Društvo| Kultura| Mediji| Tehnologija| Zabava

Rat, nikada tako zabavan

Dawngreeter RSS / 02.03.2011. u 18:24

Ja sam gamer. Ja sam takođe ateista, anarhista, apsurdista, transhumanista, programer, singularitarijanac, deathrocker, skijaš i još mnogo toga ali, pre svega, ja sam gamer. Bio sam gamer kada mi je u najranijoj mladosti otac na Commodore 64 morao učitati Tetris sa kasete da bih se igrao i od tada se stvari nisu menjale.

Mesto koje je moderno društvo dodelilo gaming kulturi se vrlo malo promenilo od početka osamdesetih do danas, što je poprilično bizarna činjenica imajuči u vidu da samo industrija kompjuterskih igara već godinama obrće veći novac od filmske industrije. O razlozima za marginalizaciju igara kao validne forme umetničke ekspresije neću pričati ovom prilikom, u glavnom zato što su takve diskusije jako mučne i ne postižu ništa. Delom zato što su i protivnici i proponenti većinom fiksirani na to da nešto može ili ne može biti umetnost. U vreme kada umetnost gubi sav smisao, insistirati na toj etiketi kao pokazatelju vrednosti mi se čini krajnje nesvrsishodno. Umesto toga, smatram da je mnogo produktivnije ponuditi primere velikana gaming kulture pa da vidimo šta je odatle neko mogao da nauči. Tim povodom, evo jednog od najbitnijih velikana rane istorije kompjuterskih igara.

 

cannonfoddertitle.png 

Pre svega, odgledajte video clip sa uvodnom špicom igre.

Cannon Fodder, odnosno srpski rečeno - topovsko meso, je igra napravljena 1993. godine od strane britanske firme Sensible Software. Od početka je bila problematična. Naslovnica igre sa krupnim crvenim makom i prosto ispisanim nazivom na crnoj pozadini momentalno je privukla kritike ispravno razmišljajuće moralne većine Ujedinjenog Kraljevstva, nazivajući je uvredljivom i sramnom. Royal British Legion je posebno bio glasan, smatrajući da će zbog maka kupci pomisliti da igra ima direktne veze sa njima. Distributer je na kraju morao izmeniti ilustraciju na kutiji u kojoj se igra prodavala a uvodna špica je morala eksplicitno da navede da Royal British Legion nema nikakve veze sa tim proizvodom. Sa tim problemom rešenim, ostala je još samo sporadična paljba ispravno razmišljajućih te visoko moralnih kritičara o tome kako je igra nasilna i ratno-huškatorska.

Sada pogledajte još jednom uvodnu špicu ako vam prethodna rečenica nije bila smešna. Ili, ako vam je to dosadno, evo promo videa sa identičnom muzikom koji nije išao uz igru jer bi teško stao na dve diskete.

Već na samom početku, pre nego što ste u opšte počeli da igrate igru, mora vam biti jasno da je u pitanju vrlo jasan društveni komentar na temu rata. Taj komentar, međutim, je prenet kroz medijum pesme. Komotno bi mogao ostati samo pesma, eventualno spot, bez da išta fali. Ali to ne bi bio Cannon Fodder. Ne, ova igra nas vodi dalje i dublje, kroz teritoriju koju samo igra može da istraži. Pustite sledeći video clip, osim samog početka u pitanju je tematska muzika koja komotno može da bude soundtrack za ostatak ovog teksta.

Pošto smo prošli uvodnu špicu, dočekuje nas početni ekran igre. Vidimo brda, vidimo regrute koji dolaze do vojne baze gde mak raste pored puta. Ulaze samo dvojica - Jools i Jops. Kladim se u levi bubreg da se jako dobro sečate ovih imena ako ste igrali Cannon Fodder kao dete. Na vrhu ekrana stoji rezultat, kao na sportskoj utakmici, između domaćih i stranih. Za sada je 0:0, igra može početi.

Izvođenje je akciono-strateško, mišem vodite grupu vojnika i desnim klikom pucate u pravcu kursora. Svi vojnici imaju puške sa beskonačno municije a postoje još i ograničene količine bombi koje se u glavnom nalaze tokom nivoa. Iako su vojnici samo par desetina piskela veliki, atmosfera crnog humora je nepogrešiva. Rat nikada nije bio toliko zabavan! Desetak piksela će predstavljati vaše apsolutno identične ljude, svaki od kojih ima svoje jednistveno ime. Oni će zajedno ići kroz neimenovani rat, pucati u neimenovane ljude, ubijati i ponekad ih smrtno raniti u stomak ostavljajući ih da se koprcaju, krvare i zapomažu na zemlji dok ih rafalom ne dokrajčite. Posle svake misije, iza mrtvih vojnika će ostati nadgrbni spomenik a sledećih nekoliko u redu će ući da ih zameni.
Opet svaki sa svojim imenom, ali potpuno identičan primerak topovskog mesa. Dugački red regruta proteže se između brda koja su sada već puna nadgrobnih spomenika. Čekaju svoj red. Rezultat na vrhu ekrana se menja u skladu sa učinkom. Imamo i listu heroja, da ne zaboravimo vojnike koji su ubili najviše neprijatelja pre nego što su popili metak.

 

Kada signete do kraja igre, sačekaće vas lista imena svih vojnika koji su poginuli na vašem putu do cilja. Svaki od njih je pratio vaš kursor miša, pucao kada naredite, poginuo da bi cilj bio ispunjen. Nikada niste primetili razliku između njih.

 

War, never been so much fun

Go up to your brother
Kill him with your gun
Leave him lying in his uniform
Dying in the sun

War.
War, never been so much fun

Atačmenti



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 19:33 02.03.2011

E super :-)

Dobrodošao nazad!

(posle ću da čitam )

P.S.: kako se kaže "pripadnik crkve subgenija" - subgenijalac? Ili je pala apostaza ?
Dawngreeter Dawngreeter 19:35 02.03.2011

Re: E super :-)

Moze subgenijalac, mada se cesce samoidentifikuju kao abnormals.

I nema apostaze, "Bob" do pobede!
Goran Vučković Goran Vučković 19:36 02.03.2011

Re: E super :-)

I nema apostaze, "Bob" do pobede!

Ili triple money back guarantee
Dawngreeter Dawngreeter 19:37 02.03.2011

Re: E super :-)

Jakako.
angie01 angie01 22:32 02.03.2011

bash smo te juche pominjali!

gde si bre nest'o?


ona prva dva reda mora da mi deshifruje Vendi!

Dawngreeter Dawngreeter 00:01 03.03.2011

Re: bash smo te juche pominjali!

Ma eto, cunjam se unaokolo. Pa odlucio da se vratim medju blogoaktivne.

I, bre, ne moras Vendi da cimas za takve trivijalnosti, pomislice da ocekujes da ona bude pasivni recipijent verbalne perforacije karaktera!

ateista - osoba bez zamisljenih prijatelja
anarhista - osoba koja ne priznaje nicije pravo da bude sef ili politicar
apsurdista - osoba koja smatra da je ljudska egzistencija sustinski apsurdna; ogranak egizstencijalizma
transhumanista - osoba koja veruje da nema nista posebno u tome sto je neko covek te da treba teziti prevazilazenju ljudskog stanja
programer - osoba koja ti pronalazi resenja za probleme koje nisi znala da imas
singularitarijanac - osoba koja smatra da ce se stvoriti superiorna vestacka inteligencija i povrh toga misli da je to dobra ideja te cilj ka kojem treba aktivno raditi
deathrocker - osoba koja slusa deathrock
skijaš - osoba koja voli zimi da bleji pored kamina u kafanama na planinskim vrhovima pod izgovorom da je "upravo dosao sa skijanja".
angie01 angie01 10:54 03.03.2011

Re: bash smo te juche pominjali!

Ma eto,


nama blog u blogu!:)))
Dawngreeter Dawngreeter 10:58 03.03.2011

Re: bash smo te juche pominjali!

To sve preko veze, bre.
Goran Vučković Goran Vučković 01:30 03.03.2011

Interesantna igrica

Interesantno odigrani tabu simboli, gledano iz britanske tačke gledišta. Do duše, nije nikakvo čudo što ovakva igrica postoji - ovde se na svakom koraku nalaze razni spomenici poginulima u ratovima koje je imperija vodila, a posebno oni vezani za I svetski rat.

Pitam se koliko je jedno ovakvo iskustvo zaista "vakcinišuće" - ili se pretvara u banalnost, besomučnim igranjem.
elis elis 10:01 03.03.2011

Re: Interesantna igrica

Goran Vučković
Interesantno odigrani tabu simboli, gledano iz britanske tačke gledišta. Do duše, nije nikakvo čudo što ovakva igrica postoji - ovde se na svakom koraku nalaze razni spomenici poginulima u ratovima koje je imperija vodila, a posebno oni vezani za I svetski rat.

Pitam se koliko je jedno ovakvo iskustvo zaista "vakcinišuće" - ili se pretvara u banalnost, besomučnim igranjem.


Tokom jedne simulacijske vežbe (preciznije: taktička vežba podržana konstruktivnim simulacijskim modelom na računarskoj platformi) jedan komandant brigade izgubio preko 500 virtuelnih vojnika tokom samo jednog sata operacije zahvaljujući svojoj nesmotrenosti i osionosti.
Kad mu je, tokom debrifinga, skrenuta pažnja na to, odmahnuo je rukom i rekao: "Ma, to je samo kompjuterska igrica."
Onda je od komandanta simulacionog centra dobio zadatak da do ujutru pripremi 500 pisama za porodice poginulih boraca. Pošto je takav zadatak, naravno, nemoguće ispuniti jednom čoveku, on ga je raspodelio na svoj štab i na štabove potčinjenih bataljona. Te su ljudi, umesto da naveče lepo izađu u kafanu, morali da pišu pisma nepostojećim majkama nepostojećih izginulih vojnika.
Zbog toga je taj komandant brigade na sebe navukao omrazu svojih potčinjenih starešina, a kolektivna omraza ima priličan kapacitet pritiska odozdo. Komandant brigade se nije spametovao zbog tog slučaja, ali da je u kratkom periodu prošao još koju simulacijsku vežbu, verovatno bi udario u zidove opstrukcije koje ne može srušiti, te bi bio prinuđen da promeni svoj nadmeni, kabadahijski stav. I da svoj posao radi sa potrebnom odgovornošću i predanošću.
A možda i ne bi, ko će ga znati.
No svakako je bilo zanimljivo gledati njegovo osećanje povređenosti kada mu je naloženo da pripremi ona pisma.
Dawngreeter Dawngreeter 10:15 03.03.2011

Re: Interesantna igrica

Igre su zanimljiv medijum. Za filmove, knjige, muziku, slikarstvo postoji tendencija da se prica o smislu dela koje nastaje tek kao kombinacija autorove ideje te izvodjenja i percepcije posmatraca/citaoca/slusaoca. Nisam bas sasvim uveren u tu tezu ali se svakako moze sresti cesto. Kod igara ovo je bukvalna istina i ne moze biti nikako drugacije. Bilo sta sto igra ima da ti saopsti nastaje kroz interakciju igraca i igre.

Sa jedne strane, ovo je problematicno jer uzurpira despotski polozaj umetnika koji on uziva u svakoj drugoj formi umetnosti. Kod slike ili knjige umetnik moze da radi sta zeli, kako zeli, a konzument ima izbor samo u toliko sto moze prestati da cita knjigu ili gleda sliku. Jako mnogo igara nije shvatilo ovu sustinsku razliku vec svoj medijum dozivljavaju kao interaktivni film gde se sve bitno saopstava igracu kroz filmske sekvence a prazan hod izmedju ostavlja kao interaktivni element. Ima i dobrih igara koje prate taj model, ali zaista sjajne igre znaju da je to pogresan pristup.

Moguca posledica je to sto ti kazes - moguce pretvaranje sadrzaja u banalnost. Svakako, tokom cetrdesetog sata u sred drugog prelaska Cannon Fodder igre tesko da mi je prva misao na glavi "vau, ovo je tako dubok drustveni komentar". To je zato sto igre moraju imati i snaznu zabavnu komponentu, a Cannon Fodder je zapravo jedna od najboljih igara ikada napravljenih samo game design uzevsi u obzir. Faktor je jos vise izrazen kada dete dolazi u kontakt sa tako necim, nigde mu nije jasno saopsteno da se ocekuje od njega nesto vise od puke zabave. Ipak, osoba koja sedi ispred monitora i zabavlja se pucajuci na protivnika izmedju svake misije gleda brda puna spomenika, gleda iste vojnike koji umiru i novi ih zamenjuju. Mnogo vaznije od toga - ti vojnici umiru zbog njega. On tera vojnike da poginu. On se ludo zabavljao dok su vojnici na njegov mig ginuli. Ne postoji film koji ce uspeti takvu impresiju da prenese na gledaoce. Poenta ne mora da dopre do mozga odma, ali ostaje uz igraca jako dugo. Mnogi igraci su igrali misije iznova i iznova, koliko god puta treba, da im Jools i Jops ne bi poginuli. Ne postoji mehanicki razlog za tako nesto, svaki vojnik je identican. Ali igra ocigledno nesto pomera u igracu, razvija se vrlo prisan odnos cak i ako niko ne shvata o cemu se radi.

Cisto kao ilustracija, ovaj tekst je nastao tako sto mi je juce palo na pamet da potrazim uvodnu spicu za Cannon Fodder. Smatram da je to verovatno najbolji komad muzike ikada napravljene za neku igru, pa k'o reko' da se podsetim. Onda je u related linkovima stajao drugi clip iz teksta, kada prvi vojnici dolaze na regrutaciju. Jebote kako depresivna scena, pomislih. Ne secam se da je bila bas toliko depresivna. Moram nesto o tome da napisem.
bocvena bocvena 09:46 03.03.2011

Postoji jedan ozbiljan problem

sa ironijom - treba da imaš neko znanje, pa da uložiš napor za ironijsku distancu.
Kad si glup i neobrazovan, ironija te mnogo nervira jer uvek ispadneš najgori u društvu - svima nešto smešno, a ti ne kapiraš.

Nisam sigurna ni da svi gejmeri kapiraju dubinu antiratne poruke. Većina stvarno voli da vidi krv (tudju:) na ekranu.

A odlična je...mislim poruka.
antioksidant antioksidant 09:48 03.03.2011

Re: Postoji jedan ozbiljan problem

a ironijom - treba da imaš neko znanje, pa da uložiš napor za ironijsku distancu.
Kad si glup i neobrazovan, ironija te mnogo nervira jer uvek ispadneš najgori u društvu - svima nešto smešno, a ti ne kapiraš.

Nisam sigurna ni da svi gejmeri kapiraju dubinu antiratne poruke. Većina stvarno voli da vidi krv (tudju:) na ekranu.

ti odmah krenula ozbiljno
bocvena bocvena 10:01 03.03.2011

Re: Postoji jedan ozbiljan problem

Ma ubi me ova zimoća:)
4krofnica 4krofnica 10:18 03.03.2011

Re: Postoji jedan ozbiljan problem

bocvena
Ma ubi me ova zimoća:)

ticerka, zemi satgan i krljaj:)

(ja sam ona buca sa cvikerima:)
antioksidant antioksidant 10:21 03.03.2011

Re: Postoji jedan ozbiljan problem

bocvena
Ma ubi me ova zimoća:)

tako ti i treba kad nemaš 6 godina i sanke
Dawngreeter Dawngreeter 10:25 03.03.2011

Re: Postoji jedan ozbiljan problem

Carobnjaci u vijetnamu. Surfing Bird!

bocvena bocvena 10:28 03.03.2011

Re: Postoji jedan ozbiljan problem

(ja sam ona buca sa cvikerima:)

A ja sam ovaj brka...uvek sam htela da snimim tu scenu...ja u sloumoušnu, a iza nešto eksplodira:)))

Kakve sanke, kakvi bakrači...za ovu moju vukojebinu potrebne su krplje da stigneš do autobuske stanice.
MightyNora MightyNora 12:01 03.03.2011

Poruka i preporuka

Gejmerski pozdrav gejmera gejmeru :)

Lici jos malo na brzalicu :)

M.

Uf, da izvini - War, war never changes

Fallout I



Fallout II



i da moj omiljen - pogodi muziku:

Dawngreeter Dawngreeter 15:19 03.03.2011

Re: Poruka i preporuka

Ah, Fallout. Antologijska uvodna recenica antologijskog serijala.




A daljinski auto + flase = Super Mario je zanimljiva jednacina
pape92 pape92 02:17 05.03.2011

Re: Poruka i preporuka

I, k'o što preporučih već jedared, meni najmilija.
docsumann docsumann 16:38 03.03.2011

unplayable games

uživam da posmatram znalački urađene igrice, s dobro odrađenim grafičkim dizajnom (po mogućnosti i muzikom) čak i kad ih ne igram.
ja sam svoju igračku karijeru "straćio" na jednu igricu, koja mi je posisala zavidnu količinu realnog vremena. mada ne žalim ni za jednom njegovom sekundom, čak naprotiv.

mnogo sam brate navučljiv na te stvari.

na kraju sam ipak našao sebe u mapmejkingu što je jedna od najboljih stvari kod HoMM3, naročito uz programiranje u ERM-u (WoG) koje otvara neslućene mogućnosti u editovanju i nadogradnji osnovne platforme.

4krofnica
ticerka, zemi satgan i krljaj:


onaj prepoznatljiv zvuk repetiranja pumparice se izgovara - boo yaa




4krofnica 4krofnica 21:51 03.03.2011

Re: unplayable games

>another body murdered<
vauh docs...to je bio dobar saundtrak.
ddsonik ddsonik 07:33 04.03.2011

Re: unplayable games

4krofnica
>another body murdered
vauh docs...to je bio dobar saundtrak.

cuj dobar - odlican!
jacHa. jacHa. 21:32 03.03.2011

ja samo da mahnem

nema te odavno već
medjutim92 medjutim92 05:19 04.03.2011

Kada sam video naslov..

.. ponadao sam se da nije slučajno tu..

Ne mogu da verujem da skoro niko ovde nije igrao CF.. dosta vremena mi je pojeo, mada nikad nisam prešao celu igru, dođem do dela gde se džipovima preskaču prepreke i tu počne saobraćajni masakr moje vojske.. a u drugom delu se redovno zakucavao u srednjem veku.. da na mojoj Amigi nije radilo snimanje pozicije, ne znam kako je bilo sa PC verzijom, ali to je bilo dovoljno da nikad ne dođem do kraja..

E, da, dobri su Jools i Jops, ali meni je kombinacija RJ, Ubik i CJ nekako najbolje prolazila

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana