Život

Elvis died, but I survived

dali76 RSS / 27.04.2009. u 05:03

 

 "Dva koraka desno, korak nazad". Ponavljao sam ovu rečenicu poluglasno prateći njene korake dok je sa kasetofona u ćosku sobe neumorno pjevao Willy Nelson.

"Dali, pa ne moraš glasno da ponavljaš korake, slušaj muziku i prati me", govorila bi Ina ne skidajući osmijeh s lica.

"Pa znam da ne moram da govorim, ali ako prestanem zbunit ću se... baš kao i sad..."

E kud ne odoh na folklor ko klinac, mada ne znam koliko bi me znanje naših narodnih kola izvadilo u učenju ovog kaubojskog plesa.

Stajao sam pred ogledalom u svojoj sobi sa crnim šeširom na glavi crvenom kariranom košuljom, farmericama i cipelama koje idu u taj odvratni špic. Super sam izgledao za maškare, il' neki maskembal, al' za grad... hmm.

Dobro Dalibore, Grci zbog Helene zeznuli Troju, možeš i ti preživjeti sa šeširom na glavi valjda.

Falile su mi mamuze, opasač i naravno dva "kolta" sa svake strane. E šta ti je sudbina. Kao klinac nisam u igri htio biti kauboj ni pod tačkom razno, a vidi me sad.

Klub "Dallas" u Austinu bio je, iz moje perspektive, prava maskenbal pozornica. Moj pradjed je jednu deceniju svog života sa kraja 19 vijeka proveo u ovoj zemlji. Pitam se jel' se on ovako smiješno oblačio, mada u njegovo vreme ovo ne bi izgledalo smiješno, ili je ipak ostao vjeran svo vreme svojoj ženi koja ga je čekala i dočekala u rodnoj grudi, tad zvanoj Austro-Ugarska. Ulazivši u klub prošla me je napetost kako će me ljudi gledati. Gledali bi me drugačije, postao sam siguran, da nisam navukao taj kaubojski šešir. Još samo da ne pričam mnogo jer znao sam i da moje obično i kratko "hy" izaziva pitanja kao što je "odakle si"? Nije da je meni smetao moj tvrdoruski akcenat, naprotiv, već jednostavno nije se slagao sa uniformom te večeri.

"Elvis is in the building", čulo se sa razglasa, dok je u pozadini treštala muzika koja mi je ličila "na onu Đoletovu Božo zvani pub".

I taman htjedoh da pitam Inu ko je Elvis i šta im to znači, al' ona me prekide: "Ajmo na plesanje".

"Ma čekaj dok uzmemo piće, da razbijem početničku tremu".

Svi su izgledali happy jer ipak trajao je još "happy hour", jedna od boljih tekovina i za mene novotarija američke kulture. Za vreme "sretnih sati", koji bi obično trajali do devet uveče, cjene pića bile su prepolovljene, pa čak i više puta manje nego poslje devet. Jednu stvar sam naučio oko klubova u Austinu a to je: "keš only". Jer konobari su toliko slobodni da sami izaberu koliko će vam sa kartice skinuti ono što ovdje zovu tip a kod nas bakšiš ili napojnica. Ne samo da su slobodni već matematički veoma kreativni.

Uzeli smo piće i sjeli za jedan od onih visokookruglih stolova sa barskim stolicama. Na plesnom podijumu bila je poveća gužva. Parovi su se vrtjeli u krug i činilo mi se da tu nije bilo puno amaetera, a zasigurno ja jedini koji je dekoraciju kluba gledao kao maskenbal.

"I stvarno Dali nisi nikad ranije čuo ko je Willy Nelson", upitala me Ina ispijajući svoju kolu.

"Ne", odgovorih paleći sad već drugu cigaretu.

"Hej, nemoj sad da pušiš, ajmo da plešemo", spremno je reagovala Ina na zvuk upaljača i ne čekajuci da išta i kažem ustala sa svoje stolice i dograbila mi ruku.

Ja zaista nikad nisam mogao da shvatim sa koliko slobode se kretala pogotovo kad usporedim sebe kad bih imao onaj povez preko očiju.

Bilo je zaista uživanje plesati sa njom. Muzika je bila dovoljno glasna da je samo Ina kadkad mogla čuti moje poluglasno: dva koraka desno, korak nazad. Bilo je dovoljno mračno da se moje greške nisu vidjele. I na kraju, volim plesati a ljubav prema nečemu pokrije neznanje, il' se samo tješim. Najbitnije od svega - ona je uživala i nisam razmišljao ni trena kad me je upitala jel bi htio, protivno zakonima, da joj donesem pivo. Ini je falilo nekoliko mjeseci da napuni tih famoznih 21, al' džzaba. Ni danas mi nije jasno zašto 18-godišnji golobradi klinci (u slučaju SAD i klinceze) za rat godina imaju al' za piće jače od kole jok.

"Dva piva", rekao sam šankerici naslonjen na bar primakinjući pepeljaru koja se lako "vozila" po glatkoj površini šanka. 

"Elvis is dead", rekla je upitno me pogledavši.

Na tren zbunjen uspio sam da odgovorim ali na način da je moj odgovor ličio na pitanje:

 Elvis Presley?

"Samo da budem sigurna da znaš",  odgovorila je vadeći pivo iz velike, prevelike kante sa ledom.

Mislim, čekaj malo, znam ja da nema ljepotica preko šanka svaki dan priliku vidjeti ovako obučenog stranca sa tvrdoruskim akcentom, al' opet, pitati me jel' znam da je Elvis Presley mrtav?

Nisam ni primjetio da mi nije vratila kusur od pet dolara već sam uzeo pivo i otišao do našeg stola sa cigaretom u ustima. E pa bar što se tiče cigareta, Srbi i kauboji su isti, i da dodam glede pića isto.

"Znaš, ja možda nemam pojma ko je Willy Nelson, ali, hell, znam da je Elvis Prisley umro."

Ina me je gledala i izraz na licu odavao je zbunjenost.

Ispričao sam joj šta se desilo, a onda sam ja ostao zbunjen njenim osmijehom.

"What's funny?" izgovorih gaseći cigaretu.

"You are funny", jedva je nekako izgovorila Ina i dalje se smijući onako baš od srca.

"Kad počinje happy hour obično kažu "Elvis is in the building", dok kad se happy hour završi kažu ili "Elvis left the building " ili "Elvis is dead".

Samo je htjela da bude sigurna da znaš da piće više nije po cijeni kojoj je bilo."

Ejebiga. Eto naučih i ja nešto, Elvis vaskrsava negdje oko sedam naveče da bi umirao jovonanovo poslje devet, i to svake srede i petka.

Elvis je umro tu veče po ko zna koji put al' ja sam preživeo i nije bilo tako strašno, naprotiv.

Moja draga instruktorka "za orijentation and mobility " Juley Brown se smijala kad sam joj sutradan pričao o Elvisu. Bio sam dobre volje  ne samo zbog radi sinoć, već što ovaj put sa povezom preko očiju nisam stigao zviznuti nijednu prepreku, ako ne računam da sam zakačio "kolegenicu" koja je čekala bus i ćutala. Vjerujte svaka je cura bolja od znaka stop, garantujem!

Pred kraj šetnje upitah Juley da završimo ranije kako bih mogao u malu prodavnicu za koju sam znao da nije daleko da   kupim cigarete.

"Super ideja. Ionako je vreme da počnemo opet sa zatvorenim prostorom a 7 11 store je super primjer."

"Znaš Juley, ima nešto dobro u vezi s tobom - da se više družimo ja bih prestao i piti a bogami i pušiti."



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 05:16 27.04.2009

Cekaj,

Eto naučih i ja nešto

da li ovo znaci da si naucio square dance?!
dali76 dali76 05:50 27.04.2009

Re: Cekaj,

Na plesnom podijumu bio je krug plesaca ,bogami vise od cetiri para. Do formacijskog plesa stigao nisam.
Iskreno da vam kazem odkako sam se preselio iz Austina (6 godina) nisam mnogo zalazio po western clubs..bas neku vece poslje dugo vremena.
Blade Runner Blade Runner 06:35 27.04.2009

Ja sam za

happy hour prvi put cuo kad sam gledao film koji se tako zove. Ovo za Elvisa mi je tek sad jasno. Nadam se da imas jos tekstova sa Inom.
natasavb natasavb 07:23 27.04.2009

Re: Ja sam za

Nadam se da imas jos tekstova sa Inom.

I ja. Bas sam uzivala uz jutarnju kafu. Hvala za ovako lep pocetak dana.
Nego htela da te pitam i prosli put, pa ne stigoh, zasto si morao da vezbas sa tim povezom preko ociju?
dali76 dali76 16:00 27.04.2009

Re: Ja sam za

E blade Ja sam za taj tkzv sretni sat cuo po dolasku ovdje u Texas. Znam da sam se zezao kad bi me pitali sto mi je najveci kulturni sok rekao bi
Pozitivno je happy hour
Negativno je “last call for alcohol ( kad u 15 do 2 ujutro proglase last call tj kad mozes naruciti zadnje pice da bi ti ga 15 minuta poslje pokupili, naravno ukoliko nisi brz.
I da pozitivno je sto policija u Teksasu nema prava da zaustavlja vozila radi kontrole vec samo iskljucivo ako si napravio saobracajni prekrsaj il nisi produzio tehnicki il osiguranje.
Doduse ja ne vozim , al se vozim….
dali76 dali76 16:12 27.04.2009

Re: Ja sam za

Ako si citala predhodni tekst ostavio sam link za CCRC.
To je ustanova,dosta poznata, medju ljudima sto ne vide il slabije vide. Obezbedili su mi besplatan trening za software koji I danas koristim. Dok sam bio tamo upisao sam I college u Austinu doduse prvo development classes (za engleski nije u sustini college level)
Sve bi to bilo sjajno I banjo da ccr (Inace criss call rehabilitation center) ima svoju policy.
Policy je da ti ne mozes birati sta hoces od treninga tj programa sto neces.
Tako da sam ja sem onog sto sam zelio (computer office and software traning and English ) morao imati I ostale meni bas “drage “ I bolne stvari): koristenje stapa, rad u woodshops (radiona citaj razbijanje prstiju cekicem, I busilicom), kuvanje, ucenje brajanovog pisma I sve to za one koji iako slabije ipak vide bila je obavezna blindfold ili povez preko ociju.
Ja sam se bunio, al ni flasteri na mom celu kao dokaz nisu pomogli. Njihovo objasnjene je bilo da se sa povezom razbija strah (hm ha?) I da se ucis kako koristiti I druga cula kad skines blindfold.
Eto Natasha bas se rasprica.
Bice jos prica o ini koja je ostala moja velika inspiracija za sve ono sto cu postici u godinama koje sljede nakon ccrc .
natasavb natasavb 16:47 27.04.2009

Re: Ja sam za

Sad mi je jasno. Citala naravno i prethodni tekst, ali mi je taj link promakao.
Mene blindfold asocira na jednu pesmu koju cesto slusam zadnjih dana.
jecullence jecullence 18:34 27.04.2009

Re: Ja sam za

kuvanje


Hej, pa jel to znači da , pored ostalog, umeš i da kuvaš:))) Šta si ono beše rekao, nisi oženjen jel ' te??
dali76 dali76 18:49 27.04.2009

Re: Ja sam za

Pazi ja sam ucio da kuvam sa povezom preko ociju . Povez vise ne nosim a bez poveza nista  Pa ti vidi , mislim slusaj 
miloradkakmar miloradkakmar 09:23 27.04.2009

Pitka priča


Kod nas je "happy hour", bez obzira na cenu pića ,sve dok policija ne zađe po kafićima u kontrolu ličnih karata i radnog vremena, a to je jedan posle ponoći. Naravno, mangupi se dosete pa zaključaju kafiće , kao privatna zabava, proslava rođenada, položenog ispita ...
Vjerujte svaka je cura bolja od znaka stop, garantujem!

Ovo mi se naročito dopalo.
Pitka priča.
dali76 dali76 16:36 27.04.2009

Re: Pitka priča

Ovdje policija dolazi, u neke kafice prije 2, cisto da budu sigurni da ce gosti izaci.
Ima tome vec podosta kako smo ja I moje drustvo stajali ispred cekajuci ostatak drustva da izadje.
Prolazio je policajac kraj nas a drug je napravio komentar: glupi pandur”
Covjek se okrenuo dosao do njega I rekao na engleskom : budi pazljiv sta pricas .
Ukocili smo se. Ispostavilo se da je policajac godinama bio u misiji u Bosni.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:03 27.04.2009

willie nelson

jedan od mojih omiljenih...


eh, kako je tek otpevao Dylanovog "Senor" uz trube Calexica.
dali76 dali76 16:19 27.04.2009

Re: willie nelson

drago mi je sto ste svratili gosn Stosic , I to sto mogu po prvi put potpisati vas komentar u cjelini.
Willy je isto meni jedan od boljih , ali isto je dobar I Johny Cash posebno ring of fire.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:00 27.04.2009

Re: willie nelson

drago mi je sto ste svratili gosn Stosic , I to sto mogu po prvi put potpisati vas komentar u cjelini.

pa dobro, meni se ipak cini da mi iamo slicne nazore... s tim da ih na razlicite nacine interpretiramo.... barem, s moje strane, s velikim brojem vasih stavova se slazem ( u nacelu:))))
A johny cash je neprevazidjen...tu se nema sta dodati...
inace, citava ta austinska ekipa danas je fenomenalna... cak ima i jedan film o austinskim bandovima, ali eto sada ne mogu da se setim naslova...probao sam da ga nadjem na torentima ali - corak!
dali76 dali76 21:18 27.04.2009

Re: willie nelson

I ja smatram da se u nacelima slazemo jedino sam ja malo kriticniji prema percepciji onoj agresivnoj liberalizma. Drago mi je ako se slazete sa vecinom mojih stavova jer da ste rekli drugacije ne bih vam vjerovao jer nista nije apsolutno niti mislim da je dobro da se slazemo svi sa svakim.
Austin je meni super grad I skoknem tamo (busom 2,5 sata) kad god mogu.
Nazalost meni je bio suvise velik izazov ostati u Austinu I zavrsiti faks.
Nigdje toliko desavanja ni zurki kao u Austinu.
University of Texas ,smjesten u Austinu, ima department za slavistiku sto ukljucuje srpsko hrvatski jezik.

bocvena bocvena 11:06 27.04.2009

Dopala mi se priča!

Meni je taj kantri fazon (čak i amerikana) uvek bio dosadan, ali moram da priznam da sam oduvek želela da naučim square dance!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 11:08 27.04.2009

Re: Dopala mi se priča!

Meni je taj kantri fazon (čak i amerikana) uvek bio dosadan

a ja sam poceo da se gusim od te muzike
bocvena bocvena 11:32 27.04.2009

Re: Dopala mi se priča!

Kuku, mlad si, proćiće!
Blade Runner Blade Runner 15:05 27.04.2009

Re: Dopala mi se priča!

Kuku, mlad si, proćiće!

Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 17:03 27.04.2009

Re: Dopala mi se priča!

Kuku, mlad si, proćiće!

ako prodje, ubicu se!
dali76 dali76 17:44 27.04.2009

Re: Dopala mi se priča!

e pa bocvena ostade li tvoja zelja samo zelja ?
bocvena bocvena 18:10 27.04.2009

Re: Dopala mi se priča!

Za sada samo želja i vežbanje ispred tv-a. Mučim decu po kući da se pridruže, al se otimaju.
Atomski mrav Atomski mrav 11:21 27.04.2009

A ja se uvek pitao...

... otkud taj izraz "Elvis has left the building", tj. ne otkud već za šta se koristi...

Blade Runner Blade Runner 15:02 27.04.2009

Re: A ja se uvek pitao...

To je izgleda duga prica
dali76 dali76 16:45 27.04.2009

Re: A ja se uvek pitao...

eto Atomski vise nema pitanja..doduse u ovoj dugoj prici sto e linkovao blade slucaj sa happy hour i elvis se ne spominje , il sam ja nepazljivo citao..
Blade Runner Blade Runner 17:36 27.04.2009

Re: A ja se uvek pitao...

slucaj sa happy hour i elvis se ne spominje

Nije na listi. Mislim da se ne samo u kontekstu happy hour-a nego i puno drugih stvari koristi u smislu kao show/event has ended.
Atomski mrav Atomski mrav 22:00 27.04.2009

Re: A ja se uvek pitao...

Nema, ja sam pročitao do kraja
Možda je to neka lokalan, Ostinska fora... u svakom slučaju je dobra
mashha mashha 14:44 27.04.2009

:)

Nikad nisam volela "kaubojske" filmove ali mi se zato ove tvoje teksaške priče jako sviđaju
I da, ako ikad odlučiš (nebitno dal zbog Juley ili zbog sebe samog) da ostaviš alkohol i cigarete, ostavi ih kod mene
Blade Runner Blade Runner 15:06 27.04.2009

Re: :)

ostavi ih kod mene

kako si ti fina osoba.
mashha mashha 15:30 27.04.2009

Re: :)

kako si ti fina osoba.

Šta ću kad sam u finom društvu
Tad uopšte nije teško biti fin... ili nije fino biti težak... kako beše
dali76 dali76 16:25 27.04.2009

Re: :)

mashha svidja mi se nacin kako razmisljas hehe, sta radis sutra u osam. mislim jesi za ples ?!Sad se ionako vise pusiti u barovima ne moze... doduse samo po gradu..
mashha mashha 16:55 27.04.2009

Re: :)

mislim jesi za ples ?!

Samo ću reći- već ponavljam u sebi "dva koraka desno, korak nazad"
A do sutra... evo jedne pesmice
buba_truba buba_truba 17:26 27.04.2009

Re: :)

Nikad nisam volela "kaubojske" filmove ali mi se zato ove tvoje teksaške priče jako sviđaju

I meni se sviđaju tvoje teksaške priče, a volim i kaubojce.

dali76 dali76 18:07 27.04.2009

Re: :)

bogami tvoj sam tip heheh, super ti je nick
sale_of_serbia sale_of_serbia 14:59 27.04.2009

o pravom kauboju



dali76 dali76 17:24 27.04.2009

Re: o pravom kauboju

sale meni ovaj youtubene radi a bas steta Johny jest pravi, doduse nazalost, bio..
sale_of_serbia sale_of_serbia 19:41 27.04.2009

Re: o pravom kauboju


ovaj link bi trebao da radi, imam utisak da si Ti više kauboj početnik, a kada budeš razumeo 100% ovo o čemy Cash peva to je prvi znak da si prevazišao tu zelenu fazu
dali76 dali76 22:39 27.04.2009

Re: o pravom kauboju

OK sale javljam ti cim prodjem pocetnicku fazu; valjda ce mi trebati manje od deset godina..thanks for link ..sad radi !!
mirelarado mirelarado 17:46 27.04.2009

Lepa, duhovita pricha

Zanimljiva i prijatna atmosfera u tom ostinskom klubu, Dali. Devojka, pice, ples... i Elvis.
Iako je on tu samo metafora, neka se oglasi.
dali76 dali76 18:25 27.04.2009

Re: Lepa, duhovita pricha

Hvala za pjesmu Mirelarado
Kako kazu spocetka happy hour objavljujem I ja sad uz ovu pjesmu sto si linkovala:
Elvis is in the building!!!, B92 blog building nevertheless,
Blade Runner Blade Runner 20:19 27.04.2009

Da produzim onda

dali76 dali76 21:21 27.04.2009

Re: Da produzim onda

ko ne bi popio pivo uz ovo?
happy hour price je bila 60 centi...
Blade Runner Blade Runner 21:36 27.04.2009

Re: Da produzim onda

60 centi

To je stvarno cena koja moze da te napravi happy
dali76 dali76 22:45 27.04.2009

Re: Da produzim onda

Da, danas je svinjsko meso u Teksasu dostiglo happy hour price ; $1 jedna libra!!
Dobra vijest pred djurdjevdan , jedino Meksiko u komsiluku!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana