Eksperimenti u blogovanju| Gost autor| Literatura

NISMO MI

horheakimov RSS / 11.06.2018. u 22:17

gošća autorka: Jelena Dedeić

 

Na zidu smrdljivog haustora, između spiska stanara i obaveštenja o izvršenoj deratizaciji stajala je poruka napisana finim rukopisom:

 U ime potkošulja, gaća, čarapa, dukseva i farmerki iz prizemlja, molim supe, kafe i ćufte s viših spratova da se ne prosipaju po nama!

Komšija Jovanović s trećeg krenuo je na posao i na izlazu iz zgrade pročitao natpis. Nasmejao se. „Dobar dan, komšo”, obratio se Aranđeloviću koji je prolazio kucajući po telefonu. „E, svakakvog sveta ima. Ali simpatična mi je ova poruka”, promrmljao je Jovanović, izvadio olovku iz torbe i na papiru dodao: Nismo mi (stan 12).

Milovan Petrović, penzioner sa četvrtog, izlazio je noseći kesu sa smećem. Nije dobro video šta piše, a naočare je zaboravio kod kuće. „Šta to piše ovde”, pitao je Aranđelovića žmirkajući da izoštri tekst. Aranđelović mu je pročitao, ali čikica nije sasvim dobro čuo, niti razumeo. „Dečurlija...”, prokomentarisao je i prošao.

Slobodanka Mirković, penzionerka sa prvog, pročitala je natpis i pozvonila kod mlade komšinice Šarić s prizemlja.

„Dobar dan, sine! Jesi ovo ti napisala, sine? E, neka si im rekla, samo treba to malo oštrije, stoka je to nevaspitana, sigurno je onaj narkoman sa petog, sine...”

„Nisam ja napisala poruku, verovatno su Novakovići ili njihova deca, ali svaka im čast, i po mom vešu je nedavno neko bacio ručak”, odgovori Šarićka.

„Ja nisam, nemoj slučajno da pomisliš... Širim veš s druge strane, pa mene nisu dokačili. Nego da ti iscepaš jednu najlon kesu, pa da staviš preko veša da ti ga ne prljaju, sine.”

 

24052012309.jpg

 

Jasminka Šarić se zahvalila na savetu i iznervirano zalupila vrata. Dugo je već pokušavala da pozvoni kod tog narkomana Milutinovića jer je i ranije posumnjala da on baca otpatke kroz prozor budući da mu je terasa bila uvek prljava i neuredna, puna razne starudije i zarđalih stvari, ali joj niko nije otvarao vrata. Živeo je sam, ljudi su ga izbegavali. Kese s đubretom često je ostavljao ispred vrata, kao i tog dana. Provirila je u kesu. Unutra je bilo mnogo špriceva, prazna tegla kiselih krastavaca, omotač od pojedenog parizera. Zgađeno je mogla da ga zamisli kako prosipa te stvari kroz prozor, ali je takođe pomislila i da on onako pogubljen, bled, mršav i ispijen dugo nije sam sebi skuvao ručak. 

U međuvremenu su prolazile i druge komšije, na natpisu je bilo još komentara: Nismo ni mi (stan 22); Nisam ni ja, mene su popili (Kafa iz stana 26) i nacrtanih smajlića.

Mladen Milutinović, narkoman s petog, ušao je u ulaz i užurbano se popeo uz stepenice sudarivši se sa Aranđelovićem koji je opet bio zagledan u svoj telefon, nešto osluškujući. Mladen nije primetio natpis. Kroz haustor su odjekivali neki glasovi, isprekidano su mu odzvanjali u glavi:

„Komšinice, nećemo valjda sazivati kućni savet zbog istrage čije su ćufte i supa na vašem vešu, pobogu!”

„Verovatno biste sazvali i konferenciju za štampu da je vaš veš u pitanju, komšija!”, odgovorila je Šarićka predsedniku kućnog saveta i ljutito nastavila pohod po vertikali. Naletela je na Milutinovića: „Komšija, molim vas, možemo li da porazgovaramo?”. Milutinović je izgubljeno prošao pored nje bez odgovora.

Ostao joj je samo još stan u kome je živeo gospodin Aranđelović, pisac. Srela ga je na stepeništu dok se približavao stanu i ljubazno mu se javila. U njega i njegovu porodicu nikada nije sumnjala. Bili su to vaspitani, civilizovani ljudi, uvek odmereni i srdačni.

„Komšija, da ne znate možda ko baca to smeće kroz prozor?”

„Nisam primetio, zaista. Voleo bih kad bih mogao da vam pomognem. Baš vam je slatka i duhovita poruka na ulazu, gospođice.”

„Nisam je ja napisala...”, prozbori ona s namerom da još nešto kaže, ali je Aranđelović požurio da uđe u stan.

Otključao je vrata nasmejan i zadovoljan. Seo je za računar i pritisnuo play na mobilnom telefonu. Začulo se: „Dobar dan, komšo...E, svakakvog sveta ima...”   Na simsu, oko šerpe sa skorelim rezancima, komešali su se golubovi.

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

horheakimov horheakimov 22:19 11.06.2018

alternate take

stefan.hauzer stefan.hauzer 16:47 16.06.2018

*

ima evo mesec dana kako sam provalio da mi taj album od Arkad fajera znači više nego kila leba

horheakimov horheakimov 22:15 16.06.2018

Re: *

kome treba kila leba ( :

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana