Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige IV/1

mlekac RSS / 22.09.2013. u 22:43
 I, nema veze što se ovo događa negde u svemiru, neki problemi oko različite seksualnosti, kanda su svojstveni svim vrstama... BTW, stvarno je slučajnost da je ovaj odlomak ove nedelje.
Space_Battle_Hoth101.jpg 
NADMUDRIVANJE U SVEMIRU
 

- Ja komadujem brodom ludaka a ne nekakvom uvežbanom oružanim silom koja je spremna za velike poduhvate! - urlao je imperator koji je, suviše ljutit da bi čekao sopstveni prevoz, krupnim koracima grabio prema prostranom dvorskom kosmodromu dok je ostatak svite, u čijoj krvi nije bilo toliko adrenalina, groteksno potrčkivao za njim.
- Ali, oče, posedujemo snimljene neoborive dokaze da su mudraci Zlatne zore pripremali opštu pobunu protiv tebe i masakr carske porodice. Zar to nije dovoljno? - pokušavao je da ga odobrovolji njegov naslednik, Kotal, jedva uspevajući da prati njegov korak.
Car frknu i obrati se svom pomoćniku Nazzu:
- Šta ovaj alin mozak radi pored mene? Zar ti ne obezbeđuješ da me budale ne gnjave dok obavljam važne državne poslove. Hoćeš li da te ponovo udarim po džepu? -
- Pa to je vaš sin i krunski prnc Evelona! Nemam prava da ga tek tako zaustavim! - zadihano se branio carev sekretar.
- To je samo princ među brzopletim budalama i nepromišljenim nasilnicima, a na moju veliku žalost, moj sin. Šta li mu je, za ime Lelil, trebalo da pobije sve živo u glavnom hramu Araksovaca kada smo ih već imali u šaci? Da znaš, od danas ću ga zvanično oslovljavati sa BPB! Beskorisna prinčevska budala! - Evelonski suveren i dalje se pušio od besa.
- Nije bilo drugog izlaza kada je već prvi potez bio povučen i obrazine su pale ... Bilo je, mi ili oni. Počela je bitka i bolji su preživeli! - pokuša da odbrani princa njegov učitelj borbe, dajući celom događaju veoma epsku dimenziju.
- A ko je, Araksa mi, povukao taj prvi potez, da ne kažem zasek? Onaj koga je trebalo da naučiš samosavlađivanju i kontroli uma i tela! - skresa mu imperator.
- Situacija je postala neizdrživa i ne verujem da bi ti postupio imalo drugačije da si se našao u njoj, oče. Ti prokletnici su brižljivo planirali da nas iskorene. Odlučili su da ti ubiju i obe izabranice zajedno sa njihovim potomcima. I bivšu i buduću! Imam sve ovde, snimljeno, crno na belo. Čak se ni tvoj ljuti politički protivnik Harl Koter ne bi izvukao, zbog rođačkih veza sa Renn. Hafild je još planirao da ukine sve povlastice učenim ljudima i obezbedi Evelonu deset hiljada godina mraka pod duhovnim vođstvom Araksovaca! - pokušavao je Kotal da dopre do Geltazara preko zida ignorisanja.
- Baš je hteo da pošalje svoje podmukle ubice i za vašom sirotom majkom i ako se sama povukla sa smaragdnog trona? - upita car čiji je bes naglo počeo da jenjava.
- Da, da! Planirao je ogromnu sinhronizovanu akciju na Evelonu i u svemiru sa ciljem da potpuno ukloni svako sećanje na nas. Zed sve ima snimljeno na svojoj narukvici sa skrivenom kamerom. Možeš to odmah prezentovati javnosti! - ulagivao se Kotal svom ocu svestan da je probio barijeru roditeljskog poriva za vaspitavanje potomaka.
- E, onda je i trebalo da ga ubiješ, ali ne u besu i ne u hramu. Mogli smo sve ovo hiljadu puta bolje da izvedemo! Šta da kažem predstavnicima medija? Kako je došlo do masakra u Araksovom svetilištu, odmah posle razotkrivanja tolikog broja njihovih pristaslica na dvoru i u džavnom aparatu? - zabrinuto će imperator.
- Prosto! Reći ćemo da su, pošto je njihova zavera otkrivena, mudraci Zlatne zore počinili kolektivno samoubistvo kako ne bi pali u ruke zakona! - umeša se instruktor Per-Ringa ponovo.
- Da Araksovci sami umru za svoje ideje? Pa to ne bi prošlo ni u najpijanioj krčmi na čitavom Tir-Nan-Ogu! Nisu oni Leliksi, naviknuti da se žrtvuju kako bi zaštitili nejač, ili svoga vladara. Obožavatelji svetlosti plavog sunca nepopravljivi su komformisti koji plivaju u novcu dobijenom od korupcije u aparatu carstva. Takvi nikada ne gube nadu da će se nekako izvući i nastaviti svoj luksuzni život. - reče car sumorno.
- Pa, smislićemo nešto drugo. Recimo, izginuli su pružajući otpor vladinim trupama prilikom zauzimanja ostrva na kojem je bio hram? - predloži bojažljivo princ.
- Araksovci nisu ratnici, mada ih ima dosta u njihovim redovima. Mudraci Zore nikada ne bi lično potegli oružje nego bi pustili da to neko drugi učini za njih. - odmahnu rukom imperator.
- Pa, to i nije baš tako nerešiv slučaj. Samo je jedno od tri njihova svetilišta razoreno. Još šest mudraca Zlatne zore živi su i i zdravi. Uvek možemo da izmislimo neki incident. Pri pokušaju hapšenja Hafilda Kora jedan hitac pogodio je u magacin oružja spremanog za pobunu. Tako je hram izgoreo i svi u njemi su izginuli... - pokuša Zed ponovo da postavi mogući scenario događaja.
- Misliš li da drugih šest mudraca ne znaju da u svetilištu nije bilo oružja i municije? Svojim novcem uzeće nabolje advokate da dokažu masakr, a ovi će tražiti javnu obdukciju leševa! - zavrte glavom najmoćniji elf.
- Tu smo im doskočili. Spalio sam Araksov hram mešavimom fosfora, magnezijuma i aluminijuma. Od toga su se i granitni zidovi istopili, a od palih verovatno nisu ostali ni molekuli u pravilnom lancu. - nasmeja se Kotal.
- Evo kako ja to vidim. Jedina nada za smirivanje javnosti nam je taj Zedov snimak, ako ga zaista posedujete. - dobaci im imperator preko ramena penjući se u kosmički brod.
- Imamo sjajan materijal za javnost. Hafild je baš dopustio svoj svojoj mržnji prema Gatorima da ispliva na površinu! Samo... moraćemo da isečemo onaj deo kada ga je vaš sin sasekao u pola reči. Na žalost, mislim bukvalno. - smejuljio se prinčev učitelj borilačkih veština.
Na to Geltazar samo prevrnu očima i glantno pruži ruku Renn kako bi lakše savladala stepenice koje su vodile u unutrašnjost broda.
- Momci, a zašto jednostavno ne kažete javnosti istinu, malo ulepšanu naravno. Agenti tajne službe su otkrili veoma opasnu zaveru, ali su i sami otkriveni pa su morali da prihvate neranopravnu borbu. Sukob je okončan po dolasku imperijalnih snaga uz obostrane velike gubitke. Među zaverenicima nema preživelih. Dalju istragu oko zavere vodiće lokalna policija. Kratko, jasno, i svakome razumljivo. Uz prikazani snimljeni materijal o Hafildovim planovima to je vrlo verovatan scenario i niko neće posumnjati u njega. - reče im izaslanica slobodnih lovaca pošto se smestila na udobno sedište carske svemirske krstatice.
- Gospođa političarka iz kolonija pravo govori. Tako ćete pokazati da se ne plašite protivnika i da oštro rešavate stvari kada je carstvo u isto vreme napadnuto od spoljnog i unutrašnjih neprijatelja, a narod voli kada vladar pokaže čvrstinu u kriznim situacijama! - dodade Leks Drun ulazeči u brod.
- Pa, izgleda da nam nema drugog. Neka neko omah očisti snimljeni materijal od nepoželjnih scena i informacija, pa da ga emitujemo. - naredi imperator penjuči se na komandni most.
- Ne znam samo zašto i mene vodite na Ledeni most kada imam tolika posla u... - glas velikog majstora Leliksa prekide tutnjava velikih motora četiri svemirka razarača koja su pratila carski brod. Istovremeno, oko šesdeset lovaca velikog doleta uzletalo je uz pišteće zvuke svojih snažnih dvostrukih motora što je činilo dalji razgovor potpuno nemogućim.
Sama krstarica se lagano, bez mnogo buke, odvoji od tla, a ispod nje počeše da promiču prelepi vodeni vrtovi kompleksa Bororovih palata. Prvi put posle četrdeset i dve godine car je napustio svoj dvor, kako bi otišao da zaštiti svoje podanike daleko u svemiru.
Četiri dana docnije, jake vibracije, koje su pratile izlazak imperatorove lične krstarice iz hipersvemira, probudiše Geltazara Gatora. Trenutak docnije jedna trigerka uđe u njegovu prostranu kabinu i uslužno saopšti da su stigli u Dergarski planetarni sistem u kome je bila smeštena glavnina od oko sedam hiljada brodova najveće od tri imperijalne flote Evelona. Car pusti iz svog zagrljaja usnulu Renn i skoči na noge. Onda je nastala vrlo smešna situacija: pošto kabine na vojnim brodovima nisu imale sopstvena kupatila, car se onako nag i rasčupan uputio u zajedničko kako bi se oprao i obukao u čistu svečanu uniformu, a vojnici i oficiri su mu odsečno salutirali isprsivši se, smerno mu se uklonjajući s puta. ipak je on, i pored dotične neceremonijalne situacije, bio njihov vrhovni komandant pa su zato morali vojnički da ga pozdrave. Pošto je na sebe navukao kitnjastu crnu uniformu sa zlatnim širitima i uskočio u mekane crne čizme, imperator se odveze na komandni brod kako bi se upoznao sa trenutnom situaciom u zoni ratnih oprecija. Njegovu svitu dočekala su četiri visoka admirala ukočenog držanja od kojih se jedan, gle čuda, zvao Argos Lern.
- Ti si, znači, elf koji je po zamisli pokojnog Hafida trebalo da sedne na smargdni tron posle masakra moje porodice? - upita ga car direktno.
Mladi admiral je samo zanemeo, a po iskrenoj zapanjenosti pogleda oštro imperatorovo oko koje je u svom životu videlo na stotine lažova i zaverenika, oceni da jadnik nije ni obavešten o planovima koje su Araksovci imali za njega.
- Dobro, o tome ćemo da popričamo kasnije. Nisi ti kriv što si postao kadidat za buduću carsku marionetu podmuklih Araksovaca. Sami su te za to izabrali. A sada da čujem o trenutnom stanju na ratištu, vrhovni admirale Korde? -
- Pa, postavili smo dve hiljade brodova da direktno štite koloniju na Ledenom mostu. Među njima je četri stotine nosača lovaca dugog doleta, sa po pet stotina moćnih presretača na svakom. Tu su još pridružene oružane svage lokalnih kolonista i stotinu preteklih Leliksa sa svojim samoubilačkim brodovima. To bi trebalo da zaustavi neki novi napad trokrakih brodova koji su u posledenje vreme smanjili učestalost, ali su zato povećali broj brodova koji u njima učestvuju. U slučaju masivnijeg upada čitava ova flota može da se priključi bici za dvadeset minuta vožnje hipersvemirom. - raportira ponosno vojvoda od Zapara.
- Koliko sam shvatio vatrenu moć trokrakih brodova vi bi kroz dvadeset minuta mogli samo da pokupite preživele vojnike i civile iz ostataka onoga što su nekad bili plutajuća kolonija i stražarska flota. Suviše ste daleko od mesta događaja, admirale! - prekori ga car.
- Ali, po pravilu službe, glavnina flote uvek mora da bude zaštićena i zaklonjena kako ih ne bi iznenadio glavni udar neprijatelja. Ovaj planetarni sistem oko polumrtvog tamnog sunca je najbolje mesto za to. - razočarano će visokorodni Zaparijanac.
- Različite ratne situacije zahtevaju i različit pristup. Odmah približi ratnu flotu Ledenom mostu jer je, na ovolikom rastojanju, beskorisna - progunđa trenutno vladajući Gator.
- Imamo i jednu malu pobedu od juče, to je nadam se, dobra vest imperatore? - pun nade ponovo prozbori admiral.
- Kakvu pobedu i zašto ja o tome nisam bio obavešten još na putu ovamo? - zainteresova se najmoćnij elf.
- Pa, ništa spektakularno. Uništeno je preko dve stotine trokrakih brodova ali, značajno je da smo mi izgubili sano petnaest lovaca. Tu je admiral Len koji je sam osmislio čitavu tu akciju i bitku, neka vam bolje on ispriča o svemu. - glavnokomadjući flote elegatno se izvukao iz pokazivanja svoje nestručnosti i poslovične neobaveštenosti.
- O, opet ti Argose? Drago mi je bar da je Hafild planirao da postavi nekog sposobnog na moje mesto. To pokazuje da čak ni on nije imao baš sasvim crno srce. Voleo je naš rodni svet i ako uopšte nije bio uređen po njegovom prestrogom ukusu. Ali, vratimo se tebi i ratnim operacijama. Ovo je naša prva pobeda sa minimalnim gubicima i zato je zaista veličanstvena. Izgleda da ste konačno naučili kako treba sa trokrakim brodovima? - oduševljeno će imperator.
- Kada su stigle najnovije informacije o prirodi i pravcu kretanja neprijateljskih eskadarila došao sam na ideju kako da ih iznenadimo. Na udaljenost od dana putovanja po hipresvemiru poslao sam dva nosača lovaca velikog radijusa sa ukupno hiljadu borbenih aparata. Sa njima sam poslao jednog jako dobrog lokalnog pilota koji je, naravno, bio lično zainteresovan za odbranu plutajuće kolonije. Njega sam postavio za glavnokomadujućeg cele opreacije i pored izrazitog protivljenja oba kapetana nosača i mnogih pilota lovaca. I ovde u samom admiralitetu imao sam veliku raspravu oko toga ali, ipak sam isterao svoje... -
- Pa naravno, dobri i maštoviti potezi u ratovanju uvek nailaze na otpor učmale sredine. - Gunđajući car pogledom ošinu vojvodu koji proguta pljuvačku shvativši da mu se pozicija glavnokomadujućeg ozbiljno klati.
- Mogu li da nastavim gospodaru? - učtivo upita mlađi admiral.
- Naravno, izvini na upadici. Pređi već jednom na suštinu. - tiho će imperator.
- Pošto smo novom tehnologiom za nadgledanje hipersvemira, ukradenom od Džilova, opremili naše špijunske sonde utvrdili smo da je novi napad upravo u toku. Tri stotine neprijateljskih brodova letelo je preko njihove teritorije ka našoj. Udari džilovskog oružja za hipersvemir sa bar tri slabo naseljene planete i jednog satelita uništili su oko devedeset trokrakih brodova iako su leteli u prilično razbijenoj fotmaciji ali, ostali su se probili na teritoriju pod kontrolom evelonskog carstva. Onda smo u pravom trenutku ubacili pet stotina svojih lovaca u hipersvemir i praktično im se našli u repu. -
- O, pa to je prva prava bitka u hipersvemiru u istoriji! Nastavi samo, momče! - Geltazar ponovo nije mogao da kontroliše svoje oduševljenje.
- Pa, nije se bitka odigrala pri toj vratolomnoj brzini, to je nemoguće, gospodaru. Tamo nema preciznih pogodaka ni naglog menjanja pravca kretanja borbene letilice... -
- Pa kako onda džilovska artiljerija uništava protivnike koji se kreću kroz njega? - zapanjeno će najmoćniji elf u svemiru.
- Oni koriste ogromne stacionarne topove koji ubrzavaju čestice nuklearnog punjena na brzinu nešto veću od devet brzina svetlosti ... Ni tu nema preciznog gađanja. Jednostavno, eksplozije se duguljasto prostiru, poput udara supernove, kroz čitav planetarni sistem, pa koga zakače. Zato niko, sem surovih Džilova, ne koristi takvo orižje. Naročito ne na svojoj teritoriji. To je zapravo nešto kao bacanje eksploziva u vodu da bi se pobila riba - smireno je objašnjavao Argos.
- I, kako se onda odigrala bitka?! - kipeo je car od nestrpljenja.
- Komandant Al napravio je savršen proračun mesta njihovog izlaska iz hipersvemira i jednostavno ih je napao još dok su bili pod efektom kočenja. Samo je desetak brodova stiglo da uzvrati vatru, a oni su za nekoliko trenutaka bili raskomadani zbog velike brojnosti naših ratnih presretača. Pobeda je naravno bila potpuna i vema značajna, jer su se brodovi Dortijanaca odlučili za iskakanje iz hipersvemira baš na najopasnijem mestu, sa unutrašnje strane Ledenog mosta, iza leđa naših stražarskih brodova, planirajući verovatno da se podvuku pod prstenove asteroida i da odatle prvi stignu do plutajuće kolonije. - završi svoj isprekidani izveštaj Argos.
- Taj Al odmah da dobije dijamadsku lentu, a ti postaješ ovog trenutka stariji admiral i prvi zamenik i savetnik vojvode od Zapara! - Car pokaza kako je široke ruke kao i njegovi slavni preci. - I želim da upoznam tog otresitog pilota. Organjizujte mu dodelu lente večeras. Lično ću mu je uručiti. -
- Naravno, gospodaru. Kako Vi želite, - kao po komadi ponoviše svi članovi admiraliteta.
Kad se vratio na svoju krstaricu imperator Evelona zateče čitavu svitu kako obeduje u trpezariji broda koja je delovala preterano sterilno. Uprkos ne baš opuštajućem okruženju, za dugim stolom vodio se veoma živ razgovor. Princ je sedeo u čelu, a Renn i njegov učitelj Per-Ringa do njega. Kada mu se otac pojavi Kotal bez reči ustade sa svog mesta što dovede do opšteg pomeranja elfa za stolom. Car energično sede na svoje počasno mesto i upita prisutne:
- Ima li neko ideju zašto je taj Argos zapeo za oko mudracima Zlatne zore? Meni se čini kao veoma sposoban oficir i prilično pošten elf. Iskreno, ne verujem ne da je uopšte član kulta obožavalaca svetla Araksa. -
Na to Renn prasnu u smeh i svi je značajno pogledaše. Ona se naže prema caru da bi mu rekla svoje mišljenje u poverenju, ali uz izvaredan sluh evelonaca to je bilo potpuno besmisleno.
- Da li da svi zapušimo uši, buduća carice? - našali se Kotal Gator.
- Ne mislim da je to ovde potrebno, ali ne želim da ova priča ide dalje od ovog stola. Mogla bi da izazove mnoge nevolje. Znate kakvi su vojnici flote. Kada su u svojim uniformama ponašaju se kao poslednji varvari, a ne kao razumni i kulturni elfi. - obrati im se izaslanica saveza slobodnih lovaca na dragocene metale.
Svi načuljiše svoje šiljate uši zato što je Renn sada govorila znatno tiše nego malopre.
- Vi znate da sam ja dugo živela u ovoj plutajućoj koloniji koju već godinu i nešto obezbeđuju jake snage carske flote. Bila sam čak i izabranica jednog od „savršenih" i sa njim imam jedno dete, sina Larna. E, tako sam saznala mnoge pikantne stvari o odnosu gomile galaktičkih vojnika i stanovništva kolonije. Izgleda da Araksovci drže admirala Argosa Lerna zbog njegove strasti prema društvu „savršenih". Zbog toga se nadaju da će moći da ga kontrolišu kada dođe na smaragdni tron. Obična ucena, ništa više. -
- Pa šta? Mnogi vojnici galaktičke flote spavaju sa „savršenima" zbog manjka žena u okruženju. Čudna mi čuda. To mu nekako dođe normalno zbog njihovih dugih apstinencija. Ne vidim kako ga time mogu uceniti - prekideje imperator odmahujući rukom.
- Mislim da sam i ja nešto načuo o tome... - umeša se veliki majstor Leliksa napravivši pritom kiselo lice - Sledbenici kulta obožavanja svetla Araksa navodno poseduju neke veoma kompromitujuće snimljene materijale na kojima je Lern u društvu dvoje „savršenih". Na njima ne samo da ih on koristi kao žene nego i oni koriste njega, i to straga. E, sada možete samo pretpostaviti kakve bi sve probleme jedan visoki oficir flote imao kada bi se ti snimci objavili u javnosti. Izgubio bi svako poštovanje svojih vojnika i to bi bio kraj njegove karijere u usponu. -
- Ne mogu da verujem kakvim se sve podlostima Araksovci služe za postizanje svojih suludih konzervativnih ciljeva! Isto tako mi je neverovatno da sudbina jednog od najsposobnijih komandanata flote zavisi od toga na koji način koristi „savršene" u krevetu. Narediću policiji da pretrese sve hramove Araksovaca na Evelonu i oduzme im sav taj snimljeni materijal čak i ako su ga umnožili. - zabrunda imperator iz dubine svojih širokih prsa.
- Ne mislim da su oni tako naivni da ga drže po svetilištima. On je sigurno sklonjen kod nekog poverljivog člana ili simpatizera, a njihov broj se meri u stotinama hiljada. Koliko bi samo vremena i sredstava trebalo da ih sve pretresemo i taj snimak pronađemo? To je uzaludan posao. Mora da postoji neki drugi način da dođemo do njega. - uključi se i princ u raspravu.
- Naravno, zakazaćemo javnu projekciju tog materijala, a zatim ćemo lepo zamoliti Araksovce da nam ga donesu u studio. Onda ćeš ti, kao što već umeš, da ih pobiješ pred kamerama i to će nam mnogo pomoći da oni ne dignu ustanak na Evelonu dok se mi ovde lomatamo braneći naš živalj po kosmosu! - bio je sarkastičan Geltazar.
- Šalu na stranu, ali u vašem planu ima nečega upotrebljivog. Mogli bi da se umešamo u strukturu njihovog komadovanja i isplaniramo emitovanje na državnoj holoviziji. Onda se možemo dokopati materijala. - podrža Kotala Liks Drun.
- Nisu ti prokletnici tako naivni. Sigurno su napravili gomilu kopija od kojih su neke već u rukama njihovih pristalica u medijima. Pokušati tako nešto bilo bi ravno odpuštanju Argosa iz službe, jer su u ovom trenutku Araksovci željni osvete. - upozori ih imperatorov sekretar.
- Hoćeš li ti jednom da nam predložiš nešto što može da se uradi, a ne samo da objašnjavaš zašto nešto ne može? Šta uopšte radi ta tvoja tajna služba? - podviknu mu Geltazar.
- Ja samo pokušavam da budem glas razuma... - skrušeno reće Nazz i ponovo se ućuta.
- Mogli bi mediji poraditi na tome da „savršeni" postanu popularniji nego do sada. Mogli bi da promovišemo tog njihovog heroja koji je juče do nogu potukao snage Dortijanaca? Kada se elfi širom univerzuma naviknu na njih, onda ni taj materijal neće delovati tako užasno. - filozofirao je vladar Evelona.
- Tu se radi o grubim vojnicima, a ne o gradskim elfima, gospodaru. Ne mislim da će mediji moći da utiču na njih, ako ih uopšte i gledaju! - dobaci veliki majstor.
- Onda ne znam kako da ga spasemo. Ima li uopšte neko ideju kako to da pokušamo? - zavapi imperator.
- Ja mislim da njemu u ovom trenutku ne preti nikakva opasnost. Araksovci ga čuvaju kao skriveni adut i sasvim će im odgovatati što se uzdiže u strukturi komandovanja flotom. Upotrebiće ga samo ako uspeju nas da uklone. - Renn ponovo pokaza kako se ispod njenog zavodljivog izgleda krije um iskusnog i veštog političara.
- Podržavam njeno mišljenje. - reče Kotal - Imamo mi sada mnogo preča posla nego da spasavamo karijeru jednog sposobnog oficira flote. Šta ćemo sa novim napadima trokrakih brodova na koloniju pored Ledenog mosta? -
- Pa, mogli bi da im postavimo klopku kao što su to naši preci radili pegavom gušteru? - nasmeši se vragolasto Liks Drun.
- Kako da ne. Svemir obiluje dobrim mestima za postavljanje kamuflranih jama sa oštrim koćićima od otrovne valuziske vodene trske! - imperator smesta odbaci tu ideju.
- Ne, imam mnogo bolji i složemiji plan od toga. Mogli bi odmah da iselimo kompletnu koloniju i umesto nje da postavimo samo prazne makete u koje možemo postaviti vrlo jaka eksplozivna punjenja. Zatim ćemo nastaviti da branimo lažnu koloniju kao i do sada. A onda ćemo, u slučaju zaista masovnog napada, da sklonimo flotu i pustimo ih da sami ulete u zonu uništenja. - izloži svoj pravi plan veliki majstor Leliksa.
- Zaista prepreden plan, ali ima nekoliko manjkavosti, - Renn se oseti pozvana da prokomentariše ovo ratno lukasvstvo. - Prvo, slobodne lovce ni čitava flota neće maći od izvora njihove zarade, pa taman im lično imperator garantovao vanredno dobre dnevnice za svaki izgubljeni dan traganja za metalima. Drugo, opozicija na Evelonu predstavila bi akt privremenog povlačenja kao potpunu kapitulaciju pred neprijateljom, a narod bi dao prednost pristalicama mog rođaka nad pristalicama carske vlasti, što bi verovatno dovelo do građanskog rata u našem odsustvu. Treća i najvažnija mana tvog plana, veliki majstore, je u tome što bi tako masivna eksplozija verovatno uništila i sam Ledeni most, glavni izvor naše egzistencije, a možda čak i izbacila ogromnu mrtvu planetu iz orbite i verovatno napravila mnogo više štete nego koristi. -
- Postoje stručnjaci koji mogu da naprave kontrolisanu usmerenu eksploziju vrlo velike razornosti, a što se evakuacije tiče, ona može da se obavi u potpunoj tajnosti. Ja sam još odavno planirao da sklonim civile iz zone borbenih dejstava pa su za to detaljni planovi već napravljeni. - odgovori joj car Evelona kome se Drunov plan veoma dopao.
- Ti stvarno misliš da ja, koja sam iz plutajuće kolonije, nemam pojma o čemu govorim? Opominjem te da će to biti preskupa operacija. Što ono kaže gilda diglorskih trgovaca: „Skuplja dara nego mera" - zloslutno je zvocala Renn.
I ako je imperator od malena učio da je na nepoznatom terenu uvek nabolje poslušati domoroce, on je ipak u mladosti završio najviše vone akademije Evelona, kako to već i priliči jednom budućem državniku. Zato je ocenio da je Liks Drunova taktička zamisao bila vrlo dobra i nije odustajao od toga da je podrži po cenu svađe sa svojom trenutnom ljubavnicom:
- Najskuplji su životi mojih vojnika i ja ću, ako je potrebno, dati sav novac da ih sačuvam! - Posle ove zaista veličanstvene izjave, pokvari utisak sa jednom dozom muškog šovinizma: - Ti bi mogla malo manje da zamaraš svoju lepu glavicu savetima oko budućih ratnih operacija. Rat je oduvek bio muški posao. -
- Ali žene, na žalost, oduvek moraju da učestuju u njemu. Još od kako je Lelil kamenim sečivom raspolutila glavu posledenjem kadidatu za neprikoslovenog vođu njenog plemena. - obrecnu se ona i uvređeno pogleda na drugu stranu.
- Tačno je to. Žene su nebrojeno puta pokrenule stranice Pesme užasa. Mnoge od njih se pamte kao velike majke svojih naroda. Ne samo slavna kraljica Terida, čije su suze izbrisale mit o nepobedivosti Hutsa. Ali, poštovana buduća carice, dozvoli nama, ratnicima koji se celi život pripremamo da bi jednom bili korisni Evelonu i imperiji, da pokažemo šta umemo! - diplomatski umilno preformulisa carev zahtev vrhovni sveštenik reda Leliksa.
- Tvoja slatkorečivost neće sprečiti flotu da udari glavom u zid, veliki majstore. Ovde se radi o ozbiljnom kosmičkom sukobu, a ne o tvojoj uzaludnoj igri sečivima koja nosite u ceremonijalne svrhe! - odbrusi i njemu razljućena Renn.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana