Politika

Politicki korektna segregacija

dali76 RSS / 10.02.2010. u 03:12

U Hrvatskoj njeni gradjani srpske nacionalnosti zive neuporedivo bolje nego prije recimo deset godina. Imaju svoju stranku u parlamentu. Ustavno zagarantovana mjesta na lokalnoj i drzavnoj razini. Sve je politicki korektno i formalno prihvatljivo. Evropski standardi, sto se tice prakse, su jos daleko, ali forma je zadovoljena. Postoje srpska nacionalna vijeca kako na lokalnom, tako na visim razinama vlasti. Srbi biraju na posebno ofarbanim manjinskim listicima svoje dogradonacelnike, dozupane... Je li ovo dokaz puta ka demokratiji ili ipak pokazatelj da politicki korektna vlast ustvari ne zeli integraciju Srba kao ravnopravnih gradjana? Cesto se citira izjava velikog naucnika Nikole Tesle: Ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom.
Koliko desetljeca jos treba proci da bi jedan gradjanin Hrvatske citirao uzrecicu svog poznatog sunarodnjaka?

Kad su u jednom drustvu politicke (stranacke) podjele gotovo istovjetne etnickim, sanse za demokratiju su na razini igara na srecu.
Lijevo orijentisan Srbin iz Hrvatske nece glasati za HSLS (Hrvatsku Socijalno Liberalnu Stranku), vec za SDSS (Srpsku Demokratsku Samostalnu Stranku). Lijevo orijentisan Hrvat iz Vojvodine vjerovatno nece glasati za LSV ( Liga Socijal Demokrata Vojvodine) vec za DSHV( Demokratski Savez Hrvata u Vojvodini). Imali smo prilike vidjeti na terenu sta se desava kad etnicki dominira nad ideoloskim karakterom politicke stranke.
Ekonomija zivot znaci. Pitanja socijalne politike, pitanja poreza, pitanja redistribucije dobara, pitanja inflacije, nezaposlenosti, sve su to pitanja koja zivot znace i gde razlicite politicke opcije daju razlicit odgovor. Konzervativci se bore protiv inflacije- sto ima za cijenu vecu nezaposlenost, socijaldemokrati su za vecu redistribuciju dobara unutar sistema. Ovi potonji su za vece poreze, za vecu regulaciju drzave u ekonomiji, dok ovi prvi su za smanjivanje poreza te za smanjenu ulogu drzave u ekonomiji.
Ne treba puno mudrosti da se vidi da najbogatijim najvise odgovara kresanje poreza. Od poreza drzava moze, recimo, poboljsati kvalitet drzavnih skola, pomoci poboljsanju socijalne zastite ugrozenijoj populaciji, obezbjediti bolje zdravstveno osiguranje, unaprediti javni prevoz. Sve ovo bogatima nije potrebno. Imaju sasvim dovoljno para da djecu salju u sasvim dobre privatne skole, imaju sasvim dovoljno novca za svoje zdravstvene probleme, i na kraju ne vide zasto bi drzava uzimala pare od njih za poboljsanje javnih usluga kad ih ovi, slabo il' gotovo nikad i ne koriste.
Neki misle da se demokratija gradi jacanjem radnicke klase, drugi misle da je upravo ekonomska elita taj vodeci agent demokratizacije, ali vecina se slaze da drustvo cije politicke podjele prevazilaze one etnicke, te se baziraju na ekonomskim razlikama, ima najvecu sansu za demokratski razvoj.

Srbiji, mozda jos vise Hrvatskoj, predstoji dug put do drustva gdje ce njihovim glasacima ekonomske teme biti vaznije od njihovog etnickog porijekla. Mozda ce doci vreme kad ce recimo Hrvatska Socijal Liberalna Stranka promjeniti naziv u Socijal Liberalnu jer valjda znaju gradjani Hrvatske da zive u Hrvatskoj a ne recimo u Japanu. Mozda osvane i komsijama sa druge strane Dunava, pa recimo "naprednjaci" postanu uistinu Napredna stranka jer shvate da su oni politicka stranka iz Srbije, bez potrebe dokazivanja etnickim pridjevom ispred imena svoje stranke.
Da li ovo znaci da ce visok stupanj demokratizacije ujedno doneti kraj Srpske Samostalne Demokratske Stranke u Hrvatskoj, ili recimo Saveza Hrvata Vojvodine? Povlaci se pitanje da li je onda etnicki cista drzava bez potrebe za nacionalnim manjinskim strankama neophodan uslov za demokratizaciju? Iako moze izgledati kontradiktorno, odgovor na prvo pitanje je pozitivan dok za drugo pitanje odgovor je "ne".
Srbi u Hrvatskoj treba da cuvaju i ocuvaju svoj kulturni identitet. Svoje obicaje, svoju vjeru, i svoju bogatu istoriju. Ako jednom Hrvatska dostigne taj nivo gdje ce glasaci birati prema svom ekonomskom interesu, nebitno kojoj naciji pripadali, prestace potreba za etnickim predznakom ispred bilo koje stranke, pa samim tim i Srpske Samostalne Demokratske Stranke. Kad u jednoj drzavi zastita svih gradjana postane prirodno stanje stvari, a ne puka floskula lijepo sazetih rijeci forme radi, prestace potreba za postojanjem SDSS-a.

Prva demokratski izabrana hrvatska vlast, inace prilicno nedemokratska, istjerala je Srbe na politicki nacin iz svoje nove drzave. Getoizacijom gradjana u politicko korektnu formu nacionalne manjine zapoceo je proces isterivanja Srba iz Hrvatske, koji se pet godina docnije i realizirao. U ovom projektu i sami Srbi su imali veliku ulogu. Hrvatska vlast smatrala ih je uljezima koji nisu "srpsku zemlju donijeli na svojim opancima". Tudjmanov rezim je bacio hrvatske Srbe u vec spremni zagrljaj, ispostavice se prilicno koban, Slobodana Milosevica. Srbi su se, ogromna vecina, na prvim visestranackim izborima 1990. ponijeli kao trezveni gradjani glasajuci za lijevu Stranku Demokratskih Promjena a ne za SDS. Tudjman, ciji je HDZ glavnu ostricu svoje politike temeljio na antisrpskoj euforiji te renesansi neoustastva, nije ostavio puno prostora hrvatskim Srbima i izabrani lokalni zastupnici su mahom iz lijevo orijentisanih stranaka prelazili u SDS. Iako zvanicno demokratska, nova hrvatska vlast je stvarala drustvo gdje su etnicke podjele bile istovjetne onim stranackim. Komunizam se iz ovog ugla cinio kao
nedokucivi demokratski san.
Milosevic, sa druge strane je spremno docekao Srbe kao spasitelj, praveci od njih instrument svoje politike te kasnije monetu za raskusurivanje u igri "ja tebi ti meni" sa Tudjmanom.
Transformacija iz hrvatskih Srba u krajiske Srbe odvijala se filmskom brzinom. Radikalizacija same Srpske Demokratske Stranke napokon je okoncana smrcu njenog prvog predsjednika Dr Jovana Raskovica. Sistem spojenih sudova radio je kao svicarski sat. Negiranje Jasenovca podgrijavalo je koristenje istog kao izgovor. Na kraju su ostali samo "srbokmunisti/ srbocetnici" i "ustaska armada/ crnokosuljasi".
Totalna dehumanizacija onih drugih relativizirala je zlocine pretvarajuci ih u osvetu i na kraju etnicko ciscenje- u velicanstvenu pobjedu.
Na hrvatskoj je vlasti da odluci zeli li stvoriti drzavu svih gradjana. Okrenuti novi list prema ne tako davnoj proslosti, ili ipak Srbe gledati kao porazenu stranu u agresorskom ratu. U slucaju ovog drugog, SDSS nece nestati a getoizirani Srbi u politicki korektnoj formi nacionalne manjine i dalje ce biti prisiljeni glasati na njihovim manjinskim listama. Etnicki nazivi ostat ce i dalje bitna stvar kod politickih partija.
Politicki korektni standardi ostace odlican nacin da se manjine drze u, za njih napravljenom, manjinskom politickom sistemu.



Komentari (107)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 04:33 10.02.2010

dali fali

Welcome to VIP blogere Dali...jel' mi se cini il' je ovo prvenac? Evo sacu da citam, samo da se upisem:)...uvek sam uzivao u vasim komentarima! Pozdrav

Ups ovo dodajem naknadno...tek sad videh ostale blogove nista od spavanja, odo da citam!
dali76 dali76 06:20 10.02.2010

Re: dali fali

Uh hvala na dobrodoslici.Nije da je prvenac:)) Mada drugi blog koj objavljujem kao VIP
krkar krkar 07:15 10.02.2010

H... itd

H iz HSLS ili recimo HUP (Hrvatska unija poslodavaca) ili HGSS (Hrvatska gorska služba spasavanja) nikad neće nestati jer nije ni nastalo radi distinkcije (da neko ne pomeša, recimo, hrvatske i francuske dimnjačare ili hrvatske i peruanske sindikate) nego iz naglašene potrebe deklarativnosti. Izjasni se druže.

Ne može se povući direktna paralela sa Srbijom jer je u Srbiji taj proces bio drugačiji i dosta sporiji (iako su konačni rezultati slični). Doduše, osetljivost na "nedostatak otadžbinoljupstva" kod nacionalista i šovinista uvek je postojala i iskazivala se. Kad su kumovi osnovali Srpski četnički pokret sigurno ga nisu tako nazvali radi distinkcije - da ga neko slučajno ne pomeša sa autohtonim četnicima Hrvatske ili Belgije.

A sećam se jako dobro i sastanaka pred samo osnivanje Demokratske stranke - Koštunica (a čini mi se i sestre Petrović) tada su se bunili da nema Srbije u nazivu a Đinđić se čudio potrebi da se to uopšte naglašava, dobro se sećam da je rekao "što, da neko u zabuni ne glasa za nas na nemačkim izborima?". Sećam se i da je Mićun mudro ćutao, no da ne širim...

Sve i da se izgubi potreba za takvim deklarativnim hrvatstvom (ili srpstvom) svaki pokušaj ukidanja bio bi politizovan. Uvek bi se našao neki marginalac da zavapi na 120 dB "ukidaju nam državu/državnost/državotvornost/narod/dušu..." i zato niko neće talasati.

P.S.
Sad se setih primera kako budala od svega može napraviti problem:

Slučaj "Hrvatski genitiv"

Nekada su postojali Savez komunista Hrvatske i SK Srbije, Udruženje književnika Hrvatske i UK Srbije, Turistički savez Hrvatske i TS Srbije itd.

E onda se u ona smutna vremena neko "dosetio" da su u stvari tim genitivom hteli da "razhrvate" Hrvatsku pa je krenula pomama preimenovanja.

Da je genitiv i dalje opasan podsetila nas je i rasprava o imenu vojske jedine preostale članice nečega - i tu su se žestoko dohvatili oko toga da je Vojska Srbije nedovoljno srpska i da bi samo Srpska vojska bila zaista srpska.
dali76 dali76 07:47 10.02.2010

Re: H... itd

Ono sto ja vidim kao,hm eto hrvatski paradoks, je njihova zelja za odvojenoscu od Srbije a maltene sve se svodi da se naglasi hrvatstvo da ne bi doslo do zabune sa Srbijom.
Onda ispada da Hrvatska bas I nije toliko odvojena od Srbije kad se taj pridjev mora toliko naglasavati.
Jedini “svijetli” primjer je preimenovanje Slavonske Pozege u Pozegu.Posto vise nema razloga da neko pomjesa Pozegu u Srbiji sa Slavonskom Pozegom.

Dakle mislim da su sve te hrvatske udruge u Hrvatskoj(sto je suvislo)nastale zbog dinstinkcije.
Naravno prica”izjasni se druze” se ne moze odvojiti od te dinstinkcije.
Prije par mjeseci imao sam problem objasniti kolegama cemu etnicki pridjevi ispred stranaka.
Da je recimo Hrvatska federalna jedinica u nekoj Jugoslaviji pa da I razumijem potrebu za Hrvatskom Seljackom Strankomjer eto mozebit Srbija ima svoju zemljoradnicku iliti Seljacku stranku.
Valjda se plase da ih ne pobrkaju kad ih porede.

krkar krkar 08:02 10.02.2010

Re: H... itd

Da je recimo Hrvatska federalna jedinica u nekoj Jugoslaviji pa da I razumijem potrebu za Hrvatskom Seljackom Strankomjer eto mozebit Srbija ima svoju zemljoradnicku iliti Seljacku stranku.


E, a baš je HSS po tom pitanju čist - jednostavno, oni baštine tradiciju predratnoh HSS-a koji JESTE bio u Jugoslaviji.
krkar krkar 08:03 10.02.2010

Re: H... itd

P.S.

Inače, uprkos nacionalnom predznaku Hrvatska seljačka stranke je pre rata dobijala izbore i u okolini Beograda ali nemam sad vremena o tome.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 08:39 10.02.2010

Re: H... itd

Krkisa
E onda se u ona smutna vremena neko "dosetio" da su u stvari tim genitivom hteli da "razhrvate" Hrvatsku pa je krenula pomama preimenovanja.

Da je genitiv i dalje opasan podsetila nas je i rasprava o imenu vojske jedine preostale članice nečega - i tu su se žestoko dohvatili oko toga da je Vojska Srbije nedovoljno srpska i da bi samo Srpska vojska bila zaista srpska.


E Krkisa,
ovo bi trebalo da udje u istoriju nasih medjusobnih diskusija: ja ti lupio preporuku. I to bas zbog ovga "srpska vojska". Ali srecom vidim da se sad zvanicno ipak zove Vojska Srbije - sto znaci da mozemo da pohvalimo Srbiju zbog toga

A kad smo vec kod ovoga pade mi na pamet da pomenem jednu neverovatnu besmislicu koju sam procitao na jednom drugom blogu. Napisao ju je zamisli, neko ko ima isti nik kao i ti: da bi u hrvatkskoj trebala da postoji Hrvatska Pravoslavna Crkva?!!!! Neverovatno, po toj "mudroj" logici bi onda u Srbiji trebalo da postoji Srpska Katolicka Crkva u koju bi onda trebalo da idu i Hrvati i Madjari ( i ostali). Ne znam samo ko bi to naredio? A i u Nemackoj bi trebalo ukinuti brojne Ruske, Grcke, Srpske i ostale pravoslavne crkve ... odnosno sve ih preimenovati u NPC? ...

I kad smo vec kod kretensko-nacionalistickih preimenovanja, ne mogu da ne pomenem ono najapsurdnije: u zemlji u kojoj se dve trecine stanovnistva na popisu izjasnilo da govori srpski jezik, vlasti su donele odluku da se zvanicni jezik zove crnogorski!!! Ja ne znam ni da li u italijanskoj koza nostri vlada toliki stepen "demokratije"?
krkar krkar 11:59 10.02.2010

Re: H... itd

A kad smo vec kod ovoga pade mi na pamet da pomenem jednu neverovatnu besmislicu koju sam procitao na jednom drugom blogu. Napisao ju je zamisli, neko ko ima isti nik kao i ti: da bi u hrvatkskoj trebala da postoji Hrvatska Pravoslavna Crkva?!!!! Neverovatno, po toj "mudroj" logici bi onda u Srbiji trebalo da postoji Srpska Katolicka Crkva u koju bi onda trebalo da idu i Hrvati i Madjari ( i ostali). Ne znam samo ko bi to naredio? A i u Nemackoj bi trebalo ukinuti brojne Ruske, Grcke, Srpske i ostale pravoslavne crkve ... odnosno sve ih preimenovati u NPC? ...

I kad smo vec kod kretensko-nacionalistickih preimenovanja, ne mogu da ne pomenem ono najapsurdnije: u zemlji u kojoj se dve trecine stanovnistva na popisu izjasnilo da govori srpski jezik, vlasti su donele odluku da se zvanicni jezik zove crnogorski!!! Ja ne znam ni da li u italijanskoj koza nostri vlada toliki stepen "demokratije"?


Zaključivanje po analogiji najlošiji je oblik zaključivanja. Nadao sam se da si to do sada shvatio.

Idi nauči nešto o crkvama. I nezavisnim državama. Ili se žali Vaseljenskom sabori, Papi i Skupštini Crne Gore.

Ja ti ne mogu pomoći.
bjes bjes 15:46 10.02.2010

Re: H... itd

Zaključivanje po analogiji najlošiji je oblik zaključivanja


ко год да искочи из авиона без падобрана треснуће на земљу - али кркиша неће, он ће да прхне као ластавица, пошто за њега аналогија не важи, јер је то најлошији облик закључивања...

е свашта човек овде може да прочита...
pavinho pavinho 17:15 10.02.2010

Re: H... itd

Da je recimo Hrvatska federalna jedinica u nekoj Jugoslaviji pa da I razumijem potrebu za Hrvatskom Seljackom Strankomjer eto mozebit Srbija ima svoju zemljoradnicku iliti Seljacku stranku.


uf sta imas kratko pamcenje.
pa kad su te stranke osnivane,hrvatska jest bila clanicom federacije(HSLS je osnovan 89').
dali76 dali76 17:58 10.02.2010

Re: H... itd

Pa podsjeti me kad je to HSLS ucestvoao na saveznim izborima ? Da bi se eto razlikovao od srpskih liberala?
ISlavonska Pozega je bila Slavonnska dok smo bili jedna drzava zar ne?
eugensavojski eugensavojski 18:17 10.02.2010

Re: H... itd

E onda se u ona smutna vremena neko "dosetio" da su u stvari tim genitivom hteli da "razhrvate" Hrvatsku pa je krenula pomama preimenovanja.

priča sa genitivom je aktualna od Prolječara i Deklaracije samo je za vreme "hrvatske šutnje" bila potisnuta osim kod Crkve u Hrvata
ne radi se o nikakvoj tadašnjoj dosjetci
Živko Kustić
Povratak u genitiv

Valjalo bi na Trsatu potražiti zaboravljeni grob nezaboravne najveće hrvatske katoličke novinarke Smiljane Rendić i položiti na nj kiticu cvijeća diskretno povezanu vrpcom u bojama trobojnice. Ona je, naime, u Rijeci u doba slamanja Hrvatskog proljeća bila osuđena zbog članka "Izlazak iz genitiva". Bila se oduševila što se je napokon posvojni genitiv počeo zamjenjivati posvojnim pridjevom. U godinama koje su slijedile posvojni pridjev je ipak pobijedio. Navikli smo imati Hrvatsko književno društvo mjesto Društva književnika Hrvatske. Počeli smo misliti da hrvatsko nije samo ono što je hrvatske krvi, nego sve što u Hrvatskoj živi i djeluje.

Ni državljani srpske narodnosti nisu se više ljutili ako bismo ih - kao i Nikolu Teslu - nazvali hrvatskim Srbima. No, sada je baš u Smiljaninoj Rijeci od više stranaka osnovana stranka koja se nazvala Ljevica Hrvatske, nipošto Hrvatska ljevica. To je njihovo pravo, ali je i znak vremena. Hrvatska se vraća u genitiv! Smiljana je svoj inkriminirani članak bila naslovila "Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod". Znači li povratak u genitiv početak novoga umiranja?

Ne valja pretjerivati, ali moglo bi se pomisliti da opet zamjere hrvatski ponos, da neki koji u toj Hrvatskoj žele biti itekako važni ne vole spominjati da su Hrvati. I ono što u Hrvatskoj rade kao da ne mora biti hrvatsko. Moram napomenuti da je ovo ne samo političko nego i vjerničko pitanje. Blaženi Stepinac nas je zauvijek naučio da su rodoljublje i domoljublje kršćanske kreposti. Da bi čovjek bio građanin svijeta, mora najprije pripadati svojoj obitelji i svojoj domovini. Pobornici "povratka u genitiv" imaju pravo drugačije misliti, ali neka se ne ljute što se o tome usuđujemo promišljati na temelju teškog povijesnog iskustva.
Živko Kustić

krkar krkar 19:13 10.02.2010

Re: H... itd

е свашта човек овде може да прочита...


Stvarno svašta čovek može da pročita. Najviše od vas decibelskih Srba koji mislite da vam optuživanje celog sveta bez obzira na argumente i kalimerovska kuknjava buuuuuuuuu, svimrzesrbe daje za pravo da budete ultimativni arbitri svega na ovome svetu.

Ja sa nekim ko piše gluposti kao što je "ako Krkar tvrdi da će postojati Hrvatska pravoslavna crkva onda treba da postoji i Srpska katolička crkva" nemam o čemu ozbiljno da razgovaram. A kad sam probao da ga uputim na činjenice i literaturu jogunio se i gicao kako njemu to ne treba jer je Ovlašćeni Srbin.

Pa eto vas pa se družite međusobno, aman!

Meni se javite ako budete imali ikakvu interpelaciju zasnovanu na činjenicama.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:55 10.02.2010

Re: H... itd

Krkisa
Ja sa nekim ko piše gluposti kao što je "ako Krkar tvrdi da će postojati Hrvatska pravoslavna crkva onda treba da postoji i Srpska katolička crkva" nemam o čemu ozbiljno da razgovaram.


Hahaha ... dobar si Krkisa. Pa naravno da nemas o cemu da razgovaras - po obicaju se zaletis, lupis nesto neverovatno besmisleno pa kad ti ja to pokazem ti kasnije i sam ukapiras da nema sanse to da branis. I onda ispalis par uobicajenih parola o "decibelskim, ovlascenim etc" Srbima i brises (zaboravio si da pomenes "patriJote" ). Pa i bolje je tako nego da i dalje ispadas smesan ...

A to malo nesto sto si i procitao ti ne vredi mnogo - fali ti minimum zdravorazumske logike. Ovako sve protumacis naopako. Navijas za to da CPC zameni SPC u Crnoj Gori pa racunas da ce ti argumenti biti jaci ako lupis tako nesto neverovatno kao da treba da postoji HPC i BIHPC ... E tesko onome ko tebe slusa

ps. a sta ce da rade Rusi i Grci u BiH i Hrvatskoj - da budu po naredbi "prekomandovani"?

pps. e steta sto neces dalje da "diskutujes" a imao sam jos par slicnih tvojih "bisera"
bjes bjes 21:56 10.02.2010

Re: H... itd

Meni se javite ako budete imali ikakvu interpelaciju zasnovanu na činjenicama


а ако идемо по чињенинцама (а не по аналогији), хоћеш ли ти стварно прхнути у ваздух као ластавица или бубнути на земљу? :)
pavinho pavinho 18:57 11.02.2010

Re: H... itd

dali76
Pa podsjeti me kad je to HSLS ucestvoao na saveznim izborima ? Da bi se eto razlikovao od srpskih liberala?ISlavonska Pozega je bila Slavonnska dok smo bili jedna drzava zar ne?


oni nisu nikad izasli na savezne izbore jer isti nikad nisu ni odrzani.
svejedno,mozda hrvatska u imenu znaci da su ti ljudi u federaciji mislili vodit hrvatsku politiku,a ne srpsku ili makedonsku
jinks jinks 10:06 10.02.2010

Pitanje je

kako bi sve o čemu pišete u prvom pasusu posta izgledalo da je broj Srba u Hrvatskoj ostao na nivou od pre devetesetih. Možda je transformacija tog društva i počela onda kada su Srbi svedeni na nacionalnu manjinu.

Koliki je kapacitet hrvatskog društva da primi, naprimer, sve izbegle Srbe iz devedesetih
dali76 dali76 18:18 10.02.2010

Re: Pitanje je

Da stvari bi bile drugacije da su Srbi ostali, tj da ih je vecina ostala.
Hrvatsko drustvo,pod uticajem vlasti,ne zeli Srbe nazad.
I da ih zeli potrudili su se da godine ucine svoje te pitanje povratka vise ne bude sigurnost vec jednostavno cinjenica da su se ljudi manje vise snasli I prilagodili u svojim novim mjestima.
intrepid intrepid 01:27 11.02.2010

Re: Pitanje je

Da stvari bi bile drugacije da su Srbi ostali, tj da ih je vecina ostala.



naravno, recimo u vukovaru i okolini je potpuno druga situacija. srbe brani njihova brojnost, ostali su mladi, skole su pune dece (mislim da osnovna skola u borovu ima preko 400 ucenika), postoje srpski fudbalski i kosarkaski klubovi itd. tu je dr. vojo stanimirovic, predsednik sdss-a odigrao veliku ulogu. iako medijski satanizovan (poznati epiteti: cetnik, zlocinac..) nije se uplasio i pokazao je dobar primer narodu, za razliku od recimo baranje gde su intelektualci prvi otisli.

eugensavojski eugensavojski 10:20 10.02.2010

Genitiv

Inaće inzistiranje na genitivu na osnivačkoj skupštini HSLS presudio je Božo Kovačević , jelte eto kad njemu poluSrpskog podrijetla ne smeta genitiv što ostalima smeta.
Manje više sve stranke su imale neke oblike Dragosavčenja (Bože moj i Pavelić je imao i svojih Srba i svojh Židova što ne znači da su Jasenovac i Gradiška stara bile "građanske ustanove"
Inače ta igra sa nazivljima je dio Hrvatske smutitbene tradicije odavno.Od Starčev ićevog ( ma zvali se oni i Hotentotom)
Cesto se citira izjava velikog naucnika Nikole Tesle: Ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom.

To je jedino što se u hrvatskim medijima i spomenje i bez toga ne ide (ko faljen Isus bez Marije)
Ta smaranja "naši Pravoslavci" jelte vi ste hrvati pravoslavci ( a šta ne mogu Srbi bit ateisti, il ko jedan moj prika subotar ). inače nisam pristalica posebnih listi za manjeine , samo ni sadašnja podela izbornih jedinica nije normalna
dali76 dali76 18:23 10.02.2010

Re: Genitiv

Vidio sam i ja da se u Hr naglasava to"pravoslavci". Hrvatska ima mnogo drugih nacina da pokaze svim gradjanima da su njeni bez potrebe da vi budu Hrvati. Ima li volje?To je drugo pitanje
eugensavojski eugensavojski 20:28 10.02.2010

Re: Genitiv

dali76
Vidio sam i ja da se u Hr naglasava to"pravoslavci". Hrvatska ima mnogo drugih nacina da pokaze svim gradjanima da su njeni bez potrebe da vi budu Hrvati. Ima li volje?To je drugo pitanje

To ti je posebno forsirano u trojedinici ibosni za aneksije , odnos prema srbima je drugačiji nego nprema drugim manjinama uvek bio . Inače postoji čitav šematizam naziva čak i danas na HTVu Srbin i Srpski se koristi ako je negativni kontekst , oravoslavne vjeroispovjesti ako je pozitivan kontekst ili srbijanac ako je iz srbije ili građanin BiH ako je iz bosne u negativnom kontekstu uvek je Srbin. Đoković kad pobedi onda je samo pobedio Đoković ili tenisač iz Srbije . A ka d izgubi onda je XXX pobedio Srbina Đokovića . ( Naravno da to nije slučajno jel postoji naputak službe za jezik na HRT o takvoj upotrebi) Možeš i kod Kustića u Jutarnjoj propovjedi u Jutarnjem listu vidjet isti šematizam .Veliki Meštar katoličke propagande i djelovanja . Užasno fiksiran na Srbe
malasneki malasneki 11:07 10.02.2010

nacionalni predznak

pa kad bi se iz svake pomije ukinulo nacionalno obelezje na ovim prostorima, oko cega bi ratovali? a kad ne bi ratovali ni ostalima ne bi bili interesantni...
Bonner Bonner 14:02 10.02.2010

Srpsko pitanje u Hrvatskoj je reseno...

dali76
Prva demokratski izabrana hrvatska vlast, inace prilicno nedemokratska, istjerala je Srbe na politicki nacin iz svoje nove drzave. Getoizacijom gradjana u politicko korektnu formu nacionalne manjine zapoceo je proces isterivanja Srba iz Hrvatske, koji se pet godina docnije i realizirao. U ovom projektu i sami Srbi su imali veliku ulogu. Hrvatska vlast smatrala ih je uljezima koji nisu "srpsku zemlju donijeli na svojim opancima".



Proces isterivanja Srba iz Hrvatske poceo je daleko ranije, verovatno od kada Srbi i Hrvati zive zajedno na prostoru Balkana.
Pravi zamah doživeo je za vreme NDH kada je vršeno sistematsko, državnim zakonima regulisano isterivanje i fizičko uništavanje Srba!
Nakon 2. Svetskog rata to isterivanje je doživelo pauzu koja je iskorištena za novo planiranje koje je svoju realizaciju doživelo 1990. Taj kontinuitet ne osporavaju ni direktni učesnici isterivanja 90.-ih, to stoji i u hrvatskih istorijskim čitankama da je preko MASPOK-a nastavljen rad na planu stvaranja hrvatske nezavisne države, naravno bez Srba, jer hrvatska nezavisna država za hrvatsku elitu i deo Srba nije bila moguća sa Srbima.

dali76
Srbi su se, ogromna vecina, na prvim visestranackim izborima 1990. ponijeli kao trezveni gradjani glasajuci za lijevu Stranku Demokratskih Promjena a ne za SDS.



To samo govori u prilog tome da niti su bili nacionalno svesni niti organizovani, ni sa niti bez podrške iz Beograda. Jednostavnim rečnikom rečeno, nisu imali nikakav plan za ono što je usledilo.

dali76
Tudjman, ciji je HDZ glavnu ostricu svoje politike temeljio na antisrpskoj euforiji te renesansi neoustastva,...



A na prvim višestranačkim izborima dobio je ogromnu podršku Hrvata! To dovoljno govori o nacionalnoj svesti Hrvata i njihovom odnosu prema Srbima koji je stvoren u hrvatskom korpusu. I to posle Jasenovca.

dali76
Tudjmanov rezim je bacio hrvatske Srbe u vec spremni zagrljaj, ispostavice se prilicno koban, Slobodana Milosevica.



Nikakvog spremnog zagrljaja nije bilo, jer da je Milošević bilo šta radio ili spremao po tom pitanju nezavisne Hrvatske danas ne bi bilo. To je čista propaganda hrvatske elite i nove hrvatske vlasti u kontinuitetu da je Milošević kao nešto spremao pa su se kao oni onda morali da brane. A sa druge strane pričaju gore pomenutu priču kako je nezavisnost rezultat kontinuirane i ciljane borbe od MASPOK-a pa do 1990. Dakle neka se odluče za jednu od ove dve varijante jer jedna i druga ne idu zajedno, naravno one se u Hrvatskoj i ne pominju zajedno, uvek odvojeno zavisno od povoda.

Milošević je prve godine devedesetih proveo braneći i spasavajući komunizam i socijalizam koji je već poodavno bio pao i u Moskvi, a onda je do silaska sa vlasti vodio politiku očuvanja sopstvene fotelje, opstanka na vlasti i spasavanja sopstvenog dupeta. To je bio njegov osnovni cilj i glavna preokupacija, njegova politika je bila bez cilja i smisla i predstavljala je jedan niz samo loših ad hoc reakcija na razna saterivanja u ćošak i ultimatume koji su mu stizali.




libkonz libkonz 15:59 10.02.2010

Srbi u Hrvatskoj

Nakon što su uspeli u svojoj nameri da 1/3 Srba pokatoliče, 1/3 pobiju i 1/3 proteraju, hrvatske vlasti sad mogu da tretiraju šačicu Srba koja je ostala kao kućne ljubimce, da ih maze i paze. To je bio smišljen plan u organizaciji katoličke crkve.
nivano nivano 17:06 10.02.2010

Re: Srbi u Hrvatskoj

200 hiljada srba nije šačica kako kazes...a i ta ''šačica'' srba je u devedesetima ostala bez svestenstva i vladika..pa i tu mozes traziti razloge prekrstavanja...jer narod je mogao zivjeti i trpjeti tudjmanovu vlast, ali spc nije htjela slati svestenike i monahe pod ''ustaski noz'' kako su govorili...
eugensavojski eugensavojski 18:03 10.02.2010

Re: Srbi u Hrvatskoj

ali spc nije htjela slati svestenike i monahe pod ''ustaski noz'' kako su govorili...

Da one koje su ostali prebijali su svako malo kao popa Stevana kod Bjelovara
(Bog mu čestitoj duši dao spokoja)
libkonz libkonz 22:03 10.02.2010

Re: Srbi u Hrvatskoj

200 hiljada srba nije šačica

1/3 u odnosu na 1991. godinu. Hrvatska vlast i dalje sa svojim tajnim optužnicama sprečava povratak Srba.
Razloge pokrštavanja treba tražiti u ustaškim zločinima i raznim pritiscima kojima su Srbi bili izloženi naročito u XX veku.
krkar krkar 13:52 11.02.2010

Re: Srbi u Hrvatskoj

ali spc nije htjela slati svestenike i monahe pod ''ustaski noz'' kako su govorili...


Da one koje su ostali prebijali su svako malo kao popa Stevana kod Bjelovara
(Bog mu čestitoj duši dao spokoja)


Vidim da zagovaraš ideju da je trebalo da slede svog vladiku, Jovana zagrebačkog, koji je prvi izbegao iz Hrvatske, daleko pre nego što je počeo rat. Otišao u Beograd da otud brine o pastvi. A kad mu je Sloba namignuo prvi se i vratio u Zagreb, u februaru 1994. I prvi javno uzeo domovnicu i putovnicu "sa ustaškim grbom zbog kojeg su se Srbi digli na oružje".

Sedeo je u Zagrebu i za vreme Bljeska i Oluje. I nikom ništa.

U Zagrebu pa sve do Karlovca na jug i do Bjelovara na sever ostala su 2 (slovima: dva) popa SPC: Milenko Popović i Jovan Nikolić. Obojica su odbila Jovanovo naređenje (formalno u vidu preporuke) da odu u Srbiju. Njima je važnija bila pastva nego politika.

Milenko Popović mi je rekao "da sam otišao u Beograd napravio bih karijeru".

A Jovana Nikolića, pokoj mu duši, koji je iz penzije trkao preko pola Hrvatske da krsti, sahranjuje i venčava, Jovan po povratku u Zagreb nikad nije primio "jer nije bilo potrebe da ga prima".
eugensavojski eugensavojski 15:17 11.02.2010

Re: Srbi u Hrvatskoj

krkar
ali spc nije htjela slati svestenike i monahe pod ''ustaski noz'' kako su govorili...


Da one koje su ostali prebijali su svako malo kao popa Stevana kod Bjelovara
(Bog mu čestitoj duši dao spokoja)


Vidim da zagovaraš ideju da je trebalo da slede svog vladiku, Jovana zagrebačkog, koji je prvi izbegao iz Hrvatske, daleko pre nego što je počeo rat. Otišao u Beograd da otud brine o pastvi. A kad mu je Sloba namignuo prvi se i vratio u Zagreb, u februaru 1994. I prvi javno uzeo domovnicu i putovnicu "sa ustaškim grbom zbog kojeg su se Srbi digli na oružje".

Sedeo je u Zagrebu i za vreme Bljeska i Oluje. I nikom ništa.

U Zagrebu pa sve do Karlovca na jug i do Bjelovara na sever ostala su 2 (slovima: dva) popa SPC: Milenko Popović i Jovan Nikolić. Obojica su odbila Jovanovo naređenje (formalno u vidu preporuke) da odu u Srbiju. Njima je važnija bila pastva nego politika.

Milenko Popović mi je rekao "da sam otišao u Beograd napravio bih karijeru".

A Jovana Nikolića, pokoj mu duši, koji je iz penzije trkao preko pola Hrvatske da krsti, sahranjuje i venčava, Jovan po povratku u Zagreb nikad nije primio "jer nije bilo potrebe da ga prima".

Pop Stevan parohija Novi Pavljani . Umro u toku rata , Novi Pavljani su ti par kilometara od Bjelovara, Raspitaj se i ko ga je mlatio i kako je umro , posle njega mislim da nemaju stalno nastanjenog sveštenika
krkar krkar 22:04 11.02.2010

Re: Srbi u Hrvatskoj

Pop Stevan parohija Novi Pavljani . Umro u toku rata , Novi Pavljani su ti par kilometara od Bjelovara, Raspitaj se i ko ga je mlatio i kako je umro , posle njega mislim da nemaju stalno nastanjenog sveštenika


Nemam saznanja ali ni razloga da sumnjam u ovo. U mom postu je bilo reči o tome da su od Turnja pa do tvog popa Stevana postojala 2 (dva) pravoslavna popa nakon što je Jovan utekao iz politikantskih razloga.

Pa se iz politikantskih razloga i vratio, zbog pastve sigurno nije.
asparagus asparagus 17:00 10.02.2010

sdp

Lijevo orijentisan Srbin iz Hrvatske nece glasati za HSLS (Hrvatsku Socijalno Liberalnu Stranku), vec za SDSS (Srpsku Demokratsku Samostalnu Stranku).


A za SDP?

Cini mi se da je Josipovic nedavno u kampanji pomenuo da medju hrvatskim Srbima ima vise clanova SDP nego SDSS.
nivano nivano 17:15 10.02.2010

Re: sdp

A za SDP?

Cini mi se da je Josipovic nedavno u kampanji pomenuo da medju hrvatskim Srbima ima vise clanova SDP nego SDSS.



uvijek se glasa za manje zlo, a sdp i hns su uglavnom manje zlo od hdz i ostale konzervativne ekipe...SDP zeli srpske glasove, ali ne zeli preglasno da zastupa prava srba da ne bi izgubili glasove hrvata...

i onda ljudi glasaju za sdss, a tamo samo pupovac koji moze i zna nesto reci...doskora je bio u saboru stanimirovic, predsjednik sdss koji se nijednom nije javio za rijec.. a onaj kninjan u saboru je kako vjetar piri(duva)...
eugensavojski eugensavojski 18:01 10.02.2010

Re: sdp

asparagus
Lijevo orijentisan Srbin iz Hrvatske nece glasati za HSLS (Hrvatsku Socijalno Liberalnu Stranku), vec za SDSS (Srpsku Demokratsku Samostalnu Stranku).


A za SDP?

Cini mi se da je Josipovic nedavno u kampanji pomenuo da medju hrvatskim Srbima ima vise clanova SDP nego SDSS.

To je inaće stvar koju ja pokušavam utulit ljudima , glasajte za bilo koga samo ne za SDP, iz prostog razloga što oni očekuju za DŽ te glasove, ne moraju ništa obečat , niti ostvarit.
Drugo HSLS nije ljeva stranka , ona je "ni vrit ni mimo ".
Druga bitna stvar zašto bi Srbi po difoltu ( hrv po defaultu) glasali za ljeve stranke . Nit im treba više taj "srbokomunistiĆki " teret . Dosta mojih poznanika i ja smatramo se liberalima u klasičnom smislu (kao republikanci uu USA , ili konzervativci u GB) i uopšte nismo u tripu te levičarske demagogije šesdestosma i to . jedna od najvećih gluposti koje Srbi sad čine je upadanje u ljevičarski kolektivizam (bilo Hadezeov bilo esdepeov)
usput taj narečeni HSLS ( osim časnog i poštenog izuzetka Vlade Gotovca) je hrpa likova koja nezna šta bi oni bi bili i pučka stranka i liberali a da imaju osječaj za socijalnu pravdu ( smrznuta voda u plinovitom stanju )
dali76 dali76 18:09 10.02.2010

Re: sdp

ali ne zeli preglasno da

zastupa prava srba da ne bi izgubili glasove hrvata...
Glasovi srpski, glasovi hrvatski ...ovakve podjelepasu politicarima. Zato ih konstantno i drze na tapeti.
Pitam se da li bi srpskim politicarima odgovara gradjanska Hrvatska?
Ne bi bilo garantovanih sstolica.
Isto bi se desilo kad bi,nekim cudom,Srbi bili vraceni u ustav kao narod.

nivano nivano 18:38 10.02.2010

Re: sdp

Glasovi srpski, glasovi hrvatski ...ovakve podjelepasu politicarima. Zato ih konstantno i drze na tapeti.
Pitam se da li bi srpskim politicarima odgovara gradjanska Hrvatska?
Ne bi bilo garantovanih sstolica.
Isto bi se desilo kad bi,nekim cudom,Srbi bili vraceni u ustav kao narod.


treba realno gledati na stvari, nece ovdje jos dugo biti gradjanskih drzava...gradjanska hrvatska znacila bi da se SDP,HNS pobune protiv zakona o zemljistu, zakona o prebivalistu, itd

koliko ja god kritikovao rad sdss a posebno uzelca u vladi, ipak oni su jedini koji postavljaju u toj vlasti pitanja znacajna za srpsku zajednicu.

mislim da bi srpskoj zajednici najvise odgovarala gradjanska drzava, a onda bi izbori pokazali koga zele u saboru.jer nije sdss-u zagarantovano mjesto u saboru

dali76 dali76 18:56 10.02.2010

Re: sdp

Ali u slucaju gradjanse drzave ne bi bilo nacionalnih manjina zar ne?
Ljudi bi glasali il za socijaldemokrate , liberale, konzervativce,... ovako etnicka podjela ostaje bitna...
Eto uzmi recimo Bosnjaci traze da njihove opstine pripadnu jednom regionu, Albanci to isto traze za presevsku dolinu..Daleko je to od demokratije i ekonomskih tema.
nivano nivano 19:13 10.02.2010

Re: sdp

mislim da bi s gradjanskim drustvom vise dobili nego izgubili,ali to je jako,jako daleko.na ovim prostorima nikad se nisu postovali zakoni a kamoli moral i etika, pa je tesko govoriti o tome. a tu opet dolazimo i do ekonomije, jer bez prethodno navedenih uslova nema ni jake ekonomije i drzave.

ti si negdje u nekom svom tekstu poredio raspad jugoslavije s stvaranjem jednonacionalnih torova, a ovo s Sandzakom i Presevom mi opet izgleda kao isti recept. ti krajevi su potpuno ekonomski unisteni i jedino takvom demagogijom lokalni politicari se mogu odrzati na vlasti.recept nacionalizma je najbolje rjesenje za politicare ex-yu drzava.
krkar krkar 19:24 10.02.2010

Re: sdp

Isto bi se desilo kad bi,nekim cudom,Srbi bili vraceni u ustav kao narod.


Da ne počinjemo sad diskusiju o tome kako je funkcionalno nepismena - a izmanipulisana (iz Beograda) - rulja halakala protiv "izbacivanja iz ustava". Kao da su maltene večeri provodili u komparativnoj analizi ustavä a ne guleći rakiještinu ili u najboljem slučaju čitajući Zagora.

"Vraćanje" Srba u ustave valjalo bi bar nekome - Beogradu.

Iskristalisalo se da je od brige za Srbe van Srbije beogradskoj politici jedino pitanje zašto nisu u ustavu. Pa ne valja Hrvatska gde nisu "konstitutivni narod" (komunistička floskula koja se tako lepo vezuje za fašističko-aparthejdovsku floskulu državotvorni narod) ali ne valja ni Crna Gora gde ni jedan narod nije u ustavu.

E kad bi svi prepisali ustav i zakone Srbije i njima bi procvetalo. Taman kao Srbiji.
krkar krkar 19:27 10.02.2010

Re: sdp

Biće skoro propast sveta - ja se sa ovim

glasajte za bilo koga samo ne za SDP, iz prostog razloga što oni očekuju za DŽ te glasove, ne moraju ništa obečat , niti ostvarit.
Drugo HSLS nije ljeva stranka , ona je "ni vrit ni mimo ".


i ovim

usput taj narečeni HSLS ( osim časnog i poštenog izuzetka Vlade Gotovca) je hrpa likova koja nezna šta bi oni bi bili i pučka stranka i liberali a da imaju osječaj za socijalnu pravdu ( smrznuta voda u plinovitom stanju )


slažem od slova do slova!
nivano nivano 19:38 10.02.2010

Re: sdp

Da ne počinjemo sad diskusiju o tome kako je funkcionalno nepismena - a izmanipulisana (iz Beograda) - rulja halakala protiv "izbacivanja iz ustava". Kao da su maltene večeri provodili u komparativnoj analizi ustavä a ne guleći rakiještinu ili u najboljem slučaju čitajući Zagora.

[i][/i]
mozes imati najbolji moguci ustav, ako su zakoni a posebno vladine uredbe gotovo pa protivne tom ustavu.srbi su izbaceni iz ustava i nasli su se na brisanom prostoru.to je bila inicijalna kapisla za rast nacionalizma na obje strane, posebno podgrijevana od tudjmana i milosevica!!slijedili su otkazi srbima, izbacivanje iz stanova sto je posebno pogodovalo rulji iz knina

pitam se sta je funkcionalno pismena i demokratski nastrojena gospoda u beogradu ucinila da se ukaze srbima u hrvatskoj na pogreske???
eugensavojski eugensavojski 20:42 10.02.2010

Re: sdp

Pitam se da li bi srpskim politicarima odgovara gradjanska Hrvatska?
Ne bi bilo garantovanih sstolica.

Bila bi , sa jednom izbornom jedinicom , i bez ziher mjesta , dovoljno srba bi skupilo glasova kao pojedinačni kandidati ili stranke. Mnogi ljudi se ne deklariraju kao srbi jel im to odmah piše i u MUP i u Radnoj Knjižici i u Indexu i Đačkoj knjižici.
Meni ljudi u izbeglištvu nisu verovali da kad sam im pokazao index da tamo piše nacionalnost (i prije rata je to bilo i sad)
eugensavojski eugensavojski 20:53 10.02.2010

Re: sdp

krkar
Biće skoro propast sveta - ja se sa ovim

i ovim

slažem od slova do slova!

Nek propadne nije šteta
Krkar tvoj problem u percepciji je ako misliš da ja kao vernik , i nacionalno svestan nemogu bit demokrata/liberal/reganomičar

Znaš ono naučni socijalizam poništava religiju kao opijum za narod a nacionalizam je uzrok svih zala , a rat u jugoslaviji je počeo zbog ostraščenog Amfilohijevog govora , Memoranduma i 8 sednice
i naravno Bečkovićeve pesme o vezanju za mrca , do tad smo bili holandija ,sretna vesela i beričetna monarhija sa maršalom . a onda oni vikaša maršal je mrcina
krkar krkar 10:36 11.02.2010

Re: sdp

Krkar tvoj problem u percepciji je ako misliš da ja kao vernik , i nacionalno svestan nemogu bit demokrata/liberal/reganomičar

Znaš ono naučni socijalizam poništava religiju kao opijum za narod a nacionalizam je uzrok svih zala , a rat u jugoslaviji je počeo zbog ostraščenog Amfilohijevog govora , Memoranduma i 8 sednice
i naravno Bečkovićeve pesme o vezanju za mrca , do tad smo bili holandija ,sretna vesela i beričetna monarhija sa maršalom . a onda oni vikaša maršal je mrcina


A otkud tebi da ja nisam vernik???

Tvoj problem je što si sav deklarativan: deklarisani vernik, deklarisani Srbin... (Očekujem uskoro i deklarisani intelektualac), nemoj da omaneš).

Meni su vera, nacija i slično sasvim privatne stvari koje postoje iz drugih razloga a ne da bi se njima mahalo na blogu ili na ulici i na tome skupljali jeftini poeni.

Ti si, naravno, bolji od mene jer si deklarisani vernik i nacionalni svestan. Iz tog tvog savršenstva prosto kulja želja da ti neko da neki mali Goli Otočić (sad bi to bila nekakva ada na Moravi, pretpostavljam) gde bi ti "nedeklarisanima" i "neosvešćenima" uterivao deklarisanost i osvešćenost.

Netje motji.
krkar krkar 10:42 11.02.2010

Re: sdp

Meni ljudi u izbeglištvu nisu verovali da kad sam im pokazao index da tamo piše nacionalnost (i prije rata je to bilo i sad)


Bilo je i pre Onog rata, i pre Prvog svetskog rata. Ako ne znaš zašto - slabo ti znanje; ako znaš (a verujem da znaš) a prećutkuješ - onda si manipulant.

Nacionalnost u indeksu potiče još od vremena Austrije, pa zatim Austro-Ugarske kada su se tom činjenicom ostvarivala određena prava. Srbima (a ni ostalima) na Zagrebačkom sveučilištu to niej smetalo ni 1874, ni 1903, ni 1922, ni 1965... (a ni ostalima).

Ti si primer kako se svakom činjenicom može manipulisati. Okružiš se neznajućima i - konačno si guru.
eugensavojski eugensavojski 15:28 11.02.2010

Re: sdp

A otkud tebi da ja nisam vernik???

Pa ne kopa mi se al mislim da si izjavio , s tim da ja pod terminom vernik smatram nekog ko je praktični katolik , ili ucrkvljeni pravoslavac , ne neke lične eklektične skalamerije. Tipa verujem da je Elvis vanzemaljac ili verujem da Tito nije umro nego ga je spasio Rex . Tvoj problem je što mi pripisuješ Boljševičku praksu o golnjaku i slično (ko da sam Kandić ) a deklariorao sam se samo zato jel ti svima ko ne misli ko ti pripisuje totalitarne ambicije. A ti si taj koji ljepi etikete , uzorito svijetlo istine ,jedini poznavalac činjenica , malsimus pontifiks zdrave pameti.
i da usput nisam intelektualac , to je ipak levičarska terminologija i socijalistički trip,
ja sam samo inženjer , jebeno dobar kažu mušterije
Gala01 Gala01 21:48 10.02.2010

H

U Hrvatskoj je vec duze vrijeme pitanje predznaka i uopce pomisljanja sto ce o tome misliti "uvrijedjeni Srbi" koji su kako autor sam istice na HR izvrsili agresiju, teme koje su prilicno pase, a jos manje je jasno iz uvodnog teksta o kakvoj je to konkretno "segregaciji" rijec. Da nisu neki getovski kvartovi u pitanju ili a sto se ovdje implicira, je najveci problem u tome sto HSLS ima to nesretno H pa zbog toga Srbi od istog bjeze k'o vrag od tamjana.
Daleko od toga da je situacija idelana i da nema jos mnogo stvari koje se moraju i sigurno hoce popraviti primarno po pitanju povratka hrvatskih gradjana srpske nacionalnosti koji to jos uopce zele, medjutim u svim ostalim segmentima svakodnevnog zivota, vjerovali ili ne, glavno i jedino pitanje je kako prezivjeti od prvog do prvog i kako ne ostati bez posla; prilicno teska ekonomska situacija koja posve jednako muci i one sa predznakom H i one sa S, uz ogromnu dozu politicko -gospodarskih afera nas je (nas Hrvate) omela u svetom zadatku da brojimo srpska krvna zrnca i rezbarimo H na svakom drvetu. I ne samo to, nego cak vise i ne primjecujemo tko je tu Srbin, a tko nije, a ni oni nesretni vise nisu toliko nesretni sto eto silom prilika zive u Hrvatskoj, pa se cak na nivou lokalnih samoouprava, a sto je znam, mnogima od vas nezamislivo, Hr i Sr politicke stranke udruzuju u koalicije sto je upravo strasno jer ja ne znam o cemu ce ovaj autor pricati za kojih pet godina kad ta nacionalna drzava Hrvatska bude u Europskoj Uniji sa drugim nacionalnim drzavama koje funkcioniraju po istom politickom principu nacija i manjina. Sve u svemu, uistinu teska dilema koja vjerojatno muci i srpske turiste kojih je iz godine u godinu sve vise, al' to valjda zato da se i sami uvjere kako je Srbima tesko a usput se malo i bucnu u Jadran i pogoste sa H domacinima ne bi li se odmorili od napornog zadatka.
Itd.
Kako vam samo nije dosadilo trkeljanje o Tudjmanu i Milosevicu i ratu? Jalova rasprava koja ce zagrizene srpske radikale i dalje ostaviti zakopane u uvjerenju da su svi Hrvati ustase koji sprsku djecu vjesaju na bandere. U medjuvremenu godine prolaze i kao sto rekoh na pocetku, ljudi se bave svojim vlastitim aktualnim problemima. Isto preporucujem i autoru osim ako mu najveci problem nije prebrojavanje slova H u latinicnom pismu. <_<
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:04 10.02.2010

Re: H

trol:
koncert u splitu za haiti.
do sada prikupljeno preko 2.300.000 kuna, što je preko 300 hiljada eura.
akcija traje u svetu još šest meseci.
kad ćemo mi to da uradimo???
Gala01 Gala01 22:12 10.02.2010

Re: H

Pa ako mozete organizirati Exit, vjerojatno vam ne bi bio problem ni koncert za Haiti.
eugensavojski eugensavojski 22:37 10.02.2010

Re: H

Exitus Letalis
trol:
koncert u splitu za haiti.
do sada prikupljeno preko 2.300.000 kuna, što je preko 300 hiljada eura.
akcija traje u svetu još šest meseci.
kad ćemo mi to da uradimo???

a ionako će ih Barak prisajedinit matici zemlji,
ovo mu je prilika
nivano nivano 22:40 10.02.2010

Re: H

trol:
koncert u splitu za haiti.
do sada prikupljeno preko 2.300.000 kuna, što je preko 300 hiljada eura.
akcija traje u svetu još šest meseci.
kad ćemo mi to da uradimo???


pa sad kad je tomson odsvirao svoje bit ce i milion eura...
nivano nivano 23:02 10.02.2010

Re: H

U Hrvatskoj je vec duze vrijeme pitanje predznaka i uopce pomisljanja sto ce o tome misliti "uvrijedjeni Srbi" koji su kako autor sam istice na HR izvrsili agresiju, teme koje su prilicno pase, a jos manje je jasno iz uvodnog teksta o kakvoj je to konkretno "segregaciji" rijec


gdje ja zivim i dalje su te teme in, slave se dogadjaji kao pocetak rata, obiljezavanje ''oslobadjanja'' okolnih sela,izdavanja knjiga o pravoj i jedinoj istini u domovonskom ratu.
ali opet mi je drago da ti zivis u sredini gdje to nije slucaj. i uvijek mi je lijepo otici npr u istru gdje sam se uvijek lijepo osjecao, pa zato i srpski turisti tamo ponovo hrle.

Exitus Letalis Exitus Letalis 23:22 10.02.2010

Re: H

a ionako će ih Barak prisajedinit matici zemlji,
ovo mu je prilika

i sad nema veze što su toliki ljudi izginuli il si hteo da budeš duhovit!
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:24 10.02.2010

Re: H

pa sad kad je tomson odsvirao svoje bit ce i milion eura...

gledao si?
il onako napamet?


nivano nivano 23:31 10.02.2010

Re: H

Re: H
pa sad kad je tomson odsvirao svoje bit ce i milion eura...

gledao si?
il onako napamet?


slucajno prebacio na drugi da cujem sta se svira kad ono tompson lupeta
Gala01 Gala01 23:40 10.02.2010

Re: H

nivano
U Hrvatskoj je vec duze vrijeme pitanje predznaka i uopce pomisljanja sto ce o tome misliti "uvrijedjeni Srbi" koji su kako autor sam istice na HR izvrsili agresiju, teme koje su prilicno pase, a jos manje je jasno iz uvodnog teksta o kakvoj je to konkretno "segregaciji" rijecgdje ja zivim i dalje su te teme in, slave se dogadjaji kao pocetak rata, obiljezavanje ''oslobadjanja'' okolnih sela,izdavanja knjiga o pravoj i jedinoj istini u domovonskom ratu. ali opet mi je drago da ti zivis u sredini gdje to nije slucaj. i uvijek mi je lijepo otici npr u istru gdje sam se uvijek lijepo osjecao, pa zato i srpski turisti tamo ponovo hrle.


Pa gdje god da zivis,to ocigledno nije Hrvatska jer se ovdje nikad nije slavio pocetak rata. Sto se tice srpskih turista, ni tu bas nisi posebno informiran jer Srbi, zamisli, ljetuju sve masovnije i u Dalmaciji tako da je svaka dalja rasprava s tobom u principu besmislena.
nivano nivano 23:57 10.02.2010

Re: H

Pa gdje god da zivis,to ocigledno nije Hrvatska jer se ovdje nikad nije slavio pocetak rata

ma necu ni ja s tobom polemisati, ali znam da se u mom gradu 19.8 proslavlja.preko dana govorancija, navecer uvijek bude neki pjevac i obavezno bude jak vatromet.cak je prije par godina i zapucalo s okolnih brda...kao da se docara kako je bilo 91...a ti kazes da to nije hrvatska, jeste hrvatska

Sto se tice srpskih turista, ni tu bas nisi posebno informiran jer Srbi, zamisli, ljetuju sve masovnije i u Dalmaciji tako da je svaka dalja rasprava s tobom u principu besmislena.


gdje sam ja rekao da da srbi ne idu u dalmaciju,neka i idu lijepo je dolje...samo znam da se ispocetka a i sada mnogi prvo odlucuju za istru koja je vec u EU za razliku od ostatka hr
intrepid intrepid 01:55 11.02.2010

Re: H

Exitus Letalis
trol:
koncert u splitu za haiti.
do sada prikupljeno preko 2.300.000 kuna, što je preko 300 hiljada eura.
akcija traje u svetu još šest meseci.
kad ćemo mi to da uradimo???


i kakve to veze ima sa temom bloga? ako te ne zanima tekst i nemas nista pametno da kazes, zasto trolujes? ne postujes autora, samo si dokona ili sta? stvarno nije fer.


eugensavojski eugensavojski 07:29 11.02.2010

Re: H

Exitus Letalis
a ionako će ih Barak prisajedinit matici zemlji,
ovo mu je prilika

i sad nema veze što su toliki ljudi izginuli il si hteo da budeš duhovit!

ni jedno ni drugo, gledajuči onu ibervešticu amampurovu na CNN nisam se mogao otet utisku da će Barak izmuljat nešto . I da malo bolje stoji u oba doma već bi to napravio.No bilo kako bilo kršenje ustava sledi.
intrepid intrepid 07:59 11.02.2010

Re: H

Srbi, zamisli, ljetuju sve masovnije u Dalmaciji




moram se glasno nasmejati, ha ha ha, dobar vic
ivanivica ivanivica 23:28 10.02.2010

Ozbiljno?

Smiješno! Da je ovo tema od prije deset godina, čovjek bi još i nešto rekao. Ali 2010. pisati o tome kao o nekoj važnoj temi je smiješno. Srpskoj manjini koja je prihvatila Republiku Hrvatsku ništa ne fali. Tema u Hrvatskoj danas je ekonomija, gospodarstvo i život. Po blogu mogu zaključiti da je autor zadnji put u Hrvatskoj bio 1998. godine. Ovaj blog je više želja Srba o ustašoidnim Hrvatima koji žele trećinu Srba pobiti, trećinu pokrstiti, a trećinu potjerati, Hrvatima koji kradu zemlju Srbima nego nekakva ozbiljnija analiza. Činjenica je puno jednostavnija: niti Hrvate danas zanima tko je Srbin, a tko Njemac, niti im je važno tko i kako. Hrvatska je previše odmakla u reformama, a da bi se stavljala u isti koš s kosovskim mitovima i ostalim balkanskim glupostima, a u kojima je Srbija duboko zabrazdila. Glavno pitanje u Hrvatskoj hoće li ući u EU 2012. ili 2013., a u Srbiji je pitanje: Rusija ili EU. A to, je priznat ćete, ogromna razlika...
nivano nivano 23:36 10.02.2010

Re: Ozbiljno?

Srpskoj manjini koja je prihvatila Republiku Hrvatsku ništa ne fali. Tema u Hrvatskoj danas je ekonomija, gospodarstvo i život.


ahah, jupi

odi ti malo do slavonije, like, banije, korduna, knina...al da svi smo mi agresori pa smo zasluzili
Gala01 Gala01 23:43 10.02.2010

Re: Ozbiljno?


A ti si se po tim podrucjima toboze svakodnevno setas pa znas? Nego, jesi li ikad vidio kako je Milosevicevska vojska sravnila Vukovar? Sjajan prizor, nije li? <_<
libkonz libkonz 23:53 10.02.2010

Re: Ozbiljno?

niti Hrvate danas zanima tko je Srbin,

naravno, kada je plan čišćenja završen, više nije važno, to si u pravu.
ivanivica ivanivica 23:57 10.02.2010

Re: Ozbiljno?

Pa na tim dijelovima RH (pazi, Republike Hrvatske - boli, ha?) jedini i najveći problem i je gospodarstvo i slaba razvijenost. Neovisno o nacionalnoj pripadnosti siromaštvo pogađa sve. A sad, problem Srba je da im smeta predznak "Hrvatska" - to građane Hrvatske više niti ne zanima. Tvoja pretpostavka (kriva, mit koji u Srbiji toliko vole) je da na nabrojanom području žive ili su živjeli samo pripadnici srpke manjine. To je naravno pogrešno i opet, samo isprazna želja mitomana kojima je Memorandum SANU školska početnica.
libkonz libkonz 23:58 10.02.2010

Re: Ozbiljno?

jesi li ikad vidio

jesi ti videla kako su regularne jedinice hrvatske vojske '95. granatirale kolone civila, iako su znali da se nikada više neće vratiti u Srbiju. Znaš li koliko je dece tada ubijeno? Koliko osakaćeno? Koliko nedužnih civila ubijeno?
Jesi čula kako su zaklani oni ljudi koji su ostali? Starci silovani i ubijeni?
Jesi čula za Loru? Najsvirepije mučenje u ratu devedesetih?
Jesi čula za aferu "Selotep". Jesi čula koga građani Osijeka biraju za gradonačelnika?
Jesi čula izjave gradonačelnika Splita u "Nedjeljom u 2"?
eugensavojski eugensavojski 00:19 11.02.2010

Re: Ozbiljno?

A ti si se po tim podrucjima toboze svakodnevno setas pa znas? Nego, jesi li ikad vidio kako je Milosevicevska vojska sravnila Vukovar?

Izvini zlato ,al bila je to vojska druga Tita. Slobo još tad nije imao komandu na d njom a i cviko je
znaš kako JNA je došla iz hrvatske i bosne u srbiju pa red je da se tude i vrati
shumska shumska 07:12 11.02.2010

Re: Ozbiljno?

Gala01

A ti si se po tim podrucjima toboze svakodnevno setas pa znas? Nego, jesi li ikad vidio kako je Milosevicevska vojska sravnila Vukovar? Sjajan prizor, nije li? <_<

stvarno ne razumem ovu količinu otrova
nivano nivano 00:18 11.02.2010

dali do sljedeceg teksta pozdrav

ode rasprava u krivom smjeru, ovako mozemo do sutra...
mayo1 mayo1 00:24 11.02.2010

Interesantno

Zanimljivo kako Srbi koji žive (i imaju državljanstvo) u "NATO - zemljama" redovno pljuju po EU i NATO i uzdižu Rusiju, Kinu i slične "demokratske" zemlje, a pritom im ne pada na pamet da odu raditi i živjeti recimo u Vladivostok ili neki grad u kineskoj provinciji. Ili da se vrate u Srbiju, kojoj ne žele pristupanje ni EU ni NATO - u kojem sami dobro žive.
Isto tako uredno pljuju po Hrvatskoj oni koji imaju komične predodžbe o životu ovdje: maltene po ulici Hrvati ganjaju Srbe i vješaju ih na vrbe. U njihovim deseteračkim epovima prilično je nejasan period o kojem govore: radnja je smještena u isto vrijeme, premda se radi o 1389; 1941-45; 1990-95; 1999, sve je to "danas".

I na kraju bih se u ime Hrvata ispričao što smo se u Hrvatskoj bezobrazno usudili koristiti pridjev "hrvatski", a bez da smo pitali nekog u Beogradu ili barem druga Martića ili vojvodu Šešelja.
eugensavojski eugensavojski 00:36 11.02.2010

Re: Interesantno

na kraju bih se u ime Hrvata ispričao što smo se u Hrvatskoj bezobrazno usudili koristiti pridjev "hrvatski", a bez da smo pitali nekog u Beogradu ili barem druga Martića ili vojvodu Šešelja.

Ne moraš da se ispričavaš al bi recimo mogli u hrvatskijanskom tisku izbjegavat termine srbijanski i naši pravoslavci.
usput si mogao zamjetiti da dieljene uputbenih naputaka glede političkog čudoređa drugima ipak spad u domen posljednjeg v.d maršala sfrj i odlazećeg predsjednika Mesića a i ponekad pogledaj čudesne zaključke TV kalendara pod lucidnim ravnanjem "zemlja mu se OBRADovala Kosovca" prije no što nekom budeš spočitavao mitomaniju
filantrop filantrop 00:39 11.02.2010

Re: Interesantno

Zanimljivo kako Srbi koji žive (i imaju državljanstvo) u "NATO - zemljama" redovno pljuju po EU i NATO


a meni zanimljivo kako su protiv Nato a uopste ne pominju da ga oni izdrzavaju svojim porezom...valjda da im to toliko smeta, vratili bi se kuci, u Srbiju, pa bi onda s punim pravom mogli protiv Nato.
Ovako, placu na tudjem grobu.
libkonz libkonz 00:47 11.02.2010

Re: Interesantno

TV kalendara

to je jedna fašistička srbomrzačka emisija. ono je užas!
Moderator06 Moderator06 00:36 11.02.2010

Molba

Mole se komentatori da se, kod ovako delikatnih tema, drže činjenica i ne odstupaju od teme uvredama i prozivkama po nacionalnoj osnovi. U suprotnom će komentari biti obrisani, a počinitelji sankcionisani.

Hvala.
shumska shumska 07:22 11.02.2010

Re: Molba

zadnje je veme došlo kad dajem preporuke moderatoru.
laku noć
i javite se opet kada hrvatski tisak i javnost Oluju nazovu pravim imenom - etnocidom iliti etničkim čišćenjem
libkonz libkonz 14:48 11.02.2010

Poslednja trećina

Plan određenih krugova u Hrvatskoj, pre svega u katoličkoj crkvi, da broj Srba u Hrvatskoj ne bude veći od 3% se nastavlja. Ironija sudbine je da ih je sada 4,5 %, znači da je potrebno rešiti se trećine, asimilacijom. U tom pogledu ne čudi sledeća vest:
Grupa građana hrvatske nacionalnosti priprema osnivanje hrvatske pravoslavne zajednice. Oni tvrde da u Hrvatskoj živi veliki broj pravoslavaca koji ne žele da ih poistovećuju sa Srbima.
ivanivica ivanivica 14:58 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Nacionalno se čovjek može izjašnjavati kako mu drago. Tako se ja mogu, recimo, izjašnjavati da sam gremlin po nacionalnosti. Tako i oni koji su pravoslavni mogu se nazivati kako im drago: Hrvati, Srbi, Slovenci, Albanci, Njemci...Tako i Hrvati pravoslavne vjere, zašto ne? Ti bi im branio? Zašto, ako nema prisile? Zar je pravoslavlje srpski monopol? Crnogorci se grohotom nasmejaše...
libkonz libkonz 16:08 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Tako i Hrvati pravoslavne vjere, zašto ne?

da, a filantropi hrvatske nacionalnosti su tu samo da im pomognu da konačno prelome?
Dakle vest je : Grupa građana HRVATSKE NACIONALNOSTI priprema...
nisi ti tako naivna osoba da ne ukapiraš o čemu se ovde radi.
ivanivica ivanivica 17:09 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

OK, pa reci mi gdje je tu odgovornost Republike Hrvatske i njenih institucija? Skupila se hrpa punoljetnih, prtpostavljam i poslovno sposobnih osoba i odlučilo osnovati udrugu građana. I? Je li ti problem je što u istoj rečenisi spominju "Hrvatska" i "Pravoslavna" Pokušavaš manipulirati sasvim jednostavnom činjenicom ne bi li drugima dokazao svoje predrasude. Ali što ja znam, blago neukima...
libkonz libkonz 17:16 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Pokušavaš manipulirati sasvim jednostavnom činjenicom ne bi li drugima dokazao svoje predrasude.

nemam ja predrasude. Tu su stvari sasvim jasne.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:25 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

ivanivica
Tako i Hrvati pravoslavne vjere, zašto ne? Ti bi im branio? Zašto, ako nema prisile?


Problem je u tome sto ocigledno ima prisile. Naravno nema direktne i izricite (to je danas u Evropi i tako nemoguce/nezamislivo) ... ali postoji mnogo dokaza da postoji indirektni pritisak i da Srbi nisu pozeljni i ravnopravni gradjani danasnje Hrvatske ...
ivanivica ivanivica 17:38 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

"To je bio smišljen plan u organizaciji katoličke crkve."
"Razloge pokrštavanja treba tražiti u ustaškim zločinima i raznim pritiscima kojima su Srbi bili izloženi naročito u XX veku"
To su sve tvoje tvrdnje, izjave. U biti ti sve ono što spočitavaš, ovdje konkretno, Hrvatima i Republici Hrvatskoj krasi tvoj postove: mitomanija, neosnovano kolektivno etiketiranje, manipulacija povješću, mržnja pema drugome. Kao da čovjek čita Memorandum SANU iz 1986. godine, tu intelektualnu podlogu za sve ono što je pogodilo Sloveniju, BiH, Hrvatsku, Kosovo devedesetih. Onog koji je konkretizirao taj plan ne moram ti imenovati.
ivanivica ivanivica 17:41 11.02.2010

Re: Poslednja trećina


Problem je u tome sto ocigledno ima prisile. Naravno nema direktne i izricite (to je danas u Evropi i tako nemoguce/nezamislivo) ... ali postoji mnogo dokaza da postoji indirektni pritisak i da Srbi nisu pozeljni i ravnopravni gradjani danasnje Hrvatske ...

Na primjer? Koja je to "nedirektna i neizričita prisila"?
eugensavojski eugensavojski 18:18 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

ivanivica
OK, pa reci mi gdje je tu odgovornost Republike Hrvatske i njenih institucija? Skupila se hrpa punoljetnih, prtpostavljam i poslovno sposobnih osoba i odlučilo osnovati udrugu građana. I? Je li ti problem je što u istoj rečenisi spominju "Hrvatska" i "Pravoslavna" Pokušavaš manipulirati sasvim jednostavnom činjenicom ne bi li drugima dokazao svoje predrasude. Ali što ja znam, blago neukima...

Jednostavno Copirajt
zamisli da se grupa građana organizira u Katoličku crkvu i jednog proglase Biskupom Rima i Papom, posle ovaj smeni Bozanića i useli se u Kaptol .
Il probaj da registriraš Hrvatska MicroSoft Korporacija i prodaješ nešto pod imenom Hrvatski Windovs 7. I još staviš Microsoftovu zgradu na sliku, ko ovi manastir Gomirje
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:23 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

ivanivica
Na primjer? Koja je to "nedirektna i neizričita prisila"?


Diskutovano je o tome bezbroj puta na ovom blogu ali evo navescu ti par. Javno skandiranje na utakmicama "Ubij Srbina" (ili za dom spremni). Tek pre par meseci su se ujavnosti prvi put pojavili ozbiljniji protesti protiv toga sto je HRT prenosila tako nesto. Ej, znaci dve decenije je to "normalna pojava" u HR ... jel moze da se zamisli veci pritisak na obicne ljude da ne smeju ni da kazu da su Srbi? Slicno se desavalo i na koncertima pevaca "Jasenovca i Gradiske Stare" za kojeg su cak i neki od najutglednijih tvrdili da je ona "samo" pevac domoljubnih pesama?

Ili recimo sama cinjenica da se u javnosti i u najvisim politickim krugovima jos uvek ne priznaje da je nad Srbima izvrseno jedno od najvecih etnickih ciscenja posle II svetskog rata. Iako se je poznato da je to planirano i podrzano od samog politickog vrha na celu sa Tudjmananom. Seti se samo kolika je frka i poricanje nastalo kad je to Jeremic prosle godine izneo u javnost.

Ili recimo to sto je na ociglednost domace i strane javnosti drzava prakticno omogucila Glavasu da izbegne i svoju besramno nisku kaznu za ratne zlocine. Ili sto se Marcemp seta slobodno.

I postoji jos mnogo takvih primera u kojima se vrlo jasno stavljalo do znanja da su Srbi nepozeljni, da se protiv njih sve moze reci, da se zlocini nad njima drugacije tretiraju (blaze ne kaznjavaju ... ako se uopste kaznjavaju) etc. E to je onda taj indirektni pritisak koji onda ima za posledicu da jedan deo ljudi ne zeli ni da kaze da su Srbi - nego Hrvati pravoslavne veroispovesti.


eugensavojski eugensavojski 18:23 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Crnogorci se grohotom nasmejaše...

Ona sprdnja u Crnoj Gori nije nikakva crkva (ovde ne isključujem pravo na autekefalnost pravoslavnima u Crnoj Gori) ali grupa prokletnika nije Crkva a anatemisan i raščinjen pop ne može bit Episkop.
A o grohotnom smijanju .... neki drugi put

eugensavojski eugensavojski 18:27 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Tako i Hrvati pravoslavne vjere, zašto ne? Ti bi im branio? Zašto, ako nema prisile?

Pa eto ja znam par Hrvata koji su pravoslavni i idu u Hramove SPC ali njihova religioznost nema veze ni sa politikom ni sa naciom tako da ne bi dalje o tome
ivanivica ivanivica 18:58 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Virtuelni Vasilije
ivanivica
Na primjer? Koja je to "nedirektna i neizričita prisila"?

Javno skandiranje na utakmicama "Ubij Srbina" (ili za dom spremni)
Viče se i "Ubij Purgera" i "Ubij tovara". Loše? Jasno, grozno. Ali kao Dalmatinac ili Zagrepčanin zbog šačice bijednika ne smatram da ne smijem reći da sam Dalmatinac ili Zagrepčanec. Toga je bilo i toga će uvijek biti. I sam tvrdiš da je bilo javnih osuda takvih povika, što dovoljno govori o razvoju Hrvatske

"Ili recimo sama cinjenica da se u javnosti i u najvisim politickim krugovima jos uvek ne priznaje da je nad Srbima izvrseno jedno od najvecih etnickih ciscenja posle II svetskog rata."
Oluja se slavi kao što se i slavi pobjeda nad fašizmom u Europi. Ne rušenje Dresdena ili Berlina, već pobjeda nad fašizmom. Teror koji su Hrvatski sela i gradovi trpjeli od instrumentalizirane manjine kojoj je daljinski upravljač bio u Beogradu imala je svoju posljedicu u nečem što se zove Oluja. Zahvaljujući Oluji Hrvatska je postala stabilna država. Zvuči grubo, ali Srbi su igrali na krivu kartu i izgubili. Srbija, zahvaljujući svojoj promašenoj politici našla se danas između čekića i nakovnja, a da sama ne zna kako se izvući- ali to nije hrvatski problem, zahvaljujući Oluji to Hrvatsku ne zanima.
Problem Glavaš je problem pravosuđa, a ne položaja srpske manjine. Zar Glavaš nije osuđen?
Uostalom, je li itko pričao sa Srbima u Hrvatskoj i pitao ih što im je najgore. Svi će reći: nema posla! To je jedini problem, a ne krvna zrnca. Ovako i ja mogu pisati o problemima Gruzijaca u Osetiji, a da o Gruziji čitam s internet portala.


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:22 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

ivanivica
Oluja se slavi


A gde sam ja pomenuo slavljenje Oluje kao problem? Ako je vec pominjemo onda mogu samo da kazem da nije problem slavljenje pobede ... nego je problem sto se ne priznaju zlocini pocinjeni u toku nje. Porediti je sa "pobjedom protiv fasizma u Europi" je apsurd na apsurdima posto su ovde pobedile snage direktno podrzavane od nekadasnjih fasista-ustasa iz II svetskog rata. Ovde se radilo o gradjanskom ratu u kojem je bilo zlocina na obe strane i ovi drugi ne mogu nikako sluziti kao opravdanje za one prve. Zlocin je zlocin i ne moze se jedan pravdati drugim nego se oba moraju osuditi i kazniti - po istim kriterijumima. Uostalom neki od najvecih zlocina su cinjeni neposredno posle oluje ... u miru i temeljno su paljene kuce i ubijani poneki od preostalih staraca da bi etnicko ciscenje ucinilo sto je treajnije mogucim. I u tome se uspelo, kao sto vidimo ...

Problem Glavas nije usamljen i to sto je problem pravosudja ne znaci da nije problem polozaja srpske manjine. Naprotiv, ako se zlocini nad jednom manjinom ne kaznjavaju na pravi nacin (ili se uopste ne kaznjavaju) to je najdrasticniji moguci primer katastrofalnog polozaja te iste manjine u hrvatskom drustvu ...

Naravno svim ovim ne poricem da je trenutno jos veci problem sto nema posla. Ne raspolazem podacima/informacijam ali sam prilicno ubedjen i da je taj problem znatno drasticniji medju pripadnicima srpske nacionalne manjine ... Ako je tako, onda bi to bio jos jedan primer onog indirektnog pritiska o kome sam pricao ...

dali76 dali76 19:25 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Jucer nisam imao vremena da ucestvujem u raspravi ovdje. Sinoc kad sam citao ostao sam bez teksta. Iskren da budem ni sad nisam siguran sto reci.
Kao sto je neko rekao povlacenje pitanja etnickog predznaka ispred imena stranaka izazvace politizaciju I javice se domoljubi koji ce vristati iz sveg glasa.
Ljudi koji se ovdje predsdtavljaju prilicno liberalnim , tipa njih ekonomija zanima vise nego etnicke podjele.
Ispade da je bila potrebna ta mala inicijalna kapisla da svako ovdje ostavi svoj trag.
Mislio sam d ace moji sunarodnjaci ,vise nego komsije Hrvati, napasti ideju ovog bloga.
Prije svega zbog stava da kraj potrebe za manjinskim strankama (npr SDSS ) oznaciti visok stupanje demokracije.
Glasaci bi se trebali djeliti po novcanicima ili prema svojim stavovima glede drustvenih pitanja. Podjela na etnicke stranke I naglasavanje istih samo je prostor neodgovornim.
Profesor ,koji se inace bavi procesom demokratizacije ist. Evrope ukazao mi je na naglasenu potrebu politickih stranaka na podrucju balkana.
Ono sto je paradoks ovdje se javljaju ljudi koji spominju SANUmemorandum, koji govore kako etnicke teme u Hrvatskoj su jace nego etnicke a svojim postovima upravo dokazuju suprotno.
Govore o mrznji o stereotipima a sami tu istu mrznju I te kako transparentno prikazuju svojim pisanijima.
Ne daj boze da se neko usudi postaviti pitanje cemu to deklerativno naglasavanje ispred imena stranaka.On je po automatizmu srpski radikal a ovo je ,jelte gnjezdo, srpskih radikala na blogu b92?
Bio sam u Hrvatskoj prije dve nedelje. Ovdje imamo blogera koji zivi tamo I koji je prilicno racionalan u svojim stavovima.
Ali, ako se zaboga neko usudi prozboriti o temi, nema mu spasa on je srpski radikal I sto mu ne zaljepiti tu etiketu SANU memorandum?
Kao sto rekoh nisam ocekivao ovoliki izliv mrznje I reci cu sovinizma. Al avaj svi mi ovde ostavljamo svoje tragove zar ne?
Ocigledno jos nije vreme da se prica o temi za koju sam ,naivno prilicno,vjerovao da moze biti tema.


ivanivica ivanivica 19:37 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

"Ovde se radilo o gradjanskom ratu u kojem je bilo zlocina na obe strane i ovi drugi ne mogu nikako sluziti kao opravdanje za one prve. Zlocin je zlocin i ne moze se jedan pravdati drugim nego se oba moraju osuditi i kazniti - po istim kriterijumima"
E vidiš, riječ je o relativizaciji zločina. Kulminaciju takvog razmišljanja imaš danas u Srbiji povodom donošenja Rezolucije o Srebrenici. Svi vele genocid, ali Srbija bi se nešto baš spomenula žrtava od kosovske bitke pa do Haitija. Jer eto, svi smo isti. E pa nije. Zločin je zločin, slažem se, ali uzrok zločinima u 2. sv ratu je nacistička politika "blut und boden", a zločini u SFRJ je "gde je jedan srpski grob, tu je Srbija". Iz te perspektive nije isto stradanje Varšave i Berlina.
Glavaš? Zar Glavaš nije osuđen? Ili znaš nešto više?
"Ne raspolazem podacima/informacijam ali sam prilicno ubedjen i da je taj problem znatno drasticniji medju pripadnicima srpske nacionalne manjine" Dakle ne znaš, ali recesiju i kronična nezaposlenost koja pogađa cijelu Europu smatraš "indirektnim pritiskom" na srpsku manjinu" u Hrvatskoj, Svaka čast.
Da se sumira: problem ljudskih prava u Hrvatskoj nije po pitanju nacionalnih manjina, već isključivo povreda socijalnih prava. Ali to je već "indirektni pritisak" na mene jer sam heteroseksualac koji skuplja postanske markice i voli crtane filmove...
ivanivica ivanivica 19:44 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

"Ali, ako se zaboga neko usudi prozboriti o temi, nema mu spasa on je srpski radikal I sto mu ne zaljepiti tu etiketu SANU memorandum?
Kao sto rekoh nisam ocekivao ovoliki izliv mrznje I reci cu sovinizma."
Zanimljivo, koristite iste etikete koje spočitavate drugima... Non concedit venire contra factum proprium
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 19:49 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Ivice,

ne vredi diskutovati sa tobom posto ponavljas samo uobicajene parole. Ne bih skretao temu na pricu o "relativizaciji zlocina" posto to nije ono o cemu diskutujemo. Jednostavno nisi ponudio nista protiv kao kontra argument na:

1)Nepriznavanje zlocina ucinjenih nad Srbima u najvecem delu hrvatskog drustva posebno u vladajucim strukturama. A cim se ne priznaju, onda je jasno i da se ne kaznajvaju na pravi nacin. Glavas jeste osudjen ali je kazna SRAMNO niska. Pa mu je onda drzava dozvolila (prakticno omogucila) i da izbegne da je "odsluzi". I sto je najvaznije to NIJE USAMLJEN slucaj ... ima ih jos (i gorih) koji uopste nisu kaznjeni/osudjeni ...

aj' laku noc
eugensavojski eugensavojski 22:18 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Svi vele genocid, ali Srbija bi se nešto baš spomenula žrtave

Bratunac , BRATUNAC je dovoljan za komparaciju i bio je prije
ma šta svet pričao i dali Pedija Ešdauna zanimalo
a o relativiziranju
Pavelić = Draža
Mile Budak = Slobodan Jovanović
Lojzek stepinec = Nikolaj
fašistička vlast u zagrebu = fašistička vlada u Londonu
a jedan od največihh dokaza velikosrpske hegemonije u SFRJ je činjenica da Bakarić nikad nije mogao postati Maršal jugoslavije samo zato što je Hrvat.
da ne govorimo od drugim slučajevima Brozove BEOGRADSKE diktature
eugensavojski eugensavojski 23:03 11.02.2010

Re: Poslednja trećina

Glasaci bi se trebali djeliti po novcanicima ili prema svojim stavovima glede drustvenih pitanja


Pa šta se imaju po tome delit . U hrvatskoj vlada mišljenje da država treba da daje poticaj za sve , sve bi uspjelo i sve ima posebnost i tradicionalnu vrijednost samo treba poticaj vlade ( e da je Bušov budžet za banke pokrpio bi brodogradilišta taman ) svi trebaju imati mirovine il da im "ide preko biroa" ( ovi su mi naj jači iljadu i pol kuna dvajest godina dobivaju jel im je Kutle zajebo firmu pa su sad nezaposleni )
dakle po ekonomskoj doktrini u Hrvatskoj imaš jednopartiski sistem , Kejzijanizam u varijanti od Savke do Ljube Jurčića , sve isti qurac i manje više po tom pitanju vlada konsenzus bez obzira na nacionalnu pripadnost , Čeljad misli da su političari lopovi jerbo njima malo daju a sebi puno. Mrze političare i misle da država treba njima sve riješit i omogučit napredak čuvanjem autentičnosti i tradicionalnih vrednota u privredi. ( o čuvarima marvenog fonda vidi M. Krleža : Na rubu pameti) i da čuvanje radnih mjesta i privatizaciju bez da vlasnik može upravljat i izvuć dobit .
Pajz sad
ajd ti meni nađi Ekonomsko-doktrinarnu razliku između Pusićke, Adlešićke, Petirke ,Opačićke , Vlaisavljevičke ( il kako se već sad preziva premijerka )
nema brale
ako tražiš koncezus u hrvatskoj po pitanju ideja ( i kod Hrvata i Srba i svih drugih radnih ljudi , građana i poštene inteligencije ) to je
1) Slovenku neš xebat samo ako se tebi žuri na autobus
2) Liberalna ekonomija i privatluk su u SMRTNOM ropcu i to je svjet davno prevazišo
3) Država treba davat poticaje za sve i svašta , čuvat radna mjesta koja niš ne rade i treba prodavat Arapima vodu za naftu po sistemu karnister za karnister .( a znamo da je voda najveće bogatsrvo)
5) državni dužnosnik mora bit stručnjak koji nije član ni jedne stranke

Po pitanju mojih simpatija glede svezi Radikala
imaju dobar ekonomski program al ga ne razumju , neznaju ko im ga je pisao, birači im ga nebi podržali i ne znaju šta če sa njim . Ipak idejno jedan od boljih programa . ostalo dio politike laprdanje radi laprdanja
po pitanju memoranduma
nemam dobro mišljenje o ničemu što su partizani napisali , a to su pisali partizani koji se nisu dovoljno pokajali ( samo misle da je revolucija krenula u krivom smjeru)
dakle "niš koristi"
po pitanju agresije na hrvatsku
Šta reči na činjenicu da su seljaci iz Zapadne Slavonije koji su se povlačili sa traktorima i utovarkama uspjeli napravit 70 i nešto hiljda vojnih invalida u toj operaciji
jeben i bjesan neki svijet
ni da su Sečuan napali ne bi toliko najebali

dali76 dali76 02:48 12.02.2010

Re: Poslednja trećina

Znaci kad bi, nedo dragi bog, politicke partije se rijesile svojih etnickih prridjeva te ostali socialdemokrati, social lberali,narodnjaci I ostali razlika medju njihovim pristuipima ekonomiji bila neznatna?
Mozda se zato toliko I drze svojih deklerativno nacionalnih etiketa, da se ljudi ne bi slucajno pitali u cemu je razlika.
Eto jedan od blogokolega gore kaze da je HSLS Hrvatska socijalno liberalna stranka jer ista void hrvatsku politiku.
Da to nije otkrio mislio bi da se radi o japansko italijanskoj politici.
Valjda ljudi razumiju lakes te etnicke od ekonomskih razlika, ili mozda kako ti kazes , takvih razlika I nema.
Da je iole normalne svjesti pa Miskovic bi podrzao LDP, najkonzervativniju stranku u Srbiji.
Zamisli koalicija SRS i LDP?
Po svojim ekonomskim programima obe liberalne da liberalnije ne mogu biti.
Al kad sem ekonomije ima toliko zanimljivijih tema dragom nam puku.
eugensavojski eugensavojski 08:20 12.02.2010

Re: Poslednja trećina

dali76


Zamisli koalicija SRS i LDP?
Po svojim ekonomskim programima obe liberalne da liberalnije ne mogu biti.

Imaju neke druge sličnosti
Obema je ekonomski program zajebancija reda radi, obe bi povešale na kandelabere sve koji nisu ideološki ispravni . I obe su mutirani sukob KPS
negde se lome na polju Titoizam -Stanjinizam , i Slobizam- Stamboličizam
a na ekonomskom planu to je borba dece Titovih ubica i udbaša koja misli da bi trebala bit nasledna aristokratija i da im pripada nasledstvo zlodela otaca njihovih, i onih koji bi otimali i zauzimali ko očevi od ovih prvih ( ko bi bio grga jankez neznam)
uglavnom i ekonomski program Ldp nije loš ali njim nije bitan, kao što ni članstvo u liberalnoj internacionali za njih je samo obmana .
oni su reducirali lične slobode na pederske brakove i to je to . što baš i nema puno veze sa klasičnim liberalizmom
usput trebali bi bit dosledni i tražit legalizaciju gej poligamije i bez toga bi neko bio ugrožen
Gala01 Gala01 06:36 12.02.2010

Odgovor autoru bloga


A da se vi pocnete baviti suštinom, a ne formom? Nijednom pojedincu koji nije opterecen nacionalnim identitetom nije vazno kako se stranka zove i koji predznak nosi nego koju politicku opciju zastupa i to je de facto jedino sto bi u cijeloj prici trebalo biti vazno. Vas je stav medjutim upravo opozicijski sto vise govori o vama kao nekome tko je opterecen i kome ocigledno smeta taj predznak H, nego o svim strankama koje navodite kao primjere.
Svojevremeno se identicnim "problemom" bavila i jedna samoprozvana novinarka iz tzv. "e -novina" s ciljem da medijsku kucu B92 okarakterizira kao "krajnje desnicarske radikale" samo zato jer su uz imena pojedinih tenisaca dodali pridjev -srpski a sto je kod ove izazvalo histeriju nevidjenih razmjera. O tome sam pisala na svom blogu pa cu se posluziti kracim citatom:


"Zlocinacka organizacija" B92 se drznula uz sport, pa jos tenis, ubaciti pridjev - srpski. To je zaista "nevidjena sramota." Pored americkih filmova, ruske knjizevnosti, engleske nogometne lige, irskog plesa, francuske kuhinje, ili brazilskog karnevala isticati da je nesto "srpsko", osim (da se razumijemo) ako nije u negativnom kontekstu, je izraz najgoreg "nacionalizma" i iscitavajuci ovaj tekst, citatelj konacno biva prosvijetljen i shvati da su ondasnji, a i ovdasnji novinari na celu s Veranom Maticem potajni "srpski radikali" koji se, istina kroz sportske vijesti, ali takva podmetanja su najopasnija, zalazu za Srbiju do Tokija, a kako vidimo provotni cilj im je da nacionaliziraju i sam Wimbledon uz pomoc Djokovica, Ane i Jelene. Kako se ovakvi gafovi ubuduce ne bi dogadjali, predlazem da se uz doticne tenisace i ---- tenis, ubuduce koristi pridjev hrvatski. Hrvati bi rado u svojim redovima imali teniske sampione i ne bi se toga sramili, kao ni bilo koja druga nacija, ukljucujuci i svjetske medije koji konstantno koriste takve "opasne" pridjeve a bez da ih itko proziva


Nadam se da ovom tekstu dodatna pojasnjenja nisu potrebna i da ste shvatili poantu.
A inace, problem vase cijele teme je sto je nejasna i konfuzna i sto je nemoguce razluciti o cemu biste vi zapravo; o ratu, o ekonomiji, segregaciji ili predznaku pa je krajnji dojam da vam je cilj zapravo pljuckanje po Hrvatskoj, onako "iz sporta". Zbog toga na ovom blogu, osim rijetkih pojedinaca, bas i nema inteligentnije publike koja bi pokrenula konstruktivnu raspravu, osim sto ste navukli kriticnu masu onih koji ne dizu glave iz pijeska jos od pocetka 90-tih. Mozda ste upravo to i htjeli, tko zna. Ako niste, sami ste za to krivi.
nivano nivano 11:56 12.02.2010

Re: Odgovor autoru bloga

Vas je stav medjutim upravo opozicijski sto vise govori o vama kao nekome tko je opterecen i kome ocigledno smeta taj predznak H, nego o svim strankama koje navodite kao primjere.


iz nekih vasih komentara i ja bih mogao zakljuciti da ste i vi optereceni.

npr
Re: Ozbiljno?

A ti si se po tim podrucjima toboze svakodnevno setas pa znas? Nego, jesi li ikad vidio kako je Milosevicevska vojska sravnila Vukovar? Sjajan prizor, nije li? <_<


ovo mi je uopste ne lici na neku ozbiljnu raspravu, vec obicno radikalsko prepucavanje.


ono sto bih mogao zamjeriti tekstu, jeste ubacivanje HSLS u pricu. mislim da ono sto je autor mislio najbolje odgovarala stranka HNS-Liberalni demokrati.HSLS je odavno prestala biti liberalna stranka...
ivanivica ivanivica 08:41 12.02.2010

Promašen ceo fudbal

Vi uporno lupate po prefiksu "Hrvatska" u nekim hrvatskom strankama ne bi li dokazali, eto, da je u Republici Hrvatskoj među biračima jedino bitan, i jedini razlog davanja glasova etnički predznak. Naravno, nećete niti riječ reći o tome da su mnoge stranke osnovane krajem 80-ih ili početkom 90-ih, a neke baštine svoje ime još iz 19. stoljeća (Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava) kad je prefiks bio poželjan. Pa eto, u RH postoje i stranke regionalnog predznaka, kao što su Međimurska stranka, Primorsko goranski savez, Istarski demokratski sabor. I? Treba li zaključiti po ovom da je RH izrazito decentralizirana zemlja? Uostalom, najveća oporbena stranka u RH je Socijaldemokratska partija SDP (da, nema omraženo H), dok se u Njemačkoj uspješno smjenjuje na vlasti Sozialdemokratische Partei Deutschlands, vašom logikom, u Njemačkoj caruju stranke i birači kojima je najbitniji etnicitet, a ne ekonomija. Kao što netko tu reče: "krajnji dojam je da vam je cilj zapravo pljuckanje po Hrvatskoj, onako "iz sporta".

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana