Sport| Životni stil

Gvozdena buba

Strongman RSS / 18.02.2011. u 13:16

image014.jpgNisam ja bio loš košarkaš. Na protiv. Bio sam među boljima. Tamo neke sezone devedesetih godina, imao sam preko 30 poena u proseku po utakmici. Ne radi se o tome. U teretanu sam počeo da odlazim sa idejom da malo ojačam da bih mogao da budem još bolji košarkaš, da budem čvršći u duelu i da se zaštitim od eventualnih povreda. Čemu kriti? Sviđalo mi se kako je igrao a još više kako je izgledao Karl Meloun, jedno od najboljih NBA krila svih vremena. Vukao sam, dizao i gurao svašta nešto po teretani bez ikakvog plana samo sam tražio onaj osećaj napumpanosti mišića i slatkog zamora. Dva treninga sa loptom i jedan sa gvožđem su vrlo brzo postali moja dnevna rutina. Jednog dana, par nekih mojih ortaka, za mene u to vreme, naprednih bildera, su na osnovu mojih kvadricepsa zaključili da mogu punio da podignem iz čučnja i počeli da me nagovaraju da probam po prvi put u životu da uradim čučanj sa tegovima. I ako me je bilo strah da se ne povredim pristao sam. 60 kg nisam ni osetio. 80 je bilo isto lako pa smo skočili na 110. Bez problema. Da ne davim alio tog dana sam čučnuo 185 što je postalo novi rekord teretane. I to je to.

Tada, te 1998 godine, me je ujela "gvozdena buba" i ja sam postao zavisnik od gvožđa. Neizlečiv. Jednostavno organizam mi traži tegove, šipke, ploče, ... Telo traži gvožđe.

Do kraja 1998 sam podigao telesnu težinu sa 100 na 110 i odlučio da pored košarke zvanično počnem da treniram powerlifting. Na prvom takmičenju u Smederevskoj Palanci osvojim bronzanu medalju a već krajem godine u Nišu na Gala Kupu osvojim zlato i budem definitivno inficiran ujedom železne bube.

Već iduće godine sam trajno okačio o klin košarkaške patike sa vazdušnim đonom i zamenio ih adidaskama stabil sa tvrdim gazištem. 2000 odlazim u Ameriku na WPA svetsko prvenstvo u Lankasteru u Pensilvaniji. Uprkos teškoj grupi i jakoj konkuranciji obaram sve svoje lične rekorde i postajem prvak sveta. 2003 u Beču ponavljam uspeh u WPC federaciji sa svetskim rekordom u čučnju od 430 kg. U to vreme niko još nije imao čučlanj preko 500 ni na treningu.

 

Kao zavisnik od gvožđa treniram nekoliko puta nedeljno, bez obzira da li sam ispavan ili imam temperaturu. Trening mora da se odradi. Ne retko krijem povrede od porodice kako ne bi prolazili kroz razgovore u kojima neko plače a neko je tvrdoglav.

Godine prolaze ja počinjem uz powerlifting da treniram i strongman sport i uspevam da budem u top 4 u svetskoj "United strongman" ligi. Putujem na egzotične destinacije all inclusive sa snagatorima, snimaju nas televizije, ... Zapostavljam powerlifting takmičenja na uštrb dinamičnijeg strongmana.

2007 na treningu log lifta snažno zabacujem glavu unazad da bi napravio bolju putanju za dizanje. Oštar bol u leđima, rapidan gubitak snage i koordinacije je za mesec dva pokazali su na magnetnoj rezonanci da sam polomio disk u vratnim delu kičme čiji je sadržaj pritisao kičmenu moždinu i sveo je na jednom mestu na 25% svojih normalnih dimenzija. Što je najgore vrlo je moguć totalni prekid i kvadriplegija.

Rizična i zahtevna operacija izvedena od strane dvoje najboljih hirurga na svetu i srećna okolnost da sam jedan od 10 000 000 koji prohodaju me za par nedelja vraćaju u teretanu uz lekarsku preporuku da ne prelazim 50%. Tako je i bilo... barem 6 meseci dok nisam sreo na jednom koktelu doktorku koja me je operisala. Kaže žena da je ta metalna pločica koju su mi ugradili u vratu sada, definitivno, moj najjači deo tela i da mogu da počnem da vežbam ali da ne opterećujem vrat i da osluškujem svoje telo. Svega 8 meseci kasnije sam uradio na benču 5 x 307 kg. Gvozdena buba me ponovno ujeda. Šest treninga nedeljno i velike težine ponovo pune moj notes u kome vodim dnevnik treninga.

Opet suze najbližih i ja omekšam obećam da neću više i celih godinu dana prestanem da dižem. Smanjim se sa 140 na 120 kilograma, nosim fensi odeću ponovo, hodam sa lakoćom, ... Tuširam se i po 5 - 6 puta dnevno i osećam se prljavo. Gvozdena buba me žvaće iznutra. tera me da vežbam, svrbi me celo telo. Koliko god se opirem noću kad se uspavam, guram benč, vučem mrtvo i radim serije čučnja na 360 kg. Ubeđujem sebe da je to prolazno i samo se češem.

"Tata a je l si ti bio stvarno prvak sveta?". "Jesam naravno." "Ono baš baš pravi?". "Jesam bre. 100%". "Ali to kad si bio mlađi?"

Tu više nisam mogao da trpim gvozdenu bubu. Obećao sam klincu da ću za 3 meseca da se spremim i izađem na svetsko prvenstvo.

11. septembra 2010 osvajam WPC raw svetsko prvenstvo i definitivno se predajem uticaju gvozdene bube i izlazim iz sportske penzije.

Sad se spremam za neko drugarsko takmičenje u Sloveniji krajem marta, pa nastavljam pripreme za evropsko krajem juna u Mađarskoj. Ako me posluži zdravlje (je l da da zvuči ofucano) planiram da osvojim svetsko prvenstvo novembra i Irskoj.

Nastavljja se...

 

 

Izvor: pansport.rs

Autor: Strongman



Komentari (47)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

schweppes92 schweppes92 13:55 18.02.2011

?

Gde nestade slika "gvozdene bube" u ružičastom? Mogu samo da zamislim posledice njenog ujeda.

Navijam za tebe na prvenstvu u Irskoj.
Strongman Strongman 13:59 18.02.2011

Re: ?

Nisam obratio pažnju ali ima link na sajt pa je malo ovo ono oko autorskih prava. A nije ni čudo kad sam se zagledao u ... tegove.

Hvala na podršci. Ako se ne povredim potrudiću se da me zapamte
zoja444 zoja444 15:11 18.02.2011

metali

uz gvozdenu disciplinu i celicnu volju do zlata.
ili, kako se vec to kaze.
podrska i cestitke.



Strongman Strongman 17:11 18.02.2011

Re: metali

Moram da priznam da mnogo volim da pobeđujem na takmičenjima
zoja444 zoja444 23:30 18.02.2011

Re: metali

Strongman
Moram da priznam da mnogo volim da pobeđujem na takmičenjima


samo napred, sampione! svaka cast.
tsunade tsunade 15:17 18.02.2011

utah jazz

Sviđalo mi se kako je igrao a još više kako je izgledao Karl Meloun, jedno od najboljih NBA krila svih vremena.


john stockton najbolji i sigurno najkorisniji igrac svih vremena! deep respect.
docsumann docsumann 15:46 18.02.2011

Re: utah jazz

Sviđalo mi se kako je igrao a još više kako je izgledao Karl Meloun, jedno od najboljih NBA krila svih vremena.


Začudo čovjek nikad nije igrao "na snagu". Čak su ga i prozivali da izbjegava tvrđe duele pod košem.

Zato su ovi likovi iz NFL-a totalni frikovi :



p.s. zipa mu zauške
maksa83 maksa83 22:42 18.02.2011

Re: utah jazz

zipa mu zauške

Šta misliš od čega su?
docsumann docsumann 23:03 18.02.2011

Re: utah jazz

zipa mu zauške

Šta misliš od čega su?


headbanging
Strongman Strongman 23:07 18.02.2011

Re: utah jazz

jak vrat. posedujem isti

tsunade tsunade 23:14 18.02.2011

Re: utah jazz

poceti s kosharkom a zavrshiti sa ovakvim vratom... hm...
Strongman Strongman 23:18 18.02.2011

Re: utah jazz

jeste malo zaobilazno
maksa83 maksa83 14:39 19.02.2011

Re: utah jazz

headbanging

Ja tipujem na steroide.


(Da, znam da je domatjin pisao o tome, i ne - ne gutam tu žvaku da je to skroz okej i bezopasno. Mogu da razumem autodestruktivno ponašanje da bi se zadovoljila neka želja/dostigao neki cilj (to je to-tal-no ljudski), ali to ne čini tu stvar manje autodestruktivnom. Opet, svako ima pravo da radi sa sobom šta hoće.)

U svakom slučaju domatjinu čestitke na drajvu i sve želje da ostvari snove.

(Bez trunke ironije. Posvećenost me uvek fascinira i zaslužuje nagradu.)
docsumann docsumann 17:27 19.02.2011

Re: utah jazz

Ja tipujem na steroide.


ma naravno.

mislim da i ti znaš da je u NFL-u praktično nemoguće da padneš na doping testu, pa čak i da direktno sipaš anpulicu steroida u čašicu u kojoj se ostavlja mokraća za analizu.
"nafilovani" igrači, koji su ekstremno snažni, a trče i skaču ko antilope, su mnogo interesantniji za gledanje, a to je direktno povezano sa profitom.

ima tu dosta toga što je izravna posljedica hipokrizije koja vlada u američkom vrhunskom sportu. sjeti se samo tretmana NBA igrača na olimpijadama, zatim Švarcenegera koji je kao (po svom priznanju) osvjedočeni korinik steroida postao Bušov savjetnik za sport, afera sa atletskim šampionima i ....

opet kad pogledaš koliko njih je prošlo taj tretman, nema mnogo slučajeva gdje je zdravlje igrača narušeno zbog upotrebe stimulativnih sredstava.

evo jednog interesantnog članka o atletskim perfomansama i fizičkom izgledu vrhunskih NFL igrača.
docsumann docsumann 15:34 18.02.2011

Preporuka

Rekao bih da smo ovakav tvoj tekst dugo očekivali, barem ja.

Sjećam se ja tih prvih članaka o tebi (čini mi se u Sportskom Žurnalu ili možda Tempu) kada si osvajao državno prvenstvo u pauerliftingu. I koliko me pamćenje služi do tada je naš rekord u čučnju, od cca 360 kg, držao neki Bugarin ( brko ).

Ja sam se sticajem okolnosti iščupao iz te gvozdene infekcije prije par godina. U svom životu sam bio navučen samo na Heroje3 i teretanu, ok imao sam i poslije ljeta 1997 malu alkoholnu apstinentsku krizu , no dobro ...
Što jes jes - nema "teže" droge od čelika. Još ako usput popiješ i mišićnu dismorfiju -nadrljo si ga skroz. Povrijede ti nekako dođu kao signal da malo popustiš.
Strongman Strongman 17:13 18.02.2011

Re: Preporuka

Brate gvozdena buba je zajebana stvar. Ne mereš se otkačiti od nje.

Ja probavao ali ne ide. Mada nisam motivisan toliko da prestanem.

BTW naš rekord u čučnju sam držao ja i držim ga i dalje

Ne postoji brka iz Bugarske
docsumann docsumann 17:43 18.02.2011

Re: Preporuka

BTW naš rekord u čučnju sam držao ja i držim ga i dalje

Ne postoji brka iz Bugarske


a ko ga je držao prije tebe?

btw, nisam rekao da je iz Bugarske, već da je Bugarin ( tako mi je bar po prezimenu izgledalo ).
Strongman Strongman 17:47 18.02.2011

Re: Preporuka

Ja sam preuzeo rekord negde na 300 kg i terao sam do 361 u domaćoj i do 430 na svetskoj. Ne mogu da se setim od koga sam ga preuzeo.
Strongman Strongman 17:49 18.02.2011

Re: Preporuka

Setio sam se. To je rekord u maloj kategoriji koji drži Radovan Gavrilov koji rukovodi domaćom federacijom o kome sam pisao sve najgore pa da se ne ponavljam. Ikratko - kao sudija ni mrtav ne dozvojava da neko obori njegov rekord, a ima i milion drugih stvari.
Brka je iz vršca i brojka je 300 kg
docsumann docsumann 18:17 18.02.2011

Re: Preporuka

To je rekord u maloj kategoriji koji drži Radovan Gavrilov koji rukovodi domaćom federacijom o kome sam pisao sve najgore pa da se ne ponavljam


e, taj je. kad si dao ime izguglao sam ga po imagesima i prepoznao.


Ikratko - kao sudija ni mrtav ne dozvojava da neko obori njegov rekord, a ima i milion drugih stvari.


čini mi se da je i Miloš Šarčev imao sličnih problema u bb savezu sa sudijom Dr. Draganom Miljkovićem i da je upravo to ubrzalo njegov odlazak u Ameriku.

a ovo je odličan tekst o dizanju tegova i njegovom uticaju na samopouzdanje, formiranje ličnosti i borbi sa samim sobom, sa kojim nas je upoznala naša draga koleginica myredneckself - Henry Rollins "The Iron"
veronika_kojen veronika_kojen 23:16 18.02.2011

Re: Preporuka

docsumann
U svom životu sam bio navučen samo na Heroje3 i teretanu


Mogao si i gore proći

Ladno si se bildovao, nikad ne bih pogodila :)))
docsumann docsumann 23:29 18.02.2011

Re: Preporuka

Mogao si i gore proći


nemaš pojma koliko si u pravu

Ladno si se bildovao, nikad ne bih pogodila :)))


misliš po avataru (pazi kockasta vilica, mačo stajling)
veronika_kojen veronika_kojen 23:36 18.02.2011

Re: Preporuka

docsumann
Mogao si i gore proći


nemaš pojma koliko si u pravu


Da...Evo, ja sam navučena na Oblivion i čokoladu...A to je mnogo gore...

docsumann


Ladno si se bildovao, nikad ne bih pogodila :)))


misliš po avataru (pazi kockasta vilica, mačo stajling)


Pazi, Kreg vopšte nije loš frajer:)

Šalim se. Ne, nego zato što onako, laički, bildovanje povezujem sa testosteronom i agresivnošću, a tvoji postovi odišu nekim zenom i istočnjačkom mudrošću. Samo zato te ne zamišljam kao nekog grmalja.
docsumann docsumann 23:55 18.02.2011

Re: Preporuka

Ne, nego zato što onako, laički, bildovanje povezujem sa testosteronom i agresivnošću, a tvoji postovi odišu nekim zenom i istočnjačkom mudrošću. Samo zato te ne zamišljam kao nekog grmalja.


mislim da su za moju strast prema tegovima krivi stripovi sa super herojima koje sam gutao kao klinac.

a što se zena tiče ...


Strongman Strongman 23:57 18.02.2011

Re: Preporuka

Ne, nego zato što onako, laički, bildovanje povezujem sa testosteronom i agresivnošću


To je mit iz holivudskih filmova. nema dokaza da su testosteron i agresivnost povezani. Pisao sam o tome
veronika_kojen veronika_kojen 23:59 18.02.2011

Re: Preporuka

Strongman
Ne, nego zato što onako, laički, bildovanje povezujem sa testosteronom i agresivnošću


To je mit iz holivudskih filmova. nema dokaza da su testosteron i agresivnost povezani. Pisao sam o tome


Da, čitala sam:)

Zato sam napisala-laički.
Strongman Strongman 00:04 19.02.2011

Re: Preporuka

evo kako smo trenirali po amerikaa

coachko62 coachko62 16:04 18.02.2011

Winer Broker 1992....

Pozdrav, bio si i dobar košarkaš
Strongman Strongman 17:10 18.02.2011

Re: Winer Broker 1992....

coachko62
Pozdrav, bio si i dobar košarkaš


Ono jeste ali kako da verujem svojim sećanjima kad je koš onoliiiko visoko?
docsumann docsumann 16:51 18.02.2011

Evo,

kao prigodan dodatak uz ovaj post , dokumentarac (u pet djelova) o 30 godina trajanja takmičenja World Strongestman :

fantomatsicna fantomatsicna 20:51 18.02.2011

Ja

Udjoh da pogledam slike
Strongman Strongman 20:52 18.02.2011

Re: Ja

I?
fantomatsicna fantomatsicna 23:09 18.02.2011

Re: Ja

Uh ah i oh
Strongman Strongman 23:11 18.02.2011

Re: Ja

skromno
veronika_kojen veronika_kojen 23:24 18.02.2011

Ponos

"Tata, a je l si ti bio stvarno prvak sveta?"


Zbog ovoga se zaista vredi takmičiti

Puno sreće i preporuka.
Strongman Strongman 23:38 18.02.2011

Re: Ponos

hvala hvala
docsumann docsumann 23:24 18.02.2011

Interesantno

da je jedini čovjek koji je u isto vrijeme bio WS šampion i apsolutni svjetski rekorder u totalu u PL - legendarni Bill Kazmaier.

Strongman Strongman 23:37 18.02.2011

Re: Interesantno

Tada se Strongman sport svodio na opite sa težinama. niko nije imao sprave sa kojima bi trenirao. Većina takmičara je treniralo isključivo sa tegovima a na sam dan takmičenja probala sprave, nekad i po prvi put.

Sada svaki ozbijan strogman ima svoje kugle, log, gume, ...

Kalendar strongman sporta je isuviše gust da bi neko trenirao i powerlifting. Nema se kad a i nema motiva
docsumann docsumann 23:50 18.02.2011

Re: Interesantno

Sada svaki ozbijan strogman ima svoje kugle, log, gume, ...


da znam, pratim scenu

Kalendar strongman sporta je isuviše gust da bi neko trenirao i powerlifting. Nema se kad a i nema motiva


cijenim danas su i veće pare u SW. popularniji je sport i atraktivniji za TV prenose.

jesi li znao da je Garry Frank došao u PL iz američkog fudbala? mislim da se još bavio i bacanjem kugle.
docsumann docsumann 23:51 18.02.2011

malo pumpanja

Strongman Strongman 00:09 19.02.2011

A ovako sam trenirao kao strongman

nebesky nebesky 11:55 19.02.2011

Zdravlje

Ako me posluži zdravlje (je l da da zvuči ofucano) planiram da osvojim svetsko prvenstvo novembra i Irskoj.


Moja baba je govorila: "Bože zdavlje"

Ajd, pa Bože zdavlje...
Strongman Strongman 18:23 19.02.2011

Re: Zdravlje

bože zdravlje. bože pravde i bože pomozi... sveto strojstvo u sportu
Strongman Strongman 00:18 21.02.2011

Re: Heh

davno daaavno
despot_igor despot_igor 18:23 21.02.2011

slika

Ovo ce biti najposecenuji blog zbog slike :-D
Strongman Strongman 00:03 22.02.2011

Re: slika

nisam ni ja mutav
zoja444 zoja444 02:29 22.02.2011

Re: slika

despot_igor
Ovo ce biti najposecenuji blog zbog slike :-D


ona prva je bila jos bolja. steta sto je sa autorskim pravima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana