cegikm

...ostale su samo reci
 
Moreplovac u mirnoj luci


NAUKA U SRBIJI



Pocecu jednim citatom; "U Srbiji je 2011. godine zabeležen najveći rast izdvajanja sredstava za nauku u svetu.

Izdvajanja za nauku su duplirana, odnosno sa 0,3 odsto BDP-a, budžetom za 2011. predviđeno je 0,65 odsto BDP-a za nauku, i to je najveći rast izdvajanja za nauku kad bismo taj podatak upoređivali sa svim zemljama u svetu.

Povećane su plate zaposlenima u naučnim institutima za 30 odsto i izjednačene sa platama na fakultetima za isti kadar.

Raspisan je najveći javni konkurs za naučne projekte na koji se prijavilo 12.315 istraživača sa 878 projekata; prihvaćeno je 780 projekata na kojima radi ukupno 11.615 naučnika, a obezbeđeno je i angažovanje 1.714 mladih istraživača. U konkursu za projekte, na prihvaćenim projektima traženo je ukupno 136 miliona evra za opremu (5.558 zahteva).

Za vreme mandata Božidara Đelića obezbeđena su značajna vanbudžetska sredstva za naučnu i tehnološku infrastrukturu i to:

Od Evropske investicione banke obezbeđeno je 200 miliona, zatim 35 miliona evra od Banke za razvoj Saveta Evrope i 35 iz IPA fondova, a pregovara se i za dodatnih 70 miliona evra sa Bankom za razvoj SE.

Odabrani su ključni infrastrukturni projekti čija je realizacija u toku, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo za nauku uz aranžmane sa evropskim finansijskim organizacijama.

- Centralna zgrada Univerziteta u Novom Sadu (vrednost projekta 4,5 miliona evra);
- Centar za matične ćelije u Kragujevcu (vrednost projekta 5,2 miliona evra);
- Naučno-tehnološki parkovi u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu (vrednost projekta 21,3 miliona evra);
- Centar za nanonauke i materijale u Bloku 39 na Novom Beogradu (vrednost projekta 24 miliona evra);
- Centar za promociju nauke u Beogradu (vrednost projekta 20 miliona evra);
- Prirodnjački centar u Svilajncu (vrednost projekta 5,5 miliona evra);
- Istraživačka stanica Petnica, obnova (vrednost projekta 7,6 miliona evra);
- Stanovi za naučnike u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu; u Beogradu počela izgradnja 134 stana za mlade naučne radnike, za šta je obezbeđeno 6,7 miliona evra; u Kragujevcu prvi put pokrenut ovakav projekat, dok su u Novom Sadu i Nišu ovi projekti nastavljeni.

Srbija je proglašena svetskom naučnom „zvezdom u usponu“ od strane Thomson Reuters kao zemlja sa najvećim rastom citiranosti u 11 od 22 naučne discipline."


e sad mene zanima gde su tu citostatici, inkubatori za bebe, osnovne stvari za zdravstvo i za najmladje, u Srbiji je naveca stopa mortaliteta u Evropi a oni podizu porez za bebi opremu???? APSURD

cegikm

cegikm
Datum rоđenja:  11.06.1976 Pol:  Muški Član od:  25.02.2012 VIP izbora:  0 RSS RSS Feed