Film| In memoriam| Istorija| Obrazovanje| Umetnost

Moje ime je imitacija, loša imitacija

marco_de.manccini RSS / 19.03.2015. u 04:04

Питер Хилтон, деветнаестогодишњак који је прекинуо студије на другој години факултета и обрео се у тиму Алана Тјуринга у Блечли Парку, није имао брата у прекоатлантском конвоју којем је претио напад немачких подморница управо у тренутку кад је Енигма, шифра коју је немогуће разбити, напокон разбијена. Ова измишљена судбина је само једна од многих неистина и бесмислица које су убачене у причу о Алану и Енигми без икакве потребе -- баналивудизација која је сама себи сврха.

 

john-alan-peter
john-alan-peter

* * *

Питер Хилтон је, после рата и своје улоге у Блечли Парку, завршио факултет, постао познат и признат математичар, аутор десетак одличних књига из области алгебараске топологије и хомолошке алгебре^1, и учитељ без премца, учитељ чија су предавања била чиста радост, чинећи лепоту, целовитост и сврсисходност математике опипљивом и разумљивом. Све је у његовим лекцијама било планирано -- шта ће рећи, кад, где ће на табли бити у том трунутку и шта ће на њој, од свега изговореног, записати читким и лепим рукописом. Уместо стандардне слике опсесивног научника-робота без спонтаности који решета формуле по табли ту је боље, за поређење, замислити глумца или музичара који је одлично припремљен за своју представу. Сама техника -- речи, ноте, покрети, шта год^2 -- све је то доведено на ниво које ослобађа уметника од потребе да размишља о њима, омогућава му да комуницира директније и да у правом тренутку немилосрдно груне публику равно у плексус.

Иако неуштогљен и приступачан, Питер је добро знао квалитет и вредност свог рада. Учинило ми се једном, усред предавања, да ми се оцртава слика нечега што раније нисам могао да разумем, да ме његове речи воде надомак сагледавања неколико компликованих појмова и њиховог заједничког деловања и смисла те, да бих био потпуно сигуран да сам заиста повезао све што се дешавало на табли са оним што сам раније видео у књизи, зграбим књигу и отворим да погледам ... у том тренутку Питер престаје да говори и настаје тајац. Подижем главу и видим да гледа право у мене. Каже ми "волео бих да не вирите у моју књигу за време часа, у најбољем ћете случају тако извући само половичну вредност и из књиге и из предавања".

Имао је фино углачан смисао за хумор -- једном је улазећи у учионицу запазио заборављени планер на катедри и само је промрмљао себи у браду "некоме је преко потребан планер". Најдражи цитат с његових предавања ми је "подсетимо се да је абелијанизација фундаменталне групе једнака првој хомологији ... успут, да знате, кад год кажем `подсетимо се` ово има једно од следећих два значења -- подсетите се ако сте већ знали, а научите брзо ако нисте".

О годинама проведеним у Блечли Парку је говорио сразмерно мало, свакако мање него што су људи око њега прижељкивали, али је радо прихватао да одржи велики јавни час о тим догађајима.

* * *

Што се тиче приче о Алану и Енигми, занемаримо да Питер нема брата у конвоју и да тип немачких авиона који су приказани изнад конвоја у Атлантском океану нема ни приближно домет да се нађе тамо. Свим ауторима је у стварању неопходна, те је с правом и узимају, доза "поетске слободе", а са друге стране, за потпуно уживање у било ком делу, неопходна је доза "укидања неверице". Могло би се рећи да и измишљена судбина брата правог учесника догађаја и измишљени домет правог авиона подлежу том прећутном договору о неопходностима између уметника и публике -- оно прво као покушај увођења људске димензије и моралне тензије, а оно друго као заиста неважан технички детаљ. На жалост, немогуће је занемарити и оправдати цео низ сцена пре и после тренутка разбијања Енигме у њиховом тумарању од бесмисленог до изравно глупог. Колика количина "укидања неверице" је неопходна да се прихвати да су Алан Тјуринг, Хју Александер, Џоан Кларк, Питер Хилтон, и сви остали у Блечли Парку, сви до једног регрутовани у ту јединицу због бриткости свог ума, људи који -- како је више пута, подсетимо се (!), поновљено у филму -- "чине ствари које нико не може да замисли", да су ти људи радили толико дуго и узалудно на дешифровању порука не сетивши се да пробају да се ослоне на речи које се, с великом вероватноћом, понављају из поруке у поруку? Да се за такво фундаментално, али ипак тривијално и опште познато, откровење треба чекати на невезани разговор у пабу о можда заљубљеном немачком оператеру који је можда у порукама поновио име своје девојке? Да су људи око Тјуринга одмах по разбијању шифре -- како згодно и изненадно -- били у прилици да вежбају своју људскост и моралне компасе и да одлучују да ли да спасавају конвој, са или без Питеровог брата у њему? Да су уопште, одмах тад или касније, икада, били у прилици да се и питају, а камоли одлучују, о томе како британкса војска и влада користе иједну информацију до које су они дошли?

Мада, чак би и овако плитко постављена -- филмска -- кулминација решења саме Енигме, заједно са просутим пивом^3 и прекинутим флертом, и заједно са једно-димензионалним приказом Алана као донекле човеколиког створења-математичара које с лакоћом решава укрштене речи и сличне загонетке, а ван тога је напорно и арогантно ништа^4, можда била довољна да филм ипак некако положи Тјурингов тест имитације и остави довољно трагова стварног Тјуринга да завара бар понеког непажљивог или неупућеног гледаоца да није следећег.

Потпуно је несхватљиво зашто су аутори пришили Алану издајство? У филму Алан открива да је Џон Кирнкрос совјетски шпијун^5, али не предузима ништа да га пријави или другачије спречи његову активност, јер га Џон уцењује речима "ако ти одаш моју тајну, ја ћу одати твоју", мислећи овде на Аланову хомосексуалност. Читава епизода је потпуно неважна за ток догађаја у филму, али није без последица за његов доживљај. Мантра чувара британске безбедности и британског морала педесетих, у време кад је Алану суђено и кад је подвргнут хемијској кастрацији (због краткотрајне хомосексуалне везе која није имала ништа са ратним или послератним совјетским шпијунима), је била да је сваки хомосексуалац аутоматски безбедносни ризик, јер га је могуће уценити. Аутори филма су, из само њима знаних разлога, олако бацили тешку оптужбу на човека који је својим радом, заједно са колегама у Блечли Парку, спасао животе многих британских и савезничких војника и цивила, а да се притом, због тајности операције, чак ни после рата, чак ни за време свог суђења, није могао позвати на своје заслуге. Ја претпостављам да разлози нису задње намере и накнадно оправдавање безбедносне стратегије "комунисти и педери ће нам доћи главе" у питању, већ рутински и приземан, сагласан са остатком филма, баналивудски, приступ "промути па проспи, дај да видимо шта још нисмо убацили, аууу, немамо ниједног совјетског шпијуна, е, не може то тако, дај једног овамо".

За бољу имитацију, имитацију која ће положити Тјурингов тест, сачекаћемо неки други филм, филм којем ће Аланов живот, обичан какав је био, од предратних фундаменталних доприноса у теорији израчунљивости и вештачкој интелигенцији, преко улоге у разбијању немачке морнаричке шифре за време Другог светског рата, до мирнодопске провале стана од стране љубавника, хемијске кастрације и јабуке са цијанидом којом је тај живот окончан, уз дужну дозу поетске слободе, бити некако довољан за заплет.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Фусноте

1 области које, колико сам упознат, нису имале и још увек немају никакве везе са криптографијом.

2 Бил Браудер са Принстона је, једном приликом, кад је Питер заборавио белешке у које је загледао током предавања, покупио листове и утврдио да су празни -- служили су му само као сценски реквизит. Успут, Питерова супруга је била позоришна глумица.

3 кад смо код пива и дешифровања, Питер је говорио да су италијанске шифре биле лаке, њих су разбијали после немачких, на крају дана, уз пиво.

4 с изузетком делова филма из ране младости, у којима му је дозвољена и додељена људскост

5 Џон јесте био совјетски шпијун и јесте радио у Блечли Парку, али не у Алановом тиму и највероватније га никада није ни упознао.

 

Atačmenti



Komentari (82)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 04:06 19.03.2015

citati

Piterov palindrom (51 slovo)

Doc, note, I dissent, a fast never prevents a fatness, I diet on cod.


O obrazovanju

Just as any sensitive human being can be brought to appreciate beauty in art, music or literature, so that person can be educated to recognize the beauty in a piece of mathematics. The rarity of that recognition is not due to the "fact" that most people are not mathematically gifted but to the crassly utilitarian manner of teaching mathematics and of deciding syllabi and curricula, in which tedious, routine calculations, learned as a skill, are emphasized at the expense of genuinely mathematical ideas, and in which students spend almost all their time answering someone else's questions rather than asking their own.


O ulozi rols rojsa u otkrivanju svoje ljubavi ka matematici

At the age of 10, I was run over by a Rolls Royce, no less. It was an extraordinary incident ... what happened was that I had a long period of recuperation, much of which was spent in a hospital bed with plaster of Paris on my left leg, all the way up, in fact, to my navel. So I had this sort of white board permanently available to me sitting on my stomach. It simply turned out that I spent a lot of my leisure time doing mathematical problems, writing them on the plaster of Paris, and erasing them each morning. It gave me the opportunity to realize that I had this intensive love of mathematics. I realized earlier that I had a certain proficiency, but I hadn't realized before that it was the sort of thing I would do when I had the choice of doing other things. So then it came to me that I really loved mathematics and thoroughly enjoyed doing it. I recall even having unkind thoughts about visitors who came to see if I was all right, as they would interrupt me when I was really enjoying what I was doing.
gordanac gordanac 04:47 19.03.2015

sjajan tekst ...

.,. za jutarnje uživanje u tuđem daru za naraciju
ulepša mi jutro :)
A očekivanja:

За бољу имитацију, имитацију која ће положити Тјурингов тест, сачекаћемо неки други филм


... ostaće nam svima samo očekivanja, dešava se stalno.
Moja su očekivanja od filma bila izuzetno niska, što je verovatno cena rutinskog predrasudnog pristupa da filmska priča "o njemu & svemu" i ne može stvarno valjati, bar ne duže od zabavnih dva sata, pa sam bila manje kritična no što sam očekivala.
Ali - znanje o činjenicama je odvlačilo pažnju od gledanja, s vremena na vreme, odvodilo u digresije slične tvojima u tekstu.

Svejedno - smatram odličnim "holivudskim & svakim drugim trendom" volju da se o ljudima poput njega prave filmovi. Volela bih da vidim i filmove o Lisi Majtner, A.K.Ramanujanu, Grigoriju Perelmanu i mnogim drugima, unapred spremna na "dosoljavanje" koje, iz njima znanih razloga, dodaju filmadžije.
marco_de.manccini marco_de.manccini 05:06 19.03.2015

Re: sjajan tekst ...

Trend je dobar, da, stvarno, i neka nastavi, ali dosoljavanje Alanovog života? Šta se tu ima dosoljavati, priča se sama već napisala, sve od fundamentalnih radova o računarstvu još pre doba računara, preko tajnih ratnih epizoda i neobičnih mašina, sve do ljubavi, razočarenja, prevare i tragedije, čak i jabuke na kraju, ima S-V-E.

Mislim, dobro, ima se uvek šta dosoljavati, nismo tu da samo prepričavamao, ali mi je njihov izbor krajnje glup i neumesan.
gordanac gordanac 06:38 19.03.2015

Re: sjajan tekst ...

marco_de.manccini
Trend je dobar, da, stvarno, i neka nastavi, ali dosoljavanje Alanovog života? Šta se tu ima dosoljavati, priča se sama već napisala, sve od fundamentalnih radova o računarstvu još pre doba računara, preko tajnih ratnih epizoda i neobičnih mašina, sve do ljubavi, razočarenja, prevare i tragedije, čak i jabuke na kraju, ima S-V-E.

Mislim, dobro, ima se uvek šta dosoljavati, nismo tu da samo prepričavamao, ali mi je njihov izbor krajnje glup i neumesan.

Eh, ljudi većinom vole da dosole i u svom rutinskom, dnevnom, običnom pričanju i prepričavanju, a nekmoli u filmskom narativu.
Mi što volimo boga činjenica, proverljivog i dostojnog prepričavanja smo manjina, izrazita, oduvek i svuda.
Baba jedne moja drugarice je sve to "laganje & ukrašavanje & dosoljavanje" zvala "posramotno, al' pokorisno".
marco_de.manccini marco_de.manccini 06:54 19.03.2015

Re: sjajan tekst ...

Узмимо, на пример, Формана и причу о Салијерију. Наравно да је то досољено преко свих граница, готово ништа од односа између Салијерија и Амадеуса у филму није верно историјским чињеницама, али погледајмо крајњи резултат, антологијску сцену у којој нас светац заштитник, Салијери, благослови и oслобађа од грехова, све нас, медиокритете, до једног. Дакле,

Форман 1, чињенице 0,

јер Салијери из Формановог филма је магија.

Алан из овог филма је ништа, о ничему, и због ничега.
antioksidant antioksidant 08:13 19.03.2015

Re: sjajan tekst ...

ali mi je njihov izbor krajnje glup i neumesan.

mislim da im to da li ce nesto biti glupo ili neumesno i nije neki faktor od interesa. svodi se na to da li mogu prodati proizvod ili ne.
naravno, uvek je korisno ako njihov proizvod usput izazove i reakcije tipa tvoje. mislim, korisno za mene koji uzivam citajuci te.
krkar krkar 09:16 19.03.2015

Re: sjajan tekst ...

јер Салијери из Формановог филма је магија.


TO je umetnost.

Ovo nisam gledao ali posle čitanja ovog tvog sa razlogom ljutitog teksta savršeno je jasno da je u pitanju još jedna kretenizacija.
stopalo stopalo 09:18 19.03.2015

Re: sjajan tekst ...

jasno da je u pitanju još jedna kretenizacija.


filipike?


mirelarado mirelarado 09:31 19.03.2015

Re: sjajan tekst ...

Алан из овог филма је ништа, о ничему, и због ничега.


Бојим се да је то потреба холивудске индустрије да лик научника укалупи у стереотипну представу просечног гледаоца о њему. Има тога и у филму Блистави ум. Штета...
mnenadic mnenadic 07:47 19.03.2015

Holivudu

je dosoljavanje osnovna delatnost. Oni su od dosoljavanja napravili imperiju.
stopalo stopalo 09:08 19.03.2015

i tata bi sine

Да се за такво фундаментално, али ипак тривијално и опште познато, откровење треба чекати на невезани разговор у пабу о можда заљубљеном немачком оператеру који је можда у порукама поновио име своје девојке?


Ovo je klasični primer povezivanja publike sa pričom. Potrebno je napraviti scenario da svaki prosečni gledalac pomisli

UUUUUU hebote i ja bi se ovoga setio

Nešto poput DA VINČIJEVOG KODA gde istoričaru umetnosti treba pola sata filma da prepozna zlatni presek. (na ovom mestu hteo bih da se zahvalim kablovskom operateru i HBO što si mi omogućili da pogledam ovo remek delo )
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:41 19.03.2015

Re: i tata bi sine

zlatni presek

Ех, златни пресек, совјетски шпијун и Вил Фeрел. Неизбежни тријумвират који влада филмом.
a_jovicic a_jovicic 09:33 19.03.2015

Istorijske drame

Retki su igrani filmovi koji se bave istorijskim dogadjajima ili naučnim fenomenima gde je režiser dovoljno uporan da ne podlegne težnji producenata ka banalizaciji zarad "gledljivosti". Ja iz tog razloga bežim od "holivudskih" istorijskih ekranizacija "k'o djavo od krsta". Sa druge strane, istorijske drame koje se emituju na National Geographic ili Viasat History ... ili kombinacija čistog dokumentarnog filma prošaranog igranim scenama, gledam sa uživanjem (bez obzira što tamo glume totalni anonimusi)
nikvet pn nikvet pn 09:52 19.03.2015

Re: Istorijske drame

Ако се добро сећам на Viasat History у епизоди о Блечли парку и разбијању Енигме Тјуринг није ни поменут. Цилиндар са оригиналном шифром нађен је на немачком броду заробљеном у Норвешкој, наводно нису стигли да га униште.
little_radojica little_radojica 11:39 19.03.2015

Re: Istorijske drame

nikvet pn
Ако се добро сећам на Viasat History у епизоди о Блечли парку и разбијању Енигме Тјуринг није ни поменут. Цилиндар са оригиналном шифром нађен је на немачком броду заробљеном у Норвешкој, наводно нису стигли да га униште.


"Брод" је заправо подморница, од чувених "U-boat" немачких подморница које су по Атлантику терорисале америчке конвоје који су снабдевали опкољену Енглеску. Једна таква (U-505) коју су 44-те заробили Американци је изложена у Чикагу у музеју Науке и индустрије>>>ЛИНК.
Тамо сам први пут чуо за причу да је захваљујући томе што није успело самоуништење савезницима у руке допала Енигма. Оно што сам побркао, а на шта ми је овај сјајан блог скренуо пажњу, је да је то било на сасвим другој подморници (U-559>>>Wiki LINK), још 1942., да су је средили Енглези (у Средоземном мору), али и да је сама подморница ипак потонула након што је шифрарник из ње извађен. Ја живео у убеђењу да је то једна те иста и да сам био у подморници која је скоро па решила рат
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:38 19.03.2015

Re: Istorijske drame

Да, пробијање шифре је било резултат много рада и среће на британској страни и довољно непажње (и у самим процедурама и у њиховом извршавању на оператерском нивоу) на немачкој страни. У сваком случају, постојало је више нивоа и више метода шифровања, нису све комуникације ишле кроз Енигму, требало је много тога урадити. Сам Питер Хилтон и није био много важан за Енигму, он је у ствари стигао у Блечли Парк после првих успеха са Енигмом, али његов рад је био много важнији касније за неке друге шифре (на пример, такозвана Schlüsselzusatz SZ40 машина, која се појавила 20 година после Енигме и била је много боља у сваком погледу).

Али јасно је да се сви детаљи те компликоване приче не могу обрадити у оваквом филму, нешто се мора испеглати, прескочити, нашминкати -- нема другог начина, тако раде филмови. Ја немам ништа против многих решења и интерпретација до којих су аутори филма дошли. На пример, нико у Тјуринговом тиму није био регрутован кроз решавање укрштених речи, али неки људи у Блечли Парку јесу били регрутовани баш тако. Убацити такав детаљ у причу је сасвим умесно, као створен је за филм. Дакле, немам ништа против филмских трикова, уосталом то је огроман део онога што нам чини филмове интересантним, ми од филмова и очекујемо да будемо мало преварени, али уради, бре, филм поштено.
a_jovicic a_jovicic 00:04 20.03.2015

Re: Istorijske drame

nikvet pn
Ако се добро сећам на Viasat History у епизоди о Блечли парку и разбијању Енигме Тјуринг није ни поменут. Цилиндар са оригиналном шифром нађен је на немачком броду заробљеном у Норвешкој, наводно нису стигли да га униште.

Bilo je više dokumentaraca o Blečli parku. Pre par meseci je bio jedan o izgradnji prvog elektronskog računara ... pod imenom "Kolos" ("Colossus" ) ... koga je projektovao Tomi Flauers a koristili su ga za razbijanje Lorenz SZ40/42 mašine ... dok je za razbijanje Enigme korišćena Tjuringova "Bomba" (BTW istu su prvi projektovali Poljaci još pre rata)

Inače žalosno je što "Kolos" bio toliko velika tajna, da su ga Englezi krili i po završetku rata i tako su Ameri zvanično napravili "prvi" elektronski programibilni računar ENIAC.

U svakom slučaju bilo je više ekipa koje su radile na različitim projektima. Neka Tjuringova otkrića jesu korišćenja pri projektovanju ali on sam nije učestvovao u razvoju "Kolosa".
bladerunner92 bladerunner92 09:34 19.03.2015

Marko

pa ja sad, posle ove tvoje ovako stroge kritike (koja je inace odlicno napisana btw), ne smem da kazem da mi se dopala Imitation game
slazem se da je deo sa bratom koji je u podmornici a koja treba da bude unistena suvisan
ostalo mi je bilo ok, doprinelo je da prica o drugom svetskom ratu (ne o spajdermenu, vampirima ili sl.) bude zanimljiva meni a verovatno ce biti i publici koja gleda spajdermena
i moram da reagujem na ovo
Потпуно је несхватљиво зашто су аутори пришили Алану издајство? У филму Алан открива да је Џон Кирнкрос совјетски шпијун^5, али не предузима ништа да га пријави или другачије спречи његову активност, јер га Џон уцењује речима "ако ти одаш моју тајну, ја ћу одати твоју", мислећи овде на Аланову хомосексуалност. Читава епизода је потпуно неважна за ток догађаја у филму, али није без последица за његов доживљај. Мантра чувара британске безбедности и британског морала педесетих, у време кад је Алану суђено и кад је подвргнут хемијској кастрацији (због краткотрајне хомосексуалне везе која није имала ништа са ратним или послератним совјетским шпијунима), је била да је сваки хомосексуалац аутоматски безбедносни ризик, јер га је могуће уценити.

mislim da je ova epizoda bitna i nisam ovo dozivela kao prisivanje izdajstva, naprotiv, jer koliko se secam Alan je ucenjen posto su mu vec pretili da ce mu oduzeti masinu i skinuti ga sa projekta te je iz tog razloga odlucio da cuti -- da bi zavrsio posao do kraja i napravio Enigmu a ne zato sto se plasio estrogenske inekcije (a evo toga i u clanku koji sam pronasla tako da ipak nisam pogresno razumela)
Turing's old colleague at Bletchley Park, Professor Jack Good, who died this year at the age of 92, commented drily that it 'was a good thing the authorities hadn't known Turing was a homosexual during the war, because if they had, they would have fired him - and we would have lost'.


predatortz predatortz 10:29 19.03.2015

Re: Marko

Мантра чувара британске безбедности и британског морала педесетих, у време кад је Алану суђено и кад је подвргнут хемијској кастрацији (због краткотрајне хомосексуалне везе која није имала ништа са ратним или послератним совјетским шпијунима), је била да је сваки хомосексуалац аутоматски безбедносни ризик, јер га је могуће уценити.


To je mantra svake službe bezbednosti. Ne radi se tu samo o homoseksulalcima, širok je spektar aktivnosti koje nemaju širu društvenu prihvaćenost, a koje su zanimljive obaveštajnim službama.

No, službe ne gledaju na te ljude samo kao na potencijalni rizik. Često među njima vrbuju informatore, saradnike i denucijante, koristeći se njihovim strahom od razotkrivanja privatnosti.
rade.radumilo rade.radumilo 10:56 19.03.2015

Re: Marko

mislim da je ova epizoda bitna i nisam ovo dozivela kao prisivanje izdajstva


Na svim projektima zapadnih saveznika u to vreme, bilo je naučnika koji su bili itekako "zagrejani" za taj projekat, ali su isto tako smatrali svojom moralnom obavezom da znanje prenesu i SSSR-u. Neki su bili ucenjeni, ali većina je to radila zato što su smatrali ispravnim. Na projektu Menhetn, bilo je nekoliko grupa naučnika, koje su nezavisno jedna od druge slali SSSR-u informacije kojima su raspolagali.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:56 19.03.2015

Re: Marko

pa ja sad, posle ove tvoje ovako stroge kritike (koja je inace odlicno napisana btw), ne smem da kazem da mi se dopala Imitation game

Их, а уоште нисам био строг, ово је пре, онако, пријатељски, threethumbsup. Филм има добрих момената и није штета погледати га, само је штета пропуштене прилике да се направи нешто много боље.

Што се тиче дела "Alan je ucenjen posto su mu vec pretili da ce mu oduzeti masinu i skinuti ga sa projekta te je iz tog razloga odlucio da cuti", Алану у стварности никада није био запрећено одузимањем машине, цео таj конфликт са Денистоном је измишљен, по свим постојећим изворима Алан је био веома цењен за свој рад и имао је пуну подршку надређених, укључујужи ту и Денистона.

Тако да "морали су да га учине издајником да би спасио машину" не држи. Нису морали и, по мом мишљењу, нису требали. Свој за клише неопходни конфликт-на-радном-месту су свакако могли измислити и разрешити без пришивања издајства Тјурингу.
bladerunner92 bladerunner92 19:08 19.03.2015

Re: Marko

ово је пре, онако, пријатељски, threethumbsup

pa hvala Marko
samo, svako procenjuje sam , subjektivno, na osnovu prethodnog iskustva ili poznavanja nekih cinjenica ili nekog vec izgradjenog ukusa, sta mu se dopada sta ne
tako da meni se i dalje film dopada
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:17 19.03.2015

Re: Marko

Na svim projektima zapadnih saveznika u to vreme, bilo je naučnika koji su bili itekako "zagrejani" za taj projekat, ali su isto tako smatrali svojom moralnom obavezom da znanje prenesu i SSSR-u.

Занимљиво је да је често било и у интересу Британаца да се неке информације протуре и СССР-у. У таквим случајевима Черчил није могао да телефонира Стаљину и каже му "хеј, ови ће код Курска да поставе оклопну дивизију ту-и-ту, а артиљерију тамо-и-тамо" јер је Стаљин био неповерљив према таквим директним информацијама без знења извора. Зато су информације за које је било пожељно да дођу и до СССР-а некад биле намерно "остављане у близини" њима познатих совјетских шпијуна, који би их онда "украли" и послали, те су тако те информације добијале на веродостојности код Стаљина. Дакле, некад се прибегавало и манипулацији да би се саопштила истина савезнику.
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:25 19.03.2015

Re: Marko

tako da meni se i dalje film dopada

Наравно, зашто да не, само ћаскамо.
rade.radumilo rade.radumilo 10:04 20.03.2015

Re: Marko

Дакле, некад се прибегавало и манипулацији да би се саопштила истина савезнику.


Ma opšta žurka. Jan Fleming je smislio scenario kojim su Hitlera ubedili da će biti iskrcavanja na južnoj obali Francuske, paralelno sa iskrcavanjem na severu. Telo nekog nesrećnika, koji je umro od upale pluća, su uz pristanak njegovih roditelja obukli u majorsku uniformu i izbacili pored Španske obale, uz kojekakve delove olupine srušenog aviona. U torbi je nosio pisma nekih generala, koja su sadržala razne aluzije koje su se mogle protumačiti na taj način. Paralelno s tim, Patona su zadržali u Severnoj Africi, gde je morao da se što više pojavljuje u javnosti. Švabe nisu mogle da poveruju da jedan od najboljih savezničkih generala neće komandovati samim iskrcavanjem (komandu nad 3. armijom je dobio nakon iskrcavanja u Normandiji). Naseli su i zadržali su ozbiljne snage na jugu Francuske.
Jaril Jaril 10:47 19.03.2015

Питање је

да ли се имитира чињеница или емоција која стоји иза те чињенице.
rade.radumilo rade.radumilo 10:48 19.03.2015

Film i stvarnost

Film mora imati svoju dinamiku, mora držati pažnju gledaoca. Često, film koji se bavi ozbiljnim temama mora se "spustiti" na nivo prosečnog gledaoca.
Igrani film, na bilo koju temu, pa makar to bila i istinita priča o nekom događaju ili nečijem životu, je na prvom mestu predstava sa svojim zapletima, raspletima itd.
Kako prikazati moralnu dilemu, u jednom takvom filmu? Tako što će glavni lik da se zagleda u daljinu i izgovori: Biti ili ne biti? Kako prikazati situaciju u kojoj inženjeru, tehničaru, naučniku konačno "klikne" u glavi rešenje problema koji ga je toliko dugo mučio? Time što ćeš prikazati kako šeta parkom i odjednom mu se ozari lice? Iskoči iz tuš kabine i vikne "Eureka?"
Kako ćeš da ubaciš u film celokupnu istoriju razbijanja Enigme? Hoćeš li da napraviš trilogiju, koja će prikazati kako su prvo Poljaci pre drugog svetskog rata razbili prvu verziju Enigme (onu sa 3 rotora)? Onda ćeš u drugi film da ubaciš kompletno matematičko i tehničko objašnjenje greške u dizajnu same Enigme, koja neko slovo nikada nije mapirala na samo sebe, čime je broj mogućih kombinacija drastično smanjen? Obavezno u tom nastavku ubaciš i objašnjenje zašto ljudi teže, kada treba da osmisle ključ, da naprave "što slučajniji" ključ i time naruše uniformnu raspodelu i drastično smanje broj kombinacija.
myredneckself myredneckself 12:25 19.03.2015

Film me čeka

na Popcorn Time-u, nikako da uhvatim malo vremena ovih dana.
marco
Аутори филма су, из само њима знаних разлога, олако бацили тешку оптужбу на човека који је својим радом, заједно са колегама у Блечли Парку, спасао животе многих британских и савезничких војника и цивила, а да се притом, због тајности операције, чак ни после рата, чак ни за време свог суђења, није могао позвати на своје заслуге. Ја претпостављам да разлози нису задње намере и накнадно оправдавање безбедносне стратегије "комунисти и педери ће нам доћи главе" у питању, већ рутински и приземан, сагласан са остатком филма, баналивудски, приступ...

Banalivudski. Dobra reč, marco.

Može biti da naspram ovoga, oni mogu biti dobri samo onoliko koliko im svet i stanje svesti u njemu dozvoljavaju da to budu?
A tako dolazimo do problema sa politikom i političarima, tj. do začaranog kruga.
Da menjaš predrasude treba ti politička moć. Da dođeš do te moći, moraš da koketiraš s raznim predrasudama, tj. moraš biti i po ukusu onih koji imaju razne predrasude.
I onda razni politikanti ni ne pokušavaju da stvar pomere s mesta, lakše im je da povlađuju ovima s predrasudama.
A vreme prolazi.
Nažalost nismo puno odmakli, a da jesmo, možda bismo i po kompjuterima svi mnogo ranije tipkali, hmm?!
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:19 19.03.2015

Re: Film i stvarnost

Kako prikazati moralnu dilemu, u jednom takvom filmu? Tako što će glavni lik da se zagleda u daljinu i izgovori: Biti ili ne biti? Kako prikazati situaciju u kojoj inženjeru, tehničaru, naučniku konačno "klikne" u glavi rešenje problema koji ga je toliko dugo mučio? Time što ćeš prikazati kako šeta parkom i odjednom mu se ozari lice? Iskoči iz tuš kabine i vikne "Eureka?"

Урађено је већ у много филмова и једно и друго. Постоји много начина, а лично сматрам да начин "јој, где баш сад решисмо ово, баш док је мој брат у конвоју, а ја могу да га спасим само ако одмах телефонирам и истовремено упоропастим цео пројекат" није баш најелегантнији.
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:36 19.03.2015

.

osim što se ne razumeš u američki fudbal, ni sa filmovima ti ne ide najbolje.


šalim se, manccini
nisam gledao the imitation game, ali na osnovu tvoje kritike imam uvid da je film pun klišea; holivudskih/filmskih. ipak, sad imam još veću želju da ga pogledam:)


JJ Beba JJ Beba 14:13 19.03.2015

enigma

meni je enigma zašto je reditelj propustio prliku da napravi snažan kritički film o odnosu UK prema homoseksualcima i stravičnoj sudbini Alena Tjuringa koji je zbog svoje seksualne orjentacije užasno propatio, ubio se a toliko zadužio UK. U filmu se to samo ovlaš napolnjie i nakraju u jednoj rečenici spominju silne žrtve tog užasnog zakona koji je nasilno kastrirao svoje građane homosekusalce, hapsio ih itd. i sve to do skoro pre neki dan
film mi se uopšte nije dopao
adriana adriana 14:27 19.03.2015

Re: enigma

propustio prliku da napravi snažan kritički film o odnosu UK prema homoseksualcima i stravičnoj sudbini Alena Tjuringa koji je zbog svoje seksualne orjentacije


Meni je drago što je to propustio. Smoriše više.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:29 19.03.2015

Re: enigma

meni je, na primer, theory of everything žešći bulšit, upravo iz propuštene prilike. mislim, to je još jedan film o genijalnom britancu, gde se propušta prilika za nešto veće. vidim da je neko* spomenuo blistavi um, koji je odličan film upravo iz onog razloga - iz kojeg theory of everything nije. blistavi um nam je pružio ugao, iz kojeg se vidi - donekle, koliko je teško ostati sa čovekom koji ima posebne potrebe. s druge strane ;teorija je samo film u kojem radamejn zarađuje oskara, a priča o njegovoj ženi,usput sa troje dece, postaje nepotrebna - jer je ona valjda do ušiju zaljubljena u njegov genij? taj film je zamišljen kao ljubavna drama između njih dvoje - samo što njene patnje ne vidimo nigde ...

edit:
*
mirelarado


JJ Beba JJ Beba 14:36 19.03.2015

Re: enigma

theory of everything žešći bulšit,

ni meni se nije dopao i žao mi što su "oteli" oskara Mjklu Kitinu za Birdman-a
JJ Beba JJ Beba 14:38 19.03.2015

Re: enigma



Meni je drago što je to propustio. Smoriše više.

eh sad
mirelarado mirelarado 14:40 19.03.2015

Re: enigma

blistavi um nam je pružio ugao, iz kojeg se vidi - donekle, koliko je teško ostati sa čovekom koji ima posebne potrebe.


Да, али је то филм о човеку који се бори с параноидном шизофренијом, много више него филм о Џону Нешу, генијалном математичару.
stefan.hauzer stefan.hauzer 14:47 19.03.2015

Re: enigma

Да, али је то филм о човеку који се бори с параноидном шизофренијом, много више него филм о Џону Нешу, генијалном математичару.



iskoristila se priča o džonu nešu, ali se stavila u univerzalni kontekst - teško je živeti sa tim, a još teže je biti osoba koja živi sa čovekom s paranoidnom šizofrenijom. to je razlog zbog kojeg gledam na taj film iz ovog ugla, a ne kao na samo autobigrafski film i zbog toga ga smatram dobrim filmom:)
mirelarado mirelarado 15:16 19.03.2015

Re: enigma

iskoristila se priča o džonu nešu, ali se stavila u univerzalni kontekst - teško je živeti sa tim, a još teže je biti osoba koja živi sa čovekom s paranoidnom šizofrenijom. to je razlog zbog kojeg gledam na taj film iz ovog ugla, a ne kao na samo autobigrafski film i zbog toga ga smatram dobrim filmom:)


Наравно, али је и то још једна пропуштена прилика да се нама, обичним смртницима, приближи научна тематика, која је сама по себи довољно занимљива, чини ми се. Овако је нобеловац Неш тек још један "лудак" с којим се пате његови ближњи. А филм је одлично скоцкан, таман за све оне оскаре које је побрао. :)
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:34 19.03.2015

Re: enigma

:) ne znam, teško je napraviti film, o takvom čoveku kao što je džon neš. on jeste bio genijalni matematičar, ali je opet bio i samo još jedan ludak. rekao bih da je ron hauard, odradio dobar posao. film kao film. verovatno si u pravu; kako je to moglo mnogo bolje ..ali gledajući na ono, na šta se usredsredio ron hauard, film kao odnos muža sa posebnim potrebama i žene - to je dobar film. i to je pokušano sa theory of everything i nije uspelo. s druge strane, ako gledamo kao na priču sa the imitations game - da, hauard nije prkazao sve.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:32 19.03.2015

Re: enigma

Kada smo već kod enigmi, meni je enigma zašto većina filmova (holivudskih i dr.) insistira na posebnosti genijalnih naučnika, a gde je ta posebnost vrlo različita: šizofrenija (Blistavi um), amiotrofna lateralna skleroza (Teorija svega), teška mentalna bolest (Dokaz), homoseksualnost (Imitacija igre), kada ta posebnost nema nikakve veze sa njihovom genijalnošću, sem što je eventualno sputava.

Između genijalnosti i ludila je ogromna razlika, to su dva suprotna pola. Pre bi se reklo da manje pametni vide genijalce kao ludake, jer ne mogu shvatiti ni njih, a kamoli njihove ingeniozne ideje.
stefan.hauzer stefan.hauzer 18:47 19.03.2015

Re: enigma

meni je enigma zašto većina filmova (holivudskih i dr.) insistira na posebnosti genijalnih naučnika,


verovatno studiji procenjuju, kako su geniji sa nekom fizičkom/mentalnom manom ili seksualnim opredeljenjem ...posebniji od normalaca. opet, ljude inspirišu priče kada ljudi prevaziđu teške (za neke ljude i neprelazne) prepreke i budu uspešni u onom poslu kojim se bave. priča o džonu nešu ili stivenu hokingu je upravo iz tih razloga inspirativna, ali u oba slučaja su se reditelji odlučili za njihove privatne živote, više nego za naučne. s tim što je jedan reditelj uspeo, a drugi nije. opet, možemo videti na primeru rona hauarda, da kada se posveti tematici iz ugla profesionalnog života, dobijemo jedan od najboljih sportskih filmova ikad; rush. na osnovu tog filma, mi ne znamo kako se niki lauda suočava sa svojim hendikepom, ali smo upoznati s kojim poštovanjem i nostalgijom gleda na taj period i na svoje rivalstvo za džejmsom hantom - što je bilo daleko više bitnije za priču filma. sve što želim da kažem je, nekad treba gledati filmove iz onog ugla iz kojeg reditelj se trudi da nam prikaže i na osnovu toga ocenjivati film. nekom je to malo, a nekom je to dovoljno.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:34 19.03.2015

Re: enigma

Pre će biti da je reč o jednom vrlo starom verovanju, koje datira još iz antičkih vremena, a koje otprilike glasi da genijalnost i ludilo deli jedna vrlo tanka linija. Genije je onaj koji uspešno hoda po toj crti, a oni koji je pređu su ludaci.

Ima dosta radova na tu temu i obično su vrlo čitani. Kod nas npr. "Tragedija genija".
Naravno, reč je o zabludi. I genijalni ljudi, kao i svi ostali obolevaju od različitih bolesti, pa i mentalnih. Suština je da njihove bolesti nisu uzrok, niti su doprinele, njihovoh genijalnosti. Naprotiv, najčešće ih sputavaju. Edgar Alan Po bi napisao još koje veliko delo da nije umro od delirijum tremensa, Dostojevski da nije bio strastveni kockar, Niče da nije bolovao od sifilisa, a tek Neš ili Hoking...
Domazet Domazet 18:55 19.03.2015

A da vi malo ne...

...onako, mislim, sa oprostenjem...

Oba filma su sasvim pristojna, ne bas Formanovskog nivoa (uzgred, po meni je malo sta na nivou Amadeusa) ali c'mon...

Meni se vise dopala Theory of everything pa cu, u vezi Imitation Game, samo kratko da skrenem paznju autoru da se ne radi o dokumentarnom filmu. Tako da ono o doletu aviona, mislim stvarno...U ostalom zar nije Krkijeva avionsko pilotska ekspertiza copyrightovana!?

A sto se tice Theory of Everything, zeleo bih prvo da Svesnim Pojedincima koji se zale na to da nam je uskracen uvid u patnje Hawkingove zene skrenem paznju na to da je scenario pisan na osnovu Hawkingowe biografije ciji je autor upravo njegova zena.

A onda svima kojima je strasno zao sto je film banalizovao Hawkingovu genijalnost jedno malo pitanjce. Da li stvarno verujete da ste u stanju da shvatite genijalnost njegovog doprinosa kosmologiji i fizici uopste? Ja eto nisam, ja sam tu vernik, verujem na rec.

A jedna mala anegdodica sa snimanja filma pokazala mi je svu velicinu(snagu) Hawkingovog duha bolje nego bilo kakav traktat o njegovim gore spomenutim doprinosima. Hawking je za vreme snimanja filma proveo izvesno vreme sa ekipom. I, cetrdesetak godina nakon sto je po predvidjanjima lekara trebao da bude pokojni, tamo je flertovao sa glavnom glumicom...

Oba filma su prilicno ljudska. Malo li je u ova vremena? Tako da mislim, sa oprostenjem, da vi, onako, malo...
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:38 19.03.2015

Re: A da vi malo ne...

A sto se tice Theory of Everything, zeleo bih prvo da Svesnim Pojedincima koji se zale na to da nam je uskracen uvid u patnje Hawkingove zene skrenem paznju na to da je scenario pisan na osnovu Hawkingowe biografije ciji je autor upravo njegova zena.


i control je rađen na osnovu biografije žene iana curtisa i šta? to i dalje ne menja činjenicu, kako je ovo diznijevska ljubav u filmu. u opisu filma piše kako je to ljubavna priča između stivena hokinga i njegove žene; a look at the relationship between the famous physicist Stephen Hawking and his wife - ako je to napisano kao radnja filma, onda mislim da je to loše odrađeno.
ušećerena limunada , ali to je samo moje mišljenje.
Domazet Domazet 19:51 19.03.2015

To i jeste radnja filma...

stefan.hauzer
A sto se tice Theory of Everything, zeleo bih prvo da Svesnim Pojedincima koji se zale na to da nam je uskracen uvid u patnje Hawkingove zene skrenem paznju na to da je scenario pisan na osnovu Hawkingowe biografije ciji je autor upravo njegova zena.


i control je rađen na osnovu biografije žene iana curtisa i šta? to i dalje ne menja činjenicu, kako je ovo diznijevska ljubav u filmu. u opisu filma piše kako je to ljubavna priča između stivena hokinga i njegove žene; a look at the relationship between the famous physicist Stephen Hawking and his wife - ako je to napisano kao radnja filma, onda mislim da je to loše odrađeno.
ušećerena limunada , ali to je samo moje mišljenje.

...i Hawkingova zena je u filmu, po meni, vrlo pozitivan i (po obimu i tezini uloge) ravnopravan lik. Ona je i posle razlaza ostala u prijateljskim odnosima i sa Stevenom i sa zenom sa kojom Steven Hawking sada zivi. Ona, koliko je meni poznato, nije imala primjedbi na scenario a mislim da je tvoj nesporazum sa filmom sustinski.

Poruka filma je da ono sto ti smatras da je propusteno da se istakne nije bitno, tj, nije postojalo. Ti na njen svakodnevni zivot sa izuzetno (fizicki) zahtevnim Hawkingom gledas kao na muku, poruka filma je da to nije bilo tako. Dobrim delom zbog samog Stevena, koji je imao snage/karaktera da izuzetno fizicki zahtevni suzivot sa njim ne pretvori u mentalno zahtevni. To ti je izgleda promaklo...

E da, mislim da je glumac zasluzio Oskara zato sto je na uverljiv nacin pokazao upravo tu stranu Stevena Hawkinga. S tim sto nisam odgledao Birdmana tako da ne mogu da se upustam u to da li je neko drugi uskracen ili nije. Ali cemo to da ispravimo za vikend...
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:00 19.03.2015

Re: A da vi malo ne...

Meni se vise dopala Theory of everything pa cu, u vezi Imitation Game, samo kratko da skrenem paznju autoru da se ne radi o dokumentarnom filmu. Tako da ono o doletu aviona, mislim stvarno...

Ја бих да скренем пажњу коментатору да сам, иако неспособан да схватим Хокингов допринос космологији, ипак неколико пута у животу успео да разликујем документарне и игране филмове. О долету авиона сам се и екплицитно изјаснио да је то "заиста неважан технички детаљ" и уведен је у дискусију чисто за поређење

долет < брат < издајство

Дакле, оно прво је неважно, оно друго је плитко, али нема везе, нек буде, оно треће је превише, а поготову зато што је непотребно -- ни на који начин не прави филм бољим.

П.С. Онај знак као квачица али постранце ( < ) значи мање, веруј ми на реч.

П.П.С. Кажу да кад год Стивен дође у наше село увек обиђе локални стрип бар.
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:06 19.03.2015

Re: To i jeste radnja filma...

Ti na njen svakodnevni zivot sa izuzetno (fizicki) zahtevnim Hawkingom gledas kao na muku, poruka filma je da to nije bilo tako.


moguće. ipak, neverovatno mi je, da neko ko ima troje dece i muža sa tolikim potrebama - živi limunadu. pogotovo jer je imala romantičnu vezu dužu od deset godina, pre nego su se zvanično rastali.


edit; a moguće je i da nemam pojma o čemu pričam (ništa novo) i da bi trebalo da prestanem da trolujem mancinijev blog. evo, već sam krenuo da ilegalno skidam igru kodova, kako bih mogao da pričam i o temi:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 20:09 19.03.2015

Re: To i jeste radnja filma...

Ali cemo to da ispravimo za vikend


+ kitonu je bilo lako, on je ustvari glumeo sebe i to vrlo uverljivo
dddoca dddoca 20:49 19.03.2015

Re: A da vi malo ne...

Mišljenje je kao dupe, svako ga ima, tj i ja mislim da je film sasvim dobar.
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:04 19.03.2015

Re: A da vi malo ne...

Добар 3, то и ја кажем, threethumbsup. А можда је могао и до четворке да су аутори

1 имали бар мало боље мишљење о својој публици.

2 знали где су кренули са епизодом о издајству (јер стигли нису нигде).
Domazet Domazet 21:10 19.03.2015

Uh bre sto si ljut...

marco_de.manccini
Meni se vise dopala Theory of everything pa cu, u vezi Imitation Game, samo kratko da skrenem paznju autoru da se ne radi o dokumentarnom filmu. Tako da ono o doletu aviona, mislim stvarno...

Ја бих да скренем пажњу коментатору да сам, иако неспособан да схватим Хокингов допринос космологији, ипак неколико пута у животу успео да разликујем документарне и игране филмове. О долету авиона сам се и екплицитно изјаснио да је то "заиста неважан технички детаљ" и уведен је у дискусију чисто за поређење

долет

Дакле, оно прво је неважно, оно друго је плитко, али нема везе, нек буде, оно треће је превише, а поготову зато што је непотребно -- ни на који начин не прави филм бољим.

П.С. Онај знак као квачица али постранце (

П.П.С. Кажу да кад год Стивен дође у наше село увек обиђе локални стрип бар.

...na kosmologiju!?

A sve bez potrebe. Pazi, ja smatram da je zelja da se pohvalis privilegijom da ti je jedan iz Blecli Park grupe drzao predavanja sasvim ljudska. I visde nego dovoljna za blog. Eto, kad smo vec iskreni, da ti priznam da ni ja, bas juce, nisam odoleo istom iskusenju. Mada ti sa cijim sam se poznanstvom (pre sretanjem nego poznanstvom ako cemo pravo) ja hvalio ne mogu da se porede po vaznosti sa jednim iz Blecli Park grupe. Ipak, eto kriv sam, nisam odoleo (mnogo manjem) iskusenju.

I nemoj sada da bi mislio da ja pokusavam da kazem kako smo isti. Ja to kad sam se pohvalio, nekako je i meni zazvucalo malcice bez veze. Rekoh odmah sam sebi, sta mi je to trebalo. Ali prosao voz, nema tu sta sad, necu valjda da se ljutim sam na sebe. S druge strane, ovo tvoje hvaluckanje mi uopste nije zazvucalo bez veze. Malo na 'praveci se vazan' stranu, to da ali ne bez veze. I tu bih stao bez neke zelje da ti objasnjavam da je danas moviemaking pretezno(gotovo iskljucivo?) entertainment. Slabo da se neko danas u filmskoj industriji zanosi umetnoscu onako na Sedmopecatovski nacin?

Tvoja reakcija na moje bockanje je vec inspirativnija
marco_de.manccini marco_de.manccini 21:23 19.03.2015

Re: Uh bre sto si ljut...

На боцкања на блогу сам постао имун. "Седми печат" је филм и по. Филм о Хокингу још нисам гледао, ено га на полици, пре неки дан дођем кући а укућани га гледају и плачу, оде нам месечна залиха марамица за два сата. Не смем сад да га пустим, немамо више марамица.
Domazet Domazet 21:48 19.03.2015

Film ipo??

marco_de.manccini
На боцкања на блогу сам постао имун. "Седми печат" је филм и по. Филм о Хокингу још нисам гледао, ено га на полици, пре неки дан дођем кући а укућани га гледају и плачу, оде нам месечна залиха марамица за два сата. Не смем сад да га пустим, немамо више марамица.

Izvredja mi film koji me je naterao da u (trenutku slabosti) da pomislim da ima nesto u onome Ars Longa Vita Brevis. Mene koji sam uvek mastao da budem Max Von Sydow-ov vitez, lik koji with relentless march of his logical thinking* uspeva da pobedi smrt/zaborav. Mene koji sam sa uzasom gledao kako Vitez, u ocajannju i uprkos svoje superiorne logicke misli, VARA (o trostrukog uzasa!) ne bi li izbegao prolaznost i zaborav! I gubi! Dok onaj blentavi glumac mili, sve vukuci uzbrdo magarca, nesvesan (o cetvorostrukog uzasa!), i ostaje zapamcen u onom kontrastu mracne planine nase prolaznosti i vecito obnovljivog sjaja smiraja dana (ili to bese zora?)!!

Sedmi pecat film ipo!? Sram te bilo, nije to film, to je Defining Moment!!

*ovim je recima Steven Hawking opisao kako je Albert Ajnstajn dosao do svoje teorije Relativiteta, uprkos svemu sto je video oko sebe i uprkos svemu sto je ljudski rod mislio da zna. Ne mogu da se zakunem da li u The Brief History of Time ili u The Theory of Everything...
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:22 19.03.2015

Re: Film ipo??

Не узбуђуј се, добро, ево, "Седми печат" није филм и по.

Него, нисам хтео о томе.

Постоји део овог Имитација филма који је добро урађен, ради се о Алановом монологу о разликама (!) за време испитивања. Прескочићу било какву експликацију натукнутих аналогија.

Of course machines can't think as people do. A machine is different from a person. Hence, they think differently. The interesting question is, just because something, uh.. thinks differently from you, does that mean it's not thinking? Well, we allow for humans to have such divergences from one another. You like strawberries, I hate ice-skating, you cry at sad films, I am allergic to pollen. What is the point of...of... different tastes, different... preferences, if not, to say that our brains work differently, that we think differently? And if we can say that about one another, then why can't we say the same thing for brains... built of copper and wire, steel?
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:09 20.03.2015

Re: To i jeste radnja filma...

kitonu je bilo lako, on je ustvari glumeo sebe i to vrlo uverljivo

Мени су потпуно неинтересантни филмови који филмаџије праве о себи. Искрено, довде су ми. Мислим, добро, схватио сам, њима је најтеже, јао, јао, колико им је тешко, али дај сад нешто друго.
Milan Novković Milan Novković 00:47 23.03.2015

Re: Film ipo??

Постоји део овог Имитација филма који је добро урађен, ради се о Алановом монологу о разликама (!) за време испитивања.

Uh, Tjuring bi trebao da bude "igra bez granica" za filmadžije, i ovo što si naveo je ispod nivoa prosečne epizode Zvezdanih Staza.

Potpuno promašena prilika, ma kako film bio ok za pogledati.

Ovo više ko film o Benedictu C. (ja ga igrom slučaja odgledao na tri mesta u nekoliko godina gde je svuda isti - Šerlok, Zvezdane staze i ovde).

Dramica, a kad spominješ Pitera kao učitelja bez premca treba reći da su imali po svetu armiju ljudi koji su ih za film mogli posavetovati kako da matematiku, computing i organizacionu fenomenologiju približe gledaocima na fascinantsan način.

marco_de.manccini marco_de.manccini 02:24 23.03.2015

Re: Film ipo??

Uh, Tjuring bi trebao da bude "igra bez granica" za filmadžije, i ovo što si naveo je ispod nivoa prosečne epizode Zvezdanih Staza.

Ја тај монолог уопште не посматрам као нешто о технологији и жицама. У сваком случају, стизао тај део филма до нивоа капетана Пикара или не, не видим бољи део.
Milan Novković Milan Novković 09:43 23.03.2015

Re: Film ipo??

Ја тај монолог уопште не посматрам као нешто о технологији и жицама. У сваком случају, стизао тај део филма до нивоа капетана Пикара или не, не видим бољи део.

Monolog je i meni dobar. Dotiču se i njegove mašine, pa univerzalne mašine, ali, iz perspektive gde smo i kako smo danas svesni njegovog genija dotiču se svega ovoga na relativno plitak način.

Sat i po do dva film nudi dovoljno vremena i za dramu, i za istoriju, i za fikciju, a sasvim sigurno bi, bez obzira šta je centralna tema, morao da ima vremena i za esenciju genija koji nas i danas sve dotiče, bukvalno.

Evo u južnom Londonu, jedno od 4 mesta u UK, počinje eksperimentalno korišćenje autonomnih vozila koja nisu na šinama.

Ni ja ne mislim na tehnologiju i žice, to bi bilo kao razmišljati o ljudima kao atomima ugljenika, kiseonika i vodonika uglavnom, pa još nekim, i onda pozitivnim i negativnim naelektrisanjima.

Kod Tjuringa se svašta lepog sjatilo, a najmanje tehnologije i žica - matematika, algoritmi, paralelizmi, izbor, organizacija, filozofija, i u njegovo vreme je već to bilo mnogo više od primordijalne supe.

Prosto su mogli malo više da se "uvuku" u njegovu glavu, u nekom novom polju nekih novih ideja, on je jedinstven slučaj, patnju, nerazumevanje i trpljenje imamo poprilično svi, i treba se toga dotaći, kako iz poštovanja prema Tjuringu tako i prema gledaocima, ali je njegov genije u širem smislu morao bolje da se približi gledaocima.
marco_de.manccini marco_de.manccini 14:05 23.03.2015

Re: Film ipo??

Evo u južnom Londonu, jedno od 4 mesta u UK, počinje eksperimentalno korišćenje autonomnih vozila koja nisu na šinama.

Jedva čekam, ne da mi je dosadilo da vozim. Kad kola budu vozila sama mogu da čitam nešto ili pišem dok idem negde -- kao da sam u vozu.
blogovatelj blogovatelj 01:25 24.03.2015

Re: Film ipo??

Jedva čekam, ne da mi je dosadilo da vozim. Kad kola budu vozila sama mogu da čitam nešto ili pišem dok idem negde -- kao da sam u vozu.


Ja mnogo zavidim ovima u Evropi što ne moraju da voze auto svuda.
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:10 24.03.2015

Re: Film ipo??

Za vas u Kanadi treba da smisle kola koja ne samo što voze sama, nego i čiste sneg sa staze ispred garaže pre polaska.
blogovatelj blogovatelj 01:55 25.03.2015

Re: Film ipo??

Za vas u Kanadi treba da smisle kola koja ne samo što voze sama, nego i čiste sneg sa staze ispred garaže pre polaska.


Možda bi automatske sanke bile ponajbolje rešenje.
Черевићан Черевићан 22:04 19.03.2015

ja opet

shpijunazu bash nevolem
rastreseme uzivchano stanje
ljubitje sam kadgod obozavo
i venstere* ai machovanje

*mis'im ,kaubojce
medjutim92 medjutim92 22:54 19.03.2015

Da ne znam već ponešto o Enigmi..

.. i da nisam gledao i film Enigma koji je šupalj na mnogo drugih načina ali prikazuje Blečli na zanimljiv način, ništa mi ne bi bilo jasno oko toga šta su tamo stvarno uradili.

Mojoj gospoji koja ništa nije znala o tome nikako nije bilo jasno čemu služe oni koturovi i njihovo zaustavljanje na pojedinim slovima - a to je moglo da se ili objasni u dve rečenice, ili da se još efektnije prikaže filmskim jezikom. A nije.

Kompletne izmišljotine o Tjuringu kao Šeldonu i davanju imena kompjuteru su nepotrebne i bespotrebno vuku priču na pogrešnu stranu. Nisam siguran da li je u pitanju povlađivanje publici koja očekuje da vidi Šeldonolikog ludog naučnika, ili onima koji dodeljuju Oskare.

Predstavljanje nauke i njene težine i kompleksnosti bioskopskoj publici je izuzetno težak posao, i retko kad uspe. Ljudi više vole one delove koje razumeju, i ne daju pare bioskopima da bi se osetili priglupim, već nadmoćnim..

marco_de.manccini marco_de.manccini 23:15 19.03.2015

Re: Da ne znam već ponešto o Enigmi..

Улога тих котура, гледано с филмске стране, је да се зауставе. Цео филм тандрчу и окрећу се и окрећу се и окрећу се и једног дана се зауставе. Тајац који наступи је драгоцен (аутори чак нису ни исцедили шта се могло из њега).
medjutim92 medjutim92 23:26 19.03.2015

Re: Da ne znam već ponešto o Enigmi..

marco_de.manccini
Тајац који наступи је драгоцен (аутори чак нису ни исцедили шта се могло из њега).


upravo na to i mislim, mogli su opušteno da detaljnije prikažu kako se unosi neka reč umesto što neko samo pomene, da pokažu slovo po slovo šta je uhvaćeno.. ne znam, možda je reditelju delovalo kao previše jednostavno rešenje, ali nije se proslavio smišljanjem boljeg..
cmikadin cmikadin 23:20 19.03.2015

Sjajan osvrt na film

Film je potpuno razočarao... Toliko je fantastičnih, kompleksnih i kontroverznih priča moglo da se ispriča o Tjuringu, ali je izostalo hrabrosti, inteligencije i talenta. Na primer priča o njegovom homoseksualizmu nije uopšte linearna. Partner zbog kog su ga na kraju osudili za nemoral je imao samo 19 godina kada je Tjuring imao preko 40 i otvaranje te teme u kojoj zreo muškarac, profesor, naučnik i ratni heroj novcem i životnim stilom privlači siromašnog dečaka bi bilo vrlo zanimljivo. Interesantno ja da ga je kraljica pre nekoliko godina rehabilitovala, ali sud je odbio da to učini i osuđujuća presuda za nemoral je još uvek na snazi. Mašina za dešifrovanje svakako nije bila uništena nakon drugog svetskog rata, već je i sam Tjuring nastavio da radi na dešifrovanju tokom hladnog rata sve dok zbog sudske kazne nije automatski izgubio bezbednosni sertifikat. Potpuna trivia je da je Tjuring bio jedan od prvih ultramaratonaca i sad ne mogu da se setim tačno razloga zašto nije trčao maraton na Olimpijskim igrama... Toliko sam čekao ovaj film, a umesto svega toga smo dobili "banalivudizaciju"
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:34 20.03.2015

Re: Sjajan osvrt na film

Добродошао на блог.

Упутство за употребу: игнориши напорне, друго је све у реду.
kick68 kick68 23:59 19.03.2015

Kako sam

cula za Bletchley:
The Bletchley Circle

Long live BBC! (osim informativnog programa, naravno)
Blog o Tjuringu
hajkula1 hajkula1 01:03 20.03.2015

Sjajno



Sutra ću ponovo da čitam tekst, zaslužuje (malo mi se spava, moguće je da su mi neki detalji promakli a to ne želim).





krkar krkar 08:26 20.03.2015

Re: Sjajno

Sutra ću ponovo da čitam tekst, zaslužuje (malo mi se spava, moguće je da su mi neki detalji promakli a to ne želim).


Jedva čekamo ta nova naučna saznanja od pažljivog čitanja!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:29 20.03.2015

birdman

pogledaj Birdman i bog da te vidi.
ili Whiplash...
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:03 20.03.2015

Re: birdman

Бојим се нећу разумети Бирдмен, јер нисам гледао ни Бетмен.
blogovatelj blogovatelj 15:59 22.03.2015

Re: birdman

Бојим се нећу разумети Бирдмен, јер нисам гледао ни Бетмен.


Ni ja. Kako neko može da gleda film gde glavni junak nosi plašt i navlači gaće preko helanki da bi spasao čovečanstvo, to mi nikako nije jasno?!
Spajdermena od pre desetak godina sam morao da gledam jer je mlađi potomak bio izuzetno nafuran na film pa ga je neprestano gledao.
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:40 22.03.2015

Re: birdman

Ni ja. Kako neko može da gleda film gde glavni junak nosi plašt i navlači gaće preko helanki da bi spasao čovečanstvo, to mi nikako nije jasno?!

već smo pričali o ovome, Birdman nije još jedan superherojski film - već film o filmskim superherojima. Meni se dopada koncept i ideja i mislim, da je onaj deo kada bubnjevi prate kameru, a kamera glavnog junaka koji ide kroz hodnike Brodveja ;fenomenalno osmišljen. Dakle, iz toga proizilazi kako je Birdman još jedan bubnjarski film, kao i Whiplash



koji ritam(da te pitam)
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:57 22.03.2015

Re: birdman

Birdman još jedan bubnjarski film


Филм уопште није ни укључен у конкуренцију за оригиналну музику. Изговор/објашњење је било да је, уз бубњеве компоноване за филм, у деловима коришћена и класична музика.
pape92 pape92 21:14 20.03.2015

Nihil est dictum, quod non sit dictum priu

Al se puvam sa ovim latinskim. Ovo sam 'teo:

Film mora da gura u okvirima verodostojnosti koje je zadao od početka. Inače se razbije opna pod koju je uvučen gledalac, i ceo film izgubi na značaju, pa i da su ostalih 90% remek delo. Imitation game ima dva momenta prskanja te opne, jedan za drugim, i oni srozavaju inače potencijalno polu-pristojan film do mere da mi je posle gledanja jedino bilo drago da sam video nekoliko čuvenih osmeha Keire Knightley.

(Momenti su pomenuti, ali da ih zabetoniram ovde):

1.Scenaristi su morali da smisle nešto drugo da bude prekretnica-obrt na dramaturškom čvorištu kada su junaci već bili u "bezizlaznoj situaciji". U ovakvom filmu je takav čvor neophopdan, ali to da se najblistaviji umovi Britanije iznebuha (razgovor sa telefonistkinjom) sete da potraže ponavljajuće reči kad pristupaju rešavanju šifre, e pa to je zaista nedostatak spisateljskog talenta. Od ovoga bi bilo bolje bilo šta, pa čak i 10 minuta filma u kojima bi bio prikazan Tjuring kako nešto žvrjja na papiru, pa u jednom trenutku podigne papir u zrak i uzvikne Eureka. Što ne bi bilo ništa više istinito nego događaj sa telefonistkinjom, ali bi mi gledaoci ipak bili manje iznervirani, i moguće da ne bi prsla opna. Pa makar i ne imali inače živopisnu scenu u baru.

2. Ideja da se šačica matematičara usudi da u svoje ruke uzme odluku o prosleđivanju informacije o konvoju koji treba da napadnu nemačke podmornice. Bez obzira što su scenaristi tu pokušali da se izvuku faktorom cajtnota. U najboljem slučaju je uverljivo da su matematičari ti koji predlože vojsci da se ne reaguje na svaku informaciju. Što je najgore, ovo je moglo biti rešeno podjednako scenarijski efektno, da je samo Tjuring bio taj koji je se (jer je ionako lud, jelte) izbezumio i zabranjivao prosleđivanje (misleći da su u štabu nesposobni za donošenje prave odluke), ali da su ga ostali ignorisali, javili dalje, pa posle samo stigla vest da je konvoj potoplljen.

Što se tiče dela o tome da Tjuring nije prijavio ruskog špijuna (ucenjen), donekle ga pere (sad govorim o filmu, ne o stvarnom životu) to što ta njegova "izdaja" nije trajala dugo. U razgovoru sa likom iz Mi-6, vidimo da Tjuring otkucava agenta (doduše, opet pomalo preholivudski, iznerviran i zabrinut za sudbinu verenice a ne iz patriotskih motiva), a agent kaže da to ionako odavno znaju. Od tog trenutka Tjuring je čist (u filmu), a ionako nije jasno koliko dugo je čuvao tajnu ruskog špijuna, dan-dva, mesec...plus je to čuvanje tajne bilo bez posledica, jer su ionako znali gde treba...tako da ovde ne delim mišljenje da je Tjuringu (bar ne previše) ugrožen kredibilitet.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:31 20.03.2015

Re: Nihil est dictum, quod non sit dictum priu

Очигледно се слажемо око тачке 1 и тачке 2.

Око тачке 3, издајства, дужина трајања и последице могу бити важне на суду, али с моралног гледишта су неважне. Или си издајник или ниси.

Филм би ту извукло (ево, и ја ћу о филму а не о стварности) да је Алан самоиницијативно, после унутрашњег борбе и преламања, ипак пријавио случај. Овако, није пријавио из користи (да би спасио себе), а пријавио је поново из користи (да би спасио Џоан).

Да се вратим на ону унутрашњу борбу. Аутори су можда, како год трапаво, желели да прикажу притиске које хомосексуалац доживљава у друштву у којем је хомосексуалност кривично дело (поврх друштвене неприхватљивости). То су свакако могли да уведу као важну подтему, али на неки други начин, са мањим улогом. Рецимо, нешто после рата, колега на факултету уцењује за позицију и Алан попушта ...



pape92 pape92 02:26 21.03.2015

Re: Nihil est dictum, quod non sit dictum priu


Филм би ту извукло (ево, и ја ћу о филму а не о стварности) да је Алан самоиницијативно, после унутрашњег борбе и преламања, ипак пријавио случај. Овако, није пријавио из користи (да би спасио себе), а пријавио је поново из користи (да би спасио Џоан).

U pravu si, to je i mene iznerviralo, no manje nego 1. i 2. Ova priča o izdaji iako krajnje nepravedna prema samom Tjuringu, nije nemoguća na način na koje su to nemoguće prve dve stvari. Filmski Tjuring je takav čovek, u tom slučaju se - na filmu - pokazao u poražavajućem svetlu, ali ukoliko se ne zna ništa o Turingovom životu, posmatrano kao samo kritika filmskog scenarija, ovo nije propust. Sa druge strane je najgori skandal i najveća kritika koja se može uputiti filmu kao celini (tu sam nanovo razmislio i promenio mišljenje, dajući ti za pravo, jesu ga opanjkali na pravdi boga a to je nedopustivo). Prve dve greške nam upropaste utisak o verodostojnosti filmske priče, treća je nepravičan atak na pokojnog Tjuringa, osobu koja je ne tako davno hodala svetom, a ljaga nije tamo neka sitnica. U tom svetlu, tačke 1. i 2. dođu kao dobrodošle, jer uništavajući verodostojnost filma uništavaju i verodostojnost Turingove izdaje. (Koja je da podsetim ako neko nije čitao ranije komentare ili ne zna ionako, potpuna izmišljotina stavljena u film da se malo "zabiberi" ).
marco_de.manccini marco_de.manccini 02:59 21.03.2015

Re: Nihil est dictum, quod non sit dictum priu

nije nemoguća na način na koje su to nemoguće prve dve stvari

Управо то, чињеница да је могуће, у мојим очима, чини ствари горим, а не бољим, јер ће део публике изаћи из биоскопа са уверењем да је Тјуринг био издајник. Да поновим, разумео бих да је то урађено у функцији која чини филм већим од оригиналне приче (читај "случај Салијери" ), али ја никакву фунцкију нисам видео.

Успут, који издајник не одаје ниједан детаљ тајне војне операције ни кад га иста држава коју је задужио послужи хемијском кастрацијом, а ни пред смрт, кад више нема шта да изгуби? Детаљи о раду у Блечли Парку су избили на видело тек седамдесетих.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:46 24.03.2015

.

marco_de.manccini marco_de.manccini 16:34 24.03.2015

Re: .

Чуо сам о њему. Дакле, нема шта математичари не могу да ураде, хоћеш преокретање Другог светског рата, хоћеш млаћење дефанзивне линије у америчком фудбалу, ...

Мада, ни астрофизичари нису лоши, има један што је свирао са Фредијем.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana