Sex| Sport| Životni stil

53. Big Meat Game

docsumann RSS / 16.09.2017. u 11:11

 Big-Ramy-2017-Olympia-1.jpg

No fotošop et ol - Big Ramy u toku vansezone na cca 160 kg tjelesne težine.

 

Da l' da pišem, da l' da ne pišem, pišanje je sad...

...Imao sam u planu jedan poduži uvod o tome kako je profi bodibilding skroz ošoukurac. Rekli bi mnogi da je tamo oduvijek i bio.

Naravno da nije tako. Od svojih početaka s kraja XIX vijeka, pa preko zlatne ere 70-tih i 80-tih, bb je postao dio urbane kulture zapadnog čovjeka. No dok su kotrljajući modeli fizikuma 70-tih postali sumalo pa mejnstrim, elitni bb je otišao par koraka dalje, i usput zaglavio u sve moguće bolesti i adikcije modernog doba. Uz to je postao najopasniji sport na svijetu, bez premca. Kakva  F1, MMA, NFL, skijaški skokovi i padovi... U profi bb-u nema povrijeđenih, samo mrtvih.

Veliki broj vrhunskih takmičara s kraja devedesetih i dvijehiljaditih nije dočekalo 46. godinu života. Nedavna smrt, supetalentovanog 26-godišnjeg Dalasa MeKarvera,  na dvije sedmice od Olimpije, samo je podebljala mračnu sijenku koja lebdi nad opskurnim svijetom hc bodibildinga.

Sem životnih, zdravstvenih tu su i čisto estetski problemi. Tzv. babl gat epidemija od većine modernih profesionalaca napravila je kreture sa nekontrolisanim midsekšnima. Sjećam se kada sam '95. pokazao svom prijatelju sliku Nassera iz nekog časopisa, njegov prvi komentar je bio - au, kakav mu je stomak, kao da je bojler progutao.

72758160452.jpg

Levrone, Dorian, Naser

Nažalost, i Naser, iliti D Profesor, najuspješniji ex yu bb svih vremena, nesuđeni MrO iz 1997, otišao je u vječna skrovišta ne dočekavši 50. godinu života. Čovjek sa više univerzitetskih diploma: pravo, istorija...koji je govorio 6 svjetskih jezika, otišao je predalekoo u zloupotrebi stimulativnih sredstava. Zvali su ga i Hodajuća Hemija. Interesantno da je čak bio diskvalifikovan sa jedne Olimpije gdje praktično i nije bilo doping kontrole. Kao da mu je IFBB pokušavao došapnuti - stani malo, uspori, smanji...

Inače 1990, održala se jedina do sada full dopin' kontroled MrO. Naravno, nivo performansa je bio osjetno neubjedljiviji u odnosu na "regularne" Olimpije. Taj rad nije mogao da zaživi zbog čisto komercijalnih razloga. 

Danas imamo suprotnu sliku. Fizikumi koje demonstriraju top profi takmičari nemaju ama baš nikakve veze s širom fitnes zajednicom, da ne spominjemo nesportski dio populacije, baš kao što ni top pornos uradci nemaju nikakve veze s seksualnim životom većine pučanstva.

Zato su čelnici IFBB oformili više soft kategorija koje globalno postaju sve popularnije.

Ženski hc bb je zbrisan sa spiska dešavanja. Veoma okrutno s obzirom na sva odricanja i napore koje su u svoj izgled uložile te žene. No, jednostavno, statistički mjereno,  dame s bicepsima dvostruko većim nego u fino razvijenog muškarca, zanimaju možda samo neke ekstremno rijetke fetišističke grupe. Ako to nije seksizam džavo me džemovo.

I dobro ... šta imamo na ovogodišnjem MrO festivalu?

Izgleda da su sve te nove soft kategorije (Mens Fizik, Klasik Fizik) bile pun pogodak. Jednostavno to su muskulature s kojim  gomile mladiće koje vježbaju po teretanama širom svijeta mogu da se identifikuju.

hqdefault.jpg 

 Što se hc skupine tiče, knjiga je spala na tri slova ... Fil Hit, Big Rami, Bonak (ju nou det litl, tHiky gaj, aj mejd a blog abaut ) ;)

Moj favorit je naravno Big Rami, koji ipak nije uspio da prinese cilih 300lbs na binu (oficijelna težina mu je 295lbs, na 5'10'' ( otprilike 133kg na 178 cm). I pored sve fame koja je pratila njegove ekstremno posvećene pripreme, ipak nije uspio da postigne 100% forme.

Fil Hit je na nekom svom standardnom nivou, s tim što mu je eb prilični sjeb.

 

Tagovi



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 11:16 16.09.2017

Ramy vs Hil


docsumann docsumann 12:56 16.09.2017

Viliam Bonak je huuh... TNT



nsarski nsarski 11:20 16.09.2017

Laičko pitanje

Da li se to meni čini, ali meni izgleda da svi ti ekstremni bb imaju prekratke ruke? Možda zato što ne mogu da ih slobodno puste niz telo od silnih mišića?
docsumann docsumann 11:33 16.09.2017

Re: Laičko pitanje

nsarski
Da li se to meni čini, ali meni izgleda da svi ti ekstremni bb imaju prekratke ruke? Možda zato što ne mogu da ih slobodno puste niz telo od silnih mišića?


upravo se radi o optičkom efektu, poprečne dimenzije su prenaglašene nad uzdužnim i onda ruke moraju da izgeldaju kao u skraćenju.


naravno, bilo je i slučajeva da takmičari imaju prilično dugačke ruke i onda imaju problem da postignu masivan izgled iako posjeduju silne bicepse i tricepse.

inače, bb i jeste u konačnici igra iluzije, sjenki, proporcija.
najveći često nije najbolji. + faktor subjektivnog, ++ politika



EDIT: kao ilustracija nastup izb 1999. jednog od najboljih bildera do 200lbs (90kg) svih vremena - Šon Reja.
savršenim poziranjem Šon kao da izvlači dodatni kvalitetet iz svoje atraktivno upokavane muskulature.
+ muzika, mism totalni gej rispekt

tasadebeli tasadebeli 12:06 18.09.2017

Re: Laičko pitanje

nsarski
Da li se to meni čini, ali meni izgleda da svi ti ekstremni bb imaju prekratke ruke? Možda zato što ne mogu da ih slobodno puste niz telo od silnih mišića?



Ето, објаснио ти Докс.

Сличан оптички ефекат су радили и ови из Марвела када су цртали Конана.

Људско тело се обично црта у размери 1 (глава) : 3 (труп) : 4 (ноге).

(Ово за ноге не важи за неке наше сународнике дуж јужне пруге и из неких крајева Босне који су због тога одлични фудбалери.)

Елем, ови из Марвела су Конана увек цртали у размерама 1 : 3 : 5 да би изгледао што виши, а не само широк.

Зато је Шварценегер после снимајући Конана морао да носи штикле испред камере...




nsarski nsarski 13:19 18.09.2017

Re: Laičko pitanje

Сличан оптички ефекат су радили и ови из Марвела када су цртали Конана.

Kad su moje ćerke bile male volele su da se igraju sa Barbi lutkama. Nekom prilikom mi jedna od njih kaže da bi volela da bude "kao Barbika".
Ja uzmem lutku i pokažem joj: zamisli ljudsko stvorenje kome su noge duplo duže nego telo, kao što je na ovoj lutki. Kad bi takvo stvorenje videla na ulici, ti bi pomislila da je u pitanju neka grozna deformacija. Takvo stvorenje ne bi moglo normalno da se kreće, da podiže bilo kakav teret, ili da drži glavu uspravljenu na tako tankom i dugačkom vratu. Bila je razočarana. Meni je posle bilo žeo što sam joj razbio iluziju.

docsumann docsumann 12:52 16.09.2017

jedan od najboljih

bodibildera koji nikad nije osvojio Olimpiju (3x runerup), nekon penzije u profi bb-u, ove godine se, u svojoj 52. takmiči u klasi Klasična Figura.



softaći su definitivno izdominirali
docsumann docsumann 13:12 16.09.2017

Where is Meca ?


decenijama je za Meku bodibildinga važila Gold's Gym sa Venis Biča, Kalifornija, US...
to je teretana u kojoj su šampioni decenijama odrađivali svoje završne pripreme.
tamo je sniman dobar dio čuvenog dokumentarca Pumping Iron



no XXI vijek donosi preraspodjelu moći i uticaja u bb krugovima.
pod vođstvom milijardera i zaljubljenika u bb, Baderr Budai-a, Kuvajt , preciznije Oxygen Gym postaje riel bb Meka.
Oxygen kompleks nudi nestvarne uslove profesionalcima iz cijelog svijeta. najbolja hrana, najkvalitetniji suplementi, nešto jače...evo sače, jaja od kamiljeg mlijeka, ma štago', tamo imaju for free!
+ najopremljenija teretana na svijetu, ekspertizovani treneri, među kojima i veliki Roni Kormier (vrhunski profesionalac sa kraja 90-tih i početka 2000-tih).

tzv. Kamel Kru na ovogodišnjoj Olimpiji ima 4 predstavnika, među kojima kvalitetom odskaću Rami i zapanjujuće kvalitetni Brendom Kari.

takmičari koji dolaze iz ove teretane po pravilu nemaju problem sa naduvenim stomacima.

docsumann docsumann 13:34 16.09.2017

misim, vašar je to ogroman


samo bez pljeskavica i roštilja, i energetskim pićima mješte piva.

fitnes industrija je postala ogroman biznis. pokojni Džo Vjejder (osnivač Olimpije) i Arnold su definitivno uspjeli u svom naumu.

bodibilding je alhemija koja čelik pretvara u zlato.

danas, osvajač titule dobija 400k dolara samo kao novčani dio nagrade za 1. mjesto, no to je tek vrh ledenog tega. postavši MrO on automatski postaje milioner kroz reklamne ugovore, sponzorstva; svaki minut njegovog prisustva u javnom prostoru košta debelo.

no, samo bb takmičenje najboljih svjetskih profesionalaca je tek dio obimnog trodnevnog Olimpija programa

kalaf kalaf 13:42 16.09.2017

Felertip u naslovu

Mislis Meat, ne Meet?
docsumann docsumann 14:04 16.09.2017

Re: Felertip u naslovu

kalaf
Mislis Meat, ne Meet?


da, naravno.

hvala na korekciji
kalaf kalaf 15:49 16.09.2017

Re: Felertip u naslovu

docsumann
kalaf
Mislis Meat, ne Meet?


da, naravno.

hvala na korekciji

Inace naslov je dusu dao za pun, npr. game naravno nije igra nego je divljac, pa je u sustini to "Krupna mesnata divljac"
zilikaka zilikaka 19:09 16.09.2017

Re: Felertip u naslovu

"Krupna mesnata divljac"


Mene na prvi pogled naslovna fotografija asocirala na

docsumann docsumann 10:03 17.09.2017

Re: Felertip u naslovu




riply riply 16:33 16.09.2017

Nek si napišo

Baš zanimljiv osvrt i za laike i za indiferentne. Ne znam za antiprotivne. No ne reče nam čoče ko pobijedi ili ja loše razumijem tekst.. ovaj mladic na slici na dnu teksta je baš šesan, je li tto Shawn Ray?
docsumann docsumann 09:41 17.09.2017

Re: Nek si napišo

Fil Hit 7. put

Rami drugi, po mnogima oštećen za titulu..
čak je i Šon Rej, koji po svemu vidjevšem pripada sasvim drugoj bb školi, komentarisao da Rami pobjeđuje u gotovo svim obaveznim pozama...

pratim, pa javljam
ovaj mladic na slici na dnu teksta je baš šesan, je li tto Shawn Ray?


nije, Rej je mnogo kraći.
docsumann docsumann 10:42 17.09.2017

Re: Nek si napišo

soft metal

blogovatelj blogovatelj 19:01 16.09.2017

Dijalozi...

Da l' da pišem, da l' da ne pišem, pišanje je sad...



Razgovor dva moja druga ispred WC-a u Domu omladine u Kragujevcu.

U: Izvinite, jel mogu proći da šampi?
J: Izvolite, šampite.
principessa_etrusca principessa_etrusca 04:30 17.09.2017

Добре вести

Лично уопште не разумем потребу да се раде овакве екстремне ствари са телима које их, што се мене тиче, унакажавају. Ако бб у тој екстремној форми коначно јењава, то мени изгледа као добра вест.
docsumann docsumann 09:36 17.09.2017

Re: Добре вести


ljudi rade ekstremne stvari s bilo čega se dovate.
od igle u oku do lokomotive na leđima.
just name it and they will bring it to the extreme.
sweet64 sweet64 11:22 17.09.2017

Re: Добре вести

docsumann

ljudi rade ekstremne stvari s bilo čega se dovate.
od igle u oku do lokomotive na leđima.
just name it and they will bring it to the extreme.


Šta to beše sklad? Količina tattooa na telu, držanje noge na papučici gasa, potenciometar na muzičkom ili TV uređaju pa čak i na bojleru, bavljenje politikom. Što više to bolje, do daske. Prezirem takvo (ne)shvatanje života, nezrelost, nedoraslost, večna neiživljenost. Obično ide pod ruku sa nedostatkom osećaja za estetiku
Zgranuli bi ste se u kojem je procentu zastupljena ta neprekidna glad. A tik do nje ćute vaspitanje i kultura, nadovezani na strukturu ličnosti.
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:28 17.09.2017

Re: Добре вести

То је тачно, Доксе, разни су начини на које људи изаберу да се убију, али је питање да ли они треба да буду дозвољени. Закон не дозвољава промет тешких дрога и самите убризгивача хероина. (А да напишем први коментар, подстакла ме је непријатност коју у мени изазива твоја насловна фотографија.)
principessa_etrusca principessa_etrusca 11:41 17.09.2017

Re: Добре вести

Šta to beše sklad? Količina tattooa na telu, držanje noge na papučici gasa, potenciometar na muzičkom ili TV uređaju pa čak i na bojleru, bavljenje politikom. Što više to bolje, do daske. Prezirem takvo (ne)shvatanje života, nezrelost, nedoraslost, večna neiživljenost. Obično ide pod ruku sa nedostatkom osećaja za estetiku

Тачно тако. Питање је где је граница.

Ја немам ништа против култа лепог тела, напротив, али после стандарда који су са Аполоном и Венером поставили Грци, ова напумпана тела доживљавам као унакажена.

Што се мене тиче, тромесечне трансформације (које у свом портфолиу сада мора да има сваки успешнији тренер), требало би да буду нека граница која се не прелази.

zilikaka zilikaka 11:56 17.09.2017

Re: Добре вести

, тромесечне трансформацијe

U,bre, nemoj mi reći da ovo naprave od čoveka (pretpostavljam i žene) za samo tri meseca.

Nisam u priči al ako je tako, uzimam tri meseca neplaćenog.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:36 17.09.2017

Re: Добре вести

U,bre, nemoj mi reći da ovo naprave od čoveka (pretpostavljam i žene) za samo tri meseca.

Nisam u priči al ako je tako, uzimam tri meseca neplaćenog


Eво ти пример једноставнијег програма од 8 недеља, џим 3Х недељно (ЛИНК).

Не захтева неплаћено, само доброг тренера.
tasadebeli tasadebeli 11:58 18.09.2017

Re: Добре вести

principessa_etrusca

Лично уопште не разумем потребу да се раде овакве екстремне ствари са телима које их, што се мене тиче, унакажавају. Ако бб у тој екстремној форми коначно јењава, то мени изгледа као добра вест.




docsumann

ljudi rade ekstremne stvari s bilo čega se dovate.
od igle u oku do lokomotive na leđima.
just name it and they will bring it to the extreme.



Право питање овде, Принцезо, јесте зашто се у људима уопште јавља та потреба... Шта је узрок да се та потреба уопште и јави?

А потреба као и свака потреба... Тражи своје задовољење.
principessa_etrusca principessa_etrusca 12:22 18.09.2017

Re: Добре вести

Право питање овде, Принцезо, јесте зашто се у људима уопште јавља та потреба... Шта је узрок да се та потреба уопште и јави?

А потреба као и свака потреба... Тражи своје задовољење.


Тешко је то питање, Тасо, као и код многих других "потреба" које су све, само не то.
tetris tetris 12:35 18.09.2017

Re: Добре вести

Eво ти пример једноставнијег програма од 8 недеља, џим 3Х недељно (ЛИНК).

Не захтева неплаћено, само доброг тренера.


Za one koji ne otvaraju linkove, samo jedna rečenica iz uvoda:

All three had had access to a personal trainer three days a week, a bespoke nutritional plan and PhD protein supplements delivered to their front door, as well as Virgin Active membership.

Da sumiramo, teretana tri puta nedeljno pod nadzorom personalnog trenera, plan ishrane i hemija; nije loš prvi korak. Možda za godinu ili dve doguraju do docs-ovih takmičenja. Samo malo dorade hemiju, što i nije problem kad se već naviknu na prvom koraku
maksa83 maksa83 12:50 18.09.2017

Re: Добре вести

Da sumiramo, teretana tri puta nedeljno pod nadzorom personalnog trenera, plan ishrane i hemija;

Ne bih protein supplements podveo pod "hemija". Jes' da je "dobijeno hemijom" utoliko što je procesirano ali to je prosto zamena za "10 belanaca". Mogao je isto tako da guta i golu surutku iz prodavnice i onda se to ne bi zvalo "hemija" nego ishrana, ovako je to samo surutka doprocesirana da se izbace kalorije + zašarano aromom.
docsumann docsumann 12:59 18.09.2017

Re: Добре вести

što se tih instant programa tiče, oni običnu u računicu ne uzimaju najvažniju stavku, a to je genetika.
neki ljudi jednostavno nemaju neophodnih predizpozicija za nabacivanje mišića.

nevjerovatno koliko genetika pomaže ili odmaže u bodibildingu, ma koje variante on bio ( rekreativni, light, medium, XL, hc)
tetris tetris 13:24 18.09.2017

Re: Добре вести

onda se to ne bi zvalo "hemija" nego ishrana


Ja mislim da je baš to razlog zašto su suplementi hemija. Prosečan čovek, vežbač, ne bi mogao fizički da unese hrane koja bi dala efekat kao što daju suplementi.

Ja nisam apriori protiv suplemenata, ali sam protiv marketinških fazona da za 2 meseca postaješ riba i po, samo uz malo teretanice, a onda vidiš da tu ima i još nešto više.

Inače, suplementi se često koriste u medicini. Prvi primer koji mi pada na pamet je poboljšavanje krvne slike uzimanjem gvožđa. Isto može da se kaže, cepaj 40 kila teletine i 25 kila cvekle za salatu svaki dan i dobar si . Ili uzmi 1g u obliku tablete. Jedina razlika je što terapiju gvožđem vodi lekar i bazira je na nekoj nauci, a ovakvi suplementi su često kvazi naučni preparati (ovde mislim na nedostatak kliničkih ispitivanja njihovog uticaja na organizam).


mesan mesan 15:23 18.09.2017

Re: Добре вести

tasadebeli
principessa_etrusca

Лично уопште не разумем потребу да се раде овакве екстремне ствари са телима које их, што се мене тиче, унакажавају. Ако бб у тој екстремној форми коначно јењава, то мени изгледа као добра вест.




docsumann

ljudi rade ekstremne stvari s bilo čega se dovate.
od igle u oku do lokomotive na leđima.
just name it and they will bring it to the extreme.



Право питање овде, Принцезо, јесте зашто се у људима уопште јавља та потреба... Шта је узрок да се та потреба уопште и јави?


Nagon da se poboljša, sebe pobedi, uz bol suze i krv iščupa ono najdublje, puka snaga volje i kad stvarnost razori sve oko nas, neumoljiva disciplina, opsesija, kompulzija da se nadvladaju lični strahovi i prepreke, nadmašivanje "mogućeg", odbacivanje majmunske udobnosti, žrtva za nešto u šta verujemo a još ne postoji i deluje nemoguće.

Samo najbolji (i najluđi) uzorci ljudskog roda su sposobni za takav životni stil decenijama, što je neophodni uslov postajanja inspiracijom, legendom, vrhunskim profesionalcem --- od atlete preko manipulatora kartama do naučnika.

Većini ljudi, konzumentima tabloidnih fotografija i enciklopedijskim estetama, nije dat na uvid takav svetonazor, niti u domenu telesnog niti intelektualnog.
docsumann docsumann 17:36 18.09.2017

Re: Добре вести

slažem se s ovim što je mesan rekao.
poriv da se ide do dna, do koske, do jaja, rjedak je dar, usud, prokletsvo...đavo.

igrati igru na top nivou je opako adrenalinsko loženje, posebno stanje svijesti, unikatan sistem vrijednosti.
čuvene je ona anketa među olimpijcima iz raznih sportova - kad im je bilo postavljeno pitanje, da li bi uzeli nešto što bi im garantovalo opilmpijsko zlato, a da poslije toga žive još desetak godina 8tako nekako?)
većina njih bez razmišljanja odgovorilo potvrdno.

da li je takav rezon glup, sulud, poremećen?? možda, al'...
da bi nam za procjenu odgovora na ovu nedoumicu prethodno bila neophodna jasna predstava o smislu života.
kako nismo u posjedu iste, ko smo mi da obesmišljavamo tuđe smislove.

želja, volja i trud da se bude na olimpu je opšteljudka (šampini dolaze sa svih kontinenata, no samo je šačica sposobna da uopšte krene ka njemu.


s čisto sportskog aspekta, dvije riječu su tu ključne - psiha i talenat.
bez talenta jednostavno ne možeš da nabaviš kartu za elitu, ne možeš da se ufuraš u srce ludila.
u širem smislu i psiha spada u talenat baš kao i fizikalije.

no, psiha je konstantno, svakodnevnona ispitu bombardovana nebrojenim izazovima, bolom, naporima, krizama, padovima, porazima, zasićenjima...
kod profi bb-a to je zaista tako. na treninge odpada u vrh glave 2sata dnevno + 1-2 kardio (i to u vrijeme završnih priprema), a sve ostalo je rutinirani ritual koji su takmičari dužni da sporvode praktično i dok spavaju. 7-8 obroka dnevno (recimo to je jedan od razloga zašto bar 2-3 obraka sa čvrstom hranom zamjenjuju proteinskim šejkovima) ustajanje u 5-6 sati ujuto leganje u 20-21h, između samo odmor, masaže, fizikalne terapije...spremanje hrane.
o pravoj hemiji neću reći ni ,jer se stvarno ne razumjem u tu materiju.

dosta sam pratio Ramijeve pripreme tokom godine, kako mu se tijelo mjenjalo sa tih 160 kg do tačmičarski izbrušenih 133...

spremao se maksimalno predano i naporno, za to jedno takmičenje u godini i na kraju - ćorak.
ok, nije baš ćorak, bio je drugi, vicešampion...bat juno... i sad šta, par nedelja pauze, i početak priprema za narednu Olimpiju.




principessa_etrusca principessa_etrusca 19:02 18.09.2017

Re: Добре вести

čuvene je ona anketa među olimpijcima iz raznih sportova - kad im je bilo postavljeno pitanje, da li bi uzeli nešto što bi im garantovalo opilmpijsko zlato, a da poslije toga žive još desetak godina 8tako nekako?)
većina njih bez razmišljanja odgovorilo potvrdno.

Могуће јер су многи, не само спортисти, у заслепљености нечим што желе, спремни су да продају душу Мефистофелесу.

Код врхунских спортиста из различитих спортова, али и у многим другим областима, циљ је вештина и постигнуће. Победити противника или постићи неки резултат који нико пре тебе није постигао, бити бржи или спретнији.

У сваком спорту, без обзира на сва искушења која намеће тренинг и без обзира на све амбиције, битно је поштовати тело и не нарушавати његов склад.

Шта је циљ бб? Како га ја видим, циљ је имати што већу мишићну масу. Ти огромни мишићи који нарушавају сваки склад, постоје не зато што нечему треба да послуже, већ су сами себи циљ. У том смислу бб манифестација тоталног непоштовања тела и његовог склада.

docsumann docsumann 20:28 18.09.2017

Re: Добре вести

Шта је циљ бб? Како га ја видим, циљ је имати што већу мишићну масу.


onda bi Rami bio šampion i bez da se popne na binu

it's not all about size

nije baš tako trivijalno.
više paramaetara se uzima u obzir pri procjeni redosljeda na bb takmičenjima.
za masu i definiciju znaju već i domaćice na grani.
serparacije (izdvojenost pojedinog mišića u odnosu na susjeda), detalji (posebnu ulogu imaju u ocjenjivanju leđa) to su već rafiniraniji nivoi kvaliteta
čisto, ilustracije radi) Flex Viler in his prime.



simetrija i proporcija su nam poznati još iz osnovačke geometrije, jedino možda da pojasnim da proporcija u bb-u podrazumjeva usklađen razvoj svih mišićnih grupa, a ne recimo velike ruke a listovi kao u djevojčice (mada istini za volju, oće to sudije da progledaju kroz prste, misim tanke listove, nejake ruke ti ne bi porostili )

na kraju se u obzir uzima i sveukupan dojam, linije, V oblik, iliti preciznije X šejp



Denis Vulf (rusko-švapski mutant ) - ekstremni X faktor

pitanje - koji je cilj bb takmičenja, tj. šta takmičari treba da postignu, ostaje manje-više konstantno otvoreno od polovine 70-tih.
misim, gađe se neki idealni model, samo kako on izgleda?

u doba okršaja Arnolda i Olive, važno je bilo biti što masivniji, definisaniji, a famozni WOW efekat je uvije dobrodošao.



Oliva, forever!

e, onda nakon Arnoldovog povlačenja poslije 6. titule Mr.O, 1975. na scenu stupa fensi Frenk Zen. izravna preteča onoga što danas vidimo kao Men's Klasik (koji je sudeći po odzivu po mrežama, sajtovima, ispao pun pogodak)



Frenk Zen, 3xMrO

sa Zenom standardi koje su sudije preferirale su pomjereni u možda ekstremno jebačku (pardon, sexy) stranu priče. treba reći i da je malo vrhunskih takmičara pratilo njegov trend. samo su čekali da to napokon izađe iz mode.
a tek je nakon Zenovog povlačenja nastalo jedno totalno konfuzno stanje na MrO takmičenjima.
puno kontraverzi, nezasluženih titula, oštećenih takmičara...
treba napomenuti, iako predstavlja najprestižnije bb takmičenje na svijetu, Mr Olimpija je bila privatni šou Džo Vjejdera.
dok je ovaj bio živ.
često su njegove vizije i planovi o budućnosti bodibildinga, kao i tržišnog aspekta cijele priče, direktno uticale i na bodovne liste koje su sudije popunjavale



Džo Vejder i Arnold (osovina moći)

pitanja šta i kako dalje, rješeno je pojavom Li Henija. najvećeg šampiona kojeg je Olimpija ikad imala.
ne samo što je svojom bogomdanom pojavom sa tankim strukom, širokim ramenima, punim grudima i snažnim dugim nogama, popunio maksimalnim ocjenama sve stavke u kanonima atletske gimnastike, Usput osvojivši 8 tiztula u nizu. Li je bio, i ostao, gospodin čoek.



Li Hejni, 1984. u vrijeme osvajanja prve MrO titule

poslije Velikog Lija nastupa potop mesom.
samo par godina nakon njegovog povlačenja Dorian Yates mjenja igru zauvijek.
počinje vrijeme mas monstera.


jedino razumno objašnjenje za nova postignuća leži u vitaminskim koktelčičima. avokado je bio hit
steroidi su bili u igri još od 60-tih, možda i ranije. ok, doze su povećane, i to rapidno. no to sve ima svoju granicu zasićenja.
hormon rasta je podigao nivo igre za par inča dvadesetak funti, a onda je u igru ušao najopasniji od sviju vitamina - insulin.
izgleda da su tu čorbu najbolje zakuvavali Srbi. dobro, Naser je polutan, ali Miloš D Majnd Šarčev smatran je gurom teške hemije u profi bb krugovima.
spominjao sam da je zbog silnog znanja bio član Mongomerijevog tima koji je trebao da mu pomogne u obaranju WR-a na 100m.

elem, teške droge se izgleda teško vare...oće gasovi, nadimanje.

odjednom je na sceni došlo do pandemije babl gatova ( tu kovanicu je osmislio bb tjuber Lui Marco, veliki borac protiv tog neestetskog deformiteta).
stomaci su ispadali na sve strane, ko da su takmičari izbačeni na binu direktno iz puba u kojem je trajao hepi aur.
koliko sam pratio, a nije me previše zanimalo, posljednja ljekarska objašnjenja direktno akcentuju insulin kao pokretač. drugi označavaju i GH kao sukrivca, dok treći sve to pripisuju ogromoj količini hrane koju moderni bb konzumiraju na dnevnoj bazi + velike težine kojim vježbaju, naprezanje abdominalnog zida



Fil Hit definitivno pati od babl gat sindroma, ali mu to nije smetalo da pokupi 7 titulu

ako je ovo treće u pitanju, zašto ubjedljivo najveći, najteži od njih, koji trenira sa nestvarno velikim težinama nema buble gut?
riječ je o Ramiju, naravno

i tu sad dolazimo do tačke u kojoj se lome koplja povodom budućnosti profi bb? a i bb-a uopće.
da li je babl gat legitiman bb privezak tijelu, nebitan poput recimo frizure samog takmičara ili boje gaćica, ili predstavlja direktan atak na prapostulate bb-a a to su uzan struk i v izgled?

nevjerovatno koliko negodovanja povodom Filove 7. titule prosto nevjerovatno.
ako je odnos fanova bio 55:45 za Ramija pred samo takmičenja, po okončanju šoua, iznosi 90:10

evo jednog postbatle komentara od lika koji je Fila vidio kao sigurnog pobijednika




(koga interesuje, vrlo korektan komentar)
docsumann docsumann 21:10 18.09.2017

Re: Добре вести

У сваком спорту, без обзира на сва искушења која намеће тренинг и без обзира на све амбиције, битно је поштовати тело и не нарушавати његов склад.


ovo ti je malo generalizovano, daprostiš

recimo linijaši u američkom fudbalu, takvi su kakvi, golemi i moćni (bez definicije) s sasvim konkretnim ciljem



Vins Vilfork, legendarni difensiv tekl Nju Inglanda. budući član Hal of Fejm-a.
neviđeni atlenta i pored svog nespornog viška
mesan mesan 21:10 18.09.2017

Re: Добре вести

principessa_etrusca
Шта је циљ бб? Како га ја видим, циљ је имати што већу мишићну масу. Ти огромни мишићи који нарушавају сваки склад, постоје не зато што нечему треба да послуже, већ су сами себи циљ. У том смислу бб манифестација тоталног непоштовања тела и његовог склада.

Na ovou promišljenu kritiku i širok pogled mogu samo da priupitam:
A čemu je skladna diskobolosova pišica od jednog centimetra?
docsumann docsumann 21:16 18.09.2017

Re: Добре вести

A čemu je skladna diskobolosova pišica od jednog centimetra?


e, to je već refleksija kulturoloških predrasuda ili pak simbolističkih stereotipa koji su vladali u ta vremena

sve antičke skulpture su prikazivali male pišučlince (ovo mora kao pleonazam) jer su velika spolovila smatrana "predznakom" manje inteligencije
nask nask 21:35 18.09.2017

Re: Добре вести

hemija


Je li to ovde neko ima nešto protiv hemije. Ovo bre sve sa društvenih smerova. Treba vas analizirati.



Meni je kao nastavniku fizike i hemije zaista krivo što je poslednjih godina reč hemija dobila tako negativnu konotaciju.


protein supplements


Pa suve belančevine surutke iliti whey (prah) se ne dobija nikakvom hemijom već mahanički, mikrofiltracijom. Belančevine jaja prostim sušenjem, a za belančevine iz soje nisam siguran ali ko baš hoće da studira ima ovde.
maksa83 maksa83 21:48 18.09.2017

Re: Добре вести

sve antičke skulpture su prikazivali male pišučlince (ovo mora kao pleonazam) jer su velika spolovila smatrana "predznakom" manje inteligencije

Ima onaj vic, kad pita sin tatu na nudističkoj plaži zašto neke čike imaju manju a neke veće pišu. Tata se malo zbuni, i kaže (to antičko) "pa sine pametne čike imaju manju pišu a glupe čike imaju veću pišu". Prođe neko vreme, dotrčava klinac "tata, tata, onaj čika što priča sa mamom je sve gluplji i gluplji!".
docsumann docsumann 21:52 18.09.2017

Re: Добре вести

Meni je kao nastavniku fizike i hemije zaista krivo što je poslednjih godina reč hemija dobila tako negativnu konotaciju.


znaš kako se kaže...



do fizike...



...hemijom
mesan mesan 21:55 18.09.2017

Re: Добре вести

docsumann
A čemu je skladna diskobolosova pišica od jednog centimetra?


e, to je već refleksija kulturoloških predrasuda ili pak simbolističkih stereotipa koja je vladala u ta vremena

sve antičke skulpture su prikazivali male pišučlince (ovo mora kao pleonazam) jer su velika spolovila smatrana "predznakom" manje inteligencije

Dakle sklad nije u mišićima i spužvastim tkivima već u nabreklim oblinama neokorteksa?

Inače hvala ti na iscrpnom pregledu "ideala BB", po decenijama, sa fotkama!

PS: zapravo ja ne pratim BB, ali poznavao sam davno jednog evropskog vicešampiona, i njegov mi se njegov mentalni sklop potpuno uklopio u šampionsko/štreberski koji srećem godinama...
docsumann docsumann 22:08 18.09.2017

Re: Добре вести

Inače hvala ti na iscrpnom pregledu "ideala BB", po decenijama, sa fotkama!


pa dobro, malo sam ga skratio, ne bi li bio prikladan za blog komentar.

inače, pisao sam ranije i o samim počecima bb-a počev od Eugena Sandova (po kome se i trofej za MrO naziva Sandov)



interesantno, da do 50-tih godina standardi od tih prapočetaka nisu posebno porasli.
tek 60-te donose tnatniji iskorak u mišićčavosti takmičara.
poslije legendarnog Stiv Rivsa, već počinju da dolaze ozbiljno mesnatiji aplikanti.

Bil Perl, Čak Sajps, Liroj Kolbert (prvi čovjek sa obimom ruke od 53cm), pa prvi MrO - Lari Skot



Stiv Rivs
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:03 19.09.2017

Re: Добре вести

U,bre, nemoj mi reći da ovo naprave od čoveka (pretpostavljam i žene) za samo tri meseca.

pa ne možeš ženu baš za to vreme tako lako, a i ne treba. žene moraju da imaju dovoljno sala zbog polnih hormona i redovnog ciklusa.

enivej, meni se onaj gore soft metal dopao, a šorti je presmešan.
само доброг тренера.

taj košta suvo zlato. i ne bih nikome preporučila da vežba sa tegovima sam tako što će da vidi kako se to radi preko yt-a!
zamena za "10 belanaca"

jeste. probaj da progutaš 10 belanaca. odvratnije od toga je samo laneno seme potopljeno preko noći. doduše, mrtva je trka. zamišljam "10 belanaca sa ukusom šumskog voća".
principessa_etrusca principessa_etrusca 05:10 19.09.2017

Re: Добре вести

mesan

Na ovou promišljenu kritiku i širok pogled mogu samo da priupitam:
A čemu je skladna diskobolosova pišica od jednog centimetra?

Чудим се твојој тешкоћи да разликујеш само тело и његову уметничку репрезентацију и да ти промиче да запазиш да код "грчких" тела нема ни назнаке невољења себе или свог тела (без обзира на величину пише).
Са фотографијама бб, све је детаљно документовано и све вришти од self harm-а.
docsumann docsumann 06:11 19.09.2017

Re: Добре вести

Са фотографијама бб, све је детаљно документовано и све вришти од self harm-а.


ne bih se složio.
to je par ekselans stvar ukusa. kulturološki epifenomen.

recimo, kako je na potonjoj Olimpiji izgledao Dekster Džekson, u 47. godini života, ja mogu samo da mu skinem kapu



ono što je loše, nezdravo i bolesno je ono što se nalazi ispod tih mišića, u krvotoku, po organima...
principessa_etrusca principessa_etrusca 07:02 19.09.2017

Re: Добре вести


ne bih se složio.
to je par ekselans stvar ukusa. kulturološki epifenomen.
recimo, kako je na potonjoj Olimpiji izgledao Dekster Džekson, u 47. godini života, ja mogu samo da mu skinem kapu
ono što je loše, nezdravo i bolesno je ono što se nalazi ispod tih mišića, u krvotoku, po organima...

Ми се ипак изгледа слажемо око self harm-a, осим што га ти видиш само у оштећењу организма, а не у тим хипертрофираним мишићима, а ја и у њима.

Гледајући та тела која си покачио, мени она изгледају као лица и тела оних који не могу да стану са "естетском" хирургијом, па њихова замрзнута лица престају да личе на људска.

Као што лице треба да нешто изрази, емоцију или неко унутрашње стање, а пре-оперисана лица то не могу, тако је и ова хипертррофирана мускулатура која је сама себи циљ, на неком нивоу крајње ограничена.

А пошто изгледа знаш доста о сваком од ових бб, било би интересантно да напишеш нешто о њима као личностима, социо-економском пореклу, породичним приликама, њиховим љубавним животима, остварењима на другим пољима итд.
tasadebeli tasadebeli 07:45 19.09.2017

Re: Добре вести

mesan

Nagon da se poboljša, sebe pobedi, uz bol suze i krv iščupa ono najdublje, puka snaga volje i kad stvarnost razori sve oko nas, neumoljiva disciplina, opsesija, kompulzija da se nadvladaju lični strahovi i prepreke, nadmašivanje "mogućeg", odbacivanje majmunske udobnosti, žrtva za nešto u šta verujemo a još ne postoji i deluje nemoguće.

Samo najbolji (i najluđi) uzorci ljudskog roda su sposobni za takav životni stil decenijama, što je neophodni uslov postajanja inspiracijom, legendom, vrhunskim profesionalcem --- od atlete preko manipulatora kartama do naučnika.

Većini ljudi, konzumentima tabloidnih fotografija i enciklopedijskim estetama, nije dat na uvid takav svetonazor, niti u domenu telesnog niti intelektualnog.



docsumann


slažem se s ovim što je mesan rekao.
poriv da se ide do dna, do koske, do jaja, rjedak je dar, usud, prokletsvo...đavo.



Добро, момци, не морате мени да причате барем о теретани и дизању тегова јер сам подигао на тоне и тоне тога тренирајући веслање (прецизније, кајак). И знам шта то значи и знам чиме се добија маса, а чиме дефиниција.

И понеки пут смо имали заједничке тренинге са осталим спортистима (ту ми је бацач кугле Милић био и остао недостижни узор за дивљење што се тиче снаге док сам га чекао да ми ослободи справу у теретани), а имали смо тренинге и са билдерима. Неки Јова је тада био главни у Бгд. за то. Па сам их гледао како стоје пред огледалом у теретани и зезају се:

"Доџем код девојке пред врата. Носим цвече (па савије леву руку и напумпа леви бицепс). Звоним (напумпа десни бицепс). Нико не отвара. Да ли да опет звоним (опет десни бицепс) или да чекам (стави обе руке иза леђа да би искочили трицепси)."

Хоћу (хочу) да вам кажем, нисам се тиме баш бавио, али познавао сам помалко тај свет и знам да су им у то време идоли били Шварценегер (још није био постао глумац) и неки Серђо Олива (запамтио сам име због маслинки).

Да вам не причам што ми је дуги низ година први комшија код бабе и деде на ДорЧолу био рођени буразер Петра Челика који се такође бавио боди билдингом и са којим сам такође често о томе разговарао.

И свака част на психи (као, уосталом, и сваком другом врхунском спортисти у тренингу) и на потребној дози лудила. Док је та доза у разумним границама и док не пређе у аутодеструкцију.

Једино сам хтео да кажем Принцези да није право питање које треба поставити шта је та потреба коју људи имају да би изобличавали сопствено тело до екстрема и постајали Дон Стероиди (Нудио мени и мом другару са којим сам тренирао кајак још у оно време тренер дизачког клуба "Партизан", са којима смо такође имали заједничке тренинге, да са кајака пређемо у дизаче тегова под условом да узмемо неке шарене пилуле за лилуле које нам он даје када је видео колико можемо да подигнемо. Нас двојица одбили и тако остали на кајаку.) поготово што смо такве вазда зезали оном Капоровом фором када сретнете таквог напумпаног господина који иде улицом са женом под руку:

"Извин'те, госпођо, а колико вам места заузима када га испумпате?"


Право питање је одакле људима потреба да своје тело изобличују до екстрема? (Користећи при томе гомилу хемије која се кад-тад негативно одрази на здравље. Рецимо, ретко који бугарски шампион у дизању тегова преживи 30. годину живота.)

Зашто се та потреба уопште и јавља?

Односно, другим речима речено, да ли је баш свако људско лудило генијално и позитивна појава?

То је питање које ту треба постављати, па то хтедох рећи Принцези.

Јбг, извин'те на тој партибрејкерској упадици, али мени у оно време ипак идоли нису били Петар Челик, Арнолд Шварценегер или тај Маслинка, него Матија Љубек и Милан Јанић.

Они су ипак освајали олимпијске медаље тада...



docsumann docsumann 07:54 19.09.2017

Re: Добре вести

А пошто изгледа знаш доста о сваком од ових бб, било би интересантно да напишеш нешто о њима као личностима, социо-економском пореклу, породичним приликама, њиховим љубавним животима, остварењима на другим пољима итд.


reći ću ti samo za Ramija.
porodičlan čovjek, tih, miran, veomsa skroman i prijatan u komunikaciji.

gantle and humble što kažu englezi.

inače, posvećeni je vjerenik, upražnjava ramazanski post čak i za vrijeme priprema!


generalno da bi bio uspješan bilder, moraš da vodiš miran, disciplinovan, gotovo asketski život
docsumann docsumann 08:00 19.09.2017

Re: Добре вести

Односно, да ли је баш свако људско лудило генијално и позитивна појава?


ja ih uopšte i ne vrednujem na taj način.

ludilo ko ludilo... lude ljudi od kada je svijeta.

no recimo ono što je 70-tih bio top profi bb, danas je neka lajt kategorija, Men's Klasik, kakogaovovećzovu.
Arnold više nije tako strašan i velik kakav nam je nekad izgledao.
no, ono što je bilo pozitivno kod njegove generacije je da su svi dugo poživjeli ili su još živi, treniraju i u poznim godinama. dobro se drže.
ovo danas jest se otelo kontoli, ali da je samo bb u pitanju, pa prosti jadi.


ljudi biraju kako će i na šta da stuku svoje živote.
tasadebeli tasadebeli 08:07 19.09.2017

Re: Добре вести

docsumann
ja ih uopšte i ne vrednujem na taj način.




Не бих хтео да ме схватите на погрешан начин. Не ниподаштавам ја те људе и њихове напоре. Рекох већ, свака част на психи као и сваком другом врхунском спортисти у тренингу.

То јесте за поштовање.


ludilo ko ludilo... lude ljudi od kada je svijeta.



О томе баш и причамо.

Ионако на Блогу анализирамо разне врсте лудила у овом нашем добу, па што не бисмо и то.


no recimo ono što je 70-tih bio top profi bb, danas je neka lajt kategorije, Men's Klasik, kakogaovovećzovu.
Arnold više nije tako strašan i velik kakav nam je nekd izgledao.
no, ono što je bilo pozitivno kod njegove genmeracije da su svi dugo poživjeli ili su još živi, treniraju i u poznim godinama. dobro se drže.



Не пратим, верујем ти на реч.


ovo danas jest se otelo kontoli, ali da je samo bb u pitanju, pa prosti jadi.



Е, на то сам мислио!


ljudi biraju kako će i na šta da stuku svoje živote.


А и то што кажеш...

Постмодернистички?
docsumann docsumann 08:42 19.09.2017

Re: Добре вести

jeste. probaj da progutaš 10 belanaca.


ih pa to se pije na dušak, po 5-6 cijelih jaja (ili minus 2-3 žumanca) razbijenih u časši.

ustvari, prestao sam to da radim kad sam pročitao da termički neobrađena jaja mogu da budu zaražena salmonelom ili nekom od tih pošasti.
sweet64 sweet64 14:42 19.09.2017

Re: Добре вести

Као што лице треба да нешто изрази, емоцију или неко унутрашње стање, а пре-оперисана лица то не могу, тако је и ова хипертррофирана мускулатура која је сама себи циљ, на неком нивоу крајње ограничена.


Pa to ograničenje je ključ odgovora, jer se prelazi granica prirodnog , nakon što je prethodno odavno probijena za mnoge estetska granica. Priroda je udesila da na ovakvoj planeti sa ovakvim resursima, vegetacijom, gravitacijom etc imaš ograničavajuće predispozicije. Ovi momci su po meni svi ušli u crveno, a neko možda nekad eksplodira kao guma. Da li će neko ikada (mislim na ljudsku vrstu) trčati 100 m za 8 sekundi? Možda ako prestane da ima ljudsko obličje.
Ako ćemo kod manje veće, da li se ikome zdravom sviđaju ženske grudi veće od sedmice čak i ako voli velike grudi? I šta bi sa njima kad ni vlasnica istih ne zna šta bi sa njima.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:06 18.09.2017

*

'Si video Čardžerse? Opet imaju šut za pobedu/produžetak i opet ništa. S druge strane, odbrana Denvera ubila Kauboje. Eliot neupotrebljiv, ofanzivna linija će sanjati Von Milera; koja zver.


Jedva čekam Kanzas protiv Denvera!
Atomski mrav Atomski mrav 22:56 18.09.2017

Re: *

S druge strane, odbrana Denvera ubila Kauboje. Eliot neupotrebljiv, ofanzivna linija će sanjati Von Milera; koja zver.


Odbrana i caruje i klade valja! :)
docsumann docsumann 06:13 19.09.2017

Re: *

gdje mi nesta komentar...?

pretim pomalo Rajderse, Linč blista i dalje.
napad Čifsa ne popušta, opet 40+
Atomski mrav Atomski mrav 10:25 19.09.2017

Re: *

pretim pomalo Rajderse, Linč blista i dalje.
napad Čifsa ne popušta, opet 40+


Biće milina pratiti tu diviziju :)
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:03 21.09.2017

Re: *

pretim pomalo Rajderse, Linč blista i dalje.


Ne samo Linč i Majkl Krebtri izgleda kao da je ponovo otkrio mladost. Sjajan tim.
Mislim da je Beast mode samo doneo kvalitet više ovom timu (izraženo u frazama:), s obzirom da imaju odličnu igru kroz vazduh; prisustvo jednog dominantnog trkača samo je učinilo ovaj tim nepredvidivim. A Khalil Mack u odbrani. Rejdersi koji deluju spremno za SB, Kanzas koji konačno ima igru u napadu, dominantna odbrana Denvera i Čardžersi koji su odličan tim, ali očigledno da nemaju pobednički mentalitet, ova divizija je samo zabava za sladokusce!
docsumann docsumann 11:23 21.09.2017

Re: *


i mali post olimpija dodatak


čini mi se da je Rami fulao pik forme za nekoliiko dana.

na ovom snimku 3 dana pred takmičenje, noge mi izgledaju mnogo bolje, sa dubokom separacijom.
na samom takmičenjui su bile velike ali ravne, bez detalja.

kao da su treneri sjebali nešto s vodom i ishranom

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:31 21.09.2017

Re: *

meni je danas palo na pamet, da America's Game mora da odradi serijal sa ekipom San Franciska koja je izgubila od Baltimora; u Superbolu kada je nestalo struje. Najbolja četiri lajnbekera u ligi, možda i ikad: Patrik Vilis - Navaro Bovman - Aldon Smit - Ahmed Bruks, ispred njih Džastin Smit u defanzivnoj liniji, u sekundariju Goldsman, Donte Vitner, Tremejn Brok, Periš Koks..

ofanzivna linija za poželeti sa Majkom Jupatijem, Džonijem Gudvinom i Džo Stelijem

+ sa dva odlična kvoterbeka Aleksom i Lignjoslavom, obojica polivalentni, a opcije Rendi Mos, Vernon Dejvis, Krebtri
i trkač Frenk Gor.

i dobijete Flako? Ovo je još uvrnutije od Ilaje Meninga kriptonita za Patriote.
stefan.hauzer stefan.hauzer 09:44 22.09.2017

Re: *

a sinoć San Francisko i LA Remsi u revolveraškom obračunu 41:39!

Remsi na 2:1 zahvaljujući lakom rasporedu, a Todd Gurley ima 6 TD na početku ove sezone i 4 fambla (tačnosti radi samo jedan je izgubljen, ali 4 izgubljena poseda su mnogo). U strašnoj je formi, ali sigurnost lopte mu je diskutabilna i to traje već tri sezone. Ono što je najzanimljivije je da im napadi traju toliko kratko, da je odbrana non-stop u igri. Mislim, daš 41 poen, sve iz napada, i protivnik ima dva put više loptu u svom posedu.. a mislio sam da će odbrana ovde da radi posao, s obzirom na defanzivnu liniju sa Aronom Donaldom, Konorom Barvinom i Robertom Kvinom; ali Gurley i sad konekcija Goff - Sammy Watkins dominira.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana