Ulica Pelikana

Milutin Milošević RSS / 07.02.2009. u 13:04

060618Antwerp3_2.jpg 

Ako izadjete iz Glavne železničke stanice u Antverpenu i skrenete u ulicu koja sa leve strane ide pored pruge, naići ćete se u Ulici pelikana (Pelikaan straat). Tu ćete se sresti sa dve specifične zanimljivosti ovog grada. Najpre, ispod lukova koji drže prugu na desetak metara iznad ulice, smestio se niz juvelirskih radnji. Tako ćete, ako niste dovoljno pročitali o gradu koga sa pravom smatraju lepšim od Brisela (što uopšte nije teško), saznati da je Antverpen odavno svetski centar obrade i prodaje dijamanata. Sa druge strane, dok izbrojite do 10 sigurno ćete videti čoveka u crnom mantilu do ispod kolena sa šeširom. Da, Antverpen je jedno od retkih mesta u kojima još možete videti tradicionalnu zajednicu Hasidskih jevreja, koja održava način života na način na koji su živeli još u 17. i 18. veku u zemljama Istočne Evrope. 

Dolazeći u Antverpen na skautske sastanke, odsedao sam u skautskom hostelu koji je tik uz Ulicu Pelikana i ostajao iznenadjen i zainteresovan za intrigantne osobe u naizgled smešnjim odelima koje danonoćno tuda prolaze. 

Jevrejska zajednica u Antverpenu broji oko 22.000 stanovnika svih uzrasta. Kažu da je to poslednji izvorni štelt u Evropi. Uglavnom su koncentrisani u takozvanom Dijamantskom ili Jevrejskom kvartu (Jodenbuurt), tu oko Ulice Pelikana, Gradskog parka, Belgielaja i Šarlotelaja. 

Otkud i od kada Jevreji u Antverpenu? Tragovi prvih Jevrejskih zajednica dosežu do 13. veka. ali se broj Jevreja drastično uvećao tek krajem 19. veka, sa rastom Antverpena kao centra obrade i prodaje dijamanata. Tada su se mnogi Jevreji iz Istočne Evrope doselili, donoseći sa sobom specifično tradicionalno tumačenje vere. 

Hasidsko tumačenje judizma javilo se u 18. veku u Istočnoj Evropi, najviše u Poljskoj i Ukrajini. Razvili su ga harizmatični rabini, pod vodstvom legendarnog Baal-Šem-Tov-a, koji su sticali sve više pristalica u zatvorenim zajednicama koje su se trudile da očuvaju svoju specifičnost. 

Pre Drugog svetskog rata, u Antverpenu je bilo oko 55.000 Jevreja. Za razliku od onoga što se desilo širom Evrope, ovdašnja Jevrejska zajednica je bila zaštićena pogroma početkom rata. Međutim, sredinom aprila 1941. godine lokalne profašističke grupe počele su progon i maltretiranje Jevreja koje se nastavilo sredinom 1942. godine i septembra 1944. godine. Mnogi su se sklonili ili pobegli da izbegnu zlu sudbinu. Tako je oslobođenje grada dočekalo samo oko 800 Jevreja. Pre dve godine, gradonačelnik Antverpena javno se izvinio Jevrejima za sva zlodela koja su im učinile njihove komšije tokom Drugog svetskog rata. 

Kako su redovno bili izloženi progonima i proterivanju, Jevreji su obično organizovali svoje zajednice uz železničke stanice. Tu gde su stigli - tu su se i kućili. U najvećem broju slučajeva, sa godinama i napretkom, obično su kupovali kuće u mirnijim, bogatijim i izolovanijim delovima grada. U Antverpenu to nije slučaj. Ovde ih je uvek bilo puno te su se instiktivno držali jedni uz druge, da bi se lakše štitili, a i posao kojim se uglavnom bave je tu u Dijamantskom kvartu. Tu, odmah uz obalu reke Šelde, smestili su svoje kuće, radionice, prodavnice, sinagoge, ješivote (mesta za učenje - škole), restorane, knjižare, biblioteke ili društvene prostorije. 

Svaka lokalna Jevrejska zajednica ima svoje sinagoge i molitvena mesta - sveukupno oko trideset. U gradu su dva ritualna kupatila, odvojena za muškarce i žene. Deca pohađaju jednu od četiri Jevrejske škole. Procenat od 85% Jevrejske dece koja se školuju na ovakav poseban način jedan je od najvećih na svetu medju bilo kojim zajednicama u rasejanju. Jedna velika sinagoga i školska zgrada su neposredno uz skautski hostel kod železničke stanice, pa sam prilikom svakog boravka u Antverpenu susretao stotine Jevreja svih uzrasta kako ceo dan dolaze i odlaze iz našeg komšiluka. 

Najveći broj Jevreja u Antverpenu pripada grupama koje gaje tradicionalni pristup svojoj veri. Svi se apsolutno isto oblače, sem razlika u statusu. Odrasli imaju okruglu šubaru od nekog ridjeg nerca oblika duboke šerpe, neki svilenkasti crni kaftan ispod koga se ne vidi šta još nose (verovatnu neku haljinu), tanke, duboke čarapice (neki bele, neki crne) i crne cipelice. Žene su u skromnim crnim i belim haljinama, glava povezanih maramama. Sva deca imaju iste jakne, samo različite veličine. Devojčice nose bele bogato nabrane haljinice a dečaci crna odelca, sa malom crnom kapom, opet oblika šerpice. Kada se nadjete u blizini nekog od njihovih sastajališta, osetićete se kao da ste u Krakovu ili Lodju pre trista godina ili na snimanju nastavka "Bilo jednom u Americi". 

Kako većina Jevreja rade u svojim radionicama, organizovali su svoj život tako da mogu da poštuju svoja ubeđenja, posebno Sabat i druge verske praznike. 

I u mnogim drugim elementima života vreme kao da je stalo za njih. Zatvoreni su u čarobnom krugu svojih relikvija iz koga ne žele da izadju. U šali kažu da se danas Flamanci i Valonci ne osećaju više Belgijancima, tako da su oni jedina izvorna Belgijska zajednica u zemlji. 

Posao kojim se bavi većina Jevreja u Antverpenu je obrada dijamanata. Lepo i unosno. Tokom vekova, ovo je bio posao koji se prenosio sa oca na sina ili držao izmedju braće u malim porodičnim radionicama. Sva vrednost takve radionice je bila u znanju i tradiciji i nešto malo opreme za rad. I danas možete videti prodavce dijamanata sa velikim koferima koji su lancem vezani za telo ili ući u neku od prodavnica u kojima ćete videti ove ljude u svojim prepoznatljivim odelima, ali većina ih je sada iza scene i rade velike poslove. Svaki od poslova, od kupovine prigodnog prstena do velike narudžbine završava se tradicionalnim Mazel u brača (srećno i blagosloveno). Čak i ako prodavac nije Jevrejin ovo je znak obavljeno posla sa dijamantima. 

Uopšte, jezik obrade i trgovine dijamantima je jidiš. Stoga je Antverpen jedno od retkih mesta na svetu sa govornim jidišom. Većina ovdašnjih Jevreja se vrlo retko meša sa ljudima druge kulture, čak i sa komšijama. Većina ne govori flamanski, a ako ga i koriste onda je to vrlo čudna varijanta sa jakim akcentom i malim fondom reči. Deca u školama uče jezik domaćeg stanovništva, ali kako između sebe isključivo govore na jidišu, znanje flamanskog slabi do neprepoznavanja (kao što je slučaj sa svakim jezikom koji se ne koristi). 

Tako slikoviti, Jevreji su izloženi posebnoj pažnji lokalnog stanovništva i turista. Mnogi bi da ih slikaju na šta oni blago ali istrajno odgovaraju molbama da to ne činite. Stoga i nemam baš neke fotografije, a tako bih voleo da obavim jednu dobro snimanje među njima. Sa druge strane, povremeno su izloženi napadima desničarski organizacija. To su ipak samo izolovani slučajevi. To je rezultat veoma dobre saradnje, razumevanja i podrške lokalne zajednice. Zapazio sam da je prisustvo u kvartu, a pogotovo oko sinagoga i škola, sasvim dovoljno da odvrati one koji bi ih ugrožavali. 

Jevrejska zajednica u Antverpenu odskora veoma čini značajne korake na samoorganizovanju. Jedna od novih volonterskih organizacija pruža zdravstvenu i socijalnu pomoć. Njihov glavni posao je poseta starima i bolesnima i uspostavljanje i održavanje posebnih soba u bolnicama. Kako Jevreji ne sede u kafićima, ne gledaju televiziju i ne druže se sa drugima, ove prostorije im nude priliku da se opuste, mole, čitaju i nađu svoju specifičnu hranu u njima. 

Neke stvari se ipak menjaju. Današnji Jevreji, pogotovo oni koji su u punom poslu, čavrljaju na jidišu, hibru, engleskom, flamanskom ili francuskom ili dogovaraju koristeći mobilne telefone i neretko zamenjuju bicikle automibilima, ali samo ako baš treba da odu negde izvan svog kvarta. 

Unutar Jevrejske zajednice, koplja se najviše lome oko obrazovanja. Dok su tradicionalisti i dalje čvrsto pri stavovima da u obrazovanju dece ne treba ništa menjati (a u njihovim školama skoro isključivo se uči o pravu i istoriji Jevreja), oni koji zagovaraju (neznatno) otvaranje, uglavnom ljudi koje vode potrebe što uspešnije poslovanja, smatraju da treba preuzeti neke elemente laičkog obrazovanja kako bi mladima omogućili da budu uspešniji i konkurentniji. 

Gde je najbolje videti život i iskusiti kulturu Jevreja u Antverpenu? Pa, u njihovim restoranima. Najpoznatiji je Hofi (Hoffy’s; Lange Kievitstraat 52, www.resto.be/hoffy), u kome se pored restoranske ishrane organizuju i proslave. Hrana koju ćete ovde naći je aškenaziska (Istočnoevropska). U Lamalu (Lamalo, Appelmansstraat 21, www.lamalo.com - na hibru "Što da ne", mislim A što ne bi moglo), služe i Sefardsku hranu (Zapadnoevropska) sa dosta mediteranskog i marokanskog uticaja, pa ovde možete naći i dobro meze. Najpoznatija pekara je Klajnblat (Kleinblatt, Provinciestraat 206, www.kleinblatt.be).

 

Uskoro nastavak: Antverpen, grad dijamanata.

Atačmenti



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:21 07.02.2009

Svođa mi

priča. Baš. Toliko toga nisam znala.
Fala gazda Milutine
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:47 07.02.2009

Re: Svođa mi

Drago mi je
nsarski nsarski 13:23 07.02.2009

Slicno je i u Njujorku

na 46. ulici:
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:49 07.02.2009

Re: Slicno je i u Njujorku

Da, da. No, o poslu sa dijamantima u drugom nastavku


cassiopeia cassiopeia 13:25 07.02.2009

Antverpen


Vratila me tvoja priča u prošlost jer sam davno bila u Antverpenu i prvo obišla ovu ulicu jer je najbliža glavnoj stanici.
Toliko sam zagledala njihovu odeću da mi je bilo neprijatno od same sebe. Energija tog kvarta je nestvarna, kao da nisi u ovom vremenu.
Na žalost kratak je bio boravak i uspela sam da prošetam gradom, što uvek prvo činim, da osetim grad i ljude. Jedino što nisam želela da propustim je obilazak Rembrantove kuće koja je muzej i ima divnu baštu. O postavci da i ne govorim.





Nastavak čekam:)

edit: ovo je Rembrantova kuća u Amsterdamu. Davno bilo pa se pobrkalo:( Rubens je u Antverpenu.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:50 07.02.2009

Re: Antverpen

Imam ja i jedan raniji blog o Amsterdamu, na drugom mestu. Daću link na kraju drugog nastavka (da pratim neku dinamiku)


cassiopeia cassiopeia 14:00 07.02.2009

Re: Antverpen

Milutin Milošević
Imam ja i jedan raniji blog o Amsterdamu, na drugom mestu. Daću link na kraju drugog nastavka (da pratim neku dinamiku)





Vidi se da sam davno bila:( Rubensova kuća je u Antverpenu a Rembrantova u Amsterdamu.

Videla i jednu i drugu.
Izvini na zabuni.

Na ovaj muzej sam mislila.

Milutin Milošević Milutin Milošević 14:25 07.02.2009

Re: Antverpen

cassiopeia
Rubensova kuća je u Antverpenu a Rembrantova u Amsterdamu.

Ma, ja sam idiJot. Tokom rada na tekstu, nekoliko puta sam umesto Antverpen napisao Amsterdam.
Eto, takodje obidjoh oba grada u poslednja 3 meseca pa brkam
cassiopeia cassiopeia 14:38 07.02.2009

Re: Antverpen

Milutin Milošević

Ma, ja sam idiJot.


Milutine ovo nije tačna rečenica. Ja sam osoba A. Ja sam idiJot


Eto, takodje obidjoh oba grada u poslednja 3 meseca pa brkam


Važno je da se putuje:)

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:34 07.02.2009

Re: Antverpen

Ja sam osoba A. Ja sam idiJot

Hajde da se ne svadjamo - oboje smo
Kazezoze Kazezoze 16:08 07.02.2009

Re: Antverpen

Milutin Milošević
Ja sam osoba A. Ja sam idiJot

Hajde da se ne svadjamo - oboje smo

e bash volim kad se ujednache stavovi
nego, dobar ti ovaj post gazda milutine... antverpen je dosta slichan amsterdamu po strukturi ljudi koji u njemu zhivi, a dijamantske delatnosti su im takodje slichne. u amsterdamu su zadnjih 5 (chini mi se) gradonachelnika bili jevreji, a poznat je i po tome (kao i antverpen) da je u IIWW isporuchio najvishe jevreja u konc logore.
jedan kolega - amsterdamski jevrej mi je pokazao kucu u chijem podrumu su se krili jevreji da bi izbegli deportaciju, a vlasnici te kuce su bili nemci koji su rodjeni u amsterdamu. neobichan splet ljudi i dogadjanja.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:16 07.02.2009

Re: Antverpen

Kaze,

Sećamo se svi Ane Frank.

Antverpen je preuzeo (povatio) primat dijamanata od Amsterdama krajem 19. veka. Do tada, bolji primerci su obavezno obradjivani u bogatijem Amsterdamu, a oni manjeg kvaliteta u Antverpenu. Stoga je u ovom drugom bolja obrada, jer su morali biti majstori da od raspoloživog naprave nešto dobro
Kazezoze Kazezoze 16:27 07.02.2009

Re: Antverpen

Kaze,

Sećamo se svi Ane Frank.

nisam mislio na kucu ane frank, nego na jednu drugu, na oostu. ta kuca nije ni muzej nego je obichna kuca u kojem i danas ljudi stanuju. zbog toga je i interesantna. ti ljudi su sve do jednog uspeli da izbegnu deportaciju.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:37 07.02.2009

Re: Antverpen

nisam mislio na kucu ane frank

Nisam ni ja. Mislio sam na jevreje u Amsterdamu i progon, generalno
cassiopeia cassiopeia 21:15 07.02.2009

Re: Antverpen

Milutin Milošević
Ja sam osoba A. Ja sam idiJot

Hajde da se ne svadjamo - oboje smo


Prihvaćeno

A nismo se ni svadžali
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:34 08.02.2009

Re: Antverpen

Tokom rada na tekstu, nekoliko puta sam umesto Antverpen napisao Amsterdam.

сећаш се рецепта? најбоље је појести нешто масно, попити доста воде, па тек онда писати.
Milutin Milošević Milutin Milošević 08:14 08.02.2009

Re: Antverpen

сећаш се рецепта? најбоље је појести нешто масно, попити доста воде, па тек онда писати.

Xe, Xe, ovo sam pisao pri zdravoj pameti. Već tri nedelje sam na čišćenju (čak i dok sam pisao onaj blog o maHmurHlukHu)
niccolo niccolo 09:22 08.02.2009

Re: Antverpen

Tokom rada na tekstu, nekoliko puta sam umesto Antverpen napisao Amsterdam.

A i ovde isto
Milutin Milošević Milutin Milošević 09:54 08.02.2009

Re: Antverpen

Tokom rada na tekstu, nekoliko puta sam umesto Antverpen napisao Amsterdam.

A i ovde isto

Da, da, hvala na pozornosti. Ispravljeno.
tyson tyson 17:05 08.02.2009

Re: Antverpen

niccolo
Tokom rada na tekstu, nekoliko puta sam umesto Antverpen napisao Amsterdam.
A i ovde isto

A i ovde isto:

Milutin Milošević
Gde je najbolje videti život i iskusiti kulturu Jevreja u Amsterdamu? Pa, u njihovim restoranima.



vladimir petrovic vladimir petrovic 13:25 07.02.2009

Antverpen/Anvers

Uvek je lepo citati tvoje opservacije iz raznih krajeva sveta.
Slazem se da je Antverpen umnogome zivopisan (pictoresque), ali mi je nekako krivo kada unizavas Brisel da bi hvalio Antverpen, ili Anvers kako to Valonci kazu...

Milutin M.
Tako ćete, ako niste dovoljno pročitali o gradu koga sa pravom smatraju lepšim od Brisela (što uopšte nije teško), saznati da je Antverpen odavno svetski centar obrade i prodaje dijamanata


Meni je i Brisel lep, jedino je, kazu, zivot uvece mnogo monoton pa nema bas dobrih mesta gde da se izlazi, te da stranci koji zive u Briselu rado "skacu" do Antverpena, koji je mnogo 'sareniji' (luka je, uostalom).

Ja sam, kao student. bio posetio Brisel i tamo se video sa mojim prijateljem Belgijancem (Valoncem), koji mi je bio domacin. On me je potom vodio, naravno, da vidimo Antverpen. Bilo je lepo, i vise od toga, ali taj jadnicak Belgijanac je sve vreme, dok smo bili u Antverpenu, govorio sa lokalcima na - engleskom jeziku. Plasio se da ako govori svojim maternjim jezikom (francuskim) nece se bas mnogo dopadati zadrtim Flamacima, znas vec kako je to kod njih....

Ja volim Antverpen i radi starih flamanskih slikara, ha, ha, ha...
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:53 07.02.2009

Re: Antverpen/Anvers

Moja putovanja u Belgiju su uglavnom išla ka Briselu, sve do pre neke 4 godine kada smo počeli da više koristimo taj skautski hostel pa sam češće u Antverpenu i kada sam počeo da posećujem prijatelja u Luvenu. Brisel je zanimljiv, ali je mnogo haotičniji, zbrkaniji i prljaviji. Barem sam ga ja tako doživeo.

Kažu da je Gent najlepši. Videću to sredinom maja
niccolo niccolo 13:54 07.02.2009

Re: Antverpen/Anvers

Milutin Milosevic
...lepšim od Brisela (što uopšte nije teško)...

vladimir petrovic
Meni je i Brisel lep

I meni isto. Obično se Brisel navodi kao administrativni centar EU, birokratija, ovo ono, međutim meni u njemu ima svašta lepo da se vidi - Grand Place, pa odličan parkić Petit Sablon i veliki Parc de Bruxelles (a i Parc de CInquantenaire je ok)...oko Grand Sablon imaš dosta finih restorančića, pa kad je lepo vreme oni izbace stolove napolje i onda lepo sediš i uživaš u suncu...
Ipak, u Briselu su mi se najviše svideli Mini Europe kod Atomiuma, Musee des Instruments de Musique i, naravno, bez premca Institut royal des Sciences naturelles de Belgique sa svojom kolekcijom dinosaurusa.

U svakom slučaju, Milutine, odličan tekst
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:30 07.02.2009

Re: Antverpen/Anvers

Pisao sam malo o Briselu. Za sada o Baru sa hiljadu piva
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:13 07.02.2009

Re: Antverpen/Anvers

Milutin M.
Kažu da je Gent najlepši. Videću to sredinom maja


I ja sam čuo da je Gent izvanredan dragulj, ali neki kažu da je Briž (Bruges, Brugge) još lepši.
U svakom slučaju, prilikom predstojeće posete otvori četvoro oči, snimaj sve, i javi nam se posle. Uživaćemo.
niccolo niccolo 15:58 07.02.2009

Re: Antverpen/Anvers

Baru sa hiljadu piva

Pročitao sad. Zaista, imaju gomilu vrsta piva, kad sam bio u Briselu svaki dan sam pio drugo (tj. prilikom svakog pijenja sam pio drugo). Nažalost, brzo sam zaboravio kako se koje od tih piva zove (sećam se da mi se jedno svetlo nije svidelo, dok mi se jedno crno baš svidelo, ali nijedan naziv nisam zapamtio).
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:12 07.02.2009

Re: Antverpen/Anvers

Zaista, imaju gomilu vrsta piva

Zanimljivo je da svako pivo služe u originalnoj čaši, pa stoga svako kafanče mora da ima čaše za svako pivo koje toče. Vrlo zahtevno je Hoegarden, koje se služi u ohladjenim čašama, pa ova fabrika snabdeva kafane malim zamrzovačima koji služe isključivo za hladjenje čaša
miljanah miljanah 13:49 08.02.2009

Re: Antverpen/Anvers

Milutin Milošević


Kažu da je Gent najlepši. Videću to sredinom maja


Jeste!
Ja sam videla Antverpen posle Genta, pa me je Antverpen malo razocarao.

Mnogi hvale Bruz (Brugge), ali meni je bio suvise turisticki.

Gent rules!!
sentinel26 sentinel26 13:28 07.02.2009

Simpatije

žena ćeš da navučeš Milutine.
Jednom sam tamo bio sa suprugom i jedva sam živu glavu ( i novčanik ) izvukao.
Sada tamo idem samo sam i to incognito.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:55 07.02.2009

Re: Simpatije

Mojoj Fati još nisam pričao o industriji dijamanata, da se ne bih proveo kao ti
constrictoria92 constrictoria92 19:22 07.02.2009

Re: Simpatije

Mojoj Fati još nisam pričao o industriji dijamanata, da se ne bih proveo kao ti

Sad više ne moraš ništa ni da kažeš - pročitaće blog.
Budimac Budimac 13:35 07.02.2009

Preporuka

ko vrata. Čekam nastavak.
Milutin Milošević Milutin Milošević 13:56 07.02.2009

Re: Preporuka

Hvala, Budimac.

Na ovom blogu sam se naučio da se ne može sve reći u jednom tekstu i da treba rasporediti materijal na dovoljno zanimljivih i čitljivih delova.
berlinac berlinac 13:37 07.02.2009

Slicnosti

Ovde si rekao da u SVOM obrazovnom sistemu uce samo O JEVREJIMA?

Ne vidim ni jedan jedini razlog zasto ovo ne bih IZJEDNACIO sa [url=http://www.muslumangoogle.com][/url]. Moze li mi neko objasniti u cemu je razlika, osim par naziva i detalja oko jako slicne dogme?

Zivim u Nemackoj i vidim koliko problema pravi ne-integracija u domace drustvo od strane Turaka. Licno, ne vidim ni jedan jedini razlog da ljudi koji su ODLUCILI da zive, u ovom slucaju u Nemackoj, ODBIJAJU da uce jezik i obicaje DOMACINA. Niko im nije trazio da promene veru, ali samo da prihvate domace obicaje i jezik, kada je medjusobna komunikacija u pitanju.

Zanimljivo, nisu izabrali ni jedan drugi posao koji zahteva vishe fizickog rada i manje prihode, do trgovine dijamantima, ha? Ma bas su naivni kao francuske sobarice! A za to vreme negde u Africi crnci umiru ili su i dalje robovski eksploatisani, dok kopaju i traze dijamante za njih. Pricaju o holokaustu i Varsavskom getou, a zidaju sami zid oko Palestinaca (ovom prilikom se u potpunosti ogradjujem od delatnosti radikalnog HAMASA, koje smatram najmanje podjednakim krivcima za dogadjanja u regionu!).

Prosto ne mogu da verujem da se i u 21. veku neko toliko okrece religiji i dogmi (na obe strane, i jevrejskoj i muslimanskoj!). No, vera je oduvek bila savrsheno sredstvo za zatupljavanje i manipulaciju masama, kako hriscanima, tako i jevrejima i muslimanima. Zvanicno prodajes veru, a ispod svega leze pare, moc i poneki dijamant!
011-495 011-495 13:54 07.02.2009

Re: Slicnosti


Dijamanti su na neki nacin danak njihovoj istoriji. Prvo kao prvi davaoci kredita a posle kao nacija koja je najvise morala da bezi (zbog svojih poslova sa kreditiranjem) iz raznih zemalja. Mnogo je lakse pobeci sa kofercetom dijamanata nego da se nose pare koje mozda ne vrede u drugoj zemlji, pa druga kabasta imovina i sl.
edi-va edi-va 13:55 07.02.2009

Re: Slicnosti

Zivim u Nemackoj i vidim koliko problema pravi ne-integracija u domace drustvo od strane Turaka. Licno, ne vidim ni jedan jedini razlog da ljudi koji su ODLUCILI da zive, u ovom slucaju u Nemackoj, ODBIJAJU da uce jezik i obicaje DOMACINA


Zivim i ja, ali smatram da je tu zakazala nemachka integraciona politika - sto su u medjuvremenu i sami uvideli.

Nego kakve to ima veze sa ovim izuzetno lepo napisanim tekstom o Antverpenu?

Nikakve.

Milutine i ja chekam nastavak
filvas filvas 18:07 07.02.2009

Re: Slicnosti

Zanimljivo, nisu izabrali ni jedan drugi posao koji zahteva vishe fizickog rada i manje prihode, do trgovine dijamantima, ha? Ma bas su naivni kao francuske sobarice! A za to vreme negde u Africi crnci umiru ili su i dalje robovski eksploatisani, dok kopaju i traze dijamante za njih. Pricaju o holokaustu i Varsavskom getou, a zidaju sami zid oko Palestinaca (ovom prilikom se u potpunosti ogradjujem od delatnosti radikalnog HAMASA, koje smatram najmanje podjednakim krivcima za dogadjanja u regionu!).


Ovo je nepotrebno uopštavanje sa prizvukom antisemitizma. Za krvave dijamante ne mogu da se okrive svi Jevreji samo zato što verovatno ima nekih Jevreja koji ih kupuju. Oni koji upravljaju rudnicima i donose dijamante u Evropu su pravi krivci, a Jevreji medju njima nisu u većini. Svako ko kupuje dijamante ima načina da se obavesti o poreklu dijamanata.

Jevreji nisu sami izabrali ove poslove, nego su im praktično svi ostali bili zabranjeni. U Antverpenu je dodušte postojala tradicija tolerancije prema Jevrejima, ali njihova sloboda se nije mogla porediti sa hrišćanskom. Osim toga, čak i u najvulgarnijim marksističkim tumačenjima, obrada dijamanata nije intelektualni, nego manualni rad, koji su generacije platile slabim vidom. Ako misliš da je to lak posao, probaj i sam.

Svaka grupa ljudi ima pravo da izabere način života koji im odgovara, dokle god ne ugrožava druge i ne primenjuje nasilje, bilo prema svojim članovima ili prema okolini. Ne vidim kome mogu da smetaju muslimani i Jevreji koji žive za sebe ako nikoga ne ugrožavaju.
dunjica dunjica 19:33 07.02.2009

Re: Slicnosti

nacija koja je najvise morala da bezi (zbog svojih poslova sa kreditiranjem) iz raznih zemalja


bježali zbog poslova s kreditiranjem? molim te, razmisli, da li si bas to htio reci?
toma miletic toma miletic 19:36 07.02.2009

Re: Slicnosti

ukoliko se po stepenu integrisanosti uporede nemacki turci sa recimo francuskim arapima shvatili bi da su turci u nemackoj i vise nego integrisani, ali se mora imati u vidu i jos dosta toga pre nego sto se krene sa kritikom....struktura tog turskog stanovnistva koje se doseljavalo u nemacku je imala presudan uticaj na integraciju te zajednice. najvise je doslo onih najsiromasnijih i ujedno i najlosije obrazovanih a osobina takvih zajednica je da se drze zajedno i da se malo mesaju sa drugima. i to ne vazi samo za turke, vec za sve zajednice koje su naseljavale zapadnu evropu. italijani, spanci, srbi, siptari i drugi se dosta drze jedni drugih.

a to zasto su se jevreji odlucili za dijamante je, nadam se, retoricko pitanje. zasto se arapi bave trgovinom koze, kolumbijci kokom, holandjani cvecem....postoje tradicije kod naroda, i smatram potpuno suvisnim postavljati pitanje "a sto ste bas to odabrali, a ne nesto drugo..."

vera....sve sto si naveo je po mom sudu tacno, ali necemo kritikovati druge dok ne sredimo svoje dvoriste, zar ne?
topcat topcat 19:48 07.02.2009

Re: Slicnosti

Mnogo je lakse pobeci sa kofercetom dijamanata nego da se nose pare koje mozda ne vrede u drugoj zemlji, pa druga kabasta imovina i sl.

Nasi su ljudi bjezali goloruki i gologuzi, a vidim Jevreji s dijamantima.
Pametno - dijamanti i zlato vrijede uvijek i svugdje (samo ih treba imati). Za nas obicne smrtnike postoje banke, krediti i financijska kriza.

U NY ima puno ortodoksnih Jevreja. Zive kao ghetto, ne postuju drzavne praznike i ne rukuju se sa nama "poganima". Sjajno su organizirani, odlicno vode biznis, a od kuhinje su pod svoje uspjeli prodati proizvode iz gotovo svih dijelova svijeta. Obozavam njihove pekare!

2 gazda:
fenomenalne fotke!

vishnja92 vishnja92 20:46 07.02.2009

Re: Slicnosti

nikada necu uspeti da razumem zasto se uvek, kada postoji problem integracije, poteze pitanje necije krivice.
da prosirim - takodje necu razumeti zasto se uvek, kada je bilo kakav neuspeh u pitanju, poteze pitanje krivice.
da jos prosirim - umrecu u neznanju zasto smo kao vrsta skloni da zivimo u sistemu krivice.

(vec vidim Kaza - "budisti to ne rade, ni Vedanta, ni...slazem se. nasa kultura to radi)
berlinac berlinac 20:48 07.02.2009

Re: Slicnosti

Hm, zar se nisu i Liehmann Brothers i slicna bratija bavili kreditiranjem (zelenashenjem, lihvarstvom, profiterstvom...)?

I ako su sve radili posteno i korektno za obe strane, sto su morali uvek da beze?

Ne zameri na ovakvim komentarima samo pomalo razmishljam o tome sta je ovde napisano.
berlinac berlinac 20:54 07.02.2009

Re: Slicnosti

tu se u potpunosti slazem. mislim da je jedino resenje za balkansko bure baruta mnogo bolje obrazovanje, na zalost, rezultati takvog pristupa su ocigledni tek nakon 20ak godina, sto je mnogo duzi period od jednog mandata nashih balkanskih politicara, ako me razumes sta hocu da kazem
berlinac berlinac 21:04 07.02.2009

Re: Slicnosti

dakle kolumbijce treba ostaviti na miru da se bave kokom,ha? moze, ako je ostavljaju samo za svoje dvoriste! dokle god je prodaju mojoj i tvojoj deci, mislim da je to i nas interes
aquariusoptimist aquariusoptimist 21:05 07.02.2009

Re: Slicnosti

topcat
Mnogo je lakse pobeci sa kofercetom dijamanata nego da se nose pare koje mozda ne vrede u drugoj zemlji, pa druga kabasta imovina i sl. Nasi su ljudi bjezali goloruki i gologuzi, a vidim Jevreji s dijamantima. Pametno - dijamanti i zlato vrijede uvijek i svugdje (samo ih treba imati). Za nas obicne smrtnike postoje banke, krediti i financijska kriza. U NY ima puno ortodoksnih Jevreja. Zive kao ghetto, ne postuju drzavne praznike i ne rukuju se sa nama "poganima". Sjajno su organizirani, odlicno vode biznis, a od kuhinje su pod svoje uspjeli prodati proizvode iz gotovo svih dijelova svijeta. Obozavam njihove pekare! 2 gazda:fenomenalne fotke!


Evo , da te utesim, nije nicija gorela do zore:

http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/the-madoff-files-bernies-billions-1518939.html
011-495 011-495 21:39 10.02.2009

Re: Slicnosti

topcat
Mnogo je lakse pobeci sa kofercetom dijamanata nego da se nose pare koje mozda ne vrede u drugoj zemlji, pa druga kabasta imovina i sl. Nasi su ljudi bjezali goloruki i gologuzi, a vidim Jevreji s dijamantima. Pametno - dijamanti i zlato vrijede uvijek i svugdje (samo ih treba imati). Za nas obicne smrtnike postoje banke, krediti i financijska kriza. U NY ima puno ortodoksnih Jevreja. Zive kao ghetto, ne postuju drzavne praznike i ne rukuju se sa nama "poganima". Sjajno su organizirani, odlicno vode biznis, a od kuhinje su pod svoje uspjeli prodati proizvode iz gotovo svih dijelova svijeta. Obozavam njihove pekare! 2 gazda:fenomenalne fotke!


Nekoliko miliona je ostalo i bez glave i bez ruku. Uostalom i svi nasi nisu bas pobegli goloruki i gologuzi. Trebalo je samo se prosetati Limasolom 1993-1997 pa videti da i kod nas ima % sa dijamantima.
thefreak thefreak 14:27 07.02.2009

II becki bicirk

Odlican tekst, preporuka.Inace zivim u Becu, u cuvenom drugom beckom bicirku, poznatijem pre svega po jevrejima.Cesto ih mozete videti grupno, obucene u mantile sa obaveznim sesirom na glavi.Zanimljiv dogadjaj mi je ispricao jedan prijatelj Hrvat.Naime, pre nekoliko godina u zgradi u kojoj zivi taj moj prijatelj i cija je vlasnica bila Austrijanka, pojavio se jevrejin, klasicno jevrejski obucen, sa nekoliko uniformisanih policajaca i par tipova u odelima i sa kravatama.Stigose do nekog zida u zgradi i tu se zaustavise.Jevrejin izvadi nekakvu spaklu i poce da struze po zidu.Posle nekoliko minuta struganja zida, na tom mestu se pojavio deo slike.Onda su tipovi u odelima pozvali dvojicu molera koji su ostrugali zid i na citavom zidu se sada jasno videla slika starog drugog beckog bicirka puna jevreja.To je u stvari bio dokaz da je zgrada pripadala doticnom jevrejinu.Dakle, tipu su nacisti oduzeli zgradu i predali je nekoj(verovatno nacisticki podobnoj)familiji koja je do dana dok se ovaj dogadjaj nije desio bila vlasnik zgrade.Naravno, jevrejin je ponovo postao vlasnik zgrade.Inace, opste je poznato da je 70 % imovine koju je posedovao pokojni Austrijski desnicarski politicar Jörg Haider, pripadala pre drugog svetskog rata jevrejima.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:39 07.02.2009

Re: II becki bicirk

ponovo postao vlasnik zgrade

On je barem povratio svoje. A koliko je zlata bez vlasnika u Švajvcarskim bankama...

PS Pozdrav iz Salzburga.
thefreak thefreak 15:09 08.02.2009

Re: II becki bicirk

Milutin Milošević
ponovo postao vlasnik zgrade

On je barem povratio svoje. A koliko je zlata bez vlasnika u Švajvcarskim bankama...

PS Pozdrav iz Salzburga.


edit:
Na zalost, hteli mi to ili ne, svet tako funkcionise, ili ces jesti ili ces biti pojeden.

PS Wow, Salzburg, ludilo grad, bio sam preprosle godine!
pape92 pape92 14:43 07.02.2009

Pomalo...

...se neprijatno osećam, kao da postujem neki ulov na nekom blogu o ribolovu (u principu nije u redu...). No moj doprinos uz preporuku ovom blogu je ova fotografija koju sam napravio pre 4-5 godina. Kao što je pomenuto, i poznato, Njujork je mesto gde se Jevreji osećaju kao kod kuće. Osim novca, Americi su doprineli i kad je u pitanju npr humor (Lenny Bruce, Woody Allen, Larry David, ...), mada ne baš ovakvi kao na slici.
Budimac Budimac 14:50 07.02.2009

Re: Pomalo...

(Lenny Bruce, Woody Allen, Larry David, ...),

Jon Stewart...
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:19 07.02.2009

Re: Pomalo...

(Lenny Bruce, Woody Allen, Larry David, ...),
Jon Stewart...

Ja bih dodao: Art Buchwald... a ima ih jos.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:37 07.02.2009

Re: Pomalo...

Pomalo ... se neprijatno osećam,

I meni je bilo prilično neprijatno da ih snimam ali... sve za umetnost


pape92 pape92 01:26 08.02.2009

Re: Pomalo...

Ovaj te provalio i nije mu baš drago ali i ja kažem, sve za sliku. Sjajna je.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:47 07.02.2009

Lama Lo

U Lamalu

u lamalo-u je pravilnije.

doslovni prevod je purgerski: "kaj ne"

a literarni kao što si ti rekao, bosanski: "a što ne bi moglo"...


dijamanti su super. mislim, sve te priče o afrikancima koji pate dok ih belci tlače padaju u vodu pred savršenstvom oblika dijamanta. ali skupi su kao đavo. cena jednog prosečnog dijamantskog prstena je negde oko dve-tri hiljade eura. zabava bogatih, svakako, nemamo mi proleteri šta previše da tražimo u takvoj sviti...

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:27 07.02.2009

Re: Lama Lo

U Lamalu

u lamalo-u je pravilnije.
doslovni prevod je purgerski: "kaj ne"
a literarni kao što si ti rekao, bosanski: "a što ne bi moglo"..

Srdjane,

Hvala za ispravke - očekivao sam ih
dunjica dunjica 19:39 07.02.2009

Re: Lama Lo

cena jednog prosečnog dijamantskog prstena je negde oko dve-tri hiljade eura. zabava bogatih, svakako, nemamo mi proleteri šta previše da tražimo u takvoj sviti...


probaj sa Swarovski nakitom, jeftinije za nekih 20%




A domaćinu čestitke za tekst! Kako ono ide: svakoga dana u svakom pogledu...

Edit: doduše, primjećujem da je ovo lakmus-tekst - neodoljivo privlači antisemitske komentare.
berlinac berlinac 21:10 07.02.2009

Re: Lama Lo

ne bih zeleo sebe da svrstavam u blok anti-semista, jer po default-u ne mrzim nikoga. jedino sto ne zelim i sto mi zdrav razum ne dozvoljava jeste prodaja price o jadnim njima, holokaustu, gheto-u i slicnom, dok "su bili primorani" da se bave draguljima i beze zbog kreditnih poslova, ujedno u potpunosti kopiraju Gheto, samo se sada to zove Gaza, a diplomatija im se zasniva na shkljocanju oruzja i americkoj blokadi rada UN.

Sto se teksta tice kao njega samog, nemam zamerku!
toma miletic toma miletic 19:13 07.02.2009

kad smo anversa..

sa svim postovanjem prema odlicnom textu, jos bih bio slobodan da dodam.....

antwerpen ili anvers (francuski ili flamanski) jeste jedan od najlepsih i bas zahvaljujci jevrejskoj zajednici i jedan od najzanimljivijih gradova zapadne evrope.

podsetio bih samo na scene s pocetka filma "dve cadjave dvocevke" koji se odigrava upravo u jevrejskoj cetvrti.

i pitao bih autora, da li mu je zanimljiv spoj dva sveta koji se sudaraju upravo u anversu....s jedne strane konzervativni jevreji ( jednoj cetvrti) i svet prostitutki s druge....ulice crvenih fenjera su preplicu sa ulicama u kojima se nalaze prodavnice dijamanata?
Sepulturero Sepulturero 10:14 08.02.2009

Фламански?

Милутине, овај језик не постоји. Језик којим говоре Фламанци се зове низоземски (nederlands) тј. исти онај којим говоре Низоземци(Срби кажу холандски и Холанђани али мислим да су хрватске речи више одговарају оригиналу).

Осим тога, нема говора да "десничарске организације повремено нападају Јевреје). Јевреји су на Западу заштићени више него ико. Дозвољена је једино (умерена) критика израелске политике а и то не траје дуго јер се одмах јаве све могуће јеврејске организације које ту критику изједначавају са антисемитизмом.

И на крају, индустију дијаманатау Антверпену су стварно све доскора држали углавном Јевреји али примат сада полако преузимају Индуси.
Milutin Milošević Milutin Milošević 10:33 08.02.2009

Re: Фламански?

Милутине, овај језик не постоји. Језик којим говоре Фламанци се зове низоземски (nederlands) тј. исти онај којим говоре Низоземци(Срби кажу холандски и Холанђани али мислим да су хрватске речи више одговарају оригиналу).

Moj prijatelj iz flamanskog dela Belgije kažeda govori "Dutch". Dakle: ne holandski/nizozemski. U pojedinim materijalima nazivaju ga "Flemish". Stoga sam tako i preveo.

O poslu sa dijamantima, kao što sam najavio, u narednom nastavku koji planiram da postavim sutra.
tajcica92 tajcica92 13:20 08.02.2009

Re: Фламански?

hi hi hi ovo ti je bolje da ne izgovoris glasno u antwerpenu a ni bilo gde u Belgiji...koliko sam ja primetila iz visegodisnjeg uporedjivanja moglo bi grubo da se svede na to da su slicnosti i razilke izmedju holandskog i flamanskog jednake onima izmedju hrvatskog i srpskog, pa mozda cak i izarazenije zbog postojanja nebrojeno mnogo dijalekata...akcenti su toliko razliciti da se ljudi sa istoka i zapada belgije ponekada ne razumeju a u holandiji je to sve jos izrazenije ...tako da kada flamanac ode u holandiju i obrati im se na flamanskom oni uopste ne prepoznaju jezik i odgovore mu na engleskom u vecini slucajeva ...a inace najgore sto mozes da kazes flamancu je da je dutch tako da i to nije preporucljivo, mislim ako hoces da nastavi da pije pivo sa tobom ha ha ha
vladimir petrovic vladimir petrovic 13:35 08.02.2009

Re: Фламански?

Sepultero
овај језик не постоји. Језик којим говоре Фламанци се зове низоземски (nederlands) тј. исти онај којим говоре Низоземци(Срби кажу холандски и Холанђани али мислим да су хрватске речи више одговарају оригиналу).


Tajcica
hi hi hi ovo ti je bolje da ne izgovoris glasno u antwerpenu a ni bilo gde u Belgiji...koliko sam ja primetila iz visegodisnjeg uporedjivanja moglo bi grubo da se svede na to da su slicnosti i razilke izmedju holandskog i flamanskog jednake onima izmedju hrvatskog i srpskog, pa mozda cak i izarazenije zbog postojanja nebrojeno mnogo dijalekata


Svi izrazi su u upotrebi, nije tacno da bas \'hrvatske reci vise odgovaraju originalu\'. Dakle, Holandjani, Nizozemci, Dutch i dr. Da pomenem da Francuzi, recimo, kazu za jezik \"le neerlandais\" ali i \"le hollandais\".
S druge strane, Nizozemska nije hrvatski izum. To je bukvalan prevod reci Nederland, koji se koristi i drugde.

Sto se tice razlika izmedju holandskog (nizozemskog) i flamanskog, one svakako postoje. Tu bih jos dodao i afrikans, jezik kojim se delimicno govori u Juznoj Africi, koji potice od holandskog, a postao je samosvojstven, te se prilicno udaljio i od holandskog i od flamanskog.

Razlike su cak vece nego izmedju srpskog i hrvatskog.
Takodje, imamo slucaj Svajcarske, u kojoj se nemacki u toj zemlji prilicno razlikuje od nemackog iz Nemacke...

Neka cveta hiljadu cvetova!
Kazezoze Kazezoze 15:28 08.02.2009

Re: Фламански?

Sto se tice razlika izmedju holandskog (nizozemskog) i flamanskog, one svakako postoje. Tu bih jos dodao i afrikans, jezik kojim se delimicno govori u Juznoj Africi, koji potice od holandskog, a postao je samosvojstven, te se prilicno udaljio i od holandskog i od flamanskog.

ne postoje razlike u knjizhevnom jeziku, razlika je jedino u akcentu.
taj holandski jezik u africi se govorio (ne znam da li se josh govori) u nekim delovima juzhne afrike i zove se burski holandski, boer - seljak
miljanah miljanah 14:00 08.02.2009

I u Montrealu

... postoji dosta znacajna Hasidska zajednica, takodje posluju/trguju dijamantima
Sve kao na tvojim slikama... Ja sam stanovala blizu, i cesto ih vidjala, pogotovo petkom uvece kad cela zajednica ide u sinagogu na molitvu pred Shabat.

Hvala na prici
maqdalena maqdalena 14:36 08.02.2009

preporuka

Hvala na slikovitom uvodu u bajku. Iscekujem nastavak :)

Zivim u Jevrejskom kvartu u kom kao da vise nema starosedeoca. Ipak njihovi duhovi nas
posecuju - turusticki. Nocu dolaze pod zidove zgrada i lagano se njisu, dok mi "nochri" zvrjimo po
kaficima. Danju obilaze zaostavstvinu.

Kuca Helene Rubinstein (gospodja sto nam je, malte ne, izmislila pakovaje za karmin :) se raspada. Sindlerova fabrika od nedavno je "otvorena". Ruku na srce grad se trudi, sinagoge rade, svaki jul pocinje sa Festivalom Jevrejske Kulture...

Ne znam kako je Krakov izgledao po pitanju Jevreja pre 300 godina,
al Lodj je bio malo poljsko selo na mocvarnom terenu (zvano u prevodu na srp. Ladjica :).

dunja73 dunja73 23:03 08.02.2009

Re: preporuka

Kasnim ,ali tu sam ,fenomenalna tema,znam za ovo ...e koliko je njih htelo da se "okusa" ovde... ...Bice i deo drugi?
dunja73 dunja73 23:12 08.02.2009

Re: preporuka

A slike su , ,prelepo.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana