Ministarstvo za budućnost ili Ko guši državne fakultete

stecajni_upravnik RSS / 03.06.2009. u 13:59

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić traži, pardon, naređuje državnim fakultetima da se odreknu 40% sopstvenih prihoda. Ako odete na sajt ministarstva gore pomenutog ministra, možete videti jedan zanimljiv natpis, baš nekako pozicioniran u centru stranice, crvene boje ispisan velikim slovima. Piše: "Ministarstvo za budućnost. Nauka za razvoj. "


Jadna nam je ta budućnost u kojoj državni fakulteti ostaju bez sredstava za rad. A upravo oni  su nosioci naučnog razvoja ove naše posrnule Srbije. Zadržaću se na prirodnim i tehničkim naukama. Navedite mi jedan privatni fakultet koji školuje buduće inženjere, fizičare, matematičare, hemičare, biologe... Privatni fakulteti koji se bave naukom u Srbiji ne postoje, jer je nauka nerentabilna (u Srbiji naravno, gde drugde). Dakle, u ovoj zemlji je posrtanje državnih fakulteta i naučnih instituta isto što i posrtanje nauke (jedino rešenje u tom slučaju je da uvozimo naučnike, ali odakle da ih platimo?). Bez te iste nauke nema ni (neke svetle) budućnosti.

Šta nam to sprema ministarstvo za budućnost?

Pre samo mesec dana ministar za budućnost je dao izjavu u kojoj nas upozorava da zemlji preti novi talas odliva kadrova, gori nego onaj koji nas je zapljusnuo devedesetih, kad se umalo ne podavismo od silnih talasa koji su nas plavili. Da Vas podsetim, šta je tada rekao:

 

"Srbija će u 21. veku biti informatička zemlja ili je neće biti! Ulaganje u nauku je na neprihvatljivo niskom nivou i rebalans budžeta je dodatno smanjio taj iznos za milijardu dinara. Srbija mora da uloži ozbiljan dodatni napor, jer ćemo u protivnom imati novi odliv mozgova"

 

Baš kada sam pomislio da će biti usvojena neka strategija ili nekakav drugi oblik borbe protiv odlaska mladih stručnjaka, kad ono ništa. U stvari i gore od toga. Državni fakulteti moraju da 40% sopstvenih prihoda uplate na račun Vlade Srbije koja će ih dalje raspoređivati po nekim fondovima solidarnosti (dobro je dok god se ne zovu fondovi za preporod Srbije). Privatni fakulteti naravno ne moraju da se odreknu ni dinara. A i zašto bi? Oni nisu od interesa, ne školuju deficitarne kadrove.

I dok mladi na državnim tehničkim i tehnološkim fakultetima sede u skamijama iz šezdesetih godina prošlog veka, koriste instrumente koji su odavno zreli za penziju (čast izuzecima, na ETF-u ima jedna nova laboratorija za elektroniku), šetaju se u trouglu Hemijski - Fizički - Filološki jer svoju zgradu nemaju (u pitanju je Bioloski fakultet), dok studenti ETF-a ispite polažu na Višoj poslovnoj, Učiteljskom, Rudarsko-geološkom, Mašinskom, Pravnom, Građevinskom i drugim fakultetima, jer imaju samo 9 učionica i 2 amfiteatra, država otima novac da bi popunila budžet i podelila ga siromašnim fakultetima. Umesto da im pomogne doniranjem novca iz budžeta (au ne, čekaj, pa nemaju novca, dali su ga Minji Kovačeviću), ona otima od ovih bogatijih i tako ih sve izjednačava. Do sada su postojali oni koji nekako funkcionišu i oni koji skoro nikako ne funkcionišu, a od sada će postojati samo ovi drugi. Ne zna se koliko dugo će ova agonija trajati. Verovatno dok oni iz odeljenja za prinudne naplate NBS-a ne stave katance na sve državne fakultete. Onda će im (ministrima nauke i prosvete) neko drugi biti kriv za propast visokog školstva, a Đelić će i dalje pričati o odlivu kadrova i svom velikom naporu da to spreči.

 

Zaključak: Dok se za nauku bude izdvajalo manje od 3-4% BDP-a (trenutno se, ako se ne varam izdvaja 0.38%) taj film ćete gospodine ministre i dalje gledati.

 

 

Za kraj, quote iz 24 sata, o problemina Elektrotehničkog fakulteta koji su nastali uvođenjem solidarnog fakultetskog poreza od 40% govori dekan Miodrag Popović:

 

"Zapretili ste da neće biti prijemnog ispita u junu ako bude prihvaćen Vladin predlog, kolike su šanse da se to zaista i desi?


Nisam pretio, to je realno stanje stvari. Mi do petka moramo da uplatimo na račun vlade 18 milijardi dinara, a na računu imamo osam. To konkretno znači da smo od petka - ako ne dođe do razumnog dogovora - u stečaju. Za prijemni ispit se spremamo kao i svake godine, ali ako nam račun bude blokiran, mi nećemo imati novac da ga organizujemo
."

 

Pozdrav i svako dobro. Odoh da spremam ispit(e). :)



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana