Na današnji dan

DAN ruganja državnosti!

Filip Mladenović RSS / 15.02.2018. u 17:08

Popis prav(n)e države
Popis prav(n)e države
Po(t)pis dostojanstva
Po(t)pis dostojanstva
Farsa u kojoj godinama, decenijama... životarimo iz dana u dan pokazuje svoje nakazno lice, bolje reći masku sa kamelonskim bojama ruganja, podsmeha, ponižavanja...

Iako u Ustavu Republike Srbije, u članu 115, jasno i nedvosmisleno piše da "Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.", svedoci smo svakodnevnih izrugivanja i najvišem pravnom aktu ove zemlje i njenoj državnosti.

I u Zakonu o predsedniku Republike, u članu 9, sa nadnaslovom Nespojivost funkcija i sukob interesa jasno i nedvosmisleno piše:

"Predsednik Republike ne može vršiti drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

Predsednik Republike dužan je da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija."

Aktuelni predsednik Republike Srbije i ovaj zakon svakodnevno krši, dokazujući da je ova država i dalje teško bolesna od bezakonja i prokletstva ličnih režima. Jer, šta je drugo istorija države Srbije nego istorija ličnih režima, koja su više neuspešno nego uspešno nastojala da ograniče vladavina prava, parlamentarna kontrola i funkcionisanje demokratskih institucija.

Zašto tako bezobzirno i vlastoljubivo Ustav Republike Srbije krši aktuelni predsednik Republike, kome i taj Ustav i pomenuti Zakon o predsedniku Republike nalažu da tokom mandata štiti pravnu državu i stara se o sprovodjenju i Ustava i zakona (pa se još zaklinje prema članu 114. da će "sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.")?

Odgovor na ovo pitanje stiže na vrata stanova i kuća gradjanki i gradjana Srbije, koje tokom ove zime uznemiravaju uglavnom mladi aktivisti vladajuće stranke. Upravo one kojoj je aktuelni predsednik Republike predsednik (iako je po Ustavu i zakonu morao da podnese ostavku na sve stranačke funkcije ili pre ili onog dana polaganja zakletve u Narodnoj skupštini Repblike Srbije). Zvone aktivisti na vrata ne poštujući kućni red, komšijsku pristojnost, elementarno vaspitanje - da strančarenju i kampanji nije mesto na vratima domova, već na trgovima, bilbordima, TV ekranima, internetu...

I kada se pojavio jedan dostojanstven i hrabar gradjanin, koji se usprotivio ovakvoj nakaradnoj i PROTIVZAKONITOJ predizbornoj kampanji upitavši SNS aktiviste ispred kućnog praga "A odakle vam ti spiskovi, dajte da ih pogledam!?", usledilo je novo bezakonje, koje iz dana u dan promoviše upravo onaj zakletvom obavezan  da će braniti i čuvati Ustav i zakone - predsednik Republike.

Zato je današnje saopštenje rukovodstva Vojnog sindikata Srbije najvernija ilustracija stanja duha u Srbiji i najbolja poruka zastrašenom i sludjenom gradjanstvu ove države na Dan državnosti:

 
"UO VSS saopštio je da je sramno hapšenje oficira Vojske Srbije ispolitizovano, jer se usudio da zatraži uvid u spisak koji su nosili stranački aktivisti vladajuće stranke.
Istina je samo jedna. To je zloupotreba vlasti, protivustavan čin i opasan presedan po demokratski poredak zemlje!
Vojni sindikat Srbije je naveo da je tražio da se oglase ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i stanu u zaštitu od degradacije Vojske Srbije i ponižavanja srpskog oficira, ali da oni do danas "sramno ćute".

Vojska Srbije je pored SPC, i dalje institucija kojoj narod najviše veruje, a za to nisu zaslužni današnji korumpirani političari i njihove ulizice koji su upropastili državu i doveli je do prosjačkog štapa, već slavna istorija, naše vojskovođe, i hrabrost iskazana posebno prilikom herojske odbrane od NATO.

Sindikat je dodao da je toj degradaciji Vojske Srbije "poseban pečat" juče dao ministar policije Nebojša Stefanović, koji se, iznoseći "notorne laži, ponašao kao da je na pijaci, licitirajući ko je koliko težak".

"Uvereni da je ministar policije sluđen sabiranjem prihoda od porodičnog biznisa koji ima dodira i sa Vojskom Srbije, a posebno sa delom namenske industrije, juče je priznao da njegovi stranački aktivisti, kao Jehovini svedoci, idu od stana do stana sa biračkim spiskovima, podsećajući na vreme kada su Srbijom kružili vojnici strane zemlje zaokružujući političke (ne)istomišljenike. Samo je to dovoljno da pojave poput ministra Stefanovića odu na smetlište političke istorije, a on sam podnese ostavku."

Sindikat je naveo da "niko na pravdi Boga" ne sme da pred ženom i decom privodi nevinog srpskog oficira, časnog vojnika koji je više puta nagrađivan za rad na vrlo odgovornom i važnom mestu u Vojsci Srbije.

 

Atačmenti



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 20:06 15.02.2018

Kosovo je Srbija

Dogodine u Prizrenu.

tasadebeli tasadebeli 11:11 16.02.2018

Re: Kosovo je Srbija

blogovatelj
Dogodine u Prizrenu.







tasadebeli tasadebeli 11:17 16.02.2018

Re: Kosovo je Srbija

blogovatelj
Dogodine u Prizrenu.





А може и ово, што да не...



Filip Mladenović Filip Mladenović 02:27 16.02.2018

Dan državnosti FINSKE, kao primer:

Prošle godine, na stotu godišnjicu svoje državnosti (6. 12. 2017.), Finska je prema merodavnim međunarodnim institucijama i pokazateljima ocenjena kao najstabilnija, najsigurnija i najbolje upravljana/vođena država na svetu. Uz to, Finska je i treća najbogatija, treća najmanje korumpirana, druga najprogresivnija u društvenim pitanjima i treća najpravednija kad je u pitanju socijalni status građanki i građana.

Finsko pravosuđe smatra se najnezavisnijim na svetu, policija uživa najviše poverenje, banke su najstabilnije, finske kompanije druge su na svetu po nivou etičnosti, izbori u državi drugi najslobodniji na svetu, a građanstvo Finske uživa u najvišim standardima ličnih sloboda, prava izbora i opšte dobrobiti.

Oko 5,5 miliona stanovnika Finske uživa u trećoj najvećoj jednakosti među polovima i petoj najnižoj razlici u prihodima među stanovnicima, to jest nejednakosti u bogatstvu.

Uspeh Finske mnogi tumače kao kreativnu kombinaciju privatnosti i solidarnosti. Finkinje i Finci drže do privatnosti, ali istovremeno zavise od vrlo kooperativnog društva u kojem pravila puno znače. To je kulturološka stvar, sastavni deo "nacionalne hemije".

Finci bi to opisali riječju 'sisu' - neka vrsta hrabrog, nepokolebljivog istrajavanja bez obzira na posledice. Ali, postoji i druga reč - 'talkoo'. To znači raditi zajedno, kolektivno, za specifičan cilj. Spremiti žetvu, pripremiti drva, skupiti novac... Sve je stvar saradnje - svi zajedno i jednako!
Razlike između društvenih klasa u Finskoj su bile manje nego što je to uobičajeno, i to davno pre nego je stečena nezavisnost 1917. godine. Čak je i industrijska revolucija u Finskoj bila skromna. Nije bilo Rotšilda, nije bilo Fordova, čak ni dinastije kao što su Wallenbergovi u Švedskoj.
Trenutno najuspešnija finska kompanija je "Supercell", studio za proizvodnju video igara iz kojeg je izašao i popularni "Clash of Clans". Samo tokom 2016. godine "Supercell" je platio više od 800 miliona evra poreza, a pritom je zapošljavao čak sedam od deset Finkinja i Finaca s najvećim primanjima u državi. Ova sedmorka, zajedno s ostatkom od 10 hiljada građana s najvećim platama, svake godine osvane na listi koja prikazuje koliko su poreza platili. U Finskoj veliku pažnju pridaju dužnostima građana, ali i transparentnosti.
I za uspeh besplatnog obrazovnog sistema, čiji su temelji postavljeni još 1866. godine, pre sticanja državne nezavisnosti, korene valja tražiti u egalitarnom društvu.

Cela država je socijalni konstrukt, koji su stvorili univerzitetski profesori.
Akademici koji su stali na čelo nacionalnog pokreta formirali su Finsku kao naciju, njen jezik, istoriju, književnost, muziku, simbole, folklor... Vođa finskog nacionalnog pokreta bio je profesor filozofije Adolf Ivar Arwidsson.

Od sticanja nezavisnosti, gotovo trećina finskih državnih čelnika dolazila je iz redova univerzitetskih profesora, uključujući i polovinu premijera iz najranijeg razdoblja državnosti. Oni su oblikovali Finsku kao zemlju kakvu danas poznajemo. Ali ono što je ključno, oni su takođe stvorili poverenje u socijalnu mobilnost i obrazovanje.

Finska je takođe imala sreću da su birani mudri ratni i poratni lideri. Oni su razmišljali o dobrobiti države i donosili velike, smislene odluke, pri čemu su imali konsenzualnu podršku. Te odluke donosile su različite koalicijske vlade, uglavnom po pitanju velikih industrijskih i infrastrukturnih projekata, koji su u kasnijim godinama višestruko isplatili uloženo.
Današnja moderna Finska, prijateljski nastrojena prema hi-tech industriji i start-up-ovima "rođena" je iz rekordnog investiranja u razvoj i istraživanje tokom 90-ih godina, na koje se tada trošilo oko 4 odsto BDP-a.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana