Društvo| Eksperimenti u blogovanju| Život

O porezu, a za početnike

gordanac RSS / 15.09.2013. u 11:00

krizni-porez-sta-se-kako-oduzima-plate-slika-128537_zps3fd96e33.jpgIma mnogo misitfikacije, zamagljivanja i namerne upotrebe "nejasnog" govora kad je bilo koji porez u pitanju (ne samo kod nas, ali mene zanima - kod nas, prvenstveno).

Otkud nam uopšte porez, bilo koji i bilo kakav?

Najtačniji i najopštiji odgovor bi bio:

- poreza bilo oduvek (raznog u raznim istorijskim epohama), ali začetak ovakvih oblika poreza kakve danas poznajemo (i ne volimo) je krajem XVIII veka, Engleska, a za finansiranje ratova

Šta je porez (kako god ga prikupljali)?

- novac koji je na zakonit način prikupljen od svih građana u nekoj državi, a određen (opet na zakonit način) za trošenje samo nekim građanima (ili delovima društva i države od kojih koristi imaju svi građani)

Kako, koji i kakav porez plaćamo danas?

- čim se jutrom probudimo, počinje plaćanje poreza: uključimo sijalicu, plaćamo PDV na trošenje električne energije, odemo u kupatilo, plaćamo PDV na troškove snabdevanja vodom, odemo u radnju po hranu (ili bilo šta drugo), plaćamo PDV na svaki proizvod, uđemo u gradski prevoz, plaćamo PDV, kupimo gorivo na benzinskoj pumpi, plaćamo porez, kupimo cigarete (ako volimo duvan) plaćamo akcize (porez na potrošnju), ako imamo nekretninu u vlasništvu, plaćamo porez na nekretninu (taj je posebno neprijatan, jer za razliku od ovih drugih, koji su nam "manje vidljivi", za porez za nekretninu moramo naći gotov novac, direktno iz džepa niko ga ne voli), ako smo zaposleni, od naše ukupne (bruto) plate plaćamo doprinose za zdravstvo i za penzije, ako spadamo u društvo poslodavaca, plaćamo poreze na dobit, ako zarađujemo više od zakonom propisanog iznosa, plaćamo porez na prihod, ako prodajemo ili kupujemo nekretnine, plaćamo porez, ... i nisu navedene baš sve "vrste" poreza, ali većina - jeste.

Šta je poreska politika bilo koje države?

- odrediti zakonima OD KOGA i KOLIKO i KAKVIH poreza se prikuplja, pa onda takođe zakonima NA ŠTA, NA KOGA i KAKO se tako prikupljeni novac troši

Sav prikupljeni novac stiže u BUDŽET države, a ako se za budžet kaže da je "u deficitu", to znači da se izračunalo da NE MOŽE da se prikupi dovoljno novca za sve namene koje je država odredila zakonima za trošenje, to znači da fali novaca, a taj se problem može rešiti ili pozajmljivanjem (zaduživanjem) da bi bilo dovoljno novca, ili zakonima kojima država prekida finansiranje nekih namena (stečenih prava).

U našem budžetu (kao i u većini modernih država) najveći deo potrebnog zajedničkog novca potiče od PDV (poreza na dodatu vrednost), od akciza (poreza na potrošnju posebnih vrsta roba, duvan, alkohol i slično) i od poreza na imovinu (nekretnine) u privatnom vlasništvu, poreza na dohodak građana i dobit preduzeća

Za 2013 UKUPAN PORESKI prihod u budžetu Srbije je planiran na:

761, 5 milijardi dinara

od toga prihod od PDV je:

404 milijarde dinara

od poreza na dohodak građana:

48,7 milijardi dinara

od poreza na dobit preduzeća:

48,1 milijarda dinara

od akciza

217, 3 milijarde dinara

(ne navodim sve, postoje podaci i za 43,4 milijarde dinara po osnovu drugih poreskih prihoda)

 

Dakle - tako u brojkama izgleda "prepričan" jedan od početnih odeljaka ovog teksta u kom nabrajam koje i kakve sve poreze plaćamo čim se probudimo.

Mi svi finansiramo sve što smatramo dobrim i potrebnim funkcijama države: sudstvo, školstvo (od predškolskog do univerzitetskog), policiju, tužilaštva, zdravstvo (od osnovnog do bolničkog i specijalističkog), socijalnu politiku, razne vrste subvencija (od poljoprivrednih do onih za zapošljavanje), kulturu, sport, vojsku, infrastrukturu (lokalne, regionalne puteve, grejanje, vodovode, struju,...), zaštitu životne sredine, istraživanja, sve institucije na osnovu Ustava, nezavisna i regulatorna tela, ... i naravno svi zaposleni svoje penzione doprinose.

 

Nedostatak novca za sve zakonom zapisane potrebe nalazi se ili:

 

1. u de facto smanjivanju stečenih prava (štednja) ili de iure smanjivanju stečenih prava (zakonima kojima se ukidaju stečena prava) ili kombinacijom ove dve mere (otpuštanja zaposlenih u budžetskim sektorima i smanjivanje broja korisnika budžetskih prava)

2. zaduživanjem (raznih vrsta)

 

Spomenula sam porez na imovinu kao "najnepopularniji porez" jer od građana zahteva gotov novac u određenom roku, pa je naš stav o tome da "nam neko uzima novac iz džepa" snažniji nego u svakodnevnom, manje vidljivom plaćanju drugih vrsta poreza (slično je kod registracije vozila ili sličnih vrsta "poreskih davanja"). Kod poreza na imovinu tačno se zna suma koja se za porez plaća, kod svih drugih vrsta koje neprekidno plaćamo u toku dana, ta nam suma (po prirodi stvari) ostaje "skrivena".

 

A kolike su te "skrivene" sume? (koje niko "ne sakriva", već se jednostavno ne vide svaki dan, kao iznos)

 

Jedan od primera je ukupan iznos doprinosa za zdravstvo koje svaki zaposleni izdvoji tokom svog radnog veka, do penzije i ta suma iznosi oko 2 875 000 dinara ili oko 25 000 evra, od svoje sopstvene bruto zarade.

 

Drugi primer je malo karikutaralan, ali daje jednu "skrivenu" brojku, naime kada bismo svi mi što volimo duvan (SVI u državi) ostavili cigarete u jednom danu i tako prestali da kupujemo cigarete, državni budžet bi ostao bez oko najmanje 60 miliona evra prihoda od akciza  ili oko 7 milijardi dinara (što bi bio dodatni deficit koji bi se morao "pokrivati")

 

Cilj svake poreske poliitke je da bude takva da na najpravedniji mogući način i prikuplja prihode i da zna koliki oni mogu biti, cilj svakog zakonitog rashoda, odnosno trošenja prikupljenog novca je da svaki dinar bude utrošen na najbolji mogući način uz najjasniju, najvidljiviju i najlakšu moguću kontrolu načina trošenja tog novca.

 

A da bi kontrola uopšte bila moguća - javnost ima pravo da zna kakvi su, koliki su i kako se svi mogući porezi prikupljaju, javnost ima pravo na takve informacije bez mistifikacije i populizma, bez "komplikovanog" jezika koji malo ko razume i bez zavodljivih neistina o tome "koliko i kako se novac prikuplja i kako se troši". Jer zavodljive neistine o prirodi poreza mogu odvesti samo ili u još lošiju poresku politiku ili u veliki otpor poreskim reformama tamo gde bi trebalo da ih bude.

 

Ako ste ovog trenutka budni, u nedeljnom prepodnevu ok 11h, od jutros ste, "nevidljivo i skriveno" ili i "vidljivo i očito" dali za porez u proseku bar oko 200 dinara. Znam da prosek ovde nije baš poželjan podatak jer je neko dao 20 dinara, a neko 380 dinara, ali tu sumu navodim samo kao ilustrativni podatak da porez plaćamo svakog dana, stalno.

Zato je potrebno što više jasnih, jednostavnih informacija o tome koji, kakav i zašto uopšte porez.

Jedino tako je moguća i prava poreska reforma i dobra kontrola trošenja poreskog, javnog novca.

 

post scriptum:

unapred se izvinjavam i makroekonomistima i finansijskim znalcima svih vrsta na svakoj nepreciznosti koju u ovom tekstu uoče, kao i svima koji bi imali zamerku zašto ne spominjem i monetarnu politiku, i unapred svima dajem za pravo za svaku opasku takve vrste, razlog tomu je želja da se o porezu, a za početnike, sve kaže na najjednostavniji mogući način, a svaki i svačiji prilog je dobrodošao da se ta i takva jednostavnost poboljša

 

 



Komentari (77)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

niccolo niccolo 11:45 15.09.2013

Finansiranje

zdravstvo (od osnovnog do bolničkog i specijalističkog

Koje se kod nas finansira trostruko. Prvo zaposleni plaćaju doprinose za zdravstvo, pa država vrši transfer od poreza koje prikuplja, a na kraju građani plaćaju uslugu kod doktora (što kroz participaciju, što kroz usluge i lekove koji nisu pokriveni, što odlaskom kod privatnika jer bi u državnim morali da čekaju do smrti na red).

Hoću da kažem da su uz poresku potrebne i druge reforme...
gordanac gordanac 11:52 15.09.2013

Re: Finansiranje

niccolo
zdravstvo (od osnovnog do bolničkog i specijalističkog

Koje se kod nas finansira trostruko. Prvo zaposleni plaćaju doprinose za zdravstvo, pa država vrši transfer od poreza koje prikuplja, a na kraju građani plaćaju uslugu kod doktora (što kroz participaciju, što kroz usluge i lekove koji nisu pokriveni, što odlaskom kod privatnika jer bi u državnim morali da čekaju do smrti na red).

Hoću da kažem da su uz poresku potrebne i druge reforme...


:)
To i ja hoću da kažem, možda se ne vidi jasno jer sam tekst pokušala da napravim kao "бејзик", baš zato da bi bilo jasnije kojih i kakvih sve reformi treba.
(Inače imam sasvim jasan stav o tome da nijedan od dva Fonda (RFZO i PIO) i nisu fondovi, pa il' da postanu il' da prestanu :) , ali to je sasvim druga priča)
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:55 16.09.2013

Re: Finansiranje

a na kraju građani plaćaju uslugu kod doktora (što kroz participaciju, što kroz usluge i lekove koji nisu pokriveni, što odlaskom kod privatnika jer bi u državnim morali da čekaju do smrti na red).


Nedostaje ti ovde i plaćanje kroz mito.
kukusigameni kukusigameni 09:03 16.09.2013

Re: Finansiranje

Krugolina Borup
Nedostaje ti ovde i plaćanje kroz mito.

To je takođe porez.
niccolo niccolo 12:15 16.09.2013

Re: Finansiranje

Krugolina Borup
a na kraju građani plaćaju uslugu kod doktora (što kroz participaciju, što kroz usluge i lekove koji nisu pokriveni, što odlaskom kod privatnika jer bi u državnim morali da čekaju do smrti na red).


Nedostaje ti ovde i plaćanje kroz mito.

Da, istina, i to spada u treći krug plaćanja...
angie01 angie01 15:09 16.09.2013

Re: Finansiranje

To je takođe porez


to je osnovni uslov!
zilikaka zilikaka 11:47 15.09.2013

1

Mene krenulo.

Nego, pročitala pažljivo, mislim da mi je jasno, i da se uklapa u dosadašnju predstavu o porezu.

Nego, kad bismo otišli korak dalje, a za nas što smo lenji da guglamo, kako je rešena naplata poreza od ofšor kompanija?

Šta oni zapravo gde plaćaju, i ima li legalnog mehanizma da se to promeni?

P.S. Čestitke kolegi i dabogda zatvor dobio onaj što me zadrž'o da i sama to ne postignem.
gordanac gordanac 11:55 15.09.2013

Re: 1

zilikaka
Mene krenulo.

Nego, pročitala pažljivo, mislim da mi je jasno, i da se uklapa u dosadašnju predstavu o porezu.

Nego, kad bismo otišli korak dalje, a za nas što smo lenji da guglamo, kako je rešena naplata poreza od ofšor kompanija?

Šta oni zapravo gde plaćaju, i ima li legalnog mehanizma da se to promeni?

P.S. Čestitke kolegi i dabogda zatvor dobio onaj što me zadrž'o da i sama to ne postignem.


Evo dobrog linka (za napredne :)

KOLIKO SE PLAĆA POREZ NA DOBIT U SRBIJI

"P) A gde je najmanji porez na dobit u svetu?

O) To su tzv. off-shore zone (“ostrva”, Kipar, Malta, Sejšeli, Delaware i slično…). Tu je porez na dobit 0% ili 1%. U prevodu, koliko god napraviš profita – to ostaje (uglavnom) tebi."

niccolo niccolo 12:05 15.09.2013

Re: 1

i ima li legalnog mehanizma da se to promeni?

Ima. Primera radi, kada su u pitanju ofšor kompanije naših ljudi, protiv njih se može boriti njihovim proglašavanjem za naše rezidente primenom pravila o mestu stvarne kontrole nad tom kompanijom. I onda ih oporezuješ kao da su osnovani u Srbiji. Osim toga, u svetu postoje i tzv. CFC pravila (CFC - kontrolisano strano društvo), koja se razlikuju od zemlje do zemlje, ali je osnovna ideja da moraš u svoju dobit da uključiš i određeni iznos dobiti stranog društva koje je pod tvojom kontrolom, bez obzira da li ti je to društvo taj iznos i prenelo. Najzad, protiv izvlačenja novca putem raznoraznih usluga koje pružaju ofšor kompanije (i time umanjenjem dobiti srpskih kompanija) se može boriti na način koji smo mi uveli od ove godine - napraviš listu ofšor jurisdikcija i propišeš da se na sve usluge koje vrše kompanije iz tih država našim kompanijama plaća porez od 25%...
zemljanin zemljanin 12:52 15.09.2013

Re: 1

Najzad, protiv izvlačenja novca putem raznoraznih usluga koje pružaju ofšor kompanije (i time umanjenjem dobiti srpskih kompanija) se može boriti na način koji smo mi uveli od ove godine - napraviš listu ofšor jurisdikcija i propišeš da se na sve usluge koje vrše kompanije iz tih država našim kompanijama plaća porez od 25%...

I onda se svi oni preregistruju u Fondacije ... off-shore je LEGALAN i LEGITIMAN način poslovanja ... zloupotrebe se dešavaju ali ne u meri u kojoj se to "naslućuje" ... to je moderan mit

PS. Sve pohvale za autorski tekst
niccolo niccolo 15:39 15.09.2013

Re: 1

off-shore je LEGALAN i LEGITIMAN način poslovanja

Niko na blogu ne tvrdi suprotno. Eventualno mogu da se nađu raznorazni populisti i ministri po raznim političkim strankama koji će tako nešto da tvrde, ali mi nismo političari nego blogeri. Uostalom, i očuvanje svoje poreske baze od strane država je takođe legalno i legitimno...

I onda se svi oni preregistruju u Fondacije

Nisam siguran na šta ovde misliš.
zemljanin zemljanin 16:18 15.09.2013

Re: 1

niccolo

I onda se svi oni preregistruju u Fondacije

Nisam siguran na šta ovde misliš.

Fondacija je viši nivo off-shore ... ako govorimo o pravu svakog građana da plati samo ono što je obavezan i da pri tome iskoristi sve zakonske olakšice, Fondacija je idealna za to ... pri tome ne govorimo o namernoj utaji ili neplaćanju poreza već o zakonski utemeljom pravu da zaštitiš svoju imovinu bez prekršaja ... ali otići ćemo van teme ...

moja opaska je bila da nema osnova za tvrdnju da je veći broj prekršaja u off-shore nego u domaćim firmama ... i tamo i ovde ima ljudi koji su spremni da naprave prekršaje zarad potencijalne koristi ...

EDIT: ta teza, svi off-shore = kriminalci je zamisao "našeg" facebook ministra, ali valjda će mu neko reći no-no ili ga uputiti na neke druge sajtove sa relveantnim informacijama
ecce-florian ecce-florian 19:54 15.09.2013

Re: 1

niccolo
off-shore je LEGALAN i LEGITIMAN način poslovanja

Niko na blogu ne tvrdi suprotno. Eventualno mogu da se nađu raznorazni populisti i ministri po raznim političkim strankama koji će tako nešto da tvrde, ali mi nismo političari nego blogeri.


Pa što onda ne daš kolegi blogeru konkretan link FSI da može da se opredeli gde i kako ( tu ima i o fondacijama ).Baš si se stiso.Ovo ima malih promena u zadnje dve godine ali je okvirno upotrebljivo.

ps
pazi samo na Betinu

niccolo niccolo 20:02 15.09.2013

Re: 1

Baš si se stiso

Pa nije ni rekao da ga želi.
zemljanin zemljanin 00:17 16.09.2013

Re: 1

ecce-florian
Pa što onda ne daš kolegi blogeru konkretan link FSI da može da se opredeli gde i kako ( tu ima i o fondacijama ).Baš si se stiso.Ovo ima malih promena u zadnje dve godine ali je okvirno upotrebljivo.

... teško da bi mi taj link pomogao ... off-shore sam, nekih 8-9 godina pre nego se Google pojavio a ni Yahoo nije tad postojao ... ali svejedno link jeste koristan kao opšta informacija

I negde '89/90 sam platio jedinu kaznu i to zbog loše kalkulisane revalorizacije amortizacije osnovnih sredstava mešovitog preduzeća ... sećam se da je kazna bila niža od cene kafe u sudskom bifeu ... ali nebitno jer u Srbiji ne radim ništa još od '99 tako da je sve ovo samo blogerska "rasprava" akademskog tipa.
iqiqiq iqiqiq 10:59 19.09.2013

Re: 1

Evo dobrog linka (za napredne :)KOLIKO SE PLAĆA POREZ NA DOBIT U SRBIJI

Ja htela da budem ljubimica nastavnice, pa čitala i ovo, iako i početni nivo nisam baš potpuno savladala
" Država te kažnjava i obračunava ti dodatno porez na dobit ako plaćaš:

sponzorstvo, donatorstvo
..."
Da li se ovo odnosi na ono kada kao firma hoćemo da pomognemo i doniramo recimo bolesnu decu, a država nas oporezuje i za taj novac? Mislim da je u mnogim drugim zemljama ovo neoporezovano
iqiqiq iqiqiq 11:52 15.09.2013

Pozdravljam

ovo pojednostavljenje poreske politike "porez for dummies" i isto tako kao neko ko se ne razume u poresku politiku i markoekonomiju, volela bih da znam da li se prikupljanje poreza radi namenski (tipa porez od cigara ide na lečenje obolelih od raka) ili se sve skupi u jednu kasu pa se razdeljuje kako koja institucija traži i zamisli svoj budžet
gordanac gordanac 12:02 15.09.2013

Re: Pozdravljam

iqiqiq
ovo pojednostavljenje poreske politike "porez for dummies" i isto tako kao neko ko se ne razume u poresku politiku i markoekonomiju, volela bih da znam da li se prikupljanje poreza radi namenski (tipa porez od cigara ide na lečenje obolelih od raka) ili se sve skupi u jednu kasu pa se razdeljuje kako koja institucija traži i zamisli svoj budžet

O trošenju se odlučuje na osnovu posebnih zakona koji su osnov za pravljenje "rashodne strane" budžeta - ko, koliko i na šta troši.
Posebnim zakonima može se utvrditi "boja novca" prikupljena na zakonom definisan način.
Recimo u Zakonu u zaštiti životne sredine definisano je načelo "zagađivač plaća", pa se uvodi posebna vrsta "poreskog" prihoda koji se mora trošiti na unapređenje, zaštitu i sanaciju akcidenata u životnoj sredini. Takvu vrstu prihoda mogu da imaju i lokalne samouprave, prikupljajući tkz. "zeleni dinar".
Postojao je amandman koji je po sadržini bio sličan ideji "akcize od cigareta da imaju boju novca za lečenje od raka", ali nema baš takvu formu.

domazetovic.andrej domazetovic.andrej 16:07 16.09.2013

Re: Pozdravljam

akcidenata


??? Cemu ovo ???
gordanac gordanac 17:25 16.09.2013

Re: Pozdravljam

domazetovic.andrej
akcidenata


??? Cemu ovo ???

Čemu šta?
iqiqiq iqiqiq 18:34 16.09.2013

Re: Pozdravljam

Pa ako smeta termin "akcident" , on je tako usvojen u Zakonu o zaštiti životne sredine. A ako je pitanje zašto se prikupljaju sredstva za akcident, pa zato što se nekada ne može utvrditi počinilac, pa se onda moraju odvajati sredstva iz budžeta, a nekada su razmere "akcidenta" tolike da država mora interenisati (recimo izlivanje crvenog mulja u Ajki Mađarska). Kod nas osiguravajuća društva nisu još potpuno uključena u ovaj ciklus odgovornosti.
antioksidant antioksidant 19:24 16.09.2013

Re: Pozdravljam

a nekada su razmere "akcidenta" tolike da država mora interenisati (recimo izlivanje crvenog mulja u Ajki Mađarska). Kod nas osiguravajuća društva nisu još potpuno uključena u ovaj ciklus odgovornosti.

pa retko ko je dobrovoljno ukljucen u to. uvek mora postojati podsticaj (dovoljno veliki da se prepozna finansijski interes)
iqiqiq iqiqiq 21:11 17.09.2013

Re: Pozdravljam

AO, to je naravno potpuno druga tema, ali postoje realni interesi i zarada osiguravajućih društva, jer se svaka investicija osigurava u skladu sa procenama rizika, ali postoji niz standarda, propisa itd koje treba ispuniti pre nego što uopšte možete da osigurate neki projekat/investiciju. "Akcident" ili nesreće većih razmera nisu u procenama rizika predviđene da se dešavaju redovno, ali kao što rekoh to je za neka nova vremena, u daljoj budućnosti. Ima puno toga što treba da se uradi. Npr taj "obojen novac" od zagađivača se ne prikuplja u potpunosti, pošto ima mnogo fabrika u stečaju, a i zatvorena fabrika može da bude opasan zagađivač itd itd
Ribozom Ribozom 11:57 15.09.2013

...

Gordana, svaka cast. Tema je vrlo aktuelna.
Mislim da gradjani Srbije nisu u obrazovnom sistemu dovoljno upoznati o znacaju i smislu placannja poreze. Posebno u trenutku kad se poreski sistem iz korena menja.
Problem je sto poreski obaveznici (posebno iz privatnog sektora) placanje poreza dozivljavaju kao 'otimacinu'. Samim tim u drzavi vide neprijatelja. Nadam se da drzava ima neku ekipu koja se bavi problemom organizacije i nacinom prikupljanja poreza.
Dobrovoljno placanje poreza (kakvo postoji u nekim opstinama u Skandinaviji) je utopija i neprirodno je. Sa druge strane kontrola placanja poreza kosta i u trenutku kada veliki broj gradjana pokusa da 'izvrda' placanje poreza i dovodi u jednom trenutku do bankrota drzave.

Mislim da ce naplata poreza u buducnosti biti jos teza pa se treba razmisljati o sto jednostavnijoj naplati i smanjenju broja poreza. Mozda da se sav porez naplacuje kroz placanje struje. Zato bi bilo dobro za pocetak raditi na tome da strujomeri rade na principu vaucera.
gordanac gordanac 12:09 15.09.2013

Re: ...

Ribozom
Gordana, svaka cast. Tema je vrlo aktuelna.
Mislim da gradjani Srbije nisu u obrazovnom sistemu dovoljno upoznati o znacaju i smislu placannja poreze. Posebno u trenutku kad se poreski sistem iz korena menja.
Problem je sto poreski obaveznici (posebno iz privatnog sektora) placanje poreza dozivljavaju kao 'otimacinu'. Samim tim u drzavi vide neprijatelja. Nadam se da drzava ima neku ekipu koja se bavi problemom organizacije i nacinom prikupljanja poreza.
Dobrovoljno placanje poreza (kakvo postoji u nekim opstinama u Skandinaviji) je utopija i neprirodno je. Sa druge strane kontrola placanja poreza kosta i u trenutku kada veliki broj gradjana pokusa da 'izvrda' placanje poreza i dovodi u jednom trenutku do bankrota drzave.

Mislim da ce naplata poreza u buducnosti biti jos teza pa se treba razmisljati o sto jednostavnijoj naplati i smanjenju broja poreza. Mozda da se sav porez naplacuje kroz placanje struje. Zato bi bilo dobro za pocetak raditi na tome da strujomeri rade na principu vaucera.


Imam namere da pokušam da napravim i jedan tekst o naplati poreza, kao svojevrsni drugi deo ovog teksta (jer je i jednostavnost u objašnjenju naplate važno za reforme sektora), ali ovde sam htela samo o - porezima, kaotakvim.

I da:
- ovo što sam boldovala u komentaru je jedna od najvažnijih rečenica koja mora biti razjašnjena da bi "cela ta stvar" s poreskim reformama imala šanse za uspeh, hvala na toj rečenici.
zilikaka zilikaka 12:31 15.09.2013

Re: ...

Mislim da ce naplata poreza u buducnosti biti jos teza pa se treba razmisljati o sto jednostavnijoj naplati i smanjenju broja poreza. Mozda da se sav porez naplacuje kroz placanje struje. Zato bi bilo dobro za pocetak raditi na tome da strujomeri rade na principu vaucera.


U ozbiljnom i dobro organizovanom društvu ne vidim zašto bi naplata poreza bila teža.
Porez mora da se plati. Tačka.

To sa strujom mi nikako nije jasno.
Ne shavatam kako bi se tu uspostavio iole ravnomeran i pravedan sistem naplate?!
Ribozom Ribozom 14:11 15.09.2013

Re: ...

I mnogo ozbiljnije drzave imaju problema sa naplatom poreza.
Da, porez mora da se plati.

Ovo sa placanjem poreza iskljucivo kroz potrosnju struje, se meni ucinilo pravedno. Naravno, moguce da nisam u pravu. U principu trenutno u Srbiji postoje vise od 200 mogucih poreza kao mehanizma drzave za punjenje budzeta. To je takodje i nacin da se uspostavi kakva-takva ravnoteza bogatstva u drustvu. Realno, kontrola mehanizma naplate je vrlo komplikovana i zahteva veliki broj poreznika kao i njihovo postenje i znanje. Postenje i znanje su klimave kategorije kada su drustvene strukture u pitanju. I tu pocinje prica o korupciji, neprofesionalizmu itd.
Zato mislim da se ideja da se porez iskljucivo placa kroz cenu struje treba razmotriti. O svemu moze da se diskutuje, koliko je realan, prakktican, naplatic, sklon manipulacijama, drustveno, moralno politicki prihvatljiv.
zemljanin zemljanin 14:13 15.09.2013

Re: ...

Zato mislim da se ideja da se porez iskljucivo placa kroz cenu struje treba razmotriti. O svemu moze da se diskutuje, koliko je realan, prakktican, naplatic, sklon manipulacijama, drustveno, moralno politicki prihvatljiv.

OK, ali šta ćemo sa onima koji ne troše EPS struju već je sami proizvode u samo-dovoljnoj količini ?
Ribozom Ribozom 14:55 15.09.2013

Re: ...

Ne znam. Nosio sam se mislju da drzava ima monopol u proizvodnji struje.
Takodje da napomenem da se ovo odnosi na neku buducnost, kada cene energenata budu porasle i time direktno uticu na svaku ekonomsku i zivotnu aktivnost. Malo je komplikovano da objasnim svaki segment ovoga, i mislim da ce biti trol, s obzirom da ce Gordana napisati poseban blog sa temom naplate poreza.
inco inco 06:03 16.09.2013

Re: ...

Ribozom
Mislim da ce naplata poreza u buducnosti biti jos teza pa se treba razmisljati o sto jednostavnijoj naplati i smanjenju broja poreza. Mozda da se sav porez naplacuje kroz placanje struje. Zato bi bilo dobro za pocetak raditi na tome da strujomeri rade na principu vaucera.


A kako funkcioniše naplata putem električnog brojila vidimo na primeru uspešnosti naplate pretplate za RTS koja je, sa malom pauzom, bila već dve decenije vezana za isto - u prvoj iteraciji umalo ugušila EPS jer su prvo pare išle propagandnoj mašineriji a za struju šta ostane; u drugoj je pretila da ubije RTS, što je ruku na srce poželjna stvar.

Inače, čak i kad bih za tren takav predlog uzeo kao ozbiljan, živo me interesuje po kom bi se to principu svi porezi sveli na el. brojilo i kako bi se to razdeljivalo na ravne časti? Ako misliš na potrošnju brojila - forgetaboutit, za početak bogatiji će imati više novca da kupuju noviju, energetski efikasniju tehniku, pa samim tim bi plaćali manje od sirotinje koja recimo fura Obodin frižider iz še'set osme - to je kao postojeća priča sa deračinom na motore veće kubikaže bez obzira na to koliko isti zagađuju (ako je pravdanje u ekologiji) ili koliko koštaju (ako je pravdanje da bogati treba da plaćaju više - trolitraš Audi iz '88 košta k'o točkovi za dvolitraša iz 2010)). A najpametniji bi uložili u solarne panele i razne druge generatore pa ne b' plaćali ništa. A i sama prezumpcija da država treba da bude monopolista sproćut snabdevanja građana el. energijom je posve dovoljna da učini predlog blago rečeno neozbiljnim.
milisav68 milisav68 11:59 15.09.2013

Šta je poreska politika bilo koje države?

odrediti zakonima OD KOGA i KOLIKO i KAKVIH poreza se prikuplja,

Ako ste ovog trenutka budni, u nedeljnom prepodnevu ok 11h, od jutros ste, "nevidljivo i skriveno" ili i "vidljivo i očito" dali za porez u proseku bar oko 200 dinara. Znam da prosek ovde nije baš poželjan podatak jer je neko dao 20 dinara, a neko 380 dinara, ali tu sumu navodim samo kao ilustrativni podatak da porez plaćamo svakog dana, stalno.

Kako - ko.
Željko Mitović, vlasnik „Pinka“, trenutno je državi Srbiji dužan 705 miliona dinara za neplaćene poreze i doprinose u prethodnih nekoliko godina i on se nalazi na samom vrhu liste najvećih poreskih dužnika. Čak ni svojim zaposlenima ne izmiruje obaveze. Ko je Mitroviću dozvolio da godinama ne plaća porez, pitanje je na koje još nema pravog odgovora.


Dobra je vest da je Mitrović, kao i većina privrednika u Srbiji, ipak počeo da plaća porez.

Smilovo se čovek, a i nije ni početnik.


Blic
gordanac gordanac 12:05 15.09.2013

Re: Šta je poreska politika bilo koje države?

To je druga tema.
I govori o tome da se iz javnog novca finansiraju i institucije koje treba da brinu o naplati poreza, o istragama utaja poreza i slično.
Dakle - i ta institucija "ide na spisak" funkcija države koje se finansiraju od javnog novca (kako god se zvale, u bilo kom trenutku).
Dakle - nije problem što neko želi da utaji porez, (takvih će uvek biti) problem je u tome da ga onaj koji se za to finansira iz budžetskih prihoda ne spreči, takvih treba da bude, stalno.
milisav68 milisav68 12:43 15.09.2013

Re: Šta je poreska politika bilo koje države?

gordanac
To je druga tema.
I govori o tome da se iz javnog novca finansiraju i institucije koje treba da brinu o naplati poreza, o istragama utaja poreza i slično.
Dakle - i ta institucija "ide na spisak" funkcija države koje se finansiraju od javnog novca (kako god se zvale, u bilo kom trenutku).
Dakle - nije problem što neko želi da utaji porez, (takvih će uvek biti) problem je u tome da ga onaj koji se za to finansira iz budžetskih prihoda ne spreči, takvih treba da bude, stalno.

Pa i nije.

Mitrović nije utajio porez, već ga nije plaćao.

A država je recimo pre dve-tri godine donela uredbu, da ko plati glavnicu - ima otpis kamate.

Pa su tako oni koji redovno plaćaju porez - ispali budale.
kukusigameni kukusigameni 13:01 15.09.2013

Re: Šta je poreska politika bilo koje države?

milisav68
Pa su tako oni koji redovno plaćaju porez - ispali budale.

Dobar dan. Ja sam budala.
gordanac gordanac 13:02 15.09.2013

Re: Šta je poreska politika bilo koje države?

milisav68
gordanac
To je druga tema.
I govori o tome da se iz javnog novca finansiraju i institucije koje treba da brinu o naplati poreza, o istragama utaja poreza i slično.
Dakle - i ta institucija "ide na spisak" funkcija države koje se finansiraju od javnog novca (kako god se zvale, u bilo kom trenutku).
Dakle - nije problem što neko želi da utaji porez, (takvih će uvek biti) problem je u tome da ga onaj koji se za to finansira iz budžetskih prihoda ne spreči, takvih treba da bude, stalno.

Pa i nije.

Mitrović nije utajio porez, već ga nije plaćao.

A država je recimo pre dve-tri godine donela uredbu, da ko plati glavnicu - ima otpis kamate.

Pa su tako oni koji redovno plaćaju porez - ispali budale.

Pa - jeste, TO jeste utaja poreza, ako ima "razrezanu obavezu", ali odluči da je - ne plati, a ako nema "razrezanu obavezu", a treba da je ima odgovoran je onaj ko je iz budžeta plaćen da taj posao "razreza poreza" obavi. Tog takođe plaćamo javnim novcem,
Sve drugo spada u tu "drugu temu" o kojoj takođe želim da pokušam da napravim tekst, o tome KAKO se naplaćuje porez, uključujući način kojim funkcionišu svi oni koji se iz budžeta plaćaju - da porez naplaćuju.
Kao i odluke kojima se donose "poreski oprosti" (a takvih ima raznih i svakoraznih).
Kao i odluke kojima se zakonom obavezujemo da platimo iz javnog novca doprinose zaposelnima koje je bio obavezan da plati - poslodavac, a nije, pa zaposleni ima problem sa dokazima o radnom stažu.
milisav68 milisav68 13:28 15.09.2013

Re: Šta je poreska politika bilo koje države?

gordanac

Pa - jeste, TO jeste utaja poreza, ako ima "razrezanu obavezu", ali odluči da je - ne plati, a ako nema "razrezanu obavezu", a treba da je ima odgovoran je onaj ko je iz budžeta plaćen da taj posao "razreza poreza" obavi. Tog takođe plaćamo javnim novcem,

A kako se onda zove kad nema "razrezanu obavezu" (jer nije prijavio prihod PU), nego bude uhvaćen "bez papira"?

niccolo niccolo 15:34 15.09.2013

Re: Šta je poreska politika bilo koje države?

milisav68
gordanac

Pa - jeste, TO jeste utaja poreza, ako ima "razrezanu obavezu", ali odluči da je - ne plati, a ako nema "razrezanu obavezu", a treba da je ima odgovoran je onaj ko je iz budžeta plaćen da taj posao "razreza poreza" obavi. Tog takođe plaćamo javnim novcem,

A kako se onda zove kad nema "razrezanu obavezu" (jer nije prijavio prihod PU), nego bude uhvaćen "bez papira"?


Ako ne prijavi prihod PU onda je poreska utaja tj. on je kriv da tako kažemo (Krivični zakon tu traži nameru, ali da ne komplikujemo sad). Ako prijavi prihod pa mu razrežu porez koji on ne plati nit mu oni naplate, onda nije poreska utaja tj. država je kriva
princi princi 12:33 15.09.2013

Neto iznos.

Drugi primer je malo karikutaralan, ali daje jednu "skrivenu" brojku, naime kada bismo svi mi što volimo duvan (SVI u državi) ostavili cigarete u jednom danu i tako prestali da kupujemo cigarete, državni budžet bi ostao bez oko najmanje 60 miliona evra prihoda od akciza ili oko 7 milijardi dinara (što bi bio dodatni deficit koji bi se morao "pokrivati"

Jel u ovo uračunata i socijalna cena pušenja, tj cena zdravstvenih usluga obolelima od raka i srčanih oboljenja? Primerice, cena samo operacije bajpasa je 20K evra (da ne računamo cene rada kardiologa, lekova, sestara tokom dijagnostikovanja). Ne verujem ni da je lečenje od raka besplatno.
gordanac gordanac 12:36 15.09.2013

Re: Neto iznos.

princi
Drugi primer je malo karikutaralan, ali daje jednu "skrivenu" brojku, naime kada bismo svi mi što volimo duvan (SVI u državi) ostavili cigarete u jednom danu i tako prestali da kupujemo cigarete, državni budžet bi ostao bez oko najmanje 60 miliona evra prihoda od akciza ili oko 7 milijardi dinara (što bi bio dodatni deficit koji bi se morao "pokrivati"

Jel u ovo uračunata i socijalna cena pušenja, tj cena zdravstvenih usluga obolelima od raka i srčanih oboljenja? Primerice, cena samo operacije bajpasa je 20K evra (da ne računamo cene rada kardiologa, lekova, sestara tokom dijagnostikovanja). Ne verujem ni da je lečenje od raka besplatno.

:)
Ne, nije o tome reč.
Samo (karikaturalna) ilustracija o "stanju prihoda" u trenutku kad više niko nigde u Srbiji cele godine ne kupuje cigarete, uopšte (može i za neki drugi akcizni propizvod)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:33 15.09.2013

Re: Neto iznos.

princi
Jel u ovo uračunata i socijalna cena pušenja, tj cena zdravstvenih usluga obolelima od raka i srčanih oboljenja?

ОВАЈ СТАРИ ЧЛАНАК говори супротно изнесеној сумњи, то јест каже да су додатни велики приходи од опорезивања цигарета и дувана већи од оних који настају лечењем пушењем узрокованих болести. Но, чланак је стар, вероватно има и новијих, треба бити опрезан у дефинитивном закључку. Ја сам оптимиста, ипак: "добит" од додатних прихода вероватно је већа од додатног "трошка", како и треба да буде... (Моја вера потиче отуда што је уназад годинама пореска политика свих држава све оштрија спрам опорезивања дувана и његових производа.)
angie01 angie01 13:37 15.09.2013

,

po meni je glavni problem visina odredjenih stavki poreza i realnih plateznih sposobnosti grajdana-kako je to uradjeno u Srbiji, ispada da su porezi nameti, jer su primanja mnogo manja od potrazivanja- pri tome, cene svega su skuplje u odnosu na cene bogatijih zemalja-hrana, odeca, obuca, km2 stana je kao na ekskluzivnim mestima u svetu- a ono sto se za zajednicki interes posle od tog prikupljenog novca placa je skandalozno-obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura, policija, sudstvo,...

kako je moguce, da je zemlja u zvanicno, skoro beskonacnoj tranziciji, po mnogim parametrima skupa za opstanak, stanovnistvo je sve siromasnije, a vladajuce strukture sve bogatije? Pri tome se sve svodi na uzimanje para od tih sto nemaju, a nista se ne cini da se pokrene privreda- ja nekako shvatam da je kapiralizam, ako smo to mi, ili sta smo vec?, drustvo koje zivi od profita, pa me zanima gde je on-profit?

I ko su i kako su postali ti novi vlasnici kapitala od necega sto je pripadalo svima- a ako jeste, kako su sada svi siromasni, a samo neki vlasnicikapitala?


moram jos nesto vezano za onaj najnezgodniji porez o vlasnistvu- prvo sto se odokativno odredjuje, niko ne izlazi na teren, pa neka stracara na dobroj lokaciji ima neki nenoramlan porez u odnosu na velelpni stan na manje atraktivnom mestu,

a drugo, kako je moguce, da porez na nekretnine bude toliko veliki, da ti prakticno kroz njega, ponovo kupujes nesto sto je tvoje?

zbunjuje me i porez na apsolutno pravo-ako se tako zove kada nesto kupujes-prodas jedno vlasnistvo, jer ti iz nekog razloga ne odgovara, pa kupis drugo-naci, nemas dobit?, (meni je i to ne jasno, dobit od neceg sto je tvoje),- i onda platis neke nenormalne pare drzavi, da bi stekao apsolutno pravo- na nesto sto je tvoje, a vec si platio neki veliki iznos za porez na kupovinu???

zemljanin zemljanin 14:07 15.09.2013

Re: Apsolutno pravo

"Која је то зграда која није у функцији Бога и часних људи? Нема такве", ... То што црква гради станове и води хотеле је бизнис Митрополије, у славу Бога, а на добро народа, рекао митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

eto to je apsolutno pravo ... srećom idemo ka toj EU pa će i "beli medvedi" početi da plaćaju porez na nekretnine i biznis.
gordanac gordanac 16:10 15.09.2013

Apsolutno pravo ...

... a meni bi bilo apsolutno drago da sam u "vrste poreza" mogla da navedem i zakonske obaveze crkava i verskih zajednica kao poreskih obveznika, ali takva obaveza ne postoji (jos i za sada:))
8c_competizione 8c_competizione 07:48 16.09.2013

Re: ,

Angie, za ovu fotomontazu imas hiljadu od mene
8c_competizione 8c_competizione 07:51 16.09.2013

Re: Apsolutno pravo

eto to je apsolutno pravo ... srećom idemo ka toj EU pa će i "beli medvedi" početi da plaćaju porez na nekretnine i biznis.


to i ja jedva cekam

jedva cekam i momenat kada crkveni porez udje kao posebna stavka u poresku prijavu, sa otvoreno naznacenom sumom.

pa kada narod bude video koliko tim mafijasima placa, u redovima ce ici do opstina da se zvanicno odreknu crkve i oslobode zvanicno tog nameta!

pa kada crkva lepo ostane bez para, onda ce se sljam sam procistiti, jer vise videti vajde nece imati tamo, pa ce ostati oni koji su zaista i religiozni. a za to ce trebati jos jedno 10ak godina minimum.

ali neka, od negde se krenuti mora!
mr.fogg mr.fogg 14:01 15.09.2013

O porezu, a za početnike

Šta je porez (kako god ga prikupljali)?

- novac koji je na zakonit način prikupljen od svih građana u nekoj državi, a određen (opet na zakonit način) za trošenje samo nekim građanima (ili delovima društva i države od kojih koristi imaju svi građani)


Hvala na ovom tekstu.
Gornji citat ja bih preformulisao na:

Šta je porez (kako god ga prikupljali)?
- novac koji je na zakonit način prikupljen od skoro svih građana u nekoj državi, a određen (opet na zakonit način) za trošenje samo nekim građanima (ili delovima društva i države od kojih koristi nemaju svi građani)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:20 15.09.2013

ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ јесте онај дан у години када смо као нација теоретски створили довољно прихода да финансирамо укупне пореске трошкове које нам је држава прописала. Практично, тек од тог дана у години почињемо да зарађујемо, сада за себе, а не да бисмо држави плаћали своје пореске обавезе. У Америци то је прошле године био 13. април, што значи да су сви Американци до тог дана радили за државу.

Мислим да је ово један од кључних података за неку државу, међу важнијима, јер даје општију и праведнију слику пореских оптерећења. Како год било, ко прошета мало по линку који сам ставио видеће да неке економски изузетне моћне европске државе и изузетно пуно "узимају" од прихода својих грађана. У Норвешкој чак 57% дана у години радите за државу; у она 43% дана у години радите за себе, али очигледно тако ефикасно да од тог рада веома комфорно живите.

На жалост, за Србију не знам податке.

Пошто сви људи у једној држави немају истоветну и порески упросечену позицију (неки су радници, а други бродовласници), а нас ипак најпре интересује већински-медијански статус грађана, то јест -- радника :) отуда су, дакле, неки Белгијанци позабавили се тиме колико један просечни радник у некој ЕУ држава мора да ради како би намирио њене пореске захтеве. ОВДЕ је потпуна табела, по којој дође (барем мени) изузетно занимљиво да Кипар најмање порески узима од својих радника-грађана, затим Малта и Ирска, а онда, сасвим изненађујуће, UK. Скраћена табела видљива је у посту.

Као мали а "смели" закључак: добра држава (Норвешка, Немачка, Аустрија...) мора "добро" порески и да кошта. Е, сад, колико је Мађарска, која такође приближно порески једнако захвата као поменути, једна од тих ваљаних држава, ја не умем да кажем.


niccolo niccolo 15:31 15.09.2013

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

Baš smo (mi iz drugih država) pričali sa raznim Dancima sad kad sam bio u Kopenhagenu na tu temu...Naime, oni su od ove godine prvi po poreskom opterećenju (prestigli Šveđane zato što su ovi smanjili porez na dobit pravnih lica na 22%), ali im je zato školovanje (uključjujući i univerzitet) i zdravstvo valjda potpuno besplatno. Pa smo nešto računali kao ko u stvari daje više, oni kojima odmah uzmu više za porez, ili mi koji platimo manje, ali onda plaćamo deci školovanje, zdravstvo itd. Zaključak je bio da to (taj njihov sistem) uopšte nije tako loše...
angie01 angie01 15:50 15.09.2013

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

Као мали а "смели" закључак: добра држава (Норвешка, Немачка, Аустрија...) мора "добро" порески и да кошта.


ali zato njeni gradjani ostvaruju pravo na rad, pa kada zarade, daju deo kroz porez da bi sve funkcionisalo,

kod nas se oporezovanje ne bazira na mogucnostima gradjana i onome sto za te pare dobiju, nego na potrebama onih koji vode drzavu, bez obaveze da obaveze, da usluge prema gradjanima funkcionisu.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:05 15.09.2013

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

niccolo

Нешто опет багује па ниси, можда, могао да се линкујеш из мога поста на http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_Freedom_Day и упоредиш податке. Мислим да сам исправио.

Рекао бих да смо ми на 23-24%, то јест да су нам толика укупна пореска оптерећења, те би наш ДПС (Дан Пореске Слободе) пао негде крајем марта :) У светлу овог (можда тачног) података, цела филозофија да имамо скупу државу пада у воду. И све што са њом иде. (Особито када се има на уму да нам 46% БДПа односи јавна потрошња, што је негде европски просек.) Знам најмање тројицу блогера-економиста који би боље од мене ово срачунали, па бих волео да и њих чујем. Јер, понављам, ја немам добре податке нити сам вичан овом послу, морам да импровизујем.

Замисли ову ситуацију, да сам ја у праву, и да су ми закључци тачни, нарочито следећа два:
I Не, немамо скупу државу.
II Наше укупно пореско оптерећење је ниско.

А онда неко прави државну стратегију као да имамо скупу државу и као да нам је пореско оптерећење високо...

Како ти ово изгледа?
gordanac gordanac 16:17 15.09.2013

ne izgleda dobro ..

Predrag Brajovic:
Замисли ову ситуацију, да сам ја у праву, и да су ми закључци тачни, нарочито следећа два:
I Не, немамо скупу државу.
II Наше пореско оптерећење је ниско.

А онда неко прави државну стратегију као да имамо скупу државу и као да нам је пореско оптерећење високо...

Како ти ово изгледа?


... nikako ne izgleda dobro, osim sto je prilog mnogobrojnim dokazima da "ne mozes menjati ono sto ne mozes izmeriti", to jest, ako lose izmeris nemas pojma kakav ces rezultat dobiti, osim ako se ne oslanjas na kockanje
Zato i mislim da je vazno da se ima dobrih, proverljivih, jednostavno dokazivih informacija o porezima, a ne "interpretacije slika i utisaka" licne prirode.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 16:44 15.09.2013

Re: ne izgleda dobro ..

Проблем је, Горданац, што ово моје не звучи баш привлачно, никоме: потпуно сам сигуран да нам је однос ЈавнаПотрошња/БДП сасвим уобичајан, а за ово друго још сам у недоумици -- да ли нам је пореско оптерећење заиста 23-24% као што претпостављам, што је чак веома ниско. У ствари, ја тиме као да кажем да су све идеје о спасоносном додатном прогресивном опорезивању "богаташа" популизам, као и да све идеје о додатном спасоносном пореском растерећењу рада јесу шупља прича. Ипак, мене код нас овде већ годинама највише нервира та идеја пореске ПРЕРАСПОДЕЛЕ као спасоносне. Не, од тога нема ништа, то је споро и поцркаћемо док помери ствари. Трпљива пореска оптерећења сама привреда одређује, од нетрпљивих бежи у сиве и црне зоне или се гаси. Систем се, изгледа, увек налази у неком самобалансу: ОстваривиПрофитииЗараде/ПлативииТрпљивиПорези. Угрубо и на брзину, дакле, не можеш ти наплатити више пореза него што привреда може истрпети. О томе добрим делом говори и ОВАЈ ЧЛАНАК Милтона Фридмена.

Углавном, Србија јесте у тужној економској позицији, и наредних десет година можда већ треба отписати. Ми смо економско смеће Европе. А ја, све овако мислећи, силно навијам да нам буде боље и да они који треба нешто да ураде ураде то како треба. Па који год били...
gordanac gordanac 17:25 15.09.2013

Re: ne izgleda dobro ..

Predrag Brajovic:
У ствари, ја тиме као да кажем да су све идеје о спасоносном додатном прогресивном опорезивању "богаташа" популизам, као и да све идеје о додатном спасоносном пореском растерећењу рада јесу шупља прича. Ипак, мене код нас овде већ годинама највише нервира та идеја пореске ПРЕРАСПОДЕЛЕ као спасоносне. Не, од тога нема ништа, то је споро и поцркаћемо док помери ствари. Трпљива пореска оптерећења сама привреда одређује, од нетрпљивих бежи у сиве и црне зоне или се гаси. Систем се, изгледа, увек налази у неком самобалансу: ОстваривиПрофитииЗараде/

I oko svega toga se ti i ja (manje-vise) slazemo.
A ja cu ti dodati jednu ilustraciju koja (kao pradigma) ukazuje na to kako se nepazljivo i povrsno kod nas "meri" bilo kakav sistem, pa tako i ukupan sistem koji od milja zovemo - ekonomsko finansijskim.

Radi se o brojnom okviru za prekide trudnoce u Srbiji (a ja demografiju i natalitet smatram za ozbiljan ekonomski parametar, inace)
Radi se o Planiranju porodice u Srbiji.
Naime u tekstu a linka stoji:

"Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se godišnje izvrši oko 20.000 abortusa, ali nezvanični podaci pokazuju da je taj broj znatno veći i da dostiže i 150.000.

Većina abortusa obavlja se u privatnim klinikama koje često nemaju dozvolu za vršenje ovih zahvata, pa ih i ne prijavljuju. Po procenama lekara, abortus se u Srbiji obavi kod svake dvanaeste žene starosti od 15 do 49 godina. "


Za tu procenu o godisnjih 150 000 prekida trudnoce to znaci da se dnevno obavlja 410 prekida i to 365 dana u godini, svakog dana. A posto je verovatnije da se ntervencije obavljaju samo radnim danima to broj dnevnih intervencija podize na 574 i cak kad bi bilo 40 centara (privatnih ili drzavnih) sirom Srbije to bi znacilo 14 intervencija u svakom od 40 centara, svakog radnog dana, neprekidno.
Dalje - u grupi starosti zena od 15 do 49 godina u tekstu se kaze da svaka dvanaesta ima prekid trudnoce.
Ukupna generacija rodjenih tokom jedne godine u Srbiji je oko 75 000 i decaka i devojcica, a devojcice cine nesto malo vise od polovine, tako da se moze reci da se u generaciji rodi oko 38 000 devojcica, sto za ukupno 34 genercijske godine daje 1 292 000 rodjenih devojcica, a svaka 12 (dvanaesta)je 107 666 zena, ukupno, za sve nabrojane generacije. od 15 do 49.
Tako da, jedan pored drugog stoje sasvim oprecni podaci.
Pogotovo sto se naknadno dodaje i rec strucnjaka koji kaze:

Stopa namernih prekida trudnoće u Srbiji dvostruko je veća od stope rađanja i iznosi 2,8 pobačaja po ženi. Skoro trećina žena koja se podvrgne abortusu kasnije nema decu.

"Strašan je podatak da se svaki četvrti abortus obavi kod žene koja već ima četiri i više namernih pobačaja", kaže ginekolog Milanka Marović.

Ako se uporede svi istovremeno dati podaci jedini zakljucak (prilicno nepouzdan) je da je registorvano 20 000 prekida trudnoce godisnje i da je vrlo verovatno da jedna zena ima visestruke prekide trudnoca, nista vise.

Nevolja sa niskim natalitetom i demografijom i jos veca nevolja sa velikim brojem prekida trudnoce koji su ozbiljna psiholoska, fizioloska i ukupna zdravstvena trauma za zenu, sve to zajedno je dovoljno velika nevolja, nema nikakve potrebe uvecavati je izmisljenim i oprecnim podacima.

Nevolja sa slabom ekonomijom, sa neodgovarajucim poreskim zakonima, sa svim drugim preprekama psiholoske, tradicionalne ili bilo kakve druge vrste je - dovoljno velika da bismo smeli nepazljivo da "merimo" bilo sta u sistemu, da budemo povrsni ili nepazljivi sa procenama o tome sta treba ciniti.
A dobra, proverljiva informacija o tome sta je porez i kakva mu je priroda je neizbezan pocetak.

p.s.
inace dodajem izvinjenje svima - nemam dijakritike na ovoj (trenutnoj) masini, pa mozda gresim u kucanju vise nego inace
niccolo niccolo 17:31 15.09.2013

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

ја немам добре податке

Pitanje je ko ima dobre podatke. Problem je u našem izvitoperenom godišnjem porezu na dohodak građana, koji ne plaćaju svi građani. Za mene kao paušalca će biti različit u odnosu na onoga koji primi isti iznos zarade, a obojci će nam biti različit od noga koji isti iznos primi po osnovu prihoda od nepokretnosti recimo. A na kraju godine nemamo porez koji će da uzme u obzir naše ukupne godišnje prihode, pa korigovati eventualne nepravilnosti. Možda možemo da dobijemo neki običan prosek gde saberemo poresko opterećenje nas trojice i podelimo sa 3, ali nam ta cifra za pravu reformu neće mnogo koristiti (osim možda u smislu da dobijemo ideju imamo li skupu ili jeftinu državu), jer ne znamo koliko je nas u prvoj, koliko u drugoj, a koliko u trećoj grupi.

А онда неко прави државну стратегију као да имамо скупу државу и као да нам је пореско оптерећење високо...

Како ти ово изгледа?

Po meni je ključ u ovoj zabludi
Ипак, мене код нас овде већ годинама највише нервира та идеја пореске ПРЕРАСПОДЕЛЕ као спасоносне.
Zato što priče o spasonosnom progresivnom oporezivanju i jesu populizam. Progresivnim pokupiš nešto više novca od bogatijih, ali im istovremeno oduzmeš nešto više novca koji bi mogli da investiraju i stvore neku novu vrednost (a što nama treba kao 'leb nasušni)...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:41 15.09.2013

Колико кошта држава: Седам мелеона гузица

i stvore neku novu vrednost (a što nama treba kao 'leb nasušni)...

Да, ово...
У последње време ја сам познат као заговорник Хитлера. Наиме, он је погурао економију покренувши велике јавне радове. Пре неки дан се насмејах: princi негде инжињерски окачио предивну слику Магдебуршког воденог моста у Немачкој, а ја пронађем да је започето с његовом градњом 1934. Гле, то је Адолфово доба?!



Инфраструктурни пројекти покрећу економију. (Добро, и ратови :) Но, и ту има, како кажу клинци, један зајеб. Пример: кинески мост у Земуну. Кинези дали паре, Кинези-радници га праве, кинеска фирма га гради, а чујем и да је чак и храна -- кинеска :))) Волео бих да видим податак колико је наших фирми укључено у ово и колико наших радника ради. Углавном, ако и ико, то је тек мало више него ништа. Сума сумарум: кинеска банка зарадиће на кредиту, кинеска фирма профитираће на изради моста, кинески радници добијају плате и шаљу их кући, кинески добављачи опреме, елемената моста, хране и зачина зарадиће на овом послу. Дакле -- шта овим ми чинимо? Сурприз, сурприз -- потпомажемо раст кинеског БДПа, урааа! А нама остаје кредит, за чију отплату мора да зарадимо овде. (Наравно, и мост.)

Ја се искрено надам да ће уважена арапска породица Зајед помоћи нам оним повољним кредитом о ком се говори, и да ће добар део тих пара бити одатле усмерен у инфраструктурне и производне пројекте. Али не тако да се сва корист онда трансфером профита и платама врати у матичну земљу...

Грубо, то овако може да изгледа: боље да платим нешто 100 мелеона нечега и упослим на три године једну 'иљаде Српчади, него платим, рецимо, 50 мелеона и упослим једну 'иљаде странчади. У том смисли и FIAT у себи крије клицу лажи, јер он трансфером цена и изношењем профита сели наш раст БДПа напоље, то јест себи. FIAT побољшава спољноплатни дефицит наше земље? Па да, моћи ћемо тако да више увозимо и трошимо увозне робе, чиме опет омогућавамо странцима да на нашем тлу остварују зараду коју ће преточити у раст властитог БДПа. Ми смо економска колонија вредна најпре због ових седам мелеона гузица које нешто троше и једу. Те наше гузице омогућавају да други зарађују на нама. Но, у данашњем свету, и тих наших седам мелеона гузица су ништавне спрам тржишта Индије и Кине. Ми смо... готово статистичка грешка.
blogovatelj blogovatelj 00:54 16.09.2013

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

Практично, тек од тог дана у години почињемо да зарађујемо, сада за себе, а не да бисмо држави плаћали своје пореске обавезе. У Америци то је прошле године био 13. април, што значи да су сви Американци до тог дана радили за државу.


U Kanadi je taj dan negde krajem juna. Ovaj podatak je od pre nekoliko godina kada su liberali vladali i kada je PDV bio 15%.
Sada je PDV 13%, a vladaju konzervativci, tako da verujem da je period kraći.
antioksidant antioksidant 07:22 16.09.2013

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

У светлу овог (можда тачног) података, цела филозофија да имамо скупу државу пада у воду

па не баш, јер најскупље је оно бескорисно а николо лепо осветљава и други поглед на ствар
ko u stvari daje više, oni kojima odmah uzmu više za porez, ili mi koji platimo manje, ali onda plaćamo deci školovanje, zdravstvo itd.

ecce-florian ecce-florian 09:45 16.09.2013

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава

Re: ДАН ПОРЕСКЕ СЛОБОДЕ -- Колико кошта држава
У светлу овог (можда тачног) података, цела филозофија да имамо скупу државу пада у воду

па не баш, јер најскупље је оно бескорисно


Kako bre ao beskorisno

Ajd samo jedan primer naprimer
Aleksandar Vlahović

izvod iz biografije

Član Demokratske stranke je bio od 13. marta 2003. godine, a takođe se u istom periodu nalazio na poziciji člana Političkog saveta DS, koordinator Centra resornih odbora DS za oblast Privreda i razvoj. Poslanik DS u parlamentu Republike Srbije je bio od 2003. do 2007. godine, a takođe i u periodu od 2007. do 2008. godine. Bio je član Srpskog poslovnog kluba Privrednik, član predsedništva Saveza ekonomista Srbije i počasni predsednik Asocijacije akcionaskih preduzeća Srbije. 11. maja 2008. godine na parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

imovinska karta i primanja prema jednom izvoru



struktura stanova prema drugom izvoru

Александар Влаховић је Агенцији за борбу против корупције пријавио
Поседује седам некретнина: два трособна стана од 160 и 163 квадрата, четири једнособна и један двособан. Осим тога, пријавио је и власништво у „АВ холдинг д.о.о.“, „Белгрејд капт. груп д.о.о.“ и Економском институту а.д. у ком прима месечно 200.000 динара као председник УО, док као посланик месечно прима 30.344 динара.

u AB holding ukupni novčani kapital cca 70.000 eura i nenovčani u vidu zgrade ( da sad neširimo temu na zgradu) u vrednosti cca 388.000 eura izvor

Isto poslovalo sa gubitkom u 2011. od cca 600.000 i dobitkom od cca 5.800.000 u 2102. izvor

I tako dalje da sada ne davim ko hoće može i ostale podatke da nađe na navedenoj adresi

Ajd sada malo matematike

Ukupna zarada od 2003. kada je postao član DS do 2013. Elem mesečne zarade iz 2011. da važe za ceo period to je 230.344 x 120 meseci = 27.641.280,00 preraačunato u eure da lakše računamo po kursu 115 to je 240.358 eura.
Jednosobne stanove da računamo po 45 a dvosoban po 55 m2 to je 235 m2 i da dodamo jedan trosoban, onaj manji od 160 m2 ( onaj drugi za potrebe analize tretirajmo kao stan koji je imao i pre ulaska u DS) to je 395 m2. Sa koliko da množimo sa prosečnom cenom m2 u bgd 2011? 1500 realno? To bi bilo 592.500.

Kako god okrenemo fali nam 350 soma eura samo u stanovima.
Esad ako je i prijavio prihode iz kojih su kupljeni onda je za navedenih 10 godina a da nije imao nikakve troškove imao prihode koje je investirao u stanove od 59.250 eura na godišnjem nivou. po 115 dinara to je 6813750 dinara na koje je trebalo podneti poresku prijavu na ukupan prihod građana ( da osta vimo sad imovinu u doo po osnovu akcija i prostora i druge sitnice)

Međutim ovo je ipak Srbija pa je na ukazivanje Saveta za borbu protiv korupcije u januaru 2004. tadašnji resorni ministar čijem ministarstvu je komisija podnosila izveštaj Ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vlahović rekao je

cit
da je Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o politici i procesu privatizacije analiziran sa aspekta analitičke osnove, pouzdanosti, stručnosti i mandata koji Savet ima, i ocenio da je s obzirom na te kriterijume taj dokument činjenično neutemeljen i zasnovan na nekritički prikupljenim informacijama i navodima iz medija, zbog čega su ocene koje su u njemu navedene proizvoljne i paušalne.

Prema njegovim rečima, analiza Saveta o politici i procesu privatizacije delimično izlazi izvan mandata Saveta, a delom ga nije ni ispunila. Analitička osnova je, kako je objasnio Vlahović, neadekvatna kako zbog nedovoljnog obuhvata činjenica, tako i zbog pristrasnosti u njihovoj selekciji, što predstavlja krupan nedostatak analize. On je postavio i pitanje koliki je uzorak privatizovanih preduzeća na osnovu kojeg je napravljena analiza, odnosno na osnovu koliko analiziranih preduzeća se može pouzdano oceniti da je bilo nepravilnosti, zloupotreba i elemenata korucije od nadležnih institucija, s obzirom na to da se Savet u svom Izveštaju poziva na podatak da je u proteklom periodu privatizovano više od 1.000 preduzeća putem aukcija i 30 na tenderu.



Da se samo podsetimo to su one početne primedbe na privatizacije

Спорне приватизације за време Влаховића



♦ Национална штедионица 2001-2003.

♦ Ветеринарски завод јула 2003. продат за 9,1 милион евра конзорцијуму Зекстра и Банком. Председник Тендерске комисије био Чедомир Јовановић

♦ Цементаре Нови Поповац, Беочин и Косјерић продате за 138,9 милиона долара

nadalje je gospodin Vlahović ukazao

Vlahović je rekao da je nivo stručnog poznavanja materije o kojoj se raspravlja neprihvatljivo nizak, kao i da Izveštaj Saveta obiluje materijalnim greškama, koje govore o neupućenosti autora, kao i neistinama, i ako su sve informacije javno dostupne preko zvaničnog Internet sajta Agencije za privatizaciju i Ministarstva za privredu i privatizaciju. i dodao da je Izveštaj Saveta i metodološki konfuzan.


e vidiš AO zato je važno da se o ovako složenim stvarima kao što je između ostalog i porez raspravlja sa poznavanjem materije i sa upućenošću. Tačno je da se tada Zagorka Golubović usprotivila ovakvoj kvalifikaciji

Član Saveta za borbu protiv korupcije Zagorka Golubović protestovala je na današnjem sastanku zbog izjava ministra za privatizaciju da je to vladino telo "nekompetentno i niskog nivoa stručnosti" i izrazila neslaganje zbog konstatacije u izveštaju resornog ministarstva da je "Savet protiv privatne svojine", da je njegov Izveštaj "štetan za tranziciju i da se njime uznemirava javnost".

Ovo sve normalno sa web sajta vlade link

Tu je normalno bio i gospodin Cvetković, pa ne mogu da odolim a da ne okačim i fotografiju sa navedenog skupa



ps

niccolo bi zato mogao da precizira i ovu drugu grupu ( mi koji platimo manje, a onda deci plaćamo školovanje, zdravstvo) jer i Vlahović je imao problema baš oko plaćanja školovanja njegovog sina

Naime, njegov sin Miloš koji je završio prestižni američki univerzitet Viskonsin-Medison počeo je da se interesuje za nostrifikaciju svoje diplome. Ispostavilo se da je za to potrebno 2.000 evra.

Ta stavka, međutim, njegovom ocu nije bila nikako jasna.


- Ne mogu da verujem da se diploma jednog poznatog fakulteta kod nas ne ceni i još moraš da platiš da bi je uvažili - požalio se Vlahović bivšem ministru nauke.
izvor
to je po sadašnjim cenama za nonresident godišnje cca 40 soma $ ( ako se nema neka stipendija) link
antioksidant antioksidant 15:06 15.09.2013

?

u čemu početnike?
niccolo niccolo 15:26 15.09.2013

Re: ?

antioksidant
u čemu početnike?

Valjda u izbegavanju plaćanja...
gordanac gordanac 16:18 15.09.2013

Re: ?

antioksidant
u čemu početnike?

U osnovnim znanjima i informacijama o vrstama i prirodi poreza.
gordanac gordanac 16:18 15.09.2013

Re: ?

niccolo
antioksidant
u čemu početnike?

Valjda u izbegavanju plaćanja...

:))))
a moze i tako
antioksidant antioksidant 07:24 16.09.2013

Re: ?

gordanac
antioksidant
u čemu početnike?

U osnovnim znanjima i informacijama o vrstama i prirodi poreza.

а ко су они који сад савладавају основна знања и информације о врстама и природи пореза? основци, средњошколци, студенти? подмладак политичких организација или етаблирани страначки вукови са деценијским стажом у скупштинским клупама?
gordanac gordanac 11:49 16.09.2013

Re: ?

antioksidant
gordanac
antioksidant
u čemu početnike?

U osnovnim znanjima i informacijama o vrstama i prirodi poreza.

а ко су они који сад савладавају основна знања и информације о врстама и природи пореза? основци, средњошколци, студенти? подмладак политичких организација или етаблирани страначки вукови са деценијским стажом у скупштинским клупама?

Ne znam ko sve od njih i da li uopšte iko od njih.
Zainteresovani da pročitaju, ko god i zbog čega god, u najširem smislu raznih kojima je BlogB92 dostupan.
8c_competizione 8c_competizione 16:40 15.09.2013

zaboravili ste ...

... izdrzavanje od poreza ove mafijaske organizacije

a pritom sami ne placaju porez, niti vode ikakve knjige!
vladaxy vladaxy 17:44 15.09.2013

Sve je stvar navike

Najtačniji i najopštiji odgovor bi bio:
- poreza bilo oduvek


U kavez sa 5 majmuna postavljena je banana na vrh kaveza do koje se može doći uz pomoć drvenih sanduka.

Kada prvi majmun počne d se penje da dohvati bananu, eksperimentatori mlazom hladne vode prskaju ostala četiri majmuna. Ponovljanjima ovakvog ponašanja stvaraju uslovni (Pavlovljev) refleks kod majmuna da će doživeti neprijatnii hladni šok svaki put kada neko od njih posegne za bananom na vrhu kaveza.

Zbog toga će, kada god neki majmun pokuša da dođe do banane, biti nasilno sprečen od ostale četvorice. Uskoro niti jedan od njih neće pokušavati da dosegne "zabranjeno voće"

Kada jednog od 5 majmuna zamene novim majmunom, on će (ne posedujući uslovni refleks) krenuti ka banani i biti (nimalo nežno) sprečen od četvorice "starih" majmuna.
Tako će i novi majmumm naučiti da se ne sme uzimati banana jer će u suprotnom biti fizički napadnut. Tako su "stari" majmuni preneli uslovni refleks na novoga.

Kada još jedan majmun iz originalne postavke bude zamenjen novim, u kažnjavanju njegovih pokušaja da dođe do banane učestvovaće ne samo 3 stara majmuna, već i onaj koji je u kavez ušao kao prva zamena i koji je uslovni refleks stekao posredno.

I tako će se ovaj obrazac ponašanja prenositi na sve nove majmune u kavezu.
Čak i kada se zameni i poslednji majmun iz prve petorke koji su bili polivani vodom, majmuni će napadati novajliju u kavezu koji krene ka banani.
Oni ne znaju zašto je zabranjeno uzimati bananu, niti znanju zašto je potrebno da tuku onog koji to pokuša, ali slepo poštuju ta pravila.

Zašto?

Zato što u kavezu od pamtivjeka važe takva pravila.

NARAVOUČENIJE:

Ne preispitujete tradiciju: priklonite se ponašanju većine jer ćete u suprotnom dobiti po glavi.
vladaxy vladaxy 17:58 15.09.2013

Razlika između države i pojedinca

Sav prikupljeni novac stiže u BUDŽET države, a ako se za budžet kaže da je "u deficitu", to znači da se izračunalo da NE MOŽE da se prikupi dovoljno novca za sve namene koje je država odredila zakonima za trošenje, to znači da fali novaca, a taj se problem može rešiti ili pozajmljivanjem (zaduživanjem) da bi bilo dovoljno novca, ili zakonima kojima država prekida finansiranje nekih namena (stečenih prava).

Kad sam raspolažeš svojim novcem onda si racionalan, ali kad se tvog novca dohvate političari tu nastaje problem. Uvek je lako trošiti tuđ novac bez ikakve odgovornosti. Ali slatkorečivi političari lako ubede ovce da je to za njihovo dobro. Klasična životinjska farma.

Zato političarima treba ostaviti što manje novca sa kojim bi raspolagali.
SPS primer: nemaju pojma gde je isparilo 34 miliona evra iz Galenike. Koliko dugo grade puteve i koliko je para otišlo, cela teritorija Srbije bi trebala da bude asfaltirana.
Zdravstvo: evo kukanje iz prve ruke do čega dovodi državna briga o vašem zdravlju.
Stanje u državnom obrazovanju: ovde blogeri naširoko iznose sve posledice odluke da nas država obrazuje.
Penzije: klasična Ponzi šema. Dok ima uplata biće i isplata

Šalteri, birokratija, maltretiranje na svakom koraku... Stvarno smo mazohisti kad plaćamo sve to.

Ja podržavam svakog ko uspe da izbegne plaćanje poreza u Srbiji Više novca za njega i njegovu porodicu
iqiqiq iqiqiq 09:05 18.09.2013

Re: Razlika između države i pojedinca

Čini mi se da vrlo često zastupaš ultra liberalne stavove, odnosno drastično smanjenje javnih usluga i javnog sektora. Možda to može da zaživi kada imaš jake regulatorne funkcije države, ovako se bojim da bi skliznuli u scenario "banana republike" jer ne bi u maloj zemlji kao što je naša postojala zaštita od monopola.
Što se tiče boljki države, pa i po pitanju zdravstva, to je iz mnogih razloga, pa i iz razloga nepotpunog sprovođenja zamišljenih reformi.

Naime ako ti Zakon o komori zdravstvenih radnika nalaže obavezno članstvo u Lekarskoj komori da bi mogao da obavljaš svoju profesiju kao zdravstveni radnik, ti onda imaš direktno mešanje države i preuzimanje odgovornosti za svaku lekarsku licencu. U drugim državama sama Komora preuzima odgovornost i u skladu sa svojim protokolima, procedurama te u saradnji sa osiguravajućim društvima uređuje struku i brine o očuvanju ugleda, povlači licence, menja pravila izdavanja licenca. Iako kod nas Zakon o udruženjima omogućava slobodu udruživanja, ovakvim zakonima država se meša u pojedine struke i preuzima krajnju odgovornost za nestručnost i greške pojedinca.(Zakon o komoriЧланство у комори је обавезно за све докторе медицине, докторе стоматологије, дипломиране фармацеуте, дипломиране фармацеуте медицинске биохемије, дипломиране фармацеуте специјалисте медицинске биохемије и докторе медицине специјалисте клиничке биохемије, медицинскесестре и здравствене техничаре, који као професију у Републици Србији обављају послове здравствене делатности у здравственим установама и у другим облицима здравствене службе (у даљем тексту: приватна пракса).“
Pogledaj član 2 gde se tačno specificiraju komore u kojima smeš i MORAŠ da budeš član ako hoćeš da obavljaš i privatnu praksu!
jinks jinks 19:01 15.09.2013

...

od poreza na dohodak građana:
48,7 milijardi dinara

od poreza na dobit preduzeća:
48,1 milijarda dinara

Šta bi na osnovu odnosa ove dve brojke, kao i njihovog odnosa sa ostalim brojkama (PDV, na primer) moglo da se zaključi o aktuelnim parametrima fiskalnog sistema - da li su više podešeni u levo ili u desno.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:13 15.09.2013

Re: ...

jinks
Šta bi na osnovu odnosa ove dve brojke, kao i njihovog odnosa sa ostalim brojkama (PDV, na primer) moglo da se zaključi o aktuelnim parametrima fiskalnog sistema - da li su više podešeni u levo ili u desno.

Ништа.
Ми не знамо ни шта смо ни ко смо.
Нити куда идемо.
Зато овако и изгледамо.

Ко ти каже другачије, тај лаже.
niccolo niccolo 19:32 15.09.2013

Re: ...

Ништа.
Ми не знамо ни шта смо ни ко смо.
Нити куда идемо.
Зато овако и изгледамо.

Ovo je naročit problem. Peđa kao preduzetnik svoje poslovne odluke donosi na osnovu toga kakva su mu očekivanja u budućnosti. Mnogi kao i on ne očekuju ništa pozitivno. U takvoj situaciji teško da do nečega pozitivnog može i doći. U tom smislu mogu članovi Vlade da dube na glavi, ako ne mogu privredu da ubede da znaju šta rade nema od toga ništa...
zemljanin zemljanin 19:39 15.09.2013

Re: ...

niccolo

Ovo je naročit problem. Peđa kao preduzetnik svoje poslovne odluke donosi na osnovu toga kakva su mu očekivanja u budućnosti. Mnogi kao i on ne očekuju ništa pozitivno. U takvoj situaciji teško da do nečega pozitivnog može i doći. U tom smislu mogu članovi Vlade da dube na glavi, ako ne mogu privredu da ubede da znaju šta rade nema od toga ništa...

Tačno tako ... "ovde" radi ko mora ili ima dobru "infrastrukturu" ... ali to jeste posledica neozbiljnosti države ... a ta neozbiljnost je mnogo krupnija od čisto poreske politike ...
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 10:41 16.09.2013

Pogrešna slika

Iako je vaš pregled poreza tačan daje pogrešnu sliku jer ne gleda konsolidovani budžet.
Odnosno da budem precizniji nema Doprinaosa Za PIO, Zdr. Osiguranje i slično a koji se plaćaju kao procenat bruto plate i koji zajedno sa porezom na doh. građana čine gotovo jednaku cifru kao i PDV.
gordanac gordanac 17:31 16.09.2013

tačna slika

kalifumestokalifa
Iako je vaš pregled poreza tačan daje pogrešnu sliku jer ne gleda konsolidovani budžet.
Odnosno da budem precizniji nema Doprinaosa Za PIO, Zdr. Osiguranje i slično a koji se plaćaju kao procenat bruto plate i koji zajedno sa porezom na doh. građana čine gotovo jednaku cifru kao i PDV.

Zato što su oba Fonda posebno (oba programa se i razmatraju i usvajjau posebno) i indirektni su korisnici budžeta, zato ih nema u prihodnoj strani,jer i nisu u prihodnoj strani, a navela sam unutar teksta i izdvajanja iz bruto plata za zdravstvo i penziono od bruto plata svakog zaposlenog, čak i sa primerom koliko svaki zaposleni izdvoji - oko 25 000 evra za svoj radni vek.
sevarlica sevarlica 13:35 16.09.2013

dobit

od poreza na dobit preduzeća:

48,1 milijarda dinara



T.j. cela naša privreda i privatna i državna je ostvarila dobit od nekih 5.000 din po glavi stanovnika za ceeeeelllluuu godinu. Meni ovo najviše govori da nekih 99% ne plaća ukupan porez na dobit a da jedno 50% ne plaća porez na dobit uopšte.
Najgore od svega je što je veća dobit države iz poreza na dohodak građana u kojoj je prosek plata 300 evra
domazetovic.andrej domazetovic.andrej 17:09 16.09.2013

Pre poreza...

Ovo je bio solidan 101 o porezima u Srbiji. Medjutim, pre svega ovoga mislim da smo preskocili jedan vrlo vazan korak. Nas, kao gradjane, niko nikada nije pitao kakvu drzavu zelimo i koliko ce takva drzava da nas kosta? Nametnut nam je nekakav polovican oblik socijaldemokratije koji ne znam kome odgovara, a uz to je i preskup. Takodje, sistem kakav je postavljen demotivise ucesce u njemu. Sto vise poreza placas ne dobijas nista vise zauzvrat vec se osecas kao magarac. Nasuprot, sto manje poreza placas pocinjes da uvidjas prednosti jer uvek dobijas istu (iako losu) uslugu zauzvrat. I onda se cudimo sto ljudi ne zele da placaju porez...

Sa porezom na imovinu ima jos jedan problem. Ljudi koji su tu imovinu stekli platili su je od vec jednom oporezovanih prihoda. Takodje, prilikom kupovine te nekretnine platili su i PDV. Sada, nakon svega, svake godine placaju i porez na to sto su stedeli i sebi obezbedili 'skloniste' - nesto sto covek radi od kad je napustio Edensku bastu. Da smo te iste novce popili u kafani sa pevaljkama ne bismo drzavi placali nista. Sa druge strane, troskovi infrastrukture gradova u kojima zivimo neko mora da plati. Zbog toga su u svetu pitanja ovog poreza uvek osetljiva i predstavljaju prihod lokalnog nivoa vlasti. Nikako centralnog! Tako da svi mogu direktno da uticu na to kako se ti novci trose i koliki ce ti nameti biti. U nas je ovo postavljeno naopako...

sevarlica sevarlica 12:54 17.09.2013

Re: Pre poreza...

Da smo te iste novce popili u kafani sa pevaljkama ne bismo drzavi placali nista


Varaš se, takvi obično dobiju pomoć od države

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana