Ljubav| Moj grad| Obrazovanje| Politika| Region

Dovoljan 1

marco_de.manccini RSS / 21.04.2015. u 06:17


contemporary-house-numbers.jpgПре кратког времена сам добио поруку од особе коју не познајем. У неколико љубазних речи каже ми да је она сада професор математике у мојој гимназији, да организују прославу поводом 50-годишњице и да би их обрадовало уколико напишем неколико редова који би били прочитани садашњим ђацима током прославе. Било шта, каже, рецимо нешто око мојих учешћа на такмичењима.

Учинио сам то са задовољством, једва око двеста речи, јер такве прилике нису за предугачке приче (то добро знам, јер су и мени некада читали свакакве глупости док сам погледом тражио Радицу по сали). Овде ћу, са мало више детаља, испричати исту причу чију сам кратку верзију послао тамо.

* * *

Све до друге године гимназије нисам учествовао ни на једном такмичењу. Искрено, нисам имао никакве намере и планове ни за ту годину, моји приоритети су били негде другде, тинејџерски, интензивно сам упознавао чари алкохола, цигарета, девојака и гитаре. Све ове обавезе су ми одузимале много времена, а још и кад се дода да сам нон-стоп нешто читао, било шта што није мој уџбеник, сасвим је разумљиво што су ми оцене на крају друге године изгледале овако:

Марксизам и самоуправљање ........... 1

Македонски језик и литература ......... 2
Енглески језик ..................................... 2
Историја ...............................................2

Физика ................................................. 2
Хемија .................................................. 2
Биологија ............................................. 2

Алгебра ................................................ 4
Геометрија ........................................... 5

Уметничко васпитање ......................... 5
Физичко и здравствено васпитање..... 5
Одбрана и заштита.............................. 5
Производни рад ................................... 5

Онај "недовољан 1" из Марксизма и самоуправљања на крају године је значио две ствари. Прво, за разлику од многих гребатора о систем који се сада праве Тоше, ја сам потпуно сâм на својим плећима изнео борбу против комунизма, одбацивши и поразивши његову идеологију још кад ми је било петнаест -- ништа, ништа, изволите и други пут. Друго, тај кец је значио да сам тог лета морао да проучавам најглупљи и најдосаднији текст икада написан, Устав СФРЈ из 1974, и да полажем у августу не бих ли уопште прошао у трећу годину.

Значење оних шест двојки не морам никоме да објашњавам, па сви смо увек имали по пет-шест двојки и знамо како је. Моје једино оправдање за оне четири петице на крају списка је да су их, мање-више, свима давали. На четворку из Алгебре сам посебно поносан, јер представља огроман напредак у односу на претходну годину, када сам на крају имао тројку.

Остаје та једна петица из Геометрије, петица која ће -- испоставиће се -- бити сасвим довољна за све.

Дакле, разумљиво је да су ме, под наведеним идеалним околностима, другари из разреда убеђивали да те године никако не смем да пропустим такмичење, налазили су ми збирке са којекаквих руских и пољских математичких олимпијада, охрабривали ме, гуркали и помагали. Предњачио је Љупчо који се изгледа зарекао да неће дозволити да ми више икада буде досадно на часовима, па ми је сваки пут кад би ме видео да бленем кроз прозор -- што ће рећи стално -- слао цедуљице са занимљивим задацима.

Геометрију нам је предавала Фросина. Кад је за то дошло време рекла ми је да се следеће суботе нацртам испред Педагошке академије, са ђачком књижицом, оловком, шестаром и лењиром, спреман за Регионално такмичење. И ако до тог тренутка још увек нисам био начисто да ли ћу ићи, Фрос не бих одбио ни за шта на свету, па сам се појавио тамо у рано јутро, нешто пре десет, трезан и без гитаре. На жалост, организатори су ме обавестили да не могу да учествујем, да моје име није на списку који је претходно већ био предат, да списак већ садржи максимални број учесника из моје школе и да сам узалуд претходне ноћи прекинуо провод кад је било најзанимљивије -- извини Жаки -- и отишао кући у пристојно време, око четири ујутру. Фрос се није предавала, била је истрајна да се ради о грешци и да би најбоље било да се -- кад сам већ ту и кад сам већ понео и шестар и лењир -- ипак учини изузетак. Ово је коначно било прихваћено и било ми је дозвољено да уђем.

Те године сам успео да се квалификујем за Републичко, а у следеће две сам стизао и до Савезног такмичења у тадашњој Југославији, баш оној уређеној по славном и савршеном Уставу из 1974, уставу који сада веома добро познајем. У четвртој години сам, успут, некако стигао и до Савезног из физике па ми је професор мало прогледао кроз прсте и те ми је године, алелуја, закључио тројку. Надам се да сам, као део тима који је победио на квизу за време наградног летовања на Летњој школи физике, заувек пробио лед за све тројкаше и да би био ред да отад сваке године позивају бар једног.

У сваком случају, залет је већ био ту, и као Форест Гамп сам само продужио право и наставио да трчим, кроз факултет, кроз магистарске, докторске, пост-докторске, све док нисам постао професор на једном универзитету у САД и док десетак година касније нисам примио поруку с молбом да напишем неколико редова поводом прославе у мојој гимназији.

Поука моје мале приче је једноставна -- неопходно је да неко верује у вас.

Фрос нам је, током гимназије, предавала укупно шест предмета: геометрију у првој и другој, анализу у трећој и четвртој, аналитичку геометрију у трећој, и линеарну алгебру у четвртој. Поврх тога, скоро сваке суботе смо долазили у школу на додатну наставу, спремала нас је за такмичења, за тематске летње школе, ... од ње смо научили све што знамо о Еуклидовој геометрији, све што знамо о аналитичкој геометрији, основне појмове о конвергенцији, непрекидности, интегралима, векторским просторима, линеарном програмирању, вероватноћи, коначним аутоматима, ...

И тек кад набројим све ово видим да нисам ни почео.

Фрос је живела близу школе, код Драмског позоришта, на горњем спрату петоспратнице без лифта, у стану препуном књига, кактуса и пепељара. На њеним полицама смо нашли Сингера, Бенедетија, Маркеса, Јонеска, Колаковског, Огдена Неша, Ешера, ... код ње смо открили Армстронга, Џенис, Били Холидеј ... водила нас је, клинце из гимназије, на филмове, представе, концерте, планине, ... упознавала је наше девојке и момке, правила је невиђено добру кафу и причала је с нама као с људима.

А те друге године у гимназији, кад сам први пут био на Републичком, пронашла ме је премрзлог, блентавог петнаестогодишњака без капута и рукавица, на улици поред реке у граду који не познајем, угурала ме у кафић, на топло, и остала са мном док се нисам повратио.

Кад данас видим клинца у кафићу како пије пиво и завија дуван, а на столу му је Колаковски, знам да је све у најбољем реду -- очигледно, неко верује у њега, а један је довољан.

* * *

Хвала, Фрос.

 

======== белешке =============================

Овај текст дугујем већ одавно, тридесетак година. Повод да га коначно и саставим је, поред оне поруке коју сам добио, подршка Фросини и свим осталим наставницима и професорима у Македонији, на свим нивоима од основне школе до факултета. Сплачине које им приређује тамошње Министарсtво за образовање не могу ни да описујем ни да дискутујем. Довољно је рећи да бих радије поново читао онај проклети устав.

 Komentari (250)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vlad_aleksh vlad_aleksh 06:30 21.04.2015

Odličan

5
niccolo niccolo 07:10 21.04.2015

Šta

Производни рад

se učilo iz ovog predmeta?

p.s.
Прво, за разлику од многих гребатора о систем који се сада праве Тоше, ја сам сâм на својим плећима изнео борбу против комунизма, одбацивши и поразивши његову идеологију још кад ми је било петнаест.

Podržavam.
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:13 21.04.2015

Re: Šta

Бре, омладинац, ништа не знаш, носили су нас у фабрике да сметамо радницима и да на делу видимо како је самоуправљање најбољи систем.
niccolo niccolo 07:16 21.04.2015

Re: Šta

Potpuno vrhunski, što ja nisam imao neki tako besmislen predmet...
blogovatelj blogovatelj 07:18 21.04.2015

Re: Šta

se učilo iz ovog predmeta?


Praksa.
U drugom srednje ja sam imao deset radnih dana za alatnim mašinama.
Jednom strug, drugi put glodalica, treći put rendisaljka i tako redom.
Posle pišeš dnevnik prakse.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:44 21.04.2015

Re: Šta

U drugom srednje ja sam imao deset radnih dana za alatnim mašinama.


Nas je slalo u Elektronsku industriju, u Zemun Polju, da nedelju dana radimo na traci, sa ženama koje su pravile elektrolitske kondenzatore, svaki dan, od ponedeljka do petka, i tako decenijama. Sa rukama izjedenim elektrolitom, i mašinom za ultrazvučno lemljenje koja svake druge sekunde kaže ck!

predatortz predatortz 08:21 21.04.2015

Re: Šta

Nas je slalo u Elektronsku industriju, u Zemun Polju, da nedelju dana radimo na traci, sa ženama koje su pravile elektrolitske kondenzatore, svaki dan, od ponedeljka do petka, i tako decenijama.


Kad nisi umeo da budeš gospodin. Praksa iz Tehnike programiranja, IDAC, klimatizovana sala i zgodne operaterke...
predatortz predatortz 08:35 21.04.2015

Re: Šta

niccolo
Potpuno vrhunski, što ja nisam imao neki tako besmislen predmet...


Da je samo jedan!
Mi imali nešto što se zvalo Osnove tehnike i proizvodnje ( OTIP ), pojma nemam šta se u njemu izučavalo. Predavao mi neki stari Zagorac, Ivek, za kog smo brzo provalili da ne ume da čita ćirilicu. Sećam se da sam na kontrolnom, umesto o Keplerovoj turbini, pisao o tome kako su Ameri bombardovali Libiju, koji su tipovi aviona učestvavali u napadima - sve to ćiriličnim krasopisom, na dvolisnici. Dobio 4+!
libkonz libkonz 08:49 21.04.2015

Re: Šta

Ala ste matori. U našoj gimnaziji se znao red, nikakve prakse nije bilo, osim što smo na Odbrani i zaštiti rastavljali pušku i imali gađanje iz vazdušne. A profesor nam je puštao i filmove na projektoru sa nekim JNA vežbama.
mara92 mara92 12:38 21.04.2015

МЕТУЗАЛЕМИ

...у јеее...
Кол'ко, БРЕ, ви година имате?
Моја генерација је "затекла" у гимназији Одбрану и заштиту и последња лекција, пре него што је на полугодишту предмет "пресељен" у историју, биле су мине (потезне, нагазне)...а пуцали нисмо (што жалим, дан-данашњи) никад
bocvena bocvena 13:31 21.04.2015

Re: МЕТУЗАЛЕМИ

previše godina:)

bojevo gađanje u bubanj potoku, rasklapanje m48 na času, praksa u kluzu i insi...dok sam se dokopala biblioteke u SANU u trećoj godini, samoupravljanje mi na nos izašlo:)

lepa priča, marko. takvih je ljudi kao frosina uvek bilo malo. tih iznutra osvetljenih, što dele ljubav i znanje sa svom decom koja im se nađu na putu. koji zaista promene živote svojih učenika.

za 16 godina školovanja sećam ih se samo dvoje. bibliotekar iz osnovne i profanka srpskog koja mi je predavala samo jednu godinu. niko sa fakulteta. doduše, nemam ni mnogo negativnih primera.
blogovatelj blogovatelj 16:40 21.04.2015

Re: Šta

Nas je slalo u Elektronsku industriju, u Zemun Polju


Ja sam kasnije na elektro smeru radio u OUR Romanija. U trećem srednje sam svaki ponedeljak provodio na gradilištu kao elektro instalater, a na četvrtoj godini sam završnih pet radnih nedelja proveo u imenovanoj firmi praveći razvodne energetske ormane. Ono, brojila, prebacači zvezda-trougao, FID sklopke, NV osigurači i slično.
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:51 21.04.2015

Re: Šta

Сад видим да сте ви по техничким школама имали праву праксу за будуће послове. Ми гимназијалци нисмо знали ни сијалицу да заменмо па нам нису дали да дирамо ништа. Кад размислим, то је и била одговарајућа пракса за нас.
milisav68 milisav68 19:08 21.04.2015

Re: Šta

marco_de.manccini
Сад видим да сте ви по техничким школама имали праву праксу за будуће послове.

Da, to je bila Šuvareva reforma.

Nas su vodali svuda po Goši (pošto je škola bila uz fabriku), i mogao si svašta da naučiš, ako si hteo.

A u isto vreme si mogao da vidiš kako srljamo u propast.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:18 21.04.2015

Re: Šta

marco_de.manccini
Сад видим да сте ви по техничким школама имали праву праксу за будуће послове. Ми гимназијалци нисмо знали ни сијалицу да заменмо па нам нису дали да дирамо ништа. Кад размислим, то је и била одговарајућа пракса за нас.


Koliko se sećam, te prakse su bile dosta šarene - od kompletnog gubljenja vremena, do onih zahvaljujući kojima zaključiš da je bolje da se upišeš na fakultet. Eto, u prve dve godine smo završavali po fabrikama, mada su i tad već za najveće baje smatrani oni koji se domognu prakse u Koka Koli, gde navodno ne rade ništa, samo loču, Koka Kolu, jelte. Onda druge dve godine prakse su bivale malo smislenije. Ja sam bio računarski smer, i na praksi sam bio u Pupinu (Institut, na Zvezdari, ne fabrika u Zemun Polju), u računskom centru, čak smo i malo popravljali one stare hard diskove što su ličili na veš mašine, i monitore, i štampače. Taj deo mi je ostao u prilično dobrom sećanju, jer smo radili kod lika koji je stvarno voleo svoj posao, a voleo je i da radi sa klincima, pa nas je sa puno strpljenja učio zanatu, i tolerisao lako kad nešto skenjamo. A ni burek, tamo u Dimitrija Tucovića, uopšte nije bio loš...

Ali, zanimljivo, posle na faksu nismo imali nikakvu praksu, nigde, iako se dobijao potpis.
reanimator reanimator 20:25 21.04.2015

Re: Šta

mada su i tad već za najveće baje smatrani oni koji se domognu prakse u Koka Koli, gde navodno ne rade ništa, samo loču, Koka Kolu, jelte

Da ne pominjemo mitološke učenike nekih škola (koje niko nikada nije upoznao, ali ima ortaka koji jeste) koji su odradjivali praksu u Soko Štarku, odakle su ih iznosili nafilovane bananicama i najlepšim željama.
A ja, redom, Ikraus + IMT (usmereno), Minel + Bigz (prirodno matematički smer), Minel (5 nedelja u 4. godini).
bocvena bocvena 20:30 21.04.2015

Re: Šta

e, ja sam u vrtiću išla u soko štark. nečiji tata je radio u fabrici, pa smo dobili izlet i stručnog vodiča. i da jedemo šta god vidimo:)
pola ih je povraćalo još u busu na putu ka kući.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:25 21.04.2015

Re: Šta

bocvena
e, ja sam u vrtiću išla u soko štark. nečiji tata je radio u fabrici, pa smo dobili izlet i stručnog vodiča. i da jedemo šta god vidimo:)
pola ih je povraćalo još u busu na putu ka kući.


Ja najbliže što sam ikad bivao Sokoštarku je kad sam išao na sličuganje, u halu Pionir. Pa tamo, dok smo čekali za kove, čežnjiv pogled nam se gubio u pravcu one sive oronule zgrade, sa cevkom za utovar slatkiša i smokija u kamion...Hram, čoveče.
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:26 21.04.2015

Re: Šta

A ja, redom, Ikraus + IMT (usmereno), Minel + Bigz (prirodno matematički smer), Minel (5 nedelja u 4. godini).


Teška industrija, Re.
Atomski mrav Atomski mrav 01:24 22.04.2015

Re: Šta

Koliko se sećam, te prakse su bile dosta šarene - od kompletnog gubljenja vremena, do onih zahvaljujući kojima zaključiš da je bolje da se upišeš na fakultet.

Mene potrefilo ovo drugo. Prvi tip je bio rasprostranjeniji - propale firme gde se električari moraju dopingovati domaćom ljutom pre nego što im počne smena jer im inače drhte ruke a "struja je opasna po život". Učenici sa sela nisu ni išli po firmama tokom školske godine (morali su kad dođe vreme za tzv. ferijalnu praksu na kraju školske godine) već su praksu imali u radionici u školi gde su premotavali elektromotore već korišćenom i pohabanom žicom. Jedan drug se zezao kako su dobijali veći stepen korisnog dejstva od fabričkog nakon premotavanja. Inače smo imali "virtuelnu" praksu u prvom razredu - virtuelnu zbog restrikcija struje...
Atomski mrav Atomski mrav 01:25 22.04.2015

Re: Šta

Da ne pominjemo mitološke učenike nekih škola (koje niko nikada nije upoznao, ali ima ortaka koji jeste) koji su odradjivali praksu u Soko Štarku, odakle su ih iznosili nafilovane bananicama i najlepšim željama.


Drugari koje je zapala praksa u klanici su govorili da nisu ništa radili a da je klopa bila odlična samo što ih je napustio apetit kad su videli procese kojim se ta hrana dobija...

Je li neko imao praksu u pivari?
srdjan.pajic srdjan.pajic 03:56 22.04.2015

Re: Šta

Inače smo imali "virtuelnu" praksu u prvom razredu - virtuelnu zbog restrikcija struje...
Ustvari, kad bolje razmislim, verovatno sam najbolju praksu, do prvog posla, imao kod kuće, još kao klinac. Moj matori je voleo da me uči tim nekim tehničarskim cakama, a i često je donosio posao kući, kad je moralo nešto da se uradi u tesnom roku (radio je u Pupinu, izmedju ostalog na simulatorima letenja, sa prof. Dekijem Živkovićem, i pokojnim Cajom, tako smo moj ortak i ja iz Tesle preko veze tamo i uleteli na praksu). Pa sam naučio da lemim još u osnovnoj, da koristm osnovne merne instrumente, i da znam šta je visoki napon i šta ne smem da radim jer je opasno. Ćalac me je koristio da proveravam one wire/wrap prototipske ploče, i da fanjam greške. I bio je strašna picajzla, nisam kod njega mogao ništa da isfušerišem. A da upotrebim pogrešan alat za odredjeni zahvat - ni pod razno. I kad je jednom doneo osciloskop kući, trebalo mu je da bi popravio televizor komšijama, ja sam se načisto zaljubio u banderašku struku.

Onda mi je kupio kompiš, u 7. osnovne, iako je to za moje matorce bilo pozamašan izdatak, i tako mi zapečatio sudbinu, u smislu koje ću škole završiti i čime se posle u životu baviti.

Smešno je, i danas kad dodjem preko leta, pa se latim nečeg da popravim u kući, ili na kolima, ne može da prodje bez ćaletovih korekcija, gundjanja, opaski i sitnog podjebavanja. Kao da za njega ja i dalje imam deset godina i još puno toga da učim. Ipak, moram da priznam da je on i dalje bolji tehničar od mene i ne bih se ustručavao da ga pitam za savet, kako da smotam ovo ili rešim ono na najelegantniji način. Čak sam par puta mislio da ga cimnem ovde preko okeana, da mi pomogne oko nekog posla, gde je trebalo stvarno fini assembling prototipova da se uradi, ali jebi ga, nisam smeo da se zajebavam, a i on se plaši letenja avionom...
emsiemsi emsiemsi 05:31 22.04.2015

Re: Šta

srdjan.pajic
Inače smo imali "virtuelnu" praksu u prvom razredu - virtuelnu zbog restrikcija struje...
Ustvari, kad bolje razmislim, verovatno sam najbolju praksu, do prvog posla, imao kod kuće, još kao klinac. Moj matori je voleo da me uči tim nekim tehničarskim cakama, a i često je donosio posao kući, kad je moralo nešto da se uradi u tesnom roku (radio je u Pupinu, izmedju ostalog na simulatorima letenja, sa prof. Dekijem Živkovićem, i pokojnim Cajom, tako smo moj ortak i ja iz Tesle preko veze tamo i uleteli na praksu). Pa sam naučio da lemim još u osnovnoj, da koristm osnovne merne instrumente, i da znam šta je visoki napon i šta ne smem da radim jer je opasno. Ćalac me je koristio da proveravam one wire/wrap prototipske ploče, i da fanjam greške. I bio je strašna picajzla, nisam kod njega mogao ništa da isfušerišem. A da upotrebim pogrešan alat za odredjeni zahvat - ni pod razno. I kad je jednom doneo osciloskop kući, trebalo mu je da bi popravio televizor komšijama, ja sam se načisto zaljubio u banderašku struku.

Onda mi je kupio kompiš, u 7. osnovne, iako je to za moje matorce bilo pozamašan izdatak, i tako mi zapečatio sudbinu, u smislu koje ću škole završiti i čime se posle u životu baviti.

Smešno je, i danas kad dodjem preko leta, pa se latim nečeg da popravim u kući, ili na kolima, ne može da prodje bez ćaletovih korekcija, gundjanja, opaski i sitnog podjebavanja. Kao da za njega ja i dalje imam deset godina i još puno toga da učim. Ipak, moram da priznam da je on i dalje bolji tehničar od mene i ne bih se ustručavao da ga pitam za savet, kako da smotam ovo ili rešim ono na najelegantniji način. Čak sam par puta mislio da ga cimnem ovde preko okeana, da mi pomogne oko nekog posla, gde je trebalo stvarno fini assembling prototipova da se uradi, ali jebi ga, nisam smeo da se zajebavam, a i on se plaši letenja avionom...

Бандераши користе осцилоскоп !?
Lionsgate Lionsgate 06:56 22.04.2015

Re: Šta

Pazi kas smo Pajic i ja imali isti raspored prakse u srednjoj skoli, prvo u EI u Z.Polju ( i danas se secam Ferita, sinterovanja) i institut Pupin ( stampana kola), k'o da smo isli u istu skolu...

A ja sam iskusio i praksu na faxu, proveo sam mesec dana na gradilistu trase toplovoda na N.Beogradu u bloku 28, tad je to bio uslov za upis u 5-tu godinu studija, mislim da su u 90-tim tu praksu ukinuli jer u to vreme u Srbiji skoro nista nije radilo.
hajkula1 hajkula1 09:09 22.04.2015

Re: Šta

libkonz
Ala ste matori. U našoj gimnaziji se znao red, nikakve prakse nije bilo, osim što smo na Odbrani i zaštiti rastavljali pušku i imali gađanje iz vazdušne. A profesor nam je puštao i filmove na projektoru sa nekim JNA vežbama.
Mi smo u 8. rastavljali - sastavljali vazdusnu pusku i gadjali iz nje a u usmerenom malokalibarku
sevarlica sevarlica 11:28 22.04.2015

Re: Šta

Сад видим да сте ви по техничким школама имали праву праксу за будуће послове.


Pazi, čak i devedesetih tehničke su imale prilično pristojnu praksu. Mi u ATŠ-u smo giljali do građevinske da slažemo cigle, gledamo vezove na armaturi, slagali LMT tavanice, pravili minijaturne krovne konstrukcije i dr.
Da ti kažem, ovi na Arhitektonskom faksu bi mogli to da uvedu, jer nam izlaze "arhitekte" koje ne znaju niti jedan tehnološki proces izgradnje, što je sramotno.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:21 22.04.2015

Re: Šta

mislim da su u 90-tim tu praksu ukinuli jer u to vreme u Srbiji skoro nista nije radilo.


Da, to je i sa nama bilo razlog - odveli bi nas dole u podrum ETF-a, gde su imali neki pretpotopsku mašinsku radionicu, lokalni majsto Žile bi nam rekao, dobro, deco, ovo je freza, ovo je strug, ono tamo je mašina za elektrolučno zavarivanje, e tu bi nas pustio da stisnemo pedalu i zavaramo tačku. I onda potpis u indeks, i to je to. Ne znam da li je na svim smerovima bilo tako jadno, a i tada su bila samo dva usmerenja na prvoj godini, slabe i jake struje, možda su ovi banderaši bolje prolazili (puštali ih i na banderu da se popnu, da vide transformator iz bliza, al da ništa ne pipaju!).

srdjan.pajic srdjan.pajic 15:26 22.04.2015

Re: Šta

hajkula1
libkonz
Ala ste matori. U našoj gimnaziji se znao red, nikakve prakse nije bilo, osim što smo na Odbrani i zaštiti rastavljali pušku i imali gađanje iz vazdušne. A profesor nam je puštao i filmove na projektoru sa nekim JNA vežbama.
Mi smo u 8. rastavljali - sastavljali vazdusnu pusku i gadjali iz nje a u usmerenom malokalibarku


Hm, vazdušna puška se ne sastavlja i rastavlja, bar ne u tom smislu na koji verovatno podsećaš, golim rukama. Pretpostavljam da ste sklapali i rasklapali M48. I mi smo, a posle u vojsci sve to ponovo, doduše na M70, samo ti još metnu gas masku preko nosa, da se zamagli pa da ništa ne vidiš. I mere ti vreme. Mislim, ta vojska, kao i praksa po školama, bila je totalno gubljenje vremena.

Atomski mrav Atomski mrav 21:03 22.04.2015

Re: Šta

a posle u vojsci sve to ponovo, doduše na M70, samo ti još metnu gas masku preko nosa, da se zamagli pa da ništa ne vidiš.

Nisi dobro zategao masku.

I mere ti vreme

Dugo vremena je jedan klasić iz Beograda držao rekord u našem vodu kad je vreme rasklapanja i sklapanja M70 u pitanju, samo zato što mu je puška bila u takvom stanju da bi se sama raspala na sastavne delove čim bi skinuo poklopac sanduka (moja puška je bila starija od mene a u vojsku sam išao sa 27 godina ali ipak se bolje "držala" od njegove). Posle ga je međutim pretekao jedan lik iz okoline Valjeva koji je bio rođen za vojsku - snažan, vredan, pomalo prostodušan, ne postavlja suvišna pitanja, izvršava naređenja. Bio je i najbolji strelac u četi.

Ako je postojala neka korist od vojske, to je da sam kasnije u civilstvu znao da nešto nije u redu kad bih prepoznao način organizacije i/ili razmišljanja karakterističan za vojsku. Što bi rekao nekadašnji komandant Gardijske brigade, pukovnik Radovanović na opasku trupnog psihologa (psihološkinje) kako nešto nije logično: "Znate čemu služe ona dva stražara na kapiji kasarne? Da logika ni slučajno ne uđe unutra!"

Mada, rado bih opet na neko bojevo gađanje, to je bilo OK. Ono što nije bilo OK je da su to gađanje obezbeđivali vojnici sa radio stanicama koje nisu imale baterije.
Ne bih voleo više nikada u životu da bacim ručnu bombu, još manje bih voleo da se vozim u kamionu sa sandukom bojevih ručnih bombi ispod dupeta - inače, strogo je zabranjeno Pravilom službe da se ubojna sredstva transportuju zajedno sa vojskom ali to samo pokazuje koliko se procedure poštuju u našoj vojsci...
freehand freehand 21:16 22.04.2015

Re: Šta

Ne bih voleo više nikada u životu da bacim ručnu bombu,

To je još uvek neuporedivo bolje nego da ih bacaju na tebe.
Atomski mrav Atomski mrav 21:38 22.04.2015

Re: Šta

To je još uvek neuporedivo bolje nego da ih bacaju na tebe.

Cамо собой разумеется.
Mislio sam da ne bih voleo ponovo ni na poligonu da je bacam.
bolid1 bolid1 21:48 22.04.2015

Re: Šta

srdjan.pajic
Inače smo imali "virtuelnu" praksu u prvom razredu - virtuelnu zbog restrikcija struje...
Ustvari, kad bolje razmislim, verovatno sam najbolju praksu, do prvog posla, imao kod kuće, još kao klinac. Moj matori je voleo da me uči tim nekim tehničarskim cakama, a i često je donosio posao kući, kad je moralo nešto da se uradi u tesnom roku (radio je u Pupinu, izmedju ostalog na simulatorima letenja, sa prof. Dekijem Živkovićem, i pokojnim Cajom, tako smo moj ortak i ja iz Tesle preko veze tamo i uleteli na praksu). Pa sam naučio da lemim još u osnovnoj, da koristm osnovne merne instrumente, i da znam šta je visoki napon i šta ne smem da radim jer je opasno. Ćalac me je koristio da proveravam one wire/wrap prototipske ploče, i da fanjam greške. I bio je strašna picajzla, nisam kod njega mogao ništa da isfušerišem. A da upotrebim pogrešan alat za odredjeni zahvat - ni pod razno. I kad je jednom doneo osciloskop kući, trebalo mu je da bi popravio televizor komšijama, ja sam se načisto zaljubio u banderašku struku.

Onda mi je kupio kompiš, u 7. osnovne, iako je to za moje matorce bilo pozamašan izdatak, i tako mi zapečatio sudbinu, u smislu koje ću škole završiti i čime se posle u životu baviti.

Smešno je, i danas kad dodjem preko leta, pa se latim nečeg da popravim u kući, ili na kolima, ne može da prodje bez ćaletovih korekcija, gundjanja, opaski i sitnog podjebavanja. Kao da za njega ja i dalje imam deset godina i još puno toga da učim. Ipak, moram da priznam da je on i dalje bolji tehničar od mene i ne bih se ustručavao da ga pitam za savet, kako da smotam ovo ili rešim ono na najelegantniji način. Čak sam par puta mislio da ga cimnem ovde preko okeana, da mi pomogne oko nekog posla, gde je trebalo stvarno fini assembling prototipova da se uradi, ali jebi ga, nisam smeo da se zajebavam, a i on se plaši letenja avionom...


Ovo kao ja da sam pisao...scope pamtim jos iz ranog detinjstva kad se moj matori zaigravao sa istim, tad mi "zmijice" bile uber interasntne, a i mnogo dugmica za okrenuti, tek kasnije me naucio cemu koje sluzi.

Wire-wrap opet pamitm iz tih istih osnovno skolskih dana kad je nesto pravio, secam se, imao je pistolj za zicu sto mi je isto bilo totalno fantscno...nego, sve to ne uspe da me odvuce u banderase , zakacih se za fiziku, a i fizika za mene...kad razmislim, upisah fiziku jerbo su fizika i matematika bila jedina dva predmeta koja sam mogao da ucim bez moranja i bez jos jedne knjige u udzbeniku, mislim, spolja je za matorce, unutra ono sto me zanima

Pre neki dan se setih scope-a i svega sto znam kad nam je crkla zica na starom tribometru koji ima u sebi ugradjen isti...drz' nedaj, nije valjda otiso senzor, reko cekaj, jel' radi osciloskop, nemamo pojma, ukljucimo, radi, podesimo...cita sve sto treba....ufff, dobro je, ajde sad polako, da vidimo di je otisao kontakt.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:19 22.04.2015

Re: Šta

Nisi dobro zategao masku.


Pa teško je ostvariti potpuni dihtung u masci kad nosiš djozluke.
Čudi me da nekoj od onih dileja, martovaca, nije palo napamet da nas tera da rasklapamo naoružanje, sa maskom na glavi i da u isto vreme gledamo Dnevnik.

Ako je postojala neka korist od vojske, t
.

Jedini kredit koji bih mogao da dam askari je zapravo čista slučajnost, što sam tamo upoznao jednog mnogo dobrog drugara, i to drugarstvo je preživelo sve ove godine, i jedan je od retkih ljudi iz Srbije sa kojim imam redovan kontakt.

Ali zato nikako ne mogu da zaboravim, ni oprostim, to što sam se pred kraj službe tako teško otrovao na mesni narezak, iz '53, da je pretilo da me u kasarnskom stacionaru zadrže i nakon završetka roka. Ne znam koji mi je bio djavo uopšte to da pojedam, da sam znao kakve ću muke proći, pa gladovao bih tih poslednjih mesec dana...
freehand freehand 22:26 22.04.2015

Re: Šta

otrovao na mesni narezak, iz '53,

zar nismo mi to sve pojeli još '83?

P.S. eto šta ti je današnja omladina: malo botulizma - izležavanje u stacionaru! Seka Perse, jebote.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:26 22.04.2015

Re: Šta

Pre neki dan se setih scope-a i svega sto znam kad nam je crkla zica na starom tribometru koji ima u sebi ugradjen isti...drz' nedaj, nije valjda otiso senzor, reko cekaj, jel' radi osciloskop, nemamo pojma, ukljucimo, radi, podesimo...cita sve sto treba....ufff, dobro je, ajde sad polako, da vidimo di je otisao kontakt.


, a ja baš ovih dana spremam neki budžet za projekat koji treba da podnesem parodavcu ne bih li iskamčio neka parice, i spopadoše me ovi iz Keysight-a (bivši Agilent, još bivšiji HP). Ne znam koliko si upućen, osciloskopi su, od tih davnih vremena, deleko otišli, danas ladno možeš >60GHz da sempluješ, surdukneš sve u Matlab (koji se ranuje na samom skoup-u) i odatle procesiraš, praviš svoje filtre, trigere, fanjaš anomalije, qrce, palce, plus šareno u božju mater. Ali, brate, koštaaaa...

srdjan.pajic srdjan.pajic 22:28 22.04.2015

Re: Šta

freehand
otrovao na mesni narezak, iz '53,

zar nismo mi to sve pojeli još '83?


Jeste, djoksija pojeli!
A na sardinama nisu valjda ni pisali datum proizvodnje, jer razume se da traju beskonačno. To je takva tehnologija prerade hrane i konzerviranja bila, još tada...

freehand freehand 22:30 22.04.2015

Re: Šta

srdjan.pajic
freehand
otrovao na mesni narezak, iz '53,

zar nismo mi to sve pojeli još '83?


Jeste, djoksija pojeli!
A na sardinama nisu valjda ni pisali datum proizvodnje, jer razume se da traju beskonačno. To je takva tehnologija prerade hrane i konzerviranja bila, još tada...


A možda su reciklirali ovo što smo mi pojeli pa vama davali?
To bi bilo beskrajno kruženje mesnog nareska u JNA.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:35 22.04.2015

Re: Šta

freehand
srdjan.pajic
freehand
otrovao na mesni narezak, iz '53,

zar nismo mi to sve pojeli još '83?


Jeste, djoksija pojeli!
A na sardinama nisu valjda ni pisali datum proizvodnje, jer razume se da traju beskonačno. To je takva tehnologija prerade hrane i konzerviranja bila, još tada...


A možda su reciklirali ovo što smo mi pojeli pa vama davali?
To bi bilo beskrajno kruženje mesnog nareska u JNA.


I oni gunjevi od jambolije, što se valjda ispod šinjela nose, ili preko, svejedno, toliko su bili dobri za dnevne aktivnosti na ultraniskim temperaturama. To je još od cara Dušana valjda ostalo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:38 22.04.2015

Re: Šta

P.S. eto šta ti je današnja omladina: malo botulizma - izležavanje u stacionaru! Seka Perse, jebote.


Ih, bre bio sam samo dvaput u stacionaru, kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek, i eto to trovanje. Ostatak vremena sam bio Baš Čelik!

Atomski mrav Atomski mrav 22:50 22.04.2015

Re: Šta

I ja sam pazario jedno trovanje hranom u Nišu a u Beogradu bogami i enterokolitis. Nikada u životu nisam bio tako mršav nego posle toga. Međutim, brzo posle skidanja sam se vratio u normalu.

P.S. Do mog zemana su se rezerve tih antičkih konzervi potrošile, mi smo hasali hranu mlađu od nas ali sam zato dužio pušku i čizme starije od sebe...
blogovatelj blogovatelj 02:28 23.04.2015

Re: Šta

h, bre bio sam samo dvaput u stacionaru, kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek, i eto to trovanje. Ostatak vremena sam bio Baš Čelik!


Ja sam bio jednom.
Kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek.
bolid1 bolid1 06:30 23.04.2015

Re: Šta


a ja baš ovih dana spremam neki budžet za projekat koji treba da podnesem parodavcu ne bih li iskamčio neka parice, i spopadoše me ovi iz Keysight-a (bivši Agilent, još bivšiji HP). Ne znam koliko si upućen, osciloskopi su, od tih davnih vremena, deleko otišli, danas ladno možeš >60GHz da sempluješ, surdukneš sve u Matlab (koji se ranuje na samom skoup-u) i odatle procesiraš, praviš svoje filtre, trigere, fanjaš anomalije, qrce, palce, plus šareno u božju mater. Ali, brate, koštaaaa...


Nisam ni znao da je Agilent vise nije Agilent, njijh (odnosno) HP pamtim po jako lepom RLC mostu sa kojem sam uradio diplomu i onda se igrao jos jedno godinu dana za neke clanke dok nisam zapalio sa faksa i otiso u SLO.

Dvojica kolega su balavila na neki scope slican tom tvom, jurili odgovor polimera na razlicite pobudne funkcije i taman smislili da orobe ministarstvo, na kraju orobili Brisel, al' za pola manje para.
predatortz predatortz 07:02 23.04.2015

Re: Šta

blogovatelj
h, bre bio sam samo dvaput u stacionaru, kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek, i eto to trovanje. Ostatak vremena sam bio Baš Čelik!


Ja sam bio jednom.
Kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek.


Ja ni jednom, ali bio sam sedam dana u tvorza. Umesto razmene reči sa jednim Dalmošem, odlučio sam se za razmenu udaraca.
Milan Novković Milan Novković 07:22 23.04.2015

Re: Šta

Umesto razmene reči sa jednim Dalmošem, odlučio sam se za razmenu udaraca.


The Power Of Non-Verbal Communication
Milan Novković Milan Novković 07:24 23.04.2015

Re: Šta

freehand
otrovao na mesni narezak, iz '53,

zar nismo mi to sve pojeli još '83?

P.S. eto šta ti je današnja omladina: malo botulizma - izležavanje u stacionaru! Seka Perse, jebote.

Ja se nisam otrovao u vojsci, ali i pored toga vidim hranu kao najopasnijeg neprijatelja po egzistenciju (moju), ako se žena ne računa, kao premier division
predatortz predatortz 07:27 23.04.2015

Re: Šta

ali i pored toga vidim hranu kao najopasnijeg neprijatelja po egzistenciju (moju), ako se žena ne računa, kao premier division


Tašta, prijatelju, tašta! Ona mene pokušava da ubije holesterolom, ja njoj hoću da doakam razmaženim joj unucima.
Milan Novković Milan Novković 07:33 23.04.2015

Re: Šta

Kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek.

Ja sam u vojsci bio "prime athlete", ali imali smo i mi svoje izazove, iako se više sećam jednog mršavog Makedonca sa nešto lošijom perifernom cirkulacijom, koji je u postrojavanju bio do mene, nego svojih problema - bila zima, po -25, i kapetan prve klase u godinama nam tako postrojenima pričao svako jutro.

Hajde kad je objašnjavao kako treba bolje da ciljamo u klonjama, to je kratko trajalo, nego se spremao za majorski ispit i mi smo slušali dugačke odgovore na njegova buduća pitanja iz nekih teorija, tu je, očigledno bio pomalo nesiguran.

I sećam se kako je drug iz Makedonije cupkao i šaptao "ode noge"
freehand freehand 07:34 23.04.2015

Re: Šta

predatortz
blogovatelj
h, bre bio sam samo dvaput u stacionaru, kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek, i eto to trovanje. Ostatak vremena sam bio Baš Čelik!


Ja sam bio jednom.
Kad sam iščašio zglob još kao gugi na nekoj noćnoj vežbi, strmeknuviši se u jendek.


Ja ni jednom, ali bio sam sedam dana u tvorza. Umesto razmene reči sa jednim Dalmošem, odlučio sam se za razmenu udaraca.

2+3+5. Inkriminacije - izlet preko žice, unošenje velikih količina alkohola, i to, ta neverbalna komunikacija.
Sreća u tome bila je da se vojnički pritvor ležao u stražari u kasarni pošto nije bilo pravog tvorza. Na 7+ dana išlo se u veliku kasarnu.
A ostao sam ispod granice koja ti sjebe skraćenje.
pnbb pnbb 13:54 23.04.2015

Re: Šta

Je li neko imao praksu u pivari?

bip, 81 i 82
autograme delim na pp
blogovatelj blogovatelj 14:43 23.04.2015

Re: Šta

Ja ni jednom, ali bio sam sedam dana u tvorza.


Bio sam i ja sedam dana u tvorza.
Bezao sam iz Novog Mesta za Kragujevac autostopom, a bio uhvacen od strane VP na Gazeli u Beogradu.
I imao sam i par tuca, ali glas o tucama nije stigao do onih koji su zaduzeni da dele pritvore, pa sam dobro prosao.
pnbb pnbb 15:41 23.04.2015

Re: Šta

tako teško otrovao na mesni narezak, iz '53,

ne verujem da je tu narezak kriv..
od one vakcine, ladno si mogao da jedes posle kerova sta ostane na zemlji..
bice da je bilo mlako pivo
blogovatelj blogovatelj 15:44 23.04.2015

Re: Šta

od one vakcine, ladno si mogao da jedes posle kerova sta ostane na zemlji..


To ni kerovi nisu mogli da jedu.
Bacali smo salamu iz marende psu lutalici. Omirise, ode i ne okusi.
pnbb pnbb 15:45 23.04.2015

Re: Šta

A ja sam iskusio i praksu na faxu, proveo sam mesec dana na gradilistu trase toplovoda na N.Beogradu u bloku 28, tad je to bio uslov za upis u 5-tu godinu studija,

ja sam iz dva predmeta imao praksu..po 2 nedelje
iz kartiranja, negde dole kod sicevca jebem li ga gde, i drugu u milicevcima, kod milanovca
pnbb pnbb 15:48 23.04.2015

Re: Šta

Bacali smo salamu iz marende psu lutalici. Omirise, ode i ne okusi.

a, to je drugo... to je bilo sveze, nekonzervirano... bakterioloski ispravno, ali dismrrrr ..nije ni ker bas zadnji
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:54 23.04.2015

Re: Šta

bolid1
Nisam ni znao da je Agilent vise nije Agilent, njijh (odnosno) HP


Agilent je i dalje Agilent, nego se deo koji pravi elektronske merne instrumente i simulacioni softver odvojio od Agilenta i postao Keysight. Ima tome jedno godinu dana, ako se ne varam. Dobri su, stvarno, ali baš i nemaju veliku konkurenciju, bar kad su instrumenti u pitanju, pa deru sa cenama ko nenormalni. Ovo skopče na slici, njihova Z-serija, osnovna konfiguracija košta pola milke, pa ti vidi...


srdjan.pajic srdjan.pajic 17:04 23.04.2015

Re: Šta

pnbb
tako teško otrovao na mesni narezak, iz '53,

ne verujem da je tu narezak kriv..
od one vakcine, ladno si mogao da jedes posle kerova sta ostane na zemlji..
bice da je bilo mlako pivo


Moguće, nije niko izvršio forenzičku analizu mog trovanja, ali to je jedino sumnjivo što sam pojeo (pitalo me u stacionaru, šta's to pojo?!). A ta famozna vakcina, i njena magična svojstva, meni je to uvek bilo sumnjivo. Verujem da bi Milanče oko toga mogao ceo blog da napiše, kako izaziva autizam, parkinsona, alchajmer, a i do zla boga nezgodnu narav koja karakteriše našeg čoveka, Srbina, samo ako je služio vojsku

Ja kad sam u Afriku išao, jedino što mi je lekar ubrizgao je bila vakcina protiv žute groznice i tifusa. Možda i hepatitisa, ne sećam se više. Da i antitetanus, to se podrazumeva. I dao mi tablete protivu malarije. Šta su oni naši JNA stručnjaci epidemiolozi mogli bolje od toga da izmisle, stvarno je pitanje.

freehand freehand 17:43 23.04.2015

Re: Šta

Ja kad sam u Afriku išao, jedino što mi je lekar ubrizgao je bila vakcina protiv žute groznice i tifusa. Možda i hepatitisa, ne sećam se više. Da i antitetanus, to se podrazumeva. I dao mi tablete protivu malarije. Šta su oni naši JNA stručnjaci epidemiolozi mogli bolje od toga da izmisle, stvarno je pitanje.

Pošto verujem da još nisi toliko nisko pao da si u Afriku išao kao marinac, za pretpostaviti je da afrički ekspedicioni korpus ipak krljaju malo jačim magijama a da tvoj doktor time niti raspolaže niti bi te time šutnuo.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:01 23.04.2015

Re: Šta

freehand
Ja kad sam u Afriku išao, jedino što mi je lekar ubrizgao je bila vakcina protiv žute groznice i tifusa. Možda i hepatitisa, ne sećam se više. Da i antitetanus, to se podrazumeva. I dao mi tablete protivu malarije. Šta su oni naši JNA stručnjaci epidemiolozi mogli bolje od toga da izmisle, stvarno je pitanje.

Pošto verujem da još nisi toliko nisko pao da si u Afriku išao kao marinac, za pretpostaviti je da afrički ekspedicioni korpus ipak krljaju malo jačim magijama a da tvoj doktor time niti raspolaže niti bi te time šutnuo.


Ih, marinci, njih ne rokaju ničim, nego ih šalju na teren onako prirodno nadrkane, i zarazne bolesti beže od njih.

U Afriku sam išao kao planinarac i lovac na lavove (fotoaparatom) a lekar je jako ličio na onog baju iz Variole vere, što je, ako se sećaš, došao u bolnicu u karantinu, da reši stvari. Ovo za žutu groznicu su nam rekli i u kenijskoj ambasadi da mora, što nam naravno tamo posle niko nije tražio da vidi karton. Ali kad smo prelazili granicu sa Tanzanijom, pešaka, ja onako ponosno izvadim karton da pokažem službenici kako sam sav uredno vakcinisan, žena se silno uvredila, zamalo da nahravi lava sa mnom - kaže, nema potrebe za time, mi nemamo žutu groznicu, nismo mi ovde Kenija!
pnbb pnbb 18:24 23.04.2015

Re: Šta

Verujem da bi Milanče oko toga mogao ceo blog da napiše, kako izaziva autizam, parkinsona, alchajmer, a i do zla boga nezgodnu narav koja karakteriše našeg čoveka, Srbina, samo ako je služio vojsku

kod mene je izazvala jedino celavost, ne vidim druge posledice, ni sa jednim od 3 oka i 8 cula
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:37 23.04.2015

Re: Šta

Ja sam u vojsci bio "prime athlete", ali imali smo i mi svoje izazove, iako se više sećam jednog mršavog Makedonca


Ja sam isto imao ortaka Makedonca, zvao se Gerov Ruse, bio je nekakav makedonski juniorski šampion u rvanju. Čovek je ličio na Javu iz Marti Misterije, ono da se uplašiš kad ga vidiš, ali poptuno genijaln tip, on i ja smo stalno išli po onim zabranjenim pljeskarinicama u prilepskoj kasabi (ozbiljno, bilo zabranjeno vojsci tamo da ide, ne znam iz kog razloga, valjda bila stalno neka sranja i tuče). Nas niko nije smeo popreko da pogleda, a kamo li nešto da dobaci, i ja sigurno nisam tome bio razlog. Posle sam mislio, možda nas je neko otrovo uštipcima (to je tamo bilo specijalitet sa roštilja), a ne prokleti narezak. Ali Ruseu ništa, samo ja najebao.

freehand freehand 19:41 23.04.2015

Re: Šta

srdjan.pajic
Ja sam u vojsci bio "prime athlete", ali imali smo i mi svoje izazove, iako se više sećam jednog mršavog Makedonca


Ja sam isto imao ortaka Makedonca, zvao se Gerov Ruse, bio je nekakav makedonski juniorski šampion u rvanju. Čovek je ličio na Javu iz Marti Misterije, ono da se uplašiš kad ga vidiš, ali poptuno genijaln tip, on i ja smo stalno išli po onim zabranjenim pljeskarinicama u prilepskoj kasabi (ozbiljno, bilo zabranjeno vojsci tamo da ide, ne znam iz kog razloga, valjda bila stalno neka sranja i tuče). Nas niko nije smeo popreko da pogleda, a kamo li nešto da dobaci, i ja sigurno nisam tome bio razlog. Posle sam mislio, možda nas je neko otrovo uštipcima (to je tamo bilo specijalitet sa roštilja), a ne prokleti narezak. Ali Ruseu ništa, samo ja najebao.


NAJJAČI ČOVEK NA SVETU JE ŽIVEO U BEOGRADU: Niko nije verovao da ljudsko biće može biti toliko snažno!

Lažeš, Šabane!
Zvao se Bajram.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:56 23.04.2015

Re: Šta

Lažeš, Šabane!
Zvao se Bajram.


Jok, bate, Ruse je bio Java iz Probištip. On bi ovog tvog Bajrama i Crnog, mogao svakog pod jednu mišku da metne i da se šeta okolo.
freehand freehand 20:14 23.04.2015

Re: Šta

srdjan.pajic
Lažeš, Šabane!
Zvao se Bajram.


Jok, bate, Ruse je bio Java iz Probištip. On bi ovog tvog Bajrama i Crnog, mogao svakog pod jednu mišku da metne i da se šeta okolo.

Može. Za njih dvojicu po miška (al da stavi dezodorans, da mi ne podavi kolege!) a i tebe mora nekako da nosi.

P.S. jelda da je dobra priča? zanosio sam se nekad da i ja nešto od sličnih, lokalnih napišem.
Atomski mrav Atomski mrav 21:40 23.04.2015

Re: Šta

Ali Ruseu ništa, samo ja najebao

Jbg, ako je bio pogolem i ako su mu dali jednaku dozu mišomora kao i tebi, to bi moglo da objasni zašto mu nije bilo ništa a ti si se otrovao...
sioux sioux 00:23 24.04.2015

Re: Šta

srdjan.pajic

Agilenta i postao Keysight. Ima tome jedno godinu dana, ako se ne varam. Dobri su, stvarno, ali baš i nemaju veliku konkurenciju,


Heh, naravno da su dobri, ali daleko od toga da nemaju veliku konkurenciju - pitaj te Keysightovce da li su čuli za LeCroy pa im pogledaj lica

http://teledynelecroy.com/100ghz/

danas ladno možeš >60GHz da sempluješ


Tek 11801c npr., imao je bw od 50GHz još pre dvadesetak godina...

mariopan mariopan 07:37 24.04.2015

Re: Šta

blogovatelj
Ja ni jednom, ali bio sam sedam dana u tvorza.


Bio sam i ja sedam dana u tvorza.
Bezao sam iz Novog Mesta za Kragujevac autostopom, a bio uhvacen od strane VP na Gazeli u Beogradu.
I imao sam i par tuca, ali glas o tucama nije stigao do onih koji su zaduzeni da dele pritvore, pa sam dobro prosao.

Мој син је сваке недеље бежао кући да покупи колаче и неку технику ( видео, тв, .) И муж је молио Бога да га затворе бар на недељу дана да се научи реду и васпита....али ништа од тога....главни баја га је штитио јер је повезао неке компјутере и радио им шта год треба...док му је непосредно надређени све време претио да ће га прекомандовати на Косово. Био је и прекомандован неких десетак минута док овај мој није дојавио коме треба...животом се играо зезања ради!
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:30 24.04.2015

Re: Šta

sioux


Heh, naravno da su dobri, ali daleko od toga da nemaju veliku konkurenciju - pitaj te Keysightovce da li su čuli za LeCroy pa im pogledaj lica

http://teledynelecroy.com/100ghz/


Uh, kakva sprava! Prave oni face i kad im Tektroniks pomeneš, u, još kako. Rekoh nema velike konkurencije u smislu da ima možda još par firmi u celom svetu koje prave osciloskope tih bandwidth-a i sampling rate-ova, i to nam je to, i onda svi drže cene u božju mater. Dobro, ti instrumenti se i ne proizvode u velikim serijama pa da cena može da im bude značajno manja.Tek 11801c npr., imao je bw od 50GHz još pre dvadesetak godina...


To nije ista vrsta instrumenta, 11801 je sempling osciloskop. Jeste bandwidth 50GHz, ali sampling rate mu je svega 200ks/s što će reći da možeš da ga koristiš samo za periodične signale. Pravio je i HP, na primer, analizatore mreža na 50GHz, koji su u suštini sempleri, još pre dvaes i više godina. Ovaj Keysightov instrument gore je real-time scope, i ima sampling rate od 160Gs/s. LeCroy koji si pomenuo je ista vrsta i klasa instrumenta, za njega verujem da se Keysightovcima gubi osmeh s lica i nešto u želucu kreće da ih probada . Ali dobro, sigurno znaš, sampling rate je samo jedan od parametara, zavisi šta sa osciloskopom hoćeš da radiš, trebalo bi se udubiti u mnogo drugih detalja da se vidi ko je tu kome tata.

Ima i Tektroniks odlične instumente, koje kad pomeneš Keysightovim app inženjerima, tu krene kuknjava, bacanje kletvi, zaklinjanje u majku i oca da je njihov instrument najbolji, itd. Na primer, u vezi sa vertikalnom rezolucijom, to jest brojem bitova sa kojima im barataju ulazni A/D konvertori. Keysightovci tvrde da oni jedini imaju 10-bitni konvertor koji radi sa 40 Gs/s (S-serija, ne ovo čudo sa gornje slike, to je sve osmobitno, još uvek), dok se svi ostali dovijaju na ovaj ili onaj način da bi izvukli veću rezoluciju. I tako dalje...ubismo ovaj blog banderašenjem.


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:11 21.04.2015

Odličan 5-

Ovo minus zato što nisi ranije objavio priču.
marco_de.manccini marco_de.manccini 23:53 21.04.2015

Re: Odličan 5-

Ништа ниси схватио из блога, видиш да нисам трзао ни на горе ствари, а он -- минус.

: )
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:14 21.04.2015

Ah, kakav lep tekst, Marco

A ja se baš mučim da sračunam koliku težinu bih smeo da stavim u potkrovlje a puta b, i da mi se isto ne sruči na glavu, kako moju, tako i mojih milih ukućana. I tako sam, mic po mic, ne primetivši, zašao u novi dan, u sebi proklinjući ono vreme provedeno lelujajući zabalavljeno za lepim ali uobraženim arhitektonkama, umesto da sam više pažnje obratio na retke koleginice sa gradjevine...

Podrška svim dobrim nastavnicima, i tvojim, i mojim i našim. A mene ko šiša, sat vremena plaćen strukturalnom inženjeru da mi pogleda tavan i aminuje projekat će me koštati više nego kompletni radovi. I tako treba da bude.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:17 21.04.2015

Re: Ah, kakav lep tekst, Marco

srdjan.pajic
a sledeće noći, kad ti bude dosadno, da izračunaš koliko se kilokalorija potroši kad se telo od 100kg ili 100kp podigne na 10 metara visine.
srdjan.pajic srdjan.pajic 07:29 21.04.2015

Re: Ah, kakav lep tekst, Marco

KRALJMAJMUNA
srdjan.pajic
a sledeće noći, kad ti bude dosadno, da izračunaš koliko se kilokalorija potroši kad se telo od 100kg ili 100kp podigne na 10 metara visine.


Ih, to je lako, nego da vidimo da li hansel zna, ili opet moram da mu šapućem! I zilikaka da se buni oko neke sile, a na kraju će da se pojavi onaj bookbinder i rastera nas ovde kao mačke s jebišta.

Inače, ja sam u Tesli uživao zaštitu nekih prilično silnih baja (koji su voleli da djake izbacuju kroz prozore, sa klupama i školskim torbama, verovatno su neki od njih posle završili kao telohranitelji u zemunskom klanu, ili na robijama) jer sam bio glavni šaptač. Odgovorna funkcija, brate. Sve sam znao (osim Marksizma, i Likovne umetnosti), bez da moram da listam udžbenike. Samo se nalaktim, predjem u stealth mode, i retko kad sam bio ukeban u nedelu.
misha.m misha.m 08:11 21.04.2015

Re: Ah, kakav lep tekst, Marco

srdjan.pajic
...Inače, ja sam u Tesli uživao zaštitu nekih prilično silnih baja (koji su voleli da djake izbacuju kroz prozore, sa klupama i školskim torbama, verovatno su neki od njih posle završili kao telohranitelji u zemunskom kanu, ili na robijama) jer sam bio glavni šaptač. Odgovorna funkcija, brate. Sve sam znao (osim Marksizma, i Likovne umetnosti), bez da moram da listam udžbenike. Samo se nalaktim, predjem u stealth mode, i retko kad sam bio ukeban u nedelu.

To mora da je bilo na "E" (energetskom) odseku, odvojenom električnom ogradom od ostatka škole.

Kod nas na "PE" takvih nije bilo.
mara92 mara92 12:43 21.04.2015

Re: Ah, kakav lep tekst, Marco

predjem u stealth mode

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:23 21.04.2015

Re: Ah, kakav lep tekst, Marco

misha.m
srdjan.pajic
...Inače, ja sam u Tesli uživao zaštitu nekih prilično silnih baja (koji su voleli da djake izbacuju kroz prozore, sa klupama i školskim torbama, verovatno su neki od njih posle završili kao telohranitelji u zemunskom kanu, ili na robijama) jer sam bio glavni šaptač. Odgovorna funkcija, brate. Sve sam znao (osim Marksizma, i Likovne umetnosti), bez da moram da listam udžbenike. Samo se nalaktim, predjem u stealth mode, i retko kad sam bio ukeban u nedelu.

To mora da je bilo na "E" (energetskom) odseku, odvojenom električnom ogradom od ostatka škole.

Kod nas na "PE" takvih nije bilo.


Dobro, iskarikirao sam malo, i ja sam bio Primenjena, naše siledžije su bile pitomije, ono, pogode ženu kredom u glavu dok šeta mirno ulicom Narodnog fronta, pa dodje Gruja (profa iz Odbrane i zaštite) i hapsi po odeljenu, odvodi u svoj kabinet i tamo zlostavlja psihički i fizički uhićenog, dok ovaj ne prizna ko je bacio kredu. Ovi energetičari su zaista bili mnogo gori divljaci od nas. Ali i dobri pajtaši.

EDIT: Sad kad se malo prisetim, znam samo jednog klinca iz mog odeljenja koji je završio na robiji, a i taj je bio sa nama samo prve dve godine, posle i on otišao u montere mreža i postrojenja.
reanimator reanimator 07:27 21.04.2015

...

Фрос је живела близу школе, код Драмског позоришта, на горњем спрату петоспратнице без лифта, у стану препуном књига, кактуса и пепељара. На њеним полицама смо нашли Сингера, Бенедетија, Маркеса, Јонеска, Колаковског, Огдена Неша, Ешера, ... код ње смо открили Армстронга, Џенис, Били Холидеј ... водила нас је, клинце из гимназије, на филмове, представе, концерте, планине

Je l' si dobio farmerke?
marco_de.manccini marco_de.manccini 07:35 21.04.2015

Re: ...

имао сам и кеца и пестокеца.
Milan Novković Milan Novković 07:43 21.04.2015

Marco rulz i ...

то добро знам, јер су и мени некада читали свакакве глупости док сам погледом тражио Радицу по сали

... nadam se da je Njanja trajno banovana, sa nemogućnošću čitanja, kao i da su sve oklagije pod ključem

Tema profesora, tj nekog ko nas nečemu uči, je ogromna, o-grom-na i divna, i da sam samo 35 godina mlađi ja bih ozbiljno razmislio o profesiji
marco_de.manccini marco_de.manccini 09:25 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

Њања одувек верује у мене.
emsiemsi emsiemsi 14:12 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

Milan Novković
то добро знам, јер су и мени некада читали свакакве глупости док сам погледом тражио Радицу по сали

... nadam se da je Njanja trajno banovana, sa nemogućnošću čitanja, kao i da su sve oklagije pod ključem

Tema profesora, tj nekog ko nas nečemu uči, je ogromna, o-grom-na i divna, i da sam samo 35 godina mlađi ja bih ozbiljno razmislio o profesiji

Прелепа прича !
Све што сам научио у животу, научио ме је Учитељ.
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 14:51 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

Milan Novković
то добро знам, јер су и мени некада читали свакакве глупости док сам погледом тражио Радицу по сали

... nadam se da je Njanja trajno banovana, sa nemogućnošću čitanja, kao i da su sve oklagije pod ključem

...


Какви банована ево ме. Не могу да престанем да плачем и да се питам чиме сам заслужила оваквог брачног партнера и двоје дивне деце.

п.с. ваљда сам убола падеже! не користим срБски у последње време.
NNN NNN 18:01 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

Не могу да престанем да плачем и да се питам чиме сам заслужила оваквог брачног партнера и двоје дивне деце.


Posle čitanja ovakvog teksta

zažalim što nisam žensko

pa da se udam za marca

predatortz predatortz 18:10 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

NNN
Posle čitanja ovakvog teksta

zažalim što nisam žensko

pa da se udam za marca


Pa šta ako nisi žensko?!
Ne treba robovati predrasudama...
zilikaka zilikaka 18:20 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

Posle čitanja ovakvog teksta

zažalim što nisam žensko

pa da se udam za marca


I ja!
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 18:34 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

станите бре људи да одапнем прво па тек онда планирајте ко ће да се уда за њега.
zilikaka zilikaka 19:29 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

Ma dobro, nego, a el onda ja treba čekam da i NNN .... mislim ... to....?
mariopan mariopan 19:39 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

njanja_de.manccini
станите бре људи да одапнем прво па тек онда планирајте ко ће да се уда за њега.

А како си са здрављем?


( извини, нисам одолела)
predatortz predatortz 19:41 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

zilikaka
Ma dobro, nego, a el onda ja treba čekam da i NNN .... mislim ... to....?


Kad nešto želiš, ne čekaš. Poguraš stvar...
njanja_de.manccini njanja_de.manccini 20:01 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

mariopan
njanja_de.manccini
станите бре људи да одапнем прво па тек онда планирајте ко ће да се уда за њега.

А како си са здрављем?


( извини, нисам одолела)


eh, kako sam. evo kako I'm pushing 5 zero and I can ... -> ovo je LINAK


zilikaka
Ma dobro, nego, a el onda ja treba čekam da i NNN .... mislim ... to....?


u to vam se ne mesam

EDIT: 100-ti komentar! gde je moja nagrada?
mariopan mariopan 20:57 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

njanja_de.manccini
mariopan
njanja_de.manccini
станите бре људи да одапнем прво па тек онда планирајте ко ће да се уда за њега.

А како си са здрављем?


( извини, нисам одолела)


eh, kako sam. evo kako I'm pushing 5 zero and I can ... -> ovo je LINAK


zilikaka
Ma dobro, nego, a el onda ja treba čekam da i NNN .... mislim ... to....?


u to vam se ne mesam

EDIT: 100-ti komentar! gde je moja nagrada?


Хахаха па добро си фалабогу
Видим девојке навалиле па се сетим једне баке која се ложила на мог свекра, био баш леп човек...и мртва хладна у великом друштву пита мог мужа како му је мама са здрављем, јел' да се нада она нечеему или не...ми попадали са столица од смеха.

Верујем да би се девојке сложиле да ти већ имаш награду.
zilikaka zilikaka 21:12 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

Видим девојке навалилеpa dobro, kako se uzme...
qqriq qqriq 21:17 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

zilikaka
21:12 21.04.2015 / *novo
Re: Marco rulz i ...
Видим девојке навалилеpa dobro, kako se uzme..


e pa sad i boja očiju, dužina trepavica, hod............


qqriq qqriq 21:18 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

mariopan
njanja_de.manccini
станите бре људи да одапнем прво па тек онда планирајте ко ће да се уда за њега.

А како си са здрављем?


( извини, нисам одолела)zilikaka zilikaka 21:36 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

e pa sad i boja očiju, dužina trepavica, hod............


za drugo ne znam, al garant nosim manji broj cipela od konkurent(kinje)

EDIT: Nego da se mi na vreme povučemo dok se nije s pravom pojavila i ona druga gospoja koleginica.

qqriq qqriq 21:48 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

zilikaka
e pa sad i boja očiju, dužina trepavica, hod............


za drugo ne znam, al garant nosim manji broj cipela od konkurent(kinje)


blago tebi, ja ću da čekam..........
strpljenje mi jača strana.


qqriq qqriq 21:51 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

EDIT: Nego da se mi na vreme povučemo dok se nije s pravom pojavila i ona druga gospoja koleginica.


sad (mi) kažeš, kad je stvar već uzela maha!

zilikaka zilikaka 21:55 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

sad (mi) kažeš, kad je stvar već uzela maha!


pa što ne paziš na času...
NNN NNN 21:56 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

predatortz
NNN
Posle čitanja ovakvog teksta

zažalim što nisam žensko

pa da se udam za marca


Pa šta ako nisi žensko?!
Ne treba robovati predrasudama...
to njemu kaži
qqriq qqriq 22:06 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

pa što ne paziš na času..


pa kolumnista zaključao blog, pažnja mi popustila

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 22:23 21.04.2015

Re: Marco rulz i ...

qqriq

a jel možeš bar jednom da ne citiraš da je nov komentar? koliko puta smo te molili, jbt?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana