Istorija| Sport

Duga istorija bezmalo svačega

Milutin Milošević RSS / 11.08.2012. u 14:32

150320121150271900-olympic-games_18600_600x450.jpg

Tridesete Olimpijske igre polako se sele u istoriju. Još danas i sutra imamo priliku da pratimo sportske događaje, a onda će se istoričari sporta potruditi da sve lepo izanaliziraju i smeste u debele (sada već elektronske) fascikle. Bilo je i biće još herojskih, emotivnih pa i tužnjih i ne lako objašnjivih stvari.

Malo sam brljao po prašnjavim arhivama Interneta ne bi li našao zanimljive a ne tako uobičajene podatke i događaje iz istorije Olimpijskih igara. Evo nekih.

Već više od celog veka na Olimpijskim igrama takmičari se oprobaju u gađanju golubova. Danas se radi o "glinenim golubovima" - parčetu prepečene zemlje koji se rasprši u hiljade delića kad ga pogodi sačmara. Medjutim, na Igrama u Parizu 1900. godine mete su bile pravi živi golubovi! Ostalo je zabeleženo da je pobednik takmičenja Belgijanac leon de Lunden zaslužio zlatnu medalju oborivši svih 300 ptica.
(nadam se da Albicila ne čita ovo, slošiće mu se).

Opšte

Olimpijsku zastavu osmislio je Pjer de Kuberten 1914. godine, ali se zbog Prvog svetskog rata prvi put zavijorila na Igrama 1920. godine. Kažu da mu je bila ideja da predstavi svih 5 kontinenata (izgleda da se malo zabrojao). Razlog zašto su izabrane boje na zastavi plava, žuta, crna, zelena i crvena leži u tome što se u svim zastavama država nalazi barem jedna od njih. Medjusobno povezani krugovi simbolišu prijateljstvo koje se stiče kroz takmičenja.

Olimpijski moto "Brže, više, jače" Pjer de Kuberten pozajmio je 1921. godine iz fraze na latinskom svog prijatelja oca Henrija Didona - Citius, Altius, Fortius.

Olimpijske medalje osmišljava i izradjuje domaćin Igara. Medalja mora biti debela najmanje 3 milimetra i prečnika barem 6 santimetara. Zlatne i srebrne medalje rade se od 92,5% srebra, s tim što je pozlata na zlatnoj ima 6 grama zlata. Poslednje medalje od čistog zlata uručene su pobednicima na Igrama 1912. godine.

Domaćinstvo Olimpijskim igarama dodeljuje se gradu a ne državi.

Najveća blamaža medjunarodnog olimpijskog komiteta je to što na stogidišnjicu modernog olimpizma Igre nisu dodeljene Atini već Koka-koli.

Sve do pre neke Olimpijade, na Igrama su učestvovali samo amateri, ili oni koje su tako predstavljali.

Kroz istoriju

Prvi pobednik Olimpijskih igara u modernoj eri bio je Amerikanac Džejms B. Konoli u disciplini "hop, step, and jump" 1896. godine.

Jedino takmičenje u plivanju na prvim Igranma bilo je na 100 metara slobodnim stilom, a održano je u moru, u Pirejskom zalivu. U Parizu 1900. godine plivačka takmičenja održana su u reci Seni a vremena su bila izuzetna jer se plivalo nizvodno. već od narednih Igara plivačka takmičenja se održavaju u bazenu.

Na Igrama u Stokholmu 1912. godine polufinale u rvanju grčko-rimskim stilom trajalo je 11 sati i 40 minuta. Ostalo je zabeleženo da je Estonac Martin Klajn, boreći se za Carsku Rusiju, pobedio Finca Anfreda Asikainena. Klajn je bio toliko izmoren borbom (kako i ne bi), da je predao finale i zadovoljio se srebrnom medaljom.

Žene su prvi put učestvovale na drugim Igrama 1900. godine. "Otac" modernih Olimpijskih igara Pjer de Kuberten smatrao je 1896. godine da bi njihovo učešće bilo "nepraktično, nezanimljivo, neestetsko i nepravilno".

Olimpijske igre u Londonu 1908. godine trajale su 187 dana; počele su u aprilu a završile se u oktobru.

Najduže takmičenje u istoriji Olimpijskih igara bila je biciklistička trka na 320 kilometara održana 1912. godine. Pobednik Okej Luis iz Južne Afrike yavršio je trku posle 10 sati, 42 minuta i 39 sekundi. Nisam našao podatak kada je na cilj stigao poslednji učesnik, a to je tek zanimljivo.

Norveška je 1920. godine pobedila u sedam takmičenja u jedrenju. To možda i ne bi bilo toloku čudno ako se ne zna da je u pet od tih sedam učestvovao samo po jedan takmičar!

Dužina maratonske trke na igrama odredjivana je približno tokom prvih Igara sve do 1908. godine kada je Britanska kraljevska porodica zatražila da start trke bude ispred zamka Vindzor kako bi prinčići mogli da gledaju start. Rastojanje od zamka do olimpijskog stadiona bilo je 42 kilometra i 195 metara, što je od Igara održanih 1924. godine postala standardna dužina maratonske trke.

Prve Zimske olimpijske igre održane su 1924. godine. Sve do 1994. godine, one su održavane nekoliko meseci pre letnjih Igara, da bi se danas držale dve godine posle (ili pre, kako se uzme).

Zbog dva svetska rata, Olimpijske igre nisu održane 1916, 1940 i 1944. godine.

Rusija je poslala samo par sportista na Igre 1908. i 1912. godine, a zatim nije učestvovala sve do 1952. godine.

Na dan kada su otvorene Igre u Londonu 29. jula 1948. godine, održano je prvo takmičenje sportista sa hendikepom pod nazivom Stouk Mendevil Igre. Prve Paraolimpijske igre održane su 1960. godine u Rimu, i od tada se održavaju iste godine kao "velike" igre. Prve Simske paraolimpijske igre održane su 1976. godine u Švedskoj.

Abebe Bikila
Abebe Bikila
U Rimu je poslednji put čovek crne puti pobedio u maratonu - čuveni Etopljanin Abebe Bikila. I to bos!

Nijedan belac u dosadašnjoj istoriji Olimpijskih igara nije trčao 100 metara ispod 10 sekundi. Najbliži je bio Poljak Marian Voronjin koji je trčao tačno 10 sekundi, i to pre više od 40 godina.

Prva suspenzija zbog dopinga na Igrama desila se 1968. godine u Meksiko sitiju. Švedski petobojac Hans-Gunar Liljenval izbačen je sa takmičenja jer je bio pozitivan na alkohol! Popio je nekoliko piva pred nastup, što je bilo protiv pravila.

Prve Olimpijske igre homoseksualaca održane su 1982. godine u San Francisku i od tada se regularno organizuju. Ušeće je otvoreno za sve, bez obzira na seksualnu orijentaciju (daklem, i za "strejtere"), a ne postoje kvalifikacije - ko dodje dobro je došao.

Kina je osvojila prvu olimpijsku medalju tek 1984. godine.

Da preduprede kišu, organizatori Igara u Pekingu ispalili su 1.104 rakete za raspršavanje kiše 8. avgusta 2008. godine, po prvi put u istoriji u organizaciji nekog velikog dogadjaja.

Likovi

Na svakog osvajača medalje, sedamnaest sportista vraća se kući praznih šaka.

Najstarija olimpijka do sada bila je Lorna Džonstoun iz Velike Britanije koja se 1972. godine takmičila u dresuri u svojoj sedamdesetoj godini. Njen parnjak je bio još stariji: Oskar Švan je imao 72 godine i 279 dana kada je čak osvojio srebrnu medalju u gađanju "trčećih jelena". Osam godina ranije postao je najstariji ikada osvajač zlatne medalje (možda još ima nade za Jasnu Šekarić).

Sa druge strane, najmladji učesnik Olimpijskih igara bio je Grk Dimitrius Lundrus - imao je 10 godina i 218 dana kada je 1896. godine bio treći na vratilu. Amerikanka Mejdžori Gestring je najmlađa osvajačica zlatne medalje, osvojene u ronjenu 1936. godine - 13 godina i 268 dana (dakle, nisu gimnastičarke bile najmladje).

Spiridon Luis
Spiridon Luis
Poštar Spiridon Luis postao je legenda Grčke pobedivši u maratonskoj trci na prvim modernim Olimpijskim igrama. Za nagradu dobio je: doživotno besplatno snabdevanje odećom, brijanje i šišanje, čokoladu, vino, nakit, ovce i krave. Ponudjena mu je i ruka bogate naslednice što je odbio jer je već bio oženjen.

U Parizu 1900. godine pokupili su jednog klinca sa ulice da bude kormilar u trci dvojaca. Ta posada je pobedila, a klican je odlutao odmah nakon trke i nikada ga nisu pronašli tako da je njegova zlatna medalja ostala nedodeljena.

Amerikanac Džordž Ajzer osvojio je 1904. godine tri zlata, dva srebra i jednu bronzu u himnastici - sve to sa jednom drvenom nogom!

Čuveni finski trkač Pavo Nurmi osvojio je pet zlatnih medalja na Igrama 1924. godine, od čega one na 1.500 i 5.000 metara u razmaku od jednog sata.

Amerikanac Robert Legendr nije izabran za takmičenje u skoku u dalj za iste te Igre. Ipak, učestvovao je u petoboju, gde je postavio svetski rekord u skoku i dalj!

U trci na 100 metara održanoj 7. jula 1924. godine u 7 uveče pobedio je Britanac Harold Abrahams (ovekovečen u filmu Vatrene kočije), dok je Novozelandjanin Artur Porit stigao treći. Od toga dana, svake godine njih dvojica su večerali zajedno 7. jula u 7 uveče sve do 1978. godine kada je Abrahams umro.

Mađar Oliver Halaš, kome je posle saobraćajne nesreće u ranom detinstvu amputirana leva noga ispod kolena, je sa vaterpolo reprezentacijom svoje zemlje osvojio tri medalje na Igrama održnim pre Drugog svetskog rata. Halaš je osvojio dva zlata (Los Anđeles 1932., Berlin 1936. godine), i srebro na Igrama održnim u Amsterdamu, 1928 godine. Zanimljivo je da je Halaš osvojio i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u plivanju, Pariz 1931. godine, u disciplini 1500 metara slobodno.

Stela Valš, rodjena u Poljskoj kao Stanislava Valasievičovna, osvojila je zlatnu medalju 1932. godine. Kada je 1980. godine poginula, obdukcija je pokazala da je bila muško.

Džoni, dok još nije bio Tarzan
Džoni, dok još nije bio Tarzan
Četiri pobednika Igara igrali su lik Tarzana u filmu:
- Džoni Vajsmiler, osvajač zlatnih medalja u plivanju 1924. i 1928. godine
- Baster Krabe, osvajač srebrne medalje u plivanju 1928. godine
- Herman Briks, osvajač srebrne medalje ali u bacanju kugle iste godine
- Glen Moris, zlatni u desetoboju 1936. godine

Američki bokser Čarls Vinči je na merenju samo 15 minuta pred prvu borbu na Igrama u Rimu 1960. godine bio teži za 200 grama od dozvoljene težine za bantam kategoriju u kojoj se takmičio. Primenio je razne metode da ih izgubi, uključujući i šišanje do glave. Uspeo je ne samo da "smrša" i takmiči se, nego i da osvoji zlatnu medalju (što ovo nije ranije pročitao Karakašević?).

U biciklističkoj trci na tim Igrama velika grupa biciklista stigla je na cilj u isto vreme posle prevezenih 195 kilometara (kao što to rade i dan danas u mnogim trkama). Poslednji u toj grupi od 51 takmičara imao je samo 0,16 sekundi slabije vreme od pobednika Marija Zanina, predstavnika zemlje domaćina.

Volt Dizni vodio je komitet koji je pripremio otvaranje Zimskih igara 1960. godine u Skvo Veliju. Domaćini su želeli da pripreme manifestaciju koja će zadiviti svet.

Italijan Đovani Petanela i Francuz Pjer Trentan su u biciklističkom polufinalu u taktičkoj igri mačke i miša proveli u mesti bez pokreta 21 minut i 57 sekundi.

Kada su novinari pitali golmana fudbalske reprezentacije SAD Brajanu Skuri šta bi uradila kada bi njena ekipa pobedila na Olimpijadi 1996. godine, ona je odgovorila da bi trčala gola ulicama Atine u Džordžiji. Kako je ta reprezentacija osvojila zlato, ona je održala svoju reč, doduše pretrčavši 10 metara u 2 sata noću, što je zabeleženo video kamerom kao dokaz.

Poljakinja Natalija Partika (stoni tenis) i Oskar Pistorijus iz Juže Afrike (atletika) jedini su sportisti, koji će ove godine učestvovati na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama.

Usein Bolt je imao drugi najsporiji start tokom trke na 100 metara na Igrama u Pekingu (0,165 sekundi). Svoje suparnike prestigao je već nakon 40 metara, tako da je poslednjih 20 metara usporio i čak mahao publici. I pored toga, postavio je svetski rekord.

Sportovi

Tenis je igran na Igrama do 1924. godine. Usledila je pauza sve do ponovnog uvodjenja 1988. godine.

Vožnja motornih čamaca bila je disciplina na Igrama održanim 1908. godine.

Polo je igran 1900, 1908, 1920, 1924 i 1936.

Jedini sport na Igrama u kome se takmiče i muškarci i žene je ekvesterian.

Po čemu će se pamtiti ove Olimpijske igre?

Neke zanimljivosti su:

Ovo su prve igre na kojima će sve zemlje imati barem po jednu sportiskinju. Poslednje zemlje koje su konačno dozvolile ženama učešće su Saudijska Arabija, Brunei i Katar.

Ovo su i po nekim drugim merilima Igre žena. Po prvi put su recimo američke sportiskinje u prvih 10 dana (do sada) osvojile više zlatnih medalja od muškaraca (18:10), a i ukupno su osvojile više medalja (53%; u Seulu 1988 je to bilo 33%). Trideset četiri zemlje poslale su više ženskih nego muških učesnika.

I pored svih ovih uspeha MOK-a, jedna stvar im ne valja - izbacili su iz takmičenja jedini sport koji igraju samo žene: softbol.

Ovo su prve igre na kojima je u naredni krug prošla ekipa koja nije završila takmičenje (štafeta Južnoafričke republike na 400 metara).

Na osnovu zahteva za kupovinu karata, najpopularnija disciplina ovih Igara bila je finalna trka na 100 metara za muškarce (atletika). Po istom kriterijumu, najpopularnija disciplina medju zvaničnicima gradske vlasti Londona bila je odbojka na pesku.

Šta ono još beše zanimljivo?

Atačmenti



Komentari (118)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragoljub92 dragoljub92 14:45 11.08.2012

prvi

i odo da džmijem
posle ću da ćitam
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:46 11.08.2012

Re: prvi

Svaka čast. A ja odoh na jedan jubilarni rodjendan - snaći ćete se bez mene.
dragoljub92 dragoljub92 14:48 11.08.2012

Re: prvi

Milutin Milošević
Svaka čast. A ja odoh na jedan jubilarni rodjendan - snaći ćete se bez mene.

ništa se ne sekira,srču će pokupimo u ćošak
background noise background noise 15:02 11.08.2012

Ako je previše vulgarno

Ti me izbriši . . . elem, šta sam ono 'teo da kažem . . . a , da . . . mlatikurci, svi redom
mlekac mlekac 15:04 11.08.2012

Za mene na ovim igrama

Prva medalja Bocvane!

Srebro na 800 metara u trci u kojoj je pobednik oborio svetski rekord za seniore, a drugoplasirani svetski rekord za juniore.

Dame i gospodo, Najdzel Amos:
mariopan mariopan 16:26 11.08.2012

..

Zanimljivo i zabavno
ivana23 ivana23 16:50 11.08.2012

***

Pre odlaska na Olimpijske igre u Londonu, Gvatemalac Erik Barondo obradovao je svoju porodicu prvim televizorom u kući.



Ispostavilo se da je to bila važna odluka jer je Barondo u subotu u hodanju na 20 kilometara osvojio srebro, te su njegovi roditelji, takođe atletičari, mogli da gledaju kako njihov sin osvaja prvu olimpijsku medalju u istoriji Gvatemale.


"Moja zemlja je mnogo propatila, ali ima snove", rekao je 21-godišnji student.

"Kada bi sutra neko pušku ili nož zamenio parom patika i počeo da trenira, bio bih najsrećniji čovek na svetu", dodao je prvi osvajač olimpijske medalje iz te zemlje Centralne Amerike.


Blic
ivana23 ivana23 17:00 11.08.2012

Re: ***

Od 44 kenijska olimpijca, njih 43 se nadmeće u trčanju. Onaj 44. je Džulijus Jego. Jedini je koji baca koplje i jedini koji je, učeći ovaj sport sa Jutjub snimaka, stigao do finala Olimpijskih igara u Londonu.




Blic
NNN NNN 18:05 11.08.2012

KONAČNO MEDALJA!!!

Naša Milica u finalu večeras

Iako je bila postavljena za 7. nosioca,
Milica je sve dosadašnje protivnice (uglavnom) isprašila!
Malo se mučila u četvrtfinalu protiv Meksikanke (koja je bila postavljna za 2. nosioca i branila zlato iz Pekinga).
U finalu (večeras u 23:15) se bori za zlato protiv Francuskinje (koja je postavljena za 1. nosioca i koja se do sad nije nešto proslavila, ali je ipak stigla do finala).
Nadam se da Milica nije povredila ruku pred kraj polufinala.
Srbija osvaja olimpijsku medalju u našem tradicionalnom sportu - tekvondou
ivana23 ivana23 18:26 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

NNN
Naša Milica u finalu večeras u 23:15


Atomski mrav Atomski mrav 18:45 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Bravo, Milice!!!



omega68 omega68 18:57 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Dokle je došao ovaj svet kad međ' Srbljem žene biju najbolje!
Imam ortaka ( baš sam dosadan sa ovim je l da? ) koji je po vokaciji džudista ali borio se i u rvanju i u karateu, pa se na kraju prebacio u tekwondo - ima školu toga, za klince.Pošto mog klinca ne mogu da ubedim da batali karate i prešaltuje se u olimpijski sport gde se mnogo više ulaže, moraću ja da popustim pod pritiscima tog drugara i da , rekreativno, pod stare dane počnem da treniram kod njega.Znači, obećavam: Tekwondo, eve me, Milice prebij me!
mariopan mariopan 19:25 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

KONAČNO MEDALJA!!!
Naša Milica u finalu večeras

U finalu (večeras u 23:15) se bori za zlato protiv Francuskinje (koja je postavljena za 1. nosioca i koja se do sad nije nešto proslavila, ali je ipak stigla do finala).

Znači večeras navijamo za Milicu?

ivana23 ivana23 19:34 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

blogovatelj blogovatelj 19:35 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Srbija osvaja olimpijsku medalju u našem tradicionalnom sportu - tekvondou


I to stoprvu medalju - nije zezanje
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:36 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

blogovatelj
Srbija osvaja olimpijsku medalju u našem tradicionalnom sportu - tekvondou


I to stoprvu medalju - nije zezanje


Milica, Carica!
NNN NNN 22:56 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Tekvondo - srpski sport

Milica još nema 21 godinu (i na putu do zlata je prebila 3 najbolje rangirane tekvondiskinje),
ona je budućnost (i sadašnjost!) našeg (i svetskog!) tekvondoa i za par narednih olimpijada.
Takođe, Damir Fejzić je bio sasvim pristojan (ispao u četvrtfinalu iako je vodio posle dve runde), a tek je napunio 18 godina.
Ono što je najlepše je što će posle ovog uspeha više mladih biti motivisano da se bavi ovim sportom
(vidite Omegu)
Atomski mrav Atomski mrav 23:12 11.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Malo sam bio poranio sa šampanjcem na onoj slici ali eto dobro sam naslutio.
Svaka čast, Milice!!!
blogovatelj blogovatelj 01:24 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Milica, Carica!


Sabane Srbine!
Jel ti to pratis istrazivacko novinarstvo?
Link
Milutin Milošević Milutin Milošević 01:35 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Meni tek malopre rekao taksista da je uzela zlato (igrom slučaja trenirao je tekvando).

Kako lep dan danas.

Čekamo ih u ponedeljak iza ponoći - dve naše lepe cure, a sa njima četa grmalja vaterpolista.
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:31 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

blogovatelj
Milica, Carica!


Sabane Srbine!
Jel ti to pratis istrazivacko novinarstvo?
Link


Ma jok.

E, ali gde bre - Megatrend?!?!
blogovatelj blogovatelj 05:40 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

E, ali gde bre - Megatrend?!?!

Pa to je trend
I to mega.
mlekac mlekac 08:54 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

blogovatelj
E, ali gde bre - Megatrend?!?!

Pa to je trend
I to mega.


Kuku, tek sad smo nadrljali sa bilbordima!
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:40 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

u našem tradicionalnom sportu - tekvondou


da znaš.
nekad sam i ja bio pokrajinski šampion - mlada nada ,
onda sam se naglo ugojio i uleteo u kategoriju do 50kg ,
a išao u 2 razred osnovne.

možeš da zamisliš kako je to bilo , sve klipani 4-5 razred,bio sam niži za glavu od svih ... klepali su me na državnom nisam znao gde se nalazim!!

prošao prvi krug,
jer me neki klinac razvalio u međunožje,pa bio diskfalifikovan -
što je samo povećalo agoniju,jer me u sledećem kolu dohvatio lik za glavu i po veći,imao neki ogroman raspon nogu.bio sma mu ko vreća a onda sam batalio pravila i skočio na njega i krenuo da šibam pesnicama,trener u čudu gleda šta se dešava? sudija me skida sa njega , ovaj se pogubio , ja pomahnitalo vičem - "a sad,kad ja tebe cepam po glavi?" . nije bilo lepo,ali morao sam nekako da se izvučem iz repesaža - jer zaista ne bih podneo još jedne batine ...

a samo mesec dana pre toga sam dominirao na pokrajinskom,u kategoriji do 35kg :)
NNN NNN 10:13 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Blago tebi,
ja sam tek na regrutaciji imao 50+ kg

Ps. imao si takmičarski duh, samo je to trebalo bolje da kanališeš
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:01 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

ja sam tek na regrutaciji imao 50+ kg


a zamisli situaciju , da sam ja u drugom rezredu bio u većoj kategoriji,
nego moj brat koji je išao tad u šesti
mlekac mlekac 14:36 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

stefan.hauzer
ja sam tek na regrutaciji imao 50+ kg


a zamisli situaciju , da sam ja u drugom rezredu bio u većoj kategoriji,
nego moj brat koji je išao tad u šesti


Jooj, tebi bas nije bilo lako.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:34 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

ja sam tek na regrutaciji imao 50+ kg

Na koju visinu?

Ja sam bio 182 a 62 kg. Pisalo mi u kartonu "neuhranjen", što sam lako opovrgao kada sam konačno bio upućivan na "služenje" (7 godina kasnije 30 kg više)
Jukie Jukie 20:07 12.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

mlekac

stefan.hauzer
ja sam tek na regrutaciji imao 50+ kg a zamisli situaciju , da sam ja u drugom rezredu bio u većoj kategoriji,nego moj brat koji je išao tad u šesti Jooj, tebi bas nije bilo lako.

A tek kada treba da nasledi odeću od starijeg brata
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:33 13.08.2012

Re: KONAČNO MEDALJA!!!

Jukie
mlekac

stefan.hauzer
ja sam tek na regrutaciji imao 50+ kg a zamisli situaciju , da sam ja u drugom rezredu bio u većoj kategoriji,nego moj brat koji je išao tad u šesti Jooj, tebi bas nije bilo lako.

A tek kada treba da nasledi odeću od starijeg brata


išli smo na popust za blizance



ivana23 ivana23 21:10 11.08.2012

***

Jamajka 4 x 100m - WR...



Usain Bolt of Jamaica crosses the finish line ahead of Ryan Bailey of the United States to win gold and set a new world record of 36.84 during the Men's 4 x 100m Relay Final on Day 15 of the London 2012 Olympic Games at Olympic Stadium

ivana23 ivana23 22:32 11.08.2012

Re: ***

Z L A T O !!!

BRAVO MILICEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

NNN NNN 22:43 11.08.2012

Re: ***

'sam rek'o da će da trče ispod 37 sekundi?
Kazezoze Kazezoze 22:32 11.08.2012

prvo zlato

milica mandić

ivana23 ivana23 22:40 11.08.2012

Re: prvo zlato



Olympics Day 15 - Taekwondo
LONDON, ENGLAND - AUGUST 11: Milica Mandic of Serbia celebrates beating Anne-Caroline Graffe of France during the Women's +67kg Taekwondo Gold medal match on on Day 15 of the London 2012 Olympic Games at ExCeL on August 11, 2012 in London, England.
NNN NNN 22:44 11.08.2012

Re: prvo zlato

Možda ih nemamo mnogo,
ali su naše osvajačice medalja najlepše
ivana23 ivana23 23:06 11.08.2012

Re: prvo zlato

Pocinje dodela medalja
mariopan mariopan 23:10 11.08.2012

Re: prvo zlato

ivana23
Pocinje dodela medalja

GLEDAAAAMM
ivana23 ivana23 23:33 11.08.2012

Re: prvo zlato

A na postolju sve takmicarke koje je Milica pobedila, Espinoza, Ruskinja i Francuskinja koje su i bile prva 3 nosioca. Postala najbolja preko najboljih.
ivana23 ivana23 23:41 11.08.2012

Re: prvo zlato

ivana23 ivana23 23:46 11.08.2012

Re: prvo zlato

Milutin Milošević Milutin Milošević 01:38 12.08.2012

Re: prvo zlato

ivana23 23:40 11.08.2012
Re: prvo zlato

Kakva slika - suze mi na oči
docsumann docsumann 10:45 12.08.2012

Re: prvo zlato

bravo!

a ovo +67kg označava apsolutnu kategoriju u tekvondou, ili griješim
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:59 12.08.2012

Re: prvo zlato

ne grešiš docs,

*apsolutna kategorija :)
angie01 angie01 12:08 12.08.2012

Re: prvo zlato

koji slatkis!
NNN NNN 12:48 12.08.2012

Re: prvo zlato

+67kg označava apsolutnu kategoriju u tekvondou, ili griješim
Dobro pitaje!
Na OI ovo je "apsolutna kategorija" (najteža),
međutim Milica ima bronzu sa SP prošle godine u kategoriji Middleweight (do 73kg),
a preko 73kg je Heavyweight.

Ps. Ova Francuskinja koju je pobedila u finalu je svatski šampion u hevivejt kategoriji, tako da...

bluestar bluestar 15:13 12.08.2012

Re: prvo zlato


ivana23 ivana23 23:38 11.08.2012

***

Mali trol...

Upravo se unose 2 srpske zastave na teren u Torontu.


Edit: Kako su izasli Novak i Janko na teren, pocela kisa.
reanimator reanimator 00:33 12.08.2012

...

Milutin Milošević Milutin Milošević 01:42 12.08.2012

Re: ...

New balls, please

Može i ovako: unas, samo mlade, lepe i spremne devojke imaju to (Milica i Ivana)
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:31 12.08.2012

Nažalost

Vaterpolisti ipak ne mogu protiv svih nas i sudija. Šteta.

Uteha mi je to što su ruski odbojkađi posle 0:2 pobedili brazilske pedere.
stefan.hauzer stefan.hauzer 15:38 12.08.2012

Re: Nažalost

posle 0:2 pobedili brazilske pedere.


i brazilci koji su na 0:2 imali dve meč lopte!

sjajan meč,odavno nisam gledao ovako dobru odbojku,
i kakav potez sa srednjakom na korektora (koji je razvalio!!) i premeštanje korektora na primača,
krenuli na sve ili ništa,kockali se i razbili brazilce do kraja.

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:47 12.08.2012

IPAK BRONZA


BRAVO MLADICI!!!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:48 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

dusanovaiivanovamama

BRAVO MLADICI!!!


Uprkos svemu, uprkos bratskoj ljubavi ipak broza
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:49 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Pizda im materina!

Samo još ovog komentatora nisu stigli da nam isključe.

Džabe!

Pizda im materina sto puta
docsumann docsumann 15:49 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

jbg, čestitam
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:50 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

uprkos bratksoj ljubavi

Ja to nisam znao tako lepo da kažem.

Da ne ponovim još jednom
docsumann docsumann 15:50 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Pizda im materina!


sori, ali suđenje je bilo kvalitetno kao rijetko kad

Milutin Milošević Milutin Milošević 15:51 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

sori, ali suđenje je bilo kvalitetno kao rijetko kad

Svakako
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 15:55 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Milutin Milošević
sori, ali suđenje je bilo kvalitetno kao rijetko kad

Svakako



Milutine, inace urlicem kad nasi igraju, ali ovakvo sudjenje, ovakve ispade, bivsih drugara iz klubova, reprezentacije, takve ljige ljudske davno nisam videla!
A sudije, najstrasnije sto se moglo videti na prvnestvu!

Da su bili produzetci, ko bi nam bio trener?

Jos jednom svaka cast momci!
NAKLON!
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:57 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Da se konačno složim sa komentatorom: utakmica je bila komplikovana.
docsumann docsumann 16:07 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Milutine, inace urlicem kad nasi igraju, ali ovakvo sudjenje, ovakve ispade, bivsih drugara iz klubova, reprezentacije, takve ljige ljudske davno nisam videla!
A sudije, najstrasnije sto se moglo videti na prvnestvu!


ah ah, što ti je navijačka objektivnost

Nikola Rađen sa igračem više za CG , kao serdnji odbrambeni u zadnjoj liniji, preko vode hvata našeg igrača za glavu i nekontolisano ga potapa. nappominjem da je lopta u tom trenutku bila na sasvim drugoj strani. crveni - čist ko suza

Vanja Udovičić, u trenutku kada je propao predzadnji napad za CG, preko vode pokušava da udari Zlokovića.

Inače sudije su ga potpuno ispravno sankcionisale (2 puta) za ona povlačenja i kontrafaulove kad kreće u kontranapad. on to uvijek radi, ali mu se "neuvijek" sudi.

na 6:5, mislim da smo oštećeni za penal nad Zlokovićem

pri kraju, utakmica je zbog nervoze i lomljenja rezultata posdtala ekstremno gruba, ali i tada mislim da su je arbitri max. držali pod kontrolom.

tako da ... ja sam za raspravu na ovaj načina, a ne to ua, pičke, izdaja

EDIT: selektor Udovičij je dobio crveni iz krajnje banalnog razloga. napuštao je dozvoljeni prostor i nakon što je već bio opomenut od sudija da to ne čini.

Milutin Milošević Milutin Milošević 16:11 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Zaslužili smo svih 11 kontra faula. I sve ostalo.
docsumann docsumann 16:16 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Zaslužili smo svih 11 kontra faula. I sve ostalo.


igralo se veom fizički, da ne kažem na silu.

ako odbiješ ova dva suđena Vanji zbog totalno nepotrbnog potezanja pri kretanju u napad (a bila su očigledna i sa vrha tribina) ostaje ovih 9 u borbi za poziciju, što i nije pretjerano kada se igra na način na koji se igralo.

mislim da smo i mi imali jedno 5-6

npr. u zadnjih 3 min, nakon kontrafaula suđenog SRB, odmah je u narednom napadu suđen i nama.

da je neko od arbitara htio da utiče na rezultat sigurno ne bi to radio
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:18 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

dva suđena Vanji zbog totalno nepotrbnog potezanja pri kretanju u napad

Sutra u noć na dočeku na aerodromu ću da mu pridjem i ukorim ga zbog toga
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:18 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

ah ah, što ti je navijačka objektivnost


Uvek!

Upravo i selektor Udovic je komentarisao svoje iskljucenje, da ako je on u cetvrtoj iskljucen, cela klupa Crne Gore je trebala u prvoj biti iskljucena.

Ako on kaze da je sudjenje skandalozno, verujem mu!

Koliko je iskljucenja imala Crna Gora, a koliko Srbija?

docsumann docsumann 16:27 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

dva suđena Vanji zbog totalno nepotrbnog potezanja pri kretanju u napad

Sutra u noć na dočeku na aerodromu ću da mu pridjem i ukorim ga zbog toga


docsumann docsumann 16:28 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Koliko je iskljucenja imala Crna Gora, a koliko Srbija?


bilo bi dobro da neko izbaci zvaničnu statistiku. možda Ivana Džordan, ako je prisutna
Covek u belom Covek u belom 16:44 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

docsumann
Igralo se veom fizički, da ne kažem na silu.

ako odbiješ ova dva suđena Vanji zbog totalno nepotrbnog potezanja pri kretanju u napad (a bila su očigledna i sa vrha tribina) ostaje ovih 9 u borbi za poziciju, što i nije pretjerano kada se igra na način na koji se igralo.

mislim da smo i mi imali jedno 5-6

npr. u zadnjih 3 min, nakon kontrafaula suđenog SRB, odmah je u narednom napadu suđen i nama.

da je neko od arbitara htio da utiče na rezultat sigurno ne bi to raduo

Mene bi bilo sramota da ovako nesto pisem.
Sudjenje jeste bilo sramno da ja tako sramno sudjenje nikad nisam gledao. I Italijan je pravio greske, ali Grk je sudio bolje no da je Milo licno bio sudija.

Montenegro je imao 1 peterac vise, 4 kontrfaula (Srbije) vise, 6 puta igraca vise, 2 minuta duze loptu, 4 vise napada, 4 vise suta na gol i nijedan crveni karton klupi.

EDIT: I zaboravih 7 poseda lopte vise, sto je uzasno mnogo ako se zna da je Srbija u 3 od 4 cetvrtine osvojila 1. loptu. I da dodam od pristrasnog obicnog navijaca neuporedivo su neobjektivniji navijaci koji se predstavljaju kao "poznavaoci"...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:46 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

SRBIJA: Soro, Šaponjić, Gocić 1, Udovičić 1, Mandić, D. Pijetlović 2, Nikić 2, Aleksić, Rađen 1, Filipović 3, Prlainović 1, Mitrović 1, G. Pijetlović.

CRNA GORA: Šefik, Brguljan 1, Pasković, Petrović, Drašković, Radović, M. Janović 1, N. Janović 2, Ivović 3, Zloković 2, Gojković, Jokić 2, Šćepanović.



Ne pamti se kada je nekoj ekipi dosuđeno 19 isključenja, plus pomenutih pet izbacivanja sa pravom zamene.


U crnogorskom timu je tu sudbinu doživeo samo Nikola Janović i to 16 sekundi pre kraja meča, a kod nas Živko Gocić i Nikola Rađen u finišu treće deonice, Milan Aleksić i Duško Pijetlović u četvrtoj i konačno Vanja Udovičić, zajedno sa Janovićem!<<<LINK
Covek u belom Covek u belom 16:47 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

docsumann
Statistički gledano, Srbija je realizovala 6/12 napada sa igračem više, Crna Gora 6/16.


Idioti iz Blica ne znaju da broje Montenegro je imao 6/18 igraca vise.
Svako ko ima minimalnu informaticku pismenost trebalo bi da je u stanju da ne zvanicnom sajtu Olimpijade pronadje zvanicnu statistiku...
NNN NNN 16:50 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Docs,
kao veliki poznavalac i ljubitelj,
priznaj da si uživao u našem pristupu i igri u poslednjoj četvrtini

(žao mi je što i protiv Italijana nismo uspeli toliko da se podignemo)
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:56 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Srbija je realizovala 6/12 napada sa igračem više, Crna Gora 6/16.

Daklem, nije 16 nego osamnaest isključenja

I, daklem, problem je što braća montenerini nisu iskoristili dovoljno prilika sa igračem više, a ne to što su kadije 50% više usključivale igrače Srbije
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:58 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

protiv Italijana

I mi i montenegrini ne možemo protiv toliko jakih igrača. Mislim na one koji nisu u bazenu
docsumann docsumann 16:59 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA


Mene bi bilo sramota da ovako nesto pisem.


viš, mene nije uopšte, jer tačno znam šta pričam

Montenegro je imao 1 peterac vise, 4 kontrfaula (Srbije) vise, 6 puta igraca vise, 2 minuta duze loptu, 4 vise napada, 4 vise suta na gol i nijedan crveni karton klupi.


taj 1 peterac razlike je zbog one gluposti Gocića kada je nakon što je izbačen iz igre i dalje ometao Ivovića da šutira iz faula.
a već sam rekao, pri 6:5 za nas , mislim da smo trebali dobiti još jedan peterac nad Zlokovićem.

cijenim i da je Vanja takođe trebao da dobije crveni karton zbog udaranja (ili pokušaja udaranja) Zlokovića preko vode. čini mi se u našem predposljednjem napad na utakmici.

EDIT: a ta razlika u broju isključenja ima i svoje utemeljenje u pristupu igri i uopšte ne znači da je automatski krađa u pitanju.
docsumann docsumann 17:06 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Docs,
kao veliki poznavalac i ljubitelj,
priznaj da si uživao u našem pristupu i igri u poslednjoj četvrtini


to da, neosporno da ta ekipa ima veliko srce.

problemi nastaju kad od silne želje pokušavaš da daš go kako znaš i umješ, pa onda uplivava istovremeno i po troje igrača, gužvaju se u 2m, rvaju, što lako dovodi do kontrafaulova.

pri kraju mečeva bilo je i dosta "tuče" u bazenu.

misli da su vas Italijani navukli upravo na tu foru + njihovo simuliranje i stalne provokacije, pa su igrači Srbije počeli da podležu nervozi.

najgore u vaterpolu je kad izgubiš tekmu, a dobiješ batine mada pretpostavljam da im niste ostali dužni bar na tom polju.
docsumann docsumann 17:10 12.08.2012

Hrvatima zlato

više nego zasluženo.

pokazali su najviše, a Rudić je dokazao da je u svjetskom vaterpolu ono što je Željko Obradović za evropsku klupsku košarku, 4. zlato na OI

"najgore" po SRB i CG je što mislim da dolazi era dominacije hrbatskog vaterpola. ipak oni imaju najveću igračku bazu, najviše dobrih klubova, s tendencijom da taj broj poslije ovog impulsa još poprave, i najviše ulažu u vaterpolo.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:10 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:12 12.08.2012

Re: Hrvatima zlato

najgore" po SRB i CG je što mislim da dolazi era dominacije hrbatskog vaterpola. ipak oni imaju najveću igračku bazu, najviše dobrih klubova, s tendencijom da taj broj poslije ovog impulsa još poprave, i najviše ulažu u vaterpolo

Ulagali su mnogo više u neke druge sportove. U stvari, najviše u nepotrebne stvari.

Ali, ja i dalje verujem u dva oka u glavi


ivana23 ivana23 17:22 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

docsumann
Koliko je iskljucenja imala Crna Gora, a koliko Srbija?


bilo bi dobro da neko izbaci zvaničnu statistiku. možda Ivana Džordan, ako je prisutna



Statistika <<<< link
docsumann docsumann 17:23 12.08.2012

Re: IPAK BRONZA

I da dodam od pristrasnog obicnog navijaca neuporedivo su neobjektivniji navijaci koji se predstavljaju kao "poznavaoci"...


ne predstavljam se ja kao poznavalac, to me je NNN tako prozvao

valjda zato što sam 4 godine igrao za omladinske reprezentacije SFRJ, bem li ga.

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:33 12.08.2012

Re: Hrvatima zlato

Paz' komentare na vest:

Od koga li ste vi materijala napravljeni?

Momci vi niste delfini, vi ste lavovi

I bez oba trenera i bez igraca ali sa srcem vecim od kuce!

Žao mi je sto nijesu tri male balkanske drzave na prva tri mjesta da se vidi sto je Jugoslavija bila!

Zao mi je sudija, ostavili su srce u bazenu!

Svaka cast ni sudija nam nije uspio obezbjedit pobjedu

Da je utakmica još malo potrajala ovi suci bi isključili i Milicu Mandić i još ponekog navijača na tribinama

Nevjerovatno da nas doktor nije dobio crveni karton! A, tek fizioterapeut sta je radio i prosao nekaznjeno!

Zlatna bronza
libkonz libkonz 12:15 13.08.2012

Re: IPAK BRONZA

valjda zato što sam 4 godine igrao za omladinske reprezentacije SFRJ, bem li ga.

docsumann docsumann 17:04 13.08.2012

Re: IPAK BRONZA

Ne pamti se kada je nekoj ekipi dosuđeno 19 isključenja, plus pomenutih pet izbacivanja sa pravom zamene.


dešavalo se i ranije, naročito ako utakmica ode u produžetke. znam da je na jednoj utakmici ( e sad da li reprezentacije SFRJ ili SRJ) ostao još samo rezervnio golman da uđe u igru.

moj mišljenje je da su sudije odredile kriterijum (koji je bio "malo mekši", odnosno lako su se odlučivali na izbačaje) prije početka meča i toga su se slijepo držale čitavu utakmicu.
reprezentacija SRB je igrala agresivnije u odbrani i otud toliko izbačaja.
hoću da kažem, nije bilo namjernog navlačenja i dvostrukih aršina, ali očigledno da je takav kriterijum vama manje odgovarao.

napominjen da je svaka nedozvoljena grubost, povlačenje za ruku, plivanje preko igrača, odgurivanje, ovaj put suđeno kao prekršaj, što je ustvari predstavljalo striktno pridržavanje pravila.

mada s vaterpolom je generalno veliki problem u tumačenju istih.


milisav68 milisav68 09:44 14.08.2012

Re: IPAK BRONZA

docsumann

mada s vaterpolom je generalno veliki problem u tumačenju istih.

A i džabe objašnjavati nekome, ko nije makar amaterski odigrao neku zvaničnu utakmicu.

Previše je bilo nervoze, jer je ulog bio veliki - "samo" jedna medalja, sasvim bi drugačija "priča" bila da je bilo finale (srebro u svakom slučaju).
jedna_jelena jedna_jelena 18:21 14.08.2012

Re: Hrvatima zlato

docsumann
ipak oni imaju najveću igračku bazu, najviše dobrih klubova, s tendencijom da taj broj poslije ovog impulsa još poprave, i najviše ulažu u vaterpolo.


...i najvece more, .
AlexDunja AlexDunja 16:01 12.08.2012

sa ove tačke gledišta



je svejedno:)
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:03 12.08.2012

Basket

Tesno na poluvremenu.

Ne znam protiv koga da navijam
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:06 12.08.2012

Re: Basket

Milutin Milošević
Tesno na poluvremenu.

Ne znam protiv koga da navijam


Gledaj opet proglasenje pobednika na drugom i Milicu
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:09 12.08.2012

Re: Basket

Gledah po prvi put. Zarozasmo se Fata i ja.
Milutin Milošević Milutin Milošević 16:16 12.08.2012

Re: Basket

Nije mi jasno kako je osvojila zlato a da nije uvećala sise i usta i nalakirala nokte
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:22 12.08.2012

Re: Basket

Milutin Milošević
Gledah po prvi put. Zarozasmo se Fata i ja





Nego gde je tetka Ljilja, kad si sa Fatom?

Za zarozavanje nisnepricaj...

bluestar bluestar 16:32 12.08.2012

Re: Basket

Milutin Milošević
Gledah po prvi put. Zarozasmo se Fata i ja.







Niste jedini. Ovo dete je toliko simpaticno, puno zivota, da ti mora biti drago sto je uspela.





dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 16:38 12.08.2012

Roditelji Milice Mandić navijaju

Milutin Milošević Milutin Milošević 17:01 12.08.2012

Re: Basket

gde je tetka Ljilja, kad si sa Fatom?

Ona je jedna dvojna ličnost, kao Dr. Džekil i Mr. Hajd
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:19 12.08.2012

Klip

Odvratno, seksistički

Video montaža TV stanice NBC "Bodies In Motion" (Tela u pokretu), ovih je dana pokrenla mnoge rasprave i salve kritika za seksizam jer su u prvom planu grudi, guze i goli stomaci sportistkinja uz pozadinsku "soft porn" muziku.

Kazezoze Kazezoze 20:21 12.08.2012

going for gold

holandski princ aleksandar i njegova žena princeza maksima pokušali su na sve načine da pomognu svojim takmičarima da se dokopaju još koje zlatne medalje.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana