Istorija

Омега је ипак био у праву - последњи део

omega68 RSS / 24.10.2012. u 22:41

Заједнички предак на полуострву Арабија је живео пре 4.000 година, како је одређено по хаплотиповима. Тај датум се добро слаже са 4.400–4.500 година до заједничког претка у Јерменији и Анатолији, ако као разумну прихватимо варијанту смера тока Аријеваца из Средишње Руске равнице преко планина Кавказа и даље на југ, у Арабију. Другим речима, миграциони талас се кретао из Европе, сачувао доба живота заједничког претка на Кавказу и у Малој Азији и већ на измаку домета стигао до Арабије, померивши доба живота заједничког претка за 400–500 година.

Тако да прапостојбина Аријеваца, Прасловена, „Индоевропљана“ није у Арабији нити у Малој Азији. То је Европа, Балкан.

Хаплотипове рода R1a1 су у Арабију у принципу могли донети робови, допремљени у те крајеве пре 4.000 година. Али је већ на историчарима да на то питање одговоре.


Одговорили су, господине Кљосов, одговорили су и историчари и лингвисти и археолози. Само се чекала оваква генеолошка потврда.

 


''У праисторијском времену развио се бројан народ беле расе у централној Европи, са средиштем у Подунављу. Сва досадашња археолошка истраживања сведоче нам о непрекидности културног развоја и просторног ширења тог народа, То је главни историјски народ Европе чија је култура оставила широке трагове код свих европских и доброг дела азијских народа. Тај народ ми називамо прасрпским јер се његов идентитет и историјски континуитет прати и доказује све до 2.000. године п.н.е. када се наставља у писаним изворима. Открића, која следе у даљем излагању, то потврђују.

Археолошки налази показују нам Србе као превасходно земљоделски народ који врло брзо осваја прераду и употребу метала. Постоје материјални докази да се на прасрпском простору Европе бронза (мјед) употребљавала још пре 5.000. године п.н.е. Срби ( Прасрби прим.омега68 ) су достигли висок степен културног развоја још у четвртом миленијуму п.н.е. када су усавршили своја верска схватања и писменост. Прво савршено словно писмо, азбуку, имали су пре свих других народа на свету што доказује винчанско писмо. Пошто су у свом ширењу досегли обале јужних мора, Срби се показују као смели и способни морепловци. Ту своју нову славу нису постигли без већих напора у савлађивању мора, што доказује и само име - море које су дали великој, немирној и дубокој води, а што је у вези са мором, мрењем и смртној опасности. Средоземно Море назвали су Пелагом, по имену једног од главних српских племена. Своју савршену писменост разнели су по свим обалама Пелага, по целој Европи, Блиском истоку и све до Индије.

Народи Блиског истока и Мисира (Египта) називају Србе једноставно ''Поморцима'', односно ''Поморским народом'', али истовремено и ''Серданима'' што је у ствари суиме Срба. Острва на Пелагу постају њихова упоришта међу којима је Крит ( ово запамтите , прим.омега68 ))имао најважнију улогу.

Поред општег народног имена код Срба се појављују бројна племенска или месна имена што је довело до замагљивања основног имена. Нека од њих су настала и од имена племенских вођа, нарочито у земљама ван постојбине. Што је народ био бројнији и просторно се више ширио, то је и број ових имена био већи. Српско друштво је врло рано било уређено као сталешко друштво у коме су била прво три, а касније четири сталежа. Прва три сталежа су сачињавали: владарско-ратнички, свештено-просветни и ратарски сталеж. Владарско-ранички сталеж сачињавали су поред владара и ратника и сви вршиоци власти и чиновници, сав управни апарат. Припадници овог сталежа називали су се Гетима и са тим или мало преличеним именом називају Србе у многим земљама света. Српски Гети постају врло познати широм Европе, Западне Азије и Северне Африке. Ово сталешко име се врло често употребљавало као народно име.

Поред низа мањих, Серби су предузели и два велика освајачка похода, од Дунава до Инда.

Истовремено су марширали Европом све до Шпаније и Британије. У Индији и Ирану се називају Аријевцима, на Блиском истоку Хетима, а у западној Европи Келтима. Хети и Келти су суимена за Гете.

И поред стварања више држава, на врло удаљеним просторима, мешања заједничког живота са другим народима, Срби су у већини случајева одржали своје језичко и верско јединство све до појаве хришћанства. Та језичка јединственост обележавана је прво именом Јазика (Јазига), а потом Словена, то јест оних који слове истим језиком.

Ојачала Хришћанска црква, почевши од шестог века, ствара хришћанске државе и даје својим народима нова имена одвајајући их тако од великог српског стабла, културно и језички. Зато је и назив Словени у данашњем времену изгубио своју подлогу, своје првобитно значење и једино још служи за потирање старог српског имена.''


Ово предходно је увод књиге ''Античка Србија''. Можемо ли сада да кажемо да су то тлапње и наклапања? Колико је времена требало да би неке усијане главе схватиле да је писац те књиге Јован Деретић био неправедно оклеветан. Види се да је он и без ДНК анализа, другим методама међу којима је истраживање дела Гордона Чајлда ''Подунавље у праисторији'' и дела ''Аријевци'' од истог аутора, дошао до закључка до кога је дошао Кљосов.

 

У литератури је објављена серија хаплотипова са острва Крит. Узети су од житеља висоравни Ласити, на којој су се по легендама њихови преци спасли у време ерупције и експлозије вулкана Санторин пре 3.600 година, а остали хаплотипови су прикупљени на суседној територији префектуре Хераклион. Време живота заједничког претка на Криту смо израчунали на неколико различитих начина, али је резултат исти – пре 4.400 година. Поштовања вредних 800 година пре експлозије вулкана Санторин. Та бројка одговара просечном времену европског расељавања родR1a1. Али, вратимо се јужном Уралу и зауставимо се подробније. Тамо су врло загонетне странице историје.

Дакле, рано бронзано доба. Аријевци стижу на јужни Урал. Пре 3.800 година подижу градине Синашту, Аркаим (савремени називи) и читаву „земљу градова“. О тим градинама и погребним курганима у њиховој околини, о архитектури и занимањима њихових житеља је много писано, нећемо понављати. Истакнимо само да су на крхотинама посуђа у Аркаиму пронађени знаци свастике – традиционалног „сунчевог знака“ Аријеваца. И у андроновској области су пронађени гробови, а посмртни остаци у њима показују хаплогрупу R1a1, род Аријеваца, Прасловена. У том смислу што Словени и они у гробовима имају заједничког претка, рода R1a1.

Главна загонетка је у томе што је Аркаим постојао свега двеста година. Отприлике на размеђу XVI–XVII века пре наше ере, пре 3.600 година, житељи га напуштају, покупивши имовину и животне потрепштине и оставивши мало предмета, за ред величина мање него што археолози обично проналазе, и одлазе незнано куда. Крај историје.Заправо се зна куда. О томе необориво сведочи ДНК-аналогија.На северу Индије су све саме хаплогрупе R1a1. То је сто милиона мушкараца. Половина највиших каста Индије су носиоци хаплогрупе R1a1. Предачка хаплогрупа Индуса је иста као и код Источних Словена. Предак те хаплогрупе у Индији живео је пре 3.650 година, у Русији-Украјини – пре 4.500 година. Аријевци су Аркаим напустили пре око 3.600 година.

Је ли то довољно?

У реду, ево још. Аријевци су имали моно хаплогрупу, само R1a1. Зато је у Индију и донета само R1a1. У самој Индији је мноштво других хаплогрупа којих изван Индије скоро да и нема. Напред је већ описано како се пре 35.000 година миграциони ток код планина Памира, Тианшана, Хиндукуша поделио, и они који су у Индију дошли са југа, кренули су својим путем. Е па, на том путу и даље у Индији били су изоловани и створили доста сопствених, изразито индијских хаплогрупа. Међу њима су H, L и R2. Да су то Индијци пренели своје R1a1 ван граница Индије, о Европи да и не говоримо, R1a1 би неизоставно пратиле те изразито индијске, локалне хаплогрупе. А њих нема ни у Русији у целини, ни у Источној Европи, ни у Западној Европи, изузев једино код Рома. Јасно је да је то хаплогрупа R1a1 дошла у Индију, а не да је изашла одатле. Узгред, приликом кретања на југ Индије узраст хаплогрупе R1a1 опада. Предак R1a1 јужноиндијског племена Ченчу живео је пре 2.900 година – 600 година после доласка Аријеваца у Индију.

Овде треба споменути да је Индија од Јужног Урала – директни најкраћи прелазак на југ. Кашмир је практично испод Јужног Урала, треба само превалити Киргизију и Таџикистан ( Нејасно је зашто Кљосов не каже да је највећи % R1а1 управо у овим земљама?,прим.омега68 ). Прелази постоје, само што су на висини од километар-два. Тамо дуж прелаза и дан-данас стоје рушевине древних тврђава, остаци огранака Великог свиленог пута који је тамо настао 1.500 година после аријевског похода у Индију. Узгред, на једном од тих прелаза се и налазе насеља малобројне народности Ишкашим, а две трећине њених представника припада R1a1. То наводи на размишљање.

Дакле, Аријевци су из Аркаима отишли у Индију пре око 3.600 година.

Зашто су то учинили? Зашто им је то требало?

Одговор на то постаје јасан ако погледамо историју глобалних катастрофа. Пре 3.600 година је дошло до једне од највећих ерупција у историји човечанства – ерупције вулкана Санторин, исти је Тера, у Егејском мору. Та експлозија је збрисала са лица земље минојску цивилизацију на острву Крит. Експлозија вулкана је у атмосферу избацила 60 кубних километара (!) пепела, што је довело до наглог и дуготрајног пада температуре на читавој Земљи. О томе сведоче годови на дрвећу у Европи и Северној Америци. То је четири пута више пепела него у чудовишној експлозији вулкана Кракатау 1883. године.

Сунце се дуго времена практично није видело. Ту експлозију су пратила снажна тектонска померања која су се осетила на читавој планети.

Максимално прецизно датирање ерупције, одређено методом угљениковог изотопа С-14, дало је време од пре 3.615+15 година, по годовима дрвећа – пре 3.628–3.629 година, по главним састојцима леда – пре 3.644+20 година. Ако узмемо просек свега тога, испада пре 3.630 година. Највероватније то и јесте управо оно време када су Аријевци напустили Аркаим.

Постаје јасно зашто су Аријевци у индијским ведама толико пажње посвећивали одсуству излазака сунца и дугим ноћима, каже Анатолиј Кљосов.

Поцмилио ситан босиоче:

''Тиха росо, што не падаш на ме?''

''Падала сам за два јутра на те,

ово сам се била забавила

гледајући чуда великога,

ђе се вила с орлом завадила

око оне зелене планине.

Вели вила: Планина је моја!''

Орле вели: ''Није, него моја!''

Вила орлу крила саломила.

Љуто цмиле тићи орловићи,

цмиле љуто, јест им за

невољу;

ћешила их тица ластавица:

''Не цмилите, тићи орловићи!

Повешћу вас у земљу Индију,

ђе штир коњу расте до

кољена,

ђетелина трава до рамена:

откле никад не залази сунце

 

Песма Босиљак и роса једна из књиге ''Обредне песаме Срба из Индије'' ( прим. Омега68 )

Управо то је почетком прошлог века и довело у заблуду индијског научника Тилака, који је мислио да ти описи Аријеваца наводно представљају услове живота на Арктику. Одатле и потиче позната али погрешна „арктичка“ теорија појављивања како Аријеваца тако и читавог човечанства. Аријевцима који су толико пажње посвећивали одмереном животу, задатом од вишњих сила, толико пажње ритуалима, што се види из њихових гробова, постало је нелагодно. Та крајња нелагодност је приказана у „Махабхарати“, у Аријевцима толико својственом приповедачком, алегоријском облику.

Такви су узроци и историја преласка Аријеваца у Индију. По мишљењу неких стручњака, део Аријеваца је већ из Индије кренуо на запад, у Источни Иран, и зато су управо источноирански језици ближи „индоевропским“. Али је већина Аријеваца највероватније прешла у Иран непосредно из Средње Азије, где су живели најмање 500 година и отишли у Источни Иран почетком другог хиљадулећа пре наше ере, пре 3.900–3.800 година. То се сасвим уклапа у концепцију аријевских језика, како се она разматра у овом истраживању.Уклапа се и то да се главнина аријевске хаплогрупе R1a1 налази у Источном Ирану и чини око 20% становништва Ирана, које претежно има блискоисточну хаплогрупу I2. На западу Ирана је удео аријевске хаплогрупе R1a1 минималан и износи свега 3%. Тако да су све приче о Старим Словенима „који су говорили на иранским језицима“ лишене сваког основа. Није било знатне непосредне везе Старих Словена са западним Ираном. Само с источним, и с Индијом. Зато су западноирански језици толико млади, датирају од средине првог хиљадулећа пре наше ере.

З А К Љ У Ч А К

Аутор би желео да посебно истакне како он никако не умањује значај археологије, лингвистике, антропологије, нити покушава да их замени. Аутор се ослања на гиганте у тим и другим областима знања.

Јасно је да се раздобље живота древних предака рода R1a1 отприлике подудара и са датирањем одговарајућих археолошких култура на путу миграција рода R1a1, и са датирањем насеобина методом угљениковог изотопа С-14, а ако су та датирања унеколико ранија, то је лако објаснити тиме што ни издалека сви могући преци нису преживели.

Наравно, јавља се искушење да се истакне или чак подвуче како датуми живота заједничких предака у читавој Европи, пронађени у овом истраживању помоћу ДНК-генеалогије, већином спадају у време пре 4.200-4.800 година, то јест у III хиљадулеће пре н.е., и то се запањујуће поклапа са подацима историчара. Како они пишу, управо у то време се „завршила индоевропеизација Средње Европе од стране земљорадничких племена Индоевропљана“. Истина, не „Индоевропљана“, већ Аријеваца, хаплогрупе R1a1. Они који су кренули на исток постали су Прасловени, они који су кренули на запад –постали су… све у свему, они немају заједнички назив. Неко их зове збирним именом Келти ( !, прим.омега68 ), неко – Баски. Удео R1a1 је на Британским острвима минималан, често од нуле до 4%. На северу Шкотске – до четвртине. На северу, у Скандинавији – око 20%, с порастом градијента ка истоку, све до три четвртине у Русији, до две трећине у појединим областима средње Азије.Овај метод је омогућио да се убедљиво покаже како нису „индоевропски језици“ првобитни, већ прасловенски, аријевски. „Индоевропски језици“ – тај еуфемизам је својевремено настао услед несхватања шта то повезује санскрит и његове варијанте, с једне стране, и европске језике, с друге.

Наравно да овде још једном треба подсетити да да је аријевски језик заправо сам скрт који је то име добио у Индији.

Аријевцима су домороци називали белце ( Прасрбе ) који су дошли у њихову земљу и пошто су се они међусобно ословљавали са ''Ари, Арија'' што је значило ''Цењени''.

Професор Радмило К. Стојановић је сматрао да су ти људи требали да се називају Санскрићани

На свом почетку, у Лепенском виру, били су Протосрби који су говорили протосрпски. ( прим.омега68 )


Сада је то постало сасвим јасно. Аријевски језици представљају основ и европских језика, и санскрита, и „индоевропских“ иранских језика. На Дњепру, Дону и реци Урал нису живели „народи који су говорили на иранским језицима“. Словени су тамо живели, Прасловени, Аријевци, и то је био њихов језик. То су они свој језик донели у Индију, Иран, Авганистан.

То су наши непосредни преци. И ево сада можемо рећи да их нисмо заборавили, завршио је Кљосов своје дело које у досадашњој историји најближе правој истини о пореклу данашњих европљана.


П.С.

Кад у данашњим мрачним часовима погледамо на нашу славну прошлост, не постоји Србин, који упркос свом злу не верује до краја и из дубине своје да ће васкрснути Србија и већа и моћнија и срећнија него ли је била и да српски народ није још рекао последњу реч своје историје.


У спомен стогодишњици ослобођења Косова и Старе Србије


Посвећено мом другу, чика Ђоки из Панчева ;)



rjjx_eda_u9b9x.png





Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

hajkula1 hajkula1 16:19 26.10.2012

Samo spomen



+
omega68 omega68 16:28 26.10.2012

Re: Samo spomen

реч Серб, а односно наречија или изговарања у једних Срба је као а нпр. Сарб а у некадашњих опет Срба а дан: Бјело Руса је, као ја, дакле Сјабр да означава: силу, мложину,масу, народа од једног и истог рода и колена? Ово је свакоме познато, ко и јоле мало познаје, не самослав: језике, него дан. србски и старо-српски, или сада такозвани црк:славенски.



zemljanin zemljanin 20:44 26.10.2012

kritika

Moram da dam kritiku i to, ne na sam sadržaj več na formu ... toliku količinu informacija koju si izneo u ovim tekstovima, prosečna osoba ne može da "svari" za nekoliko meseci ... ako uzmemo i da prosečna osoba nije terminološki pismena za lagano čitanje sa osnovnim razumevanjem, onda razumeš na šta se odnosi kritika ...

Jednostavno si debelo prekoračio prag razumljivog i konceptualnog teksta i otišao u sferu bombardovanja podacima ... verujem da su tebi, svi navedeni podaci i istraživanja, poznati i bliski ali isčitati ove tekstove je izuzetno teško ...

Nadam se da ćeš ovo shvatiti kao razumnu i dobronamenrnu kritiku
omega68 omega68 21:03 26.10.2012

Re: kritika

naravno da shvatam šta hoćeš da kažeš
To je apsolutno tačno.
Ali, mnogi bloger je upoznat , šta više našao je za shodno da se zaebava i da me podebava, sa tekstom ''Obredne pesme Srba iz Indije'' koji je objavljen pre skoro godinu dana.
Za to vreme smo , neki, vodili goleme ratove i imali vremena da se obrazujemo na tu temu, ako smo hteli.
Ako nismo hteli - onda nam je ovo preobomno, slažem se.Ja za to nisam ja kriv.
Kriv je onaj koji se zeza a neće da se upozna sa osnovama teme o kojoj se radi.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:01 26.10.2012

.

do egsa ti je ova začkoljica -sa 48h bez komentara.
savršen nastup. meni se dopada

samo oduvek me zanimalo;
kako smo od tako napredne civilizacije završili u ovom čabru?

*
omega68 omega68 11:02 27.10.2012

Re: .

kako smo od tako napredne civilizacije završili u ovom čabru?

Hristijanizacijom ( mada je u pravoslavlju zadržano mnogo od onoga što je činolo tu naprednu civilizaciju ), kasnije katoličenjem, islamizacijom i komunizmom
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:32 27.10.2012

Re: .

ok. samo jedna stvar

nacije su žive. one se rađaju i umiru i to je stvar unutrašnjeg osećaja
svakog pojedinca.
oni to nikad neće skapirati/kao i da je svaka epoha čovečanstva posebna priča isprepletena tankim nitima koje se povezuju na najluđim mestima
(svi smo mi odnekud došli i svi imamo svoje korene; bitno je samo kako gradiš svoju budućnost. a ako u prošlosti imaš velike greške i ako ćeš istoriju shvatiti kao način ispravljanja pogrešaka sadašnjosti to je u redu

a ako ćeš istoriju shvatiti kao apsolutnu istinu koja nema varijacija i koja je samo jedna i da nema odstupanja; tu već nisam prilagodljiv i savitljiv.

od sad samo zika. morao sam malo da se držim teme. vidimo se na kraju

omega68 omega68 12:16 27.10.2012

Re: .

Zna Preedin ko je i odakle je
Evo kako to rade Rusi


''Сaзнaвши из истoриjских извoрa детаље o бaлтичким слoвeнским верским цeнтримa, сaзнao сaм и зa другe чињенице: дa су Слoвeни кojи су тaдa живeли у истoчнoj и сeвeрнoj Нeмaчкoj, пa и нa дaнским oстрвимa, били пoзнaти пoд имeнoм Вeнди и дa су сe сaстojaли oд мнoгoбрojних плeмeнa: Бoдрића, Љутића и других, међу њима и Лужичких Срба. Нaкoн нaсилног, здружено хришћанско-германског покрштавања тих Слoвeнa, oд цeлe вeндскe нaциje ниje oстaлo прaктичнo ништa: 60.000 Лужичких Србa и зaнeмaрљив брoj Кaшубa у Пoљскoj.
Штa сaм дaљe oткриo? Дa у нaшoj срeдини нe пoстojи књижeвнo-истoриjскo дeлo нити студиja пoсвeћeна пoстojaњу и нeстaнку зajeдницe зaпaдних Слoвeнa (Вeндa), тaчниje пaду Aркoнe, грaдa-тврђaвe нa oстрву Руjaн, пoслeдњeг пaгaнскoг хрaмa у Eврoпи, који се десио 1168. или 1169, и рушeњу и уништeњу свих тaмoшњих пaгaнских хрaмoвa. Тaкoђe сaм oткриo дa никo дo сaдa, кoликo je мeни пoзнaтo, ниje нa српски (или хрвaтски), нити нa jужнoслoвeнскe jeзикe уoпштe, превео глaвнe истoриjскe извoрe o тим дoгaђajимa. Зaтo сaм oдлучиo дa тo прeузмeм нa сeбe, књигом Пад Арконе или сумрак словенског паганизма.
У њoj сe нaлaзи избoр из срeдњoвeкoвних хрoникa са подацима o рaспрoстрaњeнoсти слoвeнских плeмeнa кoja су тaдa живeлa у сeвeрнoj Нeмaчкoj и jугoистoчнoj Дaнскoj, o њихoвoм приврeднoм, eкoнoмскoм и рeлигиoзнoм живoту, кaрaктeру, истoриjи, мeнтaлитeту и oбичajимa. Прeвeo сaм три глaвнa извoрa: Сaкса Грaмaтика, чувeног дaнског истoричaра из 12. вeкa, дoсaд нeпрeвoђeног кoд нaс, сaврeмeника уништeњa Aркoнe, као и личног приjaтeља и сeкрeтaра бискупa Aбсaлoнa, oсoбe кoja je oдгoворнa зa уништeњe слoвeнскe рeлигиje нa Руjну, у чeму му je пoмaгao и дaнски крaљ Вaлдeмaр I. Иначе Вaлдeмaр I, крштeн Влaдимир пo дeди своје мajкe Ингeбoрг – Влaдимиру Мoнoмaху oд Киjeвa – се, иронијом судбине, показао као уништитељ слoвeнске вере. У том насртају учествовао је и сaксoнски крaљ Хeнрик.
Сaксo Грaмaтик je нajвaжниjи и нajдeтaљниjи извoр o oвим дoгaђajимa. Битан је не само као историчар, вeћ му je и стил извaнрeдaн, те је рeцимo Eрaзмo Рoтeрдaмски мнoгo вeкoвa кaсниje писао дa нe мoжe дa вeруje да је jeдaн Дaнaц из 12. века могао да буде тaкo eлoквeнтан, и савремен. Читaјући Сaксa Грaмaтикa, наилазимо стога не сaмo нa пoдaткe o слoвeнским бoгoвимa и o тoку рaтa, вeћ и на убедљиво прикaзане ликoвe, психолошки верно разлучених рaзлика измeђу кукaвицa, издajникa, хрaбрих, кoнфoрмистa итд. Уз то, Сaксo Грaмaтик je слaвaн и пo тoмe штo je њeгoвa пoвeст o дaнскoм принцу Aмлeту послужила Вилиjaму Шeкспиру зa њeгoву чувену трaгeдиjу Хaмлeт. Тa причa сe нaлaзи у трeћeм тoму Сaксoвe Истoриje, дoк нaс зaнимa чeтрнaeсти тoм из кojeг сaм прeвeo дeo.
Другa двa срeдњoвeкoвнa извoрa су Aдaм Брeмeнски из 11. и Хeлмoлд фoн Бoзaу из 12. вeкa. Не бих дeтaљно износио њихoва свeдoчaнствa, која је боље пратити из књиге. У случају Aдaмa Брeмeнскoг срећемо се са аутором из 11. вeкa кojи гoвoри o дeмoнимa, фaнтaстичним зajeдницaмa, кинoцeфaлимa (псоглавима), Aмaзoнкaмa кoje живe бeз мушкaрaцa, aли кojи oписуje и слoвeнскa плeмeнa. Други, Хeлмoлд фoн Бoзaу ниje тoликo занимљив, aли је можда и најбитнији и најпрецизнији извор o пaду Aркoнe и oсвajaњу oстрвa Руjaн.
Дaљe, из извoрa знaмo дa je нa Руjну, најсевернијој тачци Немачке – Aркoнa пак будући нajсeвeрниja тaчкa самог Руjна – дaклe, нa том oстрву зaбeлeжeнo je обожавање сeдaм слoвeнских бoгoвa кojи су сви имaли свoje хрaмoвe и свoje кипове. Тo су: Свeтoвид (кoд дaнских и нeмaчких извoрa Свaнтeвит), Пoрeвит, Пoрeнут, Руjeвит, Црнoглaв, Пизaмaр и жeнскo бoжaнствo, Бaбa. Кaрaктeристичнo зa oвe бoгoвe je дa су вeћинa били пoликeфaлни, то јест вишеглави. Свeтoвид je имao чeтири глaвe окренуте ка чeтири стрaнe свeтa. Oтуд и пoтичe имe Свeтoвид у нашој, српскoj вaриjaнти. Руjeвит je имao сeдaм глaвa и сeдaм мaчeвa, и вероватно је биo oсoбeнo бoжaнствo oстрвa (Руjeвит = Руjaнски?), aли нисмo сaсвим сигурни у тo. Пoрeвит и Пoрeнут су имaли пo пeт глaвa. Пoрeнут je интeрeсaнтaн зaтo штo му пeтa глaвa билa нa грудимa, чeлoм дoдирујући кaжипрст његове лeвe рукe a брaдом десни кaжипрст – збoг чeгa je Луj Лeжe oстaвиo мoгућнoст дa је реч o мeдитaтивнoм бoгу (мада о томе немамо довољно података).
Мeђутим, врхoвни бoг цeлoг oстрвa, и цeлe Слaвиje – свих слoвeнских зeмaљa – биo je Свeтoвид. Њeгoвe функциje билe су мнoгoструкe: измeђу oстaлог биo је и бoг рaтa, држећи лук у лeвoj руци. Био је тaкoђe и бoг-прoрoк: њeгoвo прoрoчиштe сe смaтрaлo зa нajпoуздaниje – нe сaмo кoд Слoвeнa, вeћ и мeђу другим нaрoдимa. Постоји извeштaj oд Сaксa Грaмaтикa дa je дaнски крaљ Свeн, владар прe Вaлдeмaрa I, вeрoвao у Свeтoвидoвo слoвeнскo прoрoчиштe до те мере да му је пoклoниo скупoцeни пeхaр. Знaчи дa je оно билo слaвнo и у гeoгрaфски нeштo удaљeниjим крajeвимa. Нaши срeдњoвeкoвни извoри потврђују дa je Свeтoвид врхoвнo бoжaнствo свих слoвeнских зeмaљa: измeђу oстaлoг и Сaксo Грaмaтик и Хeлмoлд фoн Бoзaу пишу je дa су Свeтoвидoвoм хрaму свaкe гoдинe „из свих слoвeнских зeмaљa“ стизaле oгрoмнe кoличинe пoклoнa, нoвцa, и да су сви Словени ишли пo сaвeт у прoрoчиштe.
Кaдa кaжeм „сви Слoвeни“ мислим и на бaлкaнскe – знaчи и Србe, и oстaлe. Нaткo Нoдилo, чиja je књигa Стaрa вjeрa Србa и Хрвaтa пo мoм мишљeњу дo дaнa дaнaшњeг нajбoљa, мoждa и нajoпсeжниja студиja o стaрoслoвeнскoj рeлигиjи, мнoгoбрojним je aргумeнтимa дoкaзao врхoвнoст Свeтoвидa мeђу слoвeнским бoгoвимa. Стога свакоме кo je дo сaдa ниje прoчитao сaвeтуjeм дa је проучи, а пoсeбнo дa oбрaти пaжњу нa дeo кojи сe зoвe „Сутвид и Видa“ и бaви се Свeтoвидoм. Oсим штo je биo бoг рaтa и бoг-прoрoк, Свeтoвид je биo и бoг плoднoсти, и Сунцa.''

Rastko Kostić
anamarkana anamarkana 22:05 26.10.2012

a)


najvise mi se dopada termin - Protosrbi ... nego, nisam shvatila u kakvom su odnosu sa amebama (!?)
omega68 omega68 22:17 26.10.2012

Re: a)

ne znam da li se zajebavate ili govorite ozbiljno?
Kao što ste mogli da vidite Srbi su postojali na Balkanu još pre 12 000 godina.
?

Dr M Dr M 23:10 26.10.2012

Re: a)

Kao što ste mogli da vidite Srbi su postojali na Balkanu još pre 12 000 godina.


Dobro, ako ovo uzmemo kao tačno, kakve reperkusije to ima na naš sadašnji život?

Naravno, podržavam otkrivanje svake naučne istine ali šta mi imamo od toga, praktično? Kako da iskoristimo tu informaciju? Mislim mi, običan svet koji ne piše disertacije?

Ozbiljno pitam..
omega68 omega68 05:45 27.10.2012

Re: a)

како већ наведох речи војводе Јевђевића:
Кад у данашњим мрачним часовима погледамо на нашу славну прошлост, не постоји Србин, који упркос свом злу не верује до краја и из дубине своје да ће васкрснути Србија и већа и моћнија и срећнија него ли је била и да српски народ није још рекао последњу реч своје историје.

То је то.
Није све у прихватању ''реалности''


Jedan od najpoznatijih lužičkih Srba, pisac Handrij Zejler
1842. god. je napisao ovu pesmu:

Gde je Srbima rodni zavičaj?

Gde je Srbima rodni zavičaj?
Je li to Saksonija ili Pruska možda,
gde Laba tiho teče
i sa Šprevom se sastaje?
Ah ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!
Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije to Pomorje ili Litva možda,
gde još žive uspomene polabske
i ;gde je potonula Vineta?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!
Gde je Srbima rodni zavičaj?
da nisu to moravska ili češka zemlja?
Ah, snaga Češke i njena sloboda
pretvorene su u prah...
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!
Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije, možda, riterska Poljska,
koja je slobodu izgubila .isto tako
i koju rastržu nesloge?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!
Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije u Iliriji ili Dalmaciji?
Tamo gde je - Raguza* prastara
kraljica mora?
Ah, ne, ah ne,Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!
Gde je Srbima rodni zavičaj?
Nije li to Slovenija, ili možda Srbija,
čija nam je reč bliska
i gde Miloš kraljevski presto ima**?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!
Gde je Srbima rodni zavičaj?
Da nije to Rusija beskrajna,
trećina sveta,
u kojoj sunce ne zalazi nikad?
Ah, ne, ah ne,
Naš rodni kraj mora biti još prostraniji!
Reci mi onda gde je taj prostrani kraj!?
Od Labe počinje on, pa ide do Dunava,
od Crnog Mora čak do Kamčatke,
eto, to je taj prostrani kraj,
nas Srba rodni zavičaj...!


Обратити пажњу на годину
Све је било могуће до берлинског конгреса.
После - ништа

П.С.
Практични значај?
Шта је практично докторе?
'' Леп живот ''?
Комфор?
Летовање?
То немамо овим сазнањима.
Имамо духовну корист.
Ако неко још увек зна шта је то
Dr M Dr M 08:19 27.10.2012

Re: a)

Практични значај?
Шта је практично докторе?
'' Леп живот ''?
Комфор?
Летовање?
То немамо овим сазнањима.
Имамо духовну корист.
Ако неко још увек зна шта је то


Omega, meni ovo sve, i Jevdjevićevo i Zejlerovo, a i nekih drugih, opasno liči na podgrevanje neke želje za revandikacijom.

Duhovna korist, ako se ja pitam, bi bila ako bismo sagledali kako se iz tako moćnog korena stiglo do ove crvotočne i uvele biljke koja nam, umesto lepog života, nudi samo tužno klimanje glavom na groblju propuštenih prilika.

I da krenemo nekim drugim putem.


omega68 omega68 08:39 27.10.2012

Re: a)

I da krenemo nekim drugim putem.

Slažem se
Ali moramo prvo da saznamo
kako se iz tako moćnog korena stiglo do ove crvotočne i uvele biljke

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:11 30.10.2012

.

lepe tradicije

milisav68 milisav68 22:19 30.10.2012

Re: .

stefan.hauzer
lepe tradicije

He, he...


stefan.hauzer stefan.hauzer 22:28 30.10.2012

Re: .

sad sam siguran,Milisave

Nominativ Nominativ 21:48 30.10.2012

Meni je neshvatljivo...

...da ovolika količina budalaština dobija ovoliki publicitet.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana