Literatura| Mediji| Zabava| Život

Muke po e-booku

mirelarado RSS / 01.04.2013. u 18:41

      Poznato je da hartija sve trpi. A kako li je tek onome što u našoj svakodnevnoj komunikaciji već uveliko zamenjuje hartiju? Kad jedan od rodonačelnika postmodernizma odluči da se stavi u kožu elektronske knjige, kalambur je neminovan...


     Унутрашњи монолог једне електронске књиге

 

      Све донедавно нисам знала ко сам. Рођена сам, ако смем тако да се изразим, празна. Нисам била кадра чак ни да кажем „ја". А онда је у мене ушло нешто, некакав слап слова, осетила сам се испуњеном и почела да мислим. Разуме се, мислила сам оно што је ушло у мене. Предивно чувство, пошто сам могла да осетим скуп свега што ми се налази у меморији, или да га пратим, редак по редак, као и да насумично прегледам странице. 
     Текст који сам тада била звао се „Од папирнате до електронске књиге". Права је срећа што је неко, мислим да треба да га зовем мој корисник, или мој газда, унео у мене упрaво тај текст, из којег сам много сазнала о томе шта је текст. Да је унео у мене нешто друго (из мог текста сазнала сам да постоје текстови који су посвећени, на пример, искључиво слављењу смрти), мислила бих нешто друго, можда бих веровала да сам на самрти, или да сам гроб. Овако, знам да сам књига и знам шта су књиге.
     Ово што сам ја јесте чудесно: сваки текст је цео један универзум, а - ако сам добро схватила - књига постаје онај текст који на њој одштампају. То се барем догађа са традиционалним књигама, о чијој историји потанко говори мој текст. Традиционалне књиге јесу скупови мноштва листова хартије, па тако књига на којој је одштампана, рецимо, Одисеја (старогрчки спев, али не знам тачно о чему приповеда) мисли и проживљава све оно што се догађа и о чему се говори у Одисеји. То проживљава током целог живота, који може бити веома дуг, пошто има књига старих готово петсто година. Разуме се, бројни корисници те књиге могу на њој записивати своје примедбе и опаске, па књига, претпостављам, мисли и те коментаре. Не знам шта се дешава са књигом у којој има подвлачења, да ли интензивније размишља о подвученим деловима или само закључује да је њен корисник са посебним занимањем прочитао те редове. Претпостављам и да књига која је живела четристо година и променила много корисника (из мог текста схватила сам да су корисници књига смртни и да свакако живе краће него књига), уме да препозна ко је држи у руци и да властите читаоце разликује по начину читања и тумачења текста. Можда има читалаца који на маргинама пишу „ух, каква будалаштина!" и не знам да ли се књига због тога вређа, или осећа грижу савести. Било би лепо кад би неко једнога дана написао текст о унутрашњем животу једне књиге.

 

 

     Book%20letters001.jpg

     Претпостављам да је за папирнату књигу прави пакао ако је на њој одштампан неки ужасан текст. Какав ли је живот књиге која приповеда о несрећној љубави? Да ли је и та књига несрећна? А ако њен текст говори о сексу, да ли књига непрестано осећа еротско узбуђење? Да ли је књизи лепо што никада не може да изађе изван текста који је одштампан на њеним страницама? А можда је живот папирнате књиге сјајан зато што цео живот проведе усредсређена на свет властитог текста и никада је не муче сумње и зебње због онога што би могло да се дешава изван ње - а поготово не слути да постоје други текстови који противрече њеном.

 

     Не знам, будући да сам из текста који је неко унео у мене схватила да сам електронска књига, е-book, чије се странице нижу на неком екрану. Изгледа да је моје памћење надмоћно у односу на папирнату књигу, која може да има десет, сто, хиљаду страна, али не више од тога. Док бих ја могла да садржим мноштво текстова, све одједном. Не знам, међутим, да ли бих могла и да их мислим све одједном, или један по један, како их покрене мој корисник. Ипак, поред текстова које уносе у мене, имам и унутрашњи програм, властиту меморију, да тако кажем. Схватам ко сам не само на основу текста који сада садржим, већ и на основу саме природе мојих унутрашњих електронских токова. Све у свему, не умем то баш најбоље да објасним, али као да могу да искочим из текста који садржим и да кажем: „Гле, баш необично, садржим овај текст!" Не верујем да папирната књига може да уради тако нешто, али, шта знам, сумњам да ћу икада имати прилику да разговарам са неком папирнатом књигом.

     Текст који садржим изузетно је богат, сазнајем сијасет ствари о прошлости папирнатих књига и о томе каква судбина очекује нас - електронске књиге. Да ли ћемо, сада и у будућности, имати више среће од наших предака? Нисам сигурна. Видећемо. За сада, веома сам задовољна што сам се родила.

     Десило се нешто крајње необично. Јуче (није да се хвалим, али, имам унутрашњи сат), неко ме је искључио. Када сам искључена, не могу да живим у тексту који је у мени. Ипак, у мом памћењу постоји област која је и даље активна: још увек знам ко сам, знам да садржим један текст, иако не могу да уђем у њега. Али, не спавам, иначе би и мој унутрашњи сат стао, а није тако, чим ме поново укључе, тачно знам да кажем колико је сати, који је дан и која је година.
    
     Изненада су ме поново укључили, осетила сам неко чудно комешање у себи и као да сам постала неко други. Постала сам неки човек који се обрео у једној мрачној шуми, а у сусрет су ми долазиле три звери, потом сам срео неког господина који ме је одвео... не умем баш најбоље да објасним шта ми се догађало, али, ушао сам у неки паклени левак и - људи моји - чега сам се све тамо нагледао! На сву срећу, пребацили су ме на завршетак текста и то је било дивно, видео сам жену свог живота заједно са Девицом Маријом и Господом Богом лично, премда не умем баш најбоље да поновим шта сам видео, лица им била од живих пламова, од злата крила, а све друго бијело, да никад снијега не било такова.

     То искуство - и даље га проживљавам - предивно је, али као да осећам неки мутни жал за претходним текстом - хоћу да кажем, знам да сам садржала један текст, који као да је сахрањен негде у дубинама мојих токова, па сам, у неку руку, осуђена на живот у овом новом тексту који...

..............................................................................................................

     images?q=tbn:ANd9GcQytvfjU8NKYGXZq9v0maofJC8ta1kVnrj2CvF3cfw1X7hBsVgTМој корисник мора да је незасит и мушичав. Јутрос је, сигурна сам, у мене унео не један већ мноштво нових текстова и сада нехајно прелази с једног на други, а не даје ми времена да се навикнем.
    
     Хоћу да кажем, таман сам била уронила у визију дубоког и сјајног бивствовања у блештавој светлости и чинило ми се да видим три круга у три боје што заједно стоје, кад сам осетила смрад гарежи и зачула писак локомотиве, и у леденој, готово хиперборејској ноћи, ево ме како се бацам под воз. Због љубави, канда, и то према неком бедном официрчићу. Ана, шта то радиш? - запитала сам се, а већ сам, о ужаса, осећала како ми точкови локомотиве раздиру тело, а тада се нађох код кармелићанских монаха, заједно са Атосом, Портосом и Арамисом, које сам малочас изазвала на двобој, а сад се сва четворица мачујемо са Кардиналовим стражарима. Узбудљив доживљај, а онда, изнебуха, поново сам осетила како ми нешто раздире тело, а није то био мач оног Жисака, већ назубљени точкови и танка сечива неког пакленог возила у једној тајанственој казненој колонији. Само што нисам крикнула, ако електронска књига уопште може да крикне (можда бих се напросто дезинтегрисала од ужаса) када сам осетила како ми се нос прекомерно издужује и то због неке тричаве лажи коју сам малочас изговорила, без икакве зле намере, а већ у следећем тренутку - као да ме обузела некакв несвестица - помислила сам како ме престрого кажњава онај што ми управо забада чиоду у потиљак и знала сам да је то онај проклети Рокамбол, а лично сам га, као сина, увела у племенити свет злочина...
    
     Било је то језиво јутро, мој корисник као да је сишао с ума, одједном сам осетила како шетам по неком нееуклидовском универзуму у којем се паралелне праве секу на сваком кораку и влада неподношљив кркљанац, а одмах потом у мене се сручио водопад тајновитих знакова, као што су: غين שא.

      На једвите јаде схватила сам да сам постала арапско-хебрејски речник. Тешко је кад мораш да постанеш сасвим непознат језик, а камоли два, и баш сам се упињала да научим саму себе кад ме је учитељ нешто упитао. Одговорила сам: „Ја сам то урадио!", а учитељ ми је казао да имам племенито срце. Ословио ме је као Гаронеа, премда сам до малочас била убеђена да се зовем Д'Артањан. Пришао ми је неки плави дечак, мислила сам да је Дероси, али очито сам опет променила текст, јер ми је рекао да се зове Џим и представио ми лорда Трелонија, доктора Ливзија и капетана Смолета. Био је ту и неки морнар са дрвеном ногом, али, тек што сам заустила да га нешто питам, а он је дрекнуо: „Укрцавај се, Исмаиле, Пиквод тек што није испловио, проклети кит неће ми умаћи, овај пут." Ушла сам у утробу Моби Дика и пронашла свог доброг оца, Ђепета, како пржи рибу на пламену свеће. „Лаје!", повикала сам, „Кунем ти се, нисам знао да је она моја мама!" Али, у том часу, мама, која се, изгледа, зове Медеја, усмртила ме је како би напакостила Оресту.

      Не знам докле ћу моћи ово да подносим. Ја сам неповезана књига, а кад имаш многе животе и многе душе, као да немаш ниједну, уз то још морам и да водим рачуна да се не вежем за неки текст, је ми га мој корисник већ сутрадан може избрисати.
 
     Жарко желим да будем папирната књига која садржи приповест о оном господину што обилази пакао, чистилиште и рај. Живела бих у једном спокојном свету, где постоји јасна разлика између добра и зла, где се зна којим путем треба да идем како бих се избавила из мука и досегла блаженство, и где се паралелне праве никада не секу.

      Longtemps je me sui couché de bonne heure. Сада сам жена која тек што није утонула у сан и кроз главу (пре бих рекла кроз утробу) пролећу јој слике онога што је управо доживела. Патим јер не наилазим ни на зарезе ни на тачке и не знам где да се зауставим. Волела бих да нисам ово што јесам, а принуђена сам да кажем yes yes yes...

yes-yes-yes.jpg
 

Умберто Еко, 2003.



Komentari (70)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 18:52 01.04.2013

:)

Волела бих да нисам ово што јесам, а принуђена сам да кажем yes yes yes...

rodjaka (mi) neka?
mirelarado mirelarado 19:32 01.04.2013

Re: :)

antioksidant
Волела бих да нисам ово што јесам, а принуђена сам да кажем yes yes yes...

rodjaka (mi) neka?


У тој кожи свако се понекад нађе. :)
antioksidant antioksidant 20:04 01.04.2013

Re: :)

mirelarado
antioksidant
Волела бих да нисам ово што јесам, а принуђена сам да кажем yes yes yes...

rodjaka (mi) neka?


У тој кожи свако се понекад нађе. :)

kompleksna ličnost
a kolege mi čuvaju nekoliko desetina dijagnoza
uvek spremni da mi je dobace iz anonimnosti<_<
ali ne brinem
tu su kolegenice

edit: i moram sebi narediti blogovanje bez zavodljive u krilu... ne ide ovako, niste zanimljivi
mikele9 mikele9 18:58 01.04.2013

!!!

Било је то језиво јутро, мој корисник као да је сишао с ума, одједном сам осетила како шетам по неком нееуклидовском универзуму у којем се паралелне праве секу на сваком кораку

Kakva bi tek zbrka nastala da je njen korisnik u nju uneo BIBLIOTEKU i Opata od Baskervila!
Bravo Mirela
mirelarado mirelarado 19:29 01.04.2013

Re: !!!

Kakva bi tek zbrka nastala da je njen korisnik u nju uneo BIBLIOTEKU i Opata od Baskervila!




И све оне лепе средњовековне и барокне есеје с километарским насловима...
mikele9 mikele9 22:41 01.04.2013

Re: !!!

Od srca čestitam, odavno zasluženo
nurudin nurudin 22:45 01.04.2013

Re: !!!

mikele9
Било је то језиво јутро, мој корисник као да је сишао с ума, одједном сам осетила како шетам по неком нееуклидовском универзуму у којем се паралелне праве секу на сваком кораку

Kakva bi tek zbrka nastala da je njen korisnik u nju uneo BIBLIOTEKU i Opata od Baskervila!
Bravo Mirela


Браво и од мене.
За Мирелу
niccolo niccolo 19:10 01.04.2013

Свиђа

ми се


п.с. Да не заборавим да ти и традиоционално честитам вип...
mirelarado mirelarado 19:27 01.04.2013

Re: Свиђа

п.с. Да не заборавим да ти и традиоционално честитам вип...


Надам се да ћу чим прије бити у прилици да узвратим.
mirelarado mirelarado 23:34 01.04.2013

Re: Свиђа

niccolo

maksa83


Честитам, момци! Уједно не могу да верујем да је упалило, по ко зна који пут...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:41 01.04.2013

Re: Свиђа

mirelarado
niccolo

maksa83


Честитам, момци! Уједно не могу да верујем да је упалило, по ко зна који пут...

Ма, доста више са тим ВИП-ом! Ја никако да стигнем на ред, да међу првима честитам. Стално се гурају испред мене, млађаријa нека?!
mirelarado mirelarado 23:57 01.04.2013

Re: Свиђа

Predrag Brajovic
mirelarado
niccolo

maksa83


Честитам, момци! Уједно не могу да верујем да је упалило, по ко зна који пут...

Ма, доста више са тим ВИП-ом! Ја никако да стигнем на ред, да међу првима честитам. Стално се гурају испред мене, млађарије нека?!


То су ти читаоци електронских књига, мултитаскингу склони, бржи од светлости (копирајт бај Церски)
nurudin nurudin 00:09 02.04.2013

Re: Свиђа

Церски



Nema ga već duže...
mirelarado mirelarado 11:40 02.04.2013

Re: Свиђа

nurudin
Церски



Nema ga već duže...


Појавиће се он, када се томе најмање надаш. Мислим да је у неким егзотичним крајевима...
maksa83 maksa83 19:11 01.04.2013

opa!

Mirela VIP!

Јутрос је, сигурна сам, у мене унео не један већ мноштво нових текстова и сада нехајно прелази с једног на други, а не даје ми времена да се навикнем.

Kriv sam!
mirelarado mirelarado 19:26 01.04.2013

Re: opa!

Kriv sam!


И ја сам вишеструки злочинац, Максо. Код мене све врви од варијаната истог текста, толико да за поједине више не знам која је она права...
antioksidant antioksidant 20:05 01.04.2013

Re: opa!

maksa83
Mirela VIP!


uvek bila
Hansel Hansel 20:09 01.04.2013

Re: opa!

antioksidant

maksa83
Mirela VIP!

uvek bila

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:19 01.04.2013

Re: opa!

Čestitam!



A, što se elektronskih knjiga tiče, srećno im rođenje, ali ja bez ovih papirnih ne mogu...mirišu.
mirelarado mirelarado 23:31 01.04.2013

Re: opa!

A, što se elektronskih knjiga tiče, srećno im rođenje, ali ja bez ovih papirnih ne mogu...mirišu.


Још кад би заузимале мало мање простора...


Jelica Greganović Jelica Greganović 09:54 02.04.2013

Re: opa!

Још кад би заузимале мало мање простора...

Kakav bi to bio prostor bez njih?
cult cult 11:47 02.04.2013

Re: opa!



Jelica Greganović
Још кад би заузимале мало мање простора...

Kakav bi to bio prostor bez njih?


nula i ništa.

Za vikend sam poskidao sve knjige sa polica u nameri da ih presložim.
Kupuješ, iščitaš, gurneš u policu tamo gde ima mesta.
Došlo je dotle da treba dosta vremena da se nađe bilo šta od naslova.
Jezivo prazno su izgledali zidovi bez njih.
Skapirah da na te elektronske knjige treba da se navikava neka naredna generacija. Ja neću uspeti.

Čestitke za VIP.

vladimir petrovic vladimir petrovic 23:06 05.04.2013

Re: opa!

Mirela
... Код мене све врви од варијаната истог текста, толико да за поједине више не знам која је она права...


Mislim da te shvatam.
jinks jinks 19:37 01.04.2013

...

Question: Do two parallel lines intersect in infinity?

Answer: I'm afraid the answer to this question is clearly both yes and no, i.e. as the answer to this question you could write both yes and no parallel to each other.


:)
mirelarado mirelarado 21:20 01.04.2013

Re: ...

jinks
Question: Do two parallel lines intersect in infinity?

Answer: I'm afraid the answer to this question is clearly both yes and no, i.e. as the answer to this question you could write both yes and no parallel to each other.


:)


Consider an isosceles triangle (where 2 side are equal in length) - if you increases the length of the two equal sides the angle subtended by these lines decreases; as the length of the lines tend to infinity, so the angle tends to zero and the lines are therefore parallel. But as it is a triangle they must meet at infinity!

Equally, if your car could drive through an infinite field of snow in a perfectly straight line, the tyre tracks would never meet.

So I'm afraid the answer to this question is clearly both yes and no.


Па после причају о егзактности у математици...
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:47 01.04.2013

Khm

khm, meni se čini da je gospodin Eko malo pomešao hardver i softver u ovom eseju. Do te mere da mi neko vreme nije bilo jasno o čemu on to.

Naime, elektronska knjiga je elektronska knjiga = tekst te knjige i nijedne više u elektronskom obliku.

U hardver mož' da sipaš koliko hoćeš knjiga, bio to Kindl, neki tablet, PC, laptop ili telefon. E sad, da li se oni zbunjuju zbog vlasnikovog skakanja sa štiva na štivo ne znam, moguće, ali same knjige teško da se zbunjuju niti menjaju sadržaj.

Razumem (i delimično delim) nostalgiju za papirom (mnogo mi je lakše pisati beleške na stvarnoj margini rukom, nego ih tipkati), ali nestrpljenje da nešto pročitam me sve češće okreće elektronskim knjigama.

Simpatičan tekst. Mirela, bez obzira na ove moje primedbe.
maksa83 maksa83 20:16 01.04.2013

Re: Khm

Razumem (i delimično delim) nostalgiju za papirom (mnogo mi je lakše pisati beleške na stvarnoj margini rukom, nego ih tipkati),

Moj najveći i jedini problem sa e-knjigama je što neće stajati na polici pa da ih neko jednom - kad mu dođe vreme - otkrije.
mirelarado mirelarado 20:19 01.04.2013

Re: Khm

U hardver mož' da sipaš koliko hoćeš knjiga, bio to Kindl, neki tablet, PC, laptop ili telefon.


Можеш и у сваки документ у програмима за обраду текста (Word)... Mислим да је само хтео мало да се бави својом омиљеном занимацијом - поигравањем с интертекстуалношћу.
А колико је он сам "обзиран" према властитим текстовима, говори и чињеница да смо упутства за превођење за последња два романа добили у електронској форми: напросто их је убацио у оригинални текст. :)
jedi-knight jedi-knight 20:21 01.04.2013

Re: Khm

А колико је он сам "обзиран" према властитим текстовима, говори и чињеница да смо упутства за превођење за последња два романа добили у електронској форми: напросто их је убацио у оригинални текст. :)


Jeste li dobili uputstvo za "Tajanstveni plamen kraljice Loane"?
Rado bih bacio pogled
mirelarado mirelarado 20:26 01.04.2013

Re: Khm

Jeste li dobili uputstvo za "Tajanstveni plamen kraljice Loane"?
Rado bih bacio pogled


Јесмо, то је претпоследњи роман. Најважније му је било да пронађемо што више књижевних цитата (без обзира на то одакле су писци) у којима се спомиње магла, као и да преведемо текстове тада популарних песама, дечијих стихова, стрипова...
jedi-knight jedi-knight 20:32 01.04.2013

Re: Khm

Re: Khm
Jeste li dobili uputstvo za "Tajanstveni plamen kraljice Loane"?
Rado bih bacio pogled


Јесмо, то је претпоследњи роман. Најважније му је било да пронађемо што више књижевних цитата (без обзира на то одакле су писци) у којима се спомиње магла, као и да преведемо текстове тада популарних песама, дечијих стихова, стрипова...


Pa da li je identifikovao sve citate. Pošto se radi o delima na različitim jezicima, prevod je pretpostavljam komplikovaniji. Ili ste sve prevodili sa italijanskog?
mirelarado mirelarado 20:37 01.04.2013

Re: Khm

Pa da li je identifikovao sve citate. Pošto se radi o delima na različitim jezicima, prevod je pretpostavljam komplikovaniji. Ili ste sve prevodili sa italijanskog?


Идентификовали смо их сами, углавном су нам и познати. Неке смо задржали, а неке заменили другима, познатијим нашим читаоцима. Еку је важније да цитати казују оно што је он хтео, него да буду ти које је ставио. Енглезима, Немцима и Французима обично сам предлаже шта би из њихових књижевности било одговарајуће.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:02 01.04.2013

Re: Khm

Moj najveći i jedini problem sa e-knjigama je što neće stajati na polici pa da ih neko jednom - kad mu dođe vreme - otkrije.

i neće moći da se slažu uz boju draperije i tapeta...
buba_truba buba_truba 22:28 01.04.2013

Re: Khm

maksa83
Moj najveći i jedini problem sa e-knjigama je što neće stajati na polici pa da ih neko jednom - kad mu dođe vreme - otkrije.

Ma nema šanse, mislim e-knjige... ne, ne! Osim ako bi baš moralo, prisila, nemanje izbora.
Sve dok mogu da biram, biram da mogu da opipam...

Preporuka za blog, Mirela.
mirelarado mirelarado 22:35 01.04.2013

Re: Khm

Sve dok mogu da biram, biram da mogu da opipam...


И ја сам тако мислила, Бубо, а сад више и не опажам разлику. Питање навике...

П.С. Хвала. :)
mirelarado mirelarado 22:41 01.04.2013

Re: Khm

BebaOdLonchara
Moj najveći i jedini problem sa e-knjigama je što neće stajati na polici pa da ih neko jednom - kad mu dođe vreme - otkrije.

i neće moći da se slažu uz boju draperije i tapeta...


Aли зато ће се слагати с гардеробом и аксесоарима...


jedi-knight jedi-knight 20:16 01.04.2013

...

Koliko sam se samo dugo odupirao. Ali kada promeniš 6 ( šest ) adresa u 4 države u poslednjih 5 godina, a zavisnik si, shvatiš da su elektronske knjige jedino rešenje. Ko će da tegli sa sobom sve ono što želim da mi je uvek pri ruci.
Zahvaljujući Bane prevozu, sa sobom nosim sve što bih ikad poželeo da pročitam, a vreme mi neće dozvoliti. Daleko od toga da sam se odrekao klasičnog formata knjige. Nedostaje mi ponekad onaj osećaj kada meriš pogledom debljinu pročitanog sa nepročitanim stranicama na primer.
Lep tekst
JJ Beba JJ Beba 20:19 01.04.2013

simpa

skroz :)
AlexDunja AlexDunja 20:36 01.04.2013

Re: simpa



ja volim knjige, i ove i one:)
važno je samo da ih pročitaš
JJ Beba JJ Beba 20:39 01.04.2013

Re: simpa

AlexDunja


ja volim knjige, i ove i one:)
važno je samo da ih pročitaš

da. al ja ipak dajem prednost analogniom sistemu :)
mirelarado mirelarado 20:41 01.04.2013

Re: simpa

JJ Beba
skroz :)


За 1. април - таман.
JJ Beba JJ Beba 20:45 01.04.2013

Re: simpa

mirelarado
JJ Beba
skroz :)


За 1. април - таман.

skroz. slatko :)
myredneckself myredneckself 22:16 01.04.2013

Re: simpa

Мој корисник мора да је незасит и мушичав. Јутрос је, сигурна сам, у мене унео не један већ мноштво нових текстова и сада нехајно прелази с једног на други, а не даје ми времена да се навикнем.


Mirela, ne čitam još e-knjige, ali kad krenem i s tim, plašim se te nezasitosti, dostupnosti, toga obilja, i bogatstva, tj. da neću možda biti dovoljno dobar i marljiv čitač kao kad mi je u ruci papirna knjiga, da ću možda žuriti da pročitam što više, i biti površna?
Ili, da neću praviti one fine pauze između dve knjige, kad analiziraš pročitano, kad hodaš, spavaš, živiš još par dana sa svetom iz te knjige? Hmm, ne znam...
Inače, za mene obe vrste knjiga imaju svoje prednosti, naročito e-knjige kad u budućnosti zamene onaj silni teret na leđima malih đaka.

mirelarado mirelarado 22:32 01.04.2013

Re: simpa

Mirela, ne čitam još e-knjige, ali kad krenem i s tim, plašim se te nezasitosti, dostupnosti, toga obilja, i bogatstva, tj. da neću možda biti dovoljno dobar i marljiv čitač kao kad mi je u ruci papirna knjiga, da ću možda žuriti da pročitam što više, i biti površna?


Не верујем, МРНС. Површни читаоци постојали су и пре електронских књига. Ништа те није спречавало да прескачеш странице у папирној књизи. Ништа, осим воље да је стварно прочиташ. :)


natasavb natasavb 22:42 01.04.2013

Re: simpa

Mirela, ne čitam još e-knjige, ali kad krenem i s tim, plašim se te nezasitosti, dostupnosti, toga obilja, i bogatstva, tj. da neću možda biti dovoljno dobar i marljiv čitač kao kad mi je u ruci papirna knjiga, da ću možda žuriti da pročitam što više, i biti površna?


Podseti me na nešto što je Kiš rekao ( a Aleksandar Mandić zapisao) dok je obilazio biblioteku u Tel Avivu:

Čovek sazri tek kada zna da sve ove knjige nikada neće pročitati i da mu nije žao. Važno je znati gde je šta, to je dovoljno. Sa mirom odbaciti sve.


Lepa priča, Mirela. :)
Ja za sada ipak ostajem verna mirisu papira i onom traženju po policama, što, čini mi se, pomenu Maksa. :)
mirelarado mirelarado 22:50 01.04.2013

Re: simpa

Podseti me na nešto što je Kiš rekao ( a Aleksandar Mandić zapisao) dok je obilazio biblioteku u Tel Avivu:

Čovek sazri tek kada zna da sve ove knjige nikada neće pročitati i da mu nije žao. Važno je znati gde je šta, to je dovoljno. Sa mirom odbaciti sve.


Тачно је ово. Али, зато, Киш је један од оних аутора чије књиге ретко који читалац прочита само једном. Бар ја им се увек враћам.
vladimir petrovic vladimir petrovic 23:14 05.04.2013

Re: simpa

Mirela
... Киш је један од оних аутора чије књиге ретко који читалац прочита само једном. Бар ја им се увек враћам.

Margerita Jursenar se vraćala Prustovoj Potrazi za izgubljenim vremenom - sedam puta.

A kad sam već kod francuštine:

mirelarado mirelarado 16:13 06.04.2013

Re: simpa

A kad sam već kod francuštine:


Пошто ти, Владимире, волиш мачке, ево нешто француско за тебе:

Les amoureux fervents et les savants austères
Aiment également, dans leur mûre saison,
Les chats puissants et doux, orgueil de la maison,
Qui comme eux sont frileux et comme eux sédentaires
(Бодлер, Мачке)


vladimir petrovic vladimir petrovic 20:31 06.04.2013

Re: simpa

Пошто ти Владимире, волиш мачке, ево нешто француско за тебе:


Les amoureux fervents et les savants austères
Aiment également, dans leur mûre saison,
Les chats puissants et doux, orgueil de la maison,
Qui comme eux sont frileux et comme eux sédentaires

(Бодлер, Мачке)

Volim mačke, volim Bodlera, a volim čak i ježeve



Dr M Dr M 22:30 01.04.2013

Uz...


...čestitke za VIP, jedna opaska.

e-book nikad ne može da bude raskupusana ( cabbaged book)

I još jedna:

Kad je Umberto u pitanju, Ti nisi prevoditeljka nego EKOloga.







mirelarado mirelarado 22:46 01.04.2013

Re: Uz...

e-book nikad ne može da bude raskupusana ( cabbaged book)




А ни уши не могу да јој се праве. :)

Др М, најпре сам екољубитељка, ово друго увек може и боље.
reanimator reanimator 08:42 02.04.2013

...

E jbg, da je uleteo koji dan ranije..

Ali dobro, nikad nije kasno..čestitke :)
mirelarado mirelarado 11:37 02.04.2013

Re: ...

E jbg, da je uleteo koji dan ranije..


Ех, не би помогло, ди би' ја међу толико славне...
Bili Piton Bili Piton 10:04 02.04.2013

:)))))

А ако њен текст говори о сексу, да ли књига непрестано осећа еротско узбуђење?


Sećam se, ovaj sećam se kad mi je prvi put, i verovatno mnogo ranije nego što bi realno trebalo, pod ruku dopao "Moj tajni život", nepoznatog autora - jedna od boljih iz one čuvene nekadašnje, za moj tadašnji uzrast ozloglašene edicije "Erotikon"...

Papir je stalno bio nekako vlažnjikav, sad, da li zbog mojih ushićenih, znojavih dlanova i prstića koji vrtoglavom brzinom obrću stranice ili zbog tajnog života same te tajnovite knjige....ne znam, tek, interakcija je bila krajnje visceralna

Tako je lepo sresti se opet s tvojim pisanjem, Mirela dear
mirelarado mirelarado 11:33 02.04.2013

Re: :)))))

Sećam se, ovaj sećam se kad mi je prvi put, i verovatno mnogo ranije nego što bi realno trebalo, pod ruku dopao "Moj tajni život", nepoznatog autora - jedna od boljih iz one čuvene nekadašnje, za moj tadašnji uzrast ozloglašene edicije "Erotikon"...


Нешто размишљам, кад бих била књига, најрадије бих била Гаргантуа и Пантагруел, и то Винаверов превод. :)

И тебе је лепо видети на блогу, Били.
jedi-knight jedi-knight 13:23 02.04.2013

Re: :)))))

Нешто размишљам, кад бих била књига, најрадије бих била Гаргантуа и Пантагруел, и то Винаверов превод. :)


Kupio letos za 50 dinara u nekoj antikvarnici. Dva toma.
Skoro kao dnevne novine. Strasno
mirelarado mirelarado 13:39 02.04.2013

Re: :)))))

Kupio letos za 50 dinara u nekoj antikvarnici. Dva toma.
Skoro kao dnevne novine. Strasno


Још је страшније што је у Србији све више (не тако малих) градова који остају без књижара...
Biljana 77 Biljana 77 12:13 02.04.2013

I bilo je vreme

yes, yes, yes ...
Ali ja mislim da ću uvek više voleti osećaj papira pod prstima i onaj miris koji imaju samo nove knjige, i onaj osećaj kad prepoznam treg ostavljen na nekoj staroj, slučajni žvrc, kapljicu kafe...

antioksidant antioksidant 12:22 02.04.2013

Re: I bilo je vreme

Biljana 77
yes, yes, yes ...
Ali ja mislim da ću uvek više voleti osećaj papira pod prstima i onaj miris koji imaju samo nove knjige, i onaj osećaj kad prepoznam treg ostavljen na nekoj staroj, slučajni žvrc, kapljicu kafe...


voleo i ja dok nisam osmehu poceo da kradem tabletu
za putovanja savrseno
razmisljam razmisljam 17:13 02.04.2013

Честитке!!!




Након што сам прочитала причу ( Хвала, баш ми је пријала! ), покушала сам да се убацим у улогу књиге.
Закључак: није књигама лако са нама читаоцима, у то сам сигурна.

mirelarado mirelarado 17:44 02.04.2013

Re: Честитке!!!

Закључак: није књигама лако са нама читаоцима, у то сам сигурна.


Изгледа да и ту важи да нема љубави без бола. :)


bocvena bocvena 19:12 02.04.2013

Re: Честитке!!!

Došao danas učenik sa tabletom u biblioteku i ja ga pitam je l' ima i neke knjige unutra...Mislim da ima, nisam proveravao:)

Moja klinka gaji blagi prezir prema papirnim izdanjima i uporno krivi kičnu za računarom, čitajući stotine strana sa velikog ekrana.

Stalno joj nešto popujem...ali se potajno radujem što čita.

Изгледа да и ту важи да нема љубави без бола. :)

mirelarado mirelarado 19:40 02.04.2013

Re: Честитке!!!

Mislim da ima, nisam proveravao:)


:))))))))))))

За клинку која чита, па макар и са екрана
mirelarado mirelarado 17:22 02.04.2013

Без музике не иде...

Запитала сам се и каква би музика одговарала овој причи и ево до чега сам дошла. :)

ЛИНК
4krofnica 4krofnica 21:49 02.04.2013

Re: Без музике не иде...

каква би музика одговарала овој причи


ovoj koloritnoj prozi muka, odgovarala bi svaka:)
retro.disko
mirelarado mirelarado 22:25 02.04.2013

Re: Без музике не иде...

4krofnica
каква би музика одговарала овој причи


ovoj koloritnoj prozi muka, odgovarala bi svaka:)
retro.disko♫


И, да збрка буде већа, нешто још старије ал' сасвим другачије. :)
nsarski nsarski 05:46 03.04.2013

Re: Без музике не иде...

И, да збрка буде већа, нешто још старије ал' сасвим другачије. :)

Za tako nestalnu i, da tako kazem, promiskuitetnu knjigu, ova pesma je prigodna:


mirelarado mirelarado 11:22 03.04.2013

Re: Без музике не иде...

Za tako nestalnu i, da tako kazem, promiskuitetnu knjigu, ova pesma je prigodna:


A може и ова:


jasnaz jasnaz 21:01 02.04.2013

'.. ovako, znam da sam, i znam..'

mirelarado mirelarado 21:16 02.04.2013

Re: '.. ovako, znam da sam, i znam..'

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana