Srpski san

lowriter RSS / 21.08.2009. u 07:25

Stajao sam ispred kabineta i pušio jednu za drugom. Ljudi su izlazili iz te prostorije u intervalima od po desetak minuta. Uglavnom snuždeni ili besni. Ja sam cekao koleginicu Danijelu da bih dobio kakvu-takvu informaciju o narednom terminu za polaganje proklete Hidrologije. Vreme je bilo da se na pravi nacin suocim sa tim ispitom. Krajnje. I pored silnog straha koji sam osecao pri samoj pomisli da se nadem oci u oci sa prof. dr. Lj. Blagojevic. Bilo je nešto u pogledu te žene . Nešto što je postavljalo barikade na sve magistrale sive mase i cinilo ih krajnje neprohodnim u tih desetak minuta prave agonije. Znali smo to vrlo dobro-i mi, nesrecni pioni te velike partije, i ona, velika kraljica ovog crno-belog trenutka naših života. Sa tim osecanjem su živele generacije studenata i to osecanje su prenosili svojim mladim kolegama. Moj prvi sustret sa ovom profesorkom je, kao to obicno i biva sa mnom, daleko premašio i najmracnija iskustva predthodnih srecnika. Tada mi je prdoceno da ce mnogo „drinske vode proteci" pre nego li ja dobijem nažvrljano Lj.B. u indeksu. I proteklo je prilicno. Sada sam bio tu, konacno spreman, sa prikupljenim svim mogucim skriptama, sveskama, grafikonima proticaja, uzdužnim profilima, kartama slivova i milijardu drugih papirnih argumenata u korist svog celicno-stabilnog znanja. Ipak, broj cigareta koje sam popušio u proteklih sat vremena ne ide u prilog statike ove moje konstrukcije. Srecom sam uvek znao dobro da se pravdam, pa sam ovo klecanje kolena nazvao „kreativnom tremom". Moje kružno kretanje po hodniku prekinula ja Danijela koja je sva ozarena izašla iz kabineta i sa uzdignutim rukama sitnim korakom potrcala ka meni, u ekstazi vrišteci: „ŠEST, ŠEST, ŠEST!!!".
„Ðavolja rabota, kažem ti!", prosedih, tobože presrecan zbog nje.
„Hihihihi", nasmeja se ona, sva rumena i ustreptala, „Konacno! Ajmo na pivo, ja castim!"
„A jok, ja cu castiti!", pomislih, a oci mi to izgovoriše. Shvatih da sam zavidno kopile, te se ujedoh za jezik i podoh za Dacom niz hodnik.
„I znaci to je ta literatura - ista od marta, je l da?", procvrkutah pokazujuci hrpu papira u svojim rukama i trceci za raspomamljenom studentkinjom koja u svojoj crvenoj knjižici od danas ima veliki broj šest ispred reci Hidrologija. Danijela, ne zastajkujuci u ovoj našoj kretnji nalik onim isfuranim scenama u americkim filmovima kada cela horda nebitnih likova kaska za svojim velikim šefom dok on žurno pici kroz lavirinte hodnika svoje firme, nehajno pogleda u moje spise i,  neubedljivo tužno, rece:
„A neee! Dodala je još trideset pitanja iz ovog novog praktikuma, znaš ovog što su klinci dobili na drugoj godini?"
Pobeleh.
„Kako, jebote...? Kakav sad, kurac, praktikum?!".
„Ihihiihihih! Joj što si lud! Ajde, nije to strašno. Stici ceš da nauciš za ovih sedam dana!" osmehnu se i protrlja me šakom po kosi, a ja poželeh da joj pucam u kolena.
„Kako, u  kurac, da stignem kad cele nedelje radim trecu gore u Šumicama!? Što mi nisi rekla? Jebi se, taman sam mislio-to je to! Propade mi ceo junski rok!......."
U tom dranju ja se probudih. Gledam okolo i ništa ne kapiram. Razmišljam gde sad, do mojega, da nadem Praktikum iz Hidrologije za trecu godinu Geografskog fakulteta.
I u toj agoniji postanem svestan da sam fakultet završio pre dve godine i da upravo kasnim na posao. Zapravo, ne na pravi posao - odradujem vec drugi pripravnicki u svom životu i ne primam platu nego „novcanu pomoc" u iznosu od 18 000 dinara koje cu verovatno videti tamo negde s jeseni, i po clanu 2. Ugovora o volonterskom radu, saglasan sam da ovim ne zasnivam radni odnos vec da mi je samo omoguceno strucno osposobljavanje u ušmagloj kancelariji prepunoj ljudske sujete i podozrivih pogleda mojih milih kolega kojima je odlazak u penziju ravan sedmici na lotou.
Auh! Vreme je da krenem! Vec je ŠEST!
Mada bih vrlo rado ostao da nadem taj jebeni Praktikum. Imam osecaj da cu ga uskoro opet trebati.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Blogovi autora

Svi blogovi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana