Društvo| Istorija| Nostalgija| Sport| Život

SPORT, A MIT - Novak-Nadal: finale finala, pobeda pobede!!

loader RSS / 10.10.2020. u 17:40

Valjda nije potrebno da naglašavam da pred sutrašnje finale RG navijam za Novaka, bliskog po plemenu. Ali moram to, zbog karaktera samog teksta, da ne ispadne da sam zbog manjka sportske strasti pribegao tome da pravim tekst koji ide van sporta. Elem, "pratim" Novaka još od kada se pojavio i tada se u nekim situacijama skoro posvađao, uslovno rečeno, sa nekim poznanicima koji su na moje više nego slutnje da je on potencijal za vrh oštro odgovarali da ni slučajno neće moći da se nosi sa „ovom dvojicom“ (koji su u tadašnje vreme uistinu delovali nedodirljivo). Vreme je pokazalo šta je pokazalo. No, preskočimo klasičnu navijačku priču, oponiranja, nacionalni nerv, jednu od retkih svetlih tačaka dugo mrcvarenog i u pojam ubijenog srpskog naroda što našem teniskom heroju daje novu dimenziju... Sve se to podrazumeva. Što se mene tiče, sada, pred sutrašnje finale Rolan Garosa, postoji nešto što je još važnije i dalekosežnije od pukog i složenog navijanja. To je činjenica da prisustvujemo istoriji. prisustvujemo jednom gigantskom trenutku koji se više nikada neće ponoviti. Ali ne zbog trke za GOAT titulu, ne zbog bilo kakve statistike...

DCPQFbX.jpg 

Ko sad ne shvata razmere ovakvog, ovog (ovih) duela, shvatiće jednog dana kad oseti prazninu nakon prestanka igranja jednog, pa drugog, pa trećeg člana najbolje trojke u istoriji tenisa i najveće rivalske trojke u istoriji sporta. Ne bih da ovoj stvari olako pridajem mitske razmere, ali u okvirima tenisa one to skoro da jesu. Mada, ne bih se olako odrekao ni varijante da one to jesu i van tenisa. 

To je više od duela „našeg“ i onog drugog, to je više od samog tenisa, to je više čak i od samog sporta. Dodatnu težinu daje i to što je tenis specifičan. On je najgladijatorskiji sport koji postoji. Ni u kom sportu nema takvih imperativa fizičke izdržljivosti, nigde nema tolikog psihološkog usamljeništva, nigde nema tako zahtevne preciznosti udarca, nigde nema takve obaveze da se ničim ne iskaže ono divovsko rivalstvo (ono po prirodi neizostavno mora da postoji) prema čoveku sa druge strane mreže, a opet, što je paradoks, nigde nema tako iskrenog viteštva i međusobnog poštovanja jednog igrača prema drugom igraču (eto, baš su ova "naša dvojica" primer toga)... Ovde je, pride, sudar dva čoveka (čast trećem) koji su najbolji u istoriji ovog sporta (sada to nominalno još nisu u svim statističkim aspektima, ali će izvesno biti), dva čoveka koji su odigrali 56 (!) međusobnih duela, dva čoveka koji su najravnopravniji mogući teniski protivnici, dva čoveka skoro suprotnih filozofija igre, dva čoveka ... Ne nabrajam dalje, jer će delovati kao pretovarivanje pića teškim zaslađivačima. I ovo je dovoljno. 

Voleo bih da suština ovog ili nekog sličnog teksta dospe i do njih, nekim izokolnim putem. Koliko neverovatni ratnici i majstori, toliko i dobri, skormni momci, pa pretpostavljam da baš zbog te skromnosti oni sopstvenim ulogama ne daju ovoliki i ovakav značaj, jer vode računa da im slava ne izmeni meru za ukus. 

Iz sve snage sam želeo da Novak stigne u finale i pobedi, podigne pehar, a sada mi je isto toliko važno saznanje da to što ću u nedelju, 11. oktobra 2020. godine gledati predstavlja smiraj jedne teniske ere, i da to, bez ikakve dileme, predstavlja privilegiju koju naredne generacije neće imati.  

Dakle, ovo nije rivalstvo. Ovo je istinski mit.  Ovo je,  iznad svega, servantesovski deseterac.  


 



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

apostata apostata 17:55 10.10.2020

Clash of the Titans

Kapa dole loader.
loader loader 18:02 10.10.2020

Re: Clash of the Titans

Kapa u vis
nakon završetka meča!

Spiridon Spiridon 18:42 10.10.2020

..

Dakle, ovo nije rivalstvo. Ovo je istinski mit. Ovo je, iznad svega, servantesovski deseterac.


Jes’ vala.
Nego ja gledao u poslednjih desetak godina Nole igrao sa Rafom i Rogerom 64 puta i pobedio 40 meceva. Njih dvojica ukupno 20 pobeda (po 10 svaki).
Sto se tice najboljeg ikada, za mene se tu prica zavrsava.
bene_geserit bene_geserit 19:59 10.10.2020

Re: ..

u poslednjih desetak godina Nole igrao sa Rafom i Rogerom

Poslednjih 10 godina Nole je i na zemlji ravnopravan u mečevima sa Nadalom (8:7 za Nadala).
Uz to je ubedljivo dobio poslednji meč koji su igrali na RG (2015-te), al ajd da kažeš Rafa se vraćao posle povrede. Plus onaj meč iz 2013-te sa Rafom u punoj snazi.
Meni ta Rafina dominacija na RGu ne pije vodu kad je Novak u pitanju.
Sutra šta bude šta bude, ali da moram kuću da stavim na jednog od njih dvojice ne bi imao dilemu i stavio bi je na Novaka.

loader loader 20:12 10.10.2020

Re: ..

Spiridon
Dakle, ovo nije rivalstvo. Ovo je istinski mit. Ovo je, iznad svega, servantesovski deseterac.


Jes’ vala.
Nego ja gledao u poslednjih desetak godina Nole igrao sa Rafom i Rogerom 64 puta i pobedio 40 meceva. Njih dvojica ukupno 20 pobeda (po 10 svaki).
Sto se tice najboljeg ikada, za mene se tu prica zavrsava.


Da, bre.
loader loader 20:18 10.10.2020

Re: ..

Meni ta Rafina dominacija na RGu ne pije vodu kad je Novak u pitanju.


Upravo. Nego se odavno nikako nije namestilo da igraju RG.
Inače, među mnogim stručnjacima već nekoliko godina vlada zaključak da je Novak favorit na svim podlogama. Na RG je, sada, jedina prednost Nadala onaj deo psihologije koji proističe iz fakta da je tu mnogo puta pobeđivao. Mislim (ne navijački) da bi ga prošle godine Novak pobedio, samo da nije bilo onih skandaloznih uslova u polufinalu. Novak ima više vrsta oružja i sutra je svakako blagi favorit. Ali, tu se stvari često svedu na jednu ili dve pogođene linije. Stoga, uživajmo u meču, a pehar ako dođe dođe.
docsumann docsumann 21:24 10.10.2020

Re: ..

Sto se tice najboljeg ikada, za mene se tu prica zavrsava.


ja bih rekao da je GOAT trka završena za Federera. sa lošijim međusobnim bilansom protiv jednog i protiv drugog najljućeg konkurenta, u tim godinama, on je svoje rekao, a to nije dovoljno.
ako Rafa sutra pobjedi on je i suvostatistički ispred Federera.

Novak ima najčistiju poziciju za NSV-a (najbolji svih vremena), i možda već sa sutrašnjom pobiojedom, bio bi jedini sa njmanje duplim GS-om na sve 3 podloge, + što je to već uradio s Mastersima.
uz to 1. mjesto do kraja godine bi bilo i 100% osigurano, a sa njim pojačani i izgledi za rekord po broju nedelja na 1. mjestu

po meni je Nole već NSV, al ajde da sačekamo i da okrene cifre.


a rekao bih i da se možda po prvi put Nole bolje kreće na šljaci od Nadala, na kojem se godine više osjete.
a razlika na njihovim ranijim mečevima na RG-u je bila sasvim mala, Nole ga je čak i dobijao, doduše 1 za sada.
servis je kod Novala bolji, ritern da ne spominjemo, a najjače Novakovo oružje na ovogodišnjem RG-u je forhend...ok i drop šort u kombinaciji s lobom

po meni je Nole favorit i na papiru i vako.
loader loader 21:37 10.10.2020

Re: ..

Da.
Ova dvojica će na kraju ere svakako biti prva dva u GOAT igri.
docsumann docsumann 22:00 10.10.2020

Re: ..

zanimljivo kako su za Federera govorili da več zadnjih deetak godina nije u svom prajmu, da bi umanjili ztežinu Novakovih pobjeda nad njim.
dok Nole i u poznijim godinama nego onim u kojim je počelo Federerovo opadanje, tuče mlade snage na dejli nivou.

objektivno gledano Rafa i Novak su posebna kategorija, a RF je tek strašan talenat, al u doba velike trojke malo je šta osvojio. poneki [ii.]otpad[/i], kad se povrijedi bi ova dvojica bili povrijeđen.
bene_geserit bene_geserit 23:31 10.10.2020

Re: ..

ako Rafa sutra pobjedi on je i suvostatistički ispred Federera.

Ne bi baš rekao. Ako Rafa sutra pobedi:
- imali bi po 20 slemova, ali Federer daleko više finala i polufinala (11+15 vs. 8+6)
- Rafa 35 mastersa (+ 16 finala), Federer 28 mastersa (+ 22 finala) ali zato Rafe nema na završnom mastersu (0 pobeda + 2 finala), Federer 6 pobeda (+ 4 finala)
- Federer oko 100 nedelja više na prvom mestu
- Federer 18 više osvojenih turnira
- Rafa ima jedne OI, ali realno OI su nebitne u tenisu, do skora najbolji igrači nisu ni igrali
- head-to-head jeste 24:16 za Rafu, ali dominacija postoji isključivo na šljaci (gde su odigrali čak 40% mečeva), na drugim podlogama Federer vodi u skoru

Sve u svemu "suvostatistički" Rafa je bolji samo u OI i u head-to-head, ali to su 2 najnebitnije kategorije.
bene_geserit bene_geserit 00:46 11.10.2020

Re: ..

Suvostatistički, ja bih trku za GOATa ovako klasifikovao (Federer : Nadal : Đoković):
kategorija 1. pobede na slem turnirima 20 : 19 : 17
kategorija 2. pobede na ostalim velikim turnirima (masters, završni master, OI) 34 : 36 : 41 (ovde Novak već dominira)
kategorija 3. broj nedelja na prvom mestu rang liste 310 : 209 : 289
kategorija 4. ATP500 pobede + finala slemova 35 : 29 : 23 (Federer dominira ali će sutra Nadal da napravi korak ka stizanju)
kategorija 5. ATP250 pobede + polufinala slemova + finala ostalih velikih turnira 66 : 33 : 38 (ovde Federer dominira ali teško da su sitni turniri i druga i treća-četvrta mesta mnogo bitna u trci za GOATa)
kategorija 6. head-to-head rezultati 3 : 2 : 1 (ovo će teško da se promeni, Đoković ima winning score protiv obojice a ne igraju više previše mečeva godišnje)


Ako kat1 vredi 20 poena, kat2 10 poena, kat3 5 poena, kat4 3 poena, kat5 2 poena i kat6 1 poena:
1. Federer = 20 + 8.3 + 5 + 3 + 2 + 0 = 38.3
2. Đoković = 17 + 10 + 4.7 + 2 + 1.2 + 1 = 35.9
3. Nadal = 19 + 8.8 + 3.4 + 2.5 + 1 + 0.5 = 35.2
A kako god da smisliš bodovanje redosled je verovatno isti, Nadal nije prvi nigde.

Što sam ti Žućo račundžija ..
docsumann docsumann 02:40 11.10.2020

Re: ..

kategorija 6. head-to-head rezultati 3 : 2 : 1 (ovo će teško da se promeni, Đoković ima winning score protiv obojice a ne igraju više previše mečeva godišnje)


ne može GOAT da ima negativan h2h s oba glavna konkurenta za tu titulu
bene_geserit bene_geserit 04:04 11.10.2020

Re: ..

ne može GOAT da ima negativan h2h s oba glavna konkurenta za tu titulu

Probao sam da budem fer.
Računam tenis je igra u kojoj pobednik nosi sve, a slemovi su ubedljivo najvazniji.
A za h2h puno zavisi od toga koji ti protivnik odgovara a koji ne, na kojoj podlozi koji % mečeva su igrali, koji % mečeva su obojica bili u punoj snazi a koji % je jedan bio previše mlad ili previše star, ... Tako da ja h2h-u ne bi pridavao preveliku važnost. Ali razumem da to to drugi smatraju važnijim nego ja.

Recimo Đoković-Federer mečeve bi podelio u 3 faze:
1. 2008-ma i ranije, Đoković suviše mlad (21-), 7:2 Federer
2. 2009-2014 obojica u punoj snazi, 15:12 Đoković
3. 2015-ta i kasnije, Federer suviše star (34+), 10:4 Đoković
Beton Đoković 20:18, šljaka 4:4, trava Đoković 3:1.
Faza 1 i faza 3 uglavnom potru. Dominiraju mečevi na betonu što odgovara Đokoviću. Sva 3 meča na Vimbldonu su igrali 2014 i kasnije, što opet odgovara Đokoviću.
Sve u svemu, ukupno 27:23 prilično realno, možda je distribucija malo u korist Đokovića.
newimprovedtadejus newimprovedtadejus 09:37 11.10.2020

Re: ..

bene_geserit

Probao sam da budem fer.


ja bih rekla da nijedan od njih neće ostati zapamćen kao najbolji svih vremena.. nemaju nikakve šanse..
prosto zato što su bili previše izjednačeni..
ako ti treba diferencijalna jednačina da dokažeš da je neko bolji piši propalo..

Federer će ostati zapamćen kao najelegantniji, nejveći, najbolji u nekom svom kratkom intervalu.. možda (cjenim krajnje vjerovatno) i najplaćeniji ikada (gledala polufinale i meni je glavni utisak ubiše i tenis)..

ova dvojica nažalost samo kao dobri igrači iza kojih će ići statistika ovoliko onoliko osvojio onoga i ovoga.. ali household imena za sva vremena za to nemaju šanse..
a i čemu..
mogu kasnije da se bace u organizatorske vode.. voditeljske.. tj. može Novak, Rafa sigurno neće..
i šta ga boli uvo..

e i odbindžujem ja Emily in Paris..
pojavljuje se cica kao Srpkinja..
odmakli smo od divljaci u lijepi divljaci.. napredujemo..
cica naime ima ulogu da gola prošeta mostom i ukupno dve rečenice teksta, gdje na pitanje odakle je kaže iz Srbije i na pitanje šta je njen san odgovori Private jet..
onda još kaže i no pictures (jer je gola valjda šta li) ali odiše agresijom..
no dobro, prije je bilo bradati krezubanci, pa je bilo bradati thugs (gledao li ko Casa de Papel) pa evo sad i zgodna cica..
mogli smo i gore proći
NNN NNN 18:47 11.10.2020

Re: ..

Probao sam da budem fer.
Ovo je do sada po meni najbolji "GOATmetar", uzima u obzir sve (titule, plasman, h2h, elorejting...), ponderiše...
https://www.ultimatetennisstatistics.com/goatList
(trenutno još nije refrešopvano, ali najkasnije će u ponedeljak i Novak i Rafa će dodatno da se približe Federeru)
Черевићан Черевићан 19:44 10.10.2020

исвеснаге, или

Ovo je istinski mit

богме сутра уоч' Михољдана
живчан богме ... дан ће бити,
а окршај нама пред екраном
приказаће шта ће се здесити

11.X ... или... post festum

здесило се ето.. ........је'бга
(ал' рећиће многи етичари,
- није хтео Ноле...... Рафи
да ....Славље уквари )
loader loader 20:13 10.10.2020

Re: исвеснаге, или

живчан богме ... дан ће бити


Nema dileme da će biti takav.
NNN NNN 23:17 10.10.2020

Pobednik Rolan Garosa



Finale Rolan Garosa 2020. je moguće i najveći meč u dosadašnjoj istoriji tenisa!

Veličina ovog meča prevazilazi brojeve vezane za meč, a ti brojevi su brutalni.
Nikada u finalima Gren Slemova se nisu sastajali igrači koji imaju ovoliko osvojenih GS titula.
Ovo će im biti reklordni 56. međusobni meč, koliko je ovo veliko rivalstvo (najveće u tenisu, a možda i u sportu uopšte) pokazuje to da su najviše međusobnih mečeva u Open eri u prethodnim generacijama odigrali Lendl i MekInro samo 36, a mnogo značajnije od ukupnog broja mečeva je da će ovo biti 9. "rafole" Gren Slem finale čime više "fedal" ne stoji sam na prvom mestu, inače do sada je 4:4 u GS finalima.
Još više od onoga šta sam meč predstavlje je ono šta je i igri i šta donosi pobedniku:
- ako Novak pobedi postaće prvi teniser u Open eri koji će imati svaki Gren slem osvojen minimum dva puta, dakle svaki GS duplo na različitim podlogama! Više od toga je to što bi onda svaki Veliki turnir (GS + Masters + Završni) imao bar duplo - to ima neprocenjivu težinu među G.O.A.T. argumentima. Ovo bi mu ujedno bio 18. GS čime bi se skroz približio najvećim rivalima.
- ako Nadal osvoji to bi bio surekordni 20. Gren Slem čime Federer ne bi više bio usamljen na vrhu, a gledajući njihove međusobne duele i broj osvojenih Mastersa, Španac bi imao aduta da preotme trenutnu G.O.A.T. krunu od Švajcarca. Ovo bi ujedno bio i rekordni 13. Rolan Garos, a inače niko nikada u Open eri nije osvojio ni jedan turnir toliko puta.

Što se međusobnih mečeva tiče Novak vodi 29:26. Na šljaci je 17:7 za "kralja šljake", ali u poslednjoj deceniji je samo 8:7 dakle prilično su izjednačeni, takođe na Rolan Garosu Nadal vodi 6:1, ali je Novak dobio poslednji međusobni meč ovde (jedan od dva koja je Nadal izgubio u dosadašnjoj karijeri).
Malo deluje neobično da je Nadal poslednji put pobedio Novaka na Gren Slemu još 2014. (finale RG), ali od tada nisu mnogo igrali, što zbog Nadalovih povreda, što zbog Đokovićeve, ali je Novak pobedio u pomenutom poslednjem njihovom duelu na RG 2015, pa u legendarnom "povratničkom" polufinalu Vimbldona 2018. (igrali dva dana i preko pet sati, peti set završen 10:8), kao i u finalu AO 2019. kada je počistio Nadala (i to je Špancu jedino GS finale u kome nije uzeo ni set).

Što se samog Rolan Garosa tiče, ovo im je rekordni 8. meč (niko se nikada nije toliko međusobno sastajao na bilo kom Gren slem turniru), ovo je donekle i posledica toga što je Novak na početku karije stalno nekako imao loš žreb, pa bio u istoj polovini sa najboljim igračem u istoriji šljake. Ipak u ovoj deceniji su se stvari na šljaci prilično iznivelisale, ali pre svega na Masters turnirima, a na pariškoj šljaci Nadal i dalje ima primat i tu su imali neke od najvećih okršaja. Prvo finale ovde su odigrali 2012. kada je Đoković jurio da ujedini sve 4 Gren Slem titule, što se pre toga poslednji put desilo 1969. Nadal je bio furiozan na putu do finala, čak je i u finalu poveo 2:0 u setovima, ali kako je kiša pojačavala, pojačavao je i Novak, pa je ubedljivo dobio 3. set i poveo u 4. kada je meč prekinut i nastavljen sutradan, a Nadal se dovoljno odmorio i slavio posle 4 seta.
Za jedan od najboljih mečeva u istoriji tenisa se smatra čuveno finale AO 2012. (ujedno i najduže finale ikada), jedini razlog što u toj konkuranciji nije pomenuto polufinale Vimbldona 2018. i polufinale Rolan Garosa 2013. je upravo to što nisu bila finala. A 2013. je svakako bilo "finale pre finala" (opet zbog nakaradnog žreba). Ako je Novak 2015. pobedio jer Nadal nije bio zdravstveno u dobroj formi, 2013. je bio na vrhuncu svoje karijere, a meč je bio verovatno najbolji u istoriji Rolan Garosa i šljake uopšte. Nadal je poveo, Novak izjednačio, Španac je opet sktekao prednost, u 4. setu servirao za meč, Novak se odbranio i odveo meč u odlučujući set i tamo poveo, a šta se sve onda izdešavalo... Nadal je bio "u konopcima" spasavo brejk, a u finišu je Novak imao ono (ne)čuveno pecanje u mrežu prilikom smeča za 5. gem (posle toga je pretrpeo brejk), pa je nastavljen maraton u kome je Španac imao više sreće, živaca i umeća, pa se kasnije prošetao do nove titule.
2014. je meč bio daleko ispod kvaliteta koji je od njih očekivan, bila je velika vrućina, a obojica su bili roviti, u jednom trenutku je Novak imao veliku mučninu, a Nadal je pred kraj imao grčeve i Toni je čak rekao da ne bi imao snage za 5. set...

Ipak sve je to bilo pre, neka znanja i iskustva će moći primeniti i u predstojećem meču, ali prošlost je prošlost koliko god bila slavna i velika, a ovo je sada i predstvaljaće jedan od najvećih koraka u legendu koju je ostaviti budućim naraštajima.

Privilegovani smo što možemo da prisustvujemo ovako velikom sportskom događaju.
bene_geserit bene_geserit 23:46 10.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

Privilegovani smo što možemo da prisustvujemo ovako velikom sportskom događaju.

Ja sam uhvatio sebe da sam postao od onih najgorih navijača, uopšte me ne zanima kakav će meč da bude, da li će Novak dobro da igra, samo me zanima da pobedi, kako god, samo da pobedi.
Posle onog meča iz 2013, čuvenog pecanja, može i "nesportskim metodama" i psihološkim igrama i čime god, ne smeta mi.
NNN NNN 00:39 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

Potpuno te razumem je sam kroz sličnu katarzu prošao isto 2013. samo na US Openu,
pošto volim da gnjavim detaljima evo kako je bilo:
Novak je lagano izgubio 1. set (tih godina između čuvenih 2011. i 2015. je redovno gubio prve setove na velikim mečevima, psiha, šta li je? deo sazrevanja svakako)
U 2. je zaigrao manogo bolje i u epskoj borbi bio bolji od Nadala,
a u 3. je eksplodirao! Bukvalno i posle pregoreo.
Krenuo je da gazi Nadala, pravio vinere direktno iz riterna, ubijao forhend insajd-autom, takav nivo igre nisam do tad video (bilo je pitanje koliko će da izdrži), napravio je brzo brejk i pritiskao za drugi, Nadal se nekako izvukao, a Novak je poklonio svoj servis gem, pa je bilo 4:4
i sad kreće vrhunac
Novak razbija, dolazi do 0:30,
a onda Nadalov servis vraća direktno na liniju pod noge, Španac, poznat po tome da nikad ne odustaje, se toliko cimnuo i izvio, napravio neprirodan pokret i pao 0:40!
Ja sam skočio "nije se valjda povredio?!" stvarno sam se bio uplašio, da se tako ne završi meč finala Gren Slema. Nadal je ipak ustao. Sledeći servis Novak je odmah napao i vratio vrlo vrlo slično kao prethodni, a Nadal je čudesno iz zgloba pokupio poluvolej sa osnovne linije i pogodio samu liniju, napravio je viner iz nemoguće situacije - Novak mu je aplaudirao (u takvom trenutku, ej!) - kakvi smo mi naivni sportsmeni...

Na sledećoj brejk lopti Novak je opet imao inicijativu i čist otvoren forhend i zicer - pogodio je sajlu.
na 3. brejk-lopti Nadal je odservirao as - jedini na meču!
Šansa je otišla u nepovrat, a kada je servirao za ostanak u setu, verovatno pod utiskom propuštanih šansi, Novak je napravio nekoliko neverovatnih grešaka, promašio zicere i kasnije se raspao u 4. setu (što generalno baš na liči na njega).
Trivija je da je u tom 3. setu Novak imao 17 vinera, a Nadal samo 6.

Od tada kada se igraju ovi najbitniji mečevi sam u fazonu - pobeda je najvažnija, pa tek onda sportski duh i ostalo.
NNN NNN 00:49 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

čuvenog pecanja
Za ovo pecanje Vilander je rekao da se "dešava jednom u hiljadu mečeva", 'de baš u tom i u takvom trenutku...
Inače kada se Novak upacao, Nadal je odmah skočio i tražio da mu se dodeli poen, što je sudio i učinio, jer po pravilima ne sme da se dodirne mreža u toku poena...
i tu dolazimo do zanimljive situacije,
samo par nedelja posle (da li na Kvinsu, ne znam čak ni ko je igrao, mislim Delpo i još neko), desila se ista situacija - i najbolji sudija u istoriji, Mohamed Lajani je poen dodelio igraču koji je smečovao!
Na primedbu protivnika, rekao je da je "poen već bio mrtav"!
I tu je 100% u pravu.
Dakle nije bila situacija da se Novak upacao dok se još igralo, tj. da je bilo ikakve šanse da Nadal vrati, jer u trenutku pecanja loptica je već letela u 10. red publike, tako da je (inače loši) sudija Paskal Maria mogao mirne duše da kaže da je poen već završen, ali nije.
bene_geserit bene_geserit 02:01 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

Nevezano, meni je žao, kad već posle sutrašnjeg finala imaju skoro mesec dana pauze, što nisu uglavili Vimbldon u poslednje 2 nedelje oktobra.
Valjda je engleska trava OK i u oktobru.
Ionako tradicionalno imaju kratku pauzu između sezone šljake i sezone trave (3 nedelje od slema do slema), istina nedelju dana je baš baš kratko, ali nema veze.
alselone alselone 07:31 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

Valjda je engleska trava OK i u oktobru.

Trava jeste, ali ako krene da padna kiša, kao monsun ima da prestane na proleće.

alselone alselone 07:35 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

i tu dolazimo do zanimljive situacije,


Slična zanimljiva situacija kao i sa napucavanjem sudije.

Da dodam samo da nije bilo ove pauze, Nole bi već postavio rekord po broju nedelja na prvom mestu. Takođe, verujem da bi uzeo verovatno 2 od 3 GS.

Nije on malo ni sreće imao, ali nema veze, ovako će biti slađe.
niccolo niccolo 10:28 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

A vidim da smo svi zdravo naloženi od ranog jutra, lepo, lepo...
alselone alselone 13:48 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa

alselone alselone 14:08 11.10.2020

Re: Pobednik Rolan Garosa



Možda najveći meč u istoriji tenisa, uzevši sve u obzir.

Što se mene tiče, spreman sam sve da uradim kako bismo pobedili. Gasim TV, isključujem internet, rušim 4G tornjeve.
NNN NNN 16:56 11.10.2020

NaDaLu nE oDGovArJU uSLovi

Sve vreme svi ovo ponavljaju kao papagaji,
a uslovi su da se IGRA NA ŠLJACI - DAKLE ODGOVARAJU MU!
Nadal je 4. u karijeri osvojio Rolan Garos bez izgubljenog seta!
Nadal se izjednačio sa Federerom sa 20 osvojenih Gren Slem titula!

par sat ranije i Hamilton se izjednačio sa Šumaherom sa 91 pobedom u Formuli 1,
još samo večeras LeBron da osvoji titulu i u kurac više...
NNN NNN 17:07 11.10.2020

Re: NaDaLu nE oDGovArJU uSLovi

Novak je ispustio neke prilike u prvom setu (40:15, 40:0 na svoj servis, 3 brejk lopte na Nadalov) i to je Nadalu dalo dodatno samopouzdanje, pa je onda stekao veliku prednost i još malo "opusto ruku", Nadal se inače fenomenalno brani, ali ovo danas je prva dva seta bilo nerealno, bukvalno na nemoguću loptu "samo postavi reket" i loptica padne u pola metra od linije... mali milion loptica mu je padao na liniju, Novak je imao bar desetak minimalnih autova... i sve to pravi dodatni pritisak, Novak je u nekim trenucim i previše rizikovao, skraćivao poene i nažalost i često grešio - u jednom trenutku pred kraj 2. seta odnos u neiznuđenim greškama je bio 29:3 na Novakovu štetu!
Bukvalno obojica igraju agresivno, a samo Novak greši
U 3. setu se situacija malo statistički iznivelisala, Nadal je malo počeo da greši (8 neiznuđenih, doduše i set je trajao duže, pa je i to relativno zanemarljivo); Novak je imao 5:4 (i u prethodnom gemu na Nadalov servis je imao inicijativu na većini poena), ponadao sam se da meč može da se produži još malo, ali Novak je nastavio da greši (na kraju iako je Novak imao više vinera 38:31, odnos neiznuđenih grešaka je bio katastrofalan i nedostoja Gren Slem finala 52:14).


NNN NNN 17:27 11.10.2020

Re: NaDaLu nE oDGovArJU uSLovi

Kad već nisam stigao da objavim planiran tekst za finale, bilo mi je glupo da mračim (jer sam inače nepopravljivi optimista - a optimizam je nedostatak informacija )
pre ovaj meč Nadal je imao 12/12 u finalima RG, 99:2 u pobedama, Nadal je celu pauzu proveo trenirajući isključivo na šljaci, preskočio je turnire na betonu, praktično se 6 meseci spremao samo za ovaj meč!
(možda je zbog toga velika šteta što Novak nije uspeo na početku meča da mu "uže u glavi" i ubaci crva sumnje, ali stvarno u mnogim poenima su milimetri odlučivali (po pravilu u Nadalovu korist)
Posebno sam imao utisak da sva (OPRAVDANA!) ložnja mnogo podseća na najavu finala AO kada je Novak isto ovaku ugazio Nadala!
U tom finalu MaC Vilander, koga ljudi ovde ne cene dovoljno, a sigurno zna mnogo više od svih nas zajedno, je rekao kada je Novak počeo d adere Nadala, da Rafa ima dve opcije da nastavi isto i da ga Novak razbije ili da pokuša ludački da rizikuje i eventualno nešto promeni, ali verovatniije da pukne još grđe
- e pa, Novak je ovde krenuo (sada možemo da kaćemo ipak bez preteranog razloga) sa tim rizikom, nekada je preterano skraćivao poene.
Svi ste verovatno primetili da Novak poslednjih godina ima tendenciju da skraćuje poene, ovo ima smisla iz više razloza, jedan od njih je da nije mlađi i da mora racionalnije da koristi energiju, a drugi je da šta god vi mislili, ipak se u muškim teniskim mečevima procentualno odigra najviše kratikih poena i da po pravilu pobeđuje onaj koji ih više iskoristi, tj. ko tu napravi značajniju razliku.
Verujem da veliki (i pozitivan!) uticaj ovde ima bivši član Novakovog tima "statističar" Grejg O Šenesi.
E sada ga je u toj kategoriji Nadal unakazio (u mnogome zahvaljujući i Novakovim greškama - često kukamo kao je Novak nekada previše pasivan, sada je nažalost bio previše agresivan i autodestruktivan na momente).
NNN NNN 17:39 11.10.2020

A sada prelazimo na lepe vesti:

Novak je dodatno povećao prednost nad Nadalom za 480 poena - sada ima 1890 poena više,
praktično* je obezbedio da po 6. (su)rekordni put završi godinu na 1. mestu ATP liste!!!


Ovde ima * jer Nadal ima teoretske šanse ako slučajno bude igrao one male turnire i osvajao ih (a neće), a Novak ne osvoji baš ništa (a verovatno hoće).

Druga lepa vest je da ATP odlučio juče da zamrzne bodove i od prva dva meseca ove godine pre pandemije, tako da Novak ne može da izgubi ništa!!
Što praktično** znači da će Novak najverovatnije preteći Federera na večitoj listi po ukupnom broju nedelja provedenih na 1. mestu!


**ako ne bude nekih suludih obrta, ponovnog prekidanja sezone i zamrzavanja, ili * + Nadal osvoji Đokovićev AO...
NNN NNN 19:00 11.10.2020

Re: A sada prelazimo na lepe vesti:

verovatno hoće
Upravo saznajem da je Novak u svoj kalendar ubacio u Beč, turnir kategorije 500 (počinje za dve nedelje), tu nije igrao prošle godine (nije igrao odavno, bar desetak godina) tako da može da osvoji dodatne poene i matematički obezbedi 1. mesto još pre početka Mastersa u Parizu!
(trebalo bi da mu je za to dovoljan plasman u polufinale)

Jedini problem je što Masters u Parizu počinje odmah posle.
Najbolje u vezi Mastersa u Parizu je što je Novak rekorder sa 5 titula,
a to je jedan od retkih velikih turnira koje Nadal nikada nije osvajao.
alselone alselone 19:24 11.10.2020

Re: A sada prelazimo na lepe vesti:

Žao mi kao da sam ja izgubio, ali Nadal je igrao zastrašujuće dobro. Surovo dobro.

Lopte su mu bile jako precizne i užasno jake. Nole je veoma agilan, ali brate kada on stoji na sredini terena i krene u pravcu lopte i jedva je stigne, to znači da je lopta bila tane.

Što se kozice tiče, možda je i ovo u pitanju.


alselone alselone 19:29 11.10.2020

Re: A sada prelazimo na lepe vesti:

+ Nadal osvoji Đokovićev AO...


Realno, ovo je jako teško. Nadal je već godinama u fazonu "opravite me do sezone šljake pa da igram par meseci i onda u komoru sa ledom do sledećeg proleća". Teško da će on održati tempo do AO.
NNN NNN 19:41 11.10.2020

Re: A sada prelazimo na lepe vesti:

Nadal je igrao zastrašujuće dobro. Surovo dobro.

Lopte su mu bile jako precizne i užasno jake. Nole je veoma agilan, ali brate kada on stoji na sredini terena i krene u pravcu lopte i jedva je stigne, to znači da je lopta bila tane.

Znači gledao si
vcucko vcucko 19:43 11.10.2020

Re: A sada prelazimo na lepe vesti:

alselone
+ Nadal osvoji Đokovićev AO...


Realno, ovo je jako teško. Nadal je već godinama u fazonu "opravite me do sezone šljake pa da igram par meseci i onda u komoru sa ledom do sledećeg proleća". Teško da će on održati tempo do AO.

Da bre, Nadal već nekoliko sezona leži u nekoj krionici do RG.
Ko Demolition Man.
A Novaka isto tako godinama prskaju, izbili su mu pogled ubice i busanje u prsa, ubacili mu u sistem da grli drveće i šalje srca na sve četir strane. Kao Staloneu kukičanje.
Dočim Rafi usađuju nindža veštine kombinovane sa rutiniranjem NATO arsenala ličnog naoružanja. Kao Vesliju Snajpsu.
Pa je normalno da ovako završi...
alselone alselone 19:44 11.10.2020

Re: A sada prelazimo na lepe vesti:

Znači gledao si


Na preskoke. Na 0:1 sam ugasio TV i vozio sina na rodjendan. Dok smo stigli tamo, kaže drug - evo 0:5. Pffff, reko kad pre. Tu smo malo gledali pa sam zapalio dalje.

Kasnije sam instalirao Eon na telefon i gledao u pauzama ali ništa nije vredelo. :)
g.radicevic g.radicevic 09:26 12.10.2020

Re: A sada prelazimo na lepe vesti:

Kasnije sam instalirao Eon na telefon i gledao u pauzama ali ništa nije vredelo. :)


mislim da bi ga Rafa demolirao i da je Novak bio fit
videlo se to nekako.... od starta RG (nisam imao živaca posle ''krompira'' da gledam dalje).

Zvezda mi malo popravila vikend demoliranjem španaca (jbg najvolem basket),
a oni buzdovani od fuZbalera začinili sinoć.



i ova kiša
ubi brt




niccolo niccolo 11:01 12.10.2020

Re: NaDaLu nE oDGovArJU uSLovi

još samo večeras LeBron da osvoji titulu i u kurac više...

4:2 u seriji
charlie__09 charlie__09 19:30 11.10.2020

M'da!

Ubi me Nolo!
No, idemo dalje!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana