Društvo| Ekologija| Moj grad

Kraj divlje gradnje na Ledinama ... a na Savi ?

Đorđe Bobić RSS / 20.09.2018. u 15:59

Grad Beograd je sada opredeljen nedvosmisleno protiv divlje gradnje. Nevidljivi gradonačelnik je pustio onog Vesića da to kaže javno i obavesti građane da će borba  protiv nelegalne izgradnje koje kuda po gradu biti nemilosrdno zaustavljena. I bez obzira o kome je reč nemilosrdnost će prema svima biti primenjena.

I onda, a u skladu sa takovom namerom gradskih dužnosnika objaviše oni pre neki dan da će u naselju Ledine, u Beogradu, biti do temelja porušen nelagalno sazidan objekat i odmah tu, na tom mestu grad će izgraditi park, zelenu površinu za dobrobit okolnog stanovništva a koje će (stanovništvo) odahnuti posle terora koje je preživelo dok je ona nelegalna, divlja tvorevina maltretirala i uznemiravala okolinu umanjujući joj estetiku i obarajući na leđa onaj prekrasni ambijent.

Opet je nova pozorišna predstava na gradskoj sceni u toku, građanima se opet prikazuje libreto sa lažnom slikom o aktivnosti vlasti beogradske koja se izvanrednim naporima, do sada neviđenim, samoubija danonoćnim radom da utera to izmaklo kontroli građenje u zakonske norme i tako to do beskraja, odnosno do Ledina gde to dođe kao pokazni element da se vidi kako tu nema šale i da svi na taj čin i ozbiljnu nameru obrate pažnju a posebno građani po Beogradu jer ako posle svakog porušenog divljeg zdanja širom Beograda bude izgrađen neki park neće više biti lako opstati u pošumljenom gradu.

Ali, i to pošumljavanje parkovskog tipa na mestu uklonjenih divljih zgrada ma koliko korisno za gradsku ekologiju bilo važno i berićetno neće imati priliku da na dobar način bude prepoznato od građana sve dok se ne poruše one vile na obali reke Save, a ima ih stotinak od raznih graditelja zdelane ali dve od njih su posebno istaknute porodične vikendice izgrađene od strane porodice Nikolić na forlandu, između reke i zaštitnog nasipa gde je zakonom zabranjema bilo kakva izgradnja jer je to zemljište javno dobro i namenjeno je da zaštiti grad od poplava kad Savi nadođe da poraste. Dakle, dok država to ne poruši sve ostalo, pa i ova priča sa Ledinama i parkom nema smisla i deluje bahato, bezobrazno i lažno, kao uostalom i svako drugo jeftino populističko kazivanje narodu. Ovo je samo još jedna priča za laku noć ... a sutra je novi dan i ima vremena da oni smisle neku drugu prijemčivu priču za jutarnje radovanje naroda. Samo neka se raduje.       

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cikaron cikaron 10:49 21.09.2018

СУПЕР ТЕМА!!!

Само једно питање... КО је био на власти када се зидало на Сави и шта је тај неко учинио тим поводом?
Питање се односи и не изостанак рушења нелегалних објката на Сави који су сазидани за време многих претходних власти?


Искрена брига или накнадна памет? ...а није се радило када се могло.
sevarlica sevarlica 12:21 21.09.2018

Re: СУПЕР ТЕМА!!!

Problem nelegalne gradnje je započeo još 70' godina a najfrapantniji primer je Kaluđerica. Nijedna vlast se nije uhvatila ozbiljno u koštac sa tim problemom a sam problem je eksponencijonalno rastao. Zakon o legalizaciji a sada i ozakonjenju objekata je ekser u sanduk za bilo koje rešenje problema.

Da se ja pitam, rešenje je prosto. Za početak bager sa nožem 7m širine i da se prošeta kroz sva prigradska naselja i priobalje, a nakon toga za nadogradnje 250% uvećanje poreza (posebno u uskoj gradskoj zoni), pa kad za stan od 80m2 na starom gradu moraš da platiš 2000Evra godišnji porez, dobar deo kretena će odustati od daljeg divljačenja.

Kada upireš prstom u neku vlast aboliraš drugu. Za mene kao građanina uopšte nije bitna ni stranka ni ličnost koja je na vlasti jer su oni svi zajedno predstavnici državnog aparata koga ja PLAĆAM, i to skupo ako mogu da dodam.

Lično imam problem sa kompletnom ulicom u kojoj živim jer su SVI do jednog od stanara u ulici gradili objekte na granicama svog poljoprivrednog placa, ostavljajući put u širini od 3m, a zakon kaže da pre nego što počneš izgradnju, uradiš promenu namene i ostaviš put od 7m (seoska saobraćajnica), što znači da se i ti i komšija preko puta odričete 2m svog placa za put. Država to NIKADA od 45' nije kontrolisala i zato danas imamo ovako haotičnu situaciju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana