Ljudska prava| Mediji| Politika| Sex

Šio mi ga Liju Sjaobo

alexlambros RSS / 13.12.2010. u 16:01

AleXandar Lambros

Ovih dana me mnogo živcira taj sveprisutni rasizam u srpskom medijskom prostoru. Šta to nije u redu sa žutom guzicom, da vas pitam? Sve su vam dobre, samo vam žute nisu po volji?

Od četiri guzice koje je srpska diplomatija strateški odredila za redovno ljubljenje, mi mahom cmačemo samo one WASP (white anglo saxon protestant). Da ih makar cmačemo, već ih pošteno, temeljno, duboko, tongue in rimingujemo. Čak i one indijanske (crnogorske, bivše jugoslovenske republike makedonske) redovitije celivamo. I nije ni čudo što su se Kinezi osetili zapostavljeni i diskretno nas pokovali po ramenu - „A mi? Kad ćete nas? Evo pustili smo vas, nismo hteli da dosađujemo ... Sad je prilika da nas cmoknete u bulju, bitno nam je da znamo da smo još uvek frendovi, prihvatili bismo i poke na fejsbuku al je on kod nas zabranjen".

I, gde je tu problem?

Odjednom svi ponosno na fejsu stavili Lijaovu sličicu. Kao, sve slobodar do slobodara. I odjednom svi zgroženi u kakvom smo se to nedoličnom društvu našli. Evo nas, s Pakistanom i Saudijskom Arabijom, u istom košu. Pa mi smo sve vreme u nedoličnom društvu, ne razumem što ste se sad baš iznervirali? U društvu smo s Albanijom i Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom i Moldavijom i raspalom Bosnom ... takozvana Non EU ekipica. Što vas to ne sekira? U blatnjavom društvu bednih, u kom ispred Albanije vodimo za JEDAN evro u prosečnim ličnim dohotcima.

Što ne kačiste Ahtisarijeve sličice kad je dobio Nobela? Mislim, i ko ga sve nije dobio. Obama, ko bi ga znao za šta. Mati Tereza, žena koja je u grob oterala mnoge lečeći ih molitvom tamo gde bi i penicilin završio posao. Anan, za to što je svako jutro čitavog svog mandata rano ustajao da pročita mejl sa uputstvima američkog ambasadora pri UN.

I kako to da niko od boraca u Saudijskoj Arabiji i Pakistanu, tim najboljim američkim ortacima, da dobije Nobela? Pre nego što i pomisliš da se boriš već te nema. Pojeo te mrak. I to je za mnogoštovani komitet u redu jer je u skladu s verskim slobodama da te zalivaju kiselinom i gađaju kamenicama u glavu.

Uopšte me ne zanima da li je Kinez zaslužio Nobela ili ne. I da li je imao kontraverzne izjave. Uznemirava me činjenica da više nemamo pravo da odlučimo ni da li ćemo da prihvatimo poziv za koktel . Šokirala se Evropa? Ma šio mi ga Liju Sjaobo.

Kako vas, bre, nije sramota? U made in China Srbiji, gde ne biste uspeli dete da opremite za početak nove školske godine, niti jelku da okitite za doček nove kalendarske, da vam nije te Kine, vama je problem da joj izađete u susret i odbijete jedan poziv tim pre što vam se ionako nije išlo. Ne biste, bre, ni za Luj Vitona znali da vam nije Kine.

A srpska diplomatija bi pod hitno morala da redefiniše strategiju i uvede i peti stub - Svevišnjeg. Ministarstvo vera je i onako dokono, nek krenu da se mole ... po svim običajima i po svim ritualima. Uključujući i konfučijanizam.

 

 

AtačmentiKomentari (133)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

st.jepan st.jepan 16:53 13.12.2010

novi, a prvi

Samo da zauzmem celnu poziciju, a komentarisacu cim mi neko sve to jos jednom potanko objasni.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:24 13.12.2010

Re: novi, a prvi

st.jepan
Samo da zauzmem celnu poziciju, a komentarisacu cim mi neko sve to jos jednom potanko objasni.

Bogami i meni treba pojašnjenje...
veronika_kojen veronika_kojen 17:16 13.12.2010

Huh?

Uznemirava me činjenica da više nemamo pravo da odlučimo ni da li ćemo da prihvatimo poziv za koktel il' ne
Ne mogu da provalim jel'ovo sarkastično ili...

Predrag Azdejković Predrag Azdejković 17:22 13.12.2010

Noblesova nagrada

Evo ja da iskažem svoje slaganje sa autorom bloga...
st.jepan st.jepan 19:10 13.12.2010

Re: Noblesova nagrada

noblesse oblige!
itsallchemistry itsallchemistry 17:25 13.12.2010

guzice

Nema nista lose u ljubljenju zute guzice (mozda i Pedja moze to da potvrdi :))
Lose je sto nasa diplomatija pokusava da ljubi puno guzica u isto vreme.
(Vidi pod "i Kosovo i EU".

Mene su jos od malena ucili da je nemoguce sedeti na dve (a i vise) stolica odjednom. Pametnije je odluciti na koju je stolicu vaznije sesti u datom trentuku.

Odluka da se bas sad poljubi zuta guza umesto WASP-ovske je greska jer ce oprema za skolu i za novogodisnje jelke stizati iz Kine bez obzira da li je nas vrli sef diplomatije otisao na dodelu Nobela ili nije. Koliko god mi hteli da priznamo ili ne, WASP je glavni i bolje cemo proci ako zutu guzu ljubimo samo kad WASP-u to ne smeta.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 17:31 13.12.2010

Re: guzice

Ja sam rasista i volim da ljubim samo dlakave guzice

Naša diplomatija je promiskuitetna
veronika_kojen veronika_kojen 17:48 13.12.2010

Re: guzice

Mene su jos od malena ucili da je nemoguce sedeti na dve (a i vise) stolica


Nemojte tako,poligamija je inherentan deo ljudskoga bića.


vojislav948 vojislav948 17:37 13.12.2010

Ne može se svima


Ne može se svima ugoditi. Glavni kormilar je izgubio kompas. Sakrio se iza živog štita i čeka da se nešto desi, a šta to ni on sam nezna. Glavni krivci našeg najnovijeg spoljnopolitičkog fijaska su direktor u reizboru i njegov kolebljivi i nepostojani predsednik Vlade.Jednom doneta odluka,na državnom nivou, ma kakva ona bila, se ne menja. Gospodin Jeremić je doneo odluku i ona se morala ispoštovati. Nije se smelo popustiti pritiscima sa strane, ma kakvi oni bili. To sve govori da nemamo čvrste i odlučne političare vizionare, nego kolebljivce koji se prilagođavaju dnevnoj politici i reaguju na pritiske sa strane. Zaista takvi nam nisu potrebni.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:52 13.12.2010

Re: Ne može se svima

To sve govori da nemamo čvrste i odlučne političare vizionare, nego kolebljivce koji se prilagođavaju dnevnoj politici i reaguju na pritiske sa strane. Zaista takvi nam nisu potrebni.

To znači da uopšte nema politike, nego postupci zavise od pritiska i trenutnog raspoloženja javnoga mnenja...To je taj "vulgarni optimizam" koji gledamo od početka mandata "direktora"...a koji je zapravo najobičnije čuvanje ravnoteže rđavih interesa..
Lično mislim da je odbijanje da se ide na dodelu Nobelove nagrade težak politički incident,ali ne može za to biti kriv samo Jeremić....
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:09 13.12.2010

Re: Ne može se svima

Drago Kovacevic

Lično mislim da je odbijanje da se ide na dodelu Nobelove nagrade težak politički incident,ali ne može za to biti kriv samo Jeremić....


Drago, ako ti nije teško, možeš li da pojasniš zašto je to politički incident?
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:16 13.12.2010

Re: Ne može se svima

Vojislav Stojković
Drago Kovacevic

Lično mislim da je odbijanje da se ide na dodelu Nobelove nagrade težak politički incident,ali ne može za to biti kriv samo Jeremić....


Drago, ako ti nije teško, možeš li da pojasniš zašto je to politički incident?

Teško mi je Vojislave, jer je inače aksiome teško pojašnjavati...To bi bilo kao da ja tebi kažem da mi pojasniš zašto su dva i dva četiri...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:26 13.12.2010

Re: Ne može se svima

Edit: Bollje je ovako:
Teorema
2+2=4
Dokaz
2+2=2+1'=(2+1)'=(2')'=3'=4.

(v. Slaviša B. Prešić, Realni brojevi, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Beograd, 1985.)
st.jepan st.jepan 18:40 13.12.2010

Re: Ne može se svima

Teško mi je Vojislave, jer je inače aksiome teško pojašnjavati...To bi bilo kao da ja tebi kažem da mi pojasniš zašto su dva i dva četiri...

Ili:
Kako objasniti, i moze li se, dodjavola, ob-jasniti ono sto je u magnovenju jasno.
Bez minimuma podrazumevanja (aksioma), dakle u totalnoj bezobalnosti, nikakva komunikacija uopste nije moguca.
Ili je ipak moguca, ali u onoj formi opstenja koja nije narocito produktivna, ali u kojoj nikada nema nesporazuma (svak' razume 'bem ti ovo, 'bem ti ono).
vojislav948 vojislav948 19:48 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima


Лично мислим да је одбијање да се иде на доделу Нобелове награде тежак политички инцидент, али не може за то бити крив само Јеремић ....[/b]

Ne bih se složio sa vama, jer odluka koju je gospodin Jeremić doneo, kao ministar inostranih poslova, je po meni potpuno legitimna i ni po koga uvredljiva. Ceneći sve okolnosti, kao i uzimajući u obzir deklarisanu politiku, koja je odobrena u Skupštini, odluka je po meni potpuno korektna.
Ono što nije korektno je to što predsednik države i predsednik Vlade nisu stali iza te odluke i podržali je. Sve nakon toga je blam i gubitak kredibiliteta, kako u Srbiji, tako i van nje. To igranje između dve vatre i ponašanje i ovako i onako je svojstveno dečijim igrarijama. Ovo je najviši nivo odlučivanja / strategijski nivo / i tu se ništa ne dešava i ne rešava od slučaja do slučaja. Nedoraslo i nedosledno.
vojislav948 vojislav948 19:52 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima


Едит: болље је овако

Imenjače račun ti je bez greške. Sve je dokazano i sve je pokazano, a osim toga je i proverljivo. pozdrav za tebe.
angie01 angie01 20:26 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Imenjače račun ti je bez greške.e ako je matori Preshic u pitanju i nje da se slepo oslonish!
angie01 angie01 20:33 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ne bih se složio sa vama, jer odluka koju je gospodin Jeremić doneo, kao ministar inostranih poslova, je po meni potpuno legitimna i ni po koga uvredljiva.


sem po razum!

Ceneći sve okolnosti,


je l mozesh za nas gloope da nabrojish-koje su to, kao i koja je to deklarisana politika?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 21:21 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

angie01

e ako je matori Preshic u pitanju i nje da se slepo oslonish!


Malo je toga na šta se možemo slepo osloniti, pa čak i u matematici, kako je to lepo pokazao Gedel:

Za bilo koju formalnu teoriju koja potvrđuje osnovne aritmetičke istine, može se konstruisati aritmetičko tvrđenje koje je istinito ali nije i dokazivo unutar same te teorije. To znači, da bilo koja teorija koja je sposobna da izrazi elementarnu aritmetiku ne može biti u isto vreme i konzistentna i potpuna.

A tek u politici?!?
Dr M Dr M 21:45 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

odluka koju je gospodin Jeremić doneo, kao ministar inostranih poslova, je po meni potpuno legitimna i ni po koga uvredljiva


Izvini Vojislave948, uvredljiva je za Srbiju.

Ne zato sto je ovakva ili onakva nego zato sto je doneta pod pritiskom pa se to jos uzima kao opravdanje.

Politika moze da bude nečasna rabota ali ne sme da bude nevešta.

Ova je ispala i nečasna i diletantska.
nsarski nsarski 21:46 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

angie01
Ne bih se složio sa vama, jer odluka koju je gospodin Jeremić doneo, kao ministar inostranih poslova, je po meni potpuno legitimna i ni po koga uvredljiva.


sem po razum!

Ceneći sve okolnosti,


je l mozesh za nas gloope da nabrojish-koje su to, kao i koja je to deklarisana politika?


U situaciji sa dodelom Nobelove nagrade za mir ove godine, mi smo, razume se, imali dva izbora. 1. Da svoje misljenje ne iskazujemo i rutinski posaljemo svog predstavnika na dodelu, kao sto smo to radili prethodnih godina; 2. Da ne posaljemo svog predstavnika.
Ocevidno, Jeremic je napravio drugi izbor. Sada, on je to mogao da uradi iz (a) principijelnih razloga, ili (b) zato sto smo bili pod pritiskom, u ovom slucaju od strane Kine, da tako odlucimo (da on tako odluci).
Postoje, zapravo, principijelni razlozi zasto Sjaobo nije zasluzio Nobelovu nagradu za mir ove godine, barem prema nekim vidjenjima. Naime, on je javno zastupao stavove da:

(i)je Kina trebala da bude 300 godina pod kolonizacijom neke Zapadne sile ili Japana, i da bi samo tako mogla zauvek da se civilizuje;
(ii)su ratovi u Koreji i Vijetnamu koje su SAD vodile bili anti-totalitarni ratovi, koji su potvrdili "moralni kredibilitet" Vasingtona;
(iii)je Bush bio u pravu sto je poveo rat u Iraku, i da su svojevremeni protesti senatora Kerija obicno "blacenje";
(iv)u potpunosti podrzava USA-NATO invaziju Avganistana.

Sada, neko sa ovim stavovima moze da se slaze, a neko ne. To nije mnogo bitno. Jasno je, medjutim, da se zvanicnoj Kini ovako nesto ne svidja. (Mislim, da li bi u Srbiji bio omiljen neko ko bi izjavio da smo trebali da budemo pod Austrougarskom okupacijom barem 100 godina kako bi nas "civilizovali"?)
Ja ne verujem da su gornji razlozi bili po sredi kada je Jeremic doneo svoju prvobitnu odluku. Da je nagrada bila ponudjena Holbruku, hm, tada mozda i moze neko da se pozove na principijelnost. (Setimo se nedavne halabuke oko dodele pocasnog doktorata onom tipu koji je zagovarao bombardovanje 1999.) Mada, i u toj situaciji su se cula razlicita misljenja.

Dakle, najverovatnije je da je Jeremic doneo svoju prvobitnu odluku na mig Kine. (Kinezi su vrsili slican pritisak i na druge zemlje.) To sto se nasi politicari nisu usaglasili, pa se posle spetljali s tom odlukom, pa poceli da se prepucavaju, pa se, najzad polu-predomislili - to je samo odraz nedoraslosti nase unutrasnje i spoljne politike, a ne Kine.

Uzgred, jedan od vodecih pravnika koji se bavi Nobelovom zaostavstinom za mir je ozbiljno kritikovao ovogodisnji izbor Nobelovog komiteta. On, naime, smatra da je osnovni duh Nobelove nagrade za mir izneveren jer se nagrada dodeljuje borcima i borkinjama za smanjenje tenzija i napetosti na svetu, a ne zagovaranje ratova. Konkretno norveski jurista Fredrik Heffermehl kaze:

The Nobel committee has not received prize money for free use, but was entrusted with money to give to the pivotal element in creating peace, breaking the vicious circle of arms races and military power games. From this point of view the 2010 Nobel is again an illegitimate prize awarded by an illegitimate committee

On je na slican nacin kritikovao nagrade koje su u proslosti dodeljene Kisindzeru, Arafatu, Peresu, Eli Wieselu, itd...


angie01 angie01 21:56 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Politika moze da bude nečasna rabota ali ne sme da bude nevešta.

Ova je ispala i nečasna i diletantska.


mogu samo da citiram doktora!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:01 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

nsarski

Postoje, zapravo, principijelni razlozi zasto Sjaobo nije zasluzio Nobelovu nagradu za mir ove godine, barem prema nekim vidjenjima. Naime, on je javno zastupao stavove da:

(i)je Kina trebala da bude 300 godina pod kolonizacijom neke Zapadne sile ili Japana, i da bi samo tako mogla zauvek da se civilizuje;
(ii)su ratovi u Koreji i Vijetnamu koje su SAD vodile bili anti-totalitarni ratovi, koji su potvrdili "moralni kredibilitet" Vasingtona;
(iii)je Bush bio u pravu sto je poveo rat u Iraku, i da su svojevremeni protesti senatora Kerija obicno "blacenje";
(iv)u potpunosti podrzava USA-NATO invaziju Avganistana.

E, ako je taj zaslužio Nobelovu nagradu za mir, onda sam i ja za književnost.
I to dve u istoj godini.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:08 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Sada, neko sa ovim stavovima moze da se slaze, a neko ne. To nije mnogo bitno. Jasno je, medjutim, da se zvanicnoj Kini ovako nesto ne svidja. (Mislim, da li bi u Srbiji bio omiljen neko ko bi izjavio da smo trebali da budemo pod Austrougarskom okupacijom barem 100 godina kako bi nas "civilizovali"?)

Eh, Šare, pored sveg respekta koji gajim spram tebe, kao čovek od nauke ne bi smeo da radiš ovakve redukcije. Verujem da ih u fizici ne radiš, ali kad se dohvatiš istorije ilio neke sociološke teorije, sterotip ti je prvi na dohvatu...
Ovo oko Austrogarske okupacije i sto godina potrebe je bez veze...Obrenovići su vodili zapadnu politiku u Srbiji i ona je civilizacijski napredovala u tome periodu...jedino je Tito u tome smislu uradio više...
A ovde podvaljivati okupaciju i rat, kao argumenat za te tvoje prekookenske simpatije spram nekog besmislenog "kurčenja" i "šibicarenja" nije lepo...pogotovo kad verujem da si od zbog tog istog siledžijstva i kurčenja bio nateran da odeš na zapad...
Dakle, pošteno, da te pitam sasvim krucijalnu stvar..da li si u SAD-e otišao zbog " straha od austrogurskog uticaja" ili zbog toga što ti je kao čoveku od nauke ovde postalo besmisleno boraviti upravo zbog nedostatka svake perspektive i lažnog vađenja mnogih političkih mangupa kako mi možemo van zapadnog sveta ako se olonimo na slobodare iz Rusije i Kine...
nsarski nsarski 23:26 13.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ovo oko Austrogarske okupacije i sto godina potrebe je bez veze..

Pa, ako ti se primer ne svidja, ti nadji neki drugi, ekvivalentan. Ili ne moras ni jedan, na kraju krajeva - to je stvar narativnog stila. Svi, nadam se, znamo sta su Japanci radili po Kini, i da tamo nisu bas omiljeni. U svakom slucaju, razumljivo je zasto se Kinezima ne bi svideo stav o 300-godisnjoj okupaciji. I to je bila cela poenta.
Kao sto sam pokusao da pokazem, ima ozbiljnih ljudi koji ne veruju da je Sjaobo zasluzio Nobela za mir. Dakle, nisu u pitanju nikakve moje "simpatije" vec sam naveo misljenja o kojima moze razumno da se raspravlja. Ja cak nisam ni rekao sta ja licno o laureatu mislim, jer ni to nije vazno za trenutnu diskusiju.
To sta sam ja radio sa sopstvenim zivotom i/ili karijerom je tek nebitno.
nsarski nsarski 00:07 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

E, ako je taj zaslužio Nobelovu nagradu za mir, onda sam i ja za književnost.


Evo jednog teksta koji je Liu napisao povodom rata u Iraku:

Irak i Americki predsednicki izbori

Cak se pominje i Kosovo...

The end of the old century and the beginning of the new century are highly dramatic: 50 years between East and West Cold War tension, but it is difficult to predict the sudden collapse of Su Dongdi the end of the country, almost overnight, but the Berlin Wall to collapse of the East-West confrontation eliminated, and the former Eastern European countries the biggest enemy of Russia, have also gradually become a democracy and integration into Western civilization, so that the enemy without fighting the soldiers of the West of the free, can not help but issue a "history end "of the cheers, and a series won the Gulf War and the Kosovo war. Also from this, the United States and NATO, in the economic, military and moral, no real rivals to become the global superpower, the human society seems to be closest to Kant desire into "permanent era of peace."
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:13 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

To sta sam ja radio sa sopstvenim zivotom i/ili karijerom je tek nebitno.

Apsolutno...nisam želeo da intimizujem, ali prosto, na osnovu ranije kazivanog to je bio moj zaključak...nadam se da to nisi shvati kao neku ličnu žaoku, bar meni to nije bila namera..
U svakom slucaju, razumljivo je zasto se Kinezima ne bi svideo stav o 300-godisnjoj okupaciji. I to je bila cela poenta.

Razumem ja ovo načelno...Razumem i priklanjam se stavu da je cela ljudska zajednica u principu jedno...Ali izvini, ne razumem kako ćeš biti blizak Kinezu ako nisi blizak Bugarinu, Austrijancu, Albancu, Slovencu, Hrvatu, Nemcu...Danas nemamo otvorene okupacije...mada ima ljudi koji svašta podvode pod okupaciju..
Kao sto sam pokusao da pokazem, ima ozbiljnih ljudi koji ne veruju da je Sjaobo zasluzio Nobela za mir.

Vidiš, ima zaista i ozbiljnih ljudi koji misle da je on to zaslužio..Ne verujem da smatraš kako je on postao dobitnik voljom neozbiljnih ljudi...Druga je stvar da li ti, ja, ili bilo ko drugi misli da je neko drugi trebao biti dobtnik...jeste, našlo bi se argumenata za razne ljude. No sporiti da čovek svojim mirnim angažovanjem i stojicizmom, svojim svesnim žrtvovanjem u jednom totalitarnom društvu, nije neko ko ne zaslužuje, pogotovo kad to izabere u jednoj tako globalnoj sili kakva je Kina, mislim da nije ok..mislim da nije u sferi onoga da se kaže "ovaj čovek to nije trebao dobiti"..a pogotovo da se onda uzmu kao argumenti "sto godina austrougarske okupacije, neki detalji iz Vijetnama, Kambodže, japansko - kineskoih odnosa" i ne znam sve za kojim si "alatkama" posegao.
Ne bih ja sa mnogima na ovu temu polemisao, ali tebi prosto ovo moram reći...
Iz poštovanja...ne zbog bilo čeg drugoga...
nsarski nsarski 00:27 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Vidiš, ima zaista i ozbiljnih ljudi koji misle da je on to zaslužio.

Moguce, to ne sporim. Liu je zagovornik rata u Iraku, vojne i ekonomske dominacije Amerike koja je "moralni predvodnik sveta" i "osloboditelj" (dao sam dole link na taj njegov tekst). On smatra da USA i NATO "ratom protiv terorizma" vode planetu ka cilju "permanentnog mira", itd. Po mom misljenju, ovo je 100% Orvel. Ti se mozda sa ovim slazes, mozda ne.
Duh Nobelove nagrade za mir je promocija saradnje medju narodima i smanjenje napetosti na medjunarodnom planu. Ja mislim da gore iskazane ideje tome ne doprinose. (Uzgred, on je prilicno pausalno oznacio Islam kao "krvolocnu" ideologiju.)

(BTW, predsednik Norveskog parlamenta, i koji je ove godine bio predsednik 5-clanog komiteta koji dodeljuje Nobela za mir, se zalagao za povecanje broja Norveskih trupa u okviru NATO u Avganistanu.)

Njegova izjava o 300 godina okupacije je data u jednom intervjuu za novine iz Hong Konga. Tu je rekao kako je Hong Kong civilizovan jer je bio 100 pod engleskom kolonizacijom, i da je Kini, kao mnogo vecoj, potrebno minimum 300 godina takve kolonizacije da bi se sasvim civilizovala.
Goran Vučković Goran Vučković 00:44 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Irak i Americki predsednicki izbori

Ima li neka verzija na engleskom?
nsarski nsarski 00:53 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ima li neka verzija na engleskom?

Ja je nisam nasao, ali sam sa Google translatorom dobio kakav takav prevod. Mislim, barem moze da se ukapira osnovna teza...
Svetlana S. Svetlana S. 01:08 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ja sam nasla neke citate, npr.

- Under what circumstances can China carry out a genuine historical transformation?
- Three hundred years of colonialism. Hong Kong became like this after one hundred years of colonialism. China is so much larger, so obviously it will take three hundred years of colonialism. I am still doubtful whether three hundred years of colonialism will be enough to turn China into Hong Kong today.

- Bush’s excellent accomplishment in anti-terror, is something Kerry absolutely can not negate
- Bush administration’s ‘preemptive strike” strategy is the right choice”
- No matter what, the anti-Saddam war is righteous! President Bush’s decision is a right one
Goran Vučković Goran Vučković 01:16 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima


Ja je nisam nasao, ali sam sa Google translatorom dobio kakav takav prevod. Mislim, barem moze da se ukapira osnovna teza...

Auh, kako je ovo odvratno...
In response to the pervasive global threat of terrorism, the Bush administration's "preemptive strike" strategy is the right choice.

The evil regime of Saddam Hussein as evil as the Taliban regime, internal oppression of their people, foreign militarism, is not only a threat to the United States, but also a threat to world peace.

Ako je ovo zaista njegovo (ako nije podmetnuto - računam da Kinezi imaju resursa za tako nešto), dati njemu Nobelovu nagradu za mir je zaista skandalozno.
gorran2 gorran2 05:41 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

dati njemu Nobelovu nagradu za mir je zaista skandalozno.

Spomenuti Orvel ne bi se ni najmanje iznenadio.

gorran2 gorran2 05:45 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

vojislav948 vojislav948 09:00 14.12.2010

Re: Ne može se sa svimaPolitika moze da bude nečasna rabota ali ne sme da bude nevešta


Uz svo uvažavanje i poštovanje , ne bih se složio sa tobom. Ukoliko si pratio onaj insert iz Brisela, gde naš premijer nevešto pokušava da brani naše pozicije, mislim da si se mogao uveriti da je tamo ispoljen strahovit pritisak da se promeni naša / Jeremićeva / odluka o neprisustvovanju uručivanju Nobelove nagrade. Zaista mislim da je Nobelova nagrada za mir, poslednjih nekoliko godina ispolitizovana i iskorišćena za nametanje stavova nekih zapadnih zemalja, na čelu sa SAD. Zaista svako ima pravo na svoj stav, po svemu, pa i ovome. Ne ulazeći u to da li je gospodin Jeremić u pravu / iako mislim da jeste /, ovo menjanje stavova u vrhu vlasti, nanosi veliku štetu ukupnom kredibilitetu države Srbije.
Dr M Dr M 09:19 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

ovo menjanje stavova u vrhu vlasti, nanosi veliku štetu ukupnom kredibilitetu države Srbije.

gde naš premijer nevešto pokušava da brani naše pozicije,


Ja i pricam o diletantizmu.

Morali su da znaju ko je dobitnik te nagrade bar dva dana pre dodeljivanja.

Zasto nisu dobro odmerili sta im odgovara pa zauzeli jedinstven, odbranjiv stav?

Ili " smatramo da dobitnik ne zasluzuje nagradu" ili " kud Evropa tu i goli Srba".

Diletanti, kazem ja.

Ono sto moze da nas utesi, bar malo, je cinjenica da nas niko nece prezirati vise nego sto nas je prezirao do sada.

uvažavanje i poštovanje


Ovo se podrazumeva..
vojislav948 vojislav948 09:20 14.12.2010

Re: Ne može se sa svimaје л мозесх за нас глоопе да набројисх-које су то, као и која је то декларисана политика

Ti to zasigurno nisi u to sam ubeđen, ali hoćeš da me isprovociraš, međutim pokušaću da ti objasnim na šta sam konkretno mislio. Deklarisana politika, po meni je ona koju je deklarisala stranačka koalicija na vlasti u svojim platformama i usvojenim dokumentima, a koja su usvojena na Vladi u Skupštini Srbije, resornim odborima i razrađena u resornom ministarstvu inostranih poslova. To su dugoročni stavovi o svim bitnim spoljnopolitičkim pitanjima i odnosima među državama. To su verifikovali i predsednik države i predsednik Vlade i ministri i poslanici našeg parlamenta. Zbog svega toga, a i još ponečega, mislim da je odluku gospodina Jeremića trebalo podržati, a dokumenta menjati, ukoliko su ih vreme i događaji učinili zastarelim.
vojislav948 vojislav948 09:33 14.12.2010

Re: Ne može se sa svimaDiletanti, kazem ja

Ono sto moze da nas utesi, bar malo, je cinjenica da nas niko nece prezirati vise nego sto nas je prezirao do sada.

Tu se potpuno slažem sa tobom. Na najvišem državnom nivou ovakve stvari su neoprostive. Narod lepo kaže "Prvo ispeci pa onda reci ".
mikele9 mikele9 09:52 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Malo je toga na šta se možemo slepo osloniti, pa čak i u matematici, kako je to lepo pokazao Gedel:

Za bilo koju formalnu teoriju koja potvrđuje osnovne aritmetičke istine, može se konstruisati aritmetičko tvrđenje koje je istinito ali nije i dokazivo unutar same te teorije. To znači, da bilo koja teorija koja je sposobna da izrazi elementarnu aritmetiku ne može biti u isto vreme i konzistentna i potpuna.

A tek u politici?!?

K.G.Jung je rekao: Svaki donet stav u Psihologiji (i Psihijatrji) se može tumačiti i na druge načine.
mikimedic mikimedic 10:54 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ja i pricam o diletantizmu.

Morali su da znaju ko je dobitnik te nagrade bar dva dana pre dodeljivanja.

Zasto nisu dobro odmerili sta im odgovara pa zauzeli jedinstven, odbranjiv stav?


naravno da je u pitanju dilentantizam, i tu se u potpunosti slazemo. onaj kad je uzeo mikrofon trebalo je samo da ustane i da otpeva neku kenijevu baladu.

dilentatizam je doneti zvanicnu odluku, a potom slati kvazi-ombudsmana uprkos toj istoj odluci.

bas kao i ono -- trazili misljenje, dali odlican predlog rezolucije, i onda...

puj pike ne vazi...

pritisak, nego sta? samo od koga.

i kako se ponasamo pod pritiskom. odlican blog lambrosa.


wukadin wukadin 11:30 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ili " smatramo da dobitnik ne zasluzuje nagradu" ili " kud Evropa tu i goli Srba".


ili "smatramo da je nagrada sama po sebi #$%#%#@# i svako posten treba da je odbije"
wukadin wukadin 12:01 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

(i)je Kina trebala da bude 300 godina pod kolonizacijom neke Zapadne sile ili Japana, i da bi samo tako mogla zauvek da se civilizuje;
(ii)su ratovi u Koreji i Vijetnamu koje su SAD vodile bili anti-totalitarni ratovi, koji su potvrdili "moralni kredibilitet" Vasingtona;
(iii)je Bush bio u pravu sto je poveo rat u Iraku, i da su svojevremeni protesti senatora Kerija obicno "blacenje";
(iv)u potpunosti podrzava USA-NATO invaziju Avganistana.


Nije valjda to sve lapr... ovaj govorio?! Ja sam video da je kineski zvaničnik rekao nešto o kolonizaciji, no to sam tumačio kao stilsku figuru, inače čestu na Dalekom Istoku.
A ovo ostalo... deus me livre, mislim da tako kažu u Portugalu.
wukadin wukadin 12:06 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Drago Kovacevic
Sada, neko sa ovim stavovima moze da se slaze, a neko ne. To nije mnogo bitno. Jasno je, medjutim, da se zvanicnoj Kini ovako nesto ne svidja. (Mislim, da li bi u Srbiji bio omiljen neko ko bi izjavio da smo trebali da budemo pod Austrougarskom okupacijom barem 100 godina kako bi nas "civilizovali"?)Eh, Šare, pored sveg respekta koji gajim spram tebe, kao čovek od nauke ne bi smeo da radiš ovakve redukcije. Verujem da ih u fizici ne radiš, ali kad se dohvatiš istorije ilio neke sociološke teorije, sterotip ti je prvi na dohvatu...Ovo oko Austrogarske okupacije i sto godina potrebe je bez veze...Obrenovići su vodili zapadnu politiku u Srbiji i ona je civilizacijski napredovala u tome periodu...jedino je Tito u tome smislu uradio više...A ovde podvaljivati okupaciju i rat, kao argumenat za te tvoje prekookenske simpatije spram nekog besmislenog "kurčenja" i "šibicarenja" nije lepo...pogotovo kad verujem da si od zbog tog istog siledžijstva i kurčenja bio nateran da odeš na zapad...Dakle, pošteno, da te pitam sasvim krucijalnu stvar..da li si u SAD-e otišao zbog " straha od austrogurskog uticaja" ili zbog toga što ti je kao čoveku od nauke ovde postalo besmisleno boraviti upravo zbog nedostatka svake perspektive i lažnog vađenja mnogih političkih mangupa kako mi možemo van zapadnog sveta ako se olonimo na slobodare iz Rusije i Kine...


Mislim da treba nekoliko puta pročitati ovaj odgovor i sve ono što je Šarski rekao na početku. Mnogo toga se može saznati o tome kako pripadnici određene političke opcije, odnosno ideologije, reaguju na argumentovane stavove.

vludvig vludvig 12:06 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Dakle, pošteno, da te pitam sasvim krucijalnu stvar..da li si u SAD-e otišao zbog " straha od austrogurskog uticaja"


E, ovo je kao kad bih ja sad pitao Draga, zašto ne živi u Kninu. I to bi kao trebalo da je neki argument. Pih.
wukadin wukadin 12:13 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Danas nemamo otvorene okupacije...


E moj Dragecu


The Israeli-occupied territories are the territories which have been designated as occupied territory by the United Nations and many other international organisations, governments and others to refer to the territory occupied by Israel from Egypt, Jordan, and Syria after the Six-Day War of 1967. They consist of the West Bank, the Gaza Strip and much of the Golan Heights and, until 1982, the Sinai Peninsula. The West Bank and Gaza Strip are also referred to as Palestinian territories or Occupied Palestinian Territory. The Palestinian Authority, the EU,[1] and the UN Security Council[2] consider East Jerusalem to be part of the West Bank, a position disputed by Israel. Israel has annexed East Jerusalem by the Jerusalem Law.

Israeli-occupied territories


nsarski nsarski 12:57 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Nije valjda to sve lapr... ovaj govorio?! Ja sam video da je kineski zvaničnik rekao nešto o kolonizaciji, no to sam tumačio kao stilsku figuru, inače čestu na Dalekom Istoku.
A ovo ostalo... deus me livre, mislim da tako kažu u Portugalu.


Ma, ja mislim da su se Kinezi samo izglupirali sto su ga zatvorili. Trebali su da ga puste da ide okolo i obrazlaze svoje ideje onima koji vole da ih cuju, i sve bi bilo u redu. Ali, jbg, taj komunisticki refleks poslednji umire...

Rusi to u poslednje vreme pametnije rade sa, na primer, Kasparovim. Da su ga zatvorili, pa da je njemu dodeljen Nobel, eto nama belaja!
wukadin wukadin 13:00 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Slažem se, ovako je ispao žrtva. Takvima treba dati što više prostora.
Slično važi i za neke ovde, no ne moram sad da ih navodim.
norden norden 14:02 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Norvezanin Johan Galtung koji radi kao sef TRANSCEND — A Peace and Devel­op­ment Network for Con­flict Trans­for­ma­tion by Peace­ful Means, koji je i osnovao, i kao rek­tor pri TRANSCEND Peace Uni­ver­sity (TPU), je takodje osudio ovogodisnju dodelu Nobelove nagrade za mir.

http://www.dagbladet.no/2010/12/10/nyheter/innenriks/nobel/johan_galtung/fredsprisen/14650271/
st.jepan st.jepan 14:04 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Naime, on je javno zastupao stavove da:
je Kina trebala da bude 300 godina pod kolonizacijom neke Zapadne sile ili Japana, i da bi samo tako mogla zauvek da se civilizuje;

Nije valjda to sve lapr... ovaj govorio?!


Nije.

To je interpretacija u poznatom, na blogu b92 izuzetno popularnom maniru, zbog kojeg moj entuzijazam za komentarisanje polako jenjava, i zbog kojeg sam (nakon iscrpljuceg celodnevnog
po-jasnjavanja onoga sto sam jasno napisao) pre neki dan izgubio strpljenje (sorry Goran, sorry Gorran).

Svetlana S. je 11 sati pre ovog komentara, okacila ono sto je covek stvarno rekao:

"Hong Kong became like this after one hundred years of colonialism. China is so much larger, so obviously it will take three hundred years of colonialism. I am still doubtful whether three hundred years of colonialism will be enough to turn China into Hong Kong today".

Nemam pojma zasto je covek dobio Nobela, izgleda da je izgovorio kojesta sto bas i nije narocito nob(e)l, ali to da bi "Kina trebala da bude 300 godina pod kolonizacijom neke Zapadne sile ili Japana, i da bi samo tako mogla zauvek da se civilizuje", to naprosto nije rekao.

Posluzio se stilkom figurom. Da bi ilustrovao koliko je Kina zaostala, rekao je da joj ni ni 300 godina pod kolonizacijom mozda ne bi bilo dovoljno...

mikimedic mikimedic 14:23 14.12.2010

moja kandidatura za nobela

Nije.

To je interpretacija u poznatom, na blogu b92 izuzetno popularnom maniru, zbog kojeg moj entuzijazam za komentarisanje polako jenjava, i zbog kojeg sam (nakon iscrpljuceg po-jasnjavanja onoga sto sam jasno napisao) pre neki dan izgubio strpljenje (sorry).


ovom komentarom bih voleo da se kandidujem za nobelovu nagradu za mir.

nadam se da ce me blogokolege, na celu sa svetim jepanom podrzati.

naime - ja smatram da, posto je

- Three hundred years of colonialism. Hong Kong became like this after one hundred years of colonialism. China is so much larger, so obviously it will take three hundred years of colonialism. I am still doubtful whether three hundred years of colonialism will be enough to turn China into Hong Kong today.


onda je srbiji potrebno bar

- sto godina kolonijalizma. kosovo je postalo ovakvo posle 10 godina. srbija je mnogo veca, tako da ce biti potrebno bar 100 godina kolonijalizma.

mada i dalje imam sumnje da ce i sto godina kolonijalizma (a ne samoce), biti dovoljne da se srbija pretvori u ono sto je kosovo danas.

ako zbog gornjeg stava organi budu pozeleli da obave informativni razgovor sa mnom (i time povecaju moje sanse za dobijanje nobela), moja (ip) adresa je poznata redakciji.

wukadin wukadin 14:23 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Da bi ilustrovao koliko je Kina zaostala, rekao je da joj ni ni 300 godina pod kolonizacijom mozda ne bi bilo dovoljno...


Ма беда бре. Ни 1.000 година им не би било доста


ivana23 ivana23 14:29 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

wukadin
Ма беда бре. Ни 1.000 година им не би било доста
Kina: Najbrži voz na svetu
Goran Vučković Goran Vučković 14:47 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ма беда бре. Ни 1.000 година им не би било доста

Sjaobo je to rekao 1988. godine kad je prvi put bio u Hong Kongu. Od tada se Kina, jelte, donekle izmenila. Svakako bez kolonijalizma.
alselone alselone 14:51 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

nsarski

Rusi to u poslednje vreme pametnije rade sa, na primer, Kasparovim. Da su ga zatvorili, pa da je njemu dodeljen Nobel, eto nama belaja!


Da, bas iskusno i maherski odradjeno. Tako bi mu samo dali na znacaju. A ovako se na skupu ujedinjene opozicije u Moskvi (na Crvenom trg) skupi 2000 ljudi (od cega u svakom momentu na Crvenom trgu ima mozda i vise), pa im onda jos ne bude dosta te sramote nego se do kraja potuku.
st.jepan st.jepan 14:54 14.12.2010

Re: moja kandidatura za nobela

nadam se da ce me blogokolege, na celu sa svetim jepanom podrzati.

O, hvala za ovo "sveti jepan", nije trebalo.
Istine radi, nisam jos ni beatizavan, a kamo li kanonizovan.
Poreklo nicka st.jepan je nešto prizemnije (mislim da sam ga negde na blogu vec demistifikovao):
Konsijerž u nekom pariskom hotelcicu obračao mi se sa "monsieur saint jepan" (sen žepan). Moje ime (Stjepan) procitao je iz pasosa kao st.jepan. Nije mi, dabome, padalo na pamet da čestitog konsijerža popravljam, njegova greška me jako zabavljala.
st.jepan st.jepan 15:10 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Goran Vučković
Sjaobo je to rekao 1988. godine kad je prvi put bio u Hong Kongu. Od tada se Kina, jelte, donekle izmenila. Svakako bez kolonijalizma.


Ovaj podatak (1988) dodatno pojašnjava koliko su te rekla-kazala interpretacije pogubne. Nešto se pogrešno interpretira ili selektivno citira, samo da bi se obezbedio šlagvort za padanje u vatru i neodustajno polemisanje. Sve za održanje endless žvakalice, kao da se radi o vatri koja ni pod koju cenu ne sme da se ugasi (ko zna ka'ce opeg grom u neko obližnje drvo).
wukadin wukadin 15:26 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ako (za samo ovu izjavu) ne možemo reći da je bio zlonameran, možemo reći da je bio izrazito kratkovid. I to bi trebalo da bude nauk onima koji (recimo) u Srbiji priželjkuju strani protektorat* ili traže njegovo zadržavanje u BiH. Ko zna kakve bi ove naše zemlje bile ako bi nam se skinuli sa grbače, za nekih 22 godinе - isti vremenski raspon. A i ko zna šta će biti sa NATO i EU.
A šta ćemo sa ostalim izjavama koje je pomenuo Sarski.
U stvari... ajde da ne odustajem ni od kritike ove izjave. Ima li neko pravo da traži stranu okupaciju ili kolonijalnu upravu za svoju zemlju, ako je ona trenutno nerazvijena ili siromašna?!
A sad da vidim pokušaje pravdanja ostalih izjava/stavova. Da se podsetimo:
(ii)su ratovi u Koreji i Vijetnamu koje su SAD vodile bili anti-totalitarni ratovi, koji su potvrdili "moralni kredibilitet" Vasingtona;
(iii)je Bush bio u pravu sto je poveo rat u Iraku, i da su svojevremeni protesti senatora Kerija obicno "blacenje";
(iv)u potpunosti podrzava USA-NATO invaziju Avganistana.

Ja se izvinjavam, ovo možda zvuči kao šlihtanje, ali nsarski ima dovoljan kredibilitet da čak i ako je jednu izjavu "pogrešno interpretirao" tražimo da i svaka ostala mora biti pojedinačno pobijena. I njegov tekstić ovde mi deluje dovoljno argumentovano.

*U stvari, da je nad Srbijom otvoreni protektorat, to bi možda bilo bolje od ove paralaže. Onda bi znali šta nam valja činiti. Gavrilo Princip je znao

Edit: Umesto zlonameran, ono na početku čitajte kao - glup. O moralnosti ću da pričam ako neko bude hteo da nastavlja diskusiju. Čisto da se zna
nsarski nsarski 15:40 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Nemam pojma zasto je covek dobio Nobela, izgleda da je izgovorio kojesta sto bas i nije narocito nob(e)l, ali to da bi "Kina trebala da bude 300 godina pod kolonizacijom neke Zapadne sile ili Japana, i da bi samo tako mogla zauvek da se civilizuje", to naprosto nije rekao.

Posluzio se stilkom figurom. Da bi ilustrovao koliko je Kina zaostala, rekao je da joj ni ni 300 godina pod kolonizacijom mozda ne bi bilo dovoljno...

Evo, mozda ce ovo razjasniti stvar:

On je to svoje misljenje ponovio i 2007.

What a few people in China know about Liu, but hardly any outsiders do, is his prescription for China’s development, first made when Liu was already in his 30s. In 1988, an interviewer asked him what condition China needs to have real historical change. He answered that China needs to have 300 years of colonization. Liu attributed what Hong Kong is today to a hundred years of colonization, so China would need 300 years of colonization for it to become like Hong Kong.

That was more than two decades ago, but in 2007, Liu stated that he did not want to take back what he had said in 1988, because it reflects a belief he retains. He attributes progress in China to Westernization and has said that the more that Westernization exists in the various spheres of Chinese society, the more progress is attained. He is either woefully ignorant of the nature of colonialism, which involved legally-mandated racial discrimination and the colonizers’ political and economic monopolies, or Liu finds it a congenial alternative because he is convinced of Western superiority. This can hardly be expected to be a sentiment shared by most Chinese.
st.jepan st.jepan 15:49 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ima li neko pravo da traži stranu okupaciju ili kolonijalnu upravu za svoju zemlju,

Ne mogu da verujem, tolika doslednost u imputiranju je upravo zadivljujuca.
Čovek to nije rekao. Punktum!
nsarski ima dovoljan kredibilitet da čak i ako je jednu izjavu "pogrešno interpretirao" tražimo da i svaka ostala mora biti pojedinačno pobijena

Svaka čast Nsarskom, ne pada mi na pamet da mu osporavam kredibilitet, ali zašto "svaka ostala (valjda izjava) mora biti pojedinačno pobijena"?
Ta jasno sam napisao:
Nemam pojma zasto je covek dobio Nobela, izgleda da je izgovorio kojesta sto bas i nije narocito nob(e)l,
wukadin wukadin 15:52 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ovo postaje sve zanimljivije.
Nista nego da podsetim na westernizaciju ovog generalisimusa, veoma modernog po tadasnjim evropskim standardima (Nemacka, Italija i bar pola Evrope)

wukadin wukadin 15:56 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Ima li neko pravo da traži stranu okupaciju ili kolonijalnu upravu za svoju zemlju,

Ne mogu da verujem, tolika doslednost u imputiranju je upravo zadivljujuca.


Nije rekao, ali je pravdao. Znamo mi u Srbiji to dobro, osim onih koji namerno zabijaju glavu u pesak.
Ima onih koji govore kako bi Slobodan Milosevic i danas bio na vlasti da nas nisu bombardovali, ergo... E takvi kad im kazes da pravdaju bombardovanje, silno se uvrede.
nsarski nsarski 16:18 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Nemam pojma zasto je covek dobio Nobela, izgleda da je izgovorio kojesta sto bas i nije narocito nob(e)l,

I ja se sa ovim slazem. Mozda je njegova primedba o kolonizaciji bila stilska figura, nemam pojma. Njegovi ostali stavovi takodje ne idu u prilog "borbe za mir". U svakom slucaju, slozicemo se da je dodela nagrade Sjaobou kontroverzna. I to u ocima mnogih, a ne samo Kineza.
Na primer, dva Nobelovca koji su ove godine dobili nagradu iz fizike, Geim i Novoselov, su takodje izjavili da smatraju kako je ta nagrada za mir dodeljena pogresnom coveku.Liu Xiaobo wrong man for Nobel Peace Prize, say laureates . Ovo je izaslo u The Australian, dakle novinama koje nisu pro-kineske.

"Look at the people who give this Nobel prize," Professor Geim said. "They are retired Norwegian politicians who have spent all their careers in a safe environment, in an oil-rich modern country. They try to extend their views of the world, how the world should work and how democracy works in another country. It's very, very patronising -- they have not lived in these countries.

"In the past 10 years, China has developed not only economically, but even the strongest human rights supporter would agree also human rights have improved. Why do we need to distort this?"
Filip2412 Filip2412 17:42 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

wukadin
Nije rekao, ali je pravdao. Znamo mi u Srbiji to dobro, osim onih koji namerno zabijaju glavu u pesak.
Ima onih koji govore kako bi Slobodan Milosevic i danas bio na vlasti da nas nisu bombardovali, ergo... E takvi kad im kazes da pravdaju bombardovanje, silno se uvrede.
Ja smatram da bi bio na vlasti jos dugo dugo da nas nisu bombardovali, ne znam da li me to kvalifikuje za Nobela ali ja tako mislim. Da li je trebalo da nas bombarduju? - ne, posebno ne u trnutku kada su svi ratovi stali i kada nije bilo ociglednog povoda. Trebalo je da puste da nas Sloba kara jos 5-6 do 10 godina, to bi bilo teze na neki nacin ali mnogo bolje od bombardovanja. Bombardovanje je zapravo albancima donelo mnogo vecu stetu - mnogo vise mrtvih ali to su sami trazili, to jest njihova politicka elita. Mogli su da suruju sa Slobom i sada bi kupovali kuce po okolini Nisa.

Takodje, da moja zemlja drzi u zatvoru nekoga zbog verbalnog delikta kao sto to radi Kina, mozda bih prizeljkivao okupaciju sto da ne?

Uostalom sve zavisi od ugla gledanja, Kina je i sada pod okupacijom - okupirana je od politicke oligarhije koja sprovodi surovu diktaturu i terorise sopstveni narod. Sa ljudske strane, sasvim je legitimno prizeljkivati stranu intervenciju u odredjenim okolnostima.

Drugim recima, nagrade su sranje, da li je ovaj zasluzio Nobela smesno je diskutovat u okolnostima gde je ta nagrada puki politicki instrument. Ljudski gledano svakako je vise zasluzio od Obame i Al Gora.
wukadin wukadin 17:56 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Uostalom sve zavisi od ugla gledanja


Moj odredjuje to sto su me demokratori bombardovali, a tvoj?
A sto se tice Slobe, kad si vec tako relativisticki sirokih shvatanja, slozices se da mozda ima neko ko misli da bi bez bombardovanja sada licno ziveo isto ili mozda i bolje, sve i da je Sloba na vlasti, sve i dalje "da nas kara". Cak iako je taj neko bio na demonstracijama protiv istog. Nista metafizicki, samo licni interes, koji je (kao sto znamo) osnova liberalne ideologije. Nivo zarade u linearnoj kombinaciji sa sigurnoscu radnog mesta (uz odgovarajuce pondere). Ako ti ne smeta to sto neko misli da smo bolje prosli s bombardovanjem, sto bi ti ovakav stav smetao.
Mislim da nema vajde da ti citiram Dostojevskog i ono sta sve na svetu nije vredno jedne decje suze. Jos da stavim sliku Milice Rakic, nastali bi moralna panika...

I da. Slazem se da zasluzujes Nobelovu nagradu. Odmah uz Ahtisarija. A onu Konfucijevu tek kad jos malo porastes...
Filip2412 Filip2412 18:36 14.12.2010

Re: Ne može se sa svima


wukadin
A sto se tice Slobe, kad si vec tako relativisticki sirokih shvatanja, slozices se da mozda ima neko ko misli da bi bez bombardovanja sada licno ziveo isto ili mozda i bolje,
Da si prociotao ono sto napisah, kao sto nisi, video bi da sam vec rekao kako nije trebalo biti bombardovanja.

Ako ti ne smeta to sto neko misli da smo bolje prosli s bombardovanjem, sto bi ti ovakav stav smetao.
Ne smeta mi jer i ja sam tako mislim kao sto sam i rekao al ti ne citas. Drugo, nisam rekao da je uredu prizeljkivati bombardovanje vec okupaciju, to nije isto.

Mislim da nema vajde da ti citiram Dostojevskog i ono sta sve na svetu nije vredno jedne decje suze. Jos da stavim sliku Milice Rakic, nastali bi moralna panika...
... samo jos jedan pristrasni brojac suza koji broji suze kroz svoju politicku poziciju i nesposoban je da vidi stvari iz neutralnog ugla. Ko zna kolko ima Albanaca takvih kao ti koji smatraju da su se spasili bombardovanjem.

Ima onih koji govore kako bi Slobodan Milosevic i danas bio na vlasti da nas nisu bombardovali, ergo
Pa valjda je i slepcu jasno da bi Sloba vladao jos dugo da nas nisu bombardovali sta je tu sporno?

Rekoh samo da je ljudski prizeljkivati okupaciju ako imas svoj rezim koji terorise narod. Da je tvoj otac ili brat u zatvoru zbog verbalnog delikta ko taj Kinez verovatno bi sada drugu pesmu pevao jer razmisljas iz licne, nacionalne uskogrude, navijacke pozicije.
talicni talicni 05:32 15.12.2010

Re: Ne može se sa svima

ivana23
wukadin
Ма беда бре. Ни 1.000 година им не би било доста
Kina: Najbrži voz na svetu


reality check za patriotsku ligu

GDP (PPP) per capita
73 Serbia 10,577
97 China, People's Republic of 6,778
Filip2412 Filip2412 06:59 15.12.2010

Re: Ne može se sa svima


GDP (PPP) per capita
73 Serbia 10,577
97 China, People's Republic of 6,778
da, kinezi ce vladaju svetom, ali i dalje ima da zive na vodi i pirincu, a kako stvari stoje i ostatak sveta se lagano privikava na tu dijetu
wukadin wukadin 08:28 15.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Da si prociotao ono sto napisah, kao sto nisi, video bi da sam vec rekao kako nije trebalo biti bombardovanja.


Aha, znači više voliš karanje, pošto kažeš to bi bilo. Poštujem pravo na izbor.

Drugo, nisam rekao da je uredu prizeljkivati bombardovanje vec okupaciju, to nije isto.


Ma šio ti ga... Sjaobao.
A misliš oni bi ušli sa hamerima, narod bi ih dičekao hlebom i solju, vojska bi se predala i svi bi bili srećni i zadovoljni

Ko zna kolko ima Albanaca takvih kao ti koji smatraju da su se spasili bombardovanjem.


Ja s tim nemam problem. Albanac ima svoj ugao posmatranja, a Srbin svoj. A koji je tvoj?!

Pa valjda je i slepcu jasno da bi Sloba vladao jos dugo da nas nisu bombardovali sta je tu sporno?


Sporno?!?
Pa ne znam... Hoćeš reči da bi Đinđić, doktor Zoran bio nesposoban da ga makne i narednih 10 godina?

Da je tvoj otac ili brat u zatvoru zbog verbalnog delikta ko taj Kinez verovatno bi sada drugu pesmu pevao jer razmisljas iz licne, nacionalne uskogrude, navijacke pozicije.


Ja znam za slučajeve žrtava režima koji nisu priželjkivali stranu okupaciju i gubitak nacionalne slobode, jer su znali da tuđe ruka svrab ne češe. Pročitaj malo šta je Čerčil rekao o onima koji su "grejali šake na ognjištu osvajača".

da, kinezi ce vladaju svetom, ali i dalje ima da zive na vodi i pirincu, a kako stvari stoje i ostatak sveta se lagano privikava na tu dijetu


To je zdravo, počni da se navikavaš.
Filip2412 Filip2412 16:24 15.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Aha, znači više voliš karanje, pošto kažeš to bi bilo. Poštujem pravo na izbor.
Tako je, a sta ti vise volis karanje ili bombardovanje?

Ja s tim nemam problem. Albanac ima svoj ugao posmatranja, a Srbin svoj. A koji je tvoj?!
Moj je moj. Kad i ti pribavis svoj pogled na svet bice mi zadovoljstvo da razgovaramo, ovako si samo jedan glas iz hora pa malo zvucis ponavljajuce - ko pokvarena plca

Sporno?!?
Pa ne znam... Hoćeš reči da bi Đinđić, doktor Zoran bio nesposoban da ga makne i narednih 10 godina?
Da, to hocu reci. Srpski glasaci su bezmerno voleli Slobu i nikakva opozicija tu nije mogla da prismrdi sve dok bombe nisu pale a tada je strah od potpunog sunovrata drzave poceo da odlucuje kod glasanja.

To je zdravo, počni da se navikavaš.

pa, sto se mora nije tesko...


milisav68 milisav68 17:02 15.12.2010

Re: Ne može se sa svima

Da, to hocu reci. Srpski glasaci su bezmerno voleli Slobu i nikakva opozicija tu nije mogla da prismrdi sve dok bombe nisu pale a tada je strah od potpunog sunovrata drzave poceo da odlucuje kod glasanja.

A možda je Slobi zafalilo sigurnih glasova sa Kosova.
Filip2412 Filip2412 18:19 13.12.2010

...

Ne sikirajte se ljudi, nasa diplomatija je ponovo pokazala da su najjaci na svetu - odbili su da odu i ucinili Kinu srecnom a opet je nas covek otisao na dodelu. I Kosovo i Evropa, i Kina i Zapad.

BTW, Kina je superpower i niko ali niko se nece uvrediti ako poslusamo Kinu pa makar i bili jedini u EU. Nemaju muda da se uvrede, kritikovace nas mozda malo, onako reda radi.

Da sami odlucujemo? Pa ni Noblesov komitet za dodelu nagrada ne odlucuje sam nego svake godine politicari, ta nagrada je postala cirkus, sto bi mi samostalno odlucivali o bilo cemu?! - to je rizicno u danasnjem svetu i uopste se ne isplati.

Evo malo materijala za citanje, korak po korak slika sveta se menja...
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 18:23 13.12.2010

viva revolucion

Preporuka...ko kuca... medjutim...


sta reci sem vreme je za jos jedan blog on Madoni... kakva je to tek revolucija bila sine ...hteo sam nesto pametnije da prozborim al jos buljim u slicicu:))) "zablokir'o"

...za ostalo ce se vec pobrinuti kovacevic i karagaca...njih je to veme proslo, kanda...vise su zauzeti blokiranjem i brisanjem psotova sa svojih blogova (ukljucucjuci i moju malenkost)Poz za lambrosa:)

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:17 13.12.2010

Re: viva revolucion

...za ostalo ce se vec pobrinuti kovacevic i karagaca...njih je to veme proslo, kanda...vise su zauzeti blokiranjem i brisanjem psotova sa svojih blogova (ukljucucjuci i moju malenkost)

Od mene možda ne..ali sasvim ti dobronamerno kažem, od Karagaće možeš mnogo naučiti...
I od tebe zavisi šta ćeš naučiti...i koliko si otvoren za taj proces...

alexlambros alexlambros 00:20 14.12.2010

Re: viva revolucion

jesi siguran u to? evo madone bez photoshopa


e, a evo je i s fotoshopom

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 00:33 14.12.2010

Re: viva revolucion

talicni

Dejan NinkovicPreporuka...ko kuca... medjutim...sta reci sem vreme je za jos jedan blog on Madoni... kakva je to tek revolucija bila sine ...jesi siguran u to? evo madone bez photoshopa

pazi to ti je k'o da mi das "ap tu dejt" sliku svarcenegera a pricamo o bodi bildingu:)))

madona je simbol BRE:)

Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 02:59 14.12.2010

Re: viva revolucion

Drago Kovacevic
...za ostalo ce se vec pobrinuti kovacevic i karagaca...njih je to veme proslo, kanda...vise su zauzeti blokiranjem i brisanjem psotova sa svojih blogova (ukljucucjuci i moju malenkost)Od mene možda ne..ali sasvim ti dobronamerno kažem, od Karagaće možeš mnogo naučiti...I od tebe zavisi šta ćeš naučiti...i koliko si otvoren za taj proces...jao gosn drago hvala vam na suptilnoj patronizaciji ali daleko sam ja ispred vasih saveta i doticnog gospodina...

uzgred, ja sam na blogu samo da se malcice zabavim a ne da edukujem sebe i druge... ima i vise nego dovoljno takvih koji su placeni za to

elem, zivi bili!

talicni talicni 05:52 15.12.2010

Re: viva revolucion

Dejan Ninkovic
pazi to ti je k'o da mi das "ap tu dejt" sliku svarcenegera a pricamo o bodi bildingu:)))

madona je simbol BRE:)uh sta naprica, simbol velis, mozda nekad davno bila

hebiga izbriso lambros

alexlambros alexlambros 07:51 15.12.2010

Re: viva revolucion

hebiga izbriso lambros


nije Lambros
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 07:09 16.12.2010

Re: viva revolucion

talicni

Dejan Ninkovicpazi to ti je k'o da mi das "ap tu dejt" sliku svarcenegera a pricamo o bodi bildingu:))) madona je simbol BRE:)uh sta naprica, simbol velis, mozda nekad davno bilahebiga izbriso lambrossta je trebalo...da je rokne cia ko merilin monroe u mlade dane pa da mozemo da je tetoviramo

neki likovi ne razumeju pa to ti je:)
mrdax mrdax 18:27 13.12.2010

Sta Vam nije jasno ?

Odbijanje da prisustvujete ceremoniji dodele Nobela iz samo sacici zemlalja poznatih razloga uglavnom govori da nesto nije u redu sa vama a ne sa vecinom koja tu dolazi.Da ne govorim o tome kakva je Srbija zemlja kada na sva zvona za sebe govori da je EU kandidat i lider u regionu, buduca clanica NATO-a a zatim se ipak odluci za nevidjenu provokaciju i uvredu svih onih zemalja koje pre podne moli da joj se "otpise " po koji dug, obnovi koju skolu itd...


Uopšte me ne zanima da li je Kinez zaslužio Nobela ili ne.

Kada pocne to da Vas zanima moci cete da javno kritikujete opravdanost dodele Nobela i politicki kontekst "ne odlaska" na dodelu. Na ovaj nacin na koji sada radite ispadate neozbiljni.
Filip2412 Filip2412 18:35 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Kada pocne to da Vas zanima moci cete da javno kritikujete opravdanost dodele Nobela i politicki kontekst "ne odlaska" na dodelu. Na ovaj nacin na koji sada radite ispadate neozbiljni.
Ako su Al Gor i Obama dobili Nobelovu nagradu jasno je da se radi o smesnoj instituciji koja sluzi za samozavaravanje zapada o svojoj velicini i moci.

Za Srbiju se ne brinite, ovakvi ispadi su nama dozvoljeni zato ih i cinimo, moze nam se. U Wikileaks dokumentima ameri jasno kazu: We like Tadic! i tu je kraj price.
veronika_kojen veronika_kojen 18:40 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

buduca clanica NATO-a


Mora da sam nešto propustila.

Kada pocne to da Vas zanima moci cete da javno kritikujete opravdanost dodele Nobela


A očigledno i vi.Koliko sam shvatila,poenta teksta nije bila u Nobelovoj nagradi,već u našoj neodlučnosti da odaberemo stranu(i našem plebsu što stavlja slike nesrećnog nobelovca na fejsbuk...koja smo mi palanka..).Nadam se da će me autor ispraviti ako sam pogrešila.
mrdax mrdax 18:53 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

veronika_kojen
buduca clanica NATO-a


Mora da sam nešto propustila.

Kada pocne to da Vas zanima moci cete da javno kritikujete opravdanost dodele Nobela


A očigledno i vi.Koliko sam shvatila,poenta teksta nije bila u Nobelovoj nagradi,već u našoj neodlučnosti da odaberemo stranu(i našem plebsu što stavlja slike nesrećnog nobelovca na fejsbuk...koja smo mi palanka..).Nadam se da će me autor ispraviti ako sam pogrešila.


Ja smatram da Srbija nema sanse da udje u Evropsku uniju a da zaobidje NATO.Zivi bili pa videli.

Kada citirate , citirajte do kraja .

Kada pocne to da Vas zanima moci cete da javno kritikujete opravdanost dodele Nobela i politicki kontekst "ne odlaska" na dodelu.
[i]

Ne moze se komentaristi nesto "za sta vas je briga", ispadate smesni.


mrdax mrdax 19:00 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Nemojte preterivati .
Pogledajte listu , ima tu mnog dobrih ljudi . To sto nazalost po nekad neko zaluta ili se neko ispusti ne znaci da je celina potpuno losa.
veronika_kojen veronika_kojen 19:01 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Kada citirate , citirajte do kraja .


Kad odgovarate na komentar,potrudite se da ga pročitate.

Koliko sam shvatila,poenta teksta nije bila u Nobelovoj nagradi,već u našoj neodlučnosti da odaberemo stranu


Gospode,kako ste sugestibilni.

Dadoh preporuku autoru čim sam pročitala vaš komentar.
Filip2412 Filip2412 19:11 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

veronika_kojen
A očigledno i vi.Koliko sam shvatila,poenta teksta nije bila u Nobelovoj nagradi,već u našoj neodlučnosti da odaberemo stranu
Ma kakva neodlucnost, to je samo fora nasa diplomatija vec duze vreme uspesno bira obe strane, vrtimo ih oko malog prsta.
Filip2412 Filip2412 19:16 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

mrdax
Ja smatram da Srbija nema sanse da udje u Evropsku uniju a da zaobidje NATO.Zivi bili pa videli.
I ja sam tako razmisljao do skora, sad vise nisam siguran.... imam utisak da zapadni svet ubrzano prolazi kroz transformaciju, to jes - shrinkuje se, gubi uticaj i ekonomsku moc na globalnom nivou. Na sta ce to da izadje tesko je reci.

U ovom trenutku mi je drago sto Srbija nije u NATO pa barem ne mora da ucestvuje u fasistickoj hajci na Vikiliks i slobodu govora generalno.
veronika_kojen veronika_kojen 19:17 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Ma kakva neodlucnost, to je samo fora nasa diplomatija vec duze vreme uspesno bira obe strane, vrtimo ih oko malog prsta.


Nadam se da ste u pravu,ali sumnjam da nam je kičma izrasla preko noći
Filip2412 Filip2412 19:44 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

veronika_kojen
Ma kakva neodlucnost, to je samo fora nasa diplomatija vec duze vreme uspesno bira obe strane, vrtimo ih oko malog prsta.


Nadam se da ste u pravu,ali sumnjam da nam je kičma izrasla preko noći
Nauka je uznapredovala, kicma se odstranjuje rutinski, odmah nakon dobijanja partijske knjizice.
mrdax mrdax 19:58 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Eto doprineo sam jednoj preporuci. Nije lose.
veronika_kojen veronika_kojen 20:14 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?Lažem,dala sam mu preporuku odmah

Mda,ne kontam čemu te preporuke služe iskreno,nova sam na blogu(vidi se,'el da)
Filip2412 Filip2412 20:21 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Mda,ne kontam čemu te preporuke služe...

Evo nesto na slicnu temu: Primljeni prvi pacijenti u kliniku za odvikavanje od „lajkova“
veronika_kojen veronika_kojen 20:37 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?A šta kad vaš blog dodje na red,a ja budem izlečena?C,c,niste vi to dobro promislili...

Ali zaista,ovo mi je tek druga preporuka(recimo da se 95 posto slažem sa ovim tekstom),a do sad sam uglavnom napadala autore koji su pisale bljuzgarije čak i kad se slažem sa njihovim političkim stavovima.Treba držati kriterijum,mada je teško.
Sepulturero Sepulturero 20:45 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

mrdax
veronika_kojen
buduca clanica NATO-a


Mora da sam nešto propustila.

Kada pocne to da Vas zanima moci cete da javno kritikujete opravdanost dodele Nobela


A očigledno i vi.Koliko sam shvatila,poenta teksta nije bila u Nobelovoj nagradi,već u našoj neodlučnosti da odaberemo stranu(i našem plebsu što stavlja slike nesrećnog nobelovca na fejsbuk...koja smo mi palanka..).Nadam se da će me autor ispraviti ako sam pogrešila.


Ja smatram da Srbija nema sanse da udje u Evropsku uniju a da zaobidje NATO.Zivi bili pa videli.

Србија нема шансе да уђе у ЕУ. Фул стоп.


Filip2412 Filip2412 20:45 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

A šta kad vaš blog dodje na red,a ja budem izlečena?C,c,niste vi to dobro promislili...
Mi ne pisemo blogove, samo se pravimo pametni na tudjim blogovima.
veronika_kojen veronika_kojen 20:59 13.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Vaistinu.

No,kanda još nisam izlečena,lupih vam preporuku...

Šta mogu kad sam zavisnik.
wukadin wukadin 14:57 14.12.2010

Re: Sta Vam nije jasno ?

Ja smatram da Srbija nema sanse da udje u Evropsku uniju a da zaobidje NATO.


Онда нећемо ни у ЕУ и мирна Бачка.
angie01 angie01 19:21 13.12.2010

,

veronika_kojen veronika_kojen 19:46 13.12.2010

Re: ,

Pitam se(nagnao me taj medijski mrak na razmišljanje)...

Koliko je ljudi u Srbiji čulo za Lijua Sjaoboa dok nije objavljeno da će dobiti Nobelovu nagradu?I ne,ne želim da mi iko da odgovor tipa-ja sam čula i moja baba,jer ovo me podseća na onu žalosnu pomamu za knjigama Herte Miler,Le Klezioa i ostalih što su postali novopečeni dobitnici Nobelovih nagrada,što je
Filip2412 Filip2412 19:51 13.12.2010

Re: ,

Koliko je ljudi u Srbiji čulo za Lijua Sjaoboa dok nije objavljeno da će dobiti Nobelovu nagradu?I

80% nece cuje za njega ni ako dobije 3 Nobelove nagrade...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana