Putovanja| Život

Biciklom oko sveta -- Angkor Vat (Kambodža)

Snezana Radojicic RSS / 19.07.2013. u 05:32

O Angkor Vatu je teško pisati. Nakon stotine stručnih studija, hiljada turističkih priručnika i bezbrojnih sažetaka za brzo upoznavanje sa jednim od sedam svetskih čuda novog veka, nemoguće je napisati bilo šta a da ne bude ponavljanje. Ali paradoksalno -- ili upravo zbog toga -- dok sam se pripremala za obilazak kompleksa, pa tokom višednevnih poseta hramovima, i sada, kada sam sela da o tome nešto napišem, nisam uspela da nađem nijedno sistematizovano, kratko i uprošćeno objašnjenje sa praktičnim savetima u vezi sa Angkor Vatom i njegovim obilaskom. Ne mislim da mogu da nadoknadim taj propust, ali se nadam da će tekst koji sledi pomoći barem nekom budućem posetiocu Angkor Vata da se bolje snađe kada se nađe pred jednom od najfascinantnijih svetskih građevina, a onima koji tamo nikada neće otići, da steknu makar približnu predstavu kako sve to zapravo izgleda.

Angkor-na-mapi-1024x510.pngmap%201.jpg

 

Šta je Angkor Vat

Angkor Vat je naziv za kompleks hramova u Kambodži, nedaleko od grada Siam Ripa, u blizini jezera Tonle Sap. Hramovi su građeni u čast hinduističkih božanstava Višnue i Šive, a po prelasku Kmera u budizam, i u čast Bude. 

Kompleks se prostore na površini od oko osamdeset kilometara kvadratnih. Čini ga oko hiljadu hramova, koji su podeljeni u nekoliko velikih skupina.

Najpoznatiji hram je upravo Angkor Vat, po kojem je kompleks i dobio ime. Za njim slede (ali ne obavezno ovim redosledom) Angkor Tom, Bajan, Bakong, Ta Phorm i brojni drugi.

Naziv Angkor Vat potiče od sanskrtskih reči 'angor' što znači 'grad' i 'vat' što znači 'hram' – te bi doslovni prevod Angkor Vata bio Gradski hram. Ovo ime ustalilo se od šesnaestog veka a za sada se ne zna kako se kompleks nazivao pre tog vremena.

DSCF0425.JPGDSCF9667.JPG.

Kratki kurs istorije

Hramovi u kompleksu podizani su od devetog do trinaestog veka.

Početkom devetog veka, kralj Jasovarman II uspeo je da ujedini brojne male kraljevine na teritoriji današnje severne Kambodže, južnog Laosa i istočnog Tajlanda na kojima su živeli Kmeri. Prema nekim hroničarima, bilo je pedeset četiri male države koje su se pod njim našle u sklopu velike kraljevine 'Kambuja'.

Podigao je prvu prestonicu, današnji hram Bakong.

Njegovi naslednici nastavili su sa podizanjem ogromnih hramova. Shodno hidnuističkom verovanju, smatrali su da su naslednici bogova i da će se nakon smrti sjediniti sa božanstvom kome su posvetili hram.

Najpoznatiji hram -- Angkor Vat -- podignut je početkom dvanaestog veka u vreme vladavine cara Surjavarmana II.

DSCF9543.JPGDSCF0381.JPG

U njegovo vreme, objedinjeno Kmersko kraljevstvo ekonomski je prosperiralo zahvaljujućibrojnim sistemima navod-njavanja i veštačkih jezera, koji su omogućili žetvu pirinča čak tri puta godišnje. Višak hrane doprineo je bogaćenju kraljevine i Kambuja je uz Kinu postala najvažnija azijska sila.

Sredinom trinaestog veka, najveći deo kraljevine već je uveliko prihvatio budizam. Budističko učenje negira otelotvorenje božanskog u kraljevima, a uči jednakosti ljudi. Kao posledica toga, dojučerašnji pokorni radnici počeli su da odbijaju ropsku poslušnost svojim gospodarima, te su hramovi polako pustošili.

U četrnaestom veku su bili već prazni i prepušteni laganom propadanju. Vlažna tropska klima, bujanje vegetacije i konstantni napadi i pljačke Sijamaca (današnjih Tajlanđana) doprineli su da već u šesnaestom veku ovo mesto bude potpuno opustošeno.

1048634_10200463249038563_198047593_o.jpg

 DSCF0204.JPG1052433_10200508685534447_307591575_o.jpg

Otkrića i reotkrića

Na Zapadu se za Angkor Vat prvi put saznalo upravo u to vreme, krajem šesnaestog veka, zahvaljujući portugalskom monahu Antoniju da Magdaleni.

Međutim, popularizacija je usledila tek u drugoj polovini devetnaestog veka, nakon objavljivanja putpisa Henrija Muoa, francuskog biologa i istraživača. Henri je do otrkića došao gotovo slučajno, dok je lutao džunglom u potrazi za novim biljnim i životinjskim vrstama.

Restauracije su počele početkom narednog veka, ali su prekinute šezdesetih godina zbog političke situacije u Kambodži – građanskog rata, američkog bombardovanja, stvaranja Demokratske Kampučije. Tek nakon svrgavanja Crvenih Kmera 1998, postale su moguće ozbiljne sanacije.

Unesko je kompleks Angor Vata uvrstio na listu svetske kulturne baštine 1992. godine.

DSCF0091.JPGDSCF9780.JPG

Najnovije otkriće desilo se sredinom juna 2013 (upravo u vreme kada sam stigla u Siam Rip) – zahvaljujući novoj laserskoj metodi, ispod današnjeg kompleksa hramova otkriven je čitav jedan grad. Ali proći će sigurno decenije dok ne bude otkopan i rekonstruisan, te dostupan turistima.

Kako su hramovi građeni

Svi hramovi u sklopu kompleksa Angkor Vata izgrađeni su od kamenih blokova. Neobrađeni blokovi krečnjaka dopremani su najčešće vodenim putem, zahvaljujući sistemu kanala, s obližnje planine Phnom Kulen. Kada bi bili poslagani, sledilo je njihovo klesanje. Klesani su čak i krovovi.

Još uvek se ne zna šta su Kmeri angkorskog doba koristili kao vezivni materijal za blokove. Pretpostavlja se da je to mogla biti smola ili kalcijum hidorksid.

DSCF9689.JPG

DSCF9985.JPG.

 Verovali ili ne

Angkor Vat je najveći verski kompleks na svetu.

Smatraju ga veličanstvenijim od svega što su antička Grčka i Rim ostavili iza sebe.

Zauzima površinu veću od današnjeg Pariza. U dvanaestom veku u njemu je živelo milion ljudi. U isto vreme, Pariz je imao jedva dvadeset hiljada stanovnika.

DSCF9726.JPGDSCF0163.JPG

Sam hram Angkor Vat nazivaju 'čitavom prašumom obrađenog kamena' – napravljen je od većeg broja kamenja nego što imaju sve egipatske piramide zajedno. Samo za njegov kompletan obilazak, treba pešačiti preko dvadeset kilometara.

Porede ga sa Solomonovim hramom.

Za rekonstrukciju jednog drugog hrama – Baphuon, arhitekte i istoričari sastavili su najveću slagalicu na svetu tako što su spojili 300.000 kamenih blokova, od kojih nijedan nije iste veličine.

DSCF9642.JPG1052759_10200508697094736_1248827737_o.jpg.

Hram Angkor Vat

Građen je da simbolizuje svemir u malom. Okružen je kanalom (širokim 200 m a dugim 6 km), koji predstavlja praokean. Glavni ulaz je sa zapadne strane. Kanal je premošćen širokom stazom od kamenih blokova. Sa istočne strane postoji zemljani nasip.

Na vrhu hrama nalazi se pet kula, oblikovanih kao lotosovi cvetovi, koji simboliziraju planinu Mehru, dom bogova prema starom kmerskom verovanju.

Najupečatljiviji detalj, ne samo na ovom hramu, jesu veliki bareljefi duž tremova. Na njima su ilustrovane najvažnije bitke kmerskih kraljeva, epizode hinduističkih epova i mnoge scene iz mirnodopskog, svakodnevnog života. Najzastupljenije figure su plesačice Apsare, nebeske nimfe. Iako ih je isklesano nekoliko hiljada, ne postoje dve identične.

1039560_10200508695014684_1790905917_o.jpgDSCF0351.JPGDSCF9805.JPG

 

Razočaranje

Najpoznatija fotografija ovog hrama svakako je ona na kojoj se odraz Ankora u zalasku sunca odslikava u vodi, kraj koje stoje budistički monasi. Moje razočarenje bilo je veliko kada sam shvatila da je to što na fotografijama liči na jezero, zapravo jedna bara. U suvoj sezoni verovatno presuši.

DSCF9660.JPG

 Angkor Vat na filmu

Prvi put, korišćen je kao scenografija za neke kadrove filma Lord Jim, sa Piterom O Tulom u naslovnoj ulozi, 1964. godine.

Planetarno ga je proslavio film Tomb Driver iz 2001, s Anđelinom Žoli u ulozi Lare Kroft, i istoimena vide-igrica.

.DSCF9559.JPG

 

Ulaznice za Angkor Vat

Postoje tri vrste ulaznica: za jednodnevnu, trdonevnu i sedmodnevnu posetu. Prva ulaznica košta 20$ i mora se iskoristiti u periodu od tri dana od dana kupovine; druga košta 40$ a važi sedam dana od dana kupovine; treća košta 60$ i važi čak mesec dana.

Prilikom kupovine ulaznice, fotografišu vas i tu sliku odštampaju na ulaznici. Na njenoj poleđini su sasvim jasna pravila na engleskom.

Turisti ne smeju da se nađu na terotoriji kompleksa bez ulaznice. Ukoliko ih neko iz redarske službe zatekne bez nje, kazna koju će platiti iznosi 100$.

DSCF9768.JPG

S koje god strane da pristupate nekom od hramova, nalaze se portiri. Svi govore engleski toliko da će vas zamoliti da im pokažete svoju ulaznicu, koju će potom probušiti pri obodu. U toku istog dana možete neograničen broj puta ulaziti i izlaziti iz svakog hrama ili iz kompleksa.

Vreme poseta je od 5.30 h do 17.30 h, koliko ovde i traje dnevna svetlost.

 

Koliko dana odvojiti za posete?

Jedan dan je nedovoljan. Postoji takozvana 'kratka tura' u sklopu koje ćete obići tri-četiri najvažnija hrama, ali to je zaista prekratko vremena da biste išta dobro videli.

Tri dana je dovoljno za većinu posetilaca. Što se mene tiče, rekla bih da je to 'knap', čak i ako hramove obilazite motorom ili u tuk-tuku a ne biciklom kao ja.1040660_10200463217157766_209338012_o.jpg

Sedam dana je pak previše za prosečnog posetioca, ali ne i za ljubitelje arheologije, istorije umetnosti, za one kojima su to profesije, kao i za fotografe koji vrebaju idealnu dnevnu svetlost i boju neba da bi napravili umetničke fotografije.

Ja sam kupila sedmodnevnu ulaznicu. U prva četiri obilaska posetila sam sve što sam smatrala da treba videti; četvrti, peti i šesti dan iskoristila sam da neke od hramova obiđem ponovo, kada je vreme lepše i kada su gužve manje. Sedmog dana samo sam se vozikala okolo, pokušavajući da zamislim kako je sve to nekada zaista izgledalo. Drvene kuće u kojima je živeo običan narod verovatno se nisu mnogo razlikovale od ovih današnjih, štaviše, sigurna sam da se u načinu života Kmera malo toga promenilo. Kmeri su i dalje veoma religiozni, a ono što im se dešavalao u skorašnjoj istoriji, u vreme vladavine Pola Pota, govori o tome da su, po svemu sudeći, zadržali i idolopoklonički odnos prema svojim vlastodršcima.

 

 

DSCF0018.JPGDSCF9735.JPG.

Saveti

U Angkor Vatu gužve su ogromne i svakodnevne. Čak i kada pljušti, svuda ima na hiljade posetilaca.

Jedino vreme kada možete uživati u skoro potpunoj samoći i napraviti fotografije bez drugih turista u kadru jeste vrlo rano ujutru. Od kada se hramovi otvore pa do osam, gužvi nema. Nakon osam, sve počinje da liči na ogromni vašar.

Ponesite vodu i hranu jer su ispred samih hramova cene dva i tri puta više.

Za obilaske udaljenijih hramova (izvan Angkor Vata i Angkor Thoma) ne morate nositi ništa. Duž puta se nalaze brojna sela a lokalni stanovnici prodaju sve po uobičajenim cenama.

Obilazak biciklom ili motorom bez vozača nije najidealniji za Angkor Vat kompleks. U mnoge hramove ulazi se sa jedne strane sveta a izlazi se na suprotnoj, odakle se put nastavlja do narednog hrama. Zato je mnogo bolje ukoliko imate vozača koji će vas tamo čekati kako ne biste morali da se vraćate istim putem natrag, po svoj dvotočkaš.

Sam hram Angkor Vat bolje je obići sa stražnje, istočne strane, odakle ulazi veoma mali broj turista. S te strane i svetlost je bolja za fotografije.

Ukoliko ste u mogućnosti, platite vodiča. Cena po danu iznosi oko 20$, bez obzira na veličinu grupe. Ja nisam bila u mogućnosti da ga platim, ali sve što sam 'pokupila' od vodiča u prolazu, bilo je veoma zanimljivo i korisno.

1048816_10200513940385815_1121680229_o.jpg1044658_10200513943145884_2044866718_n.jpg

Skoro svi hramovi su građeni u visinu i do poslednjeg, obično trećeg nivoa, gde se nalaze i svetišta bogovima treba se uspenjati strmim, visokim (često i po trideset ili više centimetara!) stepenicama koje su pri tom veoma uske, glatke i klizave zbog viševekovne izloženosti kamena stopalima i rukama hodočasnika koji su se peli uz njih. Preko mnogih su sagrađne drvene stepenice sa ogradama, ali i one su podjednako strme. Zato pazite šta obuvate kada krećete u obilazak.

Po obilasku Angkor Vat hrama ili po završetku svih obilazaka, obavezno otiđite u neki restoran u Siam Ripu da vidite apsara plesačice. Predstave su besplatne, ali morate sesti na večeru. U siamripskoj operi, cena je bezobrazno skupa – 40$. Međutim, u Ulici pabova, u restoranu Temple, možete jesti za pet-šest dolara i odgledati sasvim solidnu apsara predstavu.

Ukoliko imate vremena, posetite u Siam Ripu Umetničku školu za apsara plesačice i muzičare u apsara plesovima, koja radi pod pokroviteljstvom italijanske vlade.

 

.

Lični utisci


Prvi utisak - ljubimac

Moj apsolutni 'ljubimac' je hram Bajon. Podigao ga je legendarni kambodžanski kralj Jaiavarman VII, krajem dvanaestog veka, i posvećen je Budi. Sagrađen je u tri nivoa, a ono što ga izdvaja od svih ostalih su pedeset četiri tornja u 'gotičkom stilu', sa 216 uklesanih ženskih lica koja se osmehuju. Zapravo, neka se osmehuju, neka su ozbiljna, neka tužna. U mnogim vodičima navodi se da su to zapravo glave Avalokiteshvare, koja predstavlja kombinaciju Bude i samog kralja Jaivarmana VII, dok se u drugima može pročitati kako se još uvek ne može reći sa sigurnošću da li je reč o njemu, ili pak o Loksvari, koji je u mahajana budizmu žensko oličenje Bodhistave.

DSCF0365.JPGDSCF0376.JPGDSCF0371.JPG

Što se njihovog broja tiče, pretpostavlja se da je reč o pedeset četiri male kraljevine koje su se ujedinile u jedinstvenu Kraljevinu Kambuju, a da ove glave, koje gledaju i ka spolja i ka središtu hrama, zapravo nadgledaju Kmersko kraljevstvo. (Neodoljivo mi se nametnulo poređenje sa našim, slovenskim bogom Svetovidom, koji je uvek prikazivan sa dve glave spreda i dve straga.)

DSCF0359.JPG

Kako god, bez daha me je ostavilo toliko orgomnih (preko dva metra), u blokove kamena uklesanih ženskih lica, koja iz skoro svakog ugla imaju drugačiji izraz. Neminovno, nametalo mi se poređenje sa osmehom Mona Lize i pitala sam se šta bi veliki Leonardo mislio da je ovo video. I da li bi onaj zagonetni osmeh bio još zagonetniji?

A da li zbog sličnosti imena Bayon – Byron, zbog monumentalnosti ženskih glava u kojoj ima muževne snage, a koje su mi prizvale u sećanje Bajronov kao isklesan lik s crnom grivom, ili ko zna kojom igrom asocijacija, tek, britanski pesnik nikako mi nije silazio s pameti.

Spoljašnji zidovi kojima je Bajon okružen izrezbareni su verovatno najlepšim prikazima iz svakdonevnog života Kmera a posebno apsara plesačica.

Nakon obilaska prvi put, vratila sam se tri dana kasnije, ranom zorom, da bih ponovo sve videla i napravila nove fotografije. A kako put u unutrašnjost kompleksa Angkor Vata neminovno vodi pored Bajona, uvek bih zastala i 'za svaki slučaj' usnimila još neku fotografiju.

.

Drugi utisak – najnestvarnije

Nedaleko od hrama Bajon, nalaze se ostaci Terase gubavog kralja. Iako naziv ne obećava, a i terasa ne liči na terasu nego na ostatak lavirinta sa zidovima visokim čak sedam metara, krenula sam da je posetim.  

980222_10200451201337378_1625596032_o.jpgDSCF0069.JPG

I od ulaska -- ostala zaprepašćena. Duž celog jednog zida, koji se pod pravim uglom lomi na svaka dva-tri metra, uklesano je na hiljade demona i mitoloških bića. U nekoliko redova, od tla do vrha zidova, posmatraju me sedeći u lotosovom sedu. Iako sam ušla usred dana, iako sam videla da su pre mene ušli troje turista sa vodičem, na trenutak sam se upitala – a šta ako se izgubim u ovom lavirintu, ostajući nasamo sa svim tim zastrašujućim licima koja me posmatraju?

Na vrhu zida nalazi se statua gubavog kralja. Kao i mnogo toga u kompleksu Angkor Vat, i ona je još uvek misterija. Koga predstavlja? Postoji teorija da je reč o jednom od dvojice kmerskih kraljeva za koje se sasvim sigurno, na osnovu pisanih svedočenja, zna da su oboleli od gube. Prema drugoj teoriji, statua predstavlja Jamu, boga smrti, a terasa i ovaj prolaz bili bi zapravo ulaz u krematorijum.

Ali sa spoljašnje strane reljefi deluju mnogo 'pitomije' jer su na njima predstavljene apsara plesačice i nagasi. A da se opustim, pripomogli su i majmuni kojima se izgleda veoma mnogo dopada da se veru baš po ovim zidovima i glatkim reljefima.

Treći utisak – najavanturističkije

Ako se izuzme kompleks Sambor Srei Kuk hramova koje sam obišla pre dolaska u Siam Rip, najudaljenija znamenitost Angkora jeste Kbal Spean ili Reka hiljadu linguasa. Nalazi se na skoro pedeset kilometara udaljenosti od hrama Angkor Vat, nakon kojih posetioca očekuju još oko dva kilometra pešačenja kroz džunglu.

Utabana zemljana staza vodi kroz prebujno tropsko rastinje. Penje se uzbrdo i veoma je strma, a kako treba preskakati džinovsko korenje drveća i kamenove, prolazak kroz nju predstavlja ozbiljan planinarski poduhvat. Ne treba zanemariti ni ogromnu sparinu u džungli a ni pritajenu bojazan – šta ako se izgubim? -- budući da rano ujutru, kada sam stigla, gotovo i nema posetilaca.

 

1053444_10200481945625966_1245060660_o.jpg1039735_10200481944785945_846588702_o.jpg1047985_10200481940105828_2130759342_o.jpg

Ali na kraju, sav trud i neizvesnost se isplate.

Najpre, čujem huk omanjeg vodopada a potom ugledam i reku. Voda teče preko ogromnih kamenova u kojima su isklesani simboli plodnosti – linguasi, figure Višnua, Šive i Bude, kao i životnjskih figura pauna, žabe, krave... koje imaju religijsku simboliku, To mešanje hinduističkih i budisitčkih elemenata objašnjava se time što su figure uklesivane između jedanaestog i trinaestog veka, od vremena kad je Kraljevina Kmera bila hinduistička do vremena kad je prešla na budizam.

Kako pratim instrukcije iz štampanog vodiča, krećem od vrha reka nizvodno, i obilazak završavam ispod vodopada u kome dahćem od zadovoljstva što sam se najzad osvežila. Još samo kad ne bih sad morala da vozim pedeset kilometara nazad...

Ipak postoji -- NAJ

Skoro uvek u intervjuima novinari su me pitali šta je tokom mog dosadašnjeg putovanja ostavilo na mene najjači utisak. I uvek sam pokušavala da im objasnim da kategorije 'naj' gube smisao kada svakoga dana doživljavaš nova uzbuđenja, posećuješ nove spomenike i zanimljiva mesta. 

1052973_10200481897104753_662534867_o.jpg

DSCF0115.JPG

Međutim, postoje spomenici civilizacije koji ostavljaju bez reči čak i pomalo blazirane svetske putnike dugoprugaše, koji su se nagledali toliko toga da ih je teško impresionirati nečim novim. Jedan od njih, prvi koji sam posetila, nesumnjivo je Angkor Vat. Ostala sam tamo čak dvadeset dana, praveći velike pauze između obilazaka kako bi mi se utisci slegli i oslobodili mesto za nove. Ali i pored toga, imam osećaj kao da ništa nisam dovoljno dobro videla ni jasno sagledala – toliko je sve u Angkor Vatu impoznatno i neshvatljivo.

 

Fotografije Angkor Vata su ovde.

 

A ovde je i nekoliko video-klipova:

  

 

 

 

.

.

.

 Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stefan.hauzer stefan.hauzer 05:53 19.07.2013

.

uuu Angkor Vat je veličanstven,
jedva čekam da ovo pročitam i vidim ga tvojim očima.Mogu samo da zamislim tvoje oduševljenje kada ti se prikazao onako grandiozan kakav i jeste. Samo verglaj i piši,Snežo :)Snezana Radojicic Snezana Radojicic 06:01 19.07.2013

Re: .

stefan.hauzer
uuu Angkor Vat je veličanstven,
jedva čekam da ovo pročitam i vidim ga tvojim očima.Mogu samo da zamislim tvoje oduševljenje kada ti se prikazao onako monumentalan i grandiozan. Samo verglaj i piši,Snežo :)

Hvala na muzičkoj podlozi. Odlična, ko i uvek. I lepo mi je legla na pomalo oblačno tajlandsko vreme
Angkor je -- pa čudo. Nema bolje reči za to tamo sve. A nastavlja se i ovde u Tajlandu, gde su isti ti kraljevi vladali i isto tako gradili hramove posvećene Višni i Šivi. Ma za ne poverovati koliko je sve to ogromno. I ne možeš a da se ne pitaš -- kako i zašto?
stefan.hauzer stefan.hauzer 06:13 19.07.2013

Re: .

Angkor je -- pa čudo

:)))

Baš sam skoro gledao dokumentarac o njemu i onaj momenat kad su ga slučajno otkrili u prašumi i dočaravanje njihovih izraza,kada su skapirali šta se krilo duboko u divljini. Pravi dragulj. Voleo bih da ga vidim,ali opet je toliko drugih stvari koje bih istovremeno video - a sve se postići ne može. Zato si ti moj privatni heroj. A i u pravu je Filip,donekle, žene imaju muda,a mi smo oni mekušci koji se kriju iza velike ljušture,kao rakovi.Mada to zavisi od slučaja,do slučaja...


Još jedna,kod nas je lepo sunčano jutro:
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:33 19.07.2013

Re: .

stefan.hauzer
A i u pravu je Filip,donekle, žene imaju muda,a mi smo oni mekušci koji se kriju iza velike ljušture,kao rakovi.Mada to zavisi od slučaja,do slučaja...Pa ne znam. Srela sam mnogo vise solo muskaraca na bajsevima, koji p[edalaju oko sveta. Ali zato mnogo vise solo bekpekerki dugoprugasica. Tako da mislim da postoji neka ravnoteza kad je rec o toj vrsti hrabrosti.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:23 19.07.2013

(8-()

Auh, kakvo mesto!!!
Blago tebi.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:02 19.07.2013

Re: (8-()

Читајући да је Ангкор Ват некад имао милион становника, ја сам застао размишљајући о нашем европоцентризму. Колико нас је уопште знало да Ангкор Ват постоји? Нема га на нашој менталној карти.
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:19 19.07.2013

Re: (8-()

о нашем европоцентризму.

Opet,kako je jedna malena Evropa uspela da nametne sebe kao role model današnjim državama i kako ovako velike kulture nisu uspele da preovladaju?
Tj. kako su se one sve urušile vremenom,a evropska kultura je postala takoreći mainstream*.
Ustvari kad se bolje pogleda,sve velike istočne civilizacije su ,u jednom trenutku svoje istorije, bile u samoizolaciji - prosto neverovatno.

......
*Nervira me kad koristim strane izraze,ali nešto u meni je jače od samog mene.
maksa83 maksa83 10:05 19.07.2013

Re: (8-()

Opet,kako je jedna malena Evropa uspela da nametne sebe kao role model današnjim državama i kako ovako velike kulture nisu uspele da preovladaju?
Tj. kako su se one sve urušile vremenom,a evropska kultura je postala takoreći mainstream*.

To je stvar vremena, kulture najčešće ne nestaju preko noći, nama to tako deluje zbog pomanjkanja detaljnog uvida, tj. mislim da ovo pitanje potiče od toga što viziju ograničavaš našim životnim vekom (što se vrlo često dešava, ljudi često ne vide dalje od sebe i svog vremena na planeti). One se pretapaju, transformišu, ponekad i dezintegrišu i te stvari do nas dolaze u tragovima. Npr., zapitaj se po čemu/kome se zove petak u skoro svim indoevropskim jezicima?

U poslednjih nekoliko hiljada godina puno se "mainstream" civilizacija izmenjalo ne tako daleko odavde - Vavilon (zbog kog minut ima 60 sekundi, itd., oni su sve računali u brojčanom sistemu sa osnovom 60), Feničani, Egipćani, Persija, Grčka, Rim... sve su to u jednom trenutku bile vrlo velike sile ka kojima se trgovinski i kulturno gravitiralo. Pre nekoliko hiljada godina ono što je danas engleski (a pre ovoga sad bili grčki i latinski) je bio Sanskrit. Do pre samo 60 godina nisi imao Evropu nego gomilu nekih naroda koji manje više non stop krvavo ratuju jedni sa drugima. Pre samo 400 godina Venecija (koja je danas turistička atrakcijica od ~5 kvadratnih kilometara) je bila velika za'ebana sila. Mimo toga, teško je reći da je evorpska kultura (koja?) postala mainstream pošto se i ona transformiše vremenom.

Evropa se nametnula kao role model u njenoj okolini (prirodno), tj. u Indoneziji ili na Filipinima nećeš naći proponente pristupanja EU (za njih tamo je Evropa prilična apstrakcija). Azija ima svoje "Nemce", svoje "Francuze", "Italijane", "Švede" ... i veliku za'ebanu Kinu koja sve takva postoji 5000 godina. Baš ta "netaknutost Evropom" i šarenilo istočne kulture čini ove Snežanine putopise ovako ludim i zanimljivim.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:16 19.07.2013

Re: (8-()

Predrag Brajovic
Читајући да је Ангкор Ват некад имао милион становника, ја сам застао размишљајући о нашем европоцентризму. Колико нас је уопште знало да Ангкор Ват постоји? Нема га на нашој менталној карти.Iskreno, ja sam saznala prosle godine, kada sam usla u Laos i gledala kuda cu da vozim i sta sve ima u ovom delu sveta sto bi vredelo videti. Moguce da sam nekad cula za Angkor, fotke znam da sam sigurno videla, ali nisam imala ni pribliznu predstavu o tome koliko je to, koliko je staro a nekmoli koliko je bilo mocno kraljevstvo.

Mislim da je delom razlog i medijske prirode. Za Makcu Pikcu smo skoro svi culi, a Angkor je ipak relativno skoro uvrsten na Uneskovu listu i do pocetka ovog milenijuma, zbog politicke situacije, bilo ga je i nemoguce posetiti.
Tesko je za 10-15 godina "obavestiti" i "edukovati" planetu o necem, ma koliko to bilo veliko. Ali evo, Ameri su ucinili pravu stvar sa Tomb Riderom. Sad svaki klinac zna za Angkor

Inace, ovde vlada "azi(o)centrizam"(lingvisti, upomoc!) -- najveci deo ljudi jedva i da zna da poostoji tamo neka Evropa. To sam proverila nebrojeno puta: kada me pitaju odakle sam, najpre im kazem Evropa, racunajuci, ako lociraju prvo kjontinent, onda cu suziti na jugoistocna, itd.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:21 19.07.2013

Re: (8-()

maksa83
Opet,kako je jedna malena Evropa uspela da nametne sebe kao role model današnjim državama i kako ovako velike kulture nisu uspele da preovladaju?
Tj. kako su se one sve urušile vremenom,a evropska kultura je postala takoreći mainstream*.

To je stvar vremena, kulture najčešće ne nestaju preko noći, nama to tako deluje zbog pomanjkanja detaljnog uvida, tj. mislim da ovo pitanje potiče od toga što viziju ograničavaš našim životnim vekom (što se vrlo često dešava, ljudi često ne vide dalje od sebe i svog vremena na planeti). One se pretapaju, transformišu, ponekad i dezintegrišu i te stvari do nas dolaze u tragovima. Npr., zapitaj se po čemu/kome se zove petak u skoro svim indoevropskim jezicima?

U poslednjih nekoliko hiljada godina puno se "mainstream" civilizacija izmenjalo ne tako daleko odavda - Vavilon (zbog kog minut ima 60 sekundi, itd., oni su sve računali u brojčanom sistemu sa osnovom 60), Feničani, Egipćani, Persija, Grčka, Rim... sve su to u jednom trenutku bile vrlo velike sile ka kojima se trgovinski i kulturno gravitiralo. Pre nekoliko hiljada godina ono što je danas engleski (a pre ovoga sad bili grčki i latinski) je bio Sanskrit. Do pre samo 50 godina nisi imao Evropu nego gomilu nekih naroda koji manje više non stop krvavo ratuju jedni sa drugima. Pre samo 400 godina Venecija (koja je danas turistička atrakcijica od ~5 kvadratnih kilometara) je bila velika za'ebana sila. Mimo toga, teško je reći da je evorpska kultura (koja?) postala mainstream pošto se i ona transformiše vremenom.

Evropa se nametnula kao role model u njenoj okolini (prirodno), tj. u Indoneziji ili na Filipinima nećeš naći proponente pristupanja EU (za njih tamo je Evropa prilična apstrakcija). Azija ima svoje "Nemce", svoje "Francuze", "Italijane", "Švede" ... i veliku za'ebanu Kinu koja sve takva postoji 5000 godina. Baš ta "netaknutost Evropom" i šarenilo istočne kulture čini ove Snežanine putopise ovako ludim i zanimljivom.


Uporavo sam ponovo (samo sada u pdf formatu) procitala U potrazi za Staklenim gradom, nedavno preminulog Zeljka Malnara. Napravio mi je ponovni dzumbus u glavi s teorijama o prapozvezanosti ova dva kontinenta i jedinstvenoj prareligiji i miksu Evropljana i Azijata... Imam osecaj kao d aga sad mnogo bolje razumem nego kada sam prvi put citala i kad mi je sve to delovalo kao haluciniranje alkoholisano-drogiranog pustolova, doduse vrlo sarmantnog
Znam da nema veze s tvojim komentarom, ali eto, asociralo me. (BTW, koga zanima, mogu mu poslati knjigu na mejl.)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:29 19.07.2013

Re: (8-()

stefan.hauzer
о нашем европоцентризму.

Opet,kako je jedna malena Evropa uspela da nametne sebe kao role model današnjim državama i kako ovako velike kulture nisu uspele da preovladaju?
Tj. kako su se one sve urušile vremenom,a evropska kultura je postala takoreći mainstream*.
Ustvari kad se bolje pogleda,sve velike istočne civilizacije su ,u jednom trenutku svoje istorije, bile u samoizolaciji - prosto neverovatno.

......
*Nervira me kad koristim strane izraze,ali nešto u meni je jače od samog mene.


Mi smo mainstream samo za nas deo sveta, a to shvatis kad putujes drugim kontinentima i proboravis neko vreme na njima
maksa83 maksa83 10:30 19.07.2013

Re: (8-()

Znam da nema veze s tvojim komentarom, ali eto, asociralo me.

Pa ima - čim te asociralo. A zapravo ima i stvarno. :)

Ovo je velika i šarena planeta, i razbacana i povezana, zavidim ti što si baš sa bicikla videla taj njen deo, a znam da sve oko tebe i putovanje sasvim drugačije izgledaju kad pedalaš, čak i kad tako otputuješ samo 100km od Beograda. TO je ultimativni doživljaj svega, a ne kad te istovare iz aviona i strpaju u klimatizirani autobus sa zatamnjenim staklima, doteraju do tačke C na par sati/dana, i onda nazad.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:30 19.07.2013

Re: (8-()

srdjan.pajic
Auh, kakvo mesto!!!
Blago tebi.


Kazu da moze da mu parira jos samo Makcu Pikcu. Angkor i Makcu -- kazu da su podjednako fascinantni. Kad proverim i ovaj potonji (tamo neke 2015/16), moci su da presudim
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:44 19.07.2013

Re: (8-()

mainstream

U globalu,mi smo kao neka mainstream muzika.Zato sam i koristio taj izraz. Imaš gomilu drugih,ali su one kao neki alternativni,underground pravci. Kapiram ja da je u Indokini,najdominantnija mešavina budizma i šta ti ja znam kojih još uticaja / ali kad se pogleda,osete se u gradovima uticaji Evrope.U manjoj meri nego u Americi(kao kontinentu) ,ali se osete.

Evo na primer,imaš Kezaju Džonsa ili Bombina(koji je sad aktuelan).Oni imaju Nigeriju kao motiv,ali sviraju rokenrol u osnovi i to je ono što hoću,ali slab sam na pisanju,da kažem.

I da,verujem da će sutra neko drugi izbiti na vrh...jer tako mora,a i Zemlja se vrti u krug.

Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:45 19.07.2013

Re: (8-()

maksa83
Znam da nema veze s tvojim komentarom, ali eto, asociralo me.

Pa ima - čim te asociralo. A zapravo ima i stvarno. :)

Ovo je velika i šarena planeta, i razbacana i povezana, zavidim ti što si baš sa bicikla videla taj njen deo, a znam da sve oko tebe i putovanje sasvim drugačije izgledaju kad pedalaš, čak i kad tako otputuješ samo 100km od Beograda. TO je ultimativni doživljaj svega, a ne kad te istovare iz aviona i strpaju u klimatizirani autobus sa zatamnjenim staklima, doteraju do tačke C na par sati/dana, i onda nazad.


Ovaj nacin putovanja je posebno dobar za Aziju, gde je sve inace u nekom drugacijem ritmu, usporeno, mada ni to nije prava rec. Naprosto, vreme ovde drugacije tece, a na biciklu idem nekako ukorak s njim
Inace, svet izgleda drugacije s bajsa, tu nema sumnje. Ocito to znas
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:49 19.07.2013

Re: (8-()

stefan.hauzer
mainstream

Kapiram ja da je u Indokini,najdominantnija mešavina budizma i šta ti ja znam kojih još uticaja / ali kad se pogleda,osete se u gradovima uticaji Evrope.U manjoj meri nego u Americi(kao kontinentu) ,ali se osete.


Naravno da je uticaj u gradovima kad su skoro sve ove zemlje bile kolonije evropskih drzava najmanje dva psolednja stoleca.


stefan.hauzer

I da,verujem da će sutra neko drugi izbiti na vrh...jer tako mora,a i Zemlja se vrti u krug.
Kina. I ne sutra, nego je vec izbila, samo sto smo malo podalje pa jos to ne osecamo u punoj meri.
maksa83 maksa83 11:09 19.07.2013

Re: (8-()

Inace, svet izgleda drugacije s bajsa, tu nema sumnje. Ocito to znas.

Jahao sam sa Jonetom!

(Doduše ne tako daleko, al' svejedno da mi se to stavi na nadgrobnu ploču.)
blogovatelj blogovatelj 12:14 19.07.2013

Re: (8-()

Колико нас је уопште знало да Ангкор Ват постоји? Нема га на нашој менталној карти.


Ja sam za njega čuo tek pre tri godine.
blogovatelj blogovatelj 12:28 19.07.2013

Re: (8-()

Mi smo mainstream samo za nas deo sveta, a to shvatis kad putujes drugim kontinentima i proboravis neko vreme na njima


Pre nekoliko godina došla moja sestra u Kanadu da me poseti.
Tih dana kad je stigla počinjalo je evropsko prvenstvo u atletici.
Pita ti ona mene na kojem se to kanalu u Kanadi prenosi. Ja je belo gledam i kažem joj da se to u Kanadi uopšte ne prenosi. Pošto se našla u neverici i mislila da je to samo moj nenormalni smisao za humor, pita me još jednom, smrtno ozbiljna.
Lepo ti ja onda nju pitam koliko je puta u svom životu na TV ekranu u Srbiji gledala prvenstvo Severne Amerike u atletici.
Kaže nijednom.
Ja je onda opet lepo pitam zašto očekuje da bi neko u Kanadi prenosio evropska prvenstva.
Čutala je razmišljala malo, a onda razočarano rekla:
- Pa znam bre, ali ipak je ovo evropsko prvenstvo...
Toliko o našoj evropskoj egocentričnosti. Ja sam se od toga odučio dolaskom u Kanadu.

vishnja92 vishnja92 12:28 19.07.2013

Re: (8-()

Ja sam za njega čuo tek pre tri godine.

ako ti je za neutehu, na beogradskom Arhitektonskom fakultetu nije spo-me-nut. nikad, tokom petogodisnjeg skolovanja. da ne poverujes. (mada smo i mnostvo drugih, jednako bitnih stvari, morali sami da iznalazimo, a ovoj danasnjoj deci je jos gore)

ovo je fantazija, a tek fotke... :)
blogovatelj blogovatelj 12:33 19.07.2013

Re: (8-()

Kina. I ne sutra, nego je vec izbila, samo sto smo malo podalje pa jos to ne osecamo u punoj meri.


Aj vidi objasni to nekako Pajiću ako možeš. Ja evo pokušavam par godina, ali on još misli da su oni najveći, dok im centar autoindustrije ovih dana prijavljuje zvaničan bankrot.
Zamisli SAD, zamisli auto industrija, motor njinog razvoja više od sto godina. I onda bankrot...
blogovatelj blogovatelj 12:37 19.07.2013

Re: (8-()

ovo je fantazija, a tek fotke


Po ko zna koji put da ponovim - kad Sneža objavi bilo šta, moj prvi potez je uvek klik na link za fotografije.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:10 19.07.2013

Re: (8-()

vishnja92
Ja sam za njega čuo tek pre tri godine.

ako ti je za neutehu, na beogradskom Arhitektonskom fakultetu nije spo-me-nut. nikad, tokom petogodisnjeg skolovanja. da ne poverujes. (mada, i mnostvo drugih, jednako bitnih stvari, smo morali sami da iznalazimo, a ovoj danasnjoj deci je jos gore)

ovo je fantazija, a tek fotke... :)


Za odrastanje svakog deteta važna knjiga: "Sva čuda sveta". Sećam se Angkor-a još od vremena kad sam počeo da sedim i prevrćem listove, a majka da mi čita . I za pagodu Švedagon isto znam iz te knjige.


vishnja92 vishnja92 15:25 19.07.2013

Re: (8-()

ma ok, to stoji, to je bio moj komentar na gore spomenut evropocentrizam: iako smo imali sijaset istorijskih predmeta, mnogi vanevropski kompleksi od ogromnog znacaja nisu cak ni spomenuti. nikad.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:25 19.07.2013

Re: (8-()

blogovatelj
Kina. I ne sutra, nego je vec izbila, samo sto smo malo podalje pa jos to ne osecamo u punoj meri.


Aj vidi objasni to nekako Pajiću ako možeš. Ja evo pokušavam par godina, ali on još misli da su oni najveći, dok im centar autoindustrije ovih dana prijavljuje zvaničan bankrot.
Zamisli SAD, zamisli auto industrija, motor njinog razvoja više od sto godina. I onda bankrot...


Da, čoveče, Detroit kao Kragujevac: dolina gladi.
blogovatelj blogovatelj 18:25 19.07.2013

Re: (8-()

Da, čoveče, Detroit kao Kragujevac: dolina gladi.


A Fiat pravljen u Kragujevcu počinje da se prodaje diljem severnoameričkog kontinenta u suradnji s Krajslerom.
Vremena se menjaju moj Pajiću.
Kusturica im je poručivao još u Arizona Drim da je američki san završen. I da sledi buđenje, teško i bolno. Ali vi ne razumete šta vam je veliki stvaralac govorio.
E sad, možda sledi novi bum sa električnim autima, bumo videli... Ni takva vrsta spektakularnog vađenja Amerike iz bule ne bi se desila prvi put, bilo je i toga ranije.
ecce-florian ecce-florian 00:08 20.07.2013

Re: (8-()

Upravo čitam, natenane .Kada je umro knjiga mi je bila pri ruci, pa mogu da je listam.Polako. Ovde kod tebe, pre nego o prareligiji a u povodu problema sa pasošem, paše mi više ona rasprava Bebeka sa Rašidom na granici Afganistana


Listaji Rašide, listaj dalje,...
.... mi gotovo nigdje, osim kod Sovjeta i Amerikanaca, ne trebamo vizu. Je li to tvoje stručno oko primetilo?Eto, tako ti je to. Naša vlada dozvoljava nam da idemo bilo gdje.....Naša Vlada drugačije doživljava svijet i, kao što vidiš, svijet drugačije doživljava nas.


lepa prisećanja
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:36 20.07.2013

Re: (8-()

Jone


A ti si taj! Pa ja sam tebe gledala i na DVD-u!
Da, to jeste za nadgrobnu ploču, podvig za divljenje i za zavideti silno.

P.s. Još bih dodala -- Jone ima mesto koje ima, sve van i nakon toga je hm... život. (Bili smo i kućni prijatelji pa otud uzimam za pravo da ovako komentarišem.)
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:46 20.07.2013

Re: (8-()

srdjan.pajic
vishnja92
Ja sam za njega čuo tek pre tri godine.

ako ti je za neutehu, na beogradskom Arhitektonskom fakultetu nije spo-me-nut. nikad, tokom petogodisnjeg skolovanja. da ne poverujes. (mada, i mnostvo drugih, jednako bitnih stvari, smo morali sami da iznalazimo, a ovoj danasnjoj deci je jos gore)

ovo je fantazija, a tek fotke... :)


Za odrastanje svakog deteta važna knjiga: "Sva čuda sveta". Sećam se Angkor-a još od vremena kad sam počeo da sedim i prevrćem listove, a majka da mi čita . I za pagodu Švedagon isto znam iz te knjige.
Toga nije bilo u mojoj knjizi. Ali ozbiljno. Doduše, ja sma i starija od tebe, pa je lako moguće i da je reč o drugim izdanjima, dopunjenima.
Fotke sam videl kad sam prvi put (pre par godina) instalirala Google Earth i tako šarala u trenucima dokolice na poslu po globusu, gledajući fotke. Otuda sam zapamtila Angkor.
Sve u svemu, eto kad je čovek mlad, sve mu ide na ruku, čak i štampana izdanja Čuda sveta
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:48 20.07.2013

Re: (8-()

blogovatelj
Mi smo mainstream samo za nas deo sveta, a to shvatis kad putujes drugim kontinentima i proboravis neko vreme na njima


Pre nekoliko godina došla moja sestra u Kanadu da me poseti.
Tih dana kad je stigla počinjalo je evropsko prvenstvo u atletici.
Pita ti ona mene na kojem se to kanalu u Kanadi prenosi. Ja je belo gledam i kažem joj da se to u Kanadi uopšte ne prenosi. Pošto se našla u neverici i mislila da je to samo moj nenormalni smisao za humor, pita me još jednom, smrtno ozbiljna.
Lepo ti ja onda nju pitam koliko je puta u svom životu na TV ekranu u Srbiji gledala prvenstvo Severne Amerike u atletici.
Kaže nijednom.
Ja je onda opet lepo pitam zašto očekuje da bi neko u Kanadi prenosio evropska prvenstva.
Čutala je razmišljala malo, a onda razočarano rekla:
- Pa znam bre, ali ipak je ovo evropsko prvenstvo...
Toliko o našoj evropskoj egocentričnosti. Ja sam se od toga odučio dolaskom u Kanadu.Imala sam takvih scena sa bivšim (Brajanom Amerom) koliko nećeš. Mog silnog čuđenja što ne zna za Porodicu Adams ili za neke kultne evropske stripove... Tada sma shvatila da je Amerika svet za sebe, kao i EVropa.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:00 20.07.2013

Re: (8-()

vishnja92
Ja sam za njega čuo tek pre tri godine.

ako ti je za neutehu, na beogradskom Arhitektonskom fakultetu nije spo-me-nut. nikad, tokom petogodisnjeg skolovanja. da ne poverujes. (mada smo i mnostvo drugih, jednako bitnih stvari, morali sami da iznalazimo, a ovoj danasnjoj deci je jos gore)

ovo je fantazija, a tek fotke... :)


Pa valjda će to sad malo da isprave. Angkor je dugo bio nepoznanica i još uvek je, naučnici tek otkrivaju prve informacije o njemu. Do 1998. bili su na vlasti Crveni Kmeri. od tada, do danas, nije mnogo vremena da bi se išta od toga tamo iole bolje proučilo i moglo da uđe u udžbenike, osim kao kratk informacija da postji.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:04 20.07.2013

Re: (8-()

ecce-florian
Upravo čitam, natenane .Kada je umro knjiga mi je bila pri ruci, pa mogu da je listam.Polako. Ovde kod tebe, pre nego o prareligiji a u povodu problema sa pasošem, paše mi više ona rasprava Bebeka sa Rašidom na granici Afganistana


Listaji Rašide, listaj dalje,...
.... mi gotovo nigdje, osim kod Sovjeta i Amerikanaca, ne trebamo vizu. Je li to tvoje stručno oko primetilo?Eto, tako ti je to. Naša vlada dozvoljava nam da idemo bilo gdje.....Naša Vlada drugačije doživljava svijet i, kao što vidiš, svijet drugačije doživljava nas.


lepa prisećanja


Sećam se tog dela. Da, i meni je probudilo sećanja na stari pasoš i otvorena vrata svugde. Cinik u meni rekao bi - izmenilo se nešto i na bolje, za Rusiju nam ne treb aviza do gmesec dana :-D
maksa83 maksa83 08:08 20.07.2013

Re: (8-()

A ti si taj! Pa ja sam tebe gledala i na DVD-u!

Nisam ja taj, tj. nisam jahao sa Jonetom do Pamira, božemeoprosti, mada bih voleo da sam taj kalibar. Samo malo oko Bgda.

P.s. Još bih dodala -- Jone ima mesto koje ima, sve van i nakon toga je hm... život. (Bili smo i kućni prijatelji pa otud uzimam za pravo da ovako komentarišem.)

Jone je stvarno na svaki način specijalna osoba.
wilma68 wilma68 10:19 20.07.2013

Re: (8-()

A ja "odrasla" kad sam se udala, pre 20 godina-tu me dočekala "Raskoš religija" (Notr Dam, Crkva Sv.Marka, Praška sinagoga, katedrala u Kelnu, manastir Melk, Aja Sofija, Kusko-katedrala i - Angkor Vat.
Da li što su mi najdalje, do nedostižnosti, osvojili su me Kusko i Angkor Vat.
Za ovo, Snežo, hvala.Do neba.Zauvek.
nikvet pn nikvet pn 11:37 20.07.2013

Re: (8-()

Snezana Radojicic

srdjan.pajic

Za odrastanje svakog deteta važna knjiga: "Sva čuda sveta". Sećam se Angkor-a

Toga nije bilo u mojoj knjizi.


Промакло ти. У мојој старијој богами било.

Није лоше деци увалити као узгред те књижурине : Сва чуда света, Свет природе, Историја уметности ... Брем-Нојферт-Вујаклија канда бољи од Фарма-Курир-Глорија.


Хвала Снежана, изванредно.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:10 20.07.2013

Re: (8-()

wilma68
A ja "odrasla" kad sam se udala, pre 20 godina-tu me dočekala "Raskoš religija" (Notr Dam, Crkva Sv.Marka, Praška sinagoga, katedrala u Kelnu, manastir Melk, Aja Sofija, Kusko-katedrala i - Angkor Vat.
Da li što su mi najdalje, do nedostižnosti, osvojili su me Kusko i Angkor Vat.
Za ovo, Snežo, hvala.Do neba.Zauvek.


Lepog li odrastanja

wilma68
Za ovo, Snežo, hvala.Do neba.Zauvek.

Molim, još ću ja tako, samo ako bude zdravlja i para i viza
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:16 20.07.2013

Re: (8-()

nikvet pn
Snezana Radojicic

srdjan.pajic

Za odrastanje svakog deteta važna knjiga: "Sva čuda sveta". Sećam se Angkor-a

Toga nije bilo u mojoj knjizi.


Промакло ти. У мојој старијој богами било.


Moguće. Zato sam sad sve nadoknadila i iščitala onoliko literature

nikvet pn
Хвала Снежана, изванредно.


Hvala tebi na čitanju i komentaru
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:25 20.07.2013

Re: (8-()

maksa83
[
Jone je stvarno na svaki način specijalna osoba.


Da, svi smo romantično vezani za njega i dan-danas (iako skoro ni sa kim od nas nije više u kontaktu) jer sve nas je na neki način inicirao u pedalanje u prirodi i u ciklo-putovanja, a zahvaljujući njegovim i Jasninim sedeljkama, i mi smo se između sebe zbližili i postali zaista dobri prijatelji.

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 09:53 19.07.2013

Lele

sva sam se naježila

A jesi zagrlila tamo nešto? Neku građevinu ili drvo barem?
Ja bih morala, ne bi mogli da me skinu. Opasno zavidim onom majmunu na terasi gubavog kralja.

Pa ovo samo po sebi je dovoljan razlog da se zapuca sa Balkana biciklom, trotinetom, kako god!
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:27 19.07.2013

Re: Lele

dobrosavljevic_m
sva sam se naježila

A jesi zagrlila tamo nešto? Neku građevinu ili drvo barem?
Ja bih morala, ne bi mogli da me skinu. Opasno zavidim onom majmunu na terasi gubavog kralja.

Pa ovo samo po sebi je dovoljan razlog da se zapuca sa Balkana biciklom, trotinetom, kako god!


Grlila sam decu u skoli apsare. Uglavnom su sirocici ili iz vrlo, vrlo isromasnih porodica. A tamo sam yabasala sasvim slucajno, bazajuci po gradu.
Sedela sam na raznim kamenovima u Bajonu i samo piljila ispred sebe i udisala atmosferu.
Preko mnogih reljefa presla sam prstima, da ih osetim. Na fotkama ne deluju ni upola tsako uverljivo kao uzivo.
U centralnoj kuli Angkora molila sam se Budi, ostavila milostinju i dobila amajliju.
Sazula sam se i brckala noge u sancu sa severne strane hrama, gde dolaze samo Kmeri da raspostru svoje cilime i jedu na travi.
Ima mnogo toga sto nije uslo u ovaj izvestaj-vodic

dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 10:39 19.07.2013

Re: Lele

samo piljila ispred sebe i udisala atmosferu.
Preko mnogih reljefa presla sam prstima, da ih osetim.

E, pa na to sam mislila. Kao da se sjediniš sa mestom.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 10:42 19.07.2013

Re: Lele

dobrosavljevic_m
samo piljila ispred sebe i udisala atmosferu.
Preko mnogih reljefa presla sam prstima, da ih osetim.

E, pa na to sam mislila. Kao da se sjediniš sa mestom.


To te samo vuce, videla sma da mnogi to rade, hteli-ne hteli, kao omadjijani. Ima zaista neke magije i energije u ovakvim mestima.
NNN NNN 14:05 19.07.2013

Re: Lele

Grlila sam decu u skoli apsare. Uglavnom su sirocici ili iz vrlo, vrlo isromasnih porodica. A tamo sam yabasala sasvim slucajno, bazajuci po gradu.
Sedela sam na raznim kamenovima u Bajonu i samo piljila ispred sebe i udisala atmosferu.
Preko mnogih reljefa presla sam prstima, da ih osetim. Na fotkama ne deluju ni upola tsako uverljivo kao uzivo.
U centralnoj kuli Angkora molila sam se Budi, ostavila milostinju i dobila amajliju.
Sazula sam se i brckala noge u sancu sa severne strane hrama, gde dolaze samo Kmeri da raspostru svoje cilime i jedu na travi.
Ima mnogo toga sto nije uslo u ovaj izvestaj-vodic


Pošto nije bilo sexa u naslovu,
a ja sam lenj da čitam nešto dugačko,
prvo prebrojim strane (uhh),
ali pošto me interesuje Angkor Vat,
počnem da čitam... kad ono kraj!

Slobodno daj još,
od tih malih ličnih stvari se pomalo zaljubljujem
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:13 20.07.2013

Re: Lele

NNN
Grlila sam decu u skoli apsare. Uglavnom su sirocici ili iz vrlo, vrlo isromasnih porodica. A tamo sam yabasala sasvim slucajno, bazajuci po gradu.
Sedela sam na raznim kamenovima u Bajonu i samo piljila ispred sebe i udisala atmosferu.
Preko mnogih reljefa presla sam prstima, da ih osetim. Na fotkama ne deluju ni upola tsako uverljivo kao uzivo.
U centralnoj kuli Angkora molila sam se Budi, ostavila milostinju i dobila amajliju.
Sazula sam se i brckala noge u sancu sa severne strane hrama, gde dolaze samo Kmeri da raspostru svoje cilime i jedu na travi.
Ima mnogo toga sto nije uslo u ovaj izvestaj-vodic


Pošto nije bilo sexa u naslovu,
a ja sam lenj da čitam nešto dugačko,
prvo prebrojim strane (uhh),
ali pošto me interesuje Angkor Vat,
počnem da čitam... kad ono kraj!

Slobodno daj još,
od tih malih ličnih stvari se pomalo zaljubljujem


Divan si, NNN
Samo, zaista mi je problem s vremnom koje odvajam za pisanje. Nadam se da će gomila tih detalja ući u knigu, jednog dana.
zilikaka zilikaka 21:06 22.07.2013

Re: Lele

Nadam se da će gomila tih detalja ući u knigu, jednog dana.I ja se nadam.

I svakako ću je nabaviti i pročitati polako i pažljivo, da nadoknadim sve što sam na blogu propustila.
marta l marta l 15:16 19.07.2013

bez reci ...


Ali i pored toga, imam osećaj kao da ništa nisam dovoljno dobro videla ni jasno sagledala – toliko je sve u Angkor Vatu impoznatno i neshvatljivo.

prvog dana sam slikala, poslednjeg samo cutala, gledala i disala, a zapravo bila u nekoj nestvarnoj dimenziji...vec necega.

pitam se da li bi poseta Akgkoru pomerila prvoborce reda zlatna viljuska, da li bi razumeli

Angkor je u doba crvenih Kmera bio popriste borbi,egzekucija i zestoko posut minama. I danas su razminirane samo glavne staze i mesta kuda se krecu turisti.

odrubljenim glavama Bude, isecanim reljefima i ukradenim nagama kupovano je oruzje...sada su u muzejima i antikvarnicama kulturnog zapada

apsolutno fantasticno mesto.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 02:43 20.07.2013

Re: bez reci ...

marta l

Ali i pored toga, imam osećaj kao da ništa nisam dovoljno dobro videla ni jasno sagledala – toliko je sve u Angkor Vatu impoznatno i neshvatljivo.

prvog dana sam slikala, poslednjeg samo cutala, gledala i disala, a zapravo bila u nekoj nestvarnoj dimenziji...vec necega.

pitam se da li bi poseta Akgkoru pomerila prvoborce reda zlatna viljuska, da li bi razumeli

Angkor je u doba crvenih Kmera bio popriste borbi,egzekucija i zestoko posut minama. I danas su razminirane samo glavne staze i mesta kuda se krecu turisti.

odrubljenim glavama Bude, isecanim reljefima i ukradenim nagama kupovano je oruzje...sada su u muzejima i antikvarnicama kulturnog zapada

apsolutno fantasticno mesto.


Hvala na dopuni, Marta. Strašno je šta se sve dešavalo kad su Crveni Kmeri bili na vlasti. Naredni blog doticaće tu temu pošto sam bila na krajnjem severu, d aposetim drugu kambodžansku kulturnu baštinu, takođe na listi Uneska. čak sma imala i susret sa bivšim Crvenim Kmerom - nešto neprijatnije ne pamtim da sam doživela.
I fotka je odlična, to sam propustila da ufotkam, a tačno se sćam.
marta l marta l 09:44 20.07.2013

Re: bez reci ...

nestrpljivo cekam naredni blog! samo pisi, pisi...
p.s. znala sam jednu Engleskinju kojoj je sve to bilo suvise prasnjavo, toplo i overrated-see one you've seen them all". pa zamisli...i da joj se pola odbije na Viktoriju, ipak...
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 13:13 20.07.2013

Re: bez reci ...

marta l
nestrpljivo cekam naredni blog! samo pisi, pisi...
p.s. znala sam jednu Engleskinju kojoj je sve to bilo suvise prasnjavo, toplo i overrated-see one you've seen them all". pa zamisli...i da joj se pola odbije na Viktoriju, ipak...


Haha, srećom, takve uglavnom retko srećem, mada sam srela nekoliko (ne u Angkoru, ali u Kini, recimo).
apach92 apach92 20:02 19.07.2013

Hvala ti na ovoj prici...

i na svakoj prethodnoj a i buducoj. Uzivam, uzivam i beskonacno uzivam.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:16 20.07.2013

Re: Hvala ti na ovoj prici...

apach92
i na svakoj prethodnoj a i buducoj. Uzivam, uzivam i beskonacno uzivam.

Apach, hvala!
49 41 49 41 23:59 19.07.2013

Al' si se prozgodnila

Slucajno sam davno naleteo na video intervju na startu ture u Beogradu.

Usivila kao sve beogradske i novobeogradske fasade. Koza joj se na licu skvrcila - kao beogratski afalt.

Sada, posle prosutih litri i litri znoja; pa i nesto suza, nazuljane zadnjice posle tolikih hiljada kilometara - prolepsana, procvetala, podmaladjena.

Zvuci, ostro i ulagacki - nista od toga. Samo pokazujes - qourpus delikti moje dugogodisnje misljenje da se trebamo cistiti iznutra. Prosipanjem litri i litri sopstvenog znoja, otvaranjem pora i izbacivanjem otrova iz njih.
Postajemo ko novi - cisti, umiveni, podmladjeni.

Jel' ja ovo tebe hvalim - sebe tesim?

Izgleda.
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 03:02 20.07.2013

Re: Al' si se prozgodnila

49 41
Slucajno sam davno naleteo na video intervju na startu ture u Beogradu.

Usivila kao sve beogradske i novobeogradske fasade. Koza joj se na licu skvrcila - kao beogratski afalt.

Sada, posle prosutih litri i litri znoja; pa i nesto suza, nazuljane zadnjice posle tolikih hiljada kilometara - prolepsana, procvetala, podmaladjena.

Zvuci, ostro i ulagacki - nista od toga. Samo pokazujes - qourpus delikti moje dugogodisnje misljenje da se trebamo cistiti iznutra. Prosipanjem litri i litri sopstvenog znoja, otvaranjem pora i izbacivanjem otrova iz njih.
Postajemo ko novi - cisti, umiveni, podmladjeni.

Jel' ja ovo tebe hvalim - sebe tesim?

Izgleda.


O, hvala veliko. Moje mišljenje je sasvim suprotno, jer čovek, de fakto, ostari kad je stalno napolju, izložen svim vremenskim prilikama. Ali ne pitam se ja o tome
ace1 ace1 17:37 20.07.2013

Khm , khm

Rece Sneza u jednom od starih intrvjua ili blogova , vise se ne secam , da sebe nikad nije videla - do tog trenutka - kao nekoga ko bi tada osetio radosti sopstvene porodice.Al `to ti je zivot , nije to kad ti `oces nego kad ono `oce....i zato pedalaj jer vidim da ovde ima vrlo inresantnih diskusija...a bogami i komentara/komplimenata ..
Salu na stranu blog je odlican , iscrpan ( bio tamo pa znam ) i potkrepljen fotkama.
Aleksandar

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana