Комора или Инжењерски кошмар Србије

rankot RSS / 26.10.2008. u 16:05

Када је, пре пет година, на основу Закона о планирању и изградњи основана Инжењерска комора Србије, било је предвиђено да један од главних њених циљева буде побољшање услуга у грађевинарству. У међувремену, Комора је порасла, набрало се пар хиљада чланова (а и пар милиона евра чланарине), а услуге нису ни мало побољшане. У Комору су учлањени сви могући инжењери који имају уплива у грађевинарство, а данас добијамо нови предлог Драгослава Шумарца (председник ИКС, бивши министар за грађевинарство и један од твораца Закона о планирању и изградњи којим је и створена непотребна и штетна Инжењерска комора Србије), који би у ту несретну творевину да утрпа и инвеститоре! Не каже, додуше, на какве инвеститоре мисли, јер је по закону инвеститор свако ко од свог новца нешто гради, али вероватно мисли на оне који граде за тржиште (а не може се увек унапред знати да ли неко гради за тржиште или за себе).


У нормалном свету постоји нешто што се зове обавезно осигурање градилишта (али и пројектанта) и тиме се решавају сви могући ризици у градњи. Много је лакше (и паметније) тако обезбедити грађане, него учлањивати инвеститоре у комору. Довољно је да се уведе пропис да се уз главни пројекат, приликом пријаве радова, мора приложити и полиса осигурања и ствар је решена. Али овде циљ очигледно није да се ствар реши, већ напротив. Увођењем инвеститора у Комору, отвара се енормна могућност за корупцију - шта мислите, колико ће само будући инвеститори морати да „подмажу" чланове неке комисије да би уопште ушли у чланство? Затим, какву заштиту грађанима Комора мисли да пружи тиме? Да ли ће можда имати фонд за исплату штете? Не бих рекао. Већ постоје закони којима су уређени безбедност на раду и проузроковање штете трећим лицима, те нема разлога још више компликовати ствар са Комором, поготово што је полиса осигурања сасвим довољна гаранција за надокнаду штете. Код продаје унапред, држава треба да тражи гаранцију банке за склапање таквих уговора и то је такође сасвим довољно.


Ствари треба решити једноставно, исправно и безбедно, а то Драгослав Шумарац дефинитивно не разуме. То могу да потврдим из прве руке - имао сам прилику да га слушам на некој трибини коју је организовала ДС поводом измена и допуна његовог закона, а циљ је био да се испљује Веља Илић. Како не волим да оговарам (иако ми Илић није ни мало мио) било ми је природније да искористим прилику да г. Шумарцу поставим нека питања у вези са његовим законом, али је он све одговоре вешто избегао, да би на крају престао да уопште одговара на моја питања. Толико о његовом знању, демократичности и свему осталом.


Пре свега, испоставило се да се Комором ништа није постигло. Нити су услуге у грађевинарству побољшане, нити се побољшао положај инжењера. Напротив, законом је омогућено да пројектантске фирме може да оснива свако, те су инжењери (пре свега архитекти) у највећем броју случајева постали мање или више плаћено „робље". А ако изнад главе имате власника фирме који вам соли памет како да пројектујете, ту нема добре архитектуре. Комора окупља СВЕ инжењере који раде у грађевинарству (архитекте, грађевинце, електроинжењере, машинце, па чак и просторне планере). Како архитеката има најмање, они имају и најмањи утицај на Комору, иако би по природи ствари архитекте требало да воде главну реч у архитектури и грађевинарству - за то се школују, због тога имају образовање какво имају и због тога је пријемни испит на архитектонском факултету такав да га могу уписати само људи способни за тај посао. Комора окупља и пројектанте и извођаче радова, дозвољавајући да неко има обе лиценце, што је прилично чудно, јер је у већини других земаља архитектима забрањено да раде било шта друго осим пројектовања - дакле, ако сте архитекта-пројектант (а само архитекти могу да израђују пројекте, уз сарадњу других инжењера - консултаната), можете да радите само то, а не да будете и извођач, трговац или не знам шта све не. Тиме се обезбеђује непристрасност у раду и спречава сукоб интереса, а последица тога је побољшање нивоа услуга у грађевинарству. Како наша Комора ради управо супротно, јасно је да не може постићи циљ с којим је основана.



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana