Било је то давно, моје сестре и ја смо имале старијег брата. Слободан је тада страдао, и постао нам, после неког времена, лепа и топла успомена. У то доба тек сам био престао да будем дечак, а дечаци се увек угледају на оца или старијег брата. Желећи да копирам свог, ја сам као он акробатски возио бицикл, као он читао књиге и као он почео

 
2022-10-29 11:10:51
Religija

БОЖИЈА МИЛОСТ

Predrag Brajovic RSS / 29.10.2022. u 12:10
за Ненада Швракића
 
    Она заиста постоји. Није реч о Божјој милости онако како о њој учи катихизис. Нико неће бити спасен, нико васкрсао онако како Библија проповеда. Свима ће живот у окриљу те милости ипак добити смисао и утеху. 
    У пантеону античких Грка људска судбина разрешавала се у мушичавом
 

човек кога смо сви волели.

Био је ерудита, свезнадар, полихистор, шмекер, зајебант и пријатељ. Волећамо га и сећати се. 

 

     Видовдан, празник кнеза Лазара Хребељановића и његових палих витезова, случајем је назван по хришћанском свецу са Сицилије светом Виту, који пада на дан Косовске Битке. Код Срба се овај дан није обележавао све до 1889. године. У црквеним календарима Ђурђа Црнојевића из 1494. или Вука Стефановића Караџића из његове књиге-годишњака

 

Почнимо од старијег: Бранило, Јован, Станиша, Репош, Константин... ко фали у овом низу? Фали Ђурађ Кастриоти, познатији као Скендербег, највећи хришћански Албански јунак и борац против Турака, коме су прва двојица деда и отац а последња тројица рођена браћа. Ђурађов отац Јован и брат Репош умрли су у Хиландару, у Арбанашком пиргу

 
2020-03-22 12:27:27
Životinjski svet

Update 1

Predrag Brajovic RSS / 22.03.2020. u 13:27

Нема ништа важно да се каже, него ми фали блог који може да прима различите нове и старе информације, увиде, недоумице, идеја -- а све у вези са овом погибељи која нас је задесила. Мислим, не брините се, бићемо ми ОК, али је питање колико ће ствар трајати -- ја сам оптимистички мислио да ћемо за 4-6 недеља изаћи из проблема, но више нисам

 
2020-03-16 18:08:06
Biz

Bogataši

Predrag Brajovic RSS / 16.03.2020. u 19:08

 

Знате ли ко су били најбогатији људи у Србији пре Другог Светског Рата? Не знате?

Не, то није тачно. Знате их, али их не памтите као богаташе. Ево њихових имена: Сима Игуманов, Миша Анастасијевић, Никола Спасић, Илија Коларац, Лука Ћеловић, Влајко Каленић. Памтимо их као задужбинаре и добротворе.

 
Гост аутор је Данило Бацковић, физичар у банкарском свету, чији текст о биткоину преносим у два дела. Ово је његов други део, у чијим коментарима можете наставити расправе са оног првог. Претходни део НАЛАЗИ СЕ НА ОВОМ ЛИНКУ.
 
ПБ
 
Šta ti se sada čini virtuelnije, lova koju imaš na računu banke ili kripto(!) valuta Bitkoin?

Molim?!

 
Гост аутор је Данило Бацковић, физичар у банкарском свету, чији текст о биткоину -- најбољи за којег ја знам -- преносим у целини. Текст је 1) дугачак 2) вредан сваког трена ваше пажње 3) јер ћете после њега бити паметнији. Због обима, текст ће бити објављен из два дела. Данило се регистровао на Блог б92 као dbacko, па може да вам одоговара, ако умете да га питате. 
ПБ

Kratak dijalog o dva monetarna sistema sveta napisan u čast petstogodišnjice kačenja Luterovih "95 teza" na vrata crkve Svih Svetih u Vitenbergu.
 
Šta je Bitkoin i ko je tu gazda uopšte?

Niko. Niko od nas i svi mi zajedno. To je "samo" softver koji radi na računarima svih onih koji žele da se pridruže. Ni od koga ti ne treba dozvola. Ne postoji meta gde naciljati Tomahavk. Po svetu postoji toliko kopija ove računovodstvene knjige da ona može preživeti nuklearni udar (u žargonu se to zove "bubašvaba protokol"). Bitkoin se može preneti na računaru, mejlom, pismom, u glavi, u slici (steganografija), radio talasima... Jedna firma je čak platila lansiranje satelitskog repetitora koji pokriva Evropu, sever Afrike i dobar deo Azije namenjenog samo za prosleđivanje bitkoin transakcija. Korišćenje je besplatno. Ovakav softver se zove distribuiran jer nema jedan ili više centara sa privilegovanim učesnicima.

 
 

Predrag Brajovic

Predrag Brajovic
Datum rоđenja:  - Pol:  - Član od:  23.07.2007 VIP izbora:  119 RSS RSS Feed Saznajte više o autoru

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana