Eksperimenti u blogovanju| Literatura| Život

11 DANA (8/11)

horheakimov RSS / 11.08.2019. u 13:22

dan osmi

            Spavala sam 5 sati. Spoljni svet je nastavio da postoji i bez mene. Više mi ništa nije nedostajalo. Za sve one konektovane ljude, jedna poruka: Svet se neće raspasti ako se vi ne pojavite u njemu. Takođe, ni vi nećete nestati ako se svet ne pojavi pred vama. Zaspala sam popodne, to mi se prvi put desilo. Nije da sam bila umorna, iscrpljena ili slično. Više sam to osetila kao potrebu i kao način da izađem iz sobe, a da ne prekršim pravilo koje sam sama postavila. Jedva da sam osećala bol u leđima. Izgleda da je reparacija nekada oštećenog tkiva pri kraju. Izgubila sam 0.4kg. Vode mi je ostalo.

 

 

putovanje u svemir

            Rendi Gardner, rođen 1948. godine, bio je deo eksperimenta na univerzitetu Stanford, godine 1964, nadgledan od strane istraživača snova profesora Vilijama C. Dementa, a u kojem je oborio dotadašnji svetski rekord u vremenu u kom je ostao budan. Za vreme trajanja eksperimenta oni koji su nadgledali gospodina Gardnera primetili su probleme sa koncentracijom, gubitak kratkotrajnog pamćenja, napade paranoje i halucinacije. Za svih 11 dana koliko nije utonuo u san Rendi je zapravo bio samo fizički prisutan a umom je, što niko od nadzornika nije uspeo da primeti, lutao sve od Pape Inoćentija i Kralja Džejmsa pa do Vilijama S. Barouza. Potonjem je u san uspeo da usadi, paradoksalno, ideju o tome da su snovi fiziološka potreba, iako se onamo, u realnosti trudio da istu činjenicu demantuje. Tako je iz te polazne tačke Barouz zaključio da je u stvari funkcija snova da ljudi mogu da otputuju u svemir. Njegovo objašnjenje se temelji na činjenici da je ljudsko telo, ovo fizičko i budno, previše teško da bi se transportovalo na kosmičke distance jer sa sobom treba da nosi i životnu sredinu van koje ljudski artefakt ne može da postoji, što dodatno otežava proces. Ali zato, poentira Barouz, a pod uticajem srednjoškolca iz San Dijega, naše astralno telo, ili telo u snu, mnogo je uistinu lakše, odnosno nije toliko gusto a što je najvažnije ne traži sa sobom komplikovanu okolinu, posledično i njegovo transportovanje na velike, interplanetarne distance je utoliko lakše.

            Rendi Gardner je nakon obaranja rekorda, a bez minuta sna, pred novinarima, tečno i pribrano dao kratku izjavu: Hteo sam da dokažem da se ništa loše neće desiti ako ne budem spavao/sanjao. Razmišljao sam i tome da ću oboriti rekord (stari rezultat bio je pod imenom disk džokeja iz Honolulua, Toma Roundsa) i da ovo neće biti negativno iskustvo.

            Vilijam S. Barouz je tek 1980. godine, na predavanju na univerzitetu Naropa izložio svoju teoriju za koju najveće zasluge i dalje može da tvrdi Rendi Gardner.

Tagovi



Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nepopustljiv nepopustljiv 14:41 11.08.2019

M'da!

apacherosepeacock apacherosepeacock 15:39 11.08.2019

Re: M'da!



docsumann docsumann 20:04 11.08.2019

sleepnot

4krofnica 4krofnica 20:24 11.08.2019

svemir


putovanje u svemir





ko ide na Dzonija Mara na Beer festu u sredu (pašće kiša ali to superfanove neće sprečiti) neka ostane jer odmah posle sviraju Virveli

Черевићан Черевићан 20:40 11.08.2019

битност

Svet se neće raspasti ako se vi ne pojavite u njemu

проценити треба себе сама
(ту не треба да буде дилема),
тињајуће искрице ....распири
у њима те ил' има ..ил' нема

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana