Reč i slika

CRNOGORSKA RAPSODIJA

Filip Mladenović RSS / 27.06.2021. u 10:54

Mržnja, netrpeljivost, podele, prostote... samo su medijske, politikantske intepretacije stvarnosti.

Nasuprot tom nastranom tumačenju poretka stvari buja svakodnevni život, prepliću se kao u DNK lancu radost i tuga, lude iznenadnosti i stečene navike, ljubav i strast, susreti i rastanci... Ili kako je to Boris Pasternak zavetovao u svevremenom stihu: "...Voleti, živeti, misliti, i ići ka otkriću."

Poznati jugoslovenski putopisac, slikar, karikaturista, književnik, scenarista... Zulfikar Zuko Džumhur u svojim "Hodoljubljima" dosledno se i kreativno držao ovog stiha, beležeći slikom i zvukom duh i dah Crne Gore. Doleteo je krajem šezdesetih godina XX veka sa svojom toplom i talentovanom dušom u Herceg Novi na nekoliko sedmica i u tom gradu ostao - 20 godina. Stvaralac kome je ceo svet bio domovina, a sav ljudski rod porodica.

Herceg Novi je bio i ostao dom i rasadnik velikog broja umetnika, metafora najbolje i najlepše verzije Crne Gore. Riječ, pjesma i kamen crnogorske rapsodije. Izvan i iznad svakog zla!

Boka Kotorska, ta nevesta Jadrana, najzad je dobila svoju neformalnu himnu raskošnom kompozicijom "KONTE", u izvodjenju operske pevačice Jovane Mustur Ražnatović iz Herceg Novog. Muziku je komponovao Slaven Knezović, tekst je napisao Momčilo Zeković, dok je aranžman uradio Senad Drešević.

Pesma "KONTE" ovekovečena je prelepim filmskim zapisom, snimljenim na biserima Boke - u baroknom Perastu, u Prčnju - samostan Sv. Nikole, u Rosama i u Herceg Novom. Autor TV spota je poznati režiser Dejan Senić, u produkciji studija "Bubulj" iz Bara.

I najzad, autorka kostima, korišćenih prilikom snimanja pesme "KONTE", je Vesna Vukićević - Krojačka radionica "TIM" Herceg Novi.

Veštom kombinacijom klasične i pop muzike Jovana Mustur Ražnatović se na velika vrata vraća na muzičku scenu Crne Gore i regiona, nakon desetogodišnje pauze, ispunjene pedagoškim radom kao profesorica solo pevanja u Školi za osnovno muzičko obrazovanje u Herceg Novom.

Za Jovanu Mustur Ražnatović muzika je život: od svoje 6. godine pevala je u Crkvenom horu u Kumboru, kod prof. Marijele Milanović. Završila je nižu muzičku školu u Herceg Novom, instrument klavir. Srednju muzičku školu pohadjala je u Kotoru i u Podgorici, istovremeno završivši 2 odseka: klavirski i solo pevanje, u klasi prof. Marine Cuce Franović. Potom je usavršavala pevanje na Konzervatoriju "Giuseppe Verdi'" u Milanu, da bi Akademiju lepih umetnosti u Beogradu uspešno završila u klasi prof. emeritus Radmile Smiljanić kao njen najmladji diplomant, u 21. godini života. Diplomski koncert održala je u Beogradu, a odmah zatim i u Herceg Novom.

"Pjesma zvuči kao ljubavna arija, izmiksana je klasika i pop muzika, uz dah Mediterana, a otpjevala sam je kao opersku ariju. Govori o ljubavi: djevojka verno čeka svog Kontea, dok on plovi dalekim morima. Sam naziv pjesme u prevodu znači "grof", čime smo željeli da dočaramo to vrijeme i starinski duh. Željela sam nešto drugačije i originalno, a da opet ne odlutam mnogo od svoje profesije. Nadam se da smo u tome uspjeli i da će se pjesma "Konte" slušati kako u Crnoj Gori, tako i širom prostora bivše Jugoslavije", kaže Jovana Mustur Ražnatović.

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana