Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

11 DANA (3/11)

horheakimov RSS / 07.03.2019. u 09:55

dan treći

            Spavala sam samo 5 sati. Probudila sam se čim je svanulo. Još u toku prepodneva osetila sam snažan nalet energije izazvan pojačanim lučenjem adrenalina. Mogla sam, čini mi se, da zaplešem i da ne stajem do zore. Međutim, uzbuđenje me je brzo napustilo. Do večeri sam primetila da mi se prsti na rukama i nogama ubrzano hlade i da ne mogu tako lako da ih ugrejem ni pored ćebeta i grejalice (istina je da je kasna jesen). Periferna cirkulacija je smanjena na minimum. Organizam je već shvatio da nešto nije u redu i povukao je krv iz manje bitnih delova ka vitalnim organima. Izgubila sam 0.7kg. Um se potpuno smirio. Nisam brinula velike brige. Kao da sam tek trećeg dana i psihički ušla u celu ovu priču.

 

 

Malleus Malefacarum

            Isteran iz grada Inzbruka od strane lokalnog biskupa, kog je optužio za nemoralno ponašanje prema njemu samom, katolički sveštenik poznat pod pseudonimom Henricus Institoris (1430-1505), odlučio je da napiše knjigu. Njegov bezuspešni pokušaj da razotkrije lokalnu vešticu, tri godine ranije, doveo je do toga da ga proglase ludim i senilnim. Pisanje knjige za njega je bilo vrsta samopotvrđivanja kao i osvete prema nadređenima u Katoličkoj crkvi. Tako je nastao Malleus Maleficarum, svojevrstan priručnik za otkrivanje, vođenje postupka i na kraju likvidaciju veštica. Očajan zbog neuspeha u prihvatanju njegovih uputstava u Tirolu, bestidan u nameri da dokaže da je nepravedno zanemaren, usnio je san koji ga je odveo direktno u Vatikan. Kada se sledećeg jutra probudio, papska bula, s potpisom Pape Inoćentija VIII, ga je čekala na stolu. Vosak na kom je bio otisnut pečat još uvek se pušio. Tako je preko noći, nekada ludi i senilni izopštenik postao rodonačelnik pravnog lova na veštice. Potpomognut, takođe ludim i senilnim, profesorima s univerziteta u Kelnu, falsifikujući neophodne dokumente, dobio je, takoreći, upotrebnu dozvolu za svoj priručnik. Lov na veštice je akademski prepoznat i institucionalizovan. Jedini s visoke škole koji se protivio i pocrtavao da veštice ne postoje i da su u velikoj većini slučajeva optužene žene, bio je izbičevan.

            Gotovo vek kasnije, tačnije 1582. godine, po, do tada, već opšteprihvaćenom priručniku, Lilit de Rosa iz grada Segovija u Španiji, stajala je pred sudijom, pod optužbom za veštičarenje. Držeći se dosledno slova, ne zakona, već inkvizitorskog uputa, sudija bi izjavio sledeće: Mi, sudija, tebi Lilit de Rosa, određujemo nastavak mučenja na lomači za dan 11, mesec oktobar, kako će možda iz tvojih usta izaći istina koju valja zapisati… Te godine u Španiji je dekretom kralja promenjen kalendar i posle 4. X nastupio je 15. X. Kako je nestalo 11 dana tako je nestala i Lilit. Kada su došli da je vode na lomaču, nje više nije bilo.



Komentari (1)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 11:27 07.03.2019

sapiens nihil affirmat quod non probet

psihičkim ulaskom u drugu priču

ние лоше ...календара мењат'
(наново треба увести те схеме),
практичност је...... разлог томе
мимоишли многи би проблеме

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana