Gost autor

KOJA JE VEROVATNOĆA DA SU MAJMUNI NASTALI OD LJUDI?

Ivana Knežević RSS / 02.05.2015. u 15:16

                Gost autor: horhe akimov 


Sa poštovanjem gospodinu Sviftu, šefu Art & Media odeljenja na Fakultetu Umetnosti Nova Škotska

Vrlo me raduje činjenica da mogu da vas ovim putem izvestim da je Umetnički savet odobrio sredstva za projekat koji ste sa vašim studentima prijavili a tiče se isprobavanja i testiranja literarnih sposobnosti majmuna. Savet je jednoglasno odlučio da samim konceptom ni na koji način ne ugrožavate već ugrožene životinje, uvideo je da u njegovoj biti postoji filozofska retorika koja seže do antičkog vremena, Aristotela i Cicerona, kao i opravdano, nazvali su to,  uznemiravanje javnog mnjenja performansom koji će preispitivati postulate, kako crkvene, tako i naučne teorije evolucije. Sa zadovoljstvom vam saopštavam da je u tom smislu, za realizaciju vašeg projekta Umetnički savet odobrio sumu u iznosu od tačno 3159 $ CAN.

Vaš dragi Plez Baskal

Poštovani gospodine Borže

Vaš kontakt sam dobio od upravitelja okruga Kolčester i ovom prilikom bih Vas imao zamoliti da mojim studentima sa Art &Media odeljenja Fakulteta Umetnosti i meni izađete u susret u vezi sa godišnjim performansom koji će za većinu tih studenata biti i izlazni kredit za letnji semestar na ovom odeljenju. Naime, molba bi se sastojala u tome da u novom odeljku vašeg zoo-vrta u kome su smešteni celebeški ćubasti makakii, njih dvadeset pet, dozvolite instalaciju posebno pripremljenog računara i dodatno ojačane tastature, koji ni na koji način neće ugroziti dobrobit vaših stanara, kao i jedne skrivene korpe sa bananama. Nakon realizacije ove scenografije pustili bismo u rad softver koji će majmunima dozvoliti da kada god žele kucaju slova, a nadamo se i reči, zato što će za svaku smislenu reč koju budu iskucali skrivena korpa sa plafona puštati po jednu bananu. Namera nam je da budemo vaši gosti tačno 41 dan i nakon što budemo dobili potvrdan odgovor od vas, računamo da ćemo na nabavku neophodne opreme utrošiti oko 1179 $ CAD, možda koji dolar manje, pa bismo ostatak, od skoro dve hiljade koje smo dobili na raspolaganje od Umetničkog saveta, uplatili kao donaciju zoološkom vrtu.

U nadi da ćete nam izaći u susret, u ime studenata Art & Media odeljenja Fakulteta Umetnosti, i moje lično ime srdačno Vas pozdravlja

profesor J.E.A. Svift

Dragi profesore Svift,

Sve što mogu da Vam izjavim povodom vašeg pitanja je da ste više nego dobrodošli. Zoološki vrt je nedavno, takođe iz donacije, opremio zastakljenu sobu za dnevni boravak ćubastih lepotana u renoviranom bloku vrta, koji je celom svojom površinom pod krovom. Vaša ideja o izvođenju performansa sa glavnim akterima, našim novim stanarima, iz daleke Indonezije, deluje kao pun pogodak u smislu spajanja umetnosti i prirode i verujem da će biti pun pogodak i pred očima naše verne publike koja u ovo doba godine, istina malo manje dolazi u posetu. Kako bi se dogovorili oko detalja, izvolite doći do vrta, čim pre u ponedeljak, da bi do kraja nedelje otpočeli realizaciju. Ovom prilikom bih Vam skrenula i pažnju na dve činjenice; da se od malih nogu divim vašoj umetnosti i pre nego što ste postali profesor na fakultetu, da sam zbog Vas htela da studiram vajarstvo i da u dvorištu imam više komada vaših dela koje sam kupovala po celoj Novoj Škotskoj na garažnim rasprodajama. Druga je da je moje ime, Ho Borže, žensko ime, ali to ste verovatno već shvatili...

Duboki naklon prema Vama, direktrorka zoološkog vrta Truro, Ho L. Borže

Izvod iz nedeljnika Truro Tribjun na dan 29. februar 2012. godine

Po okončanju projekta, potpisanog od strane jednog renomiranog profesora kakav je J.E.A. Svift, njegovog nedavno završenog performansa održanog u prethodnih skoro šest nedelja, u zoološkom vrtu Truro, prenosimo sledeću priču koja je propratila dešavanja:

Ceo projekat je odobren da se proveri i testira literarna sposobnost majmuna. U želji da rasvetli neke od detalja kao i da prokomentariše nastanak ideje profesor Svift je u telefonskom javljanju našoj redakciji preneo:

Nas na grupi, moje studente i mene, inspirisala je teorija o beskonačnim majmunima, koja kaže da ako majmun ima beskonačno vreme na raspolaganju da kuca slova na tastaturi gotovo sigurno će u nekom momentu otkucati Šekspirovog Hamleta. Verovatnoća da se ovo desi bila bi faktički blizu nule, ali nikada nula, ako bi majmun bio besmrtan i imao na raspolaganju vreme koje je mnogostruko veće od vremena trajanja celokupne vasione. Od te ideje smo krenuli i imali smo na pameti samo umetnički performans koji je bio tako osmišljen da nikoga ne povredi! završio je svoje kratko izlaganje profesor Svift.

Ono što nismo uspeli da saznamo iz prve ruke saznali smo povezujući ostale poznate činjenice. Naime Instalacija performansa, kako su nazvani računar sa specijalizovanim softverom, posebno ojačana i vodootporna tastatura i crna kutija sa bananama koje bi trebalo da ispadaju jedna po jedna ako bi makar jedan od dvadeset pet majmuna otkucao smislenu reč, postavljena je u novu veliku sobu za dnevni boravak celebeških ćubastih makakia i majmuni su od prvog dana pokazali zainteresovanost prema novom predmetu u svom dnevnom prostoru. Obazrivo su ga razgledali, jedno vreme dok alfa mužjak nije prve večeri odlučio da nekom motkom oproba izdržljivost tastature. Nakon par minuta lupanja po njoj on je prvo urinirao a nakon toga i defecirao po monitoru. Prošlo je nekoliko dana, uglavnom u udaranju neprobojnog stakla monitora i vršenju nužde po kompjuteru, kako bi se svi mužjaci izređali, dok prvi primat nije otkucao prva slova. Sledećih par dana su se smenjivali za tastaturom i sada sa više radoznalosti za dešavanja na ekranu kucali nasumično po istoj uz povremeno udaranje njom o monitor koliko je ojačani kabl dozvolio da bude izvučena iz postavljenog ležišta. Za prvih pet nedelja, pet od petnaest mužjaka, koji su pronalazili nešto zanimljivo u sedenju pred monitorom i kucanju, po tek malo izgrebanoj tastaturi, otkucali su tek pet strana teksta koji je uredno štampan u kući profesora Svifta. Bile su to gomile znakova od kojih se najviše ponavljao znak F ali bez ijedne smislene reči. Softver je bio tako podešen da prepozna reči od minimum tri slova koje se pojave u nizu znakova koje procesira.

I sve je izgledalo da će se performans, koji je posetilo gotovo celokupno stanovništvo našeg gradića završiti na tim majmunskim žvrljotinama kako se bližio kraj instalacije. Po iskazu čuvara primata, u jutro četrdeset prvog dana mehanizam koji je otvarao kutiju sa redovno menjanim i svežim bananama aktivirao je alarm podešen da objavi napredak u testiranju literarnih sposobnosti majmuna. Istog momenta oglasio se i alarm na računaru profesora Svifta koji je požurio u zoo-vrt. Alfa mužjak celebeškog ćubastog makakia sedeo je pred računarom i smejao se dok je čuvar pokušavao da deaktivira alarm koji je uzbunio ceo vrt. U istom momentu profesor Svift je napuštao svoj dom a iza vrata koja je zatvarao za sobom, na štampaču u njegovoj sobi izlazio je list sa pasusom besmisleno poređanih znakova koji je na svom kraju, pa je samim tim izgledalo kao potpis na zvaničnom dokumentu, pisalo fuck off.

Po priči očevidaca iz zoo-vrta, naoružana jedinica u crno obučenih američkih mornaričkih foka bila je u sobi za dnevni boravak primata u roku od dva sata, alfa mužjak je podmornicom odveden preko zaliva u državu Mejn, iza njega su ostale samo dve kore od banane i tužni celebeški ćubasti lepotani. Papir iz profesorovog štampača nikada nije pronađen, softver Instalacije je daljinski obrisan  a sam hardver recikliran. Od profesora Svifta smo dobili samo gore navedenu kratku telefonsku izjavu.

Prema izveštaju operatera poziv smo primili sa njima nepoznatog ostrva u Indoneziji.



Komentari (9)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pape92 pape92 15:31 02.05.2015

neoprezno

Taština na kraju razbije i najjaču konspiraciju.
horheakimov horheakimov 15:36 02.05.2015

Re: neoprezno

Taština na kraju razbije i najjaču konspiraciju.


dakle slažeš se sa insinuacijom iz naslova?
pape92 pape92 16:39 02.05.2015

Re: neoprezno

Ima ona anegdota kad je upitani odgovorio: ne slažem se sa pitanjem. :) Ja sam ga shvatio više retorički. Najzad, pitanje nije novo (Čarlton Heston je našao odgovor na njega), ali je pričica dobra.
docsumann docsumann 16:59 02.05.2015

dobra priča


horheakimov horheakimov 17:23 02.05.2015

Re: dobra priča

gracies

emsiemsi emsiemsi 17:06 02.05.2015

Не знам за мајмуне ...

Нисам сигуран да су мајмуни настали од људи, али сам за неке људе сигуран да су настали од мајмуна.
horheakimov horheakimov 17:22 02.05.2015

Re: Не знам за мајмуне ...

ono kvota 1.05
coviax coviax 19:36 02.05.2015

Re: Не знам за мајмуне ...

emsiemsi
Нисам сигуран да су мајмуни настали од људи, али сам за неке људе сигуран да су настали од мајмуна.

Nisam još video majmuna kretena ili idijota...Dakle-majmuni nisu od ljudi nastali...
Черевићан Черевићан 21:57 02.05.2015

е, дарвине

човек дал' је у родбинској вези
са мајмуном баш желимо знати
могућ пут је да се и то сазна
просто треба лепо их питати

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana