Gost autor| Literatura| Zabava

Rat za Nair ili dopuna Gvozdene knjige IX/2

mlekac RSS / 09.01.2014. u 11:48

Žmu mi je naredio da vam  uputim javno izvinjenje zbog velike pauze u kačenju nastavka... Šta da kažem? Ne postizavam...

 

 Ice_Cave_by_Zen_Master.jpgPošto se velikom zmaju naočigled svih vratio optimizam, veliki majstor Leliksa odluči kako je sada pravi trenutak da zatraži uslugu od smaragdnog trona. On polako priđe caru i obrati mu se ispod glasa:
- Ja sam, u stvari, pored ovoga, došao i da vas nešto lično zamolim, imperatore -
- Ti možeš da zatražiš od mene šta god hoćeš. Zaslužio si i više od svega što ti mogu dati. Reci samo? -
- Vidim da se očekuju velike nevolje sa tim otcepljenim delom Araksovaca. E, pa ovako, vaše veličanstvo... - veliki ratnik i još bolji ljubavnik snebivao se kao neka devojčica predškolskog uzrasta - Vidite, čak ni ja nisam oduvek bio zakleti Leliks. Bio sam vezan za jednu ženu iz naroda bele kose. Ukratko, sa njom imam kći, Asu, koju hoću da sklonim van domašaja osvete podmuklih Araksovaca. Ako je moguće, želim da ona bude ubačena u posadu I.M.I.R.-a. Možete li se smilovati mojoj napaćenoj duši, vaše veličanstvo? -
- Što mi to ne reče ranije, pa da joj obezbedim neko komandno mesto? Ovako, sada mogu samo da joj dam stražarsku poziciju, a to je veoma nezgodno. Moraće da provede godine sama u beskrajnim brodskim hodnicima a jedino društvo biće joj neki Džil. To nikada ne bih poželeo mojoj Heli! - snuždeno mu odgovori Gator, koji se takođe stideo što u ovom slučaju ne može da uradi više, i ako je u njegovoj zemlji nepotizam gotovo smatran za obavezu. Navala na I.M.I.R je bila tolika da su samo oni sa debelim vezama mogli da obezbede mesto u njemu. Činilo se da je velik broj Elfa na visokim položajima shvatila besne Tengove pretnje kao dolazak sudnjeg dana. A najstrašnije je što su delimično i bili u pravu. Taj psihopata bi bez razmišljanja uništio čitav Evelon, ako bi samo bio siguran da su svi Gatori na njemu. Sva sreća pa zasada nije imao sredstva da to i uradi.
- Nije važno šta će da radi gospodaru. Samo je važno da ode. Jaka je ona i sposobna. Pa to je moja krv! - bio je prezadovoljan postignutim obećanjem veliki majstor obožavalac seksualne moći Lelil.
Na to Geltazar samo proguta pljuvačku. Uopšte nije bio siguran da je svom velikom prijatelju i uzdanici učinio uslugu. Doduše, mogao je sa više naređenja oficirima broda da olakša njen položaj među njima ali, ono što je u tom slučaju bilo opasno je što bi sve to odmah padalo u vodu onog trenutka kada I.M.I.R bude izleteo iz zone normalne komunikacije. Zato je odlučio da to ipak ne uradi, kako je obesni plemići ne bi uzeli na zub. Samo će reči svom sinu da posle izlaska iz hibernacije obrati posebnu panju na nju i zaštiti je, ako bude potrebno. To mu i neće teško pasti, pomisli vladar gledajući njenu holoprojekciju koju mu je Leliks, ponosno, pokazao. Izuzetno lepa devojka, a samo malo je mlađa od njega. Verovatno će se odlično razumeti, na generacijskoj osnovi.
Udubljen u te misli, imperator je polako napuštao platformu zagledan u Asin lik na ručnom uređaju, kada mu put preseče Harl u svom, kako se činilo, stalnom stanju optimističke oduševljenosti. Ignorišući lik Drunove kćerke on se obrati caru bez ikakvog uvoda:
- Pronašao sam, gospodaru! Sada provereno znam zašto Ogo-Kriptori stalno množe sve sa tri! - tu je zastao očekujući pitanje, kao da ne iznosi naučno otkriće nego da priča vic.
- Dobro, zašto tako računaju? - sa dosadom upita trenutno vladajući član dinastije Gator.
- Pa zato što oni na svojim udovima imaju samo po tri prsta! Zar to nije genijalno? Mi na rukama imamo deset prstiju, zato smo oduvek bili na dekadnom sistemu ali, druge rase računaju drugačije. Kako je to prosto i koliko smo mi bili glupi kad to odmah nismo shvatili? - i dalje je naučnik sve oko sebe zapljuskivao oduševljenjem.
- Dobro, predsedniče glavne lige naučnika moga carstva, - pokušao je da ga obuzda imperator postavljajući mu novi zadatak, - sada moram da ti zadam jedan ozbiljan i trenutno vrlo važno projekat. Sudbina imperije zavisi od njegovog pravilnog rešenja! -
- Pa, udri samo. Mi smo sada veliki prijatelji i saveznici! - povika Koter.
- Kako bi ti na površinu Evelona postavio zaštitne ploče koje imaju specifičnu težinu ravnu materiji neutronske zvezde? - samouvereni Gator izloži svoj zahtev.
- Uh, to je baš težak ali, nije i nerešiv problem. Krajnje zanimljiv, kad bolje razmislim! Dakle, prvo moram da znam koja je tačna specifična težina materijala i kolike su dimenzije te zaštite, pa da se onda uhvatim u koštac sa njom. Hmm, da... Već imam nekoliko ideja. Videću samo koja je ona prava! - nije ni za dlaku uzmicao naučnik.
- Dobro, težinu će ti dati Renn, a ja sam upravo poslao čoveka da ti donese sve dimenzije svečane tribine na Bororovom trgu u Zaparu. Mislim da ćeš za pola sata imati sve tražene podatke, a onda samo idi i zabavljaj se. Budžet za taj projekat je neograničen, ali vreme nije. Očekujem realizaciju rešenja za četiri dana. - dodade Geltazar.
- Takvu sitnicu ćemo rešiti za dan. Ma za pola dana! Nego, možemo imati problema oko radova na javnom mestu. Ti sigurno ne želiš da se ovo svuda pročuje. Pravićemo se da smo obični dobrovoljci za naporan rad oko postavljanja tribina? - i dalje je bio neodoljivo razdragan Koter.
- Dobro, onda smo se dogovorili oko toga. Od vašeg rešenja zavise životi moje porodice - dobaci mu car polazeći u svoje prostorije.
- Čekaj Geltazare, hoću reći, vaše veličanstvo! - nespretno ga zaustavi Koter - A od čega bi to trebalo da vas zaštiti ta zgusnuta materija? Od radijacije, pretpostavljam? -
- Ne, nego od napada molekularnim gorionikom. Imamo informacije da nam neprijatelj sprema baš to iznenađenje za proslavu Renninog ustoličenja. - konačno otvori svoje karte najmoćniji elf u univerzumu.
- Samo to?! Pa dejstvo tog alata se može vrlo lako sprečiti. Šta misliš, zašto od njega nikada nisu pokušali da naprave oružje. Dovoljno je samo... -
- Odlično! - prekide ga car - Šta god da je, ti to slobodno uradi i blokiraj gorionik ali, i pored svega ipak želim sarnirsku ogradu na mojoj proslavi, pošto ne mogu ni da zamislim kakav još suludi plan može da zamisli Tengov bolesni mozak. Ta super teška materija je otporna na skoro sve i daće nam bar nekoliko sekundi vremena da se sklonimo dok straža uzvrati. - odgovori mu imperator.
- Dobro, ali... Šta ćemo ako atentat bude izveden nekakvim preciznim puškama? Nećete imati vremena ni da trepnete, a ne da se zaklonite - bio je logičan Harl.
- Pametno pitanje, samo što takav način napad jednostavno ne odgovara preteranoj pompeznosti vođe ekstremnih Araksovaca. On smatra da svako ko se nalazi u mome okruženju zaslužuje smrt. Zato će upotrebiti nešto veoma razorno. Trenutno misli da će nas ovom prilikom imati sve na okupu, takvu mogućnost sigurno neće propustiti -
- Ali, to bi pored opšteg masakra napravio i diplomatski skandal. Biće tu stranih delegacija! Posle toga neće biti pukotine u univerzumu u koju bi se mogao sakriti. Apsolutno glupo i sasvim nelogično! - promuca predsednik Valuzijske lige naučnika, češući se zbunjeno po glavi. On je mogao da shvati sve osim nelogičnih postupaka.
- Pa, kad kažemo da je taj elf lud, to nije u pežorativnom smislu. Njemu se, koliko sam obavešten, svi točkići u glavi ne okreću u pravom smeru. Taj, izgleda, živi samo u sadašnjem trenutku, poput primitivne životinje. Šta će se dogoditi sutra uopšte ga ne zanima! - uzdahnu car Evelona.
- Pobogu, pa ko je izabrao takvog idiota za svoga vođu? -
- Grupa budala kojima se dopala njegova čvrstina. Mada, mislim da je njegova mentalna bolest napredovala u zadnje vreme. Imam informacije da se sada ponaša kao da je u nekom euforičnom delirijumu. Kao... - tu već umorni imperator htede da izgovori „ti", ali se na vreme doseti sa kim razgovara, pa posle kratke pauze reče - kao totalni manijak. Ubija svoje saborce i za najmanju primedbu. -
- Dobro, napraviću ti tu ogradu od neutronske materije. Ali, zaista ne verujem da če vas to mnogo zaštititi. - odgovori mu smrknuto Rennin rođak podižući šaku u znak pozdrava.
- Samo ti uradi svoj deo posla, a ostalo prepusti onima koji su zaduženi da paze na mene i moju svitu. - odmahnu mu u znak pozdrava Geltazar koji je već odmicao hodnikom.
Zgrada muzeja kulture naroda Kaa u Zaparu postala je neočekivano skrovište ljutih zaverenika protiv dinastije Gator. Njihov, navodno lucidni vođa izabrao je baš tu građevinu jer je bilo potpuno nelogično da se ogorčeni čuvari tradicije kriju na mestu koje je bilo simbol opšteg tehničkog napretka, koji je zahvatio Tir-Nan-Og pošto je Boror osvojio, ili bolje reći zauzeo, Valuziju.
Četrnaest prilika u bordo kukuljicama stajalo je okupljeno oko mrežastog simbola dvanaestokrake zvezde na brzinu nacrtanog zlatnom bojom na crveno-smeđem mermernom podu. Iako je Teng na prošlom sastanku dezintegrisao čak trojicu mudraca nove Zlatne zore, opet ih je bilo prisutno četrnaest. Uvek je moralo da ih bude toliko, da bi zasedanje kruga mudraca imalo magijsku snagu. Međutim, svi su oni bili prilično uznemireni i nezadovoljni što su određeni da učestvuju u ovom suludom pokušaju preuzimanja vlasti ili, bolje rečeno, običnom terorističkom napadu. Dodatnu hrabrost davala im je činjenica da su se sada nalazili u sred prestonice koja se u tom trenutku pripremala za pobedničku paradu i caričino ustoličenje. To je značilo da njihov suludi vođa neće tek tako moći da poteže svoje oružje izbora, pošto bi na rušenje bilo kog dela zgrade policija munjevito reagovala, a svi preživeli bi bili pohvatani još pre nego što bi svečanost i počela. Na kraju krajeva, Tenga je, među njima, još uvek podržavao samo brat pokojnog Hafilda Kora, a to je značilo celo tuce prema dvojcu. Pri takvom odnosu snaga i najveće kukavice mogle su da se osećaju veoma hrabro. Svađu započe Acherl Len, blizak rođak na prošlom sastanku ubijenog Lorna:
- Okupili smo se ovde da bi tajno isplanirali atentat, a ne da se igramo maskenbala! Osećam se strašno glupo u ovom haljetku sa kapuljačom. Da li i vi ostali vidite koliko idiotski svi zajedno izgledamo u ovome? -
- Tradicija mora da se poštuje. Zaverenici koji su ubili prokletu kraljicu Teridu oblačili su se upravo tako. Jesmo li mi ekstremni tradicionalisti ili nismo - odbrusi mu Hor Kor.
- Samo da mi ne prođemo ko ti zaverenici. Uvek se sav naježim kada čujem onu legendu o pedeset i pet Leliksa i njihovoj osveti na Teridinoj sahrani - javi se Sot Marel, sitni elf potuljenog izgleda.
- Izginuli su, pa šta? I Leliksi su izginuli takođe. Veliki istorijski potezi ne mogu se vući bez sopstvenih žrtava! Da se to nije dogodilo crnodlaka kučka napravila bi treće carstvo osamsto godina pre prokletog Borora! - zareža Teng Rin koga su članovi sekte ekstremnih sledbenika Araksa već iza leđa prozvali ludi vođa.
- A od kada smo mi protiv carstva kao oblika društvenog uređenja? Zar, kao tradicionalisti, ne smatramo da je to jedini prirodni oblik vladavine? Mislio sam da se mi borimo isključivo protiv dinastije Borora prokletnika i njegove raspale lučke prosttutke Zire, čiji prljavi potomci već pet hiljada godina ugnjetavaju poštene elfe na Tir-Nan-Ogu! - primeti Dof Deril.
- Zira nikada nije bila prostitutka. Ona je bila gusarka i daleka potomkinja Teridine kraljevske loze! Zbog nje je Boror i osnovao treće carstvo. - ispravi ga Mar Hlin, koji je bio neverovatno ponosan na svoju titulu doktora Istorijskih nauka, što ga je konačno i odvelo među ekstremne tradicionaliste.
- U redu ali, mi smo ekstremni tradicionalisti. Znači, priznajemo samo prvo carstvo. Ostala carstva nisu ni vredna pomena. Kada dođemo na vlast obnovićemo prvo! - ponovo uze reč njihov vođa.
- Ne bi se ti uopšte naživeo u prvom carstvu, a ni mi sa tobom. Okačili bi te na neko suvo drvo, za noge, i ostavili da polako umireš. Istorijski izvori svedoče da su potomci „Osnivača razuma" bili ekstremno netolerantni prema verskim i političkim slobodama! - ponovo se oglasi lokalni istoričar.
- Naravno da su bili, tako i treba da bude! Ne bi smo se mi uopšte bunili kada bi se tradicija imalo poštovala! Ono đubre na smaragdnom tronu oženiće potomkinju Zirinih ubica i staviće je na sedište na kome je nekada njegova slavna pretkinja sedela! Zar to mogu da dozvole normalni, zreli elfi? - upita Rin.
- Zar mi Ziru ne zovemo prokleta razbludna osnivačica smrdljivog carstva, rodonačenica dinastije prokletnika koji rukama i nogama podržavaju Lelikse? Zar ti sam nisi odlučio da posle puča srušimo i pretopimo njen spomenik u Zirangu i da uništimo muzej u njenom rodnom Agnaru? Od kud sada tolika briga što se kalja njeno ime postavljanjem Ziranđanke na njen presto? - Mat Hin ponovo preuze raspravu autoritativno isjavajući svojim univerzitetskim zvanjem.
- Mrzeli mi ili voleli Ziru, to je, u ovom slučaju, sasvim nebitno. Prekinuta je tradicija duga pet hiljada godina i mi to je ono čemu moramo da se suprostavimo! Da tako ne uradimo ne bi bili dostojni imena obožavatelja svete svetlosti Araksa! - uleteo je u raspravu vođa njihovog ogranka reda.
- Ja ne vidim ništa strašno u tom kaljanju Zirinog imena. A još manje vidim zašto bi svi mi trebali da izginemo zbog tamo neke uspomene na nju? - vratio se u raspravu Achel Len.
- Slušate me, okupljeni elfi. Mi danas treba da uklonimo najgore smeće koje je sedelo na smaragdnom tronu i koje je, nažalost, sticajem istorijskih okolnosti postalo vladar koga elfi svuda obožavaju. On je jako opasna osoba i samo njegovo postojanje vređa naš osećaj za moral i pravdu. Nikakva žrtva nije suvišna kada se radi o ostvarenju našeg pethiljadagodišnjeg sna! Od kako je car Boror palikuća zabranio naš red, odmah po osnivanju trećeg carstva, naši preci su se zakleli na osvetu koja treba danas da se izvrši! Zar vas ne podilaze žmarci od sreće i zar vas ne ispunjava ponos što ćete baš vi izvršiti tu kosmičku pravdu? - uživljavao se Teng.
- Ma neću da ginem zbog Zire! Bolje nam daj neki drugi razlog ili ja neću da se mrdnem odavde! - javi se po prvi put i Dof Drel koji je, inače, bio Drunov uhoda u samoj vrhuški neprjatelja.
- Potpuno je u pravu taj mudrac. Ni ja neću da idem u akciju ako jasno ne definišemo naše ciljeve i razloge! Ne želim da moji daleki potomci pričaju o meni kao o bezumnoj osobi! - podrža ga i Sot Matel.
Žagor se podiže na skupu. Neki elfi su poskidali svoje kukuljice i pobacali ih u centar umetničkog viđenja plavog sunca koje je bilo predstavljeno kao četiri zlatna trougla koji se preklapaju. Videvši da gubi kontrolu nad novim krugom mudraca Zlatne zore, Teng Rin izvuče svoj smrtonosni molekularni gorionik, ali se još uvek nije usuđivao da puca. Umesto toga, on pokuša da ih smiri što je bila apsolutna greška:
- Ama, mudraci, čekajte! Pravi razlog za naš bes je... -
- Glavni razlog za naš bes je to što si ti jedan neverovatno ogorčen i besan elf! Mislim da niko drugi od nas ovde nije toliko besan da bi zbog toga danas poginuo na ovoj proslavi carevog trijumfalnog povratka! - povika Achel Len.
To je, zapravo, bio prelazak granice koji novi veliki majstor nije mogao nikako da dozvoli. On munjevito podiže gorionik, ali mu ga Dof, koji ga je, koncetrisan u svom subjektivnom vremenu već čekao, znalačkim udarcem izbi iz ruke. Nasta kratka i žestoka tuča posle koje su duplo smenjeni veliki majstor i brat njegovog prethodnika pobegli glavom bez obzira, izubijani ali, bez ozbiljnih povreda.
Okupljeni su ostali da gledaju nekoliko sekundi za njima. U opštoj tišini smo je psovao nesrećni agent Leliksa koga je Hor Kor oborio zadnjim udarcem noge, odmah pošto je razoružao njegovog velikog majstora. Bio je besan što mu je posle pet meseci praćenja Teng opet pobegao. Loša sreća. Ali, bar je uspeo da podstakne pobunu i spreči masovni napad koji je taj ludak pripremao.
Konačno, neugledeni Mar Hlin prgovori:
- Šta ćemo sada da radimo? -
- Ne znam za vas, ali ja odmah bežim što dalje odavde. Ne želim da me osude za nešto što onaj manijak može da pokuša tokom proslave! - reče Achel Len žurno se udaljavajući prema izlazu.
Ostali nevoljni zaverenici takođe se raziđoše u trenu, a Dof odmah ode da javi rezutat svoga rada. Nadao se da će hitnom policijskom akcijom moći da uhvate bar ove zaverenike koji će sigurno pokušati da napuste prestonicu.
Geltazar je bio u svojoj malahitnoj radnoj sobi kada su mu javili za raspad novog reda Araksa. Očekivano, to mu je saopštio Liks Drun koji se, i inače, zbog trenutne situacije uopšte nije mnogo udaljavao od svog imperatora.
- Naš agent nam javlja da je zavera razbijena sopstvenim urušavanjem, ali Teng i Hor su ponovo pobegli i umešali se u masu koja je došla da vidi pobedničku paradu i pozdravi krunisanje nove carice. Postoji ozbiljna mogučnost da ti očajnici ipak pokušaju nekakav atentat na vas pošto su im planovi za sinhronizovani masovni napad nepovratno propali. Duplo smenjenom velikom majstoru, i Arakskvaca i ekstremog ogranka istog reda, oduzet je njegov strašni gorionik, ali ne zna se da li ima još neki na raspolaganju? Svi ostali, naprotiv, pokušavaju da što pre napuste prestonicu. Njihova imena imamo i treba samo da ih pokupimo na uskim grlima saobraćaja - raportirao mu je veliki majstor Leliksa.
- Nema nikakve potrebe za tim. Jadnici su dobro naučili svoju lekciju i njihovo hapšenje ne bi ničemu služilo. Bolje neka ostanu na slobodi i pričaju uokolo kako prolaze oni koji su dovoljno ludi da prate Tenga. Hapšenja bi u ovoj situaciji samo dovela do panike i možda i nepotrebnih elfskih žrtava. Bolje se usredsredite na hvatanje one dvojice potencijalnih atentatora. Nekako osećam da se ovaj dan neće završiti baš najbolje... - odgovori mu imperator Evelona i njegovih kolonija.
- Kako vi kažete, gospodaru. Samo ja se na vašem mestu ne bih sada pojavljivao u narodu. Moglo bi da bude zaista opasno! - uzvrati Drun sa zebnjom u glasu
- To odluka je samo moja i buduće carice. Ali, imaćemo u vidu tvoje dobronamerne savete, prijatelju. Sada, molim te, idi da pojačaš obezbeđenje i pošalji mi ovamo svemirskog asa, Ala. Mislim da me još uvek čeka u hodniku. - reče mu najmoćniji elf u univerzumu.
Vrhovni Leliks izađe, a u malahitni kabinet umaršira „savršeni" koji je izgledao kao visoka plavokosa lepotica. On preterano odsečno salutira i obrati se caru Evelona svojim altom:
- Pozdrav Veliki zmaju koji štitiš čitavu našu rasu! Na usluzi sam vam moj voljeni imperatore! -
- Sedi, ratni heroju, moram malo da porazgovaram s tobom. - uzvrati mu Geltazar sa smeškom.
- Ako mislite da ću posle Argosove smrti da prihvatim mesto Admirala flote, moram vas razočarati. Razumem se samo u lovačku taktiku i smatram da za tu poziciju ima mnogo bolje obrazovanih i sposobnijih elfa. Osim toga, viši oficiri svemirske flote, koji su pretežno plemići, teško bi prihvatili komadu od jednog „savršenog", za razliku od običnih lovačkih pilota koji su me videli u kosmičkoj borbi. Mislim da bi trebalo da uvažite moje razloge i da... -
- Ma, ne nudim ti nikakvu komandnu poziciju, hrabri pilotu. Ja shvatam da je tvoja karijera u vrtoglavom usponu ali, za takav položaj potrebno ti je dodatno vojno obrazovanje. Carstvo, doduše, namerava da ti ga pruži, ali ne možeš direktno iz kokpita lovca da preskočiš na glavni most komandnog broda u kosmičkoj floti Evelona. Tu ćeš, nažalost, morati da ideš mnogo postupnije. Zato, obuzdaj malo svoj ego. Ne vrti se čitava galaksija oko tebe. Mi smo namerno od tebe napravili medijsku zvezdu, kako bi svojom omiljenošću ostvario lakše prihvatanje i uklapanje svoje u svemiru nastale podvrste među ostale elfe - pojasni mu situaciju imperator Evelona.
Te reči su delovale na kosmičkog asa kao hladan tuš. On se, odjednom, sav skupio u svom udobnom sedištu, pokazajući da poseduje i onu žensku ranjivu stranu. Izgledalo je kao da će svakog trenutka briznuti u plač. Naravno, to se nije dogodilo i on se posle nekoliko sekundi ispravi i ponovo poprimi pravo vojničko držanje. Najveća muka sa „savršenima" zapravo je bila što nikako niste znali šta su oni u tom trenutku. To je, razume se, izazivalo zbunjenost kod drugih elfa, a ponegde, bogami i netrpeljivost.
Al se ponovo obrati imperatoru, ali glasom osetno višim od promuklog alta koji je uobičajeno koristio, što je bio očigledan znak njegove rastrojenosti:
- To znači da su cela moja karijera i popularnost veštački izazvani i da sam ja čista obmana medija? Veoma je tužno da posle nekoliko meseci apsolutne sreće saznate da je vaše samopoštovanje zasnovano na laži. -
Geltazar se naže preko svog predimenzioniranog radnog stola od žada pa mu se osmehnu i pokroviteljski reče:
- Malo više samopouzdanja, ratni heroju. Ti si izabran da predstavljaš sve „savršene" upravo zbog tvojih neospornih kvaliteta. Evelon skoro nije imao tako dobrog ratnog pilota, ni tako sposobnog vođu lovačke eskadrile. Poštovanje svojih saboraca stekao si sam, u krvavoj borbi. Zato oni bespogvorno izvršavaju tvoja naređenja, ne obzirući se na tvoj neobični pol. Sem toga, mlad si, izuzetno privlačan, veoma šarmantan i inteligentan. Grehota bi bilo da to nismo iskotistili u političkim igrama. -
- I poseban sam miljenik buduće carice. Nemojte mi reći, vaše veličanstvo, da to nije imalo uticaja kod na moj izbor? - smrknuto će Al.
- Pa, u stvari i nije. Za dubinu vaše veze saznao sam tek pre mesec dana, u toku bitke u kojoj ste oboje bili ranjeni od glupog džilovskog topa. Zato sam i poslao po tebe danas. - pokuša da ga umiri Gator, ali to je izazvalo novi nesporazum.
- Ako vi to želite, care moj, odmah ću se povući iz Renninog života. Od sada ću joj prilaziti samo na javnim ceremonijama, da joj iskažem poštovanje. Ne želim da zbog moje specifičnosti dinastija pretrpi bilo kakvu političku štetu! - spremno reagova kosmički as.
Najmoćniji elf u univerzumu uhvati se za glavu, pa ignorišući upravo datu pilotovu izjavu, nastavi da govori:
- Ne želim to! Pozvao sam te ovde da popričiamo kao prijatelji. Ima mnogo stvari koje nas vezuju. Na primer, zajednička ljubav prema Renn. Znam da u utrobi nosi tvoje dete, ali ću je ipak danas ustoličiti za novu caricu. Ona če sutra sedeti na smaragdnom tronu, a tvoj genetski naslednik biće rođen kao jedan od prinčeva Evelona. Sem toga, ti mnogo značiš mojoj izabranici pa bih bio vrlo srećan da u pauzi svoga budućeg visokog vojnog obrazovana budeš gost kod nas na dvoru. -
- Ti me pitate me da postanem vaš fand? Da zadovoljavam caricu zajedno sa vama? Na žalost, moram vam reći da od mene ne očekujete ništa više nego što bi očekivali od prosečnog Leliks sveštenika. Mene privlače samo žene... da to raščistimo odmah. Istini za volju, mogu da podnesem muški dodir u krevetu, ali nikako i prodiranje! - odmah je počeo da postavlja pravila Al.
- Tako mi Lelil, pa ovaj je više žena nego Renn i Oranda zajedno! Stalno misli da se radi samo o njemu i da je uvek u centru pažnje. Voleo bih da ga spustim na tlo ali, ne smem to zbog Renn, a, osim toga, ako mi ratni heroj brizne u plač na sred malahitnog kabineta, svašta će se pričati po dvoru. Ne smem to sebi da dozvolim. - razmišljao je car Evelona u sebi, pa savlađujući se izgovori:
- Svakako, asu moje svemirske flote! Biće prihvaćeni svi tvoj uslovi. Važno je da moja izabranica bude potpuno zadovoljna. -
- Onda smo se dogovorili. Prihvatam vas za moga omaga, veličanstvo. Dozvolite mi sada da se povučem! - reče „savršeni" pilot i stisnu pruženu carevu ruku mnogo jače nego što bi se od njegove krhke strukture šake očekivalo.
- Kuda misliš da si pošao? Da li si čuo da sam te otpustio, mlađi oficiru flote? - grmnu Geltazar na elegantno stvorenje koje je počelo da se udaljava lelujavim hodom.
Al se u mestu ukopa i ne razumevajući reće:
- Da se pripremim za paradu i ustoličenje. Neću, valjda, ovako nesređen pred toliki svet? -
- Ne ideš ti na ustoličenje, a još manje na paradu. Kao osoba od izuzetnog značaja za imperiju, danas si oslobođen svih dužnosti. -
- Stajaću sa vama i caricom na počasnoj tribini? Kakva čast za mene, imperatore. Moraću za tu priliku da stavim neku drugačiju, malo slobodniju šminku... - poče „savršeni" da se raduje zanosno provlačeći prste kroz svoju uzdignutu elfsku fruzuru.
- Naprotiv. Ti ćeš se pred paradu neopaženo izvući iz palate i svemirskim transporterom odmah idi do gradilišta I.M.I.R.-a u orbiti. Tamo ćeš se pridružiti princu Kotalu i princezi Heli sa porodicom. Upravo ti pišem dozvolu za to. - naredi mu vladar Evelona potpuno ignorišući njegovo razočaranje.
- Mislio sam da smo onim dogovorom postali prijatelji, a vi se sada ponašate kao da sam zadnji sluga? Mogu li bar da znam zašto, imperatore? - skoro se obrecnu Al.
- Zato što te tretiram kao svoje rođeno dete. Svi oni koji nešto znače meni i Renn sklonjeni su odavde jer, na svečanosti očekujem pokušaj atentata, najmanje. Znaš dobro o čemu se radi jer si preživeo jedan. Samo, mislim da će onaj ludi Teng ovog puta upotrebiti nešto mnogo veče i opasnije. - pokuša da mu objasni najmoćniji elf u univerzumu.
To objašnjenje „princa savršenih" uopšte nije zadovoljilo. On je ovo naređenje jako teško primio.
- Znači, ja neću biti na venčanju moje drage Renn! Pa njemu sam se radovao kao da je moje sopstveno. I više od toga! - uzviknu ratni heroj piskavim glasom, na granici histerije.
- Prvo, od kada mi, elfi, imamo venčanja? To je uticaj kultura drugih humanoida na razmišljanje vas, koji ste rođeni u svemiru. Preterujete sa gledanjem holovizija drugih naroda. Ovde je po sredi samo ustoličenje. Javno demonstriranje Renninog prava da nosi titulu carice Evelona. A što se braka tiče, mi jednostavno kažemo: Ti si moja izabranica ili Ti si moj izabranik i to je gotovo. Nikakva posebna ceremonija! - skoro se izvika na njega Car.
- Ali, zar baš ne može da ja nekako ostanem? Rizikovao sam život toliko puta u slavu smaragdnog trona u raznim svemirskim borbama, a sada, kada se konačno nešto lepo događa, vi me gurate od sebe! - nastavljao je Al da se duri poput šiparice.
- Kada sam ti rekao da očekujem ozbiljne probleme, to sam i mislio. Moguće je da dođe do masakra na svečanosti. Ako niko od naših ne preživi, ko će osvetiti mene i Renn? Tebe šaljem van opasnosti da bi, u slučaju moje smrti, izvršio delikatan zadatak. To mogu da poverim samo onima koji su najbliži meni i mojoj izabranici. - upinjao se imperator iz sve snage da savlada poslovičnu tvrdoglavost omladine „savršenih".
- Stvarno mislite da sam ja toliko blizak carici ... i vama? - malo se raskravi Al.
- Toliko da mi Renn tvoju smrt nikada ne bi oprostila, ako mi preživimo. Zato moram da igram na sigurno. - priznade iskreno Geltazar.
- Voleo bih da mi ona to sama kaže. Ako ne zahtevam previše od vaše carske veličine? - oprezno reče najveći ratni pilot carstva.
- Nikako! Baš sam hteo da te pozovem u našu ložnicu, pre polaska. Mislim da je vođenje ljubavi odličan način da se odagna strah i razbije trema pred ovako rizičan događaj. Tako su i naši stari radili. Ako već moramo da odemo sa ovog sveta, neka to bude sa najlepšim uspomenama u svežem sećanju. A ti to trebaš da omogučiš mojoj ljubavi. - konačno uspe imperator da se sporazume sa njim.
- Dobro, pa šta onda čekamo? Vreme prolazi, a parada i ceremonija su sve bliže i bliže! - uzvrati Al žurno ustajući.
Car se lako podiže sa svog sedišta, elegantno pokaza svom novom fandu gde su caričine odaje ispred kojih su već stajale dve nage trigerke spremne da budu bilo kome na usluzi. Zatim se okrenu i viknu preko ramenu svom sekretaru:
- Nazz, pozovi mi onu moju lepu vilvu iz komunikacionog. Nek ostavi sve druge dužnosti i nek dobije bar pedeset dana odsustva zbog ovoga... A, da! I lep brod za krstarenje pored zapadne obale Tir-Nan-Oga. Hoću da svi dobro zapamtimo ovu seansu. Možda nam je poslednja! -



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 15:26 09.01.2014

1

mlekac mlekac 09:00 10.01.2014

Re: 1

rade.radumilo

fantomatsicna fantomatsicna 19:51 12.01.2014

Diivno

Što je lepa ova plava pećina,pravo mesto za odvijanje ove priče

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana