskom terenu ne-kapitalizma, i tu ce ostati dok se ne pojavi nesto zanimljivije. Posto je kapitalizam ipak samo ideologija*, do sada najuspesnija, ali uvek ima sledeca.

* ko ne veruje, neka izvadi novcanicu i novcanika i dobro je pogleda: papir + farba, koga stampaju dobro naoruzani ljudi. Treba biti duboko religiozan pa verovati da to ima neku vrednost.
Dušan Maljković Dušan Maljković 11:11 30.11.2007

Re: Ivan Marović, žižekijanac!

Milan M. Ćirković

Dušan MaljkovićVidim, lepo ste čitali Slavoja Žižeka. No, ja vam neću zameriti štoniste autorizovali njegove ideje -- važno je da ih javno plasirate. Toje ono što nas komuniste danas zanima.Ja bih samo hteo da povučem jednu distinkciju -- između istorijskog iidejnog komunizma. Dakle, istorijski komunizam je zapravo doveo dodiktature, mada je pre slučaj da su ljudi koji su se samooznačavali kaokomunisti doveli da društva, opet samooznačena kao komunistička, stignudo tačke nedopustivog totalitarizma. ...Pazi kad se neko samooznacava, a onda treba da mu verujemo (na casnu pionirsku rec, I guess?) vise nego drugu Zdanovu (npr.)... ;o)) Ali glavna stvar koju vredi istaci jeste da i autor bloga i ti manipulisete sa Zizekom -- ako se malo pazljivije procita Zizekov tekst o deklaraciji SE uocice se jos jedna kljucna poenta: da je znatno veca proizvoljnost komunistickog terora cinila ove zemlje *gorim* za prosecnog stanovnika od zemalja fashistickog terora. On argumentuje za razliku izmedju dva i prednost komunizma na drugim osnovama - ali ne negira da je u smislu individualne etike staljinizam apsolutno dno monstruoznosti u dosadasnjoj istoriji covecanstva.


Odlične su vam primedbe.

Ono oko samoznačavanja trebalo je da znači da su oni sebe takvim percipirali, ali da im politički efekti nisu bili takvi. Needless to say, komunističko društvo nismo imali, i to je jako važna napomena. Klasna jednakost nikada niej bila realizovana.

Vaša interpretacija Žižeka je takođe na mestu. Nisam siguran da je baš tako stajalo sa staljinizmom, odnosno da je baš svako bio meta potencijalnog političkog procesa -- mislim da je ta teza previše paranoična, iako je staljinizmu inherenta doza paranoje. Hoću da kažem -- iako je staljinizam paranoičan, ne znači da su se iz njegove perspektive svi zaverili. Verujem da se i tamo mogao voditi miran, povučen život i biti ostavljen po strani. Ono što je tu pravi problem jesu "dojave" koje su mogle biti učinjene iz ličnih razloga i optužbe za konspiraciju potpuno nevinih (gde bi nevimn morao da dokazuje da nije kriv), ali, one, u krajnoj liniji, nisu zahvatile "celo društvo", jer bi onda svi bili u logorima, tako da ne bi imao ko da ih tamo drži. :)

No, dragi M, koja to stranka danas paranoiše o zaveri, sa komponentama DB-a, protiv koje se čak i neki njeni članovi-krtice konspiriraju? To bi bila prava stvar za analizu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana