Sport| Zdravlje| Životni stil

Najprestižniji festival odranog mesa koje (otežano) hoda

docsumann RSS / 26.09.2013. u 19:44


OlympiaLogoLarge.jpg 

27.09. - 29.09.

 

 Nema šta, prava tema za jednog vegetarijanca ;)

 Cijenim da smo  praćenjem prošlogodišnje Olimpije, mahom neupućenom pučanstvu, dosta toga pojasnili glede toga o čemu se tu zapravo radi, zašto to sebi rade, i ko to radi najbolje ... Pa opet, svijet profesionalnog bodi bildinga, i dalje, predstavlja totalnu friki&spuki dimenziju za većinu laičke javnosti. Mislim, teško je nekome ko se nikad nije do'vaćao tegova objasniti koliko je čelik teška droga.

 (Zanimljiv način da se pobliže upoznate sa tim uvrnitim miljeom, i to upravo  kroz priču o akterima ove priče,  je tazeizašli dokumentarac – Generation Iron)

 S druge strane, upravo je među manekenkama i bodibilderima najrasprostranjeniji poremećaj poznat kao vizuelna dismorfija. Razlika je  samo što ove prve, u ogledalu, sebe vječito vide kao debljuce, a ovi drugi - kao žgoljavce. Ogledalce, ogledalce, ko je najluđi na svijetu?

Ko zna, možda bi određena kris-kros zamjena hormona tu dala neke rezultate;)

Neizostavna fama koja prati profesionalni bb je doping. Ljudi automatski povezuju  te ekstremno razvijene mišiće sa  gomilom kojekakve hemije, krajnje izmistifikovanih svojstava. Previđaju pri tom činjenicu da u bb-u postoji i tzv. natural division, odnosno tačmičenja za bildere i bilderke koji ne koriste stimulativna sredstva.

Muskulatura najboljih natural bb ne zaostaje puno za onom u prosječnih drug-use takmičara. Čak je bilo slučajeva da se na samoj olimpiji takmičio pokoji naturalac, recimo – Majkl Ešli, 1987.

551217_417667921671975_1961803760_n.jpg 

Kiyoushi Mody, 4x Natural Mr.Olympia

 

Generalno, kod našeg naroda vlada veliko neznanje o dopingu. Mnogi smatraju da  uzimanje nekoliko doza anaboličkih steroida automatski dovodi do bujanja muskulature. Najčešći i najbesmisleniji komentar dobijan od onih koji bi mi se obratili za savjet za vježbanje glasio je – znaš, ne bih ja da budem baš ovoliki (uz koje je išlo obavezno podizanje laktova u stranu). 

 - Sine, toliki nećeš da budeš ni da trošiš milione na hemiju.

 Mišići, sa ili bez hemije, svejedno,  ne rastu lako. Rijetki su oni obdareni izuzetnom genetikom, koja daje rezultate već pri prvom odlasku u teretanu. Za ogromnu većinu vježbača izgradnja mišića je dug i naporan proces, koji zahtjeva istrajnost, disciplinovanost (treba jesti sve te propisane obroke iz dana u dan), spremnost na težak rad u teretani, i prije svega znanje i učenje o treningu i ishrani, kao i dosljedna primjena stečenog znanja.

Danas, u vremena brza,  mnogi mladi vježbači, nezadovoljni dinamikom i nivom svog napretka, olako posežu za prečicama, to jest – sterodima, a da, pritom, nisu ni približno iskoristili potencijal tri osnovna (strejt) principa mišićnog razvoja: trening-odmor-ishrana.

Imao sam priliku da srećem vježbače koji su mi, onako značajno, u povjerenju,  prijavljivali kako uzimaju ''nešto'', a pri tom su izgledali sasvim prosječno i bili prosječno snažni.

Da se ne shvatimo pogrešno, znam i za druga iskustava – jedan poznati domaći bilder mi je rekao da bez steroida izbacuje 180 kg iz benča, a uz njihovu ''asistenciju'' - 215. Dok mi je jedan drugi, takođe uspješan domaći takmičar, pričao kako je, dok je sprovodio završne pripreme (tad je uobičajeno koristio steroide), njegova žena redovno bježala kod svoje majke, pošto bi višestruko povišen nivo testosterona od njega napravio 24satadnevno napaljenog paripa, koji se ujutro redovno budio okupan noćnim polucijama.

 

[ Opširan i sadržajan intervju sa Dorian Yates-om (6x Mr.O) u kojem na 24:30 sasvim otvoreno priča o steroidima ]

 

U profesionalnom bb, doping nije zabranjen. To ga za razliku od nekih drugih sportova (koji su navodno čisti) čini manje licemjernim, al' svakako ne sigurnijim po zdravlje samih takmičara.

Flex Wheeler, čuveni IFBB pro bodibilder,  svojevremeno je  izjavio – Dizanje tegova u teretani može biti veoma zdravo za vas, ali vrhunski bodibilding nema nikakve veze sa zdravljem.*

Da li vrhunski sport, generalno, ima ikakve veze sa zdravljem?

Sve višim standardima i zahtjevima koje postavljaju pred sportiste moderna takmičenja ih  prosto guraju u naručje dopinga.

Uslijed porasta broja  slučajeva retroaktivnih oduzimanja medalja (zbog pozitivnih rezultata doping testova na pohranjene uzorke krvi), koja donekle  obesmišljavaju sama takmičenja, kao i zbog razmaženosti publike, koja želi da vidi što nevjerovatnije performanse na sportskim borilištima, moguće je da će se  u budućnosti preći sa kontrole  korišćenje zabranjenih supstanci na direktnu  kontrolu zdravlja samih sportista.

Em je to lakše izvodljivo, em je jeftinije, em  suštinskije. Džeki Džojner Kersi je prošla sve doping kontrole ne olimpijadi U Los Anđelesu i ''raspala'' se nedugo poslije toga.
I, da - ovo bi faktički značilo legalizaciju (kontrolisanog) dopinga na ''mala vrata''. 

Zvuči kontoverzno, priznajem, ali pogledajmo istini u sise ...

Odavno već ne živimo u eri kad  na olimpijskim igrama nije bilo dozvoljeno učešće profesionalnim sportistima, a ona čuvena ''nije važno pobjediti, važno je učestvovati'' ne pije više vodu ni na školskim takmičenjima.

Koliko od aktuelnih svjetskih i olimpijskih rekorda je zaista regularno?

Koliko je natural bodibildera zaista natty?

Na pamet mi pada ona čuvena anketa sprovedena među olimpijcima (godine se ne sjećam), gdje su ovi bili upitani da li bi uzeli neko sredstvo koje bi im garantovalo osvajanje zlatne olimpiske medalju, ako bi nakon toga živjeli još svega nekoliko godina. Kod zapanjujuće velikog procenta ispitanika odgovor je bio pozitivan.

U potrošačkom društvu imamo dominantno komercijalnu muzičku i filmsku  produkciju, takvi su uglavnom i tv programi, industrija zabave  in general. Naravno da će nam takav biti i sport.

Sport je odavno postao veliki biznis, u kom se obrće silan novac. A novac ne voli kad mu etika-radi-etike nameće ograničenja. Dodajte  tome još i faktor slave, ego tripove, winer takes it all filozofiju, i dobićete veoma eksplozivnu smješu, da ne kažem stimulativno sredstvo za korišćenje stimulativnih sredstava.

...

I tako ... ove godine nas, po svemu sudeći, očekuje spektakularna Olimpija. Među učesnicima su aktuelni Mr.O i dva bivša; sami vrh merkaju četvorica takmičara: Fil Hit (prošlogodipnji pobjednik), Kai Grin (prošlogodišnji vicešampion), Džej Katler (svrgnuti šampion i četvorostruki mr.o) i Mamdouh Elssbiay aka Big Remi (ovogodišnja senzacija iz Egipta), a još gomila izuzetnih takmičara  pokušat će da se ugura u finale (prvih 6) ....  Pošto je tekst postao preglomazan, širi osvrt će biti dat kroz komentare.

 P.S. Na kraju, samo da dodam, u životu nisam ''omirisao'' steroide. Nisam ih čak ni vidio u živo. Najbliži tome sam bio kad mi je jednom prilikom, poznanik, inače zaluđenik u bb, pokazao praznu tablu Deca Durabolina, koju je skrcao umjesto sjemenki, dok je u bioskopu gledao film ... E, on je bio baš povelik.

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

* U martu ove godine, u 48 godini života, umro je Nasser El Sonbaty, najuspješniji jugoslovenski bodibilder svih vremena. Po mnogima nesuđeni mr.o 1997. Kao uzrok smrti navodi se oštećenje bubrega, najvjerovatnije prouzrokovano enormnom upotrebom stimulativnih sredstava tokom takmičatske karijere.

Tagovi



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 19:51 26.09.2013

in memoriam



Josef Edwin "Joe" Weider (Novembar 29. 1919 – Mart 23. 2013.)


p.s. nisam neki poštovalac dotičnog gospodina, ali red je da blog o mr.o započnemo ovim prilogom.


docsumann docsumann 20:44 26.09.2013

malo o samim takmičarima ...


favorit No1, aktuelni mr.o Fil Hit. sudeći prema snimcima od prije 4 sedmice, Fil izgledao ... zajebato, bato



kao što se da vidjeti on nije od onih dva-sa-dva tipova, oniži je, ne prtjerano širok, ali gustina, oblik (zaobljenost) i separacija njegovih mišića, kao proporcionalni i simetrični overlook su superiorni.

njegov paket ruke&ramena jedan je od najboljih u istoriji bb-a
docsumann docsumann 21:55 26.09.2013

Re: malo o samim takmičarima ...

najveća senzacija u bb-u ove godine - Big Rami, ribar iz Egipta, koji se svega nešto više od tri godine bavi bodibildingom



oko 300 funti (136kg) na 177cm. naravno da nije prirodno, ali ono što stručnjaci naglašavaju je njegov sasvim tanak struk za tolikog čovjeka, što ukazuje na to da ne koristi hormon rasta (nema gh guts-a)

p.s cijenim da bi mogao da se plasira među prva tri, a ko zna ...

stefan.hauzer stefan.hauzer 22:08 26.09.2013

Re: malo o samim takmičarima ...

:)

Obožavam ove čarapice na snimku.
Pazi čovek na zdravlje,zna se da prvo mrznu stopala(i ruke) ...toliko da bodibilderi ne brinu o zdravlju.
Nego,struk mu je zaista preuzak,vuče na duha iz lampe:)


docsumann docsumann 22:15 26.09.2013

Re: malo o samim takmičarima ...

vuče na duha iz lampe:)


to su te arapske fore

inače, Big Rami je već na svom profesionalnom debiju osvojio i prvu titulu titulu - NY pro 2013.
docsumann docsumann 05:03 27.09.2013

Re: malo o samim takmičarima ...

na scenu se poslije godinu dana pauze vraća četvorostruki Mr.O Jay Cutler, od koga je Heat preuzeo laureat. interesantno da su njih dvojica veliki prijatelji u privatnom životu, Džej je praktično bio Filov mentor u njegovim prvim danima u profi bb.
nepoznanica je u kakvom će se izdanju pojaviti, da li će biti velik kao i ranije.
sa formom iz 2010. mogao bi da računa i na sam tron ...

vladimir petrovic vladimir petrovic 21:30 26.09.2013

BB, čemu?

Docsumann
... ali vrhunski bodibilding nema nikakve veze sa zdravljem


Nego sa lepotom?!
Some like it hot, ali ne svi. Bar ja ne.

Nego, bolje da ne pričam, ja sam od onih koje ti kategoriziraš
... kao žgoljavce


A što se ovog tiče
Sport je odavno postao veliki biznis, u kom se obrće silan novac. A novac ne voli kad mu etika-radi-etike nameće ograničenja. Dodajte tome još i faktor slave, ego tripove, winer takes it all filozofiju, i dobićete veoma eksplozivnu smješu, da ne kažem stimulativno sredstvo za korišćenje stimulativnih sredstava.


Rafael Nadal me brine. Sve više se pojavljuju ovakvi naslovi:

Tennis News: Rafael Nadal’s Reputation Rocked By Latest Doping Accusation



a ponekad mi je teško da razlučim doping od debljine, kao kod ove Boterove igračice:



docsumann docsumann 21:45 26.09.2013

Re: BB, čemu?

... ali vrhunski bodibilding nema nikakve veze sa zdravljem


Nego sa lepotom?!
Some like it hot, ali ne svi. Bar ja ne.


pa, kao i sve ostalo, to i jeste namjenjeno onima kojima se sviđa.

lično nikad ne komentarišem ono što ne volim (muziku, filmove, sportove). mislim, to je samo moj ukus, i šta ja tu imam nekom da objašnjavam zašto ustvari ne bi trebao da voli to što voli.

dočim, kod onih stvari koje gotivim, e tu baš volim da komentarišem, jer mi to ima smisla - komuniciram s ljudima s kojim sam povezan na nekom estetskom planu, s kojima se kapiram, djelim iste poglede, interesovanja.

AlexDunja AlexDunja 10:57 27.09.2013

Re: BB, čemu?

Rafael Nadal me brine. Sve više se pojavljuju ovakvi naslovi:


nadala su pratile glasine od početka karijere.

sada se to sve pojačava jer se pojavljuje sve više indikacija.
reputacija španskih lekara mu ne ide u prilog,
uništavanje uzoraka po nalogu suda,
pojačavanje opsesivno kompulzivnog ponašanja,

po drugi put spektakularan povratak na tur, posle ozbiljnih
povreda, kada se spekulisalo da možda neće moći da nastavi karijeru..
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:35 26.09.2013

.

Uslijed porasta broja slučajeva retroaktivnih oduzimanja medalja (zbog pozitivnih rezultata doping testova na pohranjene uzorke krvi), koja donekle obesmišljavaju sama takmičenja



Ovde si ubo poentu.Kakva glupost,vijati lika,oduzimati medalje i označavati ga kao najvećeg prevaranta.Većina vrhunskih sportista koriste (ne)dozvoljene supstance. Mislim,ko čist može da izdrži tempo profesionalnog sporta? To je nehumano i tako se stvaraju "prevaranti",a
meni to deluje kao čist biznis. U slučaju Lensa ili Merion Džons.
Beda je to,u šta se sport pretvara.

i da,super je tvoje praćenje gospodina Olimpije ...ali 'di je NFL?
Večeras posrnuli San Francisko vs Sent Luis:)
docsumann docsumann 21:39 26.09.2013

Re: .

ali 'di je NFL?


sad samo pratim hajlajtse na nfl.com, od oktobra (arena paket dokupljen samo za tu svrhu) se uključujem u dubinsko praćenje

p.s. a šta sam ja ono rekao za koga navijam ove godine (znam, znam, nikakav sam navijač)?
stefan.hauzer stefan.hauzer 21:47 26.09.2013

Re: .

:)))

najviše si ishvalio SF ili je to bio NNN?
'bem mu miša.

meni favorit Pejton,igra kao nikad.
+ Čikago, jer Katler je prestao da brljavi / naravno ,Rejvensi su prva ljubav



p.s. Sihokse,ziheraški
docsumann docsumann 22:02 26.09.2013

Re: .

ajde kad smo se već dotakli nfl-a u kom steroidi nisu nepoznata stvar ... zanimljivo, kako se prošlogodišnji mvp Adrijan Piterson (raning bek Minesote) vratio na teren, umalo oborivši rekord u pretrčanim jardima, nakon samo 7 mjeseci od teške operacije koljena.

takav oporavak bez steroida jednostavno nije moguć.

zato je i Ben Džonson pao u Seulu. povrijeda koljena ga je natjerala da uzima steroide u periodu kad je zapravo trebao da se "čisti" od njih.

p.s. Sihokse,ziheraški


do sada imam 2 "navijačke" titule - Stilersi i Rejvensi, što je maltene nezamiislivo, ko da kažem da sam navijao i za Zvezdu i za Partizan
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:24 26.09.2013

Re: .

Stilersi i Rejvens

ubo si divizijske rivale,

kad smo kod Pitersona,sličnu povredu vuče i RG3 ...i tačno se vidi strah,ne sme da trči,dok Piterson se vratio i oduvao. Obrati pažnju na RB Iglsa,
LeSean McCoy - neverovatna promena pravca,lik je brz kao Fleš.


steroidi + senzualnost
NFL:)))
docsumann docsumann 22:31 26.09.2013

Re: .

LeSean McCoy - neverovatna promena pravca,lik je brz kao Fleš.


znam čoveka

p.s. Fil Hit je bio odličan koledž košarkaš ... plej


maksa83 maksa83 06:15 27.09.2013

Re: .

steroidi + senzualnost

Najbolji Vukajlija uradak ikad.

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 09:18 27.09.2013

Re: .

Najbolji Vukajlija uradak ikad.

sasvim tačno. :)
NNN NNN 09:39 27.09.2013

Re: .

najviše si ishvalio SF ili je to bio NNN?
ja sam
jedino objašnjenje je...
pa ne znam...
valjda će da eksplodiraju
(mada sam to očekivao i od Seintsa prošle sezone, pa ništa,
mislim, dobiju neke jake (Arizona, beše), pa izgube od slabijih...)

Evo 49si ugazili su sinoć (meni drage) Remse.

A Sijetl (kao što si najavio) deluje zastrašujuće na početku ove sezone.

I da dodam da Čifsi gaze, posle 3 kola već imaju više pobeda nego cele prošle sezone
(nije ni čudo kad su doveli Srbendu Smita )
4krofnica 4krofnica 09:56 27.09.2013

Re: .

označavati ga kao najvećeg prevaranta




stefan.hauzer stefan.hauzer 13:44 27.09.2013

Re: .

:)

Tricky ----> the cure!



.......
Najbolji Vukajlija uradak ikad.




Klej Metjuz, je žena zarobljena u telu dominatora!


AlexDunja AlexDunja 22:53 26.09.2013

aeee:)

olimpija!
docsumann docsumann 04:44 27.09.2013

Re: aeee:)

anfieldroad anfieldroad 00:32 27.09.2013

pro doping?!


Da. Doping u vrhunskom sportu. Tema o kojoj "svi",a to znaci 95 posto obicnih ljudi deli negativan stav iz zdravstvenih,sportskih i ostalih razloga.
Moj stav je za nijansu drugaciji. Apsolutno sam protiv svih vrsta dopinga u sportskim takmicenjima skolske i studentskih kategorija. Amaterski sport,kao i rekreativni treba da ostane u domenu licne odluke pojedinca.
Profesionalni sport,medjutim, bez dopinga bio bi zapravo opet amaterski. Ako je cilj pobediti,oboriti rekord, dostici krajnje granice ljudske izdrzljivosti,snage,brzine itd.,onda je neka vrsta dopinga neophodna. Uz ogradu(ponovo),da govorim samo u svoje ime, moram da kazem da sam uveren da bi sport bio znatno dosadniji i manje gledan u celom svetu. Prilicno sam siguran da se svi aktivni profesionalci na neki nacin dopinguju. Cinjenica da je novac zavladao sportom samo doprinosi dramaticnosti takmicenja. Ljudi zaradjuju nezamislive pare za ogroman rad koji ulazu u sebe, za fanatican trening i ne treba ih zaliti zbog eventualnog narusavanja zdravlja. Takodje, ne stoji ni argument da su koriscenjem dopinga neki favorizovani u odnosu na druge. Svi mogu i svi koriste. Naravno, ja ne mislim da su to neminovno frankenstajnovske metode stvaranja cudovista od ljudi. Talenat i rad ce opet pobediti,samo ce takmicenje biti zanimljivije.
Ono sto je svakako lose,to je prisiljavanje sportista na koriscenje supstanci koje im ne odgovaraju. Plasim se da ipak momci i devojke sami,svesno ulaze u borilista i da ih ne treba previse ubedjivati...
Ko zna kako bi zvucali muzicari koje volimo da nisu koristili doping?Veliki pisci? Glumci tesko mogu da podnesu izlaganje sebe javnosti,tako da vrlo cesto koriste alkohol kao vrstu dopinga. U ljudskoj prirodi je da se u necemu pokazu kao najbolji! I uspeh i neuspeh "potapaju" u dopingu raznih vrsta. Visoki biznismeni, berzanski"igraci", politicari i mnogi drugi koriste doping,pa ipak zbog toga ne snose konsekvence kao sportisti.
docsumann docsumann 04:50 27.09.2013

Re: pro doping?!

kukusigameni kukusigameni 10:22 27.09.2013

Re: pro doping?!

anfieldroad

Sve potpisujem što si rekao.
Ipak, u slučaju da sport dozvoli neograničeno korišćenje raznih sredstava koja ugrožavaju zdravlje, a služe postizanju rezultata (zarađivanju novca), on gubi svoj afirmativni oblik. Ono u zdravom telu-zdrav duh, više ne postoji. Tako da, ne vidim razlog da se ponovo ne vrate tzv. profesionalne lige i takmičenja, a s druge strane da ostane amaterski sport (uključujući i Olimpijske igre).
docsumann docsumann 13:47 27.09.2013

Re: pro doping?!

Ipak, u slučaju da sport dozvoli neograničeno korišćenje raznih sredstava koja ugrožavaju zdravlje, a služe postizanju rezultata (zarađivanju novca), on gubi svoj afirmativni oblik.


upravo u postu navedoh da je poželjno preći sa kontrole na nedozvoljena sredstva na kontrolu zdravlja samih sportista.

Tako da, ne vidim razlog da se ponovo ne vrate tzv. profesionalne lige i takmičenja, a s druge strane da ostane amaterski sport (uključujući i Olimpijske igre).


Olimpijske Igre su postale najveći mogući biznis u sportu.
ddsonik ddsonik 13:08 29.09.2013

Re: pro doping?!

Ovo je jako poucan video, ne samo o steroidima - hvala ti.

Ja se divim ljudima koji su toliko posveceni bilo cemu da mi je fascinantno videti ih (priznajem, ne pratim nikakve sportove, eventualno se sam aktiviram pomalo, cisto da se uverim da jos uvek mogu da imam pristojnu pokretnost i koordinaciju pokreta). Svaka im cast.
Realno, sa steroidima ili ne, iza ovakvih rezultata stoji ogroman rad i to je za svako postovanje.A da se pazi, mora svako od nas.

Odlican blog a i naslov;-)
Puno pozdrava
docsumann docsumann 16:40 29.09.2013

Re: pro doping?!

Odlican blog a i naslov;-)
Puno pozdrava


tnx, ddsonik.

sve najbolje ... i najjače
docsumann docsumann 16:34 28.09.2013

prejudging


nakon prvog dana jasne su dvije stvari.

prva - stari šampion biće i novi. i druga - izostala je najavljena velika borba i kvalitet takmičara.

neki od glavnih favorita pokazali su razočaravajuće slabu formu (Džej, Kai i Remi).

u dobrom izdanju nastupili su Dennis Wolf (moj favorit) i Šon Roden, vjerovatno 2. i 3.

prvi sudijski poziv na uporedno poziranje dosta toga govori kakav će biti konačan raspored u vrhu:

docsumann docsumann 12:43 29.09.2013

konačni poredak


Mr. Olympia Winner - Phil Heath

2nd place - Kai Greene

3rd place - Dennis Wolf

4th place - Shawn Rhoden

5th place - Dexter Jackson

6th place - Jay Cutler

7th place - Roelly Winklaar

8th place - Mamdouh Elssbiay "Big Ramy"

9th place Branch Warren

10th place - Lionel Beyeke
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:57 29.09.2013

Re: konačni poredak

8th place - Mamdouh Elssbiay "Big Ramy"

auh

tek osmi. duh iz lampe je podbacio:(
docsumann docsumann 13:14 29.09.2013

Re: konačni poredak

stefan.hauzer
8th place - Mamdouh Elssbiay "Big Ramy"

auh

tek osmi. duh iz lampe je podbacio:(


nedovoljno izdefinisan za ovakvo jedno, elitno takmičenje. sama mišićna masa, koliko god ogromna bila, nije dovoljna.

ipak je on početnik na profi sceni, trebaće koja godina da mu muskulatura "sazre", a da ima potencijala da jednog dana bude Mr.O nepotrebno je naglašavati.


docsumann docsumann 17:30 29.09.2013

gospodin olympia za 2013.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana